Köszi a fölajánlást, nekem is sikerült szereznem egy csepeli jóembertől, aki maga is vet, és a sajátjából fölajánlott 10 kiló közepes nagyságú, előcsíráztatott krumplit. Szóval mi is mostanában vetjük. :) Kíváncsi leszek!
Crystalheart! Sikerült szerezni Mira krumplit? Nekem most hoztak, de több, mint amennyi elfér. Úgy 50 és 100 szem között van, amennyi kimarad. Gödöllőn lakunk. Ma vagy hplnap ültetjük. Ha kell Neked, vagy másnak, elvihető. A maradék:
Mi is le vagyunk maradva a palántákkal, vettünk is 5 darabot a piacon, hogy legyen enni korai paradicsomunk. A palántáinról meg majd augusztusban lesz a befőzés.
Nem azért szárítom:-)) ( ez nem mulcsozás:-)))) Azért szárítom, mert sok van belőle, és télen, -ha sikerül megszárítani-, szerintem a tyúkok és libák örülni fognak neki...:-)
20 l-es vödröm nincs. Csalánom van és víz is van. Majd megoldom valahogy:-) Ma egy pár köteggel összekötöttem, szárítani, de szerintem nem jó helyre tettem, mert ha esni fog, akkor elázik... Majd holnap továbbfejlesztem a dolgot:-)
Itt az alaprecept, ha többet akarsz, emeld a mennyiségeket az arányt megtartva, de ahogy látod a kész levet még higítani is kell öntözés előtt.
Növényi trágyalé csalánból és fekete nadálytőből Daraboljunk fel 1 kilónyi zöld növényt egy műanyag edénybe, és töltsük fel 10 liter esővízzel vagy állott vezetékes vízzel. Állítsuk az edényt napos helyre, pár nap alatt erjedni kezd. A teljesen kierjedt levet 1:10 hgításban öntözzük a növények gyökeréhez.
:-)) És legalább a szomszéd fáját vágtad ki hozzá??:-)) Kérdésem van...még mielőtt cselekednék: egy 200 l hordóm van öntözővízzel. Ha csalános vízzel akarok öntözni, akkor ebbe dobáljam bele, vagy inkább hogyan? És mennyi csalán mennyi víz?
Januárban vetett paradicsomjaim április 20-ra kezelhetetlenné nőttek. 50-60 cm magasak lettek, borultak mindenfele, ki kellett ültetnem. Egy hete kiültettem őket. Velük egyidőben kiültettem a márciusi vetésűt is. Ezek igen virgoncan viselik a szabadságot, a nagyok ellenben kókadoznak. Van ugyan 4 cm-es paradicsom is, de valószínű nem nő tovább, az időjárás kegyessége okán azért azt hiszem túlélik. Nagyok, virágzanak a paprikák, ezeket nem volt hiábavaló januárban vetni. Márciusi uborkám is 60 cm körül járt már..., minden gyökerét eldobta egy pillanat alatt, kiültettem, kettőből egy úgy tűnik észheztér.
Ezt Bálint gazda honlapján olvastam. Taormina jutott eszembe róla :)
Családi célú cserépben történő magvetésnél a talaj fertőtlenítése kémiai anyagok nélkül hőkezeléssel a következő módon végezhető: talajt előzőleg beöntözve háztartási sütőben fokozott gőzfejlődés mellett 95-100 °C-ra felmelegítjük, ezen a hőfokon tartjuk 30-40 percig. A gőz megfelelő hatását a föld befedésével tudjuk biztosítani. A sütő kikapcsolása után hagyjuk lassan kihűlni a talajt. 1-2 napos pihentetés után a földbe már vethetőek a magvak. A hőkezelés a kórokozók mellett az esetleges kártevőket és a gyommagvajat is elpusztítja. A hőkezeléshez ne használjunk 100 °C-nál magasabb hőmérsékletet, mert a talaj szervesanyag tartalmát elégeti, tönkre teszi.
Még nem hallottam japán retekről. Idén nekem ez a piros van (tavaly sikerült egy olyan fajtát kifogni, hogy a másfél hónapos aszály ellenére is megnőtt és nem lett fás, ezért hagytam belőle magnak), meg van jánosnapi, meg egy olyan nyári, ami formára a jégcsaphoz hasonlít, de csak az alja fehér, a felső része piros. Meg még lesz téli.
Én vettem 3-4 féle retket, csak azt nem tudom hogy ezt a japánt beletettem-e a magkeverekékbe, amit elvetettem..., Majd este megnézem a zacskókat, hogy megvan-e még vagy már a földben van:-) Ez az a barna színű retek ugye?
Na szervusz fődi...!:-) Megrendelted az esőt...? A megye déli felére is...? :-)) Nekem is muszáj lenne öntözni, mert kezd elsivatagosodni az agyagos föld...:-)
Ti amúgy szoktatok japán retket vetni? Én egyszer vetettem pár éve, és rendes, egyáltalán nem csípős retekíze volt, csak éppen egy darab akkora, hogy többször is tudtam belőle enni, szinte sietni kellett vele, ne száradjon ki.
Az én palántáim már kint vannak vagy 10-14 napja. Egy picit megcsípte őket a nap, ahogy vártam, mert nem tudtam otthon lenni velük és odébb pakolni, de azóta már szépen hozzászoktak a naphoz és jól néznek ki.
Zöld fűvel mulcsozni sokkal jobb, mert mikor még puha, akkor szépen összesimul, nem lesz olyan csúnya szénaboglya, és a szél nem fogja átvinni a szomszéd ültetvényre.
Eddig minden szép, kikelt a kukorica, a karalábé, a krumpli (a csírátlan sárga kivételével, mert az még csak itt-ott), a zöldhagymát már szedni kell jövő hét elején (a sarjhagymát ma szedtem utoljára), a borsó már futni kezd, stb.
Ja, és szerencsére nem hajdina, hanem egyszerű barna rizs, a hajdinát nem szeretem. :DDD Általában rizst eszünk, annál már csak az árpa olcsóbb, nem sokkal. Ilyenkor még, amikor szűkös a kerti termés, a köretet esszük magában, zöldséggel, aztán majd később lesz mellé más is. Azért ha ebből megeszek egy kilót, fél kiló sajttal, már nem is biztos, hogy olyan nagyon könnyű éteknek számít.
Jól van na, az Zsolnay tál :D Egyébként snidling, újhagyma, sóska és petrezselyem van ott, meg néhány szelet kecske gomolyasajt. A gomolyát kilószámra ehetjük most, és nemsokára rendes, kultúrás sajtot is készítünk majd. A kenyér pedig nálunk nem ilyen színű, hanem barna. :)
Tegnap készítettem ágyást még sóskának, és még egy nagyobbat, mert kipróbálom a [link1] is. Ma tervben van a nyári retek, még egy lila újhagyma, bepróbálkoznék már egy sor uborkával és néhány tő Cigal F1 cukkinivel, hátha nem fagynak el, jó lenne korábban enni. Mindenképp akarok vetni borsmustárt is. Meg anyám erősködik még néhány zöldségért, amit én speciel pont a betegség-érzékenységük miatt nem akarok...