Én sajnos nem tudok segíteni a palántákon, mint mondtam már, nálam anyu a Volldüngerre esküszik...esetleg egy próbát megér. Nálam a dinnyék ilyen sápkórosak:-)))
A palántáimra senki nem reagált. A paprikáim levele elég halvány színű. Lehet ez a kevés tápanyag miatt? Keressek valami tápot nekik. Palántaföldben vannak, ami nagyrészt tőzeg, foszforral van dúsítva, de hogy mi van még benne azt nem tudom. Lehet, hogy keresek valami folyékony trágyát, a wuxal ha jól tudom inkább csak a nyomelemeket tarttalmazza, de mindjárt rá is keresek.
Itt nem esett tegnap, és ma ma sem fog, akkor öntözök. Eddig még semmit nem öntöztem, csak a palántákat, de most már nem ártana a kikelt növénykéknek is:-)
A palánták egy része. Van köztük 3 féle szivacstök, kígyóuborka, árnyliliom, paradicsom, tomatillo, egy leveles kel, ami látszik. A kelbimbók nem látszanak. A koktélparadicsomok már messze kimagasodnak a többi közül, pedig kicsit később lettek vetve, mint az előttük lévő alacsonyabbak.
Szamócáink. Van egy még rendes, újratelepített ágyásunk (1.), pár tő folyton termő némi petrezselyemmel és galambbegy salátával kombinálva (2.), apró sárga gyümölcsű (3.) és út szélén egy sávban egy valószínűleg magról kelt növény utódai (4.). Ez évekig nem termett semmit, csak terjedt, és szép, nagy , egészséges lombja volt. Tavaly hozott először gyümölcsöt, egészen finomat, és olyat, amilyet nem ültettünk, és a kerttel sem örököltünk. Másutt is van egy-egy tő, kisebb csoport szamóca, hajdan volt szamócaágyások elszabadult sarjainak utódai. Ma fölfedeztem egy virágot a magról kelt almafánkon. Jó lenne, ha lenne rajta legalább egy szem gyümölcs, hogy kiderüljön, milyen. A fa már jó nagy.
1. Ágyások 2. Velőborsó 3. Sárgarépa ágyás, mellette pár fej áttelelő saláta és néhány kósza fokhagyma csokor. Ennyi saláta telelt át, ősszel még tele volt velük az ágyás. 4. kobak saláták 5. A kerítés mellől szedem a rebarbarát, a többi tő dísznek van.
Szerintem is a fene egye meg. Én már utálom a postát...( bocs minden jelenlévő postástól).. Na...teszek fel mégis képeket:-)) Gondolom az én veteményesem azért sem zöldebb, mert a káposztapalántákon kivül mást nem öntözök.... 1. kép: a kertkapuban állva lefelé terül el a "veteményes"..pontosabban A föld:-) Jobbra ami föl van szántva olyan jóóóó hosszan ott lesz a paprika-paradicsom-bab, krumpli, kukorica. Mellette baloldalt a kaszáló, az alatt a veteményes ami nem látszik, alatta pedig a fenyő. 2., kép:a mustár a málna és az eper ágyásban. 3.kép: nyuszkó 4. kép: ma született kispipik:-))
A fene egye meg! 14-én adtam föl. Ugyanakkor küldtem másnak is magokat, egy adag szivacstök mag szintén nem ért célba. Szerencsére a káposztarépa magokból van még, nincs is elkésve, de azért roppantul bosszant. A szivacstök magokat viszont már nem tudom még egyszer elküldeni.
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni! Kaptam egy pepino goldot.Kis méretű cserépben volt,most átültettem egy nagyobba. A kérdés az,h mekkora cserepet vegyek neki,és milyen gondozást igényel. Tudom,itt a net,de ott egy csomó baromságot lehet olvasni.Nekem meg olyan ötletek kellenek,amik tuti jók! Előre is köszi!
nagyon szépek a palántáid, hát látszik hogy még van mit tanulnom :) sajnos palántanevelésben nem vagyok valami jó, de a veteményesem már nekem is ilyen szép zöld.
Én nem azt a 30 hektárt irígylem. :) A céltudatosságod, a határozottságod és hogy olyan életet fox magadnak felépíteni, amilyet csak akarsz. Ja és az oda vezető utat is.
Mi is sok mindent kipróbáltunk a vakondok elriasztására, mig végül az elemes vakondriasztónál kötöttünk ki. 1 szezont sikeresen megéltünk. A riasztó is. 2-3 helyre raktuk felváltva és a vakondtúrások megszüntek. Az idén a riasztó már nem múködött. Javitani nem lehet. Az OBI-ban igen drágán vesztegették. Most látom, hogy az interneten 2 db-ot is vehetnék azon az áron. Szóval nekünk az elemes vakondriasztó nagyon bevált. Elemet nem kellett bele egész nyáron újat vásárolni.
Jó olvasni a lelkes terveidet, ebben bíztam, hogy a következő generációkban lesznek ilyen fiatalok, de hát mindig is voltak, ezért nem pusztultunk még ki:) Relatív dolog a nagy szegénység. Nem az a fontos mennyid van, hanem az, hogy amennyi van annak felhőtlenül tudj örülni és legyenek reális céljaid. A szélkerékről eszembe jutott, hogy valahol olvastam vannak bizonyos korlátozások, szabályzók, vagyis nem az építhet szélgépet aki akar, de nem kerestem erről több infót. Tudsz erről valamit? mert engem is érdekelne.
Szerencséd van akkor a vakondokkal, nekem végigaknázta az uborkát tavaly, meg egy csomó ágyást. A pontosan kimért soraim beszakadtak a földbe, foghíjas lett, vagy a gyökereik a levegőben lógtak. Egy frissen ültetett gyümölcsfám harminc centit süllyedt, miután aláaknázta azt is, majd kipusztult.
Az ok, hogy a jó földre cserélt talaj annyival jobb a környező színhomoknál, hogy könnyen megtalálja, hol van sok giliszta.
én 8 éve tűröm a vakondot, 3 évente újra kell ásni és befüvezni a kertet mert van vagy 100 bucka már megint, füvet se tudok nyírni rendesen és a veteményes utam alatt lévő járatok miatt folyton megsüllyed az egész, már nem bírom sajnos...
tavaly a szülinapomat a kertben ünnepeltük, van 2 személyes műanyag padunk, abban ült a két nagyanyám, egyszer csak azt vettük észre hogy a lábuk égnek áll mert felborult a pad... a vakondjárat elnyelte a pad lábát :) tök mindegy hova rakom a székeket elsüllyednek :))
A benzines rongyot még nem próbáltam, viszont vettem vakond elleni golyókat jó drágán, állítólag hosszasan gázosodik de a vakondot nem zavarta. Eddig a motorzaj vált be ellene.
Én is etetem őket. A tengelicék nem a kedvenceim, de nekik is jut. :) Van egy mezei veréb párom és a hétvégén találtam egy rozsdafarkú fészket is. Még néhány odút fogok készíteni, többfélét.