Esetleg adjunk tippeket annak, aki suba alatt (vagy volt közgyűlési határozat, közlönyben megjelentetés?) kicseréli a történelmi utcanév táblákat, s legyen ez is Pap nevelde utca, meg legyen Sör ház, Ország ház, Új világ, Zicsi, Dezsőfi, Kis faludi, vagy Kis Faludi?, utca, meg Kis Fuvaros, Nagy Fuvaros (ja, nem, az már van...)
És egyébként ha már gányolnak, miért Régi posta és miért Nagy Fuvaros?
No kedvesek, egy igen nehéz feladványt hoztam. Adott egy emeletes ház-villa szerű , talán klasszicista. Éppúgy lehet Budán (mint a Nyúl utca pl) mint Pesten (Ilka u pl.) . Ezt csak az fogja szerintem tudni aki már járt itt. A mapsról nem látszik a bejárat, mert hátul van. Viszont a kapu elég egyedi. Lift van a házban. Felteszem a fotókat, és most nem annyira ötletet várok (már rengeteget ötleteltem rajta) mint inkább konkrét megoldást. Előre is hálás köszönet.
Pesterzsébetről: 1870-ben lett önálló (Soroksártól) Erzsébetfalva néven, Erzsébet királynéról elnevezve. 1924-ben rt. város Pesterzsébet néven, majd 1932-től (Árpádházi Szent Erzsébet halála 700. évfordulója emlékére) Pestszenterzsébet 1950-ig.
A Fiumei és az Orczy út szerintem pünkt ugyanakkor kapta vissza a régi nevét '90-ben (talán január 30?).
A balesetben érintett 1342-es pályaszámú csuklós villamos ugyanitt, ugyanebben a kanyarban 1987. január 21-én, szintén hibás váltóállítás miatt (akkor is 24-es volt, és a 23-as kanyarodott be a Vajda Péter utcába) összeütközött egy IFA teherautóval, és kisiklott.
Alig négy évre rá jött ez a felborulásos balesete. Újraépítették, 1993 májusában állt újra forgalomba.
Később, 2003-ban általános felújítást kapott (sok másik társával együtt), és a Combino villamosok érkezéséig (általában a 1357-tel csatolva) a Nagykörúton közlekedett hol 4-es, hol 6-os villamosként. Ezután a Hungária kocsiszínből Kelenföld kocsiszínbe került.
2014. december 20-a körül villám csapott bele, üzemképtelen lett átmenetileg (pontosítani tudna valaki időt és helyet?).
Alig egy hét múlva, december 27-én a Móricz Zsigmond körtéren kisiklott, szerencsére nem rongálódott meg.
...és azóta is vígan forgalomban van, közlekedik, szoktam látni a 47-es vagy 49-es vonalon. Utoljára tegnapelőtt, csütörtökön...
A téma az 1990 körüli utcanév átnevezések itt is. Jelesül most a régi Mező Imre út át/visszanevezése. Ismert, hogy 1990 előtt egészen a Baross tértől a Nagyvárad térig ez volt a neve, majd 1990 után (a pontos dátum egyelőre előttem ismeretlen) a Baross tér és az Orczy tér között Fiumei út, az Orczy tér és a Nagyvárad tér között Orczy út lett (újra).
Forráskutatás közben akadtam (konkrétan rákerestem) egy 1991. január 8-án történt villamosbalesetre, ami a (mai) Orczy út és Vajda Péter utca sarkán történt. Közfeltűnést keltő baleset volt, ahogy akkor mondták. De az akkori újságok nem igazán találták el a pontos helyszínt, illetve a megnevezéseket.
A Népszabadság határozottan "Fiumei (Mező Imre) út"-nak írja a cikk ábramellékletének magyarázatában:
Az Autó-Motor - amely csak egy kicsit később számol be az esetről - szintén így tálalja: "Az utóbbi évtizedek legsúlyosabb közlekedési tragédiája történt azon a januári délutánon, amikor Budapesten egy 24-es villamosa Fiumei út (Mező Imre út) és a Vajda Péter utcakereszteződésében felborult."
A többi újság általában csak a Vajda Péter utcát említi meg, és "bölcsen" hallgat a Mező Imre út új nevéről. Ami - elvileg - akkor már Orczy út volt.
És ekkor belémhasított egy halovány gondolat: lehetséges, hogy nem is egyszerre történt a "kettéosztásos" átnevezés? Elképzelhető, hogy rövid ideig az egész Fiumei út volt, és az Orczy út elnevezés csak később lett? Lehet, hogy valami hasonló volt, mint szintén akkoriban a XX. kerület elnevezése Pestszenterzsébetre, majd miután "rájöttek", hogy nem az Árpád-házi Erzsébetről kapta a nevét, hanem Sisi királynéról (ez igaz egyáltalán?), szinte néhány hónap múlva visszakeresztelték Pesterzsébetre...
Az épületet, az Ön által udvariasan említett rondasága miatt, sohasem néztem meg alaposabban. Pontosabban igyekszem nem meglátni. Így az sem tűnt fel, hogy a terasz a trolivezetéknél alacsonyabban van. A földszinten levő élelmiszerboltban egyszer jártam, amikor még ABC volt, de akkor sem találtam meg benne a kerestt árut. Ha legközelebb arra megyek, feltétlenül megnézem az oszlopokat. Köszönöm, hogy felhívra a figyelmet erre a különleges megoldásra.
A trolivezeték keresztsodronyit nagyon sok helyen az előtte ott közlekedő villamos vezetékének keresztsodronyaira, falihorgaira szerelték.
Érdemes megnézni a Hold utcában is ezeket a falihorgokat, hiszen 1949, a 70-es troli megindulása előtt itt is villamos járt. No meg a Hold utca és a Kálmán Imre utca sarkán az erősen lekerekített járdaszegélyt: ott fordultak valamikor a sínek...
Mind a két ojjektumon látok valami csővezetéket. Azt nem tudom, hogy táp-, szakaszoló-, vagy ellenőrzővezeték futhatott bennük, de, hogy a rendszerhez tartozott, az szerintem biztos.
Csak a történelmi hűség kedvéért: két részletben szűnt meg a troliközlekedés, és ezzel a trolivezeték a Rippl Rónai utcában. Eredetileg a Marx tér felé Szondi-Rippl Rónai-Rudas László volt az útirány, vissza pedig Rudas László-Dózsa György. Aztán amikor a 72-es a Hermina útra került, először (a Nyugati felé) Szondi-Bajza-Rudas László, vissza Rudas László-Rippl Rónai-Szondi. Tehát a Rippl Rónaiban megfordult a menetirány. Ez az állapot nem maradt fenn sokáig, a Városliget felé tartó irányt hamar a Munkácsy Mihály utcába tették át, ekkor megszűnt a Rippl Rónai utcai szakasz, és vele az itt kanyarodó vezeték. A betontömbök azóta munkanélküliek...
A FAV-remíz felől biztosan nem volt betáplálás, a troli és a villamos (meg a FAV) nincs azonos táplálási szakaszban, nem is volt. A troli betápja a Szondi/Dózsa György sarkon volt, és van ma is. Viszont az általad betett streetwiey képen jól látszanak az egykori Rippl Rónai utcai szakasz falihorgai. Ebben a nézetben is, és ha megfordulunk, a Rippl Galéria molinó bal oldalán, fölötte, a másik oldalon is, az első emeleti ablakok magasságában.
A 71-es és a 72-es is itt fordult (Marx tér felé) a Szondi utcából jobbra a Rippl Rónai utcába, a vezeték, és a vezetéktartó oszlopok a sarkon jól kivehetőek a '72-es légifotón. Aztán amikor ez a "szép" ház épült, az oszlopok helyett a keresztsodronyt a házfalak falihorgaira szerelték át - gondolom, nem akarták oszlopokkal eltakarni ezt a "csodás" látványt az épület sarkáról. Mivel azonban a falihorgok úgy hat és fél méter magasan vannak, a homlokzat meg ennél alacsonyabb, ez a két betontömb magasította a kellő mértékre; a horgok a mai napig ott vannak a foszladozó betontömbökben.
Érdekes, hogy akkoriban az ilyen dolgokat mér előre betervezték, és nem csak ad hoc történt a trolivezeték rögzítése. Később, amikor már a Szondi utca-Bajza utca lett a 72-es útvonala, a kanyarodó vezeték feleslegessé vált, és más módon rögzítették az egyszerűbb geometriájú keresztsodronyokat.
Bármilyen furcsa, ezen a '72-es képen vannak olyan árulkodó jelek, amik a későbbi betonkockák funkciójára utalnak. A '85-ös kép sajnos felbontásában nem hozza a funkciót. (Sose értettem, hogy ezeken a "színes" képeken miért rózsaszín a zöld...)