A színekkel meggyőztél. ;) Hogy ismerem-e? Az túlzás, mert személyesen csak 2-szer találkoztunk, egyszer a mocim vezetékelte át, egyszer meg a szakmári motorostalin. A kluboldalon szoktam látni írásait a szervíz rovatban, szerintem megvan még az MZ-je is. Fisitől tudom, hogy nyáron vett egy szép DL-t, de nem sokáig élvezhette sajnos. :(((
Ez egy gyártóra lehet igaz... Vagy nemtom! :o De pl. a legfaszább CV, vagy milyen szimmek mind feketék! Vagy ami én vettem, azok is mind feketék voltak. A legkülönbözőbb célú, és állóságú szimmek is feketék! Szal én kétkedve hiszem, hogy ezek minőségi osztályok, mert akkor egy skf boltban, vagy a superseal-nél csak szart árulnak! :D NemoPetit ismered, vagy csak olvastad? :o MZ klubozik még? Ezer éve hallottam felőle! :)
Jelentem ,átmentem forgalomvizsgán ! Vizsga csúcspontja az volt ,hogy megálltunk szőlőt venni :D Mi álltunk vagy 15 percet ,azt se tudtuk ,hogy mi van ,aztán megláttuk az oktatót és a vizsgabiztost két-két nagy szatyor szölövel...
De az a beindítás nem két percig tart! Tisztában vagyok azzal, hogy kondenzvíz képződik, ezért járatom vagy 15 percig+ még addig amíg ki nem fogy a benzin a karbiból. Ez olyan 3-4 perc.
Rézapu nickje nekünk is sokáig rejtély volt, míg eccer el nem magyarázta... Aztán mikor élőben megláttuk, na onnantól egyértelmű volt minden! :DDDDD Főleg 2 sör után! De akkor már az egész feje piros... születési rendellenesség! :DDDD
A bambi ur motorra ertett simogatasa, es az tavaszi meghalalasa , nalam "atalakult" az asszonyom simogatasara... ami 2 het mulva esedekes... No mar most ha 2 het mulva megsimogatom az zaszonyt, es tavaszra ezt meghalalja gyerekkel... akkor morc leszek!! mert ugyan hogy ?!...:))
Devil meg megkerdezte tenyleg jon e baba... :DD.
decsakvicc vot.....:)
es meg 1 nagy tanulsag ma... soha nem tudtam milyen nicket haszanal, ki is az a sokat emlegetett Rez kollega....:)))
Aztan rajottem most....... nem rezor mint puffcso... hanem REZ orr, mint testresz... :DD
Pedig csak azt mondtam hgy a Te korodban sokkal jobb voltam nálad :-PPP
Nemtucc egy emzét szerezni? Már napok óta rajtamvan hgy emzéznék kicsit. Az összes motor közül sztem a 250esnek a legigazibb a hangja. Kár hgy már nem hallhatom :-(
Hát aszittem hgy az már letárgyalt eset. Ő a császárunk mostis. Motornélkül mert gyertyacserekor beejtett vmi keményet és fémeset a gyertyanyíláson az egyik hengerbe. De nemszabad kiröhögni ezért. Már leis adóztunk neki 1000-5000 Ft közötti összegekkel hgy meg tudja csináltatni a zongoráját. Szeretjük Őt bár nagyon kegyetlen velünk... Mindig pipáztatna minket :-)
Különben mikor még emzézett akkor SmallETZ vagy milyen nikken ide is írogatott a kis napóleon :-)
Na, a szín az, ami szerintem full mindegy! :D Magyarázat nincs a rövidítések mellé? :o Gondolom az kéne, hogy kiderüljön ebből, hogy porvédős vagy nem, és hogy milyen az anyaga, vagyis mit bír ki (benzin, sima, hidraulika olaj stb... )
Pipa, Trottyos! :PPP Ha új garázst csinálsz, szólj, és seggítek! :) Télire jó szilikonozást! :P De a makkomra is fújj, ha nem akarod, hogy fájjon, mikor aládfeszítek! :DDD
Igen, erre lennék kíváncsi, hogy kiderül-e a leírt kódokból, az milyen minőségű. /A zöld a 2. minőségi kategória az 5-ből, és azért nem rendelnék, mert most kék van az enyémben (3.) de ha tudnék barnát vagy pirosat rendelni, akkor elraknám tartalékba. Nálunk rendelésre se tudnak ilyet hozni a kívánt méretekben./
Megnéztem az oldalukat, van katalógus! Ért valaki ezekhez a jelölésekhez, hogy mi az ott a végén? A minőség kiderül belőle? Esetleg, hogy milyen színű?
szimering 35x47x7 FPM DL szimering 35x47x7 FPM GP szimering 35x47x7 NBR RST szimering 10x20x7 NBR WA szimering 10x19x7 NBR WA
Te akkor igazi fanatikus vagy, látszik is a motorodon. :) Amit írtál, hogy havonta kétszer beindítod: valahol azt olvastam (talán épp kustib tollából?) hogy ez inkább káros, mint hasznos, mert egy-egy ilyen rövid beindítás során kicsapódik a pára a henger falára. és akkor érdemes csinálni, ha rögtön tudsz is vele motorozni egyet!
Olvasgatok és képben vagyok. Jól sórkoztattok és semmi újat nem tok mondanimert az albioni Cam mindig mindent megmond. Jócimbi :-)
Kusgyík mocijáról születtek a fotók. A medvéje fényképezett. Ő sajnos megint nyílegyenes gerinccel mocizott mert csak alávágott az a büdös medve.
Télire a nyirkos fűtetlen garázsomban pihiző mocit teljesen lefújom szilikonnal. Mindenét. Tvasszal meg mosással kezdem az évet. Ez teccik annyira a kisgyíknak :-) Könnyű neki mert apjapalotájában lakik és az alagsor is fűtött meg összkomfortos abban a házban. Így könnyű megkímélni a mocit a tél viszontagságaitól. Randaegy kölök. Csúfolja a szegényebbeket :-P
Bp-en van egy superseal nevű tömítős cég. Náluk jó áron megkapsz mindent szinte. Benzinálló, olajálló, porvédős szimmet vettem. És mondjuk 700 forint volt/darab...
Én a féktárcsára gondoltam! :P Megvan! Sok a meló! De mostanság mindenkinél, alig mocizunk! :S De azért 2 hete voltunk! :P A kékkabis egyébként Rézz. :)
De a hangos kipuff az ellenkezőjét is kiválthatja... Jobban észrevesznek, és esetleg egy bunkóbb valaki rádhúzza, vagy kibaszik veled valahogy! Én a halk kipuffal lesből támadás híve vagyok! :) Ha nem tudja, hogy ott vagy, nem tud megszivatni! :)
Nem tom, hogy csináljátok, nekem Sprint2T olajjal, 1:50-be keverve, ha beledugtam az ujjam a kipuff végébe, akkor is csak picit kormos lett! :o De olaj ott sose jött ki!
Vagy fordítva!!!!: Ne szálljon ki a benzinszag a SZOBÁBA!
Ha nem lázadtok a mai történetem ellen:
Kölyökkorunkban a Tesó szobájában az ajtó mellett a TZ, a fotelok mögött pedig a P20 állt.
Az én szobámban pedig az íróasztal mögé került az MZ!!
Sőt, a szomszéd srác is kikilincselte otthon a követendő,jó példát...
A téli indításokat motorozással kötöttük egybe ha napos volt az idő, és visszaérkezvén a teraszon mostuk le a gépeket. De ez még semmi!! A ráfagyott vizet-jeget, a konyhában olvasztottuk csepegtettük le, miközben főtt az ebéd...
Ha ilyen türelmes szülőket nem is kivánhatok mindenkinek, azt igen, hogy ha építkeztek, akkor garázst mindenképpen csináljatok!!!:)
Így volt ha hiszitek, ha nem!!!
Istenem, ha jobban belegondolok vajon mit csinálnék most, ha ilyen ötlettel állna elő a gyerekem....
BB
Phúú ne is mondd :-) Mentek mint a meszes, ráadásul 70-75 lakott területen...na ez már nekem kicsit sok volt, kint meg 110-115.....na ezen a szakaszon Marcaliig szerintem az enyémet is sikerült egy 5,1-5,2-be belekergetni ha nem több-be :-) Trike-os srác azért nyelhette rendesen mögöttem a jó kis hajtóműolajos füstöt :-)
Jó estét az Uraknak! Tisztelettel kérdezem a Kedves Kollégákat, hogy Budapesten hol kapok "A" típusú (motorhoz való) elsősegély csomagot? Köszönöm szépen!
Nah, én most mértem. 6,06-ra jött ki úgy a TS fogyasztása, hogy 90-100 környékén motorozok, és végsebességet próbálok. Ma már 120-ig elment a mutató, aztán jött a kanyar...
Az én 250-esem 5.1-5.2 körül eszik két személyel(de nem ugy ahogy Marcaliig mentünk szombaton hanem ahogy utánna)85-90 között. Kiváncsi leszek mit evett szombaton.
Silicontól kikeményedik a gumi
.
Van itten az Indexen egy COCH fórum (Citroenes balhé), ott a múlt héten informálódtam, érdeklődtem és a 8544-8548 as hsz-ekben van a lényeg.
kellemes estét Nektek,
erekggel leszek megint
csövi!!
BB
Ez érdekes amit írsz de az ETZ gumin elég tartósan megmaradt a szilikon és még a por sem tapadt rá (peedig igencsak olyan helyen lakok) a Samara lökhárítóit viszont egyszer szikilonoztam le, arra meg tapadt a por szépen :-)
"(nehezebben vesznek észre a 4kerekűek a tükörben)"
Ezért kell rá olyan kidörrentö amit hallanak messziröl. :) Nekem pl a rezo ugy volt megcsinálva hogy már vagy 2-300méterröl lehetett hallani. Mellesleg szép hangja volt. Nemtom láttad-e a motoromat itt forumon...
Hangos kipufogo életet ment! (ezt már régen megfogalmazta valaki) (nehheeem innen a forumrol itt nincs olyan nagyfejes senki se. :D )
Köszi a bíztatást, nem nagy szám, csak szeretek vigyázni a dolgaimra. :) Blokk szét-összére szerencsére nem lesz szükség, pár apróság van csak rajta, de azt majd inkább a szezonkezdés előtt orvosolom.
Glicerinem nincs, megteszi helyette a szilikon spré? /Vagy ha nem, hol lehet glicerint venni?/
Te Rebel56!!! Te egy igazi motoros vagy, hogy ilyen precízen tárolod el a vasat télire!!! A gumi alkatrészeket kezeld le glicerinnel. Kihagytál-e valamit?? Hát a blokk szét-összét!!!:)))) Na jó gonosz voltam, csak lejjebb pont ezt veséztük....:) Én még 2-3 hétig a mocival járok a melóba, de nem is ezt akarom írni.. Egy érdekességet írnék nektek, kiváncsi vagyok a fogadtatásra, esetleges véleményetekre: (Teszem a teletankos leállás apropójából...) Nos, adott volt 2 MZ. Egymás mellett álltak 8 évet egy fűtetlen faházban, meg vagy két telet az udvaron. Egyik se lett teletankolva, ennek ellenére az amelyikkel rendszeresen látogattuk a versenyeket anno a ringen pipec-tiszta maradt a tankja belülről, a másiknak cseppet sem (tank-, és üza-csap csere egy hét szopás-dugulás stb...) Szóval a mai napig nem tudtam megfejteni a dolgot. Arra tippelek, hogy a jobb minőségű olajjal kevert üzanyag miatt maradthatott meg az egyik tank olyan jó bőrben... BB
2, 4 és 5 kivételével én is ezt teszem majd. Ha jól felöltözöl és nem indulsz korán, akkor nem teszed kockára az ízületeidet....feltéve hogy szép idő marad.
én maradék castrol 2T-t vettem!! 1000.-/l... sztem az sem rossz, de hát annak is vége van. Stihl olaj???? 1980/liter nem is az árra kaptam fel a fejem, hanem h stihl... végül is zwei Takt az is...:) BB
Szevasztok! Kezd lehűlni az idő, asszem még beütemezek holnap egy utolsó gurulást, aztán már nem kockáztatom az ízületeimet, elrakom az MZ-t. Az alábbiakat hajtom majd végre: - teletankolom - karbiból elhasználom a benzint - akksit kiveszem, felviszem a szobába - lemosom, leápolom teknősös wax-szal - a hengerbe egy kevés olajat teszek, átforgatom - felteszem középtámaszra - guminyomásból engedek kicsit Van még valami teendő? /garázsban áll, időjárásnak nem lesz kitéve/
nekem igazából az a szívfájdalmam, hogy tocsog a kipuf a szutyoktól... (oda a drága Castrol...), mert annak idején a Tesó Tz-jének a kpiuf könyöke belülről olyan volt mint a tégla, értsd: porszáraz és vöröses.!!!! meg a vége is. szal nekem az az etalon. Azt az ÁFOr/SHELL kutakon tankolt 50-essel csináltuk, Jelenleg 1:60-nál is vékonyabbra (2dl/20l) ra keverem, de így is olyan mint egy P20as...:) Beleperdítve a 20.000et én mindenképp széthúzom, és akkor kicserélek mindent (csapágyak szimmering, kuppl lamella). Ennyi jár neki!
Ja és azt meg elfelejtettem beleírni, hogy nekem sem sikerül kiégetni a kipuffot.... Tiszta olaj a vége... Pedig én keverem itthon a benzint 1:50-be... 95-ös benzinből...
Most ezért biztos sokan lenyakaznának de én ugyan nem cserélek benne mást mint ami rossz, blokkot meg aztán végképp nem húzom szét, mivel mégcsak a gyújtásoldali szimering sem mutat hibára...de télig még meggondolom, meg addig még így is belefér párszáz km...
Nekem is ilyesmik a tapasztalataim, 85-ös a gép ETZ 250, szép nyugisan használom 90-es tempóval.... 180-200km és 12-13L benzin oda :) Sztem sok.... De lehet nekem is van némi szimering probléma, majd télen kiderül, még 1 hónapig szeretném használni legalább..
Igen...:( el lehet majd játszani vele egy pár napot. Ha már szimmering akkor főtengcsaágy, meg váltó meg lamella csere stb. Ja persze, 250-es (kösssz,-bocs!) Én általában egy marmonkannát keverek be (20Lityő) és avval menek el 300-350et. Én kb 6l -re számoltam alsó hangon!!! amit kiba soknak tartok!!!!! Ráadásul nem űzöm a vasat, csak el-el forgatom. Szóval nekem sok egy kicsit... Vagy régen (diák, meg futár koromban nem tűnt annyira fel mint manapság a 260.-/liter esetén..)???? BB
Egyébként sorstárs vagy, mert nekem is kezd legatyásodni a kuplungoldali szimeringem, mert masszívan elkezdte múlt héten enni a hajtóműolajat :-( Legalább lesz mivel foglalkozni a hosszú téli estéken :-)
250-esről van szó ugye? A tank kb (vagy pontosan?) 17L-es, amiből ~1,5L a tartalék. Tartalékot nem számolom, mert azért tartalék (HA LEFOLYIK). 5L/100km-el számolok (bár eddig 5L-t nem érte el a fogyasztás), így cca.300km-re elég kell legyen 1 teletankolás (ebbe már azt is belevettem hogy nem "csurig" tankolok, de a valóságban és hosszabb (nem széthajtós üzemmódban megtett) országúti szakaszokkal reálisan 350km-t is el kell tudj menni egy teletankkal....
Szasztok!
Srácok, ti (ETZ-sek) mennyit kilométert (óra szerint) mentek el egy tankkal?
Sajnálattal tapasztalom, hogy az én 88-as ETZ-m nagyon sokat eszik. valószínűleg szimmeringcserés a gép, mert nagyon csutaakos a kipuf vége, annak ellenére hogy eléggé forgatósan használom és a tűt sem tudom lejebb tenni már. 8 évet állt mellesleg. Még 1-2 hét aztán szétborítom.
üdv
BB
reg ultem, es reg javitottam mz ket.... javitasban, rendszerben tok segiteni.... alkatreszben nem...
viszont vallom azt, szarbol is lehet varat epiteni....... egy fof.m dugattyu nem lehet akkora problem.....ha a maszek szar, gyari nincs.... akkor keszitettni kell egyet...
karmantyunal ez nehez dolog.... de egy vasdarabnal ?!!
/ es, ha hasznalod az eszed, akkor meg jobbat csinaltatsz, mint a gyari.../
És mennyit kéne ráfizetnem a kupplung mellé?:) Ha jól tudom 4000 a boltban egy gyári kaluzer, márha ilyenre gondolsz!! És gondolom egy kupplung se 2 forint, sőt....
Akkor ebből azt veszem ki hogy jobban járok hogyha bontott dugattyú után nézek, szimeringből vagy karmantyúból pedig nem azt veszem meg amit lehet a mocis boltban kapni, jól értem?
Én a külsőre gondoltam! :) Nekem ott egy fehér műanyag valami volt.... Ammi volt? Az egy karmantyú, nem? :o Belül meg, ami a dugón van, nálam az tömítés! :P
Hát nem! A felülete a gyárinak egy rendes köszörült felület volt! Az utángyártottat meg csak leszúrták esztergán egy kisebb fogással, aztán annyi! És a tömítés is keskenyebb volt, és gagyibb kiképzésű is! :S A fenti karmantyú helyére szimmering a tuti! A lenti karmantyúk meg nekem állítólag volvo-k voltak, és azoknál sem volt soha egy csepp folyás sem! :o
Ma meghajtottam 2 személyben a kistézét. 5ben olyan 95 volt, egyszer csak elkezdett rángatni, lassulni, nagy darálás a blokkból, de ilyen morajlós darálás:)). Aztán majdnem megragadt vagy leállt. Nem bírt felpörögni 2e fölé. Utána leállítottam, majd betoltuk, indult rögtön. Megint huzatva kicsit elkezdett rángatni, adtam neki szivatót. Utána nyugodtan jöttünk haza végig amit bír a szerencsétlen... Kérdés, csak túlhevült és megragadt vagy mi a baja? Arra is gondoltam, hogy valamit beszippantott a karbi hirtelen, nem kapott tápot és leégette az olajat rögtön, azért csinálta ezt a műveletet:(:)
Amit én vettem utángyártottat, azt inkább nem tettem bele, mert a tömítése sokkal szarabb volt a gyárinál... A sokat látott gyári maradt, és faszán dolgozott! :)
Nagyon fontos! ETZ250-es főfékhengerének dugattyújáról van szó. Nem tudom elmesélni mi lett a régivel mert nincs időm, arra lennék kíváncsi hogy a motorboltos mondta hogy lehet jó minőségűt kapni kb. 2000-ért, nemtudom ha valakinek van ezzel kapcsolatban tapasztalata kérem segítsen!
Mivel nekem is TS van, persze igen.Viszont most nem állok pénz bővében, így nehéz üzletet kötni.:( De van egy Krauser doboztartó keretem amitől megválnék, ha a kuplung mellé begyűjtené mondjuk váltóhoz fogaskerekeket, vagy egy 250-es Ts hengert.
Szerintem sincs semmi gond a géppel, egy készülő egyedi gép, HAJRÁ Gany :)
Lenne egy kérdésem a nagyérdeműhöz:)
Van egy kuplungom, kompletten... Egy ES/TS 250-es blokkból szedtem ki, nagyon nagyon jó álapotban van!! Az lenne a kérdés lényege, hogy kompatibilis lehet e ETZ 250-el?? Vagy inkább adjam el a rászorulóknak?:)
Én is ma cseréltem biztosítékot, és most az a problémám, hogy töltésjelző sehogyem világít (még úgy sem, hogy a motor nincs beindítva, csak a gyújtás van rajta). Mi lehet a baja?
szint úgy. bocs, hogy megint elkezdem, annyit fűznék hozzá, hogy mikor először kötöttem ilyet be én is csak a sok töltést kötöttem rá. Aztán kiderül h az csak akkor tölt ha húzatva van a motor, alacsony fordulaton meg alapjáraton nem tölt. Így mind2-t be kellett kötni. Egyika alacsonyan, másik magas fordulaton adta a kakaót.
Az enyem csak a funyiro miatt nyavog, ahelyett hogy venne a faradsagot, leszerelne, felkoszorulne ujra a penget, visszarakna, oszt gyia.... de nem.. meg var vele a lelkem..
Osszel viszont behordja a tuzifat, az udvarrol a helyere.....:)))
meg idonket szet csap a ket neveletlen kolkom kozt...:))
Szval, zenyem is pozitiv leanyzo....:DDD
Multkor vettem 1 ajutot. O meg nem sokat vezettet.. Teszt kor.
Kerdi a vegen, na, milyen voltam?
"hat,,nem voltal rossz...... bar en 2k lejebb valtok, es tan nem csikorog annyit alattam a gumi.......raadasul kanyart be lehet venni ketto kis gazon is, nem kell 3 furon..."
:DD. Sportos a lelkem......tan nem veletlen a parom...:DDD
Na, tan eleg volt az offbol is....:))
Bar, szombat ejjel leven....... baratom meg az isten is...... akko meg had dumcsizak mar vele!! :)):DDD
nemrég voltunk makkoshetyén (többnyire pannoniások voltak ott, de életemben ott láttam először münch mammutot), ahol az öreg pannoniájából a karbiból ömlött a benzin, a lánya rakta össze neki.
szerinted?
:))))
és még oda is emzével ment.
de van az öregnek is egy emzéje, egy 125ös ts.
tavaly veterántalálkozón én azzal menetm, nem rossz gép,na, bár a pannoniától arrébb van erőben, azért meg kell hagyni.
Végsebességet még nem tudom, de sokkal könnyebben kipörög. Ezt egyik nagy MZ-s haverom (akinek most a Suzuki GT-je van) mondta. Nem akartam elhinni, aztán kipróbáltam. És tényleg igaza van! Azt mondja, hogy 300-as hengerrel és átlyukasztott kipufogóval olyan 140-et ment az ETZ alatta (Kb. 130 kiló).
Megoldás az utángyártottkipufogóvalnemmegyazmz dilemmára: Át kell ütni csavarhúzóval vagy valami élessel legalább 2 lamellát. Én átütöttem, és nagyon megy tőle! Végsebességpróba holnap vagy a jövőhéten.
Viszont, sztem valami mas arulas is lehetett a dologban, mert 0.05 nagyobb fuvokaval azert meg illet volna mennie... esetleg nemi utan allitas lett volna esedekes..:)
Kísérlet képpen tettem a MZ-be 120-as főfúvókát, gondoltam én +10ccm-hez hátha jól jön egy kis +üzi, és a kipuffogó végén rendesen csurgott az olaj. (megálltam csövelni, és utánna nem bírtam berúgni a motort, be kellett tolnom, ezt a szégyent) Visszaraktam a 115-öset és mejjavút.
Elvileg a ccm növelésével növelni kéne a fófúvóka méretét is nem?
kente az alkatrészeket a motorban döntő szerepe volt az életartamba a pancsimat 65000km-nél bontottam szét és príma állapotban voltak a csapágyai meg a főtengely is csak ugye beszüntették mert környezet szennyező
Tökéletesen igazad van! Sajna ezeket a gépeket túlnőtte az idő!:(( Húsz éve nyugodtan mehettem az autópályán (azon a másfélen), mert a 110-es tempóval csak egy-egy kocsi tűzött el mellettem, ma meg az utolsó (már elnézést) fostalicska 3hengeres kis szuzuki is 140-150-el dönget!
Háááát.... ha van eszed, nem mész MZ-vel autópályára! Szerintem oda gyengus, és mindenki téged kerülget majd... És elúnod az életed! :D Inkább alsóbbrendű utak, ott van mit nézelődni... Én még a cbf-fel se járok autópályán, mert monoton...
Csá! Mivel a 250ben ugyanaz a motor dolgozik mint a 251ben, ezért ugyanazok a sebességeket éri el... Gondolkozzatok már... Nekem az utazó 100-110, vége 130 körül. Ugyanúgy mint bármelyik jó motorikus állapotú kocka esetén.
Szerintem ebbe ne menjünk bele ,mert akkor soha nem lenne vége. Sok Simsont javítottam ,de szinte mindnek máshogy volt a töltése bekötve. Amikkel én találkoztam ott a sok és a kevés töltés közül csak az egyik volt mindig bekötve. De volt ahol nem volt ilyen ,csak sok töltés ,illetve a fordítottja.
nana. a diódás sima szabályzó még az s50-en is 3 vezetékes volt. egy test egy a gyenge egy meg az erős töltésre. min3-at be kellett kötni. egyik alacsony fordulaton töltött, másik magason!
Próbáld meg a Bazárban, Motorinfóban, szóval olyan úlyságokban amiben sok motor van. Mikor rokon 251-esét vettük, akkor azt tapasztaltuk, hogy a nem kifejezetten csak motorokat hirdető újságokban jóval reálisabb árak vannak.
Bemész az újságárushoz és megnézed az összes újságot ami a kezedbe akad, és kiírod belőle a címeket. (mi így csináltuk :) )
A képes hirdetéseket előnyben kell részesíteni, ez tapasztalat, ahol nincs kép arra nyugodtan rámondják,hogy kifogástalan jó állapotban van, aminek sokszor a fele sem igaz.
1:40 sztem kúrva sok, azzal füstölni fog mint a szar... 1:50 bőven elég neki, én most járattam be az enyémet, és max 100km-t mentem 1:33-assal, de csak azé, mer az volt benne mikor megvettem... Utána Shel 2T /sztem bőven jó, bár no komment, megy vele azt kész... / 1:50-be keverve... Ja és hidegen is alig füstöl, melegen meg NO füst :)
Szóval vettem Castrol SuperTT nevezetű motorolajat, ez ugye ásványi olaj, milyen tapasztalata van annak aki esetleg ilyet használ, az is szóljon hozzá bátran aki nem.
Itt nem gazdaságosságról van szó hanem arról hogy megfelelő kenést biztosít-e, mennyire kormol stb? (ETZ250, magyar dugó, német gyűrűk és 1:40-enbe keverem majd).
Az enyém utazója kicsit több: 100-105, viszont a vége kicsit kevesebb: 120 körül. De ez csak egy példa, biztosan nem minden 251-es ilyen. Nemrég volt egy eset, mikor a szokásoshoz képest már kicsit gyorsabban, 100 körül haladtam, aztán egy 250-es elhúzott mellettem. Nem hagyott állva, de elég nagy sebességkülönbséggel zúgott el. :)
Órája szerint, vagy a valóságban?A kettő soxor nem nagyon vág egybe. A 250-es végsebességére a könyv szerint 125 km/h (enyémből 123-at sikerült kihozni és 90-95-ös utazóval járok) a 251-esét nem ismerem, az talán gyári adat szerint kicsit jobb a 250-esénél, de szvsz 130 felett ne várd a végét.
szgk. és tgk. jogsit együtt tettem le annak idején (a'la MHSZ). Akkor még az egykori sulimban volt az elméleti oktatás, továbbá a BÜ (biztonságos üzemeltetés) gyaxi. Maurer Sebestyén bá (tanműhelyi autószerelő oktató) volt az oktatónk, és azzal kezdte hogy "Gyerekek! Ha autót vesztek, akkor elég egy fő szempontot figyelembe venni: FRANCIÁT SOHA!"
Egy tekercsrol beszeltem, mint a rendszerben levorol... es nem kivitelezesrol beszeltem........abbol volt tobb fajta..de 3 labut, 1 labut meg nem lattam...
Viszont volt benne olyan villagito tekercs is, amit siman lehetett tolto tekercsnek is kotni... az igy ebben a formaban tenyleg 1 labu...
Erre a csuszo sarus toltes cserere most mar naon kivancsi vok!!!
Szval, aki tudja az igazat.... please!! En nem hallottam meg ilyenrol... sott, gyari motoron szabadon fityego vezetekrol sem... akkor viszont hova volt dugva??
Látod ,ezt imádom :). Ugyanis volt vagy 3 féle kivitelezésű töltötekercs. 1,2 sőt 3(! de az nagyon ritka) kivezetéssel. Nekem megvan mindháromféle tekercs és mindet lehet gyárilag vagy 3 féleképpen kötni...
A "kevés" és a "sok" töltést te tudod változtatni egy csúszósaruval. Ha látod ,hogy forr az akku ,akkor a"sok" töltrés sarut leveszed és ráteszed a "kevés" töltését.
Ha jól emlékszem ,egyenirányító egységből is volt vagy 8 tipusu...
Most úgy érzem, most megyek töltőtekercsekkel álmodni :)
Bár könnyen lehet ,hogy most elbeszélünk egymás mellett,mert én most az első szériákon lévő töltőre gondolok. Az újabb elektronkus töltőknél már valóban nem tölthet túl ,mert az már ugyan úgy töltöttségi szint szerint szabályoz.Az első szériás töltők ugyan ugy müködtek ,mint az egyhengeres Pannóniák töltői ,annyi külömbséggel ,hogy a töltőtekercs sokkal nagyobb teljesítméynt tudott leadni.Azért 25w-al tarósan már túl lehet tölteni egy ilyen kis kapacitásu akkut.
Én ezt az akun mértem ,bekötött töltéssel,nem ocska müszerrel. A töltőtekercs eredetileg nemcsak a töltésre van mértezve ,hanem az akku nélküli (N-es) gépeken a féklámpa müködtetésére. Ez olyan 23-25W-t jelent(mért érték).
A Simsonok egyenirányítóegységén van 2 vezeték ,az egyik a "kevés" töltésé ,a másik a "sok" töltésé. A "kevés" töltést akkor kell az akkura bekötni ,hogyha a "sok" töltéssel forr az akku, illetve ha a fogyasztok keveset vannak használva. Az akkutöltés nagy problémája a szimókan az hogy a töltőáramot folyamatosan kapják.Ez sajnos tipushiba.
A Simson akkutöltése a legmókássab. Semmi feszszab ,csak egyenirányító. Ha nem terheled az akkut(közvetve a tekercset is) ,akkor előfordulhat olyan ,hogy a tekercsünk felgerjed 25-30V-ra és azt kapja az akksi :)
Akkor se lehet annyi. Ez nem olyan mint pl a Pannónia vagy Simson(ezek ugye lendkerékmágnesesek) ,hogy szabályozza saját magát a fordulat függvényében. Itt van azért van feszültségszabályzó ,hogy a töltőfeszt. a beállított értéken tartsa. A dinamó többek között abban külömbözik a ledkerékmágnestől ,hogy nem önszabályzó ,tehát akár lehetne 30-40V is a töltés szabályzatlanul.
Remek példa erre az ,hogy a ~10cm-es izzitogyertyát szedd ki bő 6cm(!)-es helyen... Pug 307Hdi. Ja és ne ejtsd el az anyát ,mert nem kapsz másikat az uj gyertyához :)
Szerintem az összes új francia kocsi ipari hulladék. Amikor Peugeot szervizben dolgoztam volt olyan hét ,hogy 6-os pözsó nem volt bent ,csak a 7-esek.Azóta működik a térdem visszafele is :)
hehe!adtál egy ötletet!! Így fogok kibaszni kis buzi DR-es köcsöggel, fimolt nyomok a suzukijába, h megint csúszik a kuplungja majd jön sézpen át aztán 8-ezerért "kicseélem" a kuplungját(közbe rakok bele tesco olajat meg kipucolom D:D:D:D)
A szennek van a legjobb szaraz siklasi tulajdonsaga, az ontott vason, acelokon..
/ ha jol emlekszem.:)/
Viszont mivel szen bazisu, igy vezeti az aramot...ami hatrany a gyertyanal..de nekem soha nem volt bajom vele..lehet azert mertsurubben cserelgettem az gyertyakat, mint also gatyat! :DD
Ja, es lehet rakni minden motorba, hajtomube, kivetel ez allol a szinkron valto, az olajos kuplung, es hasonlo surlodason alapulo tengelykapcsolatoknal..
fúúúúj, azokat nem irigylem, akiknek majd a szutyok új rönó széééénikbe kell turklinuk. azt hiszik azok a buzik sose romlik majd el, ezért nem kell hogy szerelhtő legyen. Felnyitod a motorháztetőt, aztán kb annyi az összes hely, hogy oljat tudj betölteni hűtőfolyadékot nézni, stb... kb egy 1mx45cm-es téglalap alapú a hely.
Na! Azért a franciák kitaláltak egy-két furfangos megoldást amivel szarrá szivatták a világ összes autószerelőjét, akik ezeket az autókat szerelték!:)))
Szevasz oktaclio szaki! Én még új vagyok itt ezen a topikon, de egy "másikon" az a szokás, hogy az ilyen alkatrészigénynél nem szokás arra az alkatrészre igényt tartani amire már más ezt megtette!Köszi! És remélem nincs harag!:)
Nem is nagyon olvadt a környezetébe, csíptem hogy nagyon megnézték mindenhol :-) Egyébként tényleg meglepő hogy mennyire kezes jószág volt. A képen szereplő egyébként eladó, 600E-ért vesztegetik....:
Hát nem volt éppen népautó, az enyém '93-'95 közt volt meg, és lehet fikázni hogy Francia autó....stb, de ez a kis 1,1-es egy valódi MŰSZER volt, ez bizton mondhatom. Azóta is sajnálom hogy megszabadultunk tőle (kasznirohadás...) Íme: Ez nem az enyém, bár az enyémnek még a színe is tök ugyanez volt....
Skodákba, Kispolába, meg első szériás Zsigulátorokba kellett az ólmozott benzin. Asszem az kente a szelepszárakat és a szelepüléknél is volt valamilyen szerepe.
2T motorba sztem is felesleges, de az ólom egy kis másodlagos kenést azért adhatott.
Köszi,megoldottam. Mindekettőre rá van írva könnyítésképpen;) Remélem ezzel le is zártam az elektronikus hibák korszakát. (Amúgy a régin a különálló a test)
Sztem tok mindegy szimo, vagy tz. A tz picit TALAN magasabb, de a rugo sztem ugyanaz rajta. Csillapitasban is max a benne levo olaj viszkozitasa lehet mas...azt meg ugye konnyu cserelni....
Tok tudja. en csereltem oket ide, oda..
Ha jol emlekszem akkor tenyleg a felso szilent a problem, viszont mzs ember legyen mar kreativ, oszt esztergaltasson mar bele egy kozdarabot..
/ ugy remlik a szimo telo kinyomott szilentje, benyomhato a tz felsoszilentbe....de ez csak emlek, szval nem tuti.../
Amúgy a simson enduro teló nem kisebb, csak 2cm-el kisebb a rugóút, valamivel más a csillapítás, ritka, puha rugó van rajta. A szilentek meg alul felül 8asok, amit a világban nem lehet kapni... Kicsit életveszély sztem ahogy mindenki bassza felfele a 8as csavarokkal simsonra a 10es szilentes telókat. Simán elnyírja a csavart egy idő után a teló olyan mozgása van rajta. Aki ilyet kókányol az úgy is kis szakítószilárdságút rak bele. Legjobb, ha esztergáltat bele a jóember tuning csavart...
Na, nekem ilyen van. Ezen ugye látszanak a jelölések.
Ez az eredeti (ilyet vettem ki). Nem tudom hogy mennyire látszanak a jelölések, de: balról jobbra: DF, D+, 61, 5. A hátulján az egy darab különálló, azt nem tudom, hogy mi.
Bocsi, csak válasz volt, nem olvastam előre. Nagyon köszönöm! Úgy volt, hogy bevittem az elektronyikai boltba, de nem tudtuk leolvasni, mert le van róla kopva a cucc... Tényleg, esetleg nem tudja valaki, hogy mi van ráírva a diódákra?:D Jah és még visszább, gondoltam rá már én is hogy a tz vázgeometria valszínű nem nagyon támogatja az elsőkerekezést, de sajnos nem gondoltak rá Zschopauban, hogy a bölcsőváz jobb volt.
ja, hogy hááátsó! kevertem már másik topiccal. ott meg első a téma... Egyébként a gyári szimó hátsó teló kisebb mint az MZ-é csak akinek van esze azt teszi rá :D
Kicsit elhamarkodott kérdés volt idegességemben, szóval a csík merre áll, nem tudja vki? Az is érdekelne, hogy hány ohmos vagy nemtom milyen adatai vannak még. 3 ohmosat kaptam, csak kellene tudni, hogy merre forrasszam bele, az előző nemtom merre állt.
Multiméter: fekete kábel a COM dugaljzatban, piros kábel a DCV (vagy hasonló elnevezésű lukba.) Amiket én láttam multimétereket a feszméréshez a piros kábel mindig egy lukkal van a fekete felett. Ha ez megvan, akkor DC V állásban 20 V-ra kapcsolod, piros vezetéket az aku pozitív, feketét az aku negatív végére teszed. Beröff, csumagáz, meglátod mennyi a max töltőfesz. (Sztem 9V környékének kell lennie)
Áramot meg úgy mérsz, hogy a multiméterben átdugod a piros vezetéket a 10A -es lukba, átkapcsolod arra a helyre, ami külön ki van emelve, 10A jelzéssel (általába pirosan), lehúzod az akuról a + sarut és a multiméter pirosára kötöd, aztán a multi feketéjét meg az aku +-ára. (soros kapcsolás) beröff!