Sok olyan mediterrán származású növény van, amit szívesen ültetnek az emberek, és ez a kedves színes, sőt színváltós virág is joggal tartozik ide.
Beszélgessünk róla- ki hogy teleteti, és ki hogy szaporítaj, ki hogyan-mivel éri el, hogy sátányrózsája sokáig szép maradjon!
Meg kell várni,hogy jól megérjen vetés előtt be szoktam áztatni egy-két napra azután vetem el. Elég sokáig kelegetnek etolódhat egy hónapig is. A leander beszerzést megirom privátba jó? Kockás az nem lesz, de lehetnek ritkaságok is lásd a Csömöri. Érdemes velük bajlódni meg hálálják.
Ezek szerint az a tulajdonképpeni magja, ami először zöld, aztán fekete lesz? Simán elültetem, mint a leandermagokat, takarom zacsival, és kibújnak? Hát, ezt ki fogom próbálni, feltéve, ha nem fagyott le ma hajnalra, mert mínusz volt rendesen. Én is beszereznék leander különlegességeket, de itt a környéken senkinek nincs, pedig egy sárgára már nagyon vágyom. Ezért szaporítom én is magról, hátha lesz egy kockás:)
Szia! Én évk óta szaporítok magról,semmi ördöngősség nincs benne csak ennek is míg csirásodik meleg párás környzet kell. Természetesen abban az évben ne számits még virágra. Nekem az a tapasztalatom,hogy talán erősebb a gyökérzetük és formálni is könyebb őket. Ezeknél nem változik szín mint a leandereknél. Egyébként én is nagy leande fan vagyok, azokból is most szereztem be egy pár különleegességet.
Jó kérdés, nálam itt vannak sokkal hozzáértőbbek, de én egyszer azt olvastam a csodakert újságban, hogy augusztusban van a szaporítás ideje, és akkor érdemes a hajtáscsúcsokat eldugdosni. Így is tettem és nekem is sikerült.
Köszi, nagyon remélem, hogy így lesz, mert tavaly szereztem be két tövet, és ugyanolyan szerelembe estem velük, mint a leanderekkel:) több éve próbálom szaporítani anyósoméról, de sohasem fogja meg. MOst már láttam, hogy párás környezetet kell számára biztosítani, idén így próbálom. Viszont van a sétányrózsának magja? Mármint hogy látok rajta kis fekete bogyót, el is próbáltam már ültetni, de még az sem sikerült soha. A leandereknél már magoncozok, és nagyon élvezem, vannak 1 és 2 éves magoncaim, de jó lenne sétányrózsát is így szaporítani.
Szia! A leanderes fórumon is mindenki nagyon segítőkész,gyere nyugodtan.
Az ilyen kicsit még nem kell visszavágni. Óvatosan szoktasd a szabad levegőhöz. Majd ha nagy lesz, és már fás a szára akkor érdemes visszavágni hogy bokrosodjék.
Szerintetek feléled még a sétányrózsám? kiraktam múlt héten a leanderekkel együtt, és elbarnult és lekókadt a friss hajtás, amit még a teleltetőben hozott. lefagyott?
Sziasztok! Szép új, virágzásban gazdag szezont kívánok mindenkinek! :-)
Az én nagy cserép sétányrózsám téli megőrzésen van az egyik helyi kertészet fóliasátrában. Tegnap meglátogattuk, már hajt, de azt mondták az ottani szakik, hogy figyeljem az időjárást, de amíg ilyen talajmenti fagyok vannak, addig azt ne vigyem még ki.
Várok még egy hetet, aztán meglátom hétvégén, mit mond az előrejelzés.
Igaz viszont, hogy én nem tudnám ki-be hurcolni hirtelen rossz időjárás esetén, mert hétvégi háznál tartom őket.
Nem árt nekik? Nekem tavaly lett csak először, szépen áttelelt, hajtást is hozott. De nem tudom, hogy viselkedik a gyenge fagyokkal. Úgy, mint a leander? azok már nekem is kinn vannak, csak a magoncokat hagytam még.
idén először én is láttam az ablakban tartott egész kicsiken, amik télen hoztak hajtást, ősszel gyökereztettem őket vízben, kigyökereztek , karácsonykor ültettem el őket, egyik eldobálta az összes levelét, a másik gyönyörű, de van rajta egy -két liszteske
ez a kertben nem fordul elő, meg a levéltetű em, én még soha nem láttam rajtuk levéltetűt
ez természetes, nem kell megijedni, és nem kell eldobni, télen halottnak néz ki , de néha locsolni kell akkor is, aztán ha kiteszed a napra kihajt, és gyönyörű lesz
ha hoz is hajtásokat télen, nekem szokott, azok nagyon gyengécskék és megnyúltak, azt úgyis vissza kell vágni
bízzatok benne, ez egy nagyon szép virág és szinte probléma mentes, ellentétben a többi mediterrán virággal
sajnos futóm nekem sincs én is keresek, tavaly vettem egyet, de csak mint kiderült félfutó lett
már "láttalak " a leanderes forumon, nekem több sétányrózsám van, még soha semmilyen kártevő nem volt rajta, kint a kertben baromira bírja az esőt , a szelet, a napot, nem érzékeny, szerintem szuper és virágzik egész nyáron át, semmi gond vele
télen pedig levél nélküli, mert akkorára nő nyáron, hogy muszáj visszavágni
ez tavasszal két kósza kis ág volt ez meg egy kis ágacska
ő meg már késő ősszel, a hideg már kicsit megbarnította a leveleit
nyugodtan fogj neki, nagy örömöd leled benne majd meglátod, de ha visszaolvasol, ennél sokkal szebbeket is látsz majd
Nálam nem szokott különösebben tetvesedni. Kint a kertben egyáltalán, a teleltetőben inkább, de mivel hideg helyen tartom, lehullatja a lombját és nincs rajta mit enni. A fiatal dugványokon volt már (de csak kevés), ezeket melegebb helyen teleltetem. De miután kikerülnek a szabadba, maguktól is elfogynak róla egy idő után a tetvek. Azt semmiképpen nem mondanám, hogy vonzza, mint a mágnes.
Van, akinek a liszteskék megtelepedtek rajta. Nálunk nem.
Szerintem érdemes megpróbálkozni vele, nem nehéz tartani.
Nekem még csak most keltette fel az érdeklődésemet ez a növény az egyik ismerősöm aki kertészkedéssel foglalkozik máris óva intett tőle. Azt mondta " igaz, hogy szép növény de úgy vonzza a levéltetveket mint a mágnes a fémet"
Tényleg nem tudom igaz-e ? Egyébként neki az üvegházában rengeteg növény van /leander, bugi, hibik, golgik stb/
Nagyon sokféle növényem van, de dézsás csak sétányrózsa van, 2 db.
Vannak virágzó bokraim (rózsalonc, som, mahónia, bangita, gyöngyvessző, gyöngyvirágcserje, aranyvessző, nyári orgona), sok évelőm, és sok egynyári virágmagom is.
Keresel valamit? Ha igen, priviben folytassuk, és szívesen adok neked cserébe a sétányrózsa hajtásokért.
Remélem kibírja még ezt 2 hónapot a leánderem (im), bár elég sok levelet leszedtem róluk, és tele van fehér pöttyökkel.
A sétányrózsám az nagyon furcsán viselkedett: amikor november elején behoztam a lépőcsőházi folyosóra, elkezdett hajtani, majd a hajtások sorban "el-feketedtek, és elszáradtak.
Jó lenne futó sétányrózsát beszerzni majd tavasszal, elég nagy a terasz - korlát, nagyon szépen mutatna.