Ha már a mennyiségnél tartunk, akkor úgy évi 100 ezer hektó forgalmazott bor( nem tárolt!) bor az, ami már a nagyobb cégek közé sorolható. Magyar viszonylatban persze és valóban minden relatív mert nemzetközi viszonylatban még ez is kicsi
hogy kicsi e?
minden relatív! :)
azért abba a pár km hosszú pincébe ha kiszámolom mennyi bort tárolnak, akkor azért azt mondanám hazai viszonylatban jelentősek
Az Oremus nagy?
Nekem az egyik itteni vállalkozó, akinek Tokaj környékén is van érdekeltsége, azt mondta hogy ez egy kis cég. Igaz, ő az egy évben eladott bormennyiséget vette alapul
Kicsit off a kérdés, de semmit nem tudok az Oremusról :)
Ahoj,
Teszteltük a "tárolórendszerünket", a 1998-as Tóth, Vesztergombi ill Takler bikavérnek semmi baja nem volt :-))
Valaki mintha említette volna, hogy nem jönnek be neki a Vylyan borok. Jómagam mint a maszek cuvée-klub 1ik alapítója igyexem követni az igazán jól sikerült "mix"-eket. A jelenlegi best of the best pedig 1 Vylyan, a 2000-es Opour. CabSav.- Kékoportó barrique. Szvsz jól sikerült 1 borba összehozni a fahéj, bors ill. meggy ízeket.
Ps : Csite, nem kérdezted, mikorra lesz kész Degenfeldéknél a hotel ?
tömören a Tokajhegyaljai portyáról:
tállyai pincemustra
Nagy várakozásokkal indultunk, de k'va nagyot csalódtunk! :( A rendezvényt a faluban felállított vurstliszerűségben próbálták levezényelni, igénytelenül, sok részeggel. Pörköltfőzéssel tarkították az eseményt, ami még gusztustalanabbá tette a rendezvényt. Pozitívum
alkeszeknek, 300HUF-s pohárvásárlás esetén korlátlanul lehetett "kóstolni".
Amit kóstoltunk:
Hollókői József: 99s félélédes furmint - büdös, fás, keserű lötty brrrrr...
Hollókői Mihály: 00s félédes hárs - pocsék!!!
Imperial Tokaj: 00s félédes muscat lunel - előzőek után felüdülést jelentett tisztaságával, illatával, de az előzőek visszamaradt íze miatt nem értékelhető
Kár, hogy ide süllyedt ez az esemény :(
Oremus borászat látogatása:
Cere "álnéven" irogató bortársunk jóvoltából jött létre, amiért örök hála neki!!!!KÖSZÖNJÜK!!! A pincészetről tudni kell, anno a Tokaj Kereskedőház "jelentős" részesedéssel rendelkezett benne, ma már inkább jelentéktelennel. A tulajdonos több nemzetközileg is ismert borászattal áll fel, az itteni pincészet édes borok készítésére lett kiszemelve a paletta teljesebbé tételére. A pincészet jó úton halad, de még le kell tisztulnia a borok vonalának. Területeik egész Hegyalja területén megtalálhatóak, többségében jó adottságúak. A tulaj komoly szándékát jelzi a pincészet kivitelezésének, minőségének színvonala. A pincéhez érve patinás bejárat, mögötte a Chateau Kurucz nevű kúriaszerű épület, jobbra hátra látszódik a feldolgozó halványsárgás-sárgás-vöröses kövekből kirakott épülete. A kert gondozott, jól felépített. A feldolgozóról csak a legjobbakat tudom elmondani, olyan tisztaság volt az előző napi szüret ellenére, hogy majdnem elkezdtem keresni a mamuszkát, amiben majd végigcsoszoghatjuk az épületet. A gépek tisztasága olyannak tűnt, mintha holnap adnák át az épület gépészeti részét. Mesteri a feldolgozás tervezése, gravitációval történik a szőlő-must áramlása, 3 szintes a feldolgozó rész, az alsó szintről a fenti szintre való feljuttatáshoz darut használnak, ami felemeli az alsóbbról a fentebbi felé. Ennyit a kíméletességről. Nagyon tetszettek a szinte mindenhol fellelhető kézmosóhelyek, biztosítva a tiszta munkavégzést. A tartályparknál kóstoltunk:
2000s 6p. aszú: barackos, citrusos illat,narancs, ízben ugyanezek jönnek elő, kis olajossággal
1999s aszúesszencia: élesztősnek(szinte olyan mintha oxidatív lenne) tűnő illat, ízében hasonló az előző tételhez, kissé összetettebb íz, sokrétegűbb világ
Ezután kis autóskiránduláson vettünk részt. Megtekintettünk jópár dűlőt, megnéztünk kísérleti ültetvényeket(szentségtörés lehet, de nekem ízlett a tolcsvai juhfark!!!), betelepítendő területeket. Nagyon szépen gondozott, alacsonykordonos művelést láttunk, megfelelő tőkeszám(~5600/ha),mintaszerű gazdálkodás!
A pincéhez(na jó, inkább pincerendszer, amit a TK-tól "kapott" a pincészet) át-le-felsétálva kicsit barangolunk a labirintusban, a teljes járathossz kb.5km, több szintnyi átjárhatóság. Eszméletlen jó a klíma a pincében, mindenhol burjánzik a penész! A hordópark teljesen lecserélésre került, csak saját vásárolt hordóval dolgoznak, itt megjegyzem, kísérleteznek is a hordókkal(gyártó, forma) a legmegfelelőbb megtalálásához. Alig vártam a séta végét, ugyanis a járatmagasság kb.170cm, szóval e feletti magassággal rendelkezők megszenvednek ha itt szeretnének dolgozni!!! De mint a mesében a szenvedés végén a vándor itt is elnyeri méltó jutalmát: egy kellemes kis kóstolóhelységben,ahol végre kiegyenesíthettem magam. Na és itt kezdtünk bele egy kóstolósorba! :)
2001s szamorodni(száraz): szép sav, magas extrakt, étkezéshez kiváló választás
Kevesen készítenek ma szamorodnit Hegyalján, az Oremus az egyetlen talán a nagyok közül aki "mindig".
1999s szamorodni(száraz): nem erjedt ki teljesen, hártya alatti érlelésű ízvilág, nekem nem tetszik :(
1999s szamorodni(édes): ananászos, barackos lenyűgöző illat, nagyon harmonikus, jól iható bor, nekem az egyik legjobban tetsző
1999s kései furmint: 4 hónap fahordó, kicsit több újfás érlelés, de amúgy szinte ua. mint a szamorodni, jól áll neki a barr., utóízében hosszú pörköltmogyoróolajos lekerekedés. nagyon tecc! :)
1999s kései hárslevelű: mézes, hársas, ananászos illat, enyhén rózsa illat is feltűnik(nagyon izgalmas bor), ízben is komplex bor
2000s szamorodni(édes): kissé előrébb tart mint a 99s, vékonyabbnak is tűnik, de hibátlan, az évjárat szerepe szépen érzékelhető.
1999s 5p. aszú: lassan nyíló illatú, kissé még szétálló bor, savai szépek, fiatalka még
1995s 5p aszú: érettebb barackos, citrusos illat, ízben is nagyon harmonikus már, sokrétű ízvilág
1995s 6p. aszú: fiatalabbnak tűnik az 5p-nál, de sokkal összetettebb illatában, ízében
1972s(nem elírás!) 6p. aszú: illuziórombolásként leírom: SZ@R!!! kátrányos-olajos illat íz, agyonoxidált
Az Oremushoz kerültek régebbi tételek is, inkább eszmei értékük van szerintem, habár a múltszázad elejei tételek között álítólag vannak kellemes meglepetések. Ennek ellenére gyarkan keresik e borokat.
1999s 6p. aszú: tömör, harmonikus bor, már most sokat mutat magából. nagyon tecc!!! :)
1999s esszencia: eszméletlen vastag, citromos, mézes csoda(18s sav, 600g cukor) ez is tutira bejött!!!! :)
Gróf Degenfeld pincészet:
Nagy építkezés fogadott a birtok bejáratánál, hotel épül vendégfogadásra.
Sajnos a borász(Bárdos Sarolta) kicsit be volt havazva ezért villámtúrát tettünk csak, és rövid csevejt folytattunk csak. Itt is szépen felépített birtokkal találkoztunk, a birtok még nem alakult ki teljesen, de azért szép boraikkal jelzik, hogy ők is vannak. Több tételből szeretnének tőlük többet, de nem akarnak növekedni. Pincéjük nem annyira látványos, mint az Oremus-é. Kóstoltunk két aszút is, de eléggé futtában így nem írok róla többet, de annyit azért igen: nagyon jók voltak!
Láttuk még Tokajban Zwack Izabella Dobogó pincészetét(kívülről).
Amivel mindenki elégedetlenkedett az a TK ténykedése, kártékonykodása Tokaj számára.
Sátoraljaújhelyen jó példa erre a képen is látható TK bolt: bent salgó polcokon pillepalackos nedűk dögivel, 1-2 aszú, 4-5 palack kasztlájlendes bor, gusztustalan. A TK-ra kéne vmi okos dolgot kitalálni, mert így nem könnyű.
Összeségében: Tokaj hatalmas fejlődésen ment keresztül, eszméletlen pénzek áramlottak be, szép birtokok jöttek létre belőle, csodás édes
borok születnek, mostmár azért az érvényesülésre is nagy energiákat kell fordítaniuk.
Sziasztok! Most ”olyat teszek”, amit eddig még nem… :o)
Először is egy lista, jó 2 hét távlatából. A zártkörű kóstoló a Fortuna étteremben volt a BorÁszok c-ű rendezvényen, ahol a borfesztiválon is vendégként szereplő Olaszországot képviselő kis családi vállalkozás tulajdonosát és borait is bemutatták. Ezen kívül volt még felolvasás (Márai S.: Magyar borok), olaszos-, magyaros ételek, péntek 13 (illetve Fortuna) tiszteletére kis tarokk kártyás szerencsejóslás a boraikat bemutató borászok részére… Ám inkább rátérek a lényegre… ;o))
(A szűkszavúság indoklása: a borok többsége lényegesen melegebb volt az ideális hőfoknál, ami egyébként a Fortunától szokatlan.)
Dula-Thummerer-Tiffán Triász Cuvee 2000: Kellemes
Gere Merlot '00: Jó
Vesztergombi Csaba Cuvee '99: még kialakulatlan
Vesztergombi KF Selection '00: még érnie kell, de máris kellemes
Domain Zichy Pinot Noir '00: kellemes
Millenium Quartet '97: nem jött be, vékony
Bock Capella Cuvee '99: semmi extra
Millenium Kvartet '97: -//-
Tiffán Grand Selection CS Bar. '00: még érnie kell, tanninos
Olasz borok:
Il Roncal Tocai Friulano '01: kevés illat, gyenge íz
Canaletto Pinot Gris: kellemes illat, vékonyka íz
Canaletto Moutepulciano D'Abruzzo '99: szinte semmi illat, kellemes,
tipikus déli, emellett enyhén paprikás/csípõs íz
Másodszor pedig: Kovács András István - Gazda Albert: Boremberek c.-ű könyvét, amit nov.-től lehet megkapni a könyvesboltokban, borszaküzletekben, most szept. 30-ig 6980.- helyett 4990 Ft/db-ért lehet megrendelni a boremberek@mailbox.hu címen, vagy a 06 1 247 7600 faxszámon. →A könyv „exkluzív kivitelű 240 oldalas, gazdagon illusztrált”, hosszas vita alapján kiválasztott 35 borászról. „Azt a két irányú kapcsolatot, folyamatos egymásra hatást ember és bor között, melyet oly fontosnak tartunk s amely a könyv alapgondolata... a szakújságíró az egyes személyeknél a bor, a borvidék, a „feladat” s az ember állandó párbeszédét…szép és izgalmas folyamatát tárja fel.” ←
Gondoltam tudjatok róla.
(ha elrontottam a betűméretezést, előre is bocsi!)
szőlő
Ja az a kérdés nem neked szólt, inkább információ volt arra vonatkozóan, hogy pont a legfontosabb dolog nem derült ki arról a bizonyos borról azóta sem a Startrek topicban:(
a mai zizi nap után, hazamék, felmarkolom A_Kedvest, metro-ra szállok, oszt elmegyünk bulizni. Lehet, viszek magammal pár palack bort, saját fogyasztásra! Utána szivar, rendszer reset. Reggel meg álmélkodás, hogy gogy is volt az tegnap este.:)
Azt kölcsönkérném, meg esetleg az a - asszem Glass? - lemezt amire zongoráztál;)
Ez a megbizhatatlan pincemester meg még mindig nem jött a CD-jéért, lehet árverésre bocsájtom;)
Kolmatált parafa dugó, a pórusokat, anyagfolytonossági hiányokat finom parafapor és speciális kötőanyagból készült masszával töltik ki. (olyan mint az összepréselt farostlemez csak dugó formában; gond vele, hogy hosszabb tárolás során kioldódhat a kötőanyag; ezért erre nem való)
Tybald: hadd tegyem akkor az árakhoz hozzá, hogy ez a Hilltop Irsai a Metro borheteken 624.-, a Gere Kékop. viszont 874.-
Érdekesebb árak még:
Vince B. Chard. 2000: 675.-
Cab.S. 1999; Bikavér 1999: 1125.-
Gesztenyési Kékfr. 99: 987.-
Polgár Kadarka Siller 2001 1125.-
Szeremley Szemelt r. 2000: 737.-
Légli Királyleányka 2001: 937.-
Bakondi Egri Cuvée 98/99: 1125.- (ez mi??)
Királyleányka 600.-
Takler Rosé: 712.-
Kfr. 2001: 787.-
Bikavér 99: 1100.-
Németh Salla Cuvée 2000: 562.-
És sokan mások is, ismeretlen pl: Hagymási J. Eger; Szalontai Villány.
Áruljátok már el lszi, mit jelent _pontosan a "kolmatált" szakkifejezés a dugóknál! A Borbarátban olvastam régen a teszteknél, és nem igazán tudom pontosan, hogy mire gondolnak (csak sejtem).