sziasztok! azt szeretném kérdezni, hogy 1 kg masszához mennyi fekete szenet ajánlott tenni, ha teljesen fekete szappant szeretnék, és nem csak a színezés miatt, hanem a hatása miatt tenném bele? ajánlott először feloldani, vagy egyszerűen csak keverjem bele? köszönöm előre is.
A recepted rendben van.:) A tejes szappanokat nem kell betakarni, a méz szintén túlhevítheti a masszát. Szóval egy egyszerű papírlapos v. folpackos letakarás és lehetőleg hűvösebb helyiség. Legközelebb próbáld ki így, sikerűlni fog! ;) A körömvirág olajod milyen macerátum?
Én ezt a márkát nagyon szeretem http://bioliget.hu/arlista.php?id_trm=4485 . Természetesen külföldön olcsóbb a beszerzése...ha esetleg érdekel a dolog, írj magánban. A repcét szinte minden receptemben használom, nagyszerű bázis olaj - és nem hajlamos az avasodásra mint a napraforgó.;)
Szia! Nagyon szépen köszönöm, ha megírod a forrást. Érdemes kipróbálni: enyhe dörzsis hatása van, akár bőrbetegségek tüneteit is enyhítheti. A google-t több oldalon keresztül végignéztem. Igaz, az utóbbi napokban nem kerestem.
Repceolajat nem használtam még, de én is kíváncsi vagyok rá, hogyan működik szappanban. :)
Továbbra is nagyon klassz olvasni ezt a fórumot,valóban több mindent meglehet tanulni,mint egy tanfolyamon!:)Szeretném megkérdezni,ha intenzívebb színeket szeretnék elérni,milyen szinezőket érdemes használni,és honnan lehet rendelni!Tudom,hogy több webáruház/cosmio,naturkence,element/is forgalmazza,de valakinek bevált már valamelyik?
A másik...,ha valaki ki tudna segíteni egy már bevált habszappan recepttel,amivel habzsákba tölteve tudnék díszíteni,akkor megköszönném!
Szia, atandi! Holt-tengeri iszapot az Ökokuckó oldalán rendeltem, de már hetek óta nem lehet kapni. Remélem, csak átmeneti a hiány! Máshol sem találok, pedig sok oldalt átnéztem. Legutóbb kedves fórumos ismerőseim segítségével sikerült hozzájutnom ehhez a "mannához". amiért rendkívül hálás vagyok azóta is! :)
Szia! Köszönöm a választ. Sajnos a kamra nagyon kicsi, remélem, jó helye lesz a szobában. Még lehet, hogy letakarom valamivel. Közben elkészült a sörös szappanom is, jó büdi:)
Ahha. Én sem vagyok nagy kémikus, ezért lenne jó tudni a tutit. Nekem mondjuk száraz a bőröm, és 1,8 % lúg is jelentős, főleg, ha 6 %-osak a sf. Köszi a váalszt Jani :-)
Lehet, hogy valaki megcáfol, de én így elsőre nem hiszem, hogy ennek ekkora jelentősége van. Sőt! Nem vagyok egy kémikus, de az olajok/zsírok elszappanosítási hányadosa talán épp a tiszta NaOH-ra vonatkozik. Vagyis az az alap. A kiszámolt lúg adja meg a kívánt mennyiséget, annyitól lesz olyan a szappan, ami elvárható.
Szia, Bodzilla 77! A szappanokat én kamrában tárolom cipős dobozokban, amiket kilyuggatok. Így szellőzik és fényt sem kap. Köszi az ötletet, zacsis változatú jégkockatartó! Szuper! :)
Kedves Emőke! 1 kg olajhoz 10 ml illót teszek. Az illatot jól megtartják az agyagok és a holt-tengeri iszap :) is. Ha ezeket nem adok a masszához, akkor rizslisztet teszek, hogy megfogja az illatot. Szép szappanozós napokat Neked! :)
Szia, megkaptam a szappankákat. Azt szeretném megkérdezni, hogy a teafaolajat mennyit teszel egy kiló szappanmasszához?Mert ez az illó nagyon átuto illatú tud lenni.
Néhány napja készítettem el az első adag szappanomat kecsketejjel. Olvastam a fórumon, hogy más is járt így, a fagyasztott kecsketehez adtam a lugot, de csak 34 fokig melegedett fel. Ennek ellenére szépen összeállt, kiöntöttem szilikon formákba, szép fehér színe lett. Amiket eddig vásároltam, mind sokkal sárgább volt. Remélem, azért jó lesz.
A kérdésem a következő: milyen körülmények között tároljátok az érés alatt? Bevittem egy szobába, ahol levettem a fűtést, de nem takartam le. Sötét helyen kell érlelni? Nem árt neki a fény? Gondolkodtam rajta, hogy esetleg leviszem a pincébe.
A kecsketejet én is jégkockatartóba tettem, de a zacsis változatba, így kevés helyet foglal, és annyit tépek le belőle, amennyi kell.
Nekem az nem vált be, pedig tényleg könnyebben lehetne adagolni. Nem jön ki a fagyos cucc a műanyag jégkockatartóból. :( A szilikon forma lehet a megoldás. :)
Egy másik ötlet!;) A tejet v. más folydékot lefagyasztod a jégkocka rekeszbe. Másnap kiveszed, és a fagyott kockákat egy zacskóba teszed és így tárolod tovább a fagyasztóba. Kevesebb helyet foglal és könnyebb kimérni a szükséges mennyiséget.:)