Keresés

Részletes keresés

Fődhözragatt Creative Commons License 1999.11.13 0 0 1797
Kedves Fórumlakótársak!

Gemini és én 16-án, kedden déli 12 órától együtt ebédelünk a Govinda étteremben, és harcművészetekről (vagy ahhoz kapcsolódó érdekes témákról) beszélgetünk. Ez egy vegetáriánus étterem, a Krishna tudatúak működtetik, és a Belgrád rakpart 18. szám alatt található. Honlapjuk: http://www.krisna.hu/egyhrol/etterem.html
Örülnénk, ha csatlakozna hozzánk, akinek van kedve, és ráér ebben az időpontban. (Máskor majd vacsorát is szervezhetünk - bár az meg sokaknak az edzéssel ütközhet, ami, ugyebár, előbbre való.)
A Govindában halk(!) indiai zene szól, és enyhe(!) füstölő-illat van, az ablakokból a Gellért hegyre látni. Nem valami flancos, rongyrázó hely, ide nem kell kiöltözni a legkevésbé sem. Nem is túl drága, diákok a tipikus vendégek.
Mivel itt csak dumálunk és finomságokat kajálunk, ezúttal a "mit és hogyan egyek edzés előtt/után" problémája sem merülhet fel. :-)
Ha eljössz, arra kérlek, hogy ebbéli szándékodat mielőbb jelezd nekem egy e-mail-ben, hogy kellő számú személyre tudjak asztalt foglalni. Ha eljössz, az "Index Fórum" névre foglalt asztald keresd! A keddi találkozás és baráti beszégetés reményében üdv mindenkinek.

Fődhözragatt Creative Commons License 1999.11.13 0 0 1796
Kedves Kijo!

Ha nem lenne legutóbbi, nekem címzett hozzászólásodban egy tőlem vett idézet, én bizony azt hittem volna, hogy egy valaki másnak szóló választ küldtél tévedésből nekem.

"Örülök,hogy végre akkor ezen átvergődted magad. Nem lehetett könnyű..., megértem." Ebből kiderül, nem vetted észre, hogy a legalább is furcsa megnyilvánulásaidból kínáltam fel Neked megértően és békésen egy tekintélyveszteség nélküli visszakozás lehetőségét. Nem megértettem végre valamit, hanem barátságos gesztust tettem Neked, mert tisztelem benned az Embert. De félek, hogy minden igyekezetem hiába...

Írásod további részének pedig egész egyszerűen semmi köze ahhoz, amit és ahogyan leírtam, ezt bárki egyetlen kattintással ellenőrizheti. Ezért érdemben nincs mit reagálnom rá. Amit leírtál, az - saját korábbi hozzászólásom tartalma és hangvétele ismeretében - önmagát minősíti. Kerek egészet alkotó, tökéletes műalkotás, "írói munkásságod" gyöngyszeme. Nekem ehhez már nincs mit hozzátennem.

Viszont adós maradtál a válasszal.

Idézet előző válaszomból: "Én a magam részéről nem haragos vagy sértődött vagyok, csupán csodálkozom. Nem értem, mire alapozod sommás véleményed az összes kung-fu stílusról együttvéve. Örülnék, ha megindokolnád."

Változatlan türelemmel várom, hogy megindokold.

Amíg meg nem indokoltad, addig nincs miért megsértődnöm vagy megharagudnom, mert lehet, hogy igazad van. ("A dicsérőd a tolvajod, a bírálód a jótevőd." - idézte korábban Bassmann a kínai mondást. Várom, hogy jót tegyél velem/velünk, kedves jó Kijo. :-) ) Haragra vagy sértődésre - szerintem - csak az adna okot, ha nem tudnád értelmesen, meggyőzően megindokolni lesújtó véleményedet, és így kiderülne, hogy ok nélkül szóltad le az _összes_ kung-fu stílust.

"Bennem sincs sértő szándék Irántad, csupán értetlenség." - írtam. Változatlanul így van, akár hiszed, akár nem. Értetlenségem azonban egyre nagyobb és nagyobb, különösen, ha a többieknek írt válaszaidat is elolvasom.

Előzmény: Kijo (1791)
Kijo Creative Commons License 1999.11.13 0 0 1795
Gemini san!

Haaat,na ja! Amit a politikai forumrol es az ottani tapasztalatra epitesz, huuu,nem, nem. En nem olyasfajta toleranciat kepzeltem el,mikor toleranciarol beszeltem. Nalam azert mas az amikor valahol uj bunkok taplozzak le a masikat,vagy meg mindig kulturaltan tudnak es igazat irni. Amig valaki kitudja fejezni erzeseit vagy velemenyet,anyazas nelkul is,addig es csak addig van az a bizonyos tolerancia elvaras.

Irok peldat is,akkor is,ha erre most ezren megharagsznak,de ugy erzem ehez most fontos,hogy felreerthetetlenul valaszoljak.

Pelda 1: Menyjenek az anyjukba azok a rohadt...-sok. (... kernem nem behelyettesiteni semmilyen stilussal.)
Pelda 2: Ertektelen bovli,hagyjanak vele engem beken.

Bar mindketto elegge eros tud lenni,de szerinted egyik sem erdemel toleranciat? Ha azt mondod,hogy mindketto egyforman szemelyeskedo es serto,akkor en mar nem tudok mit megertetni senkivel. Jobb,ha egy lakatlan szigetre koltozok,es csak a halakkal allok szoba.

Minden tovabbiirasod erteheto.
Csak abbol is kimaradt valami,ami egy embernek szinten fontos.Tehat az altalad felsorolt es hasznos dolgokon kivul,kizarja a szemelyes velenyalkotasanak lehetoseget. Vagyis,ha csak azt szbad irni,amiket magad is felsoroltal es minden pontjaval magam is egyetertek, de ezekszerint szerinted:
-nem alkothat senki sem velemenyt mas stilusarol,csak ha azzal a velemennyel az a stilusu ember is egyetert?
-nem beszelhetek olyan dolgokrol,amik engem izgatnak,de ezk a dolgok esetleg masokat zavarhat?
-ha nem szeret valaki valamit,akkor arrol hallgasson?

Remelem nem ertesz felre es nem nevezel kukacos alaknak. De ha egy tarsasag az miatt ugral,hogy valakinek megtiltsa,hogy valamirol a nem tetszeset is kinyilvanitsa,azert mert ami nem tetszik az egyiknek,az kifejezetten tetszik a masiknak (?),akkor ott tolerancia hiany van.
Tehat ha en beszelhetek arrol,hogy miert erdemes kung-fut gyakorolni es mitol olyan szep az, - de nem beszelhetek arrol,hogy a kung-fut EN miert nem szeretem...,akkor ott mindent megtorlo emberek tarsasaga van,akik nem ismernek toleranciat ezert,ha jot akarok magamnak szoritsam a temaimat az altalad felsoroltakhoz,irjak elmenybeszamolokat meg (mint mar egyszer irtam) ,ami mindenkinek egyforman erdekes.
Pedig az en private velemenyem az,hogy az is rendkivul erdekes lehet,es kulonben fontos is volna annak ismerete,hogy ki es miert nem szeret bennunket,vagy stilusunkat mit muvelunk.
De,ha arra valaki idegesen rangatni kezdi a vallat,az tolerancia zavarban szenved.Tehat olyan ember,akivel nem erdemes beszelni!..hiszen csak azt fogadja el,ami az o dolgat agyon dicseri. Es kesz!
Akkor hat maradjunk annal a beszedanyagnal,hogy nagyszeru es csodalatos a vlagon minden.
Boseges beszed temat jelent ez is.
Nem igaz?

Fenebe a negativokkal! Nincs is negativ semmiben,ha egyszer azt mar valaki lelkesen muveli! Ha egyszer Jozsi azt csinalja,akkor az ertheto,hogy szuper...,kulonben is Jozsi itt van..,vigyazz!

( Hogy? Te mint Taekwondos,azt mondod,hogy a Shotokanosok tul alacsonyan allnak es ezert konnyu lerugni a fejuket? .....aaaaa! Megsertettek a Shotokant muveloket,akik annyi evet odaadast oltek stilusukba! Oh! A Shotokan olvasok,pedig kivegzik ezta mocsok Taekwondost,hiszen ok vannak a listan tobben,vagy mi a fene. Na...merjel csak valami rosszat szolni ...! Mawashi-tsuki,ashibarai-hiji KO!

Sayonara!)

Joruto

Előzmény: Gemini (1789)
Kijo Creative Commons License 1999.11.13 0 0 1794
Mamut ur!

Pontosan ugy van,ahogy mondod.A Kung-fu szerintem is nagyszeru es egy megdonthetetlen kuzdo akarmi.A stilusokkal tehat tenyleg nincs is semmi baj,a hibat az emberekben lehet csak keresni.
-Es latod nekem ma is jobban tetszik az,ahogy regen neztek meg maguknak,kit vesznek fel.
Annak meg a leginkabb orulok,hogy erje akarmilyen biralat is a stilust vagy az azt uzo szemelyeket,a te szemedben egy cseppet sem valtozott meg a Wu Shu iranti tisztelet vagy szeretet. Te vagy az aki nem a harci modoraert es technikaiert,hanem a muveszeteert szereti.
Leveszem elotted a kalapom es,ha minden kung-fus ilyen onuralmat tudna gyakorolni,a Kung-fu nev,cakkpakk valami magasabb szinvonalat,valami esztetikus es ertekes dolog benyomasat keltene,mind azoknak,akik meg csak most gondolkodnak azon,hogy mit valasszanak. Igy ma a kung-fu az,amit tele szornak jott-ment alakok szemettel,csinaljak ugy ahogy ok akarjak es tanitjak ugy ahogy ok akarjak (az en termemben azt es ugy tanitok ahogy es amit akarok..)haat..,mit ne mondjak. Felcserelodnek igy a dolgok. Hiszen az embernek kellene elnie a Kung-fu-ert es nem forditva. Amit az en azt csinalok,amit akarok emberek es a nehany ev utani mar aranyoveskek csinalnak,az nem kung-fu,hanem annak bemocskolasa,amiert azt kepzeli magarol,hogy a kung-fu az neki lett kitalalva,vagyis,hogy az o erte van.Ezzel pedig elvesziti sorra muveszi ertekeit es csupan a Kinatol megszokott olcso tomegaruva valtozik.
Az olyan embereknek mint te vagy Mamut,pedig nagyon nehez dolga van,mert a biralatok rendszerint altalanosak,igy teged is erint.Ezen kivul pedig az ilyenek dolga az is,hogy nem csak ezt elviseljek es lenyeljek,de eppen ez serkentsen arra,hogy az elismerten a kung-fuert elok neve ismert legyen.Azok klubjai megtalalhatoak.

Sajnos elkell keseritselek,mert bar vonzoan leirtad,de en meg igy sem erzek ahoz kedvet,hogy komolyan szanjak a kung-fura idot. Az eloiteleteim tul erosek iranta,igy beerem a tinglee-tanglee edzesekkel.Nem fut a vagy az irant sem,hogy abbol komolyabb es erdekesebb dolgokat tanitsanak meg. Ugyanis en az a tipus vagyok,ha a wu shu iranti vagyam eros,akkor en ma ott vagyok,ahol a wu shu tortenelme.A magam reszerol tehat nem a kozvetitett,hanem a kozvetlen ismeretszerzest hive vagyok.Mivel nem tehetem meg,hogy odakoltozzek,ahol a ma elo legjobb wu shu mesterek elnek...,igy az iranta valo kivancsisagomat sem tuzelem.
Es mivel Japanban sem ugy van,hogy egykonnyen nyilnak meg a nagymesterek...,osztogatjak nagy eloszeretettel ide-oda ami abbol mindenkinek konnyebben megy,aztan csak had erje oket az a nagy boldogsag,hogy nyertek egy versenyen,...nagyonltudom kepzelni azt ahogy te leirtad.Miszerint a Kinai nagymesterek sem hipp-hopp adjak oda,mint a mozijegyet. Eppenezert mivel en a megnyilt mesterek tanitasait vagyok hajlando keszpenznek venni,nekem megis csak elkellett egyszer dontenem,hogy ez a mester Kinai legyen e vagy Japan. Ugye egyetertesz velem azzal,hogy az embernek megis csak az egyikhez tartozhat igazan.Es amelyik mellett dontott azert erosen...,a masik mar nem ahoz tartozik...ezert miert is mennyen bele melyebben?
Tehat,amiben en vagyok benne melyen az tartozik ram,amibe mondjuk te mentel bele melyen az rad tartozik. Egymasnak pedig csak annyit adjunk at,amennyit a masik megkoszon. Latod en sohasem probalnak meg egy kung-fu-ban elmelyulot meggyozni arrol,hogy a Japan Karate mitol lehet neki erdekes. Amelyik kung-fust ez erdekelni fogja,szerintem eppen olyan felszinesen teszi azt,mint en a kung-fuval,szoval ha erdekli...ugyis meg fog engem keresni.Eppen annyit kap belole,amennyi erdekli. Kinaban sem tesznek hat velemse kulonbul,csak annyit adnak,amennyi engem elszorakoztat. Es en meg is koszonom nekik,mert azt jelenti,hogy tiszteletben tartjak azt,hogy en mas uton haladok.En itt ezert beerem a hokuszpokusszal is.
Igen es meg en is azt mondom,hogy sajnos... jol latod,mi van a homlokomra irva. : (
De kerlek szeretnem ha azt is megretened,hogy nekem nagyon eleg es nem is kell tobb a kung-fubol,mint amennyi a baratsagba belefer. Tehat hidd el,hogy en ennyivel is mar rendkivul jol erzem magam.Es kituno kikapcsolodasnak is tartom. Ennel tovabb ..haaat,ma meg nem tudnam elkepzelni...

Hiszen igy is mar tobbet tudtam meg a kung-furol,mint amit eddig tuddtam. Es igy meg neked is van mit megkoszonnem ezert.

Kivanom,hogy tudd mindig megorizni ezt az arcod,semmilyen harag ne tudja azt elvaltoztatni,es ha ilyen kulturaltan irsz,akkor meg az olyan orult szigetlakok is mint en vagyok...,elvezni fogja tudni ezt a forumot,ha maradhatnak sokaig,akkor altalad meg abban is biztos vagyok,hogy a kung-fu iranti eloiteleteim nagyon sokat csorbulnanak.

Joruto

Előzmény: Mamut (1792)
Kijo Creative Commons License 1999.11.13 0 0 1793
Laja1!

"Te ne japan akarj lenni!Csak csatlakozni tudok DLalahoz."

- Csatlakozom en is.
**Nem japan lesz abbol,ki Japant megtanulja!
S mint lathatod,en Japant igyekszem magameva tenni,tehat igyekszem megtanulni azt...,de hogy a szemem azert huzottra is fessem?!
Kar,hogy idaig jutottal a feltetelezesekben.

"Magyar vagy es ez nem szegyen,inkabb legyel buszke ra."

- Buszke nem vagyok,de magyarsagom sosem szegyeltem.Ha szegyelnem azt,sohasem tanitanak japanoknak magyar nyelvet,nem oktatnam oket a magyar neptancra sem.Ha szegyelnem magyarsagom,nem vennek reszt hazam szineben Beke konferenciakon,sohasem emelnem fel nemzeti rendezvenyeken a magyar zaszlot.Es versenyen sem indultam japanban soha,ha nem engedtek meg,hogy a japan cimer melle,a Karate ruhamra a magyar cimert is kitehessem.S ahogy a magyar nemzeti unnepek kozelednek,erkelyemre a magyar zaszlot is kiteszem,melyet sajatkezuleg keszitettem,mert meg azt sem engedem meg,hogy magyar zaszlot egy japan varjon meg nekem. Ha szegyelnem magyarsagom,sohasem irnak egy Forum nevu magyarokkal teli listan. S ha egyszer Japanba jarsz es abba avarosba latogatsz melyben en lakom,s ott a vasutallomason akarkitol,ki idevalosi,azt kerdezed: Kiliti Joruto hol lakik,nem fog tudni ra valaszolni,mert fogalma sincs ki az a Kiliti Joruto,de ha ugy kerdezed meg,hogy az a MAGYAR hol lakik,nagyon keves ember lehet itt,aki ezt meg nem tudja.Megfogja mutatni neked.A hazamat messzirol meglehet ismerni,mert a keritesen masfel meteres,sajat kezuleg festett,piros-feher-zold tabla mutatja,hogy ott egy magyar lakik.Ha szegyelnem magyarsagom,sohasem alapitottam volna a japanoknak Magyar Klubokat,ahol a magyar kulturabol kedvukszerint merithetnek,mert kerdeseiket megvalaszolom es igy ok is tudjak azt,ha magyar kerdesben valamilyen gondjuk tamad,nem kell fordulni mashoz,mint hozzam.
Keves olyan szinhazi eloadas van Japanban,ahol ha abban csak egy tortreszben is magyar vonatkozas van,engem meg ne hivnanak,hogy tekintsem meg es a magyar vonatkozasu dolgokhoz kerik a segitsegem es a velemenyem.A Magyar Kovetsegen dolgozoknak nincs es nem is lehet idejuk mindenre,igy ahova ok nem dugjak be az orrukat,oda en dugom be,mert hivnak.Raszolok a szinhazrendezore,ha forditva teszi ki a magyar zaszlot es en tanitom meg a japan szineszeknek,hogy az eloadasban minel jobb magyarsaggal mondjak,hogy: "Eljen Magyarorszag!"
A csaladomrol mar nem is irok,mert az mar megegyszer ilyen hosszu volna,es lenne aki nagykepuseggel vagy hencegessel vadolna.

-De hidd el,hogy a Japanok meg sosem maradtak el a halajuk kifejezesevel,azert mert felejuk "Magyarkodom"! Mig magyar reszrol meg sosem kaptam meg csekely elismerest sem azert,hogy a japanban szerzett tapasztalataimat,tanulmanyaimat nem rejtem el eloluk, tehat felejuk onzetlenul japankodom.Nem kernek a tanitasaimbol sem,mert azzal is csak egy bekepzelt majom vagyok es a haragra mar az is boven eleg nekik,hogy nem elek otthon.Alig jut eszibe valakinek is,hogy amit o otthon csak konyvekbol es csak felszinesen merithet,azt en erzessel is atadhatom. -Pedig engem nem onzo vagyak hajtanak. Csupan annyi,hogy: -Japant azert tanulom ekkora igyekezettel,hogy atadhassam neked... a magyarnak! Es en hiszek abban,minden ellenem iranyulo ellenszenv ellenere is,amit irigyseg es egyeb ertheto emberi tulajdonsagok iranyitanak, hogy dolgom vegeztevel 20-30 ev mulva,Magyarorszagon mind hozzam fog fordilni az,akinek tobb kell mint egyszeruen Karate,tobb kell,mint amennyit konyvekbol megismerhet.
Japanoktol fizetseget es elismerest kapok - Magyaroktol fizetseget eppen ugy nem,mint elismerest. ...s latod megis megteszem.

Elhiszed e nekem azt,hogy aki szegyenli magyarsagat,az nem azt teszi amit en,hanem elzarkozik es keruli a magyarokat.Ha mint turista mesz Romaba,Berlinbe..akarhova,s ott meghalja,hogy mellette te magyarul beszelsz a tarsaddal,vigyaz meg arra is,hogy nehogy megszolaljon magyarul,nehogy veletlenul mar kideruljon rola,hogy o is magyar. Aki szegyenli magyarsagat,annak cselekedetei innen kezdodnek..
Elhiszed e nekem?

-A Himnusz szoveget ismerem...,ennyire azert nem kellene lealacsonyitanod. Szepen kerlek mar ne tedd. Van alkalmam jo nehanyszor elenekelnem azt.Es a felesegem is a koncertjeit rendszerint a Magyar Himnusz zenejevel kezdi meg! ..majd aztan kis szunet utan,jonnek a magyar zeneszerzok muvei.
Es ne is haragudj, (mas se) de en ismerek jo nehany olyan magyart,aki eppen olyan buszke arra,hogy magyar,csak ehez egy valamit felejt el...,a buszkesegen kivul a hazaert valamit tennije is kell. Ugy szoktam nevezni oket,hogy : Ingyenelo hazafiak.Akik amit ingyen megkaphatnak a hazajuktol,azt buzgon meg is szerzik maguknak,de ha tenni kell,vagy mit ne mondjak,halni kell a hazert...,azt atengedik masoknak. Es lehet,hogy te maskeppen ertekeled a hazaert elni vagy halni kerdest,mint en,de japanban elve is megvan bennem az,hogy Magyarorszagert...,akar az eletemet is!
Japanert nem adnam oda soha! ... ugye elhiszed ezt nekem? Es azert a nyamvatt kis orszagert,bar felve mondom ki,de ha ugy hozna a sors...,azt hiszem meg a csaladomat is felaldoznam...,ami pedig sokkal dragabb mint az eletem. Ennel tobbet en mar nem tudok adni es ne is kerjen senki se.

"Mire kepes es milyen dolgokat tett le az asztalra."

Ez a mondatod tetszett nekem a legjobban.Arrol szol,amirol en szolok neked.
A mondasod is nagyon tetszett.Nem csak megfogadom,de a barataimat eddig is az olyanok kozott kerestem,mint te vagy.

"A baratokat ne a dicseroid,hanem a kritizaloid kozott keresd."
**Persze ennek a kritizalasnak is meg van az a bizonyos hatara,de szin igaz.
Igy leirtad helyettem is azt,amit en szinten,a helyre legenyeink ele szeretnek mutatni.
Ha erre rajonnek,akkor eszrevehetnek mar ma is,hogy mennyire baratsagos ember vagyok en nekik.

Meg 9 nap es fajo szivvel...,de menni kell.

Udvozlet es koszi a szep beszedet. Hiaba no,akitol lehet tanulni,attol meg en is szivesen tanulok.

A sziget lako Joruto
(Pentek-et elkuldtem postara.Ma delben 20 fok volt a homerseklet.Vegre nem kellett a polora,inget is vennem.)


Előzmény: Laja1 (1790)
Mamut Creative Commons License 1999.11.13 0 0 1792
Kijo Ur !

Sok dolgot irtal, amivel kapcsolatban hasonloak az erzeseim a wu shu-val kapcsolatban, foleg a kinan kivuli dolgokkal. De ugy erzem, hogy itt megint nem a stilussal, a kun fu-val v. magaval a wu shu-val volna a gond, hanem az emberekkel, akik muvelik ezeket. Regebben a kung fu iskoakban nagyon megneztek kinek tanitanak a mesterek, gyakran megalazo, embertelen dolgokat muveltek a tanitvany jeloltekkel csakazert, hogy megtudjak hogy az illeto kelloen kitarto, alazatos, szorgalmas, stb. CSAK ezek utan kezdtek erdemben foglalkozni a tanitvanyokkal. A "nyugat" fele nyitasnak van jo es rossz oldala is. Jo, mert egy ilyen hatalmas es ertekes tudast vetek onzo modon megtartani. Lehetosege nyilt sok nem kinai embernek megismerni egy redkivul ertekes kulturat es annak reszeit. Es rossz amiatt - amit te is emlitettel - mert bizonyos szemelyek visszaelnek ezzel a lehetoseggel es az "onnon maguk hirdetesenek eszkoze"-kent hasznaljak. A topicban is sokszor elhangzott mar ilyen jellegu biralat, biyonyos szemelyek ellen. Sajnos rossz tapasztalataimat a sajat boromon ereztem meg, de ettol meg jottanyit se csokkent szememben a kinai wu shu, kung fu erteke.
Azt irod : "kiismerhetetlen (legalabb is nekem)". Hidd el nekem, hogy ha szannal ra egy kis idot, tanulmanyoznad a kinai harcmuveszetek fejlodeset es ezzel kapcsolatban a tortenelmuket egy kicsit, akkor meglathatnad a rendszert a "kiismerhetetlensegben".
( szerintem ) ! Egy kinai mester nem fog egy kivulallonak a "tingli tangli" dolgokon kivul mast is mutatni, amig nem gyozodott arrol, hogy te azt az O elkepzelesei szerint fogod muvelni azt, es nem csak edzegetni jarsz le hozza. Addig, amig nem lesz ertekes szamodra is a kung fu, azt gondolom - mivel ez "ra van irva az arcodra" -, hogy meg a baratsag ellenere se fognak olyat mutatni neked, ami miatt komolyan kellene venned.
Ha te nem veszed oket komolyan, hogy varhatod el toluk, hogy ok komolyan vegyenek teged.

Előzmény: Kijo (1785)
Kijo Creative Commons License 1999.11.13 0 0 1791
Foldhozragadt!

"Maradjunk annyiban,hogy elter az izlesunk.Ez igazan nem gond."

- Orulok,hogy vegre akkor ezen atvergodted magad.Nem lehetett konnyu...,megertem.

Innomine patre,iritus piritus ... Amen!

Es lon igaza erzekeny lelku embernek is.Aldasom kovesse utadat.

Legyszives ird meg,hat nekem mirol s mikeppen szolhatok.Segitsd szerencsetlen eltevedt baratodat. Ragd a szamba,milyen szavakat hasznaljak es mit tartsak jonak vagy rossznak.
Kovetlek teged husegesen,hiszen mesterem vagy,mint meg sokan masok.

Ha meg nem erthetjuk egymast,akkor annak oka nem mas:

- Az en agy terfogatom valahol a teknos es a madarak kozott van. Nem a tagas vilagban,hanem csupan egy kis szigeten elek. Neked Mamut a baratod,mig nekem Pentek.Kerlek gondolj szanalommal hajotorott tarsadra.Ne bantsd es,ha mar ot megerteni kedvet sem erzel,..akkor csak hagyd a fenebe.
-Szemellenzot hordo igas lo vagyok,nem latom magam korul a vilagot,csak megyek elore es elore,se jobbra se balra nem nezek.Eszem ezert hat nagyon kicsi,de a lelkem hatarait meg sem en,sem mas nem talalta meg. Igy aztan nagyon ertheto lesz,mikor nagy eszu ,a gondolkodasban elottem jarok,de szuk es kicsinyke lelku emberkekkel futok ossze,...abbol nem lehet mas,mint az egyikunk a raketakilovo mig a masik a becsapodas szinhelye. Megertesnek ugyanis nincs helye.
Kis lelku es nagy lelku embereket vajon tudo-e mi kulonbozteti meg ? En meg nem emlekszem olyanra,hogy ne bocsatottam volna meg az ellenem vetkezoknek.Sot meg olyanra sem emlekszem,hogy megsertene az,hogy te mashogy elsz,mast talalsz jonak,elfogadhatonak.Mitobb nagyra ertekelem,ha mindezt egyenest a szemembe ki is mondod.
Kis lelku emberek kozott,a kontorfalazas es a nyajas beszed,kis lelku ember ugyanis nem turi el,ha mast mondasz...,neki hazudni kell vagy hallgatni. Ezert akkor jarok el helyesen,ha a torpe lelku embereknek kedvesen hazudok,vagy szamomra jelentektelen dolgokrol beszelgetek veluk...,hiszen hamar sertodnek...,vigyazni kell.Kinek mellkasa eleg nagy ahoz,hogy velem egyenesen kozli..,azzal szemben en is egyenes ember vagyok,mert az meg nem haragszik csupan ez+az miatt,vele lehet gondolatot is cserelni.
Ki a haragjat hordja a zsebeben,hogy mindig a kezeugyeben legyen,ha valaki neki nem tetszik ez+ azert...,nem tartozhat a nagylelku emberek,nem tartozhat semmilyen Harcot uzo muveszek koze. Es ki a haragot ismeri,mitobb azt taplalja magaban,... az a muveszt meg sem ertheti. Ellen fele az s nem a baratja.

- Kuzdj hat ellenem,oktatsd ki csopnyi illemtelen es kicsinyke eszemet,kozdj s harcolj,torekedj engem meg s legyozni. Batran teheted,felni valod nincs semmi sem...,hisz kinel ez a kuzdelem,kinek ez a fajta kuzdelem fontos, azt ha oly annyira haragszik is ram ez+azert, ....,viszont haragom nincsen.En leszek a felboszult bikanak a voros poszto. A harcolo s haragos allat,erosebb es izmosabb nalam.Karomat s igy testemet kitarom.Haragbol novesztett szarvadat dofd belem,szaggasd szet testemet.Buszken s gyozelem ittasan,felemelt fovel nezz korul es koszond meg a tapsokat. Szetszaggatott testtel sem erzek irantad haragot.

-Amirol en most irok,az a bizonyos borso a falon.
Hiszen ki harcot gyakorol s kinek a harc a fontos,mondataimban csak azt az egy szot veheti eszre csupan,mi ellen harcolhat.
Minden mas az a bizonyos borso a falon.
Mivel latom,hogy itt harcot sokan gyakorolnak,nekik en ujat s jot nem mondhatok,nekik a mondataimban az a szo lesz fontos,ami ellen harcolhatnak.
Minden mas,az a bizonyos borso a falon.
Nem erzek haragot senki es semmi irant,nem,en ilyet mar nem tudok erezni,azon en mar reg tul vagyok.Amit en erezhetek pusztan szanalom,amit maximum megtehetek,hogy ridegen,erzeketlenul nezzek at embereken s dolgaikon.
A ridegsegem egy harcost haragra kesztet,s felveszi a kesztyut ellenem,mert hogy en hulye vagyok.Amit en itt leirok,csak azt a szot veszi eszre,amiert e kesztyut felveheti.
Minden mas,az a bizonyos borso a falon.
Szanalommal tekintek hat korbe,azokra,kiknel a Harcmuveszet mint egyetlen szot jelent,s mivel nincs kulon irva,ugy is ertekelik azt,hogy aki harcot az egyben muveszetet is gyakorol.
De,amit en leirok,abbol neki csupan az az egy szo lesz a fontos,ami ellen harcolhat.
Minden mas,az a bizonyos falrahanyt borso.

-Ertem en,hogy mit kivansz. Legyek hazug es nyajas olvasotok.S ne feletkezzek meg arrol,hogy itt harcosok kozott vagyok,kiknek erzekeny meg a lelkul,sok-sok bennuket erinto dolog irant.
-Szavakkal vedeni meg azt,mit ember szoval soha le nem donthet.Szavakkal harcolni,kard ellen eppen ugy nevetseges.Pedig...,a Harcmuveszeteknek nincs olyan aga,melyet akar fegyverrel,barki is legyozheti.Nincs az az ag,melyet szavakkal serteni lehetne. Nincs az az ag,mely egyaltalan raszorulna,hogy szavakkal vedjek meg.Mivel stilusod nem a szavakbol allnak,sertsen hat barki,aki arra barmit mond, neked nincs mas modod...,a tetteiddel igazold.
Ha oly erzekenyen erint,mit stilosodra lekicsinyloen mondanak,nem a szaddal vedheted meg azt.Ha oly erzekenyen erint,akkor vesd bele magad es tiszta odaadassal gyakorold azt.Emeld fel stilusod,hozz ra minel tobb dicsoseget,kuzdj azert,hogy arra az emberek becsulettel gondoljanak.Ha tanitasz arrol legyel hires,hogy tisztelnek es szeretnek a tanitvanyaid.A jo mestert,nem a konyvek,hanem a tanitvanyai dicserik. Mig szavakkal igyekszel vedeni azt,messze vagy attol,hogy azert a stilusert barmit is tehess.
-Ha a stilusdora azt mondom,hogy csak tokfilkok csinaljak azt.
Haragszol?
- Akkor tokfilko vagy.
A muveszet egy-egy lepcsofoka,ilyen egyszeru!
De eljutni addig....,"Haragszol?!" -akkor nem lesz lehetseges.
Gyujtsd az erot az oklodbe,ugroj neki azoknak,kik rossz szoval mernek illetni stilusokat,
...es amit en itt leirok,abbol csak azt az egy szot vedd eszre,amire nekem feltetlen haragosan visszaszolhatsz.
Minden mas ugy is,csak az a bizonyos borso a falon.

Sok szeretettel,mert en rad ekeppen gondolok.

Joruto

Előzmény: Fődhözragatt (1777)
Laja1 Creative Commons License 1999.11.12 0 0 1790
Mindenki :

Japanok, koreaiak, magyarok, stb...

Szoval. Nalam nacionalistabb ember szerintem itt a topicban nincs. En szemely szerint nem szeretem egyik naciot se. Se az amerikait se a japant se a koreait. Csak a magyart.
En magyar vagyok annak szulettem es akarhol haljak is meg magyar maradok. Azt pl el se tudom kepzelni, hogy munka penz. akarmi miatt elhagyjam ezt az orszagot.
Megprobalom megerteni az egyes nemzeteket es ezert tisztelem oket. De tisztelni valamit/valakit es szeretni valamit/valakit az ket kulonbozo dolog.

Kedves Joruto, amiket a kulonbozo nepek szinvonalarol irsz az megint negativan cseng itt eme topicban :) (ha magyarokrol akarsz leszoloan irni, akkor tedd azt egy japan topicban es a japanok megvetessel fognak rad nezni, hogy nezd mar ez az ember meg a sajat nemzetet is megtagadta...ugyan mire szamithatunk tole ?)

Te ne japan akarj lenni ! Csak csatlakozni tudok Dlalahoz. (valahogy mindig egyfele forog az agyunk, nem tehetek rola)

Magyar vagy , es ez nem szegyen, inkabb legyel buszke ra!
Gyanitom, hogy az a gondod a magyarsaggal mint a kung-fuval :) Nem ismered elegge melyen a magyar tortenelmet...
En special buszke vagyok ra, hogy magyar vagyok (ha etiop lennek akkor meg arra lennek buszke, ez mar csak egy ilyen dolog)
Nekem volt mar olyan, hogy valamilyen versenyen, mikor felhangzott a himnusz (tenyleg szerintem a himnusz szoveget se ismered ! Pedig ez a vilag legszebb himnusza) konnybe labadt a szemem, mikor lattam a magyar versenyzot a legfelso dobogon. (Az oromtol es a buszkesegtol)

Egyebkent az atlagpolgarok legyenek azok japanok, amerikaiak, vagy barmi mas nacio teljesen hidegen hagynak. Nem erdekel, hogy udvariasak-e, vendegszeretoek-e esatobbi.
Ha valakivel kapcsolatba kerulok akkor nem erdekel, hogy ki fia borja. hol szuletett, es milyen nemzetisegunek tartja magat. Ember es kesz. Engem az erdekel, hogy milyen ember es nem az, hogy milyen a bore szine, vagy a nemzetisege.

A harcmuveszet (mint nagyon sok mas dolog a vilagon) egy olyan osszefogo ero, ahol kurvara nem erdekes, hogy ki hol szuletett, hol edzett, hol elt. Csak az szamit, hogy mit tud. Szellemileg es testileg. Mire kepes, es milyen dolgokat 'tett le az asztalra' .

Joruto San !

Mikor a teged ert kritikakat olvasod lebegjen ez a mondas a szemed elott :
" A baratokat ne a dicseroid, hanem a kritizaloid kozott keresd !"
Ha ezt igy fogod fel, akkor rajossz, hogy mennyi baratsagos ember van itt.

K-1 + Budo Gala :

Aki tud esetleg bovebbet (mi lesz a program esatobbi ) ezekrol az esemenyekrol az ne tetlenkedjen es gyorsan be ide a topicba, mert szerintem sokunkat erdekel.

Koko : most mondtak nemreg, hogy Kokonak edzes kozben eltort az orrcsontja es ezert nem lehetett ott a Las Vegasi merkozesen.(Ezzel nem akartam mondani semmit, csak kozoltem az informaciot amit hallottam.)

Most pedig megyek a submissionfighting.com-ra... A 'kung fu vs thai-box' thread mar tulvan az 50. hozzaszolason...
AKi tud esetleg angolul, azok szamara erdekes lehet ez a forum. Itt olyanok is megfordulnak akik jelenleg kuzdenek mindenfele versenyeken. Meg nagyon sok tenyleg jol informalt ember is van (persze van egy csomo higagyu is, de hat azok elobb utobb mindenhova odatalalnak hehe :)
Szoval ott a napi termes az kb az itteninek az 50 szerese. De persze nem kell minden threadet vegigolvasni, mert az fizikai keptelenseg. Eleg, ha az ember csak az ot erdeklo dolgokba olvas bele illetve ir.

Volt egy Ving Tsun thread is, de Bassman nem szolt hozza aztan eltunt a topic :)

Az itteni topic utan a submission a masik amit altalaban majdnem minden nap megnezek.

Gemini Creative Commons License 1999.11.12 0 0 1789
Joruto san,

Irod: "Tehat vigyaznom kell arra,hogy sohase fejezzem ki,hogyan
viszonyulok a kung-fuhoz...,mert az a jelenlevok koztt biztos,hogy valakit agyilag feldobb"

Itt valami nekem nem stimmel. Párszáz hozzászólással ezelőtt eleresztettem egy kvázi OFF hozzászólást az egyik politikai topicban tett könnyelmű kiruccanásomról, ahonnan is undorral kifordultam a gátlástalan, tiszteletlen, anyázó bunkó stílus miatt. Akkor ami ott van, az lenne a tolerancia?

Nem, én nem hiszem.

Irod: "ezen a forumon levok peldaul,sohasem tudhatnak meg tole,hogy o mit gondol rolatok,a Karaterol,a Kung-furol"

Miért ne? Én a pár hónap alatt,amióta (bevallom, megszállottan) olvasom ezt a fórumot, többet tudtam meg a harcművészetekről, a harcművészekről, mint valaha... minden olyan véleményt lehet kulturáltan közölni, ami valamilyen tapasztalaton, ismereten, élményen alapul. A lényeg, hogy add át, oszd meg velünk azt az élményt, ismeretet, tapasztalatot - mindenki hálás lesz szerintem, még az is, aki élete középpontjába azt a stílust állította, amiről Te valami negatívat közölsz, _megalapozottan_.

Szeretettel:

Gemini

Előzmény: Kijo (1780)
Kijo Creative Commons License 1999.11.12 0 0 1788
Andras san!

A 6 ev mar nem is mindossze.
Latod nekem meg arrol nincs sok fogalmam,hogy hogyan mehet nalatok egy edzes.De szerintem olyan hu,de nagy elteres talan megsem lehet. A Karate azert megis csak attol megnyugtato,hogy rendszerezett.
Elegge rendszertelenul jarok mostanaban a Wadora.Ha nyugis idoszakba esek a heti egyszer megtudom ejteni oket,de ha ez nem jon ossze,akkor havi egyszer. Rengeteg dolgom volt,igy most harom honapot is kihagytam. Elegge leszokott tolni a Wados sensei. De mar megszoktam,hiszen mindig kikapok tola valamiert. Az edzesen ugyanis eszreveszi,hogy otthon a Wadot nem gyakoroltam.Csak a baratsagunk miatt nezi el.Viszont nekem meg az a gondom vele,hogy hozzam kepest tul gyors.Egyszeruen keptelen vagyok kovetni. Aztan a szunetben megint jon a letolas,hogy ..hat, Joruto hogy van ez?! Mit szolnak a szines ovesek,ha az elottuk allo fekete oves ilyen tetu lassan vonszolja magat! Valahogy ilyen formaban.Elegge harapos.Ki nem allhatja ha valaki lazsal. Persze ez csak az 1 kyu-tol ervenyes. Az alatt senkit sem bant,meg csak a hangjat sem emeli fel. Az felett viszont a diakok elott,akkora letolasokat kapunk,hogy ...na,ahoz is kell onuralom. Hisashi sensei nehanyszor meghivott az otthonaba. Edes jopofa leanyai vannak. Abbol el,hogy van nehany kiado haza es ebbol el is van.Az edzeseken is jol keres.Eleg sok helyen tart edzeseket. Reggeltol estig nem csinal mast,csak edz es edzest tart,ahogy annak lennie kell,annal aki komolyan annak el.
Az edzesen tehat elegge durvan viselkedik velem is. Edzes utan pedig meghiv egy uditore es mindig elnezest is ker. Ebbol latom,hogy szamara az edzes halal komoly dolog,teljesen szetvalasztva a maganelettol.

"Az ti ugysem tanultok meg soha Karatezni" mar hasonlot mondtak hozzam is. Nem ennyire egyenesen,de az ertelmen az mit szamit. Tokeletesen ertheto,mit ertett ez alatt. Es,az az altalanos is,hogy ha egy japan mester kulfoldre megy,annak lesz jo dolga,ki annal vizsgazik.

Joruto

Előzmény: anDrAs (1786)
Kijo Creative Commons License 1999.11.12 0 0 1787
DLala san!

Nagyszeru amiket irtal.Van is benne igazsag sok.
Ennyire azert en nem megyek bele. Japanert ugyanis lelkes vagyok..,meg ennyi ev utan is.
Ennyi.
Japankodas es magyarkodas...,ugy irod,mint ha valami rosszat jelentene. Mig en ezt szinten,ahogy a Karatet,elhivatottsagnak talalom.Es mindegyiket igyekszem jol csinalni.

Aszimilacio: Ez a kerdesed engem nem erint,hiszen ha csak kozel lennek ahoz,akkor mar nem hiszem,hogy szoba allnak magyarokkal.Kiveve a hasonlo cipoben jarokat. En pedig meg mindig elbeszelgetek a hazaiakkal. Ha mar nem keresem a hazaiak tarsasagat,az mar az asszimilacio jele lesz.Addig tehat ez a kerdes nem hozzam szol.
Azutan pedig mar kevesbe erdekelne.

Az uzenet is erdekes volt. Viszont ez is figyelmen kivul hagy valamit.Meg padig azt,hogy van akinek a tev ut is jobb,mint ... maradni.
Egy mas nep kulturajat a sajat iskolajukra,szinten elegge billegos.Hiszen,ahogy belepsz es megkezded a Taekwondo edzesed,maris egy mas nep kulturaja van a tanitasodban,vagyis az iskoladban.Es azt mind,magyarok tanuljak ott...es eppen toled.Igy te sem csinalsz mast,mint mas nep kulturajat raerolteted eszrevetlenul a magyar tanulokra.Ezzel pedig az uzeneted ertelme szerint magad is tev uton kell jarjal.
A legszembetunobb megis az,hogy a mas kulturajat aki magara erolteti..(?) : En elkepzelhetetlennek tartom,hogy valaki magara eroltetne valamit is,amit nem akar. Az pedig mar nem eroltetes,hanem mar nagy elvezetnek is szamithato,hiszen szivesen csinalja. Ezt neked is kellene tudnod,hiszen magad is mas nep kulturajat vetted magadra...,nem hiszem,hogy magadra eroszakoltad volna... De azt inkabb hiszem,hogy nem dolnel agynak a keserusegtol,ha Choi mester szomszedsagaba koltozhetnel es azzal majdnem ...-nak is nevezhetned..ami nem felszines ismeret onnantol mar.Meg vagyok arrol gyozodve,amennyiben neked a Taekwondo nem csak szorakozas...,hat szivnad magadba a Koreai kulturat,mint ahogy en a japant.

Tulajdonkeppen mi kitunoen ertjuk egymast.Persze meg nekem is volna rengeteg kerdesem,de nem fer a topicba bele.

-Ma esett az eso egesz nap.A delelotti Jiu Ryu edzest igy kihagytam es mivel egesz nap a Forumot bamultam,hianyzott a mozgas nagyon.Az esti edzesre a zuhogo esoben is a Karate Dojoba beneztem,ha ott van a mester,akkor edzek,ha nincs akkor nem. - Ott volt. Egyebkent ma nagyon lehult az eso miatt a levego.Tegnap ugyanis meg a 20 fokot is elerte,de ma az ablakomon ki tett homero,csak 14 fokot mutatott.

Ne haragudj legyszives,ezuttal ugy erzem amirol beszelni akartal es amire kivancsi voltal,eltert a Harcmuveszet cmu verseskotettol.Neked egyszeruen nem tudtam megtagadni a valaszt.De ha egyetertesz velem,akkor amire csak kivancsi lehetsz es nem ide valo,azt tedd fel nekem a JapanLand listan es rendkivul odafigyelve,tartalmasan,minden egyes reszletre amire csak kivancsi lehetsz,neked nagy-nagy orommel megvalaszolom.

Olellek tovabbra is

Joruto

Előzmény: DLala (1783)
anDrAs Creative Commons License 1999.11.12 0 0 1786
Joruto san,

Koszi a valaszt!
Igen en is Wados vagyok, meg stempi is. O az oktatom. En mindossze 6 eve kezdtem. Azt mondod, hogy a szemelyes elmenyeiden kivul mast nem tusz irni. En viszont epp azokra lennek kivancsi. Azert is vagyunk itt, hogy "meseljunk" egymasnak. Pl. fogalmam sincs hogy megy japanban egy karate edzes. Sakai sensei ketszer volt nalunk edzotabort tartani, de vajon ugyanolyan edzest tartott nekunk mint a japanoknak? Nekem ugy tunt, hogy komolyan vesz minket, ezt bizonyitja az is, hogy a danvizsgat igen szigoruan nezi. Hallottam olyan tortenetet, hogy regen valami Shotokan nagymester magyarorszagon atengedett minden vizsgazot, es utana a magyar mester csodalkozva ment oda hozza, mondvan, hogy nagyon sok nem erdemelte volna meg a dant, es nem erti, hogy miert angedett at mindenkit? A valasz olyasmi volt, hogy "Nem mindegy? Ti ugysem tanultok meg sohasem karatezni!" A Wadoban ilyesmit meg nem tapasztaltunk, sot a stilusvezetonk szerint nagyon megkedvelt minket a sensei, es nemely megnyilvanulasabol tenyleg ez latszott. Pl. megmutatta a kihon kumite ipponme ura waza-jat, amirol eddig azt sem tudtuk, hogy letezik, es a vele levo japan kiscsajnak is lathatoan uj volt a dolog. Dehat Te ismered a japanokat, ezert lettem volna kivancsi a velemenyedre.

A nyari edzotaborrol van egy csomo kepem, igaz videorol grabbeltem, de azert egesz jok. Ha lesz egy kis idonk stempivel, felrakjuk a honlapunkra.

Előzmény: Kijo (1782)
Kijo Creative Commons License 1999.11.12 0 0 1785
Mamut San!

Koszonom elnezesed. Rendkivul becsuletes a vislekedesed...,amivel sajna amiota ugy visszateroben,a magyarokhoz, nagyon ritkan talalkozom. Persze tudom,hogy amiota japanban elek,total atvaltoztam,amiert nekem sokkal nehezebb megertetnem magam (es masokat) tiszta magyar kozegben.

A keresed,egy sakk-matt! Hiszen az elobb irtam meg,hogy nem irok olyat,ami megserthet masokat.Tehat idojaras,meg ilyesmi. Viszont nem valaszolni is egy bizonyos tiszteletlenseg.

Egyebkent szo sincs arrol,hogy nem szeretem a kung-fut.Ha nem szeretnem,nem lenne kinai aki betudna csalogatni egy-egy kung-fu edzesre.
Egeszen masrol van szo. Tomondatban kifejezve: A Kina es Magyarorszag kozotti szinvonal kulonbseg.
Persze itt megillenek jegyeznem,hogy nem csak Magyarorszag,hanem szamos mas orszagban sem kulonbul. Azonkivul pedig elegge zavaro hatassal van ram az is,hogy kiismerhetetlen (legalabb is nekem),hiszen annyian,de annyian Kun-fuznak,hogy meg a Holle anyo is stilus alapito Kinaban.Igy a magam reszerol egyszeruen nem tudom felismerni,melyik "mester" tanitasa megalapozott es nem valami fantazia (mint a szarvas aggancs kung-fu,hiszen ilyet is lattam...szegenynek egyetlen tanitvanya sem volt...,egyedul gyakorolgatott...masok meg rohogtek ot.).Igy hat csak olyat merek megcsinalni amit filmekrol is ismer mindenki. De igy meg valami hianyzik...,pedig a gyakorlataik es a legkor fantasztikusak es elkapraztatoak. -Amit nem tudnak utanozni mashol. De megis megprobaljak ilyen-olyan (tulajdonkeppen hozza nem erto) mester palantak. Es ilyenkor en nagyon sajnalom a Kinaiakat eppen ugy mint a Kung-fut,mert ezt a paratlan kuzdomuveszetet tulajdonkeppen oly sokan es oly igyekezettel,lejaratjak...,hogy azert komolyan faj mar a szivem. (Es ebben foleg Europa a ludas..) Es,ha egy kuzdosport irant szanalmat erzek,akkor ... pont ilyen leszek.....
A Kung-fu sokkal tobb figyelmet es sokkal nagyobb helyzetet erdemelne meg,ami Kinan kivul,alig van mas orszag,ahol ezt meg is adjak.Mindenhol masut,viszont ugy latom,hogy Kinat kiraboljak.A kung-fut nem sajat erdeme es szepsege miatt igyekeznek elsajatitani,hanem ertheto emberi tulajdonsagok vegett,tehat nem a kung-fu hirdetese a cel,hanem onnon maguk hirdetesenek eszkoze. Hidd el,ez nagyon tud fajni nekem,akkor is ha nem vagyok elhivatotja a kung-funak.Mitobb ellenszenvet ebreszt. Es azt hiszem itt van bennem a hiba.

Koszi. Akkor hat wu shu.

Joruto

Előzmény: Mamut (1779)
DLala Creative Commons License 1999.11.12 0 0 1784
folytatva az elozot
asszem a fórumlakóknak pont az nem tetszik a japánokban, ami neked tetszik. Valahogy kialakult az a közmegegyezés, hogy a harcmuvész egy erkölcsileg feddhetetlen, egyenes ember, kvázi grállovag. Ebbe a képbe valahogy nem fér bele a sunyi hajlongás. Ázsiai mesterek, akikkel a fórumlakók találkoztak eddig, mind ezt testesítették meg. Tudjuk, hogy a népség többsége nem ilyen, de itt még él az igény a szépre.
DLala Creative Commons License 1999.11.12 0 0 1783
Joruto san,

Kicsit OFF jön
Kicsit furcsállom amiket írsz. Azt hiszem a 9 év megártott neked. Ugye emlékszel, megkérdeztem, miért választottad Japánt. A felsorolt válaszokból egyetlenegy olyan ok van, ami kétségtelenül indokolt. Az asszony. De! Japán nem egy európai neveltetésu embernek való. Ez egyértelmuen látszik. Nem tudsz japánként viselkedni, ha megszakadsz se. A japánok a büdös életbe nem fognak igazán befogadni. A japán a saját fennsobbrenduségben hívo fajta, sokan kifejezetten fasiszta gondolkodásúnak tartják oket. A koreaiak sokat meséltek errol, lásd Choi vagy Oyama. A kínaiak sem csípik oket. Lásd be, sosem tartozhatsz közéjük.
Tehát japánként nem tudsz létezni, mert az unalmas lenne. Nekünk is, neked is. De elszoktál az európaiak közül. A magyarok közt japánkodsz, a japánok közt magyarkodsz. Egyik sem fog összejönni.
Mindig is foglalkoztatott a kérdés, hogy ha valaki elhagyja az országon, egy-két éven belül szinte feladja saját magát, a származását és mindenáron asszimilálódni akar. Miért?

Soraimat jobbító szándék célozta, eszembe nem jutna kioktatni.

Viszont.
Ezúton is üzenem mindazoknak, akik rá akarják eroltetni egy más nép kultúráját a saját iskolájukra, vagy saját magukra, hogy tévúton járnak.

Előzmény: Kijo (1780)
Kijo Creative Commons License 1999.11.12 0 0 1782
Andras!

Igen.Sajnos igazad van. Egy apro es egyaltalan nem direktbol elkovetett mallor...es kesz!
Legalabb tudom,hogy miert szeretem a Japanokat. Nem igaz?

Wadosokkal ugy 3 honappal edzettem utoljara.Gondolom,mar itt van az ideje,hogy betoljam hozzajuk a kepemet...
Kazuo-hoz nem volt meg szerencsem.Mivel nem vagyok benne a Wados eletben,nehany emberen kivul nem is ismerek tobbet.Legfeljebb hallasbol. Igy egyedul csak Hisashi Ogura senseihez van szerencsem es vele mindig szemelyesen.Igy egyedul csak az o edzeseit latogatom. Amolyan barati kapcsolat ez,ami sokmindenre kotelezi aztan az embert. Semmi tobb. Wado Ryu versenyen is eddig csak 5-re kaptam Hisashi senseitol meghivast es igy azon vegig teblabolhattam.Persze videora is felvettem a versenyt...,mint mindent.

Te fogalmam sincs a Wodonak mekkora lehet szamban merve a tabora. Tudja ezt valaki? Ilyesmi nekem meg eddig eszembe se jutott. A Shotokan tabora mekkora?Tudja azt valaki? De legkozelebb mar megkerdezem Hisashi sensei-tol,hatha o tud errol valamit mondani.Kivancsiva tettel engem is.

Meselni tudnak. Persze en a Wado nagyjait es filozofiait,szervezeti felepiteset es ilyen csak a Wadosokra tartozo dolgrol ugyan mit mondhatnak?Nem ram tartozik..,gondold el,ha esetleg olyat talalnak mondani,ami mondjuk nem pontosan ugy van,fuu micsoda tamadasokat kaphatnak. Igaz?
Ezert meselni csak Hisashi sensei-jel toltott edzesekrol,versenyekrol,a wodosokkal toltott edzotaborrol es kulon rendezvenyekrol,partikrol tudnak beszamolni. Tehat mindnerol csak annyit es ugy,hogy Hisashi sensei-tol ne rugaszkodjak el.Hiszen o erte csinalom a Wadot,es nem a Wado iranti nagy erdeklodesem miatt.

Otsuka-rol nincsen kepem.A Japan Neten ott kell legyen.Yahoo Japan-ban keressel ra a Wado Ryu szora es minden kitarul elotted,amire csak kivancsi lehet. Sokkal pontosabb,mint amivel en szolgalhatok. En a szemelyes elmenyeim leirasan tul,mast nem tehetek erted. Ne haragudj.
Szoval te Wados vagy?

Joruto

Előzmény: anDrAs (1781)
anDrAs Creative Commons License 1999.11.12 0 0 1781
Joruto san,

OFF
Megirtam a hozzaszolast erre elszallt a necckep. Azota is folyon elszall akar a szerveren akar a klienseken inditom, ugyhogy roviden probalom osszefoglalni a mondandomat, hatha sikerul elkuldenem.
ON

Kb. az torent itt, ami miatt "elmenekultel" a HIX-rol. Nekem nincs semmi bajom a mas stilusokkal, sot, ezen a forumon keresztul talalt ram egy regi baratom, aki meg alt. isk. 2. osztalyban osztalytarsam volt. O Het Csillag
Imadkozo Saska Kung Fu-t tanul, ennek ellenere megigerte, hogy megnezi az edzesunket, ha Szegeden jar.

Azt irtad, hogy Wadobol 2. danod van. Szoktal mostanaban Wadosokkal edzeni? Sakai Kazuo senseihez volt mar szerencsed? Japanban a Wado-ryu -nak nak mekkora tabora van? Megtisztelnel, ha meselnel egy kicsit. Ha esetleg kepekkel vagy irasokkal tudnal szolgalni a Wadoval kapcsolatban, akkor is nagyon halasak lennenk. Minden erdekel, ami Wado-ryu! Tudnal esetleg szerezni jo minosegu fenykepet az idosebb Otsuka Hironorirol?

Andras

Kijo Creative Commons License 1999.11.12 0 0 1780
Alexfux !

Koszonom,hogy vegul is megszantal.Kerlek hidd el nekem,hogy nem akartam en senkinek sem rosszat. Az oszintesegem rosszul sult el,amit meg is bantam. (A soha tobbet oszinteseget..,mellet voksoltam...,azt hiszem ezert most megdicserne a mesterem.) Japanhoz kepest egy kicsit orultem,hogy : Na itt most egy kicsit lazabb lehetek. Mivel amiota a japan eletvitelbe beleszoktam,kizart dolog lett,hogy valakinek is kimondjam,azt ami a szivemen van,vagy amit valamirol valoban gondolok. Bevallom egy kisse elcsodalkoztam,amikor azt vehettem eszre,hogy na meg a magyarjaim kozott se.

Hat,igen Japan messze van es itt feltetelezhetoen magyarok vannak.Es ahogy irtad,ugy is van.Apszurdum lenne,ha a japan logikara akarnank tenni a forumot. Ehez csak en is egy kis szanalmat kerek es bar mar nem sok idonk van egyutt,megis egy kis idot.Mint tudod 9 eve elek Japanban,igy eppen 9 evvel ezelott jartam utoljara Magyarorszagon. "Es nincs nehany eve,hogy magyarokkal egyaltalan szobaallhatok." Sok minden tortenhetett ott nalatok,nem csak szemre,de viselkedesre is,amirol en mit se tudhatok.Torvenyszeruen elbenazok egy csomo dolgot.

"Nalunk az udvariassag nem kotelezo,mint Japanban,igy aki nem erdemli meg,az nem is kapja meg."

Igen.Ez a napnal is vilagosabb.Igy leszek muszaly elenzest kerni toled,es persze mindenkitol. Hiszen en ehez nem kivanok csatlakozni. Igy ezzel csak abban az esetben elhetek,ha kifejezetten a szemlyemet eri durva serelem. Mert akkor Japanban is eppen az az udvariassagi norma all,amit magad is leirtal.Tehat Japanban sem minden esteben es mindenre kotelezo az udvariassag betartasa.
Ennek van hatara,es azon ha tul megy valaki,akkor a japanhoz kepest kismiska a legkemenyebben kocsogos es anyazo magyar is. Ha volt mar alkalmad latnod ilyet,akkor tudod mirol beszelek,igy tudhatod,hogy egy magyarnak a szidalmakhoz elobb-utobb kifogy a szokincse,de egy japan meg nehany evig is tudja folyatni...,hogy ha mar elkezdte,nem hagyja felbe.
Nem veletlenul van a mienkehez kepest sokkal magasabban az a bizonyos turohatarnak nevezett merce. Hiszen azert tudja magarol a legtobb japan is,hogy tulajdonkeppen egy rendkivul harcias nep gyermeke.Ezert szerintem halat kellene adni mindenkinek azert,hogy a japanok ezzel a nagy tisztelet es udvariassag kultusszal,feken kepesek tartani egy olyan nepet,mely ha ezt a kultusz falat atlepheti... egy cseppet sem kulonbozne attol,amit a szamurajokrol mar hallottal.Es,ha egy japant nem kot mar semmi sem a tisztelethez es az udvariassag szabalyaihoz,nem is hiszem,hogy van nala kegyetlenebb.
Csak abbol a gondolatbol indultam ki,amit irtal,hogy nalunk az udvariassag nem kotelezo es ebbol jutott ez a tema az eszembe.(Teljesen fuggetlenul mindentol.) Mert,ha tortenetes en nem magyar vagyok,hanem a felesegem tevedt volna id (aki termeszetesen kitunoen beszeli es irja a magyar nyelvet) es neki mondanad,hogy az udvariassagot itt nem kell betartani,es aki nem erdemli,az nem is kapja meg... akkor en most valoszinuleg a korhazban fekudnek az intenziven...,mert a rohoges mar halalos rohamokban torne ram. Huuu,baratom! Ha ezt o mint japan betartana,illetve hat alkalmazkodni kivanna hozzatok, ajjajjajajj(!),vagy eldontene valaki,hogy o nem erdemli meg es ezert neki nem is adja meg..hogy ne mondjak tul nagyot...,ez az Index nevu Harcmuveszetnek nevezett forum,egyetlen ember nevet uvoltene torokszakadtabol! Es tutira veszem,hogy az Index nevu osszes listajarol kitiltatnatok.Mert elbanni vele egyutt sem birnatok. (Tenyleg bocs.De ez csak ugy eszembe jutott es elkepzeltem.)
Termeszetesen en nem japan vagyok,igy egy bizonyos mertekig (de mindenkeppen konnyebben es nagyobb mertekben) alkalmazkodni leszek kepes hozzatok,az ezen a listan kialakult normakhoz.

Kar,hogy mire beleszokok,maris tovabb kell alljak.Hogy ez hany honap lesz,pedig nem tudhatom.Azutan pedig az sem biztos,hogy lenne kedvem ide visszaterni,miutan kaptam nehany nyaklevest a butasagomert.Hiszen ugy erzem,itt is japannak kell maradnom, en pedig a magyarok tarsasagat keresem,ahol esetleg ki is mondhatom amire eppen gondolok. Persze,hogy ez majd minden esetben ellenkeznie kell,mas gondolataval.Viszont,ha itt sem mondhatom ki,akkor tulajdonkeppen nem is mentem ki japanbol.Mert ez a forum tokeletesen japani,meg ha szerinted ez kizart dolog. Japan az,ahol tobb ember jelenleteben kizart dolog,hogy valaki olyat mondjon,ami a tarsasag akar csak egyetlen tagjanak gondolataival ellenkezik.Vagyis vigyaznia kell arra,de nagyon,hogy ne a gondolatait es foleg ne az erzeseit kozolje,hanem valami olyat,amit mindenki (kivetel nelkul) hallani szeretne. Tehat hosszan elbeszel arrol,hogy milyen szep az ido es,hogy a szomszednak kepzeld harom iker szuletett...,de ezen a forumon levok peldaul,sohasem tudhatnak meg tole,hogy o mit gondol rolatok,a Karaterol,a Kung-furol ...egyszoval eppen azt nem lehetne megtudni tole,ami esetleg az idojarasnal azert megis jobban erdekli a Harcmuveszetek forumat.
Valahogy ne haragudj igy erzem most en is magam.Tehat vigyaznom kell arra,hogy sohase fejezzem ki,hogyan viszonyulok a kung-fuhoz...,mert az a jelenlevok koztt biztos,hogy valakit agyilag feldobb.Tehat jobb,ha nem is szolok rola. (Igaz?) Ezt kovetne minden valoszinuseg szerint,a kuzdelmi felfogasom,mely szinten legalabb 1 embert teljesen kihozna a sodrabol,hogy az mekkora hulyeseg...,majd azt kovetne valami mas...,de ne arrol beszeljek ami engem tukroz es elethuen mutatna be,hanem csak arrol szabad beszelnem,ami nem tudna ellenkezo velemenyre kesztetni ilyen-olyan embert,aki eppen olvassa.
"Mi ez,ha nem Japan?"
A velemenyem visszatartasahoz,a gondolataim ki nem mutatasahoz,es foleg az erzelmeim eltakarasahoz, ... sajnos olyan erzesem tamadt,hogy eltevedtem...,hiszen ehez nekem megis csak jobban megfelelnek a japan levelezolistak.
Ugyanis japan listakon apszolute nem toleraljak,ha valaki massal ellentetes gondolatot mereszel hirdetni. Pontosan ugy,mint ahogy itt sem letezik a tolerancia. (A kialakult velemenyem szerint.)
Ezert es,hogy mindenki szemeben jo gyerek latszatat kelthessem, mi sem termeszetesebb,hogy aloveszem a napsutes es az idojarasrol valo velemenynyilvanitast.

Peldaul (ami biztosan mindenki szamar nem hathat sertoen)

A Japan idoszamitas szerint a Heisei 11 evben vagyunk.
Haisei 11. eveben a 11. honap,11-en Hachiyoji varosaban 11 fokot mertek.

Ugye milyen erdekes? Tenyleg igy volt.
A tovabbi 1 hetben,tehat garantalom mindenkinek,hogy az ilyen senkit megserteni nem tudo,irasoknak maradeok.Persze atterve a Harcmuveszetekhez,kulonben meg ezert is kikapok.

vagy rosszul latom en ezt?

Udvozlettel:

Joruto

Előzmény: Alexfux (1765)
Mamut Creative Commons License 1999.11.12 0 0 1779
Joruto,

ha felre ertettelek, hat elnezesedet kerem !
Kernelek, hogy irj reszletesebben arrol, mik azok a dolgok ami miatt nem "szereted" a kung fu-t.
Es meg egy; ha a kinai harcmuveszetekre gondolsz altalaban, akkor hasznald a wu shu kifelyezest, ebbe minden egyeb is beletartozik.

Mamut Creative Commons License 1999.11.12 0 0 1778
Laja1,

koszi...ilyesmire gondoltam... :oD
Akkor a jegkorong azert durva sport mert eleve hozzatartozik a sok szabalytalansag...
Tehat akkor a mi esetunkben a durvasag az irott v iratlan torvenyektol, szabalyoktol valo szandekos elterest jelenti.
Ebben az ertelmeben egesz biztosan nem a stilus v. maga a harcmuveszet durva, hiszen az ottani szabalyrendszerek megengednek olyan dolgokat, amit a mindennapi elet nem. Ezert tunhet a kivulallo szamara durvanak a harcmuveszet, hisz O a sajat ertekrendszerebol indul ki, ami kevesebbet enged, mint a harcmuveszet ( pl. megutni valakit... ).

Előzmény: Laja1 (1748)
Fődhözragatt Creative Commons License 1999.11.12 0 0 1777
Kijo!

"Attól, hogy én nem lelkesedem a húgodért, azért mert nem kellene ennyire haragudni."

Ha ismered az összes húgomat, jogod van azt mondani, hogy "nagyon kevésre értékeled" őket. De ha csak egy-két húgomat ismered a sok közül, akkor csak azt mondhatod, hogy az általad ismert húgaimat "értékeled nagyon kevésre". De a többiekről, akiket nem ismersz, nincs jogod rossz véleményt mondani, már megbocsáss! Te nem az általad megismert fung-fu stílusokat bíráltad, hanem _A_ kung-fut szóltad le, márpedig (amint azt már leírtam) nyilvánvalóan nem ismerheted az összeset annyira, hogy véleményt nyilváníthass róluk.

"A közös kalap, háát igen. Ezt valóban jól látod és ezért tényleg megérdemlem,hogy megrójál."

Erről van szó, örülök, és köszönöm, hogy beláttad, hogy ez nem volt szerencsés. Én csupán ezt kifogásoltam.

"De, hát nekem egyik kung-fu stílus, olyan mint a másik."

Tényleg nem érzed, hogy ez esetleg rosszul eshet valakinek? Vagy csak én lennék ilyen túlérzékeny? Meglehet... Ebben az esetben: bocs. De nekem ez valahogy... furcsa. Maradjunk annyiban, hogy eltér az ízlésünk. Ez igazán nem gond.

"Véleményt nem alkottam egyik kung-fu stílusról sem. Kérlek mutasd meg, hol és melyik stílusról alkottam azt a bizonyos véleményt, had lássam haragod mennyire jogos."

Mindegyik stílusról alkottad azt a bizonyos véleményt, kedves Kijo, mindegyikről! "Egyszóval nem vagyok Kung-fus és a híve sem. Sőt azt is egyenesen kimondom, hogy nagyon kevésre értékelem." Tehát a kung-fut szóltad le, úgy ahogy van, az egészet, vagyis mindegyik kung-fu stílust leszóltad, kivétel nélkül. (Hiszen Neked, amint azt válaszodban megerősítetted, "egyik kung-fu stílus olyan, mint a másik.")

Ami a kisöregezést illeti, lehet, hogy ismét csak én vagyok túlérzékeny, és puszta ízlésbeli különbségről van szó, de az én fülemet ez bántja. Ha egy professzoromat, akitől a szakmámat tanultam, valaki kisöregnek nevezné, megkérném, hogy legyen szíves Professzor Úrnak nevezni. Annak ellenére, hogy mi is "az Öreg"-nek tituláljuk egyiket-másikat. Szerintem más "az Öreg", és más "a kisöreg". Utóbbi a "kisanyám" és a "kishaver" megfelelője, valahogy olyan lekezelő, az én ízlésem szerint. Egy Kosáry Domokos vagy Bródy András formátumú tudóst, vagy egy Jancsó Miklós vagy Faludy György formátumú művészt sem illik lekisöregezni, SzVSz. (A tévedés jogát fenntartom!) "Egyszóval hidd el, hogy a kisöreg kifejezésemben nem volt semmilyen sértő szándékom." Ennek örülök, és köszönöm, hogy leírtad. Talán tényleg csak ízlésbeli, stílusbeli különbség van közöttünk, és ez szerintem nem baj.

Én a magam részéről nem haragos vagy sértődött vagyok, csupán csodálkozom. Nem értem, mire alapozod sommás véleményed az összes kung-fu stílusról együttvéve. Örülnék, ha megindokolnád.

Bennem sincs sértő szándék Irántad, csupán értetlenség.

Előzmény: Kijo (1752)
bout Creative Commons License 1999.11.12 0 0 1776
Apropó gála!

A Hó-Show-n, a BNV területén lesz harcművészeti bemutató is (Karate, Aikido, Divatbemutató :-) ). Illetve már ma is van, de lesz holnap és holnapután is. A pontos időpontokat nem tudom, csak azt, hogy az aikido (ebben vagyok érdekelt az egyik klubom által) az ma 17:20-kor kezdődik, holnap 13:00-kor és vasárnap 10:00-kor.

Sajnos azt se tudom, hogy mi lesz még (mert lehet, hogy lesz más is) és hogy a karate bemutató az az aikido előtt, vagy után van-e, de az biztos, hogy ma egy divatbemutató után kezdődik az egész.

Ja igen! A pavilont sem tudom, de mintha csak egyben lenne az egész rendezvény.

Azért mertem ilyen kevés infot is megérni, mert ha valaki arra jár, talán érdemes tudnia az időpontot. Ha csak emiatt mennétek ki, akkor ennyi információ birtokában nem biztos, hogy érdemes.

Sorry, hogy csak ennyi

bout

Előzmény: DLala (1773)
ParaTulok Creative Commons License 1999.11.12 0 0 1775
Nakérem, a Budapest Sportcsarnokot ne hívogassa senki, (mert nem állnak éppen a helyzet magaslatán) annál inkább a Nemzetit:
A K-1 nov. 21-én lesz, a jegyek egységesen 2800 pénzbe kerülnek, jegyeket a BS-ben lehet kapni minden nap 16 óráig.
irokéz Creative Commons License 1999.11.12 0 0 1774
Kijo,
nem neveztelek kutyának, sőt még csak nem is téged, hanem a viselkedésedet hasonlítottam nem egy kutyához, hanem egy kutya viselkedéséhez. Konklúziót sem vontam le belőle, ezt mindenki megteheti maga is - te is megtetted.
Óriási tévedés, hogy "a kung fu iránti elfogultság" vezérelt volna. Nem foglalkozom ui. olyan értékítélettel, melyet egy bevallottan hozzá nem értő személy állít. A probléma a stílusod volt. Ez a topic egyike azon nagyon kevés topicnak, ahol a hozzászólók igyekeznek tiszteletben tartani egymást és egymás véleményét, és tartózkodnak attól, hogy a topic témájának nem elhanyagolható méretű részhalmazait -melyekhez amúgy sem értenek- leszóljanak. Bandi-T nagyszerű kibúvót kínált neked az arcod elvesztése nélküli visszavonuláshoz, tényleg szépen csinálta. Gondolom, ugyanúgy az eltérő kultúrákból fakadó félreértések lehetnek az "a kung-fujukat kinevetem", valamint a "na most megzavarjuk a kis hulyet es jobb oldali allasra valtunk..." számomra mások lebecsülését jelentő idézetek is. Ha felétek ez nem számít becsmérlésnek, úgy természetesen én is elnézést kérek meggondolatlan hozzászólásaimért.
Még egy apróság: annak, hogy a kung fut, mint stílust emlegeted, semmi értelme sincs. Ha valaki kung furól beszél, mindig hozzá kell tenni, hogy milyen kung furól van éppen szó. Csodálom, hogy ezt még senki nem mesélte neked számos kínai edzésed valamelyikének alkalmával. Csodálom, hogy a kínaiakat csak mint kis húzottszeműeket emlegeted. A japánok nem azok?
A jellem és önuralom viszonyáról alkotott elképzelésünk is eltérő. Én jellemtelen dolognak tartom, ha valaki mosolyogva meghajol, majd hátbaszúr ((c) Bassman_), te az önuralom magasiskolájának. Lehet, hogy a mosolyogva meghajlás valóban az is, de mi a helyzet a hátbaszúrással?
Tévedsz, ha azt hiszed, hogy első felindulásomban követtem el a hozzászólásomat. Ha megnézed, látni fogod, hogy több, mint hat óra telt el az első, kung furól szóló megállapítást tartalmazó hozzászólásod és az én reagálásom között. Csak akkor nyilvánítottam véleményt én is, amikor többek nagyon jó és visszafogott hangvételű hozzászólása ellenére sem hagytál fel újonnan felvett stílusoddal. Ebből következőleg téves az az elképzelésed is, hogy tökéletesen érted a lelkivilágomat. Egy hozzászólás alapján ilyet egy képzett pszichiáter sem állítana. (Figyelem, ezzel nem azt mondom, hogy te egy képzett pszichiáter lennél!! :-) )

Elnézést kérek mindenkitől, hogy ezt nem magánlevelezésben írtam le, de úgy gondolom, ha egy hozzászólásom magyarázatot igényel, akkor legjobb ott megmagyarázni, ahol elkövettem.

Előzmény: Kijo (1754)
DLala Creative Commons License 1999.11.12 0 0 1773
Laja,

Én meg úgy tudom, november 27-én Budo gála lesz a Tüzér utcában. Egyeztessünk!

stempi Creative Commons License 1999.11.12 0 0 1772
Kosz Laja1!
Ez a masodik hozzaszollasod amivel _teljes_ mertekben egyettertek!
Joruto, remelem, hogy azert tarsasagunkban maradsz es miutan visszatertel uzleti utadrol, megint benezel hozzank es meselsz par erdekes esetrol ami tortent utkozben veled...
Kellemes hetveget!
ParaTulok Creative Commons License 1999.11.12 0 0 1771
A K-1-ről bárkinek szíves felvilágosítást adnak a Budapest Sportcsarnok telefonszámán (számain):
251 1222
251 6359
252 8549 (központi jegyiroda)
252 9759 (rendezvénycsoport)

Még én sem hívtam fel őket, úgyhogy aki megtette, az leírhatná ide a tapasztalatait.
Kösz.

Hammer Creative Commons License 1999.11.12 0 0 1770
Nem tudom mi a K1, de egyetlen-egyszer sikerült elcsípnek a rádióban a reklámját ennek a sportcsarnokos rendezvénynek: "Egységben az erő" - ez valami kísérlet lehet több ág összeolvasztására?
Neten nem találta még meg senki?
Előzmény: Laja1 (1768)
Hammer Creative Commons License 1999.11.12 0 0 1769
"Tanulj meg udvarias lenni mielő;tt elkezdesz kung-fut
tanulni.
Tiszteld szüleidet, mesteredet, és kövesd tanításaikat."

Az idézet az edzőtermünk bejarata fölött van kiírva. Én komolyan veszem.

Hammer

Laja1 Creative Commons License 1999.11.12 0 0 1768
Paratuloktol hallottam a hirt :

November 21-en 17 orakor K-1 lesz a Nemzeti sportcsarnokban.

Tud errol valaki bovebbet ?

Mivel a K-1 az valoszinuleg foleg a Kick-boxolokat es a Taekwon dosokat erinti ezert elsosorban toluk kerdem, hogy ki mit hallott errol ?
De ha mas valaki tud valamit az is szoljon!

Kedves Joruto , Egy keres :
Ezt irod :
"Es kerlek,hidd el nekem,ha tudom,hogy ennyire onmaguk iranyaban erzekeny es elfogult emberek koze jovok,mar masnap ki is fordulok innen. "

Nos, olvasd at parszor ezt es probalj meg elgondolkozni rajta , hogy tenyleg ezt akartad-e mondani. Vagy megint csak egy felreertesrol van szo ?

Ezt a mondatot nem akarom izekre szedni es elemezni , hogy mi mindent tudnek en ebbol kiolvasni, ha akarnek...

A bolcs hozzaszolas annyit tesz, mint olyan mondanivalo amit nem lehet felreerteni, tiszta es vilagos.

Kerlek, mielott elkuldod az irast a topicba olvasd at tobbszor is, hogy minden mondat es szo helyenvalo-e. (En is ezt szoktam tenni es halomszamra van olyan hozzaszolasom amit vegul nem kuldtem el, mert ugy iteltem meg, hogy vagy valakit megbantana, vagy mas szempontbol nem idevalo )

A tisztelet szamomra nem csak azt jelenti, hogy minden embert elfogadok olyannak mint amilyen. Elsosorban megprobalom megerteni, hogy o miert olyan amilyen. (Ez vagy sikerul, vagy nem, de mindenkeppen teszek ilyen iranyba erofesziteseket)
Ez foleg azokkal szemben van akikkel valahogy kapcsolatba kerulok. Ha ugy latom, hogy egy ember bekakat gyujt es valami okbol szerintem ez karos, akkor eloszor megprobalom megerteni, hogy miert csinalja, es utanna eldontom, hogy az jobb, ha szolok neki, hogy ne tegye, vagy az a jobb, ha nem szolok, es hagyom tovabb gyujtogetni (bar en meg vagyok rola gyozodve, hogy hulyeseg)

Amikor a kung-fut "kevesbe ertekesnek" tartod, akkor csak az derul ki ebbol (legalabbis szamomra) , hogy nem ismered elegge melyen. En ugy gondolom, hogy ha mar harcmuvesznek tartom magam, akkor nem art ha a sajat stilusomon kivul megismerek mas stilusokat is, tovabbmegyek : en nem egy stilus kovetoje vagyok, hanem en magam vagyok a stilus.
Amit en csinalok az az en stilusom. Az nem karate nem kung fu, nem jiu-jitsu es nem mas hanem maga a harcmuveszet. Persze az nyilvanvalo, hogy ha valaki az (nevezzuk igy) anya-stilusomrol (tehat amit alapvetoen uzok) negativan nyilatkozik, akkor erdekel, hogy vajon miert teszi ezt (biztos megvan ra az oka). Es miutan megertettem eldontom, hogy megprobaljam-e gyozkodni, vagy hagyjam meg a hiteben.

Nos : szeretnem hallani, hogy miert tartod kevesbe ertekesnek a kung-fut. Mivel en nem tartom annak. Es lehet, hogy toled hallok valami olyat amit eddig meg nem tudtam, es ezutan en is maskent fogok gondolkodni rola (nem feltetlenul fogunk egyeterteni, de az informacioink kicserelese mindenkeppen hasznos)

Mindenkinek :

Meg egy dolog : Ha valakinek a szemelye (vagy stilusa) korul kicsit tobb a napi beiras, mint masokkal kapcsolatban az meg nem baj. Ez a tuzkeresztseg. Aki itt olvas/ir az mind ertekes ember es ha valaki idejon, mindenki erdeklodessel hallgatja az 'ujonnan jott' ember hozzaszolasait.

Ha valaki a bekagyujtesrol kezdene el irogatni azert tisztelet ide-vagy oda felszolalnek es megkernem, hogy ezt egy masik topicban tegye :)

Tehat a tisztelet az en definiciom szerint ELFOGADJUK a masikat olyannak amilyen,mert MEGERTJUK ot.

Ha nem ertem, hogy valaki valamit miert csinal, akkor kezdodnek a felreertesek es megsertodesek...

Udv!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!