"most" hozattam szekszárdról!
ha legközelebb beszerzés lesz majd, megpróbállak nem elfelejteni, amúgy most asszem 1150HUF-rt volt szinte minden tőle, kivéve 2 bora(most nem ugrik be mi)
Voltak kb. 10 hónapja, most nem tudom mennyiért adja, de elég szerény a pali. Tóth István is ezerért adta a borait, és mi is szeretjük a kerek számokat:)
Budafokon vagy valahol pest környékén nincsenek jó állapotú kihasználatlan kisebb pincék amiket meg/kilehetne venni, vagy csak sokkal drágábban lehetne mint kecskeméten?
Hm, Vida borok a termelőnél 900-ért vannak? Asszem arra is el kellene alamikor látogatni akkor:)
Dúzsinak a 2001-es KF-je lesz fenomenális, mintát kóstoltam, de ilyen töménységben KF-et még nem láttam, mindezt a gyenge évjárat ellenére. Sajnos nagyon kevés van belőle.
Érdekes ez a tárolás dolog, mert én tudom, hogy nem a legmegfelelőbben tárolom a boraimat, a pincém nyirkos, penészes (persze nem a jó penészek vannak benne, hanem olyan penészek, amik a cimkére mennek rá, és pár hónap múlva olvashatatlanná teszik :() nyáron volt lenn 22 fok is, télen viszont nem nagyon akar 20 alá menni, nincs szellőzése megfelelő stb. Nincs valahol meg az, mik a tárolás ideális feltételei? Honnan lehet tudni pl. hogy milyen penészek az előnyösek, lehet e befolyásolni ezeket stb.
Van kb.120 palackom, kár lenne értük hosszútávon, bár szerencsére folyamatosan cserélődnek:)
Egyébként borászok azt is szokták vállalni, ha nagyobb tételt vásárolnak ( összeáll egy csapat, és egybe vásárol)hogy évekig tárolja, és évente el lehet hozni belőle egy adagot.
Mi már arra is gondoltunk a borbarátaimmal, hogy közösen megveszünk egy pincét Szekszárdon, és ott tároljuk azokat a tételeket, amiket több évre szándékozunk eltenni. Egyébként ennek anyagi jelentősége is van, mert mondjuk a Vida 2000-es borait M, K, CF 900 Ft-ért elrakva 3 év eltelte után fogyasztva a bolti ár 40%-áért ihatjuk, ráadásul úgy, hogy a tárolás felöl biztosak lehetünk.
Ha mar a regi boroknal vagyunk, asszem meg nem illesztettem a topicba a Balla pincenel tett latogatasom beszamolojat. Lenyege, hogy kicsit meg kellett valtoztassam (egyebkent meg mindig meglevo) eloiteleteimet a borok eltarthatosagaval kapcsolatban.
Megdobbento volt kostolni egy 97-es szurkebaratot, ami a faradtsag legkisebb jelet sem mutatta.
Akarcsak a 97es Tramini, ami sajnos feledes volt, s persze a cukor is besegihetett neki, hogy milyen mertekben azt esetleg elmondjak a bor kemiajaban jartasabbak.
Ugyanakkor az 1995-os kadarka egyenesen megdobbento volt a maga Villanyt (s azon belul is az elvonalat) idezo koncentraltsagaval. Egyebkent a legfrissebb Borbaratban benne van a fenykepe, a bornak is, meg a keszitojenek is, nemi elismero fulszoveggel koritve.
vida 7es kadarkája az egyik legjobb kadarka amit az elmúlt évben ittam.. sajna tényleg váratlanúl döglenek be borok, a topic kedvec 97es szőke cabsav is így járt, most nyáron kettő palacknak "törtem le a nyakát" kostolás céljából, mind a kettőből valami teljesen értelmezhetetlen gyógyszeres ízü szomoruság jött ki még több óra denkantálás után is, azaz szétesett :(( [pedig szerintem jól tárolom a borokat]
Az igazán jó és idős borok általában tényleg "rejtett" tételek, a borászok féltett kincsei (lásd pl. Szőkéék tízéves fehér és veresei). Üzletben ilyeneket ritkán találni. Az egyik általam ismert üdítő kivétel a Scheller-féle Zöldveltelíni, ha még kapható egyáltalán...
Nemrég Spanyolhonban voltam és még a hipermárketben is jócskán akadt a polcon 92-93-94-95-ös vörös. A tapasztalataim vegyesek (és kevesek), ezért a mionőségről nem nyilatkoznék.
Egyetértünk. Én sem azt mondtam hogy ihatatlan minden 5 évnél idősebb magyar vörösbor. Nekem is vannak gyüjteményemben remek darabok, amelyeket próbálok rendszeresen újrakóstolni, mondjuk évente.
üdv
sh
Az év elején a Vesztergombinál kóstoltunk 95-ös Merlot-t, meg Merlot válogatást. Mit mondjak...eszméletlen jó volt mindkettő. A régi tételek időállóságának feltétele a megefelelő tárolás, a jó minőségű dúgó, a megfelelő alkohol tartalom és savak stb. Nem véletlen, ha felbontasz pl. egy Vylyan bort, rögtön feltűnik a vastag ón kapszula, meg a homogén kemény hibátlan parafadugó, azt sugallják: "jó bor vagyok, mert drága üvegben vagyok, drága dugóval, drága kapszulával, sokáig eltarthatsz, és nem kérek kenyeret"
De ez sem teljesen igaz, mert egy barátom nyaranként légkondícionálja a pincéjét, hogy maradjon a 16-18 fok.
Kiakadva azokon a borüzleteken vagyok, amik nem pincében vannak, sőt a mammutban lévő üzlet egyenesen irritál, ami a tárolást illeti. Itt vegyen meg az ember egy hetes vili papát..lehet, hogy egy éve áll a 25-30 fokban a polcon.
Egy jó vörösbornak simán lehet 10-15 éve túlzások nélkül. A minőség azonban időszakonként akár hullámszerűen változhat évről évre. Előferdülhet, hogy a hatodik évben formáját nem hozó bor nyolc évesen kitűnő, majd tíz évesen jellegtelenné válik. Csak győzze az ember kivárni..
A Vida borai közül Kadarkából megvan 1995-től a teljes sor, és megigértük neki, hogy télen összekóstoljuk 2001-ig. (Neki már nincs a hetesből se, úgyhogy felvillanyozta az igéretünk. Micsoda paradoxon, hogy mi viszük el kóstolóra a borász saját borait!) Azért ez nem lesz rosz móka.
Egyébként a borászok is érzik ezt, mármint, hogy minden évjáratból illene elrakni pár palackkal, Taklernek az új pincéje úgy lett kialakítva, hogy van benne egy csak erre a célra kitalált trezorszoba, amiben pár év múlva nagy értékek lesznek.
Sajnos a legtöbbszőr le kell tagadniuk, ha egy jó évjáratból még van egy pár palackkal, mert kereslet az lenne rá, de mintha a fogukat húznák, és mivel én is híve vagyok a jó vörösök akár több mint tíz évre való elrakásának, abszolut megértem őket.
A Pannon Bormustra nevezéses alapon működik, de csak jelenleg is forgalomban kapható borokat lehet nevezni. Mi értelme lenne múzeális aszúkkal versenyeztetni a jelenlegieket. Az érdekes volt még így is mennyire nincsenek képben a külföldi bírálók aszútémakörben. Érdekes összeállítás az édes borok győztes mezőnye...
A régebbi vörösek nagy részét meg jobb ha nem kóstoljuk meg. Az idő elszáguldott mellettük.
üdv
sh
nem tudom hol lehet megrendelni, de otthon utana tudok nézni [egy példányom van, nem tudom már honnan került, talán van valami telefonszám email alármi benne].. nekem egy kicsit sznobnak tünt első olvasásra, van pár cikk a borrol is, olyan nagyon sok újdonság nem derült ki belőlük
mind1. Gere Attilától semmi? Mi szerint válogatódtak össze a borok, borászok? Önkéntes? Meghívásos? Régebbi tételekkel senki sem jelentkezik?
shiraz, nem lehetne csinálni egy régi borok versenyét? a legfiatalabb mondjuk lehetne 1997-es. szerintem mindenkinek van 1-2 palackkal a pince mélyén!