Nezd meg Havoddat, belefér-e a koltsegvetesbe. Mi 2024-ben voltunk es egy csoda volt a korall. Es az elso olyan sziget, ahova a sziget sajat honlapjan foglalva olcsobb volt, mint irodan keresztul.
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni. Jövőre a Maldív-szigetekre tervezünk menni, és olyan szigetet keresünk ami megfizethető viszont a house reef remek. Eddig a Sun-on, a Filitheyon, és az Embudu-n jártunk. Ezek közül igazából csak a Filitheyo-n volt viszonylag ép a korall-állomány, két éve az Embudu-n már alig találtunk élő korallt, pedig körbeúsztuk a szigetet. Tudtok ajánlani olyan szigetet ahol még sok az élő korall és fajban gazdag a "hal" állomány? Esetleg volt valaki mostanában az Ellaidhoo-n?
HUUU.... De jó!¡! Köszönöm szépen. Legalább egy kicsit képben vagyunk. Tudom, hogy a resort az igazi Maldív de kicsit duzzogva talán ezt is kibírjuk valahogy. Mi ettől is boldogok vagyunk. 1 hét resort lehet, hogy kijönne ebből a pénzből ( nem biztos) de inkább a 3 hét lakott sziget. Nekünk is több mint 29 óràs lesz az út. Örülök, hogy lehet halacskàkat látni, mert tavaly Thulusdhoo -n nem sikerült ami az én gyàvaságomon múlt, mert nem mertem a csónakból beugrani a mély vízbe.
Az Addhoo atoll a legdélebbi atoll, már az egyenlítő alatt. Egy teljesen más világ. Nem szabad és nem lehet összehasonlítani más szigetekkel. Nagyon nagy sziget. 5 km hosszú. Teljes hosszában a repülőtér kifutópályája vágja ketté. Már elkészült és még 2005-ben átadják a nemzetközi repülőteret.
Gan, Feyadhoo, Maradhoo, és Hithadhoo szigeteket hidak kötik össze. Aszfaltozott úton lehet végig menni a szigeteken. A táv kb. 20 km. A közlekedési szabályok elég szigorúak. Lakott területen 30 km/h, azon kívül (ilyen rész kb. 2 km van) 60 km/h. Ezt ott mindenki be is tarja. Az autók és a motorok mind-mind újak vagy max. 2-3 évesek. Nagyon jó állapotúak. Elég furcsa a baloldali közlekedés. Aki még nem próbálta annak nagyon nehéz balra kisívben, vagy jobbra nagyívben kanyarodni. A mobiltelefon nagyon elterjedt. Szinte mindenkinek ott van a kezében, és lelkesen használja is. Látni olyan motorost is, aki menet közben használja. A gyalogátkelőt tábla jelzi, és széles fekvőrendőrre van felfestve.
Kb. 20.000 ember él a szigeteken. A helyiek hihetetlenül kedvesek. Ahogy végigmegy az ember biciklivel mindenki integet, mosolyog. Érdekes figyelni a férfi-nő kapcsolatokat. Amíg a gyerekek kicsik vegyesen rohangálnak. Amikor már kamaszodnak akkor már külön vannak a fiúk és a lányok. De látható, ahogy a fiú és lány csapatok egymással beszélgetnek és jól lehetett látni, hogy ki az az 1-1 fiú és lány, aki miatt ezt teszik. A lányok nagyon szépek. Némelyik már-már kacéran mosolyog a turistára. Teljesen normálisan öltözködnek. A gyerekes anyukákon azért már látszik a muszlin hatás. Fejkendőt általában már viselnek.
A házak nagyon picik és a kertek sem olyan szépek, mint a szállodában, vagy a nyaraló szigeteken. Esténként nagyon jó illatokat érezni az utcán. Természetesen van futballpálya is. A helyi sportklub sportolói délutánonként kocognak. A foci pályán még késő este is rúgják a labdát. Az iskolában a lányok is röplabdáznak.
Equator Village
Egy csodálatos kertben elterülő 78 szobával rendelkező szálloda. A szobák 8 sorház jellegű épültekben vannak. Az ellátás pazar. Az all inculsive ellátás tartalmazza a napi 3 étkezést, üdítőt, a napi koktélt, (délután van szendvics is), 2 sznorizást, island hoppingot, biciklikölcsönzést. Az alkoholos italok egy részéért azonban már fizetni kell, de ezt jól láthatóan jelzik is.
A hotelnek nincs ajándék boltja. Ha kijön az ember a szállodából, akkor közvetlenül mellette van egy kis bolt és 100 méterre másik három. Ott a turistáknak szánt ajándékokon kívül kapható még festék, elektromos készülék, vízcsőidomok, stb. A szálloda bejárata előtt 24 órában őr áll. Az nem derül ki, hogy miért. A közelben van egy imaterem és az őr is elmegy imádkozni! Este a szálloda előtti utat lezárják, hogy ne zavarja a nyaralókat semmi. Ilyenkor kis kerülőre kényszerülnek a járművek. A forgalom igen csekély. 5 percenkét 1-1 autó, vagy percenként 1-1 motor. Némelyik olyan csöndes, hogy csak látni lehet, hallani nem.
A hotelben nők is dolgoznak. A recepciós és a takarítók. A személyzet minden tagja otthon lakik. Úgy járnak dolgozni, mint mi. Ha végeztek a munkával, hazamennek. A pincérek naponta többször is.
0-1. nap
Felvirradt a nagy nap! 2005. március 6. E napon egy több éves álom beteljesült. Dél körül indultunk Budapestről Bécsbe. Útközben minden volt, ami az igazi téli hangulathoz kell. Havazás, hóátfúvás. Ennek ellenére gond nélkül megérkeztünk a reptérre. Repülőnk a Lauda Air Boeing 767-300-s gépe (OE-LAE) 20 óra 10 perckor indult. Vacsorára két féle menüből lehetett választani. Mindketten ugyanazt ettük. Csirkepörkölt nokedlivel, salátával, süteménnyel és üdítővel. Vacsora után alvás, illetve fakultatív programként filmnézés. Reggelire friss zsemle, felvágott, és sajtkrém. Menetrend szerint érkeztünk Sri Lankára. Ott egy bő órát tölthettünk a Duty Free-ben. Vettünk egy kis teát, hiszen ez a legismertebb terméke az országnak.
A repülőnk végre elindult Male-ra. Útközben már csak üdítőt szolgáltak fel. Pontosan érkeztünk meg 12.40-kor. A repülő hátsó kijáratánál fogadott minket a nagyon meleg és párás maldív klíma. Megérkeztünk! Gyalog sétáltunk be az érkezési csarnokban. A beléptetési ceremónia után megkezdődhetett a két hetes álomnyaralás. Az épületből kilépve a táblás emberek fogadtak. Előbb az utazási irodánk szerinti pulthoz irányítottak, majd onnan az Island Aviation légitársaság pultjához. Ott kaptuk meg a belföldi repülőjegyet. 2,5 órát kellett várnunk arra, hogy bemessünk az indulási csarnok klimatizált épületébe. 17.15-kor indult az Island Aviation DASH 8-200-s típusú gépe (8Q-AMD). Ez egy 36 személyes gép delfines festéssel, királykék bőrülésekkel. Az első sorban ültünk. Akkora volt a lábtér, hogy alig értük el a pilótafülke hátfalát. Nem sokkal a felszállás után feltálalták a legfinomabb hideg menüt, amit valaha repülőn ettünk. Halpástétomos szendvics, csokoládés süti, tea, víz, szárított szerecsendió. Egy órás repülés után megkezdtük a süllyedést. Ekkor kaptunk egy névre szóló igazolást, hogy átrepültük az egyenlítőt!
A szállodából kisbusszal jöttek értünk. A recepción hűtött citromos kendővel, wellcome drinkkel és űrlappal vártak minket. A 29 órás utazás véget ért!
Gyorsan átöltöztünk és elmentünk vacsorázni. Vacsora után sajnos elromlott a szobánk ajtaján a zár. Gyorsan átvittek minket egy másik szobába és elnézést kértek. Feleslegesen hiszen, erről nem ők tehettek. A szoba nagy alapterületű. A fürdőszobában hideg-meleg víz van. Ha nem lenne elég meleg a víz, be lehet kapcsolni az átfolyós rendszerű elektromos vízmelegítőt. Minden szobához tartozik egy terasz is. A teraszokon álló biciklik számából lehetett következtetni a szálloda telítettségére. 50-60% körül lehetett.
2. nap
Ébredés után reggeli Ekkor végre megkóstolhattuk az igazi maldív omlettet. Utána elkértük a biciklit és elmentünk kerekezni. Olyan dolgokat láttunk, amit mások talán még nem. Benzinkutat és bevásárló központot. Ebéd után, irány a tenger. Az első 10-15 másodpercben egyetlen halat sem láttunk, na de utána! Egy kisebb halraj beszorult közénk és a part közé, amikor egymással szemben úsztunk. Szegények nagyon megijedhettek, mert össze-vissza úszkáltak.
3. nap
Reggeli után indulás sznorizni. Még indulás előtt a víz alatti fényképező romlott le, majd kb. 3 perc sznorizás után a pipám is. Csak vízivásra volt alkalmas. De azért még így is nagyon jó volt. Ebédig a tengerben fürödtünk.
Ebéd után ismét irány a tenger. Hatalmas volt a tömeg. A kb. 200 méteres partszakaszon másik 4 ember is volt. Délután a kertész épp az előttünk lévő kókuszpálmát aratta le. Amikor végzett, hozott nekünk friss kókusz. Nagyon finom a tej is és a kocsonyás kókuszhús is.
4. nap
Island hopping! 8.45-kor indultunk el egy kis hajóval. 1 óra nyugodt hajókázás után érkeztünk meg a helyiek által lakott Meedhoo szigetre. Megnéztük a falut. Átsétáltunk a szigeten egészen a másik oldalon lévő tengerpartig. Itt még igazi békés élet van. A turistát nem rohanják le a boltosok. Visszafelé bementünk egy boltba venni egy blúzt. Igaz a rúfia-dollár átszámolás 5 percig tartott. Majd a végén közölte az eladó, hogy sixty. Egy kicsit soknak tűnt, de az eladó is rájött, hogy rosszat mondott. A helyes ár a sixteen volt. A szigeten láttunk még kókusz és minibanán-fát, autószerelő műhelyt. Talán ha 4 autó és egy tucat motor volt a szigeten, amit lassú tempóban is 20 perc alatt lehetett keresztülsétálni.
11 órakor tovább indultunk egy lakatlan szigetre. A sziget egyik részén nagyon szép volt korall, míg a másik részén a tengervíz olyan forró volt, hogy csak lassan lehetett bemenni. Ebédre paradicsomos tésztát és sült halat kaptunk. Ebéd után is sznoriztunk. Körülbelül ½3-ra értünk haza. Estére derült ki, hogy a 30-s naptej ellenére is jól leégtünk. Igaz csak ott ahol kilógtunk a ruha alól. Tehát majd mindenütt.
Előző este a vacsoránál elbeszélgettünk Abdullal a pincérünkkel hogy a szállodában kapható paprika nem igazán erős. Erre a mamája kertjéből hozott Melindának, igazi kétszer csípős paprikát.
5. nap
Egy tipikus csendes maldív nyaralási nap. Délután megkezdtem a 10 napos háborúmat a denevérekkel. Ha közel repültek és a fényviszonyok is jók voltak, akkor nem volt nálam a technika. Ha technika is volt és közel is repültek, akkor már sötét volt. Azért néha sikerült győznöm is. Vacsorára BBQ party volt.
6. nap
Éltük a tipikus maldív nyaralók életét. Tenger, sznori, napozás. Délután ismét bicikliztünk egy kicsit.
7. nap
Hajnali napfelkelte lefényképezése. Az éjszaka valamikor eshetett az eső, mert a napágyak csurom vizesek voltak, de ezt nem lehetett látni a sötétben, csak érezni. Délelőtt kipróbáltuk a medencét és az annak közepén lévő bárocskát.
Délután a nagy atoll-kerékpártúra. Felmentünk a legészakibb szigetre. Oda-vissza kb. 40 km-t tekertünk. Útközben elkezdett cseperegni az eső. Beálltunk egy nagy pálmafa alá. 10 perc után tovább indultunk. 300 méterrel arrébb már nem is esett. Vacsora után becsomagoltunk, hiszen másnap utaztunk tovább.
8. nap
A hazautazók programját mindig az előző nap írták ki a faliújságra. A repülőgép 12.50-kor indult. 11.20-ra kellett a reptérre érni. Elvileg. 11 órakor elvitték a bőröndjeinket, útleveleket, és a repülőjegyeket. Hárman jöttünk haza aznap. Nekünk hármunknak fél órával korábban 12 órakor tálalták az ebédet. Abdultól, mamája készítette maldív csokit (kókusz és cukor) kaptunk búcsúajándékként. Utána kivittek a reptérre. Kicsit furcsa volt, hogy nem csak a csomagok súlyát mérték le, de minket is. Erre azért volt szükség, hogy a gépre annyi banánt tehessenek fel, amennyit csak elbír. 10 perc várakozás után jött meg a gép. A repülőn valami nagy, sárga, kerek volt az előttünk lévő ülés alatt. A mentőcsónak! A pilóta helyi nyelven elkezdte mondani a szokásos információkat. Csak mondta, mondta és mondta. Majd rájöttünk, hogy épp az imát hallottuk. Biztató kezdet: mentőcsónak és ima. Az út gyönyörű és eseménytelen volt. A látvány lenyűgöző. A menü ugyanaz volt, mint az 1. nap. Leszállás után busszal vittek minket az épületig. Legalább 25 másodpercig tartott az út. A repülőtéren nem volt másik gép, csak a mi belföldi járatunk, ezért az érkezési csarnok teljesen üres volt. Se utas, se határőrök.
Itt vagyok. 20 éve jártam Gan szigetén, így az infoim nem túl frissek. Nekem a resort sziget jelenti az igazi Maldív szigetet. Ez egy helyiek által is lakott sziget. Több sziget van egymás mellett, amiket aszfaltozott út kötött össze. Forgalom szinte semmi. Néhány kerékpáros 1-2 kismotor és néha 1-1 autó. Nagyon érdekes volt megfigyelni a helyiek életét. A szálloda (Equator Village) személyzete a munka végén hazament, így nem voltak hónapokra elszakítva a családtól. Sajnos akkoriban elsősorban filmes fényképezővel fényképeztem, és a képeket azóta se digitalizáltam, így nem nagyon tudok feltenni.
A Male-Gan útvonalon egy 37 személyes kisgéppel repültünk. Felszállás előtt ima hangzott el, a lábam alatt volt a mentőcsónak. Hazafelé az utasokat is lemérték, hogy a gépre minél több banánt lehessen feltenni.
Asszem a Maldiv rajongók kifejezésből jött a neve, egy crx nicknevű felhasználó csinálta magánszorgalomból (és az alapja az itteni fórum volt, olyan nevekkel, mint az említett Pitta2, vagy CSinnka, vagy Sharkpapa, vagy éppen Bandos, akik anno még személyes találkozókat is tartottak - hiába, akkoriban (kb. 15-20 évvel ezelőtt) tök más volt a közösségi élet még itt is -. Egy csomó-csomó szigetről (akkor még csak resortok) szedett össze minden akkoriban elérhető infót. Fényképeket, hivatalos infokat (a sziget címe, honlapja, e-mailje, stb.), az indexről pedig a vonatkozó hozzászólások voltak összeszedve szigetenként.
Nagyon-nagyon használható volt. Csak közben valószínűleg lejárt az ideje és beszántódott, megszűnt. Biztos van a megszűnésének is közel 10 éve. De az őskorban, amikor még kevesebb volt az info, lényegében megfizethetetlen volt, amit nyújtott.
Ami az elbizonytalanodást illeti: akkoriban a resort sziget volt az "igazi" maldiv sziget, mert lakott szigeten levő szállás még nem létezett és így van egy kis lekicsinylés is abban, hogy nem igazi maldiv sziget Gan, mert ott már akkor is a lakott szigeten volt szállás. Ma már nem polkorrekt leszólni a lakott szigeteket, de a legtöbbek szemében ma is a resort az "igazi". Felesleges tehát ezért keresgélned tovább:)
Ppróbàltam vissza olvasni Pitta2 hozzàszólàsait csak két rövidkét talàltam. Ő is a malongora hivatkozik,hogy ott van részletes leírás. De nem talàlom sehol. Kicsit elbizonytalanodtam mert azt írja,hogy nem igazi Maldív sziget. Most mit csináljak?? Keressek màsik szigetet. Én is szívesen mennék resort szigetre, de az nagyon sokba kerül. Majd egy màsik êletben.
Szerintem arra emlékezhetsz, hogy az "ősmalongók" közül az "őskorban" Pitta2 járt Gan-on, és Ő sok infót megosztott akkor a nyaralásáról, én pedig sokat kérdezgettem itt a fórumon Gan-ról, mert (már akkor is) minden maldív sziget, élmény, és infó érdekelt.
Pitta2 egyébként néha még mindig benéz ide a fórumra, legutóbb idén márciusban írt pár hozzászólást a februári Dreamland Maldives nyaralásukról.
Írtam egy jó hosszú vàlaszt aztán eltűnt az egész.
Igen végig ezen a szigeten leszünk messze is van még utàlunk cuccolgatni. Miutàn kiderült, hogy. Dhiffushin kicsi az àgy (160 cm) új szàllàst kellett keresni. Több lakott szigetet néztem, de a férjem speed boottal mind tàvolinak talàlta. Beràgtam mondtam, hogy keressen ő tovább.félve mutatta, hogy ebbe beleszeretett, csak " kicsit " messze van, de minden kritériumnak megfelel ami nekük fontos. A szàllàs felajànlott egy kedvező transzfert 320 USD Male- Gan retur+ csomag+ autó a szàllàsig. A jegy normàl 408 USD. Ami még fontos volt,hogy ott van kórház. Mivel 5 éve Tenerifén sztròkot kaptam, neki ez megnyugtató, hogy van segítség.kicsivel dràgàbb mint a másik két sziget leltt
volna de az ésszerűségen màr régen túl vagyunk. Pont 6 hónap múlva indulunk. Dolgozik a MESZ.
Nem lesz egy könnyű út.. Bud-Dubaj, Dubaj- Sharjah taxi(10 perc) Sharjah-male, Male-Gan, ezek után màr nem akarok màsik szigetre költözni.
Nem, sajnos nem nyaralunk, egyelőre sok-sok meló van, nyaralás majd talán szeptemberben, de az is csak itt Európában. A következő maldív talán, illetve remélhetően majd jövőre, de egyelőre még nincs konkrét terv.
Moonwalkr most kivételesen rosszul emlékszik, nem voltunk még Gan szigetén, így Maradhoofeydhoo-n sem.
A legdélibb sziget, illetve resort, ahol voltunk az a Havodda, de az sincs annyira délre, mint Gan.
Nem valószínű, hogy tudok segíteni Maradhoofeydhoo-val kapcsolatban, és a lakott szigetek közül is csak 3 szigeten szálltunk meg eddig összesen (plusz jónéhány egyéb lakott szigeten kirándulásokon), míg a resort szigetek közül (ha jól számolom) eddig 22 szigeten jártunk (+ 3 további resort-on kiránduláson voltunk), úgy, hogy néhány resort szigeten többször is voltunk (Royal 6-szor, Filitheyo 4-szer, Meeru, Bandos 2-2-szer).
Egyébként mi alapján döntöttetek a kedvező áron túl Maradhoofeydhoo mellett? A 3 hét alatt végig ott lesztek?
Szia Bandos! Nagyon eltûntél... Gondolom nyaralsz valami csoda helyen.írtam email-t. De visszajött. Szerettem volna konzultàlni veled Maradhoofeyhoo- ról. Moonwalker említette,hogy Te màr jártàl ott.
Maradhoofeydhoo, végül. Ide megyünk.ez a legdélebbi lakott sziget.Maléból helyi jàrattal megyünk és nem lesz másik sziget ott maradunk végig. Remélem jó lesz. A szállás nagyon kedvező áron adja a transzfert. Repjegy+ autóval szállás.
Nyilván mindenki máshogy éli meg az élményeket, de igen, valami hasonlóra számíthatsz.
Filitheyo nagyon jó választás, már négyszer is (2006, 2011, 2014, 2022) volt szerencsénk megtapasztalni az ottani csodát, és nálunk benne van a 3 kedvenc maldív szigetünkben.
Jó készülődést!
(Ha esetleg bármi kérdésed lenne Filitheyo-val kapcsolatban, írd meg bátran, szívesen segítek.)
Nekem ilyen érzés a maldívon lenni...., és nem tudom megunni, soha. Sőt!
Ez a pár sor egyébként egy kb. 3 évvel ezelőtti itteni irományom "újra megosztása" volt, szinte változatlanul, bár azóta már szívesen bővíteném is egy kicsit, és lehet, hogy meg is fogom tenni.
Nincs szerzői jogdíj, ha gondolod, osszd meg nyugodtan ebben a formában máshol, és akár egy kicsit Te is bővítheted is, átírhatod is, stb...