Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Ma leszüreteltük a 2009 őszén suhángként elültetett, szuperorsóra nevelt Sunburst cseresznyét. /igaz csak két szemet termett termett, de 2. éves/ Minden igényt kielégít a termés minősége.
Igazából rosszul írtam, szemezni akarom. Úgy vágnánk vissza valóban, hogy ne maradjon zöld rész, és a rejtett rügyekből előtörő egyéves hajtásokba tennénk a szemet (bár ezeket a hajtásokat valószínűleg ugyanúgy oltani is lehetne). Nagybátyám egy fiatal vadkörtével játszotta el ugyanezt: kb. méteres csonkot hagyott, az előtörő hajtásokat pedig nemes körtével szemezte be.
Amúgy ha kivágnánk és tennénk helyére meggyet, nem lenne talajuntság?
Az említett meggybozótom. (A szomszéd elhagyott telken, már vagy 50 kg lejött róla.)
Van olyan szokványos meggyem is a másik telken, ami a törzstől pár méterre hoz sarjat, amit fának lehet meghagyni, de ez nem olyan, hanem sűrűn sarjadzik, mint a kökénybokor. A legmagasabb csúcshajtás lehet 3 m magas, vagyis még azt is le tudom szüretelni a földről.
A szélén látni a kicsiket, évről évre terjed. És már 10 cm magasságban is terem! Ehhez nemhogy létra, hanem inkább egy pokróc kell, hogy fekve szedje az ember.
A jobb oldali rekeszben van a mai szedés. (Már kezd hullani lassan.)
A bal pedig még Germersdorfi.
Soha nem fordult még elő, hogy egy napon szedtem volna belőle, meg sárgabarackból. Ma viszont erre is precedens történt.
Amikor a szezonja volt, teljesen vízízű volt, el sem kelt a piacon, mert mindenki cseresznyét árult. Most viszont már senkinek nincs, érdemes leszedni még a maradékot.
Az aromát adó savak ugyan lebomlottak, de az aszály következtében olyan édes, hogy kristálycukrot lehetne belőle csinálni. :) Már kezd aszalódni.
Gondolom, azért akarja átoltani, hogy gyorsan nagy meggyfája legyen.
Én is úgy gondolom, hogy egy ekkora cseresznye nem fogja jól tűrni az átoltást, lehasadnak az oltások pár éven belül, mert nem forrja be rendesen. Úgy még esetleg meg lehetne csinálni, hogy 5 cm-nél vastagabb ágat nem vágni, és minden egyes ágat egyenként beszemezni. De az irreális dolog lenne.
Szerintem ha végleg nem kell a fa, akkor tőből kivágni, aztán ha kihajt, oltani, ha nem hajt ki, venni meggyet.
Ha derékmagasságban levágjátok, akkor ha jól gondolom semmi zöld része nem fog maradni, csak a törzse?
Pár éve fiatalítottam körtefákat. Akkor azt olvastam, és ezt is tanácsolták, hogy egyszerre soha ne csonkítsuk meg drasztikusan a fát, mert a lombkorona túlzott elvesztése miatt meghalhat ez egész növény. De ha jól tudom, a cseresznyefák amúgy sem szeretik a metszést. Nagy, nagyobb és mg nagyobb létezik belőlük.
Ha meg már úgyis meggyet szeretnétek ráoltani, akkor miért nem vesztek egy ilyen meggycsemetét faiskolából?
Kertünkben növekszik egy Vega nevű cseresznyefa, immáron 15 éve. Szerintetek mi fog történni, hogyha derékmagasságban visszavágjuk, és az előtörő hajtásokba meggyet oltunk? A fa iszonyúan gyorsan nőtt, kétszer akkora, mint a mellette levő, vele egyidős Van nevű cseresznye, és magasságban kb. akkora, mint (ismeretlen korú) idős cseresznyefáink. További gond még, hogy idén „mindössze” 300 kg cseresznyét szedtünk 3-4 hét alatt. Idén (talán a szárazság segített) nem rohadt le a Vega, de eddig nem tudtunk róla jelentős mennyiséget szedni, mert mire odaérünk a szedésben, mindig tönkre szokott menni. Tehát, érdemes bele meggyet tenni?
Kár. Ha esetleg az alábbi körtékből még tud adni szemzőágat /ilyen fajtái voltak korábban/ akkor az majd érdekelne augusztus körül :Bronzovaja,Deszertnaja,Nojabrszkaja,Otyecsesztvennaja
Én is jobban szeretek fára mászni. ott biztonságban érzem magam, mint az őseink! :-)
A létrával sincs bajom, hogyha stabil. Ezt viszont a szomszédtól kaptam kölcsön, majd szétesett alattam, pedig meg is ékeltem!
Igaz én voltam a hibás! A meggyfám mérete vetekszik egy átlagos cseresznyefa méretével. Az egyik kiálló ágat próbáltam lehúzni gereblyével, de magamat rántottam el létrástól! Keresztúlzúgtam a mályvasövényen, át a vízelvezető árkon, ki az útra. Elég nagy port vertem fel a 95 kilómmal! Két arra járó kerékpáros, majdnem szívinfarktust kapott.
Nekem csak annyi bajom lett, hogy lehorzsoltam a térdem és félórás röhögőgörcsöt kaptam, mikor visszaidéztem magamban a történteket! :-)
Az utcai kerítésem mentén belulről tuják vannak, kivül meg meggy ami sok sarjat hoz. Több éve küzdök velük mert a tuják közt is nagyon nő és alig férek oda. Idén az egyik csepjén 2 szem meggy is termet (valahogy megúszta a tavalyi irtást) és teljesen jó volt a termése. Idén is rengeteg csepje hajtott de most elgondolkodtam. Lehet hogy fel kéne adnom a harcot, a tujákat kivágni, és hagyni a természetnek hogy rendezze a dolgokat. A rengeteg csepjéből meg sövényt csinálni.
Jobbnál jobb módszereket olvasok itt. Én meg mostmár csak akkora fákat nevelek, amit a földről el lehet érni. /Cseresznye, meggy szuper orsó, alma, körte, stb. asztal korona./
Nem is nagyon szoktam én létrázni. Rossz az egyensúlyérzékem, már a 4. foknál remeg a lábam, a legfelső fokra nem is merek fellépni.
Ezért is kedvelem a magas koronás fákat, mert a fán viszont nem félek. A 8 méteres cseresznyefa legtetejéről úgy szüretelek, hogy a fa legfelső ága fejmagasságban van. A kinyúló ágakat úgy húzom be, hogy egyik lábbal beállok egy ágvillába, másik lábamat beakasztom egy méterrel feljebb, és oldalra 2 méterre is ki tudok nyúlni.
Az egyik meggyesem pedig egy meggybozót, azt a földről lehet szüretelni.
Már ne várj új fákat. Nagyon rendes az öreg. Ad oltóágat, bármit, de már nem foglalkozik szaporítással. Ha valakinek kell még valami azt eladja, de újat nem készít.
Én csak kontár vagyok de mániám a katlan korona. Én nem várok 10 éves korig, egyből ilyenre nevelek mindent. Szerintem így a leg szellősebb. Ha szüretkor egy ág túl magas ahhoz hogy kényelmesen elérjem a létráról akkor levágom. Minek ott ha úgysem érem el? Jövőre mégúgy sem fogom! Így meg könnyen leszedem a termést. Ha újra hajt akkor jövőre megint levágom.
Én is igy csináltam mint Te. levágtam azt amit úgy sem érek el és nálam is az alsó részeken intenziv hajtásnövekedést vettem észre. Valahol olvastam hogy a cseresznye meggy közepét 10 éves kor után ki lehet vágni előnyösebb lessz a fa. Nap jobban besüt könnyeb szüretelni permetezni.
Csak óvatosan! De ahogy kiveszem az írásodból, szerencsésen megúsztad.
A szedéssel kapcsolatban meg tudok ajánlani egy dolgot: olvasd el a Pálinkafőzés(otthon) című topikban nézd meg a 50418-as hozzászólásomat.
Egyébként sokat segít az is, hogy ha az ember levágja a fának azt a részét, amit már sehogyan sem tud elérni. Ilyenkor a fa intenzívebben fog oldalirányban hajtani. Én 2-3 éve vágtam le a cseresznyefa és a meggyfa koronájának ezt a részét. Láthatóan, főleg a meggyen, sokkal több a fiatalabb és nagyobb hajtás oldalirányba.
Tegnap volt egy felejthetelen élményem a meggy szedéssel. Felborultam a létrával. A meggyfám elég magas , sajnos másképp nem tudom szüretelni. A tetején így is minden évban fennmarad az össztermés negyede, harmada.
Vigyázzatok magatokra, mert ez már-már extrém sport kategória!
Szeretném megkérdezni, hogy az oltott Vega cseri már kb 70 cm-t hajtott, függőlegesre kötöztem, de vajon vissza kellene vágni az elágazódáshoz. A körtéimről nem is beszélek, azok igen csak beindultak, főleg az árpával érő.
Én csak egy Ilonkát ültettem. Ha van javaslatod, azt megköszönöm. Nem szeretem a szotyósodókat, kövecsest, kesernyéset. Az az igazság, hogy az Alexanderen kivűl nem tudok mást. Már hajlok rá, hogy beoltsak egy ágat, mert abból sem mindig lehet jóízűt kapni.