Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2015.07.23 0 0 39097

A belladonna (nadragulya) termése antropin tartalmánál fogva erősen hallucinogén hatású.

Szép szőlőszem nagyságú, ám kisé lapított mélyfekete színe van, kis kékes árnyalattal.

Három egész szem egy gyereknél már halált okozhat (felnőtteknél ez kb. 10 szem) , egy fél vagy egy egész szem pedig hallucinációkat.

A szentmihályi gomba szedésénél szoktam vele találkozni, azzal egy időben érik be a termése, és kb. ugyanazon az élőhelyen is él a Bükkben.

(Néhány éve kivágott tuskókon, amit közben kezd felnőni az aljnövényzet, a "rekettyés" .

Ahol a szentmihályi gomba van, ott nadragulya is van a környéken.

Ezzel a növénnyel érték el, hogy a lakosok  terhelő vallomást tegyenek a boszorkányokra a középkorban.

Összezárták őket a "boszorkánnyal" egy cellába, majd nadragulyát kevertek az ételükbe. A fellépő hallucinációktól és természetfeletti

tudatállapottól a középkori ember többnyire nagyon megijedt, és a boszorkány rontásának vélhette legtöbbször.

Amit aztán eskü alatt is vallott a bíróságon.

Ebből is tudható, hogy e perek bár nagyon manipuláltak, és egysíkúak lehettek, a vádlók sokszor tényleg szívvel-lélekkel hittek az egészben....

Szóval nagy története van ennek a növénynek, nem csak a szép nők használták pupillatágításra.

Nagyon hasonló a hatása a szintén antropint tartalmazó légyölő galócának. A szibériai sámánok a mai napig alkalmazzák a szellemvilággal való

kapcsolatfelvételre. És igen valószínű, hogy mintegy ezer évvel ezelőtt a magyar sámánok is használták.

A légyölő galóca kalapjábólegy nagyjából 1-2  ft-os nagyságú darab elfogyasztása hallucinációkat, transszerű állapotokat eredményez.

Több fogyasztása belőle mérgezést , rosszullétet válthat ki, nagyon nagy dózis pedig akár halált is.

(Nem keverendő össze a teljesen más anyagot tartalmazó gyilkos galócával, amiből még egy ekkora darabka is halált , vagy súlyos szervkárosodást okozhat!)

Bár ezek a növények mérgezőek, kis dózisban használták őket, úgy nem a mérgező, hanem más (kábító, hallucinációkat okozó) hatása került előtérbe.

És csak ritkán, ünnepnapokon (szellemvilággal való kapcsolatfelvételkor) stb vetették be. Így általában nem okozott bajt, az ebben jártas boszorkányok és

sámánok évtizedeken keresztül használták ezeket probléma nélkül.

Sok más ilyen növény van még az országban is... (Pld. a beléndek, és sok más is).

Persze ma már (talán jobb is ez így) igen kevesen ismerik ezeket kellő alapossággal. Meg hát kevés embernek van ma már kellő alaposságú növényimerete,

méginkább gyógynövényismerete... persze a kamillán meg a körömvirágon túlmutatóan, amit azért biztos mindenki ismer.

A kereszténység terjkedésével ez a tudomány már bűnös dolognak számított.

Ha pedig csak a  nadragulya homeopátiás szeréről van szó, ott olyan higított koncentrációban van jelen (milliomod vagy még kevesebb),

hogy eme hatás biztosan nem jelentkezhet.

A szárított nadragulya levelet egyébként kis mennyiségben használják fejfájás egyhítésére is.

Pld az erős migrének enyhitésére ajánlott (csak receptre kapható) Kefalgin is tartalmaz szárított nadrgulyalevelet, aminek ezen kívül még

gyomor-bélrendszeri és epeúti görcsök elleni készítményekben alkalmazhatóak. Korábban gyomorfekélyt és asztmát is kezeltek vele, mely azonban már túlhaladottnak tekinthető. A gyökér készítményei használhatók külső fájdalmak enyhítésére, pl. belledonna tapaszok.

Hát azt hiszem ezt a témát alaposan kifejtettük.

Előzmény: MG Petimester (39092)
rituka77 Creative Commons License 2015.07.23 0 0 39096

Sziasztok.

Na lehet most kezdenek újra tojni az itáliaiak. Már 3 nap van töllük. 1 -1 tojás. Idáig pihi volt. Remélem erőre kapnak. Hamarosan a kopasznyakúak is kezdenek tojni.  (6 jérce)

Talán ismét sok tojásom lesz. Igen rossz érzés sporolni a tojással.  Ti hogy álltok tojástémával??

Van egy kendermagos tyúkom akinek a tojása sárgája szinte FEHÉR. Ez mitöl van.??? Mi lehet az oka min tudok válltoztatni. ?? A többié rendben van, szép festék sárga. 

Omosimama Creative Commons License 2015.07.23 0 0 39095

Egyébként jó hírem is van. A fekete macskám a műhelyben a szemem láttára fogott meg egy egeret. Ebben nem az a jó hír, hogy egerészik, hanem az, hogy akkor ott nem lakik patkány.

Különben lehet, hogy megint én vagyok a hülye. Nem kérdeztem a hollandusok gazdáját, hogy mivel etette őket eddig. A három erősebb rendesen eszi a darát, de ez a legkisebb lehet hogy nem jött rá, hogy mire való. Szóval lehet, hogy szimplán éhen készült halni. Mikor ez fölsejlett bennem, gyorsan kimentem és megetettem egy kevés táppal, meg meg is itattam utána (igaz, hogy csak tojótáp van itthon, de a semminél jobb). A többi elé is tettem és szemmel láthatóan ismerték. 

Biztassatok, mint katona a lovát, hogy igazam van és életben tudom tartani a kicsit!

MG Petimester Creative Commons License 2015.07.23 0 0 39094

Nagyon örülök, hogy reményekkel teli esetröl van szó ,így. Szerintem a bárnik, eléggé nyugis fajták, szóval nem a repkedő, szomszédban átrepülő és garázdálkodó karakterek.

Hajlamos az elhízásra, így a meleget is nehezebben viseli el. De ez csak egyéni vélemény volt csupán.

Gondolom a szép barna tójcik reményében, szeretted meg 'őkelméket' ??  xDD  :-))  üdv.

Júliusi kánikula . Kint tűz a nap , a hőség szinte perzsel . Szabó meglátogatja a kórházban fekvő kollégáját .
 - Hogy bírod ágyban , dunyha alatt ezt a nagy kánikulát ??
- Elég jól - mondja a beteg . - Szerencsére gyakran ráz a hideg ...    :-))

Előzmény: Omosimama (39093)
Omosimama Creative Commons License 2015.07.23 0 0 39093

Köszönöm. Sajnos most homeopátiás patikába nem jutok el, de azért próbálkozom. Tegnap azért csak kivettem és kapott egy pici fokhagymát, túrót, savót - etetve, óvatosan. Ma reggel is kivettem és végigcsináltam ugyanezt és legnagyobb örömömre a túrót önként csipkedte ki a kezemből. Mikor visszatettem önállóan ivott a savóból. De eléggé gubbaszt és lógatja a szárnyát. Mindegy, amíg van remény próbálok segíteni neki.

Előzmény: MG Petimester (39092)
MG Petimester Creative Commons License 2015.07.23 0 0 39092

Bizony-bizony a pipik mivel nem tudnak izzadni, így nehezen viselik a nagy melegeket el .

Talán a naponkénti sűrübb víz csere, és a nadragulya cseppecskék segíthetnek a 'hollandús' túlélési esélyeiben. Ahogyan a méhészeknek is szokott egy két 'csodaszer' a hűtöben, polcon eldugva lenni ,így a tyúkosok is spájzolhatnak, hasonló pirúlákat, tintúrákat maguknak.  :-))

pl. "A Belladonna növényből (nagragulya)...készített homeopátiás szer gyakran használatos lázcsillapító gyanánt. Hatásosnak hiszik olyan láz esetén, ami hirtelen szökik magasba és az orcák vagy a fülek vörösödésével jár, továbbá hallucinációk (lázálom), lüktető, éles fájdalmak, huzatra vagy a hidegre érzékeny fej esetén. Sokszor használják gyermekek középfül-gyulladásánál, torokgyulladásnál, skarlátnál."

Így a túlhevült állaton is némileg segíthett, szerintem és véleményem szerint csupán.

Ezekben a nagyon nagy melegekben nem szoktam beáztatott kenyérhaját, vagy kenyeret etettni, mert ez véleményem szerint hígabb ürüléket okozva nagyobb vízveszteséget okozhat. A kukorica és napraforgó is melegít ,fűt ilyenkor. De csak egy vélemény volt, és nem több.

Szív. üdv.

Előzmény: Omosimama (39091)
Omosimama Creative Commons License 2015.07.22 0 0 39091

Nektek hogy bírják a csirkék ezt a kánikulát. Nálam egyenlőre csak az egyik kis barnelverderen vettem észre, hogy szomorkodik és beült a leghűvösebb sarokba. Nem vagyok benne biztos, hogy jobban lesz, de nem akarom azzal is zavarni, hogy megfogom, mert úgysem tudnék mit csinálni vele. Ha megéri a hőhullám végét, akkor megmarad. Nagyon sajnálnám, ha nem.

Hajnal707 Creative Commons License 2015.07.20 0 0 39090

A kicsiknél (most már 4 hetesek) nagyon nagy hasznát vesszük, mert így mindig van nekik tiszta víz. Az előző edényes megoldás 2 ok miatt is rossz volt, mindig volt benne ürülék és naponta csak reggel és este tudtam velük foglalkozni. 2.: tavaly teljesen tapasztalatlanként a csibéknél (20 db) a víztartó edényt nagyobbra kellett cserélni, 20cm x 10cm-re, 2 cm magas volt és sajnos egy csibe belefulladt, eszembe sem jutott ez a dolog, szóval innentől kezdve használjuk  a csepegtetőt. A nagyoknál 3-4 naponta szoktam kiöblíteni a vödröt és kicserélni a vizet. Sokkal higénikusabb az állatok számára és kényelmesebb nekünk.

Előzmény: Törölt nick (39086)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.19 0 0 39089

Tegnap nálam is egy szállingózó tollpihét elkapott és mohón lenyelt egy tyúk.

Csodálkoztam is, és először az hittem, lehet bogárnak nézte. 

Nem is könnyen, de elég mohón nyelte le a majd 20 ft-os nagyságú tyúktoll - pihét.

Van ilyen, néha a tyúkok a tollat (főleg a pihét)is megeszik...

Előzmény: mi a k (39087)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.19 0 1 39088

Konyhasót lehet az ételükbe keverni. 150-350 miligramm / tyúk/nap.

Ez 50 tyuknál kb. 15 gramm naponta, egyenletesen elkeverve.

Sokkal többet azért ne adj nekik, nehogy kiszáradjanak.

Segíthet a foszfát tartalmú kiegészítö, és gondolom addsz nekik mészkőport 

(pld futort)is. 

Pont ezért használják a tollapríték visszaetetését , abban sok az ásványianyag, foszfor, meg egy fehérje is....

(A tápok 1-2%-ban tartalmaznak tollaprítékot is.)

Sajnos néhány fajta sokkal hajlamosabb erre, a tojóhibridek különösen.

Még valószínűbb a ketreces tartásból kihozott tojóhibrideknél, (az un. kitojt tyúkoknál).

Nem biztos hogy le tudod őket erről szoktatni.

A jelenséget fokozhatja a szűk tér és a zsúfoltság, valamint egyes sók ásványianyagok, fehérjék hiánya.

De ezektől függetlenül is kialakulhat és rögzülhet főleg tojóhibrideknél.

Ha abba is hagynának, csak sokára tollasodnak be újra, eltelhet akár egy egész év is (a következő vedlésnél). és az is előfordulhat, hogy itt-ott akkor is kopasz foltok maradnak meg, mert néhány helyen a tolltüszők elhalnak.

Tollhullást okozhat még élösködők miatti vakarózás is (tolltetvek), illetve

a háton és a szárnytövekben a kakasok túlságosan nagy aktivitása a tyúkoknál.

Előzmény: mi a k (39087)
mi a k Creative Commons License 2015.07.19 0 0 39087

Sziasztok! 50 db tyúkom van. Tyúkól 25 m2, udvar kb. 50 m2. Fészek számukra 10 db. Gabonát és gabonadara keveréket esznek + zöldfű + zöldség és gyümölcs félét (tápot nem) A víz és az étel mindig előttük van . Problémám: egymásról leszedik a tollat, egyeseknek a hátán és a farkán már alig van. Mi a teendő?Kösz.

Törölt nick Creative Commons License 2015.07.19 0 0 39086

Nagyon tetszik ez a szelepes itató, és gondolom sokkal később (vagy egyáltalán nem) tudják elszennyezni benne  a vizet, mint

ezekben az általam használt utántöltős karimás itatókban.

Mivel a víz - higéna komoly betegségek és gondok  kialakulását gátolja meg, és is kipróbálom majd ezt a módszert,

és ha bevállik, hosszabb távon le is fogom cserélni az itatóka ilyenre, - különösen a csibéknél, akik érzékenyebbek a víztisztaságra.

Hosszabb távon még megtakarítást is hozhat: a víz három-négy naponkénti cseréje sem feltétlenül szükséges így, elég utántölteni....

De a nagyobb tisztaság mindenesetre biztosan adott ennél a szelepesnél.

:-)

Régen már láttam ilyen megoldásokat, de aztán meg is feletkeztem róla...

Előzmény: Hajnal707 (39069)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.19 0 0 39085

Szépek, és örülök hogy ilyen jól sikerült a felnevelésük.

Én is így gondolkodom ahogy írtad: a nálunk két kis lekerített csibenevelőnek épült rész kora tavasszal elkülönítőként fog funkcionálni.

Ide különítek majd el az egyikbe a wyandotte, a másikba az ausztralorp párosokat, akiket továbbtenyésztésre szánunk.

És (a többiek tapasztalatai alapján) két hét elkülönítés után kezdem majd gyűjteni a tojásaikat keltetésre,

akkorra már biztosan nem lesz más kakas hatása a tojásokban, csak azé akivel össze lesznek zárva.

És így biztosított lesz a fajtafentartás, a kiválogatott (legszebb, legegészségesebb) egyedek továbbtenyésztése,

és a keveredés elkerülése.

Amikor a "csibenevelő" részeket építettem, még ez a funkció eszembe sem jutott, csak a csibék védelme járt az eszemben.

De nemrég beugrott, hogy előtte/közben ezt ilyenre is lehet használni, és ez így tök jó.

Úgy is rengeteget kínlódtam velük. Nem volt elég a csibeháló, a tetejüket is be kellett dróthálózni, mert a kotlós mindig kiszállt,

és a hálón kívülről hívogatta a csibéit kifelé, nem értette meg, hogy azok nem tudnak kimenni hozzá.

Egy darabig úgy oldottam meg , hogy kikötöttem a kotlós lábát...

De aztán persze befedtem felülről is dróthálóval a csibenevelőt, mert így humánusabb.

De így meg már alkalmas a felnőtt példányok elkülönítésére is.

Hát nem tudom, hogy van -e még olyan ember ebben az országban, aki ennyit foglalkozott (kínlódott) az elmúlt 2-3 évben a tyúkokkal mint én...

különösen az én korosztályomban-...

De mostanra már minden úgy van kialakítva, hogy könnyen kezelhető, munkaidő- és munkaerő- takarékosan lehet itt tartani őket.

Már csak ez a kinti cseresznyefán való alvásukkal keserítik meg az életemet...

Most a cseresznyefáról átszoktak (3-4 makacs példány) egy belső kerítés tetejére.

Ott méginkább szem előtt vannak.

Már azon is gondolkodtam, hogy a szépség, egészség mellett a szerint is fogok szelektálni, hogy melyi alszik kint a fákon.

Az megy majd pörköltbe/levesbe. Mint ahogy a kakasnál is volt...  De lehet hogy feladom, és hagyom majd csináljanak amit akarnak, amit az ösztönül diktál.

Csak így ha fedetlen helyen alszanak télen észrevehetően kevesebb a tojás is. Bár ha sok tyúkom van, ez sem számít annyira.

Nem a teljesítménycentrikusság, a maximalizált hozam az egyetlen szempont nálam.

Ha így lenne, csak tojóhibrideket meg húshibrideket tartanék csak, és másképp is mint most.

Előzmény: Omosimama (39084)
Omosimama Creative Commons License 2015.07.18 0 1 39084

Ilyen szépek az új pipik. A színük hasonlít a kék-arany wyandottéra de nem rózsatarajuk van és nyurgább, elegánsabb a kinézetük mint a robosztusabb wyandotte. Minden szándékom, hogy tavasszal külön rakom őket, (vagy csak a barnelverder kakast tartom meg), hogy legyen egy széria fajtatiszta tojásom. Majd meglátjuk.

Ma levágtunk két barna kakast (a legnagyobbakat). Április elsején keltek és fölpucolva 2-2 kilósak voltak. 

Törölt nick Creative Commons License 2015.07.18 0 0 39083

Ne sajnáld őket Omosi mama, nagyon finom a fiatal wyandotte kakasok húsa!

Én már csak tudom, mert tavaly meg idén legalább 8-at vagy kilencet vágtunk le és ettünk meg.

Tekintve hogy amikor vettem őket, három tyúk és vagy 9-10 kakas lett belőlük, pedig a tenyésztő akitől hoztam

fordított ivararányt ígért. Így a kakasok nagy részét szépen lassan megettük, most már csak egy van.

De tyúk már lesz vagy tíz, mert közben a keltetéseknél raktam közéjük wyandotte tojásokat is.

Szép a wyandotte, eléggé edzett is (még betegek nem voltak). Tojásszámban nem rekorderek, 180 db/év körül írják.

Annyi is lehet, mert tojnak ezek elég jól, de mindegyik tyúkja elkotlott idén, amikor is egy ideig nem tojnak ugye....

Remélem jövőre nem akar majd mind a 10 tyúk elkotlani, mert akkor állandósíthatok én is egy, vagy akár kettő leszoktatóketrecet.

Viszont a csibék 3 hetes korában a kotlós már tojni kezdett, ami jó, mert kevesebb a tojáskiesés, de csak akkor ha a csibéket elkülönített biztonságos helyen tudja az ember

még 2-3 hétig tartani vele együtt, mert ilyenkor már nem vigyáz a csibékre sem annyira.

(És hát volt már az én tyúkudvaromban agyonütött vagy agyontaposott 3 hetes kiscsibe.....utána már hiába bánkódott felette a kotlós, ha már közben nem vigyázott rá eléggé.)

Szóval finom a wyandotte kakas húsa, ne sajnáld, gondolj rá úgy, mint a munkád jól megérdemelt jutalmára..

Előzmény: Omosimama (39081)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.18 0 0 39082

Szerintem nagyon jó, az elsötétítésen kívül én nem is változtatnák semmit rajta.

(Milyen takaros kis nyúlketrec, fialóládával, nagyon tetszik. Nem tudom hogy rácsos -e az alja, vagy telipadlós. A telipadló az elsötétítés

miatt jobb lenne ez esetben.)

Négy napra elegendő víz, meg egy (két) marék kukorica vagy búza. Mivel kjotlás alatt alig esznek, lehet hogy azt sem eszi meg.

De víz kell hogy legyen neki, pláne ebben a kánikulában.

Nagyon jó megoldás, szerintem.

Előzmény: Hajnal707 (39076)
Omosimama Creative Commons License 2015.07.18 0 0 39081

Semmi baj, szeretjük a kakas pörköltet. 

Előzmény: KP2014 (39080)
KP2014 Creative Commons License 2015.07.17 0 0 39080

Sajnos az nekem messzire van. Szoktam Miskolcra járni, de csak azért nem érné meg... Azért kösz.

Előzmény: Omosimama (39079)
Omosimama Creative Commons License 2015.07.17 0 0 39079

Miskolcon, annak is a Görömböly nevű részén. Itt jön be a Pesti út.

Előzmény: KP2014 (39078)
KP2014 Creative Commons License 2015.07.17 0 0 39078

Megkérdezhetem, hogy helyileg hol vannak a kakasok?

Előzmény: Omosimama (39077)
Omosimama Creative Commons License 2015.07.17 0 0 39077

Köszönöm a tippet. Sikerült felhívnom a gazdát és meg is egyeztünk. Már itt kapirgál a tyúkudvarban Három jérce és egy kakas (bár az egyik jérce gyanús, lehet hogy kakas lesz, de ezt a gazda is mondta).

Tegnap a fiammal este hattól fél kilencig tyúkudvar bővítést csináltunk (megint), és bölcsen tettük, hogy elkülönített helyet készítettünk az újaknak, mert a vörös kakasaim a kezemből akarták kiszedni az újoncokat. A barneveldek nagyon szépek, mégegyszer köszi a tippet.

Közérdekű közlemény:

Lassan elkezdem a kakasokat levágni. Van néhány ezüst wyandotte kakasom, igazán szépek. Szívesen eladnám őket baráti áron, vagy terményért cserébe, mert sajnálom őket. Az a probléma hogy én elvinni nem tudom, csak úgy tudom adni őket, ha elviszik.

Előzmény: Xaxonos (39072)
Hajnal707 Creative Commons License 2015.07.17 0 0 39076

Köszi a választ, még pontosításként kérdezném, hogy a raklap alja jó úgy ahogy van? Úgy-e ne tegyek be semmit, csak kaját és vizet? 

Előzmény: Törölt nick (39075)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.16 0 0 39075

Tökéletes...

(Nagyon is az!!!)

;-)

Előzmény: Hajnal707 (39070)
kramoto Creative Commons License 2015.07.16 0 0 39074

válasz megérkezett,

Csak a jércék vannak már.

Előzmény: kramoto (39073)
kramoto Creative Commons License 2015.07.16 0 0 39073

írtam az eladónak, kértem fotót a kifejlett példányokról és keltetni való tojás felöl is érdeklődtem.

Ha kapok választ közzéteszem.

Előzmény: Omosimama (39071)
Xaxonos Creative Commons License 2015.07.16 0 0 39072
Szia! Ha érdekel ujra hirdeti: 20as 382 2064 a száma
Előzmény: Omosimama (39071)
Omosimama Creative Commons License 2015.07.16 0 0 39071

Kösz Alex, de ezt elbaltáztam. Este néztem meg, már nem telefonáltam és sajnos az elérhetőséget sem írtam le. Most mire a géphez jutottam már levették. Ezzel együtt köszönöm szépen.

Előzmény: alex1991 (39068)
Hajnal707 Creative Commons License 2015.07.16 0 0 39070

Szia Thorr, ha ide bezárom? Lesötétítem az ablak, ajtó részét. Ez egy régi nyúlól, raklapra lett építve. Megfelel kotlás elleni "tábor"nak?

Előzmény: Törölt nick (39059)
Hajnal707 Creative Commons License 2015.07.16 0 0 39069

Előzmény: pálinkás-doszi (39064)
alex1991 Creative Commons License 2015.07.15 0 0 39068

Sziasztok! Omosimama találtam egy kiinduló pontot a jövőbeni tervhez, habár nem tojás, de lehet, hogy esetleg jövőre adna el! Egy próbát mindenféle képen megér  http://www.jofogas.hu/borsod_abauj_zemplen/Barneveldi_jercek_kakasok_eladok_31892237.htm?first=1    Sok sikert!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!