Szivesen jatszanek valami szines-kedves-izletes falatokkal, valami ujat, masabbat mint a bolti megszokott szulinapi tortak - de meg az otthoni is.
Arra gondoltam, hogy a nevuk, a koruk ra lenne irva egyenkent - az 24 kocka lenne. Darab. Mert nem biztos, hogy kocka lenne. Cupcake-et sem akarok. Unalmas.
Szoval - 24, egyedi diszites! A teszta piskota valamilyen kremmel - itt nem ismerik ezt az izt. Ha vanila kremet keszitek, lehet izesiteni gyumolccsel - tobbfelevel, no meg csokoladeval...likorrel...
A kerdeses resz a kevert fondant. Leirnad a receptedet - nem talaltam meg! Halas leszek erte orokkon-orokke...! :))
Ma citrom tortat csinaltam es valami isteni:))) A recept innen van... Szamomra uj ez az oldal, most akadtam ra es egy csomo szuper receptet lattam ott. www.mesterszakacs.eu
Ez meg itten az en citrom tortam receptje. Illetve csak matol az enyem a recept:DDDD A csaladnak csak annyi baja volt vele, hogy kicsit edesnek talaltak. Igy legközelebb en par dekaval a cukor mennyiseget csökkentem, meg megprobalom citrom helyett naranccsal is.
Hozzávalók a tésztához: 60 dkg finomliszt 1 csomag sütôpor késhegynyi szódabikarbóna késhegynyi só 30 dkg porcukor 1 tojás 10 dkg vaj kb 0,5dl tej a tészta nyújtásához: finomliszt a tepsi kikenéséhez: 2 dkg vaj vagy sütômargarin a mákos tekercshez: 20 dkg finomliszt 1 csomag sütôpor 20 dkg darált mák 25 dkg porcukor 10 dkg vaj vagy sütômargarin 2 dl tej 1 közepes nagyságú alma 1 citrom reszelt héja. a vaníliakrémhez: 3 csomag (3x40 gramm) fôzni való vaníliaízû pudingpor 8 dl tej 25 dkg vaj vagy sütômargarin 25 dkg porcukor a csokoládémázhoz: 10 dkg étcsokoládé 3 dkg vaj vagy sütômargarin
1. A tésztához a lisztet a sütôporral, a szódabikarbónával, a sóval és a porcukorral összeforgatjuk. A tojást és az olvasztott, de semmiesetre sem meleg vajat hozzáadjuk, majd annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy közepesen kemény tészta legyen belôle. 2. Ezután 6 egyenlô része osztjuk. Az egyiket enyhén meglisztezett gyúrólapon 30x20 centisre nyújtjuk, majd kikent vagy sütôpapírral bélelt tepsiben vagy annak a hátán, elômelegített sütôben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütôben 165 °C) 6-7 percig sütjük. Még egy lapot sütünk ugyanígy. 3. A mákos tekercshez a lisztet a sütôporral, a mákkal és a porcukorral összeforgatjuk, majd az olvasztott de nem meleg vajjal és a tejjel összedolgozzuk. A meghámozott almát és a jól megmosott citrom héját belereszeljük. 4. A maradék 4 tésztalapot egyenként 30x20 centisre nyújtjuk, és a mákos keverékkel egyenletesen megkenjük. Egyenként szorosan föltekerjük, akár a bejglit, és szorosan egymás mellé egy kikent vagy sütôpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Fél órányi pihentetés után elômelegített sütôben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütôben 165 °C) 16-18 percig sütjük. 5. A vaníliakrémhez a pudingport 2 deci tejben simára keverjük, majd a többi, inmár forrásban lévô tejhez öntjük, és sûrûre fôzzük. Hûlni hagyjuk. A puha (szobahômérsékletû) vajat elôször magában, majd a porcukorral keverjük habosra. A sûrû vaníliakrémet jól kikeverjük, majd kanalanként beledolgozzuk a cukros vajat is. 6. Az egyik tésztalapot megkenjük a krém felével, majd rátesszük a 4 mákostekercset. A maradék krémmel megkenjük, a másik sült tésztalappal befedjük. Letakarva betesszük a hûtôszekrénybe. 7. A mázhoz valókat nem túl erôs vízgôzre állítva fölolvasztjuk, kicsit hûlni hagyjuk, végül a tésztára simítjuk. Éles késsel nyomban bejelöljük rajta a késôbbi szeletek helyét nagyjából 5x7 centisek legyenek , mert így könnyebb lesz késôbb szeletelni. Hûtôszekrényben dermesztjük egy éjjelen át. Másnap forró vízbe mártott késsel a kijelölt tetôk mentén szeleteljük.
Latom, fondant gondjaid vannak. Ha jol emlekszem, mar bemasoltam valamikor ide a receptet, amit en csinaltam. Muködik, de allati maceras megcsinalni/ en tuira meg egyszer neki nem allok/, viszont finom, eredeti "cukraszdas" fondant a vegeredmeny. Nagyon fontos, hogy teljesen zsirtalan edenyben keszitsd.
Mas:
Ismeritek a Fekete rozsat? Nem vagyok nagy makparti, de ez a suti isteni! Ket nyujtott omlos lap, fött vaniliakrem, közeppen pedig omlos tesztaba tekert negy makos "beigli" szeru, tetejen csokimaz. Karacsonyra megcsinalom. Erdekessege, hogy a makhoz sutöport kellett keverni es valami eszmeletelen finom lett az összhatas. Összeallitva ugy nez ki, hogy egy kulön kisutött omlos lap, ra a fött vaniliakrem fele, arra a negy összesutött makosrud, a maradek vaniliakrem, a masodik omlos lap, majd csokimaz. Megprobalok betenni rola kepet, de ha nem sikerul, akkor a www.sutigyar.hu -n megtalaljatok a neve alapjan. Karacsonyra szerintem tökeletes es szamomra teljesen uj recept./volt/ Azon gondolkodom, hogy dioval is ki kellene probalni....
Vanessa csinált már házilag fondánt. A leírás elvileg okés (ha nincs cukorhőmérőd, golyópróbáig kell főzni), szóval működnie kéne, de én is csak elméletben mozgok, gyakorlaton nekünk ott volt a kész fondán, csak melegíteni kellett :)
Mignont szeretnek csinalni. Fondannal - de nem a nyujtossal, hanem az ontottel. Egyszer mar csinaltam nagyon regen - sikerrel - fogok ujra kiserletezni vele. A diszitese biztos nagyon sok lehetoseget fog adni!
Kb ekkorakat szeretnek, de sok-sok szinnel, diszitessel.
én is megnéztem megint azt a honlapot, naggggyon jók azok a tepsik... érzem a vesztem :) megnéztem az angol cég honlapját is, csuda dolgok vannak. Eddig ezt a Silverwood nevet még nem is hallottam, de ezeket a tepsiket még az unokáim is használhatják, rozsdamentes acél... Ha az ember elindul a lejőn - nincs megállás :)
A rózsavíz elsősorban nem cukrászati cucc, hanem az indiai meg arab konyhában használják sokat :) de biztos lehet cukrászatilag is használni valamire.
Most én is tobzódtam, tegnap leadtam egy ölég méretes rendelést a Sőreginél, meg ma még csemegéztem a desszertmesterben, igen nehéz volt a kezemre ülni, de muszáj volt.
megnéztem, az e-bayen a szuper cukrász minőség alig a felébe kérül, mint nálunk. A fuvar drágítja meg, mire ideér, kb annyiba kerül, mint itthon. Amit ajánlottál a Pozsonyi úton, az nagyon jó, kivehető az alja is... gyűjtöm a lelkierőt... Imádom ezeket a cukrászati ketyeréket, már 2 nagy dobozom tele van a kiszúrókkal formákkal csövekkel stb. plusz 1 kisebb a festékekkel.
A Culinaris boltban a Flórián térnél vettem Nielsen-Massey "Madagascar Bourbon" vanilia kivonatot, kipróbáltam - nagyon jó. Ha már ott voltam :) vettem még hozzá citrom kivonatot is, ez a reszelt citromhéjat helyettesíti - olyan az illata, mint a frissen reszelt citromé. Ez is bevált, én a palacsinta tésztájába is szoktam tenni vaniliát is meg reszelt citromhéjat is. Nagyon jól sikerült az új szerzeményekkel.
Láttam még rózsa aromát (rózsavíz ?) ezt nem vettem, bár nagy volt a kísértés :) Ezt mire használják ?
SZlovák ismerősöd nincs? Ott van egy weboldal, ahol lehet minden méretben rendelni, négyzet, ötszög, hatszög és mindenféle formát nem vészesen drágán. 3-8 euró körül.
Hát, igazából kb. egy-egy arányban vannak használatban, bár mostanában nem nagyon jöttek elő, mert általában nagyobb kell, és jön az állítható keret, még ha alacsony is, igazából ez csak a tejszínes krémeknél macera, mert ott ugye kéne a forma, hogy szépen dermedjen.
Ha csak egy maradhat, akkor én a nagyobbra szavazok, mert lefaragni mittomén két centit még mindig egyszerűbb, mint kisebből nagyobbat csinálni :)
(de lehet, hogy megéri megnézni e-bay-en, még az is lehet, hogy olcsóbban ideér, nem tudom)
Köszi a linket. Ezt a céget nem ismertem, de nagyon jó dolgai vannak. Ez a sütő valóban nem ócsó... sokkal jobb a minősége, mint amire szükségem lenne, cukrász minőség. Tettem ide könyvjelzőt... tipródok még rajta :) Melyiket használod inkább a 18-ast vagy a 20-ast ? Melyik praktikusabb ?
Most majdnem rávágtam, hogy á, nem lehet azt kapni sehol, de aztán elmorfondíroztam, mintha láttam volna valamelyik onlány boltban... tudom, nem Bp :) már ha nem az állítható keretre gondolsz (mondjuk annak tényleg alacsony a széle). Nekem úgy van 18-as meg 20-as, hogy Új-Zélandra küldtem érte marcipánt :DD
Mindjárt megpróbálom kitalálni, hol láttam.
Na, itt. Nem ócsó.... de van irl boltjuk is a Pozsonyi úton.
Sziasztok, négyzet alakú sütőformát láttatok mostanában valahol ? (leginkább Bp-en ) Eddig csak szilikont láttam (ami nem lenne baj) csak elég alacsony volt a széle.
799-ért vettem a Pennyben olyan másfél hónapja. A múlt héten is láttam még azt hiszem. Sütésálló persze, de nekem kifolyik a tészta egy kicsit. Aldis jobb, de az 1500 ft körül szokott lenni.
Pedig töltik sokan,hidd el. Azt hiszem mozillával jobban megy ,mint operával. Nem tudom miért. Na meg többször kel próbálkozni,mert egyszer jó,egyszer nem.
Állítható tortaformát sokszor lehet kapni Aldi, Lidl és társaiban, nekem az egyik Metroból van, a másik meg... honnan is? Na nem emlékszem, de valami hasonló kaliberű helyről. A legkedvencebb darabjaim. Szögletest meg vettem jó drágán, aztán rá pár hétre láttam Aldiban negyedannyiért, tökugyanazt...