Egy a földrajzhoz kapcsolódó szót kell körülírni, abból pedig kitalálni, mi is az. Lehet: ország, város, folyó, hegy, tó, terület, kontinens, geológiával, földtudománnyal kapcsolatos kifejezések, kőzetek, stb...
Tiszacsécse - község Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Fehérgyarmati kistérségben, közvetlenül az ukrán határnál a Tisza mellett. Nyíregyházától kelet-északkeletre, mintegy 109 kilométerre található a Szatmári-síkságon.
A második képen látható református fa harangtorony 1822-ben készült, magassága 24 méter.
Az említett híres ember egy nagy klasszikus írónk, Móricz Zsigmond, aki 1908-ban így emlékezett szülőfalujára: "Énnekem Csécse marad a tündérsziget, ahová mindig visszavágytam, ahová mindig úgy tér vissza az emlékezet szárnyán a lelkem, mint a boldogság és a béke kedves szigetére."
Ennek a településnek a létezéséröl nem is tudnánk, ha nem született volna itt egy híres ember. Ennek a híres embernek a nagyapja református pap volt, édesapja pedig ötholdas parasztember. Ez a híres ember akinek szülöhelyét keressük az érettségi után theológiát, jogot, bölcsészetet tanult, de semmit sem fejezett be. Hivatását aztán az írásban találta meg.
Állítólag a 13. század vége felé alakult ki a keresett település.
A híres ember szülöházán kívül, a fa templomtorony is ismert.
Már az őskorban is lakott volt. Az első feljegyzések szerint 904-ben vette hatalmába a környéket Alaptolna, Ketel vezér fia, s a gróf Cseszneky család őse.1201-ben városi kiváltságokat kapott Imre királytól. A középkorban fontos kereskedelmi állomás (Lengyelország felé). Várát I. Endre király építtette. Itt született II. Endre király lánya Szent Erzsébet.
A Jeli arborétum ok. Én Kám-i Jeli Arborétumnak ismerem. Még soha sem hallottam, hogy sárvári lenne. Igaz, most utánanéztem és kb 18 km köztük a távolság. Lehet, hogy a "nagyváros" már ezt is elhappolta? Mint mindent többnyire a nagyvárosok.
Ez egy kb. 74 hektáros arborétum, ami május és június hónapokban a leglátogatottab, mivel akkor virágzik a legtöbb növény. A virágzó növényeken kívül rengeteg tülevelüvel is találkozhatunk. Az egykori telepítö megpróbált minden földrészröl növényeket betelepíteni, de korai halála majd a háborúk miatt teljesen elhanyagolódott a terület. Az 1950-es évek után kezdett újra felvirágozni a hely.
Új-Zéland egyik legismertebb turisztikai látványossága, Waitomo Caves -ben.
Glowworm Caves-nek is nevezik, ahol több ezer kicsi kis lárva (nem szentjánosbogár, pedig arra emlékeztetnek) ún. "gombaszúnyog-lárvák" vannak. Ezek nem repülnek hanem hálót szönek, amelyben más apróbb bogarak fennakadnak, majd ezekkel táplálkoznak. Az emésztés során alakul ki egy enzim (Luciferase), amely a kék fényt okozza.
A fény olyan gyönyörü hatást kelt, hogy sokszor operákat is játszanak a barlangban.
Az apró bogarak az északi sziget szubtropikus hegyeinek mélyén lévő barlangok mennyezeteit töltik meg világoskék fényükkel. A látogatók felfújható csónakokból csodálhatják a világon egyedülálló jelenséget.
A föld 12. legnagyobb sivataga 200 ezer négyzetkilométer kiterjedésű és alig néhány ismert út halad keresztül rajta. A beszámolók szerint ez a föld legterméketlenebb és legelhagyatottabb vidéke. A Stuart road vagy, ahogy a helyiek nevezik, a "Sáv" az egyik legismertebb út, amely átszeli a vörös homokos sivatagot. Az első szakaszon őserdőn halad át, aztán eléri a sivatagot, ahol elkezdődik a harc a kibírhatatlan hőséggel. Ezen a vidéken nyáron a hőmérséklet eléri az 50 C°-ot és az éves csapadékmennyiség nem éri el a 200 millimétert. A homok a magas vasoxid tartalomnak köszönhetően teljesen vörös színű. Itt találhatóak a világon a leghosszabb párhuzamosan futó dűnék, melyek 3-6 m magas képződmények és az ott található növényzetnek köszönhetően állandóak. Több, mint 1000 dűnevonulat fekszik több száz km-en. Számos turista lelte már itt halálát a nem megfelő felkészülés és felszerelés következtében.
Ha valaki akar akkor tehet fel helyettem képeket, vagy vártok késö délutánig. Most pillanatnyilag nem tudok, mert nem jövök rá, hogy mit állítottak el a gyerekek a gépen. Ha itt lesz a segítség akkor teszek fel képet ha addig nem rakott fel senki. Bocs :(
Miután eddig senki sem fejtette meg, megpróbálom én. Két helyet ismerek ahol ilyen mennyiségben Jacaranda fa található. Az egyik Amerikában van, a másik pedig Pretoriában (Dél-Afrikai köztársaság). Én Pretoriára tippelek mivel a 3. képen a tábla bal oldalon van ami számomra a baloldali közledekésre utal.
Ha jó a tipp akkor ez Jacaranda-City/Pretória ahol több mint 70 ezer ilyen lila fa található.
Különös természeti csodában gyönyörködhetünk egy városban, Végigsétálhatunk egy úton melyet különleges fa borít, mely oly sűrűn nő, hogy alagutat képez.
A növény csodálatos virágaiban és illatában április közepétől májusig gyönyörködhetünk, az út magántulajdonban van, de ingyenesen látogatható.
Amerikai testvérek fedezték fel 2000-ben, amikor egy ólom ezüst és cink bányában több mint 300 méter mélyre fúrtak. Ezek a csodálatos képződmények az ott lévő magas hőmérséklet következtében alakulhattak ki. Kialakulásuk egészen 1985-ig zajlott, a növekedésük akkor állt meg, mikor a bányászok kiszivattyúzták a bánya vizét, hogy csökkentsék a talajvíz szintjét, ők azonban nem tudtak eme képződmények létezéséről.