Hát gyerekek, össze kell állni, mindenki költözzön egy kupacba :D
Szép álmok. A viasat historyn volt egy ilyen dok.film sorozat, ahol a viktoriánus életformát követték. Mindent fából ácsolt gépekkel oldottak meg, de volt egy-két alig működő gőzgép is. Tényleg minden egyszerűnek hangzik... van rét ahol az állatok téli eledele növöget, persze ha elázik a kaszálás előtt, hát gond van... van egy másik rét ahol az állatok legelnek. Van ahol búza nő, van ahol egyéb zöldségek. A húst az erdőben szerezték, a halat a tóból fogták. Kőből építették a disznók lakhelyét, üvegpalackokat tettek a földre, közé és rá korabeli habarcs, és máris melegíti a sertéseket alulról. Sört is készítettek, a ruhákat egy hétig mosták... nagyon hangulatos volt.
Il, én nem úgy gondoltam ám, hogy gyümölcsöt termeszteni, inkább csak tüzelőnek, minimális befektetéssel, elvégre az erdőt sem gondozza senki... annyira... Ha felmerülne egy ilyen lehetőség, biztos utánanéznék, most csak úgy első ötletből ennyire futotta.
Nagyon szép kis kertecskéd van! Ekkora az egész vagy ez csak egy része? Én most jöttem be, öntöztem, szépen kikelt minden. A sárgarépa és a petrezselyem is kikelt már, holott az 6 hétre szokott - anyu szerint- és április 7-én vetettem el.
Hát, mondom, hogy ennyit jelent, hogy fél óra Budapest, a vonat pedig két irányba visz, Pest és Vác. A legjobb iskolákba lehet innen eljutni, a falu pedig szinte belenőtt Veresegyházba is.
Nos, régebben még volt mit a tejbe aprítani, ma már csak tej van a kecskékből :D Hónapok óta nem ettem kenyeret. Sajnos mikor apám elköltözött, rosszabbra fordult az anyagi helyzetünk, azóta nem épült a ház sokat, csak ezt a kéményt, de erre meg azóta gyűjtöttük a pénzt. Nincs hőszigetelés és nincs bevakolva, nincs kész az emelet, a kerítésünk pedig mindjárt kidől... :D A gazdaság i épületek nagy részét pedig én építettem, az erdőből gyakorlatilag illegálisan kitermelt akácból, meg innen-onnan kapott palatetőkből. :DDD
Nem most lesz még az a rendes, Pécs-környéki gazdaság, annyi szent.
Én sem ebből akarok megélni, amit itt leírtam, az nekem is csak hobbi lenne szinte - más dolog, hogy azt is szeretném úgy, hogy bármi történik, önállóan is megálljon. És amúgy is mániám a régi korok kultúrája, a földesúri élet, hát össze akarok hozni egy ilyesmit, lehetőleg minél hagyományosabban. (Ha olyan lesz, mint amilyet szeretnék, akkor nyilvánosság elé is tárom, mint megannyi mintagazdaság ma is.) Egyébiránt filmrendezőnek készülök. :) Ha bejön a dolog, akkor lesz keret a hobbira is.
Na ja. :D De már nem kell sok, hogy befejezzük a házunkat, ami 30+ milliót fog érni, ha elkészül. Erdővel szemben, a falu szélén, 100 m2 alapterület, 88 m2 emelet, plusz tetőtér. Tervrajzon még van egy 50 m2-es bővítés hátra is, bár ezt szerintem már hanyagoljuk... De a gipszdíszítéseket még föltetetjük majd, mert kis beruházás nagyot dob az értéken. Azon kívül jelentősen feljavított termőföld, gyümölcsös, 1500 m2 kert, több gazdasági épület (kecskeól, tyúkól, karámok, méhkaptárak fölött tető). Most, miután a télen kiépítettük a sparheltnek a kéményt és beszereztük a sparheltet is (úgy összesen fél milla volt, vagy kicsit kevesebb), elkezdjük gyűjteni az alkatrészeket a szélgenerátornak is, ami nagyon meg tudja ám dobni az eladhatóságot. Mellé akkumulátorról fűthető, hőszigetelő plexi üvegházat szeretnék, az az utána következő lépés.
Annak, aki egy kevés háztájit akar tartani, teljesen jó választás (lesz, ha készen lesz), és ahhoz képest, hogy a főváros 35 km-re van, és jár vonat is, teljesen reális ár. Csak én már kinövöm ezt a területet, a főváros közelsége pedig még csak nem is érint jól, mert így naponta kell bejárnom majd suliba, esélyem sincs koleszra pályázni. :D
Az egész elképzelés nagyon szép, mondhatni idilli...egyedül az a 30 millka hibádzik...:-))) Én is vennék földet itt, és tudnám mit kezdjek vele...ha lenne néhány millióm megvenni a földet és kezdőtőkére is maradna...
Emiatt nem kell aggódni, az elmúlt öt évet azzal töltöttem, hogy elolvastam egy polcnyi mezőgazdasági szakkönyvet, művelem a fene rossz talajú kertemet minél több kultúrnövénnyel, tartunk ~15 kecskét, most készülünk baromfit is, igazából még lóval nem volt dolgom, mert az drága ahhoz képest, hogy kis területen kevés dologra lehet használni. Ha most hirtelen hozzám vágnának 30 hektárt ott lent délen, valami gyönyörű környéken, azt hiszem, tudnék vele mit kezdeni még kevés pénzből is, mert 17 éves korom óta van egy mini próbagazdaságunk, ha úgy tetszik.
Egyébként mindenképp először a méhészetet építeném ki, mert viszonylag kis befektetéssel és kevés munkaórával lehet hamar hasznot termelni belőle. (A megtérülési idő rosszabb esetben két év...) A szomszédunk méhész, úgyhogy konyítok hozzá, van tapasztalatom, még egy szakkönyvvel kell erre építeni. Amúgy szerintem nem nagy kunszt... (A mezőgazdaságban nem sok nagy kunszt van, nagyjából kríziskezelés az egész, problémamegoldás. A szakmám programozó, amit bár nem művelek, de aminél lényegesen kevesebb agyi kapacitást igényel...)
A földek nagy részét kezdetben kaszálóként és legelőként hasznosítanám (és ha volna rá kereslet, kiadnám bérbe), míg föl nem mérem a tulajdonságaikat. Bizonyos legelőterületeket fölparcelláznék villanypásztorral, a kecskék szakaszos legeltetésére. Ha nem találok valahol bozótot, akkor telepíteni is kell nekik, de ilyen azért ritkán fordul elő. :) Egymillió forintból egy 60 egyedes állománynak kényelmes és korszerű ólat lehet építeni. A tejtermék-készítés eszközei csak akkor drágák, ha üzemi módszerrel készítjük őket, de a hagyományos technológia olcsó, és hát saját gépeket is lehet eszkábálni. Sajtokat évek óta készítek, ahhoz is konyítok.
(Szerintem ha lenne rá pénzem, telepítenék szarvasgomba-erdőt is, tíz év alatt már nagy hasznot tud hozni. Ennek a földjét nem is szabad művelni, de a tölgyet nem is kell félteni... A gaztalanítást megoldaná néhány juh is, egyéb karbantartást alig igényel.)
És mint írtam, gabona... Tönkölybúza, jól elnyomja a gazt és nagyon strapabíró, nem szükséges permetezni sem. Kevesebbet teren, de ha van hely, akkor nagyon megéri. A műveléshez lehet bérelni is gépeket, pár hektáron egyáltalán nem vészes. Kukoricából sokat számít, hogy milyen fajtát választunk, és milyenek a lehetőségeink, de csak olyan helyre mennék, ahol aszálykor az öntözés megoldható. (Szükséges volna az országban egy kiépítettebb vízcsatorna-hálózat...)
A szélgenerátort meg alig lehet elszúrni. :) Lehet, hogy többe is beruháznék, biztos ami biztos, sosem lehet tudni, mennyi szél fúj, inkább termelődjön több áram, mint a szükségesnél kevesebb.
il: Hát bizony, ám szerintem a mi kertünk valami 10 aranykorona alatti minőségű földön volt eredetileg (hát amilyen a bányászható homok), viszont trágyával jelentősen feljavítottuk. Hogy hány aranykoronás a föld, annál többet számít, hogy hány aranykoronásra javítható szervestrágyázással. :) Nagy területen persze nehezebb, de hát sok állatot is kell tartani.
A melegtől megfonnyadnak, a levelei befelé sodródnak, a szár meghajlik. Víz hatására hamar rendbe jönnek. A levélzet színe legfeljebb meghalványul, de nem fehéredik.
Az én paradicsompalántáimnak nem lehet, hogy a meleg ártott? A melegház keleti oldalán lévő palánták ilyenek csak, ahol a máisik oldalán szépek. A ház fólia vagy valami hasonló borítású anyagból van.
Ez a kérdés ennél sokkal árnyaltabb. Az első dolog, hogy hol van a föld, Milyen minőségű. Milyen termény termesztésére alkalmas.
(Környékönket anno szinte felvásárolta egy exminiszter, és mondja, hogy micsoda jó földek vannak itt. A helyiek meg röhögik, mert 14-18 aranykoronás földek bizony nem igazán nevezhetők jónak. A TSZ időben nagyüzemi módszerekkel megteremték a búzát, kukoricát, répát. De kertészeti növények termesztésére már csak kis része alkalmas. Még a fák sem igazán nőnek rendesen benne. Tehát, ha nem ismered a helyet, bármit mondhatnak.
A véleményeket csak fentartásokkal fogadom el. A 7 hektáros gazdának nyilván az azérdeke, hogy azt mondja, hogy ebből nem lehet megélni. Ilyen adózás, szabálíozás mellett nem is mondhat níiltan mást. Ugyanakkor a nagyobb területre már kérhető az állami támogatás. A termelők része erre hajt, szinte csak ez a ényeg. Jelenleg a támogatás összege több, mint ami értéket lehet termelni benne.
Kisebb területeken igenis lehet jövedelmezően termeszteni, de ehhez szakértelemre is szükség van. Ezt nem lehet hallomásból, netről megtanulni. Igazi szakirodalmat kell olvasni, és gyakorlatot kell szerezni.
(csak példaként: hibás a lenti, beültetem fával elképzelés, mert a fával is kell töröődni, annak is kell művelni a sorközét, mert elöli a gaz. Éa pont akkorra lenne kivágva, mire hasznot hozna. Így nem szabad gondolkozni.)
Kis területen csak munkaigényes, kertészeti növényeket, piacon jól értékesíthető terményeket szabad termelni. Nagy terület, takarmánynövények termesztésével, saját állat tartásávalhasznosítható. A kis és nagytermesztés jelenlegi járható útja az, hogy lehetőleg feldolgozott, készterméket állítsunk elő. Ezekre van kereslet.
De hansúlyozom, hogy megélhetési szinten ebbe szakértelem, és bizonyos tőke nélkül belevágni esztelenség. Bár az is igaz, hogy mindenki a saját kárán tanul.
(írom ezeket olyan tapasztalatok ismeretében, melyeket nagyszüleimtől láttam, akik az 50-es évektől a 70-esekig 1600 n ölből éltek, és ebből teremtettek elő mindenüket. Igaz az más világ volt, de könnyű magángazdának akkor sem volt.)
Örülök neked. Kíváncsiságból nézegettem neten, és 30-40 hektár aprópénzért vásárolható. Jó, van amelyik forgalmas főút mentén van. A mai napilapnak mi várt a címlapján? ,,Meg lehet-e élni a háztájiból?'' Egy 7 hektáros gazdával és egy nyugdíjas főállatorvossal beszélgettek. Az idős úr járja a falvakat, és előadásokat tart, hogy ugyan már termeljen akinek van lehetősége. És igaza van, szerinte a tenger és a déli országok gyümölcsein kívül mindent meg lehetne termelni. Nekünk a föld olyan, mint az osztrákoknak a síparadicsom, vagy a horvátoknak a tenger, mégsem használjuk ki. Olvasni lehetett még róla, hogy a fővárosban sorra nyílnak a tanyaboltok, ahol olcsó hazait lehet vásárolni. A kormány úgy néz ki hajlani fog rá, hogy enyhítsen a szabályokon. Jelenleg 6 vagy 7 disznó vágható egy hónapban, vagy két szarvasmarha, vagy pár kecske, ha megnézed ez már nem is annyira kistermelői. Tegnap én is elgondolkoztam, hogy miért hever ennyi föld parlagon. Persze hiába olcsó a föld, ezt még be kell ültetni. Ha én szeretnék vele kezdeni valamit, első nekifutásként, hogy ne kelljen sokat törődni vele, beültetem fával, amit később ki lehet vágni. Ezek után ha már meg tud állni az ember a két lábán, lehetne vele mit kezdeni. Egy ház rá min. 15 millió, és akkor még indíts be a vállalkozást, az is minimum több millió forint... Csak nagyban éri meg, a föld meg minél nagyobb, annál olcsóbb, de a költségek annál nagyobbak... a megélhetést én csak is valami tsz formában tudom elképzelni... Persze, magánemberként piacozhatsz is, de ebben van kockázat, szívbajosoknak egyáltalán nem ajánlott. De akkor is, 7 hektár az 7 hektár - hogy maradjunk a cikknél - ahhoz már gép kell. Most aztán jöhet a nagy kérdés, hogy egy ló eszik-e többet, vagy egy gép...
Kösz mindenkinek. Lehet, hogy nagyon melegük volt. Hidegágyban van és mivel a hőmérőm eltört csak úgy kézzel ellenőrzöm a hőmérsékletet. :) Eddig nem nagyon nyitottam fel a tetejét. Én inkább az éjszakai hűvösre tippeltem a tápanyaghiány mellett.
Igen, ez is lehet, nálam is volt már ilyen. Akkor nem egyenletesen sápkóros a növény, hanem ahol jobban éri nap, fehérebb a levél, mint a többi részen.
A wuxal jó, nyomelemeket IS tartalmaz. Én azt adok a palántáknak, ha már kezdik kinőni a poharat. Persze nem biztos, hogy a tápanyaghiány a bajuk, de ártani nem fog, ha palántaföldben vannak és nem adagolod túl. Nálunk is csak csepegett tegnap, arra volt csak jó, hogy bevizezze a leveleket és előcsalja a csigákat. Kell már locsolni, az előkertben kornyad néhány növény.