Nem írtad milyen pálinkáról van szó. Almával pl. előfordul, hogy ilyen lesz.
SZÉNSAVAS ásványvízzel semmiképp ne higíts! Magam részéről tisztított csapvizet használok, ha nem áll rendelkezésedre, akkor talán a szénsavmentes szentkirályit ajánlanám. Persze nagyon fontos a tökéletes kozmaolaj eltávolítás is. Üdv.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Volna egy kérdésem a pálinkával kapcsolatba,ami igen meglepett,és elgondolkodtatott:
Pálinka lefőzve,szakszerűen,majd vizet is desztilláltam ,majd higítottam,semmi gond!Kb 3 hét mulva a pálinkában lebegni kezdett valami fehér színű algához hasonlító dolog(nem zavaros a lőre,szép tiszta,kivéve ezt a valamit ami kialakult benne)(mint amikor a desztillált víz sokat áll)Ez mitől van?
Ezért lehet hogy csak egy lesz. A tisztázóval csak elméleti szinten játszom. 100-nál kisebbet nem nagyon szeretenék, mert rengeteget dolgozom és nem nagyon lenne időm 40-50-es üstben azt 15-20x 3-4 órat főzni... Na meg mert a 100-as nem duplája árban az 50-es főzőnek...
Össze szoktam gyűjteni az előszeszeket! 60 literes főzőm van ahogy érik a szilva ,kész a cefre azonnal főzöm 4 főzés után finomítom ! A kis 17 literes finomítómat csak akkor használom amikor egy fajtából kevés van!
Évi kb 1000-1200l cefrét főzök. Attól függ, miből mennyi terem. Általában szilva vagy somos szilva 400l Birs 400l alma 400. Alma meg Birs nem szokott sok lejönni, 18-20l körül. A szilva pedig évtől függően 50-55l körül. (45v/v)
Erről Móricz Zsigmond egyik anekdotája jut eszembe, egyik művéből:
"Tavaly télen a főbírónál volt egy német úr, aki a magyar borvidéket tanulmányozta, honnan lehet jó, elálló, szállítható borokat vinni.Kérdi a bírótól:
Igen, az jó arány. Kérdés, hogy mennyi a cefréd. Ha nem túl sok, nem érdemes külön cefrefőző és külön tisztázóüstöt használni. Ilyenkor minden három-négy cefrefőzére jut egy tisztázás. Ha pl. a legnagyobb cefretételeid 150-200l körül vannak, akkor egy 50 literes üst bőven elég.
Az én tapasztalatom ,inkább az átlagos cefre mennyiségének 1/4 -de az alszesz és az is már jól ki van hígítva! Viszont a szőlő lehet akár több is mint 1/3! Gyümölcsfüggő! 100kg átlagos gyümölcscefréből 10 liter 50 fokos pálinka készíthető! Ennek több mint a kétszeresére van szükség ,mert van veszteséged,előpárlat és utópárlat formájában ! Függ még a cefre minőségétől is ,mivel több elő és utópárlatot kell elvennünk kevésbé jobb cefréből!Kb 21-23 liter 25 fokos előszeszre van szükségünk 10 liter 50 fokos finom pálinkához!
A kiskátéban úgy van, hogy az alszesz kb 1/3-a a cefre mennyiségének 20-40tf%-val. A gyakorlatban ez mennyi szokott lenni átlagos (szilva, körte, barack,) gyümölcs esetén? Vagyis kb 100L átlagos-normális cefréből mennyi 25%-os alszesz várható?
Én is ezért mertem belevágni.Van egy sárga és egy rózsaszín "fosató" szilvafa,ezek illata és íze is nagyon hasonlít a barackéra!Jövőre megpróbálok ezekből oltani az itthoni szilvákra.Biztos,hogy tompítani fogja a barack " tolakodó" ízét.Már nagyon kíváncsi vagyok kísérlet eredményére :)
...pályinkás jó reggelt...ha megnézed azt a kis rekeszt, annak a mérete is pont jó, mert ha van egy tejes (husos), ládád amire ráteszed, annál a hossza meg a szélessége is kisebb...ez azért fontos, mert a lé nemcsak az alján, hanem a rekesz minden oldalán kicsorog és így nem folyik mellé...és mivel elég magas is, viszonylag sokat lehet bele önteni egyszerre...én először mindíg a saját levével öntöm fel "passzírozáskor" és csak a végén slagolom, hogy ne kelljen a sok vizzel hígítani...
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
...nézd meg a képeimen azt a kis fekete műanyag rekeszt, amin pont a meggyet "passzírozom"...temető környékén lévő virágostól, ingyen kaphatsz olyat, mert az nem betétes és sokszor kidobják...abban szállítják a nagykerből a palántákat és ami a lényeg, hogy pont jó méretű a lyuka...tudod, hogy az milyen fontos:):):)...
...hát akkor megvan a "bibi"...DDD...a tésztaszűrőn túl kicsik a likak...olyan szűrőt használj, amin csak a magok akadnak fenn és a többi akadálytalanul átmegy...mindjárt neked is tiszta lesz a mag...:):)...
Lehet én írtam rosszul.Mikor átpaszirolom a tésztaszűrőn a cefrét,és benne marad a mag és a héj akkor tiszta a mag de mivel a héj között van csak tapad rá valami.Ezért öblitem át mégegyszer.
Ki is lehetne egyből dobni mert lehet nem dob semmit a mennyiségen.
Tavaly főztem 30 lit.mirobalán (ebből kb. 20lit. sárga ás 10 lit. piros) és 80 lit. szilva cefrét összekeverve.
Finomítás után nagyon mirobalán illatta és íze volt. Csodálkoztam is, hogy ez hogyan lehet az arányokat figyelembe véve... Pihentetés után (kb. 2 hónap) a helyzet szinte változatlan: illat mirobalán az ízében halványan fel lehetett ismerni a szilvát is. Bosszankodtam is, hogy inkább főztem volna külön.
De! Kb. fél év múlva nagy meglepetésemre a mirabolán illat "átment" szilvába (szinte teljesen eltűnt) és az íze is a szilvapálinkához hasonlított- nem 100%-ban, de a mirobalán mintha eltűnt volna.
Most pedig (rá egy évre) úgy iszom mint szilvapálinka :)
...ahogy Snapszi is mondja, valami nem jól sikerült a cefrézéskor, mert nekem is tiszták a magok, csak le kell egy kicsit slaggal öblítenem...
...jó pépesítés (festékkeverő) és pektinbontó után, amikor kiforrt a cefre, már könnyen lejön a magról minden, nem kell a héjjal vesződni...de ez igaz minden gyümölcsre, amit magon erjesztünk...ami utána a magon marad, egy két foszlány (de nem héj), az olyan kevés, hogy nem is érdemes említeni...
...nem is értem, hogy a héj Neked, hogyan marad ott??...az mind lemállik a hússal együtt és lemegy a lébe, ha jól magozol...de ezt szerintem nem is lehet rosszul csinálni...
...ha erjesztés előtt, géppel magozod, akkor sem lesz tisztább...
.........
......ezt már többször feltettem, ha nem nagy mennyiségről van szó, akkor nagyon jól használható...nekem bevált kajszira és szilvára is...
Kösz. Pihenőn hagyom idénre. Lehet, hogy tényleg az a baj, hogy nem ilyenen szocializálódtam. Ha utána sem fog ízleni, ajándéklistára kerül. Hátha találok valakit, aki értékeli, én meg maradok az enyhe alma - körte - barack - szilva pálinkáknál... Szeretem a friss gyümölcsre jellemző illatú páleszokat, de a kökény számomra ezek szerint egy "aroma-lórúgás" volt.
Azt én is tapasztaltam, ha valaki a gereblyézett, füves, földes, rohadt szilvából készült postásguggoltatóhoz szokott (A postás csak guggolva mer elmenni az ablak előtt, nehogy behívják egy felesre), annak az alapanyagban és technológiában nagyjából hibátlan pálinka "íztelen".
Semmit. A kökény ilyen. Virág illatú, még a szakirodalom szerint is. Aki a kerítésszaggató szilvához van szokva, annak nem fog izleni. Én a párom családjának egy születésnapi bulijára akartam kedveskedni kökénypálinkával, meg naspolyával. Senki nem szólt rá semmit. A buli végén ki akartam csikarni egy kis elismerést, ezért megkérdeztem, hogy jövőre melyikkel vesződjek, melyik izlett a társaságnak. A szókimondó sógorom azt mondta, egyikkel sem. Maradnak az 52 fokos szilvánál (Hajdú-bihar megye)
Csak tanulságképp. A kökényednek semmi baja. Hidd el. Csak nem vagy hozzászokva.
Sajnos egyiket sem. Nem ízlik a saját kökényem, de másnak sem, olyanoknak sem, akik pálinkát zsűrizni, bírálni szoktak. Javult ugyan a főzés óta, ihatónak iható, de nagyon messze van a prémium kategóriától. Nem tudom, mit b...tam el.
Nem adtam rossz tanácsot.A mag és a héj újra felvizezése után a maghoz és héjhoz tapadt cucc újra feloldodik és ebben még vannak anyagok.Persze ha magozott meggy cefre van akkor egyértelmű hogy nem kell leszűrni és úgy kell a főzőbe rakni. de ha van idő és türelem ki lehet szedni a magot a héj közül.De nekem nincs.
..."Magát a magot és a héját nem érdemes kifőzni"...
...ne adjál rossz tanácsot!!!...az első fele igaz csak...magot valóban nem főzünk, de a héja az a cefrébe való mindenestül, hiszen az is a gyümölcs része...és nem tudhatod, hogy abból milyen aroma jön ki...különben is az öreg sas is mindíg azt mondja a fiainak, hogy a "héját", azt egyétek, mert abban van a vitamin...:):):)...
Én úgy csináltam hogy mikor tésztaszűrőn átpasziroltam a meggyet utána a héjat és a magot visszaraktam a hordóba,öntöttem rá vizet és újra átszürtem.Ezt hozzáraktam a cefréhez és főzés.Magát a magot és a héját nem érdemes kifőzni.
aham. Akkor (a gyakorlatban az én esetemben kivárok, ahogy tanácsoltátok) csak elvi síkon: ha kapok egy tömény előpárlatos pálinkát, akkor így jártam és én kérek elnézést?
Érdeklődnék, hogy a gyümölcsös ládán átszűrt meggy húst és magot érdemes e feltenni főni? Illatra jó meggybor illata van, de nagyon lészegény ( egy 60 literes hordó tele van ezzel a szűreménnyel)
A tavaly decemberi kökénypálinkám (50 % v/v) problémájával kereslek benneteket.
A problémám: a nedű nem elő, vagy utópárlatos, nem karcos, nem dohos, alapanyag problémát nem érzek, de: Szinte bántóan virágillatú, túl aromásnak hívnám. A főzéstől eltelt kb. 8 hónap, de valahogy még nem értékelem minőségnek. Ami fogyasztás után esetleg felböfög (bocs), az is kellemetlenül, túlságosan erős (mű?, gyerekkorom hitlerszalonna-gyümölcsíz) illatára jellemző.
Készítés:
Vásárolt, magozott 300 kg kökényhús, a kökény október elején már aszalvány volt, szilvalekvár állagú. Szemre semmi kivetni való, mag, levél, vagy ágmaradvány nem volt benne, nem penészedett, nem erjedt. Hidegtűrő élesztő, tápsó, uvazym pektinbontó, hígítás először kb 300, majd erjedés közben továbbis két lépcsőben 360 literre (A pektinbontónak semmi elfolyósító hatását nem észleltem , lehet, hogy nem működött az alacsony hőmérséklet miatt. A pektinbontó várt hatása miatt nem mertem előtte jobban hígítani a cefrét. Összesen 9 kg napfényt kapott. Végeredmény kb. 33 liter 50 % v/v.
Egy kapott kökénypálinkát az enyémmel összehasonlítva a kapott kökényágyas tisztaszesznek érződött.
Nem csak én érzem így a hibát, hanem egy szomszédom is, aki pálinkaversenyeken zsűrizik néha.
Mit tegyek vele? Hígítsam? Főzzem át még egyszer? Mi a fene hibát követtem el vele?
Urak! Kezdjek-e bármin is aggódni, ha a 2,9-re besavazott kajszi már közel 3 hete forr? Még tegnapról mára is eredményes volt a gyufateszt, és bár lazábban, de még mindig bundásodik. Nooormáális? Uvaferm 228-as élesztővel. Napfényes segítség kell neki?
Nem lehet hogy esetleg a cefre volt ecetes kissé? A főzdével nem nagyon tudsz kezdeni semmit, esetleg ha elismeri hogy hibázott(ha valóban ő hibázott), kompenzál valamivel. De ezt nem egyszerű bizonyítani, senki sem ismeri be szívesen hogy balf..sz.
Talán végezd el az általam javasolt (senki által fel nem karolt) három napos tesztet: - Egy pálinkás pohárba önts 1-2 cl pálinkát, tedd egy félre eső helyre, ne takard le. Három nap után szagold meg, idd meg és megvilágosulsz sok mindenről.
A képen nem látszik jól, de ez nem olyasmi a valóságban, mint a megszáradt szappanhab, olyan viaszos a tapintása és élesztő szagú? Ilyen nekem is szokott lenni, eleinte azt hittem penész, próbáltam leszedni, de se penész szaga, se íze nem volt, nekem valami élesztőgomba kiválásnak tűnt, nem is foglalkoztam aztán vele.
Hát nincs a leg optimálisabb környezetben, az tény. A terasz alatti legsötétebb "zugban" van tárolva, ez a leg hidegebb környezet, de itt is azért 25 fokok megjelennek néha.. Szóval akkor nem para, csak szedjem le róla?
"A lepárolt pálinka frissen kissé megviselt, általában nem tekinthető kész italnak, már a szeszfoka (55-65°) miatt sem, továbbá illata (olykor) szúrós, íze csípős, karcos, aromája nem harmonikus, hiányos."
Sziasztok! Ez milyen cefre betegség? Eddig még csak pimpót láttam, de ez nemigen hasonlít rá szerintem. pH cefrézéskor 3,5-3,6 között volt, szóval savat nem kapott.
Van itt egy főzdébe főzött meggy ,nagyon nyavalyás volt mikor idehozta, másfél hónapos és jobb mint az enyém! Annak is volt minden szaga és kirúgta magát! Van egy 2 éves birsem ,sose tetszett ,mostanában megkóstolta egy komám, valami álom!
Mindegyik pálinka más ,nem tudsz egyformát főzni! Én már nem is kínálok senkit frissel,isszuk a tavalyit !
Persze ,hogy szúrós ,hisz friss! Nem lehet acetonos ,ragasztós ,mert akkor azt határozottan éreznéd! Illata is kevés ,mert most levegőzteted ,egy hét múlva jön elő és erősödik! Mintha magamat látnám ,pont ilyen izgága voltam kezdetben én is ! Azt javaslom,hogy légy türelmes! Jó pálinka lesz ,eszedbe se jusson, hogy újra finomítod!
Téged értelek a kérdést nem értem. A 90%-ban vizet tartalmazó folyadékoknak mitől lenne durva különbség a tömeg és térfogat között? A magot persze ki kell találni de nem több 10%-nál.
Vitathatatlan, hogy az újradesztillálás aromavesztéssel jár.
Ugyanakkor nekem Szilvakukcal van egy érdekes tapasztalatom:
ismert (elismert) főzdéből olyan párlatot kaptam, ami elkeserített. Én (rutintalanul) utópárlatosnak éreztem, gondoltam, Szilva szerint más baj lehetett, de nem tudta pontosan, hogy mi...
Újra finomítottuk, és a végeredményen (az eredetihez képest) nem az érződik, hogy "vékonyabb" lett, hanem épp ellenkezőleg, kinyílt, nem rossz értelemben harsány, intenzív birs illata lett végre.
Előtte valami rátelepedett az illatra, és a száraz pohár tesztnél is valami nehézkes volt benne...
Ha elsőre jól sikerül, ahhoz képest ez biztosan szegényebb aromában, de az adott helyzetben én nyertem az újrafinomítással.
Az első saját finomításomat egy visszahígított technokolos szilván végeztem, mondván azért nem kár, nem szerettem volna a kevéske meggyemet elszúrni.
Sikerült jól elválasztani azt hiszem, de itt a végeredmény íz és illatszegény lett. Nincs viszont kellemetlen szúrós szag, ágyasnak akár jó lehet.
Szóval míg a birsnél inkább nyertem az ügyön, a gyakorló szilvánál nagyon érződik az aromavesztés...
28 liternél én megpróbálnám egy kevéssel, és az eredmény alapján döntenék...
Igen, arra voltam kíváncsi, hogy 100 kg szilvából magozás és aprítás mennyi lesz, de nem a tömege érdekelt, hanem a térfogata. Ezt próbáltam kérdezni, lehet, hogy félreérthetően. Ha így van, elnézést érte, a válaszokat pedig köszönöm.
Én a szárazanyag tartalomból próbáltam kimatekolni, de inkább megkérdeztem... nem sejtettem, hogy alig adódik különbség.
A kérdezgetésnek nincs más oka, vagy jelentősége, mint az, hogy a szilvát vásárolnom kell (nem otthon szedem), és a cefrét 3 menetben szeretném lefőzni a kis 18l-es üstömben.
Nem szeretnék egy 4. főzést indítani, sem pl. 10l cefrét kidobni. Ezért hát a matek, hogy a 3 főzés lehetőség szerint max. töltettel menjen, nem a cefrézési kapacitás miatt volt érdekes a kérdés számomra ;-)
Saccra 40 lier 3.5-ös pH-jú szilva cefréhez mennyi sav kellhet?
Van kénsavam és citromsavam is, csak az a bökkenő, hogy 20-a után megyek haza, és addig nem tudom kifőzni, ezért távsavazást kellene alkalmaznom szüleim által, és addig nem bánnám ha nem romlana meg. Mondjuk már légmentesen le van zárva, amennyire lehet hűvös helyen is van, csak lehet a savazással mégjobb lenne.
1 Éve nem savaztam és úgy tároltam a cefrét amíg nem lett főzőm, és a pálinkám jó lett, de azért lehet nem ártana alacsonyabb pH szint.
Szerintem ehhez neked már fölösleges lesz. (Legfeljebb csak cefrefőzéskor)
Az én tisztázóm egy 17 l-es saválló fazék, 10 l-es rézbográccsal tetővel. 55-(58!) %-nál már megjelenik az utópárlat és nagyon rohamosan elkezd csökkenni az alkohol tartalom. És már nem tudom tovább csökkenteni a deflegmációt. (Volt egy függőleges páracső szakasz, kivágtam, a páracsövet megrövidítettem, stb.)
Tehát ahogy Peca is írta, a hőleadó felület számít!
Szerintem nem az a kérdés ,hogy kell vagy sem a pisztoriusz
, hanem az ,hogy mekkora teljes deflegmáció . Ha elég nagy a sisak felülete (ráadásul rézből van )sztem nem fontos további koncentrálás. Ha kicsi a hőleadó felület ,ráadásul nem is réz , akkor egy pisztriusz aranyat ér
Én használom - használtam - 50 litereshez a vízhűtés soknak tűnt ezért csak gyenge cefréknél használom a vízhűtést - ugyan ez a méret megy a 100 literesre talán ott már indokoltabb lesz a használat !
Azt tapasztaltam - amíg nem volt pisztóriusz a főzőmön addig kicsit széthúzottabb volt a frakcionálás :-)
Nem tiltakozom senki tapasztalata ellen. Főleg az lenne mérvadó, aki próbálta igy is úgy is. Ha jelentős pozitív hatása van akkor nem hagyom ki, de ha nincs ilyen kis üzemben akkor feleslegesen nem költenék rá. :)
Jelent ez akkora különbséget hogy kérdezgetni kelljen. Vagy van más amiről nem tudok?
Vagy arra kíváncsiak 100 L cseresznyéből mennyi lesz aprítás után? Akkor azt kell kérdezni.
Tapasztalatom nincs, de az enyémen kihasználom kicsi hatásfokkal. Ahogy Feribá mondja hangolni kell. Sokat számítanak az otthoni körülmények. Szerintem törekedni kell olyan erősítésre aminél nem kell 50%-nál utópárlatra váltani.
Mondjuk ez gyümölcs függő. Nekem a 400kg szilva magozva pépesítve nem több mint 330-340L. Ahhoz szoktam hozzátenni a 100kg somot, (pépesítve kb 70L) és így sincs tele a 2db 220-as hordó...
Sziasztok! Páleszt min szűrjem keresztül, hogy 40-45 %-osra tudjam hígítani, opálosodás nélkül? Olajleválasztó, epruvetta van, de így kb 48-50 % ig marad teljesen tiszta.
Bevezetőként röviden csak annyit, hogy rengeteg hasznos dolgot olvastam itt nálatok, ennek köszönhető, hogy legelső próbálkozásom (birs cefre, Zimeknél bérfőzetve) vállalható lett.
Aztán összehozott a sors Szilvakukc-cal, amiért külön hálás vagyok, hétvégén pedig egy mini 18l-es üstből lecsorgott a szűz főzésem (meggy).
Mérte/számolta már valaki, hogy pl. 100kg szilvából (magozás után ez kb. 85-90kg ha jól gondolom?) hány liter cefre lesz?
Erről nem sokat találtam, vagy ha igen, akkor ellentmondásos adatokkal...
Hallottátok a ma reggeli Kossuth rádióban(lánykori nevén Falurádió) a szilva szezon megkezdődött, ipari szilva a kutyát sem érdekel, a pálinkafőzdék sem veszik, mióta szabad a házifőzés, eladhatatlan!!!
Na, jó, mindíg fenntartással kell fogadni a média szenzációit, de volt már meggy hiszti, lesz még almabaj is!
Csak akit érdekel vásárlás, jó, ha figyel.
Javaslatom, hogy inkább késői érésű fajtát vegyetek,ami látott napsütést is, a mostaniak eléggé felhígultak az esőtől.
A mai napon megrendeltem én is a kation cserélő gyantámat.
Kérdésem az lenne, hogy amit nem töltök a szűrőbe azt hogyan tároljam?
A reggeliben olvastam hogy egy pet palackba töltve és lezárva, a kérdésem csak arra irányul, hogy töltsem fel vízzel, hogy ne száradjon ki vagy elég annyi nedvesség neki amennyit az új gyanta csomagolása tartalmaz?
A szűrőt ti hogy szoktátok elrakni? Átmossátok mielőtt félreteszitek, vagy csak akkor mossátok, ha regenerálni kell?
...szerintem egészen korrekt...hál-Istennek elég, (többek szerint) nagyon sokat főzhetünk adómentesen egy évben, úgyhogy örülhetünk, hogy ezt is lehetővé teszik...
...ezek után én nem sajnálom, hogy így az államkasszába is jut...viszont gyanítom, hogy előbb utóbb az ingyenes 100-lityi is csökkenhet...
Gondod végig van 20 méter cső, előmelegítő tartály,gyűjtőtartály, finomító üst, szőlősi féle 6 pelenkás 5 literes kozmaolaj szűrő, szivattyúk, stb. Ezek átmosása a következő anyaggal lehetséges.
"Jó Körtét bérfőzdében úgy tudsz főzetni, ha előtted is körtét főztek."
Ez az én olvasatomban azt jelenti, hogy legalább egy szerencsétlen főzető lesz, akinek nem lesz (annyira) jó a körtepálinkája. Valamint azt is, hogy amennyiben én, mint otthon főző, csupán nevében különbözöm, esélyem nincs jó körtepálinkát főznöm. Legalább is elsőre. Vagy arra gondolsz, hogy én alaposan kimoshatom előtte a berendezésemet, amit a bérfőző vagy nem tud, vagy esetleg nem szándékozik megtenni?
Ahogy Hevezoli mondja, úgy öntögesd szét a cefrét, hogy a hordók szinte tele legyenek. Sav, és esetleg egy ici-pici cukor, amiből még keletkezik egy kevés védő széndioxid.
210 liter cefre legalább legyen a hordóban, tegyél bele 3 dl akkusavat(1 l vízben hígítva) egy hordóba, és finoman keverd el. Fóliával zárd le (tegyél bele 10 liter vizet), tartsd hűvös helyen (ha tudod).
kb meddig vannak a hordók? A kötre a legcumibb, nem várnék szeptemberig ha kész mert valószínű hogy nem bírja ki. Meg kellene mérni egy normális ph mérővel mennyi, csak akkor lehet valamit is mondani. De a körte az nagyon kényes.
Az előzményekben már leírtam, de még egyszer röviden.3 db 220 literes hordóban van körte. Ezt kellene eltárolnom. A főzde azt mondta hogy szeptember előtt nem tudja vállalni.
Hűha! Akkor aranyom muslinca tenyésztésbe kezdett a tudta nélkül...
Akkor tulajdonképp a leforrást követően még alaposabb lezárásra van/lett volna szükség a romlás megakadályozása és egyben a muslincák(muslincakukacok) miatt?
Szomszédom szilva cefréjének a hordójának a belső oldalán, ameddig már nem ér fel a cefre nagyon apró kis kukacocskákat fedeztünk fel. Nagyon figyelni kell, hogy az ember észrevegye őket annyira picik.
A lényeg: Ez a cefre romlottságát jelentheti?
A szilva megmosva, kimagozva került a hordóba, azonban csak kb. a fele lett pépesítve (nagy hiba), mert a másnap szedett szilvát csak kimagozva ragták bele. Forrni csak ezt követően kezdett. Naponta 2x lenyomkodták a bundát, egészen addig, míg meg nem fordult. Leforrásat követően 4 napot állt hűvös pincében ipari follpackal lezárva+tetővel a főzésre várva. Most felnyitva a főzés előtt a cefre nem büdös, ecetes szagot és ízt nem éreztünk, azonban a kis apró valamiket vettük észre. Ja, és a follpackon is volt 1-2, nem csak a hordó belső falán.
Laikusként arra gondoltam, hogy talán az egészben maradt szilvák kukacosodhattak meg mostanra. A bunda nyomkodáskor ezeket még nem észlelték, csak most a hordó felnyitásakor.
Rosszul kérdezel.Mit gondolsz,ki fogja kitalálni,hogy mi és mennyi van a hordódban?Ha szilva,csak zárd jól le.Ha valami kényes,alacsony alkoholtartalmú cefre,vegyél pH-mérőt,vagy kérj kölcsön,de ne számíts baráti ölelésre a főzdésnél.
Értem én hogy ki kéne főzetnem de a főzde nem tudja most vállalni, a környékemen meg nem találtam màsikat. Ezért meg kell így oldanom. Csak még mindig nem tudom miként.
Bár én nem vagyok főzőmester,véleményem szerint a kifolyó pálinka hőmérséklete 27-28 fok.Nálam,sajnos.Az ideális 15 körül lenne,de ez csak egy álom,az átfolyós rendszerű hűtőmbe befolyó 24,7 fokos csapvíz miatt.Mivel a pálinka szobahőmérsékleten is illékony,annál nagyobb a veszteség úgy alkoholban,mint ízben,illatban,minél gyengébb a hűtés.
Sziasztök főző mesterek . Véleményetek szerint hány fokos a kifolyó pálinka hőmérséklete ? mi az ideális hőmérséklet ? ha alacsonyabb vagy magassabb akkor az iz --illat hogy változik ? Válaszokat előre is megköszönöm .
...látom rajta a Te hatásodat..DD..ez is "atom-biztosra " épült...:):)...nem komplikáltátok egy kicsit túl??...a leszorítást egy "kicsit" eltúlzottnak látom...ha rugalmas (szilikoncső) tömítést alkalmaztok és nem tömöret, akkor sokkal kisebb szorítóerőre van szükség és max 4db. fül bőven elég...arról nem is beszélve, hogy a puha cső, a peremen lévő kisebb egyenetlenségeket simán "áthidalja", amíg a tömör nem és azt így nagyom meg kell húzni, hogy tömítsen...de azért szép munka, látszik hogy komolyan veszi a dolgot...
Ez a haver söröshordóból készült vízterese.Most kezdi beleásni Ő is magát a pálinkafőzés rejtelmeibe.Ősszel kezdte a gyakorlatot.Így megint egyel többen a hódolók tábora.
Szia barkócza, talan igaza van kupecinek. A cefrem egy rakas sz*r lett, alig cukorral es szesszel...mint korabban irtam, 8%-os alszeszem lett, elkovetve minden hibat amit lehetett...elnezest ha traktalok mindenkit a hulyesegeimmel, csak meg szertem volna tudni, javithato-e az anyag. A masodik cefrem mar sokkal jobban sikerult. Na, abbol lesz igazan erdemes fozni. Koszonom!
Bár nem tőlem kérdezted, de hadd kérdezzek én vissza. Miért akarod a szűrőből kikanalazni csak az alkoholt??? Öntsd bele a vízzel együtt (mást úgysem tehetsz) az alszeszbe, és majd a második lepárlás, tisztázás során minden megoldódik. :-)
Megpróbáltam visszafogni magam, de nem sikerült:-((((
Kérlek takard le a hőmérőd, vagy dobd el nagyon messzire. Semmi értelme, csak dísz az egész. Tüzelj addig, míg csendesen folyik a párlat és ne nézz semmi mást.
Ha nagyon csorog (előre pisil), akkor vegyél vissza a tűzből.
Igen, köszi. Olvaslak. Minden nap. Még egy kérdés, ha nem banod: kozmaolaj lekanalazasa utan a jeges vizbol hogy tudom csak az alkoholt visszarakni az alszeszbe? Elmeletileg a viz tetejen van az is. Koszonom.
Ezt én is tudom, de ameddig nem találok valakit aki kifőzi, addig is valahogyan szeretném eltárolni. Csak még azt nem tudom hogyan kéne ezt nekem, mert hát előszőr vetemedtem erre a tettre.
Akkor lehetek bátrabb, mester? 100 fok fölé is mentem, néha meg-megindult de ahogy kóstolgattam mintha vesztet vvolna a karaktes ízébõl...lehetséges ez? Köszönöm.
Kicsit hosszú leszek, előre is bocs. Idén vettünk egy házat amin van három körtefa. Már a harmadik 200-as hordótelik meg cefrével. Abból kettőnél a bunda ma leülepedett és a gyufa is ég. Ezt szerettem volna gyorsan kifözetni,mert ahogy itt olvastam a körte igen kényes és ajànlatos azonnal főzetni. Na de a főzőmesterek nem így gondoljàk és mindenhol azt tanácsolták hogy tegyem el őszig, majd akkor kezdenek főzni. Most abban kérném a segítségeteket, hogy ezt hogyan tudnàm úgy eltàrolni, hogy ne legyen gond. Ha jól olvastam, ilyenkor màr nem szabad hozzáadni semmit.
Tisztelt fórumozók, második lepárlásnál hány fokig szabad melegíteni az üstöt (vagy akár elsőnél)? Nálam 95 foknál alig csepegett, hűtő rendben, a ceruzabélről csak álmodni merek. Köszönet az ötletekért.
Ha jol emlekszem talan Snapszmesternek ígértem képet a kollégám keverő gépéről. Szóval most cefréztem be vele a somot. A 120-as hordóban 84kg pontosan, 20perc volt a látható állapotot. A gép egy Bosch grw11 keverőgép, ami 1150w és kétfokozatú. 280/640. A keverő pedig egy kiszuperált bringapedál. Képek alapján következtetésem az, hogy nem feltétlen kell 1500-2000fordulat és 1500-2000w-os gép. A pedál sincs leélezve, mégis péppé nyomta a somot amit tudjuk alig van rajta hús. Szilvának nem kell 20perc sem. ;)
Azt kell eldönteni, hogy kozmaolajtól opálos-e, vagy fémes töréstől. Ha pl. jó ecetes volt a cefréd, akkor szépen oldja a hűtőből a rezet cefrefőzésnél és tisztázásnál is, fémes törést okozva.
Egyébként meg tisztázás előtt kitakarítottad a hűtődet? Nincs a hűtőspirálban "kontra", ahol pang a párlat?
Az illata lenne nekem nagyon fontos, a szilvapálinkáim ízével elégedett vagyok, de az illatán kellene javítani. Azért gályázok a fosószilvákkal (sárga, piros + mirabella), mert az illat erősödését várom, és a kihozatal annyira nem érdekel, ha már leszedtem 3 mázsát.
bezzeg Jani technikájánál felfigyeltem egy apróságra,hogy a végén nagyon óvatosan fűt! Szilva finomításkor már 45 fok alatt jártam ,rohamosan csökken az alkohol és nőtt a fazékíz! Visszavettem a fűtést emelkedett az alkohol fok és csökkent az rossz fazék! Nagyon fontosnak tartom , ugyanúgy mint az elején az előpárlat leválasztásnál a lehető legkissebb fűtést ! Természetesen el kezd szuszogni a főző a kis fűtésteljesítmény miatt,de javaslom kipróbálni!
Felénk is ,hihetetlen ,hogy a tavalyi csúcs után most is roskadoznak a fák! Most finomítottam a szilvámat ,valóban kevesebbet ad ! Nem is csodálkozom ,csak nő a sok esőtől , kevesebb a cukra és tőlem nem fog kapni! Ízre én nem tapasztalok problémát ,most is illatos zamatos, de nem kiabálom el majd pár hónap múlva kiderül a minőség!
Szia ! Nekem szintén 120 -literes a műanyag hordóban a hűtővizem...három éve főzök vele,úgy hogy még nem kellet leengednem /ez egy 23 nm-es
garzonban elég körülményes lenne / Első alkalommal tettem bele 1kg trisót és kb.félévente öntök hozzá 1/2 kg-ot. Szintjelzőm minimumán öntök
hozzá kb 5 liter friss csapvizet,úgy két havonta....se bűze se szaga,nincs vízkő se a spirálon és még mindíg jól hűt,folyamatos üzemben a mindenkori
szobahőmérsékleten folyik a pálesz. A három év alatt valamivel kevesebbet főztem le ,mint az engedélyezett 258 lityi. Azért ez nem rossz....Jólét ! : Satu
Ja és a 17 l-es török kuktát használom hozzá a kezdés óta...hibátlanul funkcionál. Remélem segítettem...))))
Ma beszéltem egy főzőssel, ő is arra panaszkodott hogy idén gyengébben adják. Most ugye barackokat főz, és 480-500L cefréből alig jön le 37-40L 45fokos. Tavaly azért min 10%-ot leadta. Ma hoztam a somot én is, holnap zúzás-cefrézés.
Rengeteg felénk a szilva, 18 vödörrel cefréztem be, ki vagyok, mint a ló. Ebből 10 vödör a fosószilva, ilyen arányban még sosem volt. Kíváncsi leszek, milyen lesz a pálinka, osztom a korábban leírt véleményt, hogy idén a minőség gyengébb.
És a fütyülős kollekció??Az sem sok gyümölcsöt látott!
Tévúton vagy!Egy pálinka is lehet jó,vagy rossz,ahogyan egy párlat,vagy szeszes ital is szintúgy.Persze utóbbiak egyen minőségűek,viszont más egy délvidéki "brandy" és más egy Győri likőripari.
Az etanol a máj alkohol-dehidrogenáz enzimje hatására acetaldehidre bomlik, amit az acetaldehid-dehidrogenáz ecetsavvá alakít. Az etilalkohol az antidiuretikus hormon termelésének befolyásolásával dehidratációt, azaz kiszáradást okoz, ami a szájszárazsághoz, valamint fejfájáshoz vezet.Tehát mindegy,hogy szacharóz,fruktóz,vagy glükózból készült alkoholt fogyasztasz,ha túliszod magad a fejed fájni fog!!
Ez ugyan olyan félre infó,mint pl.az élesztős pálinka.
Mindegy mit iszol,ha beállsz mint a gerely,ugyan úgy kopog a fejed másnap!
A szőlőcukrot az élesztő sejtek könnyedén tudják erjeszteni, míg a répacukor kettős cukormolekuláját már csak némi átalakítással, amely némi melléktermék keletkezésével járhat
így az ízben lehet elváltozás.
És hasonlót mondott Rózsa pálinkamesterné, megspékelve mindkettő vegyjelével és magyarázattal, ami hatásosnak tűnt:))
A saját tapasztalat: bőven kristálycukrozott pálinka aznap, másnap sem a legjobb.
Boros tapasztalat ugyanez: fejfájás, lábszagú bor.
Persze, ezek lehetnek félinfok, téves következtetések, vagy mánia:)
A végeredmény ugyancsak erősen opálos alszesz. Azt hittük, hogy a finomított az opálos !!! Finomitsd ki ahogy kell. Ha szükséges akkor azután csináld a szűrési hókusz-pókuszokat.
Hűtővizet szeretném lágyítani, hogy csökkenjen a rézspirálon történő vízkő kirakódás, és a víz "büdösödésének " az idejét kitolni. A hűtő 120 literes, gyakori vízcsere körülményes.
Sokat tanultam már ebben a topikban, de még nem eleget.
Ugyanis azt hittem nekem az opálosodással már nem lehet problémám.
Hiába hűtöm/fagyasztom, szűröm vattán, papíron mégis opálos mert eleve az.
Lehűtve az erősen opálos őszibarack alszeszt, tetejéről leszedtem a kozmaolajokat, majd vattán még külön átszűrtem. A végeredmény ugyancsak erősen opálos alszesz.
A meglepi tisztázáskor jött: 80 alkohol fokon indult meg és opálos és opálos és opálos. Persze az első decinél még reménykedtem, hogy csak a szokásos elő párlati zavarosságról van szó. De nem! A párlatot 50 fokig mértem, ami végig opálosan jött, majd egy újrafőzés reményében kicsurgattam 5 fokig.
Így most megint van egy 20 fokos alszeszem. Újra hűtsem, szűrjem (pihentessem) vagy adjam oda egy trafikosnak, mert ablak közé öntve olyan opálos üveget kap mely túlteljesíti a törvényben előírt átláthatatlanságot?
Előtte kajszit főztem, ami ízre, illatra több mint csodás. És persze színtiszta. Vagyis a rendszer nem koszos.
El kellene dönteni hogy kéndioxid vagy kenhidrogen. Az utóbbi a zaptojas szag és bakteriális fertőzésre utal. A kénsavtol nem lesz kenessavas. Zaptojas szagú lesz e azt nem tudom.
Mióta megszületett a kislányom,megtanultam éjszaka cefrézni,most lettem kész 150 liter szilvával. Éjszakás műszak jelentkezik:-D
20 kg-ként keverő száraztam,megkapta az élesztőt,és a pektinbontót, holnap "megKoronázom kb 1,5 kg-val." :-D
Egy kérdésem lenne hozzátok: Kóstoltátok az idei szilva termést? Nekem nem tetszik, rengeteg szilva van, de az íze, (zamata) meg sem közelíti az ezt megelőző évek terméseinek az ízét.
Mondjuk ittam előtte, de akkor is......, én a sok csapadékra fogtam,. Nálatok mi a tapasztalat??
Kicsit utánaolvastam, és ezt találtam snapszmester hozzászólásában:
"Kén-dioxidra (kénessav) emlékeztető, szúrós szag
A pálinka általában akkor kifogásolható kénessavtartalom miatt, ha az nagyobb, mint 5mg SO2/100 cm3 abszolút alkohol. A kénessavjelleg legtöbbször onnan ered, hogy vagy a cefrét kezelték, vagy a tárolóedényzetet fertőtlenítették ezzel. Melegítéskor a cefréből, mint szúrós szagú, színtelen kén-dioxid-gáz távozik, s a pálinkában oldatban marad.
Az erjesztendő anyaghoz adagolt kén-dioxid gyorsan oldódik, s kénessav formájában van jelen, amely az idő előrehaladtával veszít hatékonyságából, ugyanis reakcióba lép a cefre különböző alkotórészeivel, pl. aldehidekkel, cukrokkal, s ezekkel nem illó vegyületeket képez. Ez már nem desztillál át a pálinkába, de az átalakulás hosszú tárolási időt (kb. 60 nap) igényel.
A kénessavtartalom csökkentésére többféle módszer ismeretes.
a) Kalcium-karbonáttal történő kezelés esetén a pálinkát 20 (V/V)%-ra kell hígítani. Annyi kalcium-karbonát adagolandó, hogy egy kevés oldatlan állapotban maradjon. A kezeléskor ugyanis jól oldódó kalcium-hidrogén-karbonát és szénsav keletkezik. A gyakorlatban - ez természetesen függ a kénessav mennyiségétől - általában 300-400 g/hl adagolandó. Ezt követően 2-3 napi állás után az üledékről lefejtjük (leszűrjük) a pálinkát, majd újrafinomítjuk.
b) Oxidálószerek alkalmazásával is lehet a kénessavtartalmat csökkenteni. E célra kétféle oxidálószer alkalmas.
Hidrogén peroxid (30%-os vizes oldata) a kénessavat nem illó kénsavvá oxidálja. A kezeléshez pontosan kell ismerni a pálinka kénessavtartalmát, s minden 100 mg/l kén-dioxidra 0,3 cm3 30%-os hidrogén-peroxidot kell adagolni. Egy napi állás után célszerű még egyszer ledesztillálni, hogy a keletkezett nem illó
kénsav ne maradjon a pálinkában. Ha a kén-dioxid mennyisége nem volt túl nagy, akkor desztillálás nélkül is megfelelő lesz a pálinka minősége.
Kálium permanganáttal is lehet a kénessavat kénsavvá oxidálni. Ebben az esetben 100 mg kén-dioxid oxidálásához 0,3 mg kálium-permanganát szükséges. A permanganátot adagolás előtt meleg vízben feloldjuk, majd lehűtjük. A kálium-permanganát bomlásakor káliumsó keletkezik, amely az egészségre ártalmatlan, a mangánrész mangán-dioxiddá redukálódik, majd barna csapadék formájában kiválik, s így egyszerű szűréssel eltávolítható.
c) Nátronlúggal is lehet a kénessavat megkötni, azonban ebben az esetben a kezelés után mindenképp desztillálni kell. A nátronlúg addig adagolható, amíg a pH az 5,5 értéket el nem éri.
d) Anioncserélő gyantán is átereszthető a pálinka, amely a kénessav anionját megköti. Fontos, hogy olyan ioncserélő gyantát alkalmazzunk, amely a mindenkori élelmiszer-higiéniai és egészségügyi előírásoknak megfelel.
Bármely kezelési forma után célszerű kevés aktív szenet (kb. 50 g/hl) adni a pálinkához. Ez ugyan kismértékben csökkenti az aroma intenzitását, de javítja a minőséget.
Meg kell jegyezni, hogy nagy kénessavtartalom esetében célszerűbb az alszesz kezelése. Permanganát alkalmazása esetén addig adagolandó kálium-permanganát, amíg az alszesz halványlila nem marad. Így egyéb oxidációs reakciók is lejátszódnak, amelyek sok esetben előnyösen befolyásolják a pálinka ízét, illatát."
Valóban a melegítéskor jött elő, ezért gondolom, hogy a savazás miatt lett sok benne a kén.
A Ph-ja 6,4, ezért gondolom nem kell vele semmit se csinálnom, hígításkor eltűnt a szag.
Sziasztok, kidobás (komposztálás) előtt álló szilvalekvárt (penészes a teteje) hozzátehetem-e a szilvacefréhez (50%-ban) hígítva vagy átmegy a pálinkába is az esetleges penésztoxin? 30 literhez menne 2 befőttesüveggel...
Magas cukortartalma miatt sok víz kell hozzá és a maradék tartósítószer miatt élesztőből is több kell - szerintem -különben nem biztos hogy kierjed :-)
Vannak Snapszmester által is leírt kényesebb gyümölcsök és nem Mindenkinek van hideg pincéje.Majd ha egyszer Valakinek forrás közben megromlik a cefréje(nem a kertben szedegetett pár vödör)több 100l, esetleg pénzbe is került,előre borítékolom hogy savazni fog. A felsleges túlsavazással én sem értek egyet.
Az összes szerves sav anionja lényegesen korrózívabb, mint a szulfát. A szulfátredukció nehezen, csak nagy koncentrációban és nagy hőmérsékleten történik meg (ugye, ez tart töltésegyensúlyt a réz oldódásával). Tény, hogy a foszfát vizes közegben még stabilabb, mint a szulfát (sőt, termodinamikailag stabil), a szerves anionok viszont viszonylag könnyen redukálódnak, sőt, némelyik jó komplexképző (pl. a citrát). Az a kis szulfát korróziós szempontból nem oszt, nem szoroz.
Persze, én is ezt vallom! Eddig kénsav volt, (az van nálunk hekto számra 97%-os) de az élelmiszeri foszforsav sem drága (580ft/kg) így idén rápróbálok...
Van valami adat,mérhető érzékelhető külömbség,a kénsavval nem kezelt pl.4ph-s cefrénél lemaródott teszem azt 0.5 mikron,vagy a savval kezelt le "zabált" 0.6 mikront?
Kedves Tapasztaltak! A véleményeteket szeretném kérni sárgabarack cefre ügyében.
Két hete, kimagozva, festékkeverővel zúzva, pektinbontóval kezelt, általános gyümölcs és bor élesztővel oltott cefre pincébe letéve (15°C). Forrás nem igazán indult be. Felhozva 4 nap múlva, hűvös melléképületbe, újabb adag élesztővel beindult. A mai napig bunda naponta lenyomkodva. Ma gyufapróba: elaludt 10 cm-en belül. (Fontos: megfelelő edény hiányában 220 l-es műa. hordóban erjesztve, tetővel lezárva, kb félig van.)
A legtöbb gyümölcs 4ph körül van,az a -1ph lényeges kimutathatóan eszi a rezet?...már megbeszéltük,csak a réz oxidot oldja a kénsav,de azt a gyümölcs savak is.Már a reggelink is kezd megkérdőjeleződni?
én azt kérdezném hogy a most hulló téli almát, pl. jonathán, delicus, ami a földre kerül.azt érdemes már cefrézni? vagy majd csak szeptembertöl? tavaly akkor kezdtem el szedni, de most hamarabb kezdet hullani.
"Csak néhány gyümölcs igényli a feltétlen savazást."
Azért ne rohanjatok rögtön a Dunának a megdöbbenéstől :-)
A Mester által megjelölt gyümölcsök feltétlen igénylik a savazást - a többi csak ha nem tudod valamiért időben kifőzni-főzetni - semmi féle ellentmondás nincs az eddigiekhez képest --- ÉS EGYÁLTALÁN NEM AZT JELENTI HOGY TILOS SAVAZNI - MINDENKI MAGA DÖNT - ki így ki úgy. Azt látom - vannak akik vadásznak egy -egy ellentmondásnak tűnő hozzászólásra :-)
Aztán majd jönnek megint a kérdések - mit tegyek - egy hónapja kierjedt a cefrém - mintha megromlott volna pedig 5.ös a PH ja :-)
"Nem örülnék én sem ha a kedves ügyfél bejelentené hogy kénsavval kezelte a cefrét, de nem a cefrére gyakorolt hatása miatt ha nem a készülékeimre tett hatás miatt."
"Csak néhány gyümölcs igényli a feltétlen savazást."
Ezek a mondatok nem semmik és nem én mondtam. Jó volna figyelembe venni!!!!
mondjuk éppen akkor hoztak valami nagyon vegyeset, amikor kérdezték tőle, hogy mi is ez: meggy, ja meg cseresznye, ja meg még valami, szóval vegyes:))) és beleszagoltam én is, még bort is éreztem, ők is.
Hőmérséklet ugyanez, nekem van lehetőségem nyáron is 17-22 fok között tartanom, és kis túlzással én tudom szabályozni (nyitva hagyom napokig, vagy csukva a pinceajtót:))
Kénsavra illatot, ízt mondott. Én mondtam, hogy ezt nem 5 perce találta ki valaki, jó ideje főznek így, meg 300 fok, stb.
Ha lesz saját főzőm, jobb a foszfor? Nem kötözködik annyira a rézzel?
félre ne érts, nem változtatom a szerintem helyes cefrézést, főleg, mivel nem értek hozzá, arra hagyatkoztam, amit innen kaptam. Én nyomkodom, fogom is.
Nem nyomkodja a bundát mert nem tudja. A pektinbontó alul van a rostos bunda felül. Ez így rendben van?
Nem izgatja a hőfok mert nem tud tenni ellene. Engem sem izgat. Nem tudok hűteni több 100 litert, de kellene.
A kénsavra: nem megy át a pálinkába. Mit érez? A pozitív hatást? Nem örülnék én sem ha a kedves ügyfél bejelentené hogy kénsavval kezelte a cefrét, de nem a cefrére gyakorolt hatása miatt ha nem a készülékeimre tett hatás miatt.
nem cefrézik, a hagyományos értelemben, azaz bundanyomkodás. Lezárja légmentesen, kotyogó, és ha kész csak akkor nyitja ki.
Kénsav: 1000% magabiztosan állította, hogy érezni a kész pálinkán, és direkt megkérdezi (tőlem is kérdezte), hogy savaztam-e, mivel, mert valamivel kezelni kell/átszűrni, megkérdezhetem holnap pontosan, ha érdekes.
Ha sav, szerinte akkor foszfor, de eleve nem is savaz sohasem.
A pektinbontó, élesztőtáp, élesztő szentháromságot használja.
Hőmérséklettel sem pöcsöl, mármint hány fokon legyen a cefre.
Nyilván nincs csak egy valakinek igaza, de érdekes lehet ez a vélemény is.
Ha"ízre minden ok" ,nem utópárlatos !Kozmaolajtól opálos valószínűleg ! Fagyasztós megoldás,kávéfilterrel, de ha nem kapkodod el én várnék vele még összeáll a kozmaolaj lepedékké és hűtés nélkül is kiszűri a kávéfilter!
Azért mert kezdő senki nem lett bántva. Mindenki volt kezdő, még én is csak már nagyon régen.
Minden infó rendelkezésre áll, ha ezek után tesznek fel alapismereteket is nélkülöző kérdést, tanácsoljuk az olvasást. És ha ezen valaki megsértődik azt lehet hogy nem szeretjük. Gond van ezzel?
Gyors hígítástól is beopálosodhat, az idővel elmúlik. Nekem meg üledékes néhány pálinkám, ilyen kis pelyhecskék vannak az alján, de mivel úgyis csak november-december magasságában kezdem inni az idei pálinkáimat majd leszűröm/lefejtem akkor. A szűrés aromavesztéssel jár, ezért csak akkor szűrném ha muszáj lenne. Hadd pihenjen. De ez persze csak az én szerény amatőr véleményem majd biztos lesz itt valaki rögtön aki lehülyéz meg lekezdőz engem hogy "utópárlatos és azért pelyhes, öntsed ki mert sose lesz jó stb".
Kérdésem lenne, kaptam egy liter barackpálinkát, opálos a lelkem, ízre minden ok, a tulaj nem tudja mitől, amit kétlek, szerintem későn állt le a középpárlattal és került bele kis UP, mit lehet ezzel kezdeni?
Fosókát tavaly cefréztem,festékkeverő,paszírozás 10-es z.ládán,pektinbontó,élesztőtápsó,sütőélesztő előre felfuttatva,sav nem kell bele,mert iszonyú savas.Finom pálinkát ad,de egy s.barival,körtével,birssel nem veheti fel a versenyt,szerintem.
...ezt nem igazán értem...mióta kell a cefrét "vágni"...azt nem kicsavarjuk??... ..."homályosítsatok" már fel!!!DDD...valamiről lemaradtam??...ez az új "módi"...ezt hol tanultad??...
Szia Norris! Köszi! 90x90-és rozsdamnetes lemezem van, így kb 28cm átmérőjű hengert tudok hajtani neki. Zárt átfolyós hűtő lesz, a későbbi upgrade végett. Jól látod, ez 6m (vagyis pontosan 5.5m) cső, de van még egy 1.5menet hozzá biztos ami biztos. Nem akartam már annyit kérdezni tőled, csak a képen az oldaladon az van ráírva hogy 16x1.5mm, emailban meg 18x1.5mm. Igy gondoltam és 7.5m cső van meg tekerve, de még nem hegesztettem ossze... :)
Az enyém jelenleg ilyen (természetesen nem én csináltam, vagy ha igen akkor engedéllyel, de vásároltam, és számlám is van róla mert az kötelező!!!!!):
Amit változtatnék: kaphatna egy vörösréz sisakot és a zárt, vizes rendszerű tágulási tartályt lecserélném nyitottra, csak még nem tudom milyen olajat tennék a víz helyére. A fotón nincs rajta a hővezető palást, a tető lefogató ill. a hűtő, de a rajzon látod. Teljesen kezdő vagyok, ezt vedd figyelembe, mindösszesen 5 alkalommal főztem! Az egyik elrontott főzéskor megerősödött bennem, hogy jó lenne egy keverő is.
A mai nap 4 hordómnál lesüllyedt a bunda, a cefre már nem édes, de jó savanyú (meggy), alufólián meggyújtva nem karamellizálódik. A feléből este kiszedtem a magot, holnap jön a maradék. A kész hordót majdnem szinültig van, a tetejére tettem vékony, tiszta szemetes zsákot, ami jól rá is terül. Továbbá hordótető + csat.
Jövő hét eleje-közepe felé tudom leghamarabb főzetni. A kérdés az, hogy savazzam-e be erre a kis időre (kevesebb mint egy hét)? Ha igen, akkor 3dl/220liter elegendő-e (ph-t nem tudok mérni)?
De ha a menetek között kb 50 mm lesz és elfér az edényben akkor már nagy hibát nem követsz el !
Ha nagyobb a széthúzás - nagyobb a sebesség ha kisebb akkor meg romlik a hatékonyság - de minden bele fér - ahogy gondolom 6 m lehet ezt bárhogy húzod elegendő lesz a hűtés ( a 3. dik menet már nem is lesz meleg )
Sziasztok! Hidrogén - cianid tartlmat mivel lehet mérni pálinkába? KEdves ismerősünk idehozott 200l ömlesztett egybe erjedt barack cefrét (5napos), most gyorsan átszürtük, maguztuk, de 5napig benne volt sok mag... mit csináljak vele?
Nekem 2,5-3,0 m 15-ös rézcsövem van ami ~ 1.300 cm2, ez 3,5 fordulat.
Akkor lehet, hogy túlhűtöm. Kútvizet engedek át, ami max. 15 Celsius.
Köszönöm a segítségeket, ezekkel fogok próbálkozni:
- kevesebb hűtővíz mennyiséget engedek át a hűtőn
- fűtőteljesítményt növelek
- esetleg átalakítom a páracső-spirál közötti átmenetet, pl. lecserélem a falikorongot egy kisebb ellenállású 90 fokos ívre. Jelenleg a páracsövem 28-as Cu, a spirál 15-ös szintén vörösréz. Az átmenet: 28 - 1" fémes tömítésű kónuszos hollandi, 1" - 3/4" szűkítő majd 3/4" - 15 falikorong.
Miért is teszed?Valami magyarázat is kéne,mert a képből csak az derül ki,hogy valami fajsúlymérő 20 alatt vagy felett mutat valamit.Miféle borfokoló ez?
..."A kifolyó pára 17.5 C fokos, ekkor erősen liheg."...
...láttam a hűtőspirálodat, brutális egy darab és mégis liheg??...nem értem, az enyém "csak" 12-es, de sosem "liheg"...igaz vörösrézből van...
...jó kép az epruvettás, a papír ott kb. fél centire van a meniszkusz fölött...én cefrefőzéskor, ott zárom el a gázt, mert akkor már csak 2-3% alkohol lehet benne...
...az öregeknél régen, kb. ez volt a "löttyintési" határ...már nem érdemes tovább fűteni...
Már régen főzni kellett volna. Ne várj! A keletkező kevés gáz valószínűleg nem alkoholos, hanem ecetes vagy tejsavas erjedés eredménye. Elsősorban nem a gyufát, nem a bundát kell nézni, hanem kóstolni, kóstolni, kóstolni.
1. Ha 3-4liter pálinkát hoszabb időre szeretnék eltenni(2-3év), akkor annak mi a legjobb módja? Egybe az egészet egy tele töltött üvegballonban, esetleg csak 70%ig megtölteni, teljesen lezárva parafával vagy levegősre? Vagy palackozva(0,35L-0.5L) és lezárva? Parafa esetleg műanyag dugó?
2. Bodzát tervezek csepfolyósítani, az eddigi két alkalom nem sikerült túl jól. Több helyen olvastam, hogy bodzába illik rakni élesztőtápanyagot, ezzel az a baj, hogy a beszerzéséhez elég sokat kéne utaznom, mi a véleményetek erről tényleg szükséges bele, lehet helyetesíteni valami mással?A mérgező gyalogbodzából is kifogástalan párlat keletkezik, vagyo inkább kerüljem? Tippek és trükkök a bodzaszedésre, feldolgozásra? A fúrógép összeszedi a szárakat, ez megvan.
Hááát, akkor vagyunk egy páran, akiknek egy csöpp eszünk sincs, vagy talán jól megy a ráolvasás.:-)))
Szimpla falú üstömből (valaki kősziklás megoldásnak nevezte) a tegnap kilapátolhattam volna az alma cefremoslékot, olyan sűrű volt. Hidd el még én is csodálkoztam.
Inkább úgy fogalmaznék, hogy aki duplikál, annak egy csöpp észre sincs szüksége, már ami a leégést illeti.
Na, csak nem tudtam aludni, nem akarok vitát nyitni, mert ezt már rég kiveséztük.
Ha csöpp esze van, gyorsan duplikál, ha nem, úgy csinál mint én: miután minden "trükköt" kipróbált, még megpróbálkozik a ráolvasással, majd még eljárja a sámán táncot és csak azután duplafalúsít... :)))
Kollégám (a zsinórban aranyérmes és mindig közönségdíjat) uszkurusz vagy más nevén háziberkenye (Sorbus domestica) páleszát is akkor szokta készíteni. Azt mondja, akkor jo ha már szottyos teljesen, nem pedig érett állapotban. Bort is készít belőle...
Üdv mindenkinek 50l es söröshordóbol csinálnék duplafau főzőt. Vane köztetek valaki aki már működtethasonló főzőt és tudna képeket vagy tervrajzot küldeni. lezlide@citromail.hu előre is köszönöm.
Eszerint Te is tudod,hogy van gyógyszer a leégésre.Én évtizedekig főztem szimpla,nem szendvicstalpú főzőben,és a leégés ellen nem a 8%-nál történő megállást találtam elfogadhatónak.
Én egy liter jellegtelen pálinkához teszek 1 dl vegyes virágmézet. Hidegen rázogatva oldom fel semmi melegítés. A jobb pálinkából és a jobb mézből kár mézest csinálni ( bár nekem a vegyes virágméz a kedvencem :)
Leírom akkor, mint tapasztalatot, nem egy és nem kettő főzésnél: hígítás nélküli gyümöcscefréből 8% lejövő után jellemzően képes lekozmálni szimplafalú szendvicstalpú főzőedényben a cefre. Pont. Mi a bélért kell kötözködni, ez valami divat itt? :) Nyilván ha hígítom akkor később fog leégni, nyilván ha a gázzsámoly fölött láng- és hőterelő is van akkor még később, sőt, ha a gázpalack tele van és nyomást kap a reduktor nem csak leheletként jön ki a palackból a gáz akkor még alacsonyra is lehet szabályozni a lángot jól. Sőt, ha duplafalú a főző akkor nem kell aggódni hogy lekozmál-e a cefre. Ezek empírikus dolgok, lehet persze hülyeségnek is tartani, csak akkor legyen kéznél súrolókefe meg grilltisztító hab, szükség lesz rá.
A cefrézési hibáidat kivesézték az előttem szólók. Főzéshez legjobb mankó a fejlécben található http://snapszmester.uw.hu/index.html oldal, részletesen szájbarágósan leírja a lepárlás menetét.
Jó tudom könnyű annak aki már többször főzött, de ha elbizonytalanodsz inkább kérdezz, azért van a fórum. Viszont kérdezni is csak bizonyos szinttű tudás birtokában tudsz.
Ne keseredj el, a következő cefrézésed-főzésed már biztosan jobban sikerül. Ez is egy szakma, van aki több évig tanulja mire "mester" lesz.
Ez úgy hülyeség,ahogy van.Először is a leégés nem attól függ,hogy hány fokos nna kifolyó alszesz.Megfelelő teknikával akár vizet is desztillálhatsz a cefre tartalmából.Persze ,ha van benne.Meg kell higítani.Másodszor,Pál nem a kifolyó 8%-ot mérte,hanem az össz.alszeszét.
"Nem 8%-ig kell,hanem addig,amíg van benne alkohol." Bocsi, de ha nem duplafalú a főződ akkor 5% körül már szinte garantált a leégés, pedig az 5% még alkoholnak számít (pl. sörben :). Éppen ezért szimplafalú üstben 8%-ig főzöm én is a cefrét, bár ha valakinek hobbija a súrolás, ám legyen...
Nos,Pál!Összegzésképpen elmondhatjuk,hogy meglátásod helyes,naggyából az összes lehetséges hibát elkövetted.De ez nem baj,mert fény derült rá!Megpróbálom sorbaszedni:cefrézés-olyan gyümölcsöt,aminél igazán lényeges lenne a pépesítés,te csak szeleteltél.Rengeteg levegő jelenlétében próbáltad erjeszteni,és hogy biztos legyen az ecetesedés,még vártál 1-2 hetet utóerjesztés címén.Cefre főzése-az első 4 dl-t,tehát az összmennyiség 10%-át,elvetted holmi kozmaolaj eltávolítás céljából.Eznem lett volna baj,de mivel olajat nem találtál,de ragasztó szaga volt,eldobtad.Ezzel valszinű megszabadultál a pálinkád felétől-harmadától.Másik hiba,hogy nem tudod,meddig főzted.Nem 8%-ig kell,hanem addig,amíg van benne alkohol.Nem tovább!Tisztázás:nem emlékszem pontosan,hogy mennyi előpárlatot vettél el,de biztos,hogy sokat.Mint tudod,az előpárlat a 25%-os alszeszre vetített 1-1,5%.Ez a te esetedben kb.12-18 ml.És a tisztázás közben legalább egy pillanatra megállhattál volna akkor,amikor a pálinkád(az összes) kb 45-50%-os.Akkor meg tudtad volna kóstolni az elsőt.Tudniilik ilyen többet nem lesz.A következők biztosan sokkal jobban sikerülnek,csak gondold is végig azt,amit olvasol.Merthogy aki ilyen szakszavakat ismer,mint te,biztos hogy visszaolvasott,csak még most nagy a zűrzavar.
:))) Ugy legyen. Ha tudd valaki segíteni,csinálj egy furogepes zuzot. Hidd el a cefrén múlik a java. Lehet vicces, de én is úgy jegyeztem meg az elején a cefrezest, hogy A SCPÉCi. A:apritas S:savazas (ha kell) P:pektinbonto É:élesztő C:cukor (ha kell). Lehet érdemes megjegyezeni ha mókás is.
Kedves Gábor, én is becsülöm őket és talán feltűnt: tisztességgel megköszönök mindent. Ha hiszed, ha nem olvasom a reggelinket, meg sok mást is. A gyakorlat azonban gyakorlat, majd szép lassan megjön az is. Remélem, egyszer visszaadhatom én is mindazt a jót amit itt kaptam. Üdv!
De nem értelek, hogy azt a pár oldalt miért nem lehet elolvasni, amit sogi minde reggel betesz. Az ominózus "reggelink" nevű dologban benne van 99%-ban minden elméleti dolog a pálinkafőzésről. Lementettem, és párszor már elolvastam. De van ugy, hogy napi 1-2x is belekeresek mert itt eltérő gyakorlati dolgokat írnak a rutinosabbak.
Biztos vagyok benne, ha legalább 1x alaposan elolvasod akkor sokkal jobb páleszt fogsz készíteni mert az elejétől ugy cefrezed és főzöd ahogyan kell!
Nagyon sok mézest iszunk ! Több éve kezdtük készíteni , eleinte 3 liter pálinkába raktunk 1liter akácmézet ! Azóta fokozatosan csökkentettük , 1 literbe 3dl méz!
Jelen pillanatban 1,1liter pálinka 3dl méz! Akácméz javasolt ,mert nem viszi el a finom pálinka ízét ,kevésbé karakteres mint egy vegyes virágméz ,de azzal is finom! Semmi melegítés ,a hideg mézbe belekeverni a pálinkát ! Picit jobb ha érleled ,de azonnal fogyasztható!
Azért kérdeztek, mert irtad hogy 10L/3dl az ideális, aztán a 100hoz meg jelentősen kisebb méretet írtál példának. :) Megcsinalnam rozsdamentesből, csak elsőre szeretném a jó meretet eltalálni. Ezért is kérdeztem előbb. :)
Mekkora darabok? Legközelebb daráld le és egy sima festékkeverő (én kihajlítottam és megéleztem így még a körtét is viszi) addig turmixold míg lekvár szerű nem lesz.
Kedves Józsipapa, köszönöm. Legjobb tudásom és értelmezésem szerint, az olvasottak alapján jártam el. Nem vagyok már annyira fiatal, amúgy sem a falba "fejjelmenős" fajta. Igen, valamit bizonyosan nem értettem és csináltam meg jól, ezért a félresikerült produktum. Örömmel veszem a későbbiekben segítő hozzászólásaidat.
Már valaki megmondta neked, hogy hol rontottad el.
Megismétlem: Ott, hogy addig főzted az alszeszt, amíg 8 fokos lett. Meg kellett volna állnod, akkor, amikor 25-30 fokos volt. Nem lett volna 4 liter, talán csak másfél, de használhatóbb lett volna.
Egy negyed literbe egy nagy kávéskanál darabos fahéjat teszek. Ezt hagyom egy-két hétig aztán kiveszem a fahéjat. Akár két nap után is használható.
Figyelem!!! Ez a fahéj eszencia!!!!
Ebből az eszenciából használsz néhány cseppet ízlés szerint a pálinkába. Elég, ha csak egy picit megsárgítja a pálinkát. A keverés után egy két héttel csökken a fahéj, talán zavaró aromája.
Hogy érdemben tudjunk segíteni, ahhoz kérdezni is tudni kel. Kérdezni csak az tud, ki ismeri a folyamatot. Az utolsó művelet után rádöbbensz, hogy a produktum nem az, amit vártál, nem az aminek lennie kel, és utólag keresgéled, hogy hol hibáztál az egész művelet folyamán. Nékünk sorba kel venni, kérdezgetni, mikor mit és hogy csináltad. Mit cefréztél, hogyan aprítottan, mit használtál hozzá, hol tartottad, mivel főzted, szűrted e a kozmás olajat, hány szeszfoknál, vagy mikor álltál le az első főzésnél. Aztán így tovább a második párlás során milyen tevékenységeket folytattál... és így tovább... egész a végtermékig. És ez mind, mind le van már egyszer nagyon szájbarágós módon írva.
Valahol talán még fellelhető, amit egy fiatal kedves fórumozó kérdezett tőlünk. Valahogy úgy hangzott, hogy nagyon sürgős lenne, ha megmondanánk mennyi cukrot kell vennie, hogy a barátait saját főzésű pálinkával meg tudja kínálni. Az erősebb idegzetű kollégák türelmesen elmagyarázták néki, hogy főzzön teát és azzal kínálja a kedves vendégeit és ahhoz nem is kel olyan sok cukor. Az idegesebb fajta (értem magamat is) elküldte a jó nevelt... ...ba. Végül is mi lettünk a nagypofájúak, akik nem hajlandóak néki segíteni.
Ezért mondtam, hogy tanuld meg a folyamat lényegét, ami le van írva és minden reggel be van linkelve.
Köszönöm, hogy segítesz. Az almát darabolva, kimagozva betettem hordóba. Mivel nem volt kishordó, a kb. 80 kg. gyümölcs szinte eltűnt benne (220L) - ennek gondolom egyenes következménye volt, hogy sok levegő maradt a hordó belsejében így a 2 hétig érlelt cefrét megzabálta az ecet (a szaga ecetes volt, de a cefre íze nem...lehetséges ez?). 20L-es vörösréz főző (http://palinkafozo-gep.hu/?24,hu_palinkaf%C5%91z%C5%91-20-l-standard), úgy állítottam be ahogy a képen látható. 8 fokos alszesz (4L) lett, első 3 dl-t elvettem kozmaolajszűrésre (nem nagyon volt rajta, de mivel erős ragasztószaga volt, nem raktam vissza az alszeszbe). Második lefőzéskor 4 cl rézeleje és 5 cl előpárlat után fél liter pálinkát csorgattam, majd a fazékíz megjelenésekor elzártam a főzőt. Így lett egy 32 fokos, opálos valami az egészből. Nincs rossz illata, sőt. Ízre is vállalható. Nagyjából ennyi. Mit gondolsz, hol ronthattam el? (azon túl, hogy szinte mindent ) :-)
Elolvastam, csalitos. Max. gyakorlatlanságom, vagy foghíjas IQ-m miatt rosszul értelmeztem a leírtakat :-) Ezért vagyunk itt, hogy megbeszéljük a vitás vagy félreértett dolgokat és segítsünk egymáson. Gondolom. Én nem bánom, ha nyers a véleményed, csak legyen mondanivalója. Tanulni jöttem, szeretném olyan magas szintre fejleszteni pálinkakészítési technológiámat (ami, ugye még nincs) amennyire csak lehet. Ha van használható ötleted nagyon szívesen venném, köszönöm!
Kedves Tomsza, köszi a tippet! Mint írtam, nem hígítottam, alig volt szeszfoka a cefrének. Ez tiszta pálinka, harmincpár fokkal. Remélem beválik :) Üdv!
Szerintem, ha berakod a hűtőbe, mondjuk egy fél napra. Aztán tölcsérbe, papír kávészűrőt raksz, majd erre vattakorongot 2-3 darabot, a filtert körbebéleled vattakoronggal és leszűrőd.
Hígítás utáni opálosodásnál nekem bevált. De itt valaki írta, hogy 0,5 l pet palack alját levágta, kupakra kis lyukat fúrt és kitömte vattával az is jó. Ezzel az volt a tapasztalatom, hogy pár szál vatta úszkált utána ezért javasolnám a filtert is. Ez kb 600 Ft-ból megoldható.
Egyebkent ha megnézed alaposan, ezt pont az a típus ami enged egymenetes és kisüsti módban is főzni. A sisak felett a "díszben" is megy egy cső a páracső felé, ott pedig van egy váltócsap. Ha lefelé zárva akkor az üst jobb oldalán engedi a párát az erősítő oszlopba, ha nyitva akkor pedig megy rögtön hűtőbe. :)
Leírnád a főzés menetét, induló mennyiséget, alszesz mennyiséget, fokokat, szeszfőzést, előpárlat elvételt , meddig engedte, esetleg egy képet a főződről ( merre áll a páracsöved).
Ezen a 32 fokoson már nem sokat lehet javítani, de ha megtudod hol rontottad el a következők már jobbak lehetnek.
Naaa! Akkor most, mivelhogy nem akarok senki lelkivilágába belegázolni, nagyon finoman válaszolok, mert már előre megköszönted. Nagyon rendes vagy. Zöldségeket írtál össze vissza. Nem tudom, hogy honnan veted ezt a technológiát, a reggelinkben nincs ilyen. Miért nem olvastad el? Tudsz róla, hogy van ilyen, mert már másnak is ajánlottad.
Minden jót.
Józsipapa
Ui: Tisztába vagyok vele, ne is ragozzuk, "olyan vagyok, mint a zsidótemplomba az utálatos kép"
Úgy képzeld el ,amikor kész a cefre ,akkor van abban az állapotban ,hogy a legtöbb ,legfinomabb pálinkát főzd belőle! Onnan kezdve elindul egy folyamat visszafelé ,minél később főzöd annál kevésbé lesz jó a pálinkád, vagy kevesebbet ad és az is megtörténhet, hogy semmit nem tudsz kifőzi belőle! Ez persze ,függ nagyon sok mindentől! Hány napig lehet eltartani ? Lezárni ,minél hűvösebb helyen tárolni, besavazni, és ahogy van lehetőség, azonnal főzni! Nem lehet ezt napra meghatározni ,minél hamarabb!
Elkészült az első pálinkám (alma), melynél minden hibát elkövettem amit csak lehet :-)
A végeredmény egy hígítatlan 32 %-os főzet (tehát nem kellett felvizeznem a cefre alacsony szeszfoka miatt), az ecetszagú cefre ellenére jól érzékelhető almás illattal, fazék íz megjelenésekor elzártam a főzőt. 4L alszeszből fél liter jócskán opálos nedű készült (lsd. fotó). Kérdésem: kiokulva a link gyűjteményben olvasottakból kiderült, hogy kation gyantás szűréssel megoldható az opálosodás (ecetes cefre), de az eljárás elég bonyolultnak tűnik, anyagbeszerzésre jelenleg nincs lehetőségem. Van valami egyéb használható tippje valakinek?
leírom a tapasztalatom, hátha segít. Főzés közben lüktetés, pulzálás, esetleg kupola mozgás kevés fűtőteljesítményre utal. Én is jártam így, majd kaptam egy tanácsot, hogy nyissak kicsit a gázcsapon. Nekem ez bevált, amikor kezd lüktetni picit emelek a lángon és kisimul.
A tuti a 14 nap.Vagy 1.4?Vagy 0.4?Most nem emlékszem pontosan,de le van írva ebben a reggelink-ben.Ha nem fárasztalak,nézd már át,én egy kicsit ...fáradt vagyok,aludni mégsem tudok... .
Szép napot!
Páracsövel kapcsolatos a kérdésem, 22-es a 1,7-m-es páracső, a hütő 12-es, a találkozásnál szükül a 22-es 12-re, az üst 30 l-es 10 l-es kuktával a tetején, ez így rendbe van vagy módosítsam a szükülést fokozatosra?
Van keverőm, csak sokszor ki kell kapcsolnom a melegedés miatt, valamint kis fejlesztés sem ártana neki.
Lada ablaktörlő motor, 12V-on eléggé gyorsan forog, 5V-on pedig a sebesség sem rosz, viszont könyebben megakad, ezért még fejlesztenem kell. Már meg is vannak a tervek hozzá fejben. :)
Felfűtés alatt végig nagy sebességgel keverem, viszont a megindulás után már nem, mert a keverőm szára könnyedén kivezeti a habot, ezért is szoktam leállítani, meg akkor már hallom, hogy szépen rotyog :)
" Mit kell majd tapasztalnom, hogy ha főzhetővé vált? Az égő gyufát a cefre tetejéig le fogom tudni vinni? Vagy vegyek cefre fokolót és az majd megmutatja?"
Igen akkor van kész, ha a gyufád a bunda tetejéig leviszed és nem alszik el. ( mert már ugye nem képződik széndioxid )
Annyi,hogy itt (ipari)350mm átmérőjű a lemezspirál,30mm-es emelkedéssel,és 10m hosszú van föltekerve.Ez tulajdonképpen helyettesíti a tányérokat.Lefelé a flegma,fölfelé a gőz,minimális hőmérséklet különbség ......korábbban így nem lehetett elérni minőséget,ilyen lágyan,szelíden kivitelezve,és egyéb fényezések....
Itt azt írJa, hogy 35cm átmérőjű oszlopban van egy kb 10m hosszú rézlemez spirálban tekerve 30mm menet emelkedéssel.
Sztem ugyan az a lényege mint a mint a buboréksapkásnak, ahogy folyik vissza a flegma hűti a spirált és mindig csak a magasabb alkohol-aroma jut fel. Jo lenne ha egy németes lefordítaná ezt...
Egy hosszú rézlemez spirálba tekerve,megfelelő emelkedéssel,mint a cső,de élével.Ez van bele téve egy csőbe,és ez lenne az.Aztán hogy milyen romákat képez nem tudom.
kb 100mm széles rézlemez van élére hajtva spirálba.A Márkházi főzőben van ilyen.
Miután elvékonyodik a bunda már csak egy max két nap kérdése és lesüllyed, észrevehető ha készen van, pl. nem melegebb a cefre felszíne fölött a levegő, néhány szem mag úszkál felül de a zöme alulra begyűlt, ilyesmi... Pici alufóliára cseppentek ilyenkor egy kevés cefrét, elégetem szúrólánggal, és ha csak rostok szenesednek de karamellizálódás meg cukorszén nincs akkor tuti hogy kiforrt a cefre. Cefrefokolót nem használok, szeszfokolóból viszont érdemes olyat beszerezni ami nem csak 20-100 -ig mér (mint az enyém) hanem alatta is, bár meg tudom hosszabbítani gondolatban és már tudom hogy a papír alatt két millire van kb. 7-8%.