anno nem is olyan rég nekem is voltak grandiózus terveim "bortrezor a belvárosban" címmel. Béreltem egy pincét fél évig, oszt anyagi megfontolásból nem tudtam megvalósítani a dolgot. De még nem adtam fel. A bérlet nem is lenne sok, csak a berendezés, engedélyek, nyilvántartás, klíma...
"most" hozattam szekszárdról!
ha legközelebb beszerzés lesz majd, megpróbállak nem elfelejteni, amúgy most asszem 1150HUF-rt volt szinte minden tőle, kivéve 2 bora(most nem ugrik be mi)
Voltak kb. 10 hónapja, most nem tudom mennyiért adja, de elég szerény a pali. Tóth István is ezerért adta a borait, és mi is szeretjük a kerek számokat:)
Budafokon vagy valahol pest környékén nincsenek jó állapotú kihasználatlan kisebb pincék amiket meg/kilehetne venni, vagy csak sokkal drágábban lehetne mint kecskeméten?
Hm, Vida borok a termelőnél 900-ért vannak? Asszem arra is el kellene alamikor látogatni akkor:)
Dúzsinak a 2001-es KF-je lesz fenomenális, mintát kóstoltam, de ilyen töménységben KF-et még nem láttam, mindezt a gyenge évjárat ellenére. Sajnos nagyon kevés van belőle.
Érdekes ez a tárolás dolog, mert én tudom, hogy nem a legmegfelelőbben tárolom a boraimat, a pincém nyirkos, penészes (persze nem a jó penészek vannak benne, hanem olyan penészek, amik a cimkére mennek rá, és pár hónap múlva olvashatatlanná teszik :() nyáron volt lenn 22 fok is, télen viszont nem nagyon akar 20 alá menni, nincs szellőzése megfelelő stb. Nincs valahol meg az, mik a tárolás ideális feltételei? Honnan lehet tudni pl. hogy milyen penészek az előnyösek, lehet e befolyásolni ezeket stb.
Van kb.120 palackom, kár lenne értük hosszútávon, bár szerencsére folyamatosan cserélődnek:)
Egyébként borászok azt is szokták vállalni, ha nagyobb tételt vásárolnak ( összeáll egy csapat, és egybe vásárol)hogy évekig tárolja, és évente el lehet hozni belőle egy adagot.
Mi már arra is gondoltunk a borbarátaimmal, hogy közösen megveszünk egy pincét Szekszárdon, és ott tároljuk azokat a tételeket, amiket több évre szándékozunk eltenni. Egyébként ennek anyagi jelentősége is van, mert mondjuk a Vida 2000-es borait M, K, CF 900 Ft-ért elrakva 3 év eltelte után fogyasztva a bolti ár 40%-áért ihatjuk, ráadásul úgy, hogy a tárolás felöl biztosak lehetünk.
Ha mar a regi boroknal vagyunk, asszem meg nem illesztettem a topicba a Balla pincenel tett latogatasom beszamolojat. Lenyege, hogy kicsit meg kellett valtoztassam (egyebkent meg mindig meglevo) eloiteleteimet a borok eltarthatosagaval kapcsolatban.
Megdobbento volt kostolni egy 97-es szurkebaratot, ami a faradtsag legkisebb jelet sem mutatta.
Akarcsak a 97es Tramini, ami sajnos feledes volt, s persze a cukor is besegihetett neki, hogy milyen mertekben azt esetleg elmondjak a bor kemiajaban jartasabbak.
Ugyanakkor az 1995-os kadarka egyenesen megdobbento volt a maga Villanyt (s azon belul is az elvonalat) idezo koncentraltsagaval. Egyebkent a legfrissebb Borbaratban benne van a fenykepe, a bornak is, meg a keszitojenek is, nemi elismero fulszoveggel koritve.
vida 7es kadarkája az egyik legjobb kadarka amit az elmúlt évben ittam.. sajna tényleg váratlanúl döglenek be borok, a topic kedvec 97es szőke cabsav is így járt, most nyáron kettő palacknak "törtem le a nyakát" kostolás céljából, mind a kettőből valami teljesen értelmezhetetlen gyógyszeres ízü szomoruság jött ki még több óra denkantálás után is, azaz szétesett :(( [pedig szerintem jól tárolom a borokat]
Az igazán jó és idős borok általában tényleg "rejtett" tételek, a borászok féltett kincsei (lásd pl. Szőkéék tízéves fehér és veresei). Üzletben ilyeneket ritkán találni. Az egyik általam ismert üdítő kivétel a Scheller-féle Zöldveltelíni, ha még kapható egyáltalán...
Nemrég Spanyolhonban voltam és még a hipermárketben is jócskán akadt a polcon 92-93-94-95-ös vörös. A tapasztalataim vegyesek (és kevesek), ezért a mionőségről nem nyilatkoznék.
Egyetértünk. Én sem azt mondtam hogy ihatatlan minden 5 évnél idősebb magyar vörösbor. Nekem is vannak gyüjteményemben remek darabok, amelyeket próbálok rendszeresen újrakóstolni, mondjuk évente.
üdv
sh