Advanced Photoshoppereknek egy remek script:
DenoiseISO Ez ps-muveletek sorozataval csokkenti a magas ISO-ju digitalis fotokon talalhato zajt, nagyon ugyesen. Es erdemes vegignezni azt is, hogyan csinalja.
udv, balas
red eye: Én speciel nem tudok olyan plug-int, ami ezt csinálja, de meglepôdnék ha nem létezne. Amirôl tudok az egy photo-soap nevü progi, ami pont erre jó többek között. Sôt az talán az élességre is ad megoldásokat.
A kép élességével kapcsolatban van egy pár dolog amit ki lehet próbálni photoshopon belül, de lehet hogy látni kéne egy példát hogy mennyire éles, meg hogy mit akarsz vele majd csinálni (print, net, stb), az függ attól hogy mennyire életlen, mire fogod használni, mekkora, meg még sok minden. De elsöre: nyilván a sharpen (filters), brightnes contrast? levels?, meg sok minden tényleg, csak kéne pontosabban tudni hogy mi a szitu. Ha fölraksz valahova egy képet, én szivesen megnézem, és kitalálunk valamit.
Nyilván kézzel cibálják le, mert kis hazánkban kevés olyan volumenű pólómegrendelés van amely kifizetődővé tenné a teljesen automata gépek bevetését.
De egy sokszínes nyomatnál azt a nyavajás kézi karusszelt is be kell állítani ami nem egy perc.
Egyébként van egy "szitaNyomás" nevű fórum itt a Tasztalon, csak asszem elsüllyedt. Nem én nyitottam...:-)))
Szerintem lehet hogy ott kéne folytatni mert a photoshop nem csak a szitázásról szól és kezdünk kicsit Offok lenni.
Kedves T.zászlós! ,,Egyébként szivesen beszélgetnék e témában csak félek, hogy a terhedre lennék mivel valószinűleg nem sok újat tudnék neked mutatni.,, Nem lennél a terhemre.
Még csak tizenegynéhány éve szitázok, s mindent én sem tudhatok.
Egyébként textilben nincs túl nagy jártasságom, sem tapasztalatom, mert eddig jóformán csak vinilre, papírra, kartonra dolgoztam.
Nekem a szitázás csak profilkiegészítés, az ofszet mellett.
Különben minden érdekel, ami szitával kapcsolatos, magánban is szívesen fogadom leveled és Te is fordulhatsz hozzám bármilyen kérdéssel, ha tudok segíteni fogok.
Én még nagyon láma vagyok a PS-ben. Nem alkotó munkához, inkább a fényképeim "javításához" használnám.
Lenne egy-két konkrét kérdésem:
Tud-e hozzá valaki red eye reduktor plug-int?
Ha egy kép életlen (nem kicsit, de nem is extrém módón) akkor lehet-e egyáltalán megfelelő minőségben élesíteni? Sok mindent kipróbáltam a beépített szűrőket, mag a PS bibliában leírt eljárásokat, de semmivel sem voltam elégedett.
Szóval nem éri meg, gondoltam, mert annyi gépet beállítani néhány nyomás miatt rohadtul nem kifizetőső.
Kösz Trollej, majd bekukkantok, még nem volt időm tesztelni a mammut2-őt.
A gond az, hogy egy szitanyomással készített transzfer matricánál meg kell fizetni a (színenként egy darab!) film, szita,gépbeállítás festékkeverés költségét és nagyon nem mindegy hogy ez a fix összeg 5db vagy 1000db póló között oszlik meg.
Tehát kis darabszám esetén lehet hogy járhatóbb (olcsóbb) a spec printerfólia
Viszont pólóra érdemes direktben nyomni ha lehet.Ha látnám a grafikát konkrétabbat is tudnék mondani....
Mennyibe kerülne, és egyáltalán megoldható e az, hogy ha csinálok egy grafikát és azt egy pólóra szeretném rárakni? Tudom, hogy ez lehetséges, inkább a kérdés úgy szól, hogy nem kerül e túl sokba, ha mondjuk 4-5 darabról lenne szó?
Esetleg úgy lehetne még manuális módon direkt színekre bontani Photoshopban, hogy a Select menüben a kívánt színeknek megfelelő színtartományokat választasz ki, és a tűréshatár csúszka variálásával szabályozod a tartomány terjedelmét.
Szia Balas! A 6 színre bontás egy plugin (Colorcrunch)segítségével történik RGB-ben. Ez a kis plugin ugyanis képes arra, - minden más programmal ellentétben - hogy RGB fényspektrumot bontson.
A 9 színre bontás pedig szintén így működik, csak a SpotProcess nevű pluginnal. Ezek beszerzése nem túl egyszerű, nekem is csak egy free verzióm volt, ami 18 próbát tett lehetővé.
A SpotProcess plugint ára 3.995 USD. :-(((
Direkt színekre én úgy szoktam bontani a grafikát, emblémát hogy először vektorizálom, majd manuális módon bontom szét színeire Corelben.
Koszonet a javitasert. A nyomdai eljarasokban nem vagyok szakerto, igy a kiegeszitesed szamomra is tanulsagos. De amikor a Photoshop CMYK szinrebontasat emlegetem, az nem csak a C,M,Y,K szinekre bontast jelenti, hanem altalad megadhato (3+fekete) szinekre bontast.
Viszont erdekelne a velemenyed az eredeti kerdessel kapcsolatban:
1. Lehetseges-e (es hogyan) 6,9 szinre bontani PhotoShopban? Es mondjuk 2-3 szinre?
2. Lehetseges-e N db direkt szinre bontani photoshopban (ahol a szineket en adhatom meg)?
En az elsore nem tudok jo megoldast, csak az altalam leirt modszert, mely 2-4 szinre mukodik (tobbe-kevesbe). A fekete nyomast ki lehet kapcsolni (fekete felulnyomas mennyiseget 0%-ra allitva), a nem hasznalt szineket feherre allitva pedig azok tobbe-kevesbe kimaradnak a jatekbol.
A masodikra pedig talan az indexed color formatumra valo valtas a megoldas, ahol kell csinalni egy N szinu palettat a hasznalt szinekbol.
udv: balas
Kedves Balas!
A színrebontás az nem csak CMYK színekre történő bontásból áll. Ez a bontás csak a négyszíncolor nyomáshoz jó. Inkább csak volt jó. (Az 1870-es években felfedezett 4 szín color eljárás tökéletes volt abban az időben, amikor a színekkel szemben támasztott ígények még szerények voltak.,,) Ezen kívül van még:
1. HexaChrome-bontás 6szín colorhoz (CMYK + narancs + zöld)
2. RGB színbontás szintén 6színcolorhoz (szitához)
3. RGB színbontás 9színcolorhoz (szitához)
4. És a van a direkt színekre bontás, amikor nem CMYK-t fogok nyomni, hanem csak direkt színeket.
Például pirosat, feketét, kéket stb...
Ezt is alkalmazzuk szitához és ofszethez egyaránt.
Canon a barbár!
Öszintén örülök neki, hogy Te már hallottál 8-10 direktszínre-bontásról. Ugye a Spotprocess-re gondolsz? Szitában ez a jövő! A CMYK-bontás már nekünk a multé lesz :-))).
T.zászlós!
Én vektorizálással szoktam direktszínes grafikáklat, emblémákat, címereket színrebontani szitához, de Corelben. Nekem ez bevált. Fekete körvonal felülnyomása esetén szépen lehet szabályozni az alsó színek alátöltését.
Köszi, azóta már sikerült megynomnom az F1-et, és elolvasni:-)))))) Az a arózsaszínes árnyalatú réteg volt a bűnös, azt kellett kicsit alakítgatni. Végtére is nem is olyan nehéz:-)))
Asszem ezúgy megy, hogy van akkor azokon a tga képeken egy alpha channel. Ezt a channelnél fogod találni (toód layers, meg channels meg mittomén ablak) Na ott van egy plussz channel, amit nem lácc, de az a maszkja végülis a dolognak. Remélem így.
Szitárol lemaradtam, de még szerencse mert belesültem volna ;)
Akadt némi problémám a TGA foemátumú képekkel. és segítséget szeretnék kérni!
A szitu a következő: Egy játékhoz szeretnék saját jelzéseket gyártani. Hogyan tudom azt megcsinálni, hogy a fehér színű részeket átlátszóként kezelje? Már próbáltam úgy, hoyg egy már meglévő képet rajzoltam át, de amikor a játékban kipróbáltam, az eredeti kép átlátszó résein volt csak átlátszó:-))))) Mit tegyek?
Előre is köszi!
Köszönöm a segítséget, a hétvégén lesz időm játszadozni vele, utána beszámolok.
Vágod egyébként ezt a szitanyomás témát mint látom, mivel csakugyan felesleges a külöböző színű festékeket egymásra nyomni.