Közlekedési szakjogászoknak jogászoknak, leendő jogászoknak, közelekdésjoggal foglakozóknak (oktatók, pedagógusok, és a jog alanyai: szabálysértők, bűnelkövetők) részre nyitottam ezt a topikot.
Parkolás díj esetén polgári ügyről van szó (sose szabálysértés vagy objektív felelősség).
Az hogy arréb állok és megszakítom a parkolást, azt szerintem nem szabályos, az önkormányzai rendelet rendezi, hogy ekkor új jegyet kell venni, de ennek érdemes utánanézni.
Kaptál fizetési felszólítást? 60 napon belül adták postára? Ugyanis egy év alatt elévül a követelés, erre kell hivatkozni.
Emellett az összes akkori parkolási rendelet alkotmányellenes, így erre is lehet hivatkozni, illetve a jogerős döntés után alkotmányjogi panaszt benyújtani az AB-hoz, hátha...
Bírósági idéző végzést kaptam parkolási díj nem fizetés miatt. 2008 04 26 a dátum.
Szombati nap, husvét miatt munka nap. A XIII ker Csanádi uton parkoltam, vettem jegyet,
de nem sokat voltam ott. Elmentem a XIII ker Rozsnyai utcába. Fizetős parkolás, az előbb
vásárolt jegy még érvényes, parkoltam. Vissza érve még érvényes a jegy, piros csomag a szélvédőn, parkoló őr
két autóval odébb dolgozik. Megyek, mutatom a jegyet, mondja panaszoljam meg, a szélvédő mögött nem látta a jegyet. Még aznap este faxon panaszolva, panasz el utasítva.
Újabb panaszolás faxon, elutasítva. Telefonos beszélés végén mondja ügyintéző: találkozunk a bíróságon.Bírósági papírok között szines fényképek, parkoló jegy nem látható.
Erre az időpontra bevezették már az objektív felelősséget? A parkoló jegy csak a vásárlás közvetlen közelében érvényes? Önkormányzati parkoló mindkét utca.
Teljesen igazad van, benéztem azalatt a cirka 2-3 másodperc alatt, ezen nincs mit tagadni. Szerencsére senki sem sérült és valóban ez a lényeg a többi csak elvi kérdés. Tulajdonképpen itt csak annyi a kérdés, hogy az nem felelős aki (mint azt láthatod) több helyütt is vétett a kresz ellen. Legyünk őszinték, ha Te éjszaka megállsz egy úton, ahol nem szabad, egy kanyar után ráadásul és még tetejébe elkezdesz tolatni, nem az a minimálisan elvárható, hogy legalább egy vészvillogót kiteszel? Arról nem beszélve, hogy amikor észlelni tudtam volna, hogy Ő tolat és rohamosan közeledik éppen azt néztem nem rongyol e ki elém valaki. Valóban belementem volna a betonfalba, hiszen ki számít arra hogy ott van és kiszámít arra, hogy van olyan hülye (már bocsánat) aki itt tolat az út közepén.
Föl kellett volna ismerni, hogy rohamosan csökken a távolság közted és a két piros lámpa között. Én úgy ítélem meg, (nem bántani akarlak, mert nem is ismerlek), hogy ha akkor és ott egy sötét betonfal van kereszben az úton, rajta két világító helyzetjelzővel, akkor is belementél volna, mert nem ismerted fel idejében, hogy az egy álló vmi az úton. Ez van, ezt benézted, örülj, hogy túlélted, remélem az autókon kívűl másban nem esett kár.
Köszönöm a segítséget, véleményt és hogy meghalgattatok. Lehginkább nem is az aggaszt, hogy fizet e a biztosító valamit a totálkáros autóra, hanem, hogy nem tudom mit lehetett volna másképp csinálni és persze magamat is okolom...
Igen pontosan írtad le, valóban abban a sávban állt és nem haladt hanem állt, csak ezt este tök sötétben 150 méterrről nem láttam, azt hittem megy. Amikor kinéztem oldalra akkor elkezdett tolatni. Hogy abban a pillanatban mikor belementem tolatott e azt nem tudom. A harmadik kocsiban ülők akik apályáról jöttek le látták, hogy tolat. Azt nem tudom, ha ott áll és nem tolat belemegyek e.
A dühítő az egészben, hogy minden normális ember ha megál, főleg estel ilyen helyen minimum egy vészvillogót kitesz és nem az út közepén tolat, henm lehűzódva. kb 30 centi a kocsi elejéből csúszott alá, ha lent tolat simán elfékezek mellette.
Ez valahol érthető helyzet. Egyrészt erre kell hivatkozni, amit leírtál (ahhoz tanú se ártana), másrészt az a kérdés, hogy a tolatás elmaradása esetén a baleset is elmaradt volna? Magyarán a tolatás közrehatott-e az ütközés elkerülhetetlenségében? Szakértői kérdés...sebesség-de gondolom nem gyorsan jött. De ha jól értem te előtted ment ez a tolató és te még amikor odanéztél nem tolatott, majd elindult, te meg azt hitted előre megy és nem számítottál arra, hogy nem lesz meg a kellő távolság, hiszen megy előre? ÉS szépen belementél hátulról, ugyanabban a forgalmi sávban?
Igen, nekem se világos, nyilván bonyolult. Amúgyis minden közlekedési szituáció egy dinamikus, gyors folyamat, így érthető is valahol egy ilyen baleset, egyik figyelmetlen volt a másik meg hülye, ha ilyen helyen tolat.
Ha nem nézek ki oldalra valószínű láthattam/láttam volna. Viszont akkor azt nem láttam volna ha kijön elém az autó, Sajna mindez mint írtam egy kanyar után volt és másodpercek alatzajlott le. Hát nem tudom.. A kresz szerint mit csináltam rosszul? Azt nem mondja, hogy csak magam elé nézhetek, mint a fuvaros ló. Tolató autó esetében beszélhetünk követési távolságról? Eh nem tudom, csak azt, hogy amúgy mindíg körültekintően vezetek inkább túl óvatosan is néha.
Ez mind igaz, és ha körehatott a belsetben, akkor ő felelőssége IS felmerülhet. De ha te hátulról mentél bele a kocsiba, akkor te is felelős vagy, ha láthattad. Már amennyire értem az esetet.
Kösz, igazad van, hogy észre kellett volna vennem, de a tolatással kapcsolatban a KRESZ a következőképpen fogalmaz:
33. § (1) Járművel megfordulni, illetőleg hátramenetet végezni csak úgy szabad, hogy az a többi jármű és az úttesten haladó gyalogosok közlekedését ne akadályozza.
Sőt a 3. pont még azt is leírja, hogy: "(3) Ha a személy- és vagyonbiztonság megkívánja, a hátramenethez a járművezetőnek gondoskodnia kell arra alkalmas irányító személy közreműködéséről. "
Arról nem beszélve, hogy szerintem megállnia sem lett volna szabad, mert
"4) Lakott területen kívül járművel - a lehetőséghez képest - az úttesten kívül kell megállni.
(5) Tilos megállni:
a) ahol a jármű fényjelző készülék vagy jelzőtábla jelzésének az észlelését akadályozza;
b) ahol a jármű és az úttesten levő záróvonal vagy a jármű és az úttest másik szélén álló jármű között legalább három méter széles hely nem marad;"
Mitől lett volna?! Mindketten ugyanazon a főúton voltak, teherauto az autópályaleágazást elnézte(továbbhaladt), megállt, hogy hopp, itt kellett volna elkanyarodni a pályára, visszatolatott, emberunk pedig elbambult és belerohant. Ennyi.
Te vagy a hunyó teljes mértékben. Hátulról belementél egy autóba, mindegy, hogy az tolatott vagy sem. Akkor lenne a másik fél hibás, ha neked sikerül állórafékezni és ezután tolat beléd.
Bocs lehet, hogy körülményesen fogalmaztam. Tehát egy kanyar után a főútvonalon állt egy teherautó amelyről és azt gondoltam, megy. (illetve az alatt a pár másodperc alatt nem tudtam megállapítani, hogy áll míg néztem mert csak a hátsó lámpa világított) Eközben oldalról a pálya lehajtóról jött a főűtra egy autó, én erre néztem oldalra, hogy megáll e, mert nagyon lendületesen érkezett meg. Ezalatt a teherautó elkezdett tolatni visszafele a lehajtón túlról. ((mivel Ő elvétette a lehajtó melletti felhajtót és oda akart visszatolatni). Mire én visszanéztem az útra már esélyem sem volt megállni csak fékezni valamelyest.
Úgy értettem, hogy az, aki a felhajtóról tolatott visszafelé, az túl volt-e már az autópálya kezdete c. táblán. Mert jóval a pályatest elérése előtt szokták kirakni.
nem volt. semmilyen, én a főúton haladtam, amibe belementem az is azon tolatott. Aki az autópályáról érkezett oldalról neki vszínű volt de meg is állt csak nem voltam biztos hogy észrevett és megáll. ezért néztem oldalra.
Rendőrt hívtunk, de nem mondott semmit, csak helyszínelt és felvette a vallomásokat. A lényeg, hogy ez egy fel és lehajtó is volt egymás mellett. A lehajtó sávban jött egy autó oldalról az autópályáról és a felhajtó sávot vétette el a teherautó sörőrje és oda akart visszatolatni előttem. Az hozzátartozik, hogy kanyar után kb 150-200 méterre van ez a fel és lehajtó, tehát amúgy is elég nehéz lett volna észrevenni, hogy ott áll, illetve tolat, de így, hogy abból a pár másodpercből (kb 6-8 másodperc 90-es tempóval) 2-3 másodpercre néztem ki oldalra. Plussz a reakció idő.
Gondolom, hívtatok rendőrt, ők mit állapítottak meg?
Nekem első blikkre a tolatást végző jármű is hunyónak tűnik, mert a KRESZ a 33 §. (2)-ben és a 37 §. (3)/b-ben rendelkezik az autópályán való tolatás tilalmáról. Kérdés, megvolt-e már az autópálya tábla, elhagyta-e már a teherautó azt.
Kicsit mintha kevernéd a le- és felhajtó szavakat, így eléggé nehezen követhető számomra a történeted.
Mondjuk szerintem Te is elmarasztalható vagy, mert ha nem figyelsz magad elé, akkor hová figyelsz?
De majd jönnek nálamnál okosabbak és megmondják. Kíváncsian várom én is az ő véleményüket.
Üdv Mindenkinek! Egy esettel kapcsolatban szeretném kikérni a forumon a hozzáértők véleményét. 2 héttel ezelőtt volt egy közlekedési balesetem, amely a következőképpen történt. Főútvonalon haladtam és egy jobbos kanyar után egy autó pálya lehajtóhoz értem. A kanyarból kiérve láttam, egy autó hátsó lámpáját tőlem kb 150-200 méterre. Eközben az autó pálya lehajtóról egy autó érkezett lendületesen amely mivel nincs besoroló sáv az én haladási sávomba érkezett volna meg. Mivel olyan lendületesen jött, arra figyeltem nem jön e ki elém, eközben az úton (mint kiderült álló autó) elkezdett tolatni visszafele a teherautó amit én későn észleltem és nekiütköztem. Az esethez hozzátartozik, hogy mindez este teljesen kivilágítatlan lehajtóban történt, az autó benn a záró vonal mellett tolatott (a kerék szinte a záró vonalon) vészvillogó nélkül. Elvétette a felhajtót és elkezdett visszafele tolatni. Amikor én láttam még nem világított a olató lámpa, és nem lehetett megállapítani, hogy áll az autó. Miközben én az oldalról érkező autóra figyeltem kezdett el tolatni, amit és nem láttam. Úgy tudom van kresz szabály ami a tolatásra illetve a záróvonalnál történő megállásra vonatkozik. Szeretném a véleményt kikérni az esetben, ki volt a hunyó?