Szia! Ezt ismerjük. Már az ősidőkben is, id. Bobák György tanár vezetésével jöttek a diákok, és 2016 óta szintén. Nagyon sokat segítenek, idén is számítunk rájuk. A gond, hogy ez csak idénymunka. A tény az, hogy az iskola elvégzése után elrepülnek, mert a park, működéséből adódóan nem tud rendszeres, mai elvárásnak megfelelő jövedelmet biztosítani.
Olyan megoldás lenne jó, ha műszakban dolgozó szakember a szabad napjaiból tudna rendszeresen áldozni az öreg repülőgépekért, mind a Malvinka csapat idején.
Ezzel nem egészen értek egyet. A Nohab-GM Alapítványnál is úgy csináljuk, (vasút) hogy ha teendő van a géppel, akkor egy levlistán (avagy Fb. -on is, stb.) megy körbe a hír, hogy mi lenne a feladat, mikor, kikkel, ki tud jönni, stb. Ha nincs "hírverés", dátum, stb. akkor káosz ás érdektelenség van. Szóval kéretik itt (is) egy napot kiszúrni a jövőt illetően, ami "Malvinkás" lenne és egyfajta "első nap", amin alapvető megbeszélések lennének a gép mellett. Szerintem...
Ezzel is lehetne esetleg segítő kezeket szerezni, akár a Kossuthosok közül is, csak meg kellene teremteni a feltételeket, hogy hivatalosan le lehessen igazolni ezeket az órákat.
2018. május 05. - VI. Goldtimer Nap a Budaörsi Repülőtéren
REPÜLÉSI ÁRAK
MEGKÖZELÍTÉSI TÉRKÉP
(Nagyításhoz kattintson a képekre!)
Program:
09 és 10 óra között: oldtimer járművek érkezése 10 és 17 óra között: repülési lehetőség a Li-2, Po-2, Kánya, Cimbora repülőgépekkel
A rendezvényre a belépés díjtalan!
.
Általános tájékoztató a rendezvényről, gyakran ismételt kérdések:
- Hogyan juthatok a rendezvényre BKK-val? Aki a közösségi közlekedést választja, az a legegyszerűbben a Kelenföld vasútállomásról induló (4-es Metró végállomása) 187-es vagy 87-es jelű autóbusszal utazhat a budaörsi repülőtérre, ahol a "Repülőgépes Szolgálat" megállónál kell leszállni. Budatétény Campona irányából a 287 jelű autóbusszal is elérhető a repülőtér, itt szintén a "Repülőgépes Szolgálat" megállónál kell leszállni. Budaörsről a 287A jelű autóbusszal kell a "Repülőgépes Szolgálat" megállóig utazni, vagy a helyi ingyenes 288-as buszjárattal szintén a "Repülőgépes Szolgálat" megállóig.
- Hogyan juthatok el a budaörsi repülőtérre autóval? Az autóval érkező vendégek Budapest irányából a 7-es főúton hajtsanak ki a városból, majd az Egérút felett elhaladva tartsanak jobbra. Itt tábla is jelzi a Budaörsi Repülőteret, amely mögött elhaladva, a MOL-kút utáni körforgalomból az első lehetőségnél kihajtva, kb. 20 méterre, jobb oldalon található kapun tudnak gépkocsival behajtani. Aki Budaörs (Tesco, Kika) irányból érkezik, a MOL körforgalom előtt balra hajthat be ezen a kapun a repülőtéren kialakított ingyenes parkolóba.
- Hogyan repülhetek a nyílt napon a Li-2-essel, a Po-2-essel, a Kányával vagy a Cimborával? A repülésekre nem kell előzetesen regisztrálni, érkezési sorrendben lehet jelentkezni az alapítványi támogatójegy megvásárlását követően. A 2 év alatti gyermekek is felülhetnek a Li-2-es gépre (díjmentesen), de a biztonsági előírásoknak megfelelően, csak a szülő ölében utazhatnak. A Po-2-es gépben csak 14-éves kortól lehet utazni.
- Milyen feltételekkel repülhetek a Gerlével? A Gerle repülőgép motorteljesítménye miatt súlykorlát van ezen a repülőgépen. 70 kg feletti súllyal nem száll fel a repülőgép.
- Mikortól lehet bemenni a repülőtérre? A nyílt napra 10-órától várjuk az érdeklődőket, de a korábban érkezők is bejuthatnak a repülőtér területére
- Van-e belépőjegy? A nyílt napon való részvétel INGYENES, csak a támogató jegyekért kell fizetni, melynek az árait korábban közöltük.
- Lesz légibemutató is? Külön repülőbemutató nem lesz, de a reptéren szokásos üzemnap van, tehát több légi járművet is láthatnak a vendégek fel- és leszállni.
- Kutyát lehet hozni a repülőtérre? A repülőtér területére kutyát behozni szabad, de a tisztaságról, és a biztonságról (póráz) a gazdiknak fokozottan ügyelniük kell.
- Milyen árusok lesznek a repülőtéren? A nyílt napon kereskedelmi tevékenység nem folytatható, tehát árusok részvétele nem megengedett. A látogatók részére szemétgyűjtő konténerek, illetve mobil wc-k kihelyezése megoldott.
Külön figyelmeztetnénk azon autóval érkező vendégeket, akik nem a kijelölt helyen parkolnak le, továbbá a motorral, kerékpárral, gyalog kilátogató vendégeket, hogy a repülőtér futópályáin, gurulóútjain, és üzemi területein áthaladni SZIGORÚAN TILOS!!!!!!!
Akinek további kérdése lenne, írjon a Facebook oldalunkon keresztül üzenetet, amint lehet válaszolunk!
Hááát, tudjátok ha annyi hírverés nem elég, amit itt vagy a facebookon, valamint a nyílt napokon és a repülőnapokon adnak a Goldtimer gépei, ill. az Aeropark munkája, a fejlődés amit felmutattak az elmúlt években, akkor tényleg nem tudom, hogy mi hozza közelebb a repülést szerető embert ezekhez a csapatokhoz? Ezért gondolom azt, hogy az embereknek kell megtalálni a csapatot és nem a csapatnak az embert.
Tényleg ne vedd kötözködésnek amit írok, hiszen minden tiszteletem a tiétek. Ráadásul sajnos én nem tudok erre vállalkozni, mert egy hasonló kaliberű, de más jellegű projektben már nyakig vagyok. De amit írni szeretnék az ez:
Ok, szerintem legyen felvázolva (itt is) egy "teendő lista", mit kellene / lehetne csinálni a legközelebbi alkalomkor (aztán később a továbbiakban) és (szintén itt) egy napot ki kellene szúrni, amikor Malvinkánál lehetne találkozni azoknak, akik jönnének. Legalább egy megbeszélés / gépátnézés erejéig, tehát hogy az állóvíz megmozduljon kicsit. :-)
Bocsi, hogy így a taccsvonalon kívülről osztom az észt, kibicnek semmi sem drága alapon, de hátha. Arra gondoltam, hogy ilyen járműipari, gépipari szakközépiskolákkal, esetleg a Kandó főiskolával nem lehetne felvenni a kapcsolatot, hátha?
Tudod, a régi csapat egy része a Goldtimernél segít, mert ott is szükség van a segítő kezekre. Az Aeropark dicséretesen szépen dolgozik, fantasztikus csapatmunkát végez és talán nekik kevésbé van szükségük a mi segítségünkre. Amikor elkezdtük a Malvinkázást, akkor a csapat nagy része repteres volt, műszakos munkarendben, ami mellett sok időt áldozhattunk a gépekre. 2012 után legtöbbünk kapun kivülre került, szorosabb időbeosztással, a reptértől távolabb dolgozik, így sajnos a beáldozható szabadidő is jelentősen lecsökkent. A mi erőnk (és erőforrásaink is) véges, mindent nem csinálhatunk, de mindig reménykedve várjuk az új generációt. Szerencsére azért akad utánpótlás, bár még jöhetnének lelkes elkötelezett ifjak, akik képesek önzetlenül tenni a repüléstörténet emlékeinek megőrzéséért. :-)
A Goldtimer-től, és sok más támogatótól rengeteg segítséget kaptunk, szaktanácsban, alkatrészben, eszközökben. Sajnos a Goldtimer sem bővelkedik létszámban, időnként a csapatunk még megmaradt tagjai is besegítenek. Az Aeropark is a program mellett áll, amit tud, megteszi az ügyben, de a célnak megfelelő munkatársat jelenleg nem tudnak adni. Talán akadnak még lelkes fiatalok, akiket nem sújt az anyagi kényszer, és érzelmileg is kötődnek az öreg masinák iránt.
Akik a HA-LIX sorsát s szívükön viselik, itt nem tudnának segíteni? Mi a helyzet a régi csapattal? Az Aeropark -al voltak megbeszélések, hogyan tovább a motorok ügyében? (Ők is nyilván segítenének... Akár csak én, de sajnos Balatonszárszóról ritkán jutnék oda...)
Lehetőség még meg van, de az üzembe helyezési feladatok egyre bővülnek, amihez én már kevés vagyok. Jó képességű, a programot szívén viselő munkatársakat keresek.
"Sok idő telt el az utolsó (remélem, nem ez marad) bemutató óta, így az éves üzembe-helyezési technológiámat évről évre bővítenem kel-kellett. Kapcsolatban vagyok egy hivatalos repülőgép üzemeltető céggel, akik szívesen vállalták, hogy átvizsgálják Malvinkát, megnézik az üzemeltetés technikai, dokumentációs és személyi feltételeit. Jegyzőkönyvben dokumentálják az eredményt, a szükséges módosításokat, az újraindítás feltételeit. E dokumentum megléte, a szükséges feladatok elvégzése után, talán ismét megkapjuk a tulajdonos, MMKM engedélyét. A jobb oldali motorral elvileg nincs gond, a bal oldalinál légcsavart és motort kell cserélni. Légcsavar van, és van egy tartalék motor is, ami 0 üzemidős, de lerabolt, így a kettőből kell majd egyet építeni. Erre is van megoldás és szakműhely. Egyelőre, az első cél, hogy a jobb oldalival tartsunk rendszeres bemutatót, aztán gyűjtést hirdetünk a bal oldali üzembe helyezésére. A leállás évei alatt a Csapat megfogyatkozott, sok tagunk munkaköre, beosztása, és sajnos a kedve is megváltozott. A hétköznapi munkákra várunk friss erőket, talán a képzés és vizsgáztatás is megoldódik."
Ezzel a témával azóta a mi a helyzet...? (Eléggé tavasz van már... :-) )