Keresés

Részletes keresés

vlacko Creative Commons License 2017.01.24 0 0 1949

Kamerunról meg itt azt írják, hogy egyedi jelenség.

http://tuzhanyo.blogspot.hu/p/bemutatkozik-az.html#kamerun

Előzmény: Belohin (1947)
vlacko Creative Commons License 2017.01.24 0 0 1948

A Bajkál az rift. Szerintem nyilvánvaló. Tökre analóg az afrikai árokrendszerrel.

Amúgy ahotspotok meg a riftesedés gyakran összefüggést mutat.

Annó 65 millió éve a Reunion hotspot kulcsszerepet játszott abban, hogy India nekiszáguldott Ázsiának.

A Bajkál riftet egy érdekes jelenség okozza.

A pacifikus lemez ugyebár becsúszik Ázsia alá, és a felületén levő cucc az szépen leolvad Okinava, Japán és Kamcsatka alatt, amiből lesz a Fuji, meg a többi.

Viszont ez után igen enyhe szögben sűllyed a mélybe, és ezért beljebb levő tűzhányókat (pld Pektu szan, Kínai vulkánok, Anjujszkij) is tud táplálni. Kb. a Bajkál alatt van a pereme, ahol az olvadása a legintenzívebb, és ez táplálja a riftesedés folyamatát azon a vidéken.

A tirrén tenger alatti riftet hasonló folyamat táplálja, ott is egy a lemez alá benyomuló másik mikrolemez olvadása táplálja egyrészt a vulkánokat, de kicsivel arrébb már egy riftesedést is beindít. 

Bár itt egy kissé bizonytalan vagyok, mert a mediterránum története folyamatosan bezárulásról és szétválásról szól, szóval lehet hogy vannak ott hotspotok, ami ezt a kavarást csinálják.

Például az Etna tökre nem illeszkedik a szigetív vulkánok közé, az egy klasszikus forrópont vulkán, annak minden külső és belső ismertetőjelével. Aztán forrópontot meg nem nagyon kötnek hozzá, de más magyarázatot se nagyon. 

Előzmény: Belohin (1947)
Belohin Creative Commons License 2017.01.24 0 0 1947

Riftként még az Afrika szögletében levőt sem láttam, a Kamerun alatt hot spotról tudtam. De hogy a Bajkál vidéke, meg főként Ausztrália?

Előzmény: vlacko (1944)
vlacko Creative Commons License 2017.01.24 0 0 1946

Mutat két hotspotot az alpok alatt. Eddig erről csak áttételesen olvastam. Egy elmélet szerint az alpok vastag tömbje szétteríti ennek az áramlását, ami aztán felbukkan a Puy vidéken, Magyarországon, Csehországban, az Eifellnél, Sziléziában.

Már ha valóban létezik.

Előzmény: Belohin (1942)
vlacko Creative Commons License 2017.01.24 0 0 1945

És így a Puy vidék is jobban beleillik az összképbe.

Az alpok fegyűrődése miatt a  riftnek kerülnie kellett nyugat felé.

Mondjuk ez a rift már nagyon régi, és az északi része (az Északi tenger) egy bizonyos mérték után leállt, de a déli része - amennyiben a Tirrén tenger is ide tartozik, az bizony aktív.

Előzmény: vlacko (1944)
vlacko Creative Commons License 2017.01.24 0 0 1944

opsz, sosem gondoltam volna, hogy a Rajnai rift a Földközi tengerben kezdődik, de végül is logikus. Az Északi tengeri folytatást azt tudtam. 

MEg a Texasi riftről se volt foglamam.

A Missisipi mentén is van egy, a legnagyobb földrengéseket az okozta az usában.

Belohin Creative Commons License 2017.01.23 0 0 1943

Nyertünk! Úgy tűnik, fejlődött a rendszer.

Belohin Creative Commons License 2017.01.23 0 0 1942

Most figyeltem föl erre a vázlatra. Van rajta néhány olyan rift, ami máshol nemigen szokott szerepelni. (Kíváncsi vagyok, használható méretben teszi-e be a fórum szoftvere.)

vlacko Creative Commons License 2017.01.23 0 0 1941

Erre mondaná Bendegúz, hogy "Dógozzon csak ténsasszony!"

Előzmény: attila400 (1940)
attila400 Creative Commons License 2017.01.23 0 0 1940

Már január 18-án volt egy látványos dörrenés.

Előzmény: vlacko (1939)
vlacko Creative Commons License 2017.01.23 0 0 1939

Boldog Új Évet kíván a Colima!

Belohin Creative Commons License 2016.12.18 0 0 1938

Vulkános oldal. Sajnos, francia, de vannak jó képek.

vlacko Creative Commons License 2016.11.30 0 0 1937

Attól még lehet freatomamgmás robbanás eredménye.

Előzmény: Belohin (1936)
Belohin Creative Commons License 2016.11.29 0 0 1936

Amikor betettem ezt a kúpocskát, azt gondoltam, vulkán. Kiderült, hogy nem olyan egyértelmű a helyzet. Egyik forrás szerint mészkőtöredékekből áll.

http://www.nicksamoylov.com/series-crater/book-crater/crater-siberia-gold/

http://www.thebigriddle.com/2015/05/the-mysterious-crater-of-siberian.html

Előzmény: Belohin (1782)
vlacko Creative Commons License 2016.11.15 0 0 1935

Én eddig nem is hallottam arról, hogy a Baleároktól télre egy óceáni rift van.

Márpedig ha ez igaz, akkor a Földközi tengernek esze ágában sincs bezáródni. Legalábbis a nyugati medencében.

A keletit meg szerintem a Vörös tengeri rift fogja kinyitni.

Előzmény: Belohin (1934)
Belohin Creative Commons License 2016.11.15 0 0 1934

A nyilak irányítása a felül levő lemez felé mutat, a vázlat egybevág ezzel. Úgy néz ki, érdekes jószág az Adria területe: egy darab afrikai eredetű lemez mindkét szélén alábukik, az Appennin-félsziget felé is, meg a horvát partok felé is. Az első intenzívebb lehet, mert arra vulkánok is vannak, a Dinaridák táján nem tudok róluk.

Előzmény: vlacko (1933)
vlacko Creative Commons License 2016.11.15 0 0 1933

A kárpátmedencénél szerintem nagyon nem stimmel a nyilak iránya. Nem az európai lemez csúszik be a kárpát medence alá, hanem éppen fordítva.

Ugyanígy van Afrika partjainál.

Előzmény: vlacko (1932)
vlacko Creative Commons License 2016.11.15 0 0 1932

Belohin, ezt látod?

Előzmény: Belohin (1931)
Belohin Creative Commons License 2016.11.15 0 0 1931

A Google térkép még szigetnek nevezi, nekem is határozottan vulkanikusnak tűnik. A vidék mindenesetre olyan; keleti irányban ott a Kuh-e Sahand, az ország egyik nagyobb vulkáni hegye.

Előzmény: vlacko (1930)
vlacko Creative Commons License 2016.11.15 0 0 1930
vlacko Creative Commons License 2016.11.15 0 0 1929

Szerintem is az Arenal.

Előzmény: Belohin (1928)
Belohin Creative Commons License 2016.11.05 0 0 1928

A tudományos rovat csinált egy fogós rejtvényt.  A vulkánkitörés, amit az egész világ megérzett cím alatt szereplő képen biztosan nem a Huaynaputina látható. Meg lehet nézni a Smithsonian, vagy a Wikipedia megfelelő oldalán. De akkor mi? Képkereséssel nem sikerült azonosítani, mert a találatok nagy részében ugyanezen vulkánnal kapcsolatos cikk merül föl; valószínűleg ezek egyikéből vette át az Index szerzője is. De van közte még izlandi tárgyú is.

Ránézésre nekem az Arenal gyanús. Csak éppen az ő nevével keresve nem jön föl.

Belohin Creative Commons License 2016.10.04 0 0 1927
Előzmény: vlacko (1926)
vlacko Creative Commons License 2016.10.04 0 0 1926

A finn öböl nem lehet esetleg tektonikus eredetű?

Előzmény: Belohin (1925)
Belohin Creative Commons License 2016.10.04 0 0 1925

A "felfeslő tektonikus lemeztömbhiány" kb. úgy hangzik, mint a kiszera méra nin és egyáltalán... A hozzászóló vagy a jövő fényes szellemi csillaga, vagy csak azért van kint, mert nincs elég hely bent.

Előzmény: vlacko (1924)
vlacko Creative Commons License 2016.10.03 0 0 1924

Egy érdekes kommenten akadt meg a szemem az origón található, Földközi tenger bezárulásáról szóló cikk alatt

Meglepő, hogy a cikk írója figyelmen kívül hagyja a felfeslő tektonikus lemeztömbhiányt, amely kritikus földtani jellegzetessége az utolsó földtörténeti korszaknak, nevezetesen a Balti tenger irányából Jón-tenger irányába ható hasadékrendszer a statikus hegytömegek mentén húzódik, amely a magmanyomás csökkenéssel geotermikus hőjelenséggel magyarázható. A kohászati terminus technikus olvadék fajsúly eltérítő visszahajlás itt jól látható jelenség.

Belohin, te hallottál erről valamit? Merre van ez a hasadékrendszer? Tudok egyről európában, a rajnaira gondolok, de annak semmi köze a Balti tengerhz, meg a jón tengerhez.

vlacko Creative Commons License 2016.09.18 0 0 1923

:-D

Van most valami vulkánkutató legó szett, ott vannak kristályok a láva alatt, lehet ez ihlette meg a fantáziáját.

Előzmény: Belohin (1922)
Belohin Creative Commons License 2016.09.17 0 0 1922

Ezek a napok alatt növő kvarckristályok elég valószínűtlenül hangzanak.

Előzmény: vlacko (1921)
vlacko Creative Commons License 2016.09.17 0 0 1921

Meglehetősen színvonaltalan kis szines a szupervulkánokról. A szerzőt látva nem vagyok meglepve. Valszleg a "gyorsan le kell adnom egy cikket" körülmény motiválhatta  a megírásában.

http://gnlszinfolt.blog.hu/2016/09/16/kitoresre_keszek_a_szupervulkanok#comment-form

Belohin Creative Commons License 2016.08.31 0 0 1920

Izlandi vulkán Katla ismét találta magát a média miatt szeizmikus aktivitás. Az éjszaka került sor a két erős földrengés nagyságrendekkel 4.5 és 4.6 (20 másodperc múlva idő 01.47) és más kisebb nagyságok (3,0 alatt). Ez a legerősebb szeizmikus aktivitás, a vulkán 1977 óta (vagy 1955 óta). Katla utolsó kitörése erősen 1918, de nem ismert, hogy milyen volt, hogy az erős kitörés. Ellentétben a média spekulált a lehetőségét kitörés Katli javasoljuk óvatosan kialakítása tézisek. Növeli a szeizmikus aktivitás a vulkán kapcsolódik a vízelvezető a víz a jég elolvadt kazánok által okozott hidrotermális tevékenység. Mivel 2016. júniusi Ilyen tömény árvíz három - jelenleg hidrotermális víz elérte a folyó Múlakvísl jeget a gleccser Mýrdalsjökull ami szunnyad alatt Katla. Glaciális folyók körül a gleccser évente büdös a hidrogén-szulfid.

Nincs esetén kitörés. Nincs földi deformáció vagy harmonikus rezgés jel jelzi magma mozgás. De a média és a különböző katasztrofális portálok jobban tudja azt sugallva, hogy Katla felrobban. Ugyanez a helyzet a hengerelt minden évben a téma a közelgő ébredés Yellowstone kaldera. Vulkánok nem működik óramű. Végül felrobban. De ez nem kell, hogy legyen most.

Lengyelből fjordította a Google programja...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!