Kösz a beszámolért.
Morogtam is elhegyatásomért, de Mojzi reggeli látványa, nameg az utolsónak lenyúlt 98-as Cabernet Sauvignon Barique mindenért kárpótolt.
méltatlan vagyok ugyan a beszámolóra, de hogy szegény távolmaradó cimboráink és cimboralányaink se maradjanak le mindenről pár szóban összefoglalnám a pincesasolásunkat.
kezdés: szombat délután bekonnektáltunk Pendragonék járművébe /ezúton köszönöm meg Mamintinek és Pendragonnak, hogy megtürtek minket masinájukban! /. némi kis ország nézegetés közepette oda alakitottuk magunkat a Jókai térre /Gyöngyöstarján/ ahol a Lesz Vigasz nevü helyi mókaparadicsom elött vártunk a többiekre /kik ezalatt Gyöngyösön csekkoltak be a szállodába/. itt a várakozás örömére elkövettem némi hibát, mivel a local közértben sikerült vásárolnom némi gyomorelcsapó kajcsit /ez késöbb éreztette 6ását/. a népedelem hatalmas busz formályuvá kovertálódva érkezett+. némi furika után a temető mellett kovácsjános élt 99 évett feliratu márványpihenőjénél balrafordúlva találtunk rá célunkra.
borászat: jóval kisebbb hely mint amire számítottam /a kesztölci megalomán dimenziók után első pillanatra kicsinek tünt a Szőke birodalom, jóllehet eccerüen csak emberi léptékü/. közben kiderült hogy az a jókedélyü srác aki rögtön móka kacagás üzemmódban fogadott minket nem más mint Szőke Zoltán, Matyi bácsi fija. kabát lerak. első stáció a jó kis reduktív acéltartályok birodalma volt, ahol is 99es newborok gyöngyözték magukat poharainkba. első döbbenet, ez az új bor is zavaros, első ránézésre mosogatólé állagu. ízteszt után teljes pálfordulás következett be /nem csak én fordúltam meg/, fantasztikus íz, bár a mester szerint jóval kevesebb gyümölcs van benne, viszont sokkal testesebb bor lesz. 99es év rulez !:)).. chardonay, kékfrankos, cabsauv jáccott - utóbbi teljesen kész bor 6ását kelltette, persze némi kis sav igazgatta még nyelvünket.
kaja: mikor az udvarban kószáltunk egy hatalmas üst már előre vetitette árnyékát magvas tartalmu kajánknak. némi erősitéssel /erősitett dúraluminium paprikákkal/ feltüzelt gulyás méltó ívet húzott a felszolgált borok fölé
a show kezdetét vette: jobbnál jobb fehér majd piros borok ereszkedtek le torkainkon /míg én a siekres gyomorterhelésem miatt hamar elnehezültem :(../.. újborok, 98as chardonnay, régebbi borok követték 1mást. közben 1 - 2 rövid anekdóta erejéig közénk ereszkedett Matyi bácsi is hogy elmesélje a királyleányka termesztésének nehézségeit. nálam avatottabb ízlelésü kollégák remélem pontos borleltárat készítenek majd. iszonyatosan sok bort hoztak asztalunkhoz.
pincejárás: pár hozzászólással ezelött emlitett pinceimustra méltó koronázása volt a napnak. a cimke nélküli kisérleti bor, a 93as cavsauv teljes letargiába döntötte a társaságot, mivel mindannyian belegondoltunk hogy ilyen bort soha az életben nem fogunk már inni...
kalandok Gyöngyösön: szállásunkra visszaindútunk, némi kis bóklászás plusz behajtani tilos tábla után /magyarázkodás rendőrbácsinak/ ráleltünk szállodánkra. szoba elfogad6ó, bár magam be kell vallanom nem vagyok egy könnyen elengedem magam idegen helyen tipus... nagy alvás, reggeli /zuzmó mestert elhagytuk - szerencséjére így tudott bort venni :))/
kigurulás a pincészetbe /de mivel idő jáccott annyira korán értünk ki hogy senkit se találtunk/. majd irány haza.. így viszont van apropó e kellemes vendégörvendeztető hely töbszörös felkeresésére
afeneafeneafene!!! miről maradtam le már megint?!
viszont ha a következő tényleg thummerer-gál féle tali lesz, hát arról semmilyen közbejövés nem fog eltéríteni.
Egy élménybeszámoló pedig tényleg hiányzik!
Egézségetekre(a képernyő előtt most egy borospohár emelkedik ajkaimhoz...hmmmmmmmmm!Zenit a Balatonfelvidékről...'99.Extravagáns!!!)
ALL:
Szőke Zoltán javaslata szerint a IV. Bortalinak, a 1,5 hónapos rátartással vett, március vége, április eleje lenne jó Eger, Noszvaly fele.
A javaslat szerint szombat reggel (akár péntek este) kezdődhetne, a cél a Thummerer Vilmos és Gál Tibor pincészete lenne, s ő segítene az intézésben.
Szállás akár a Thummereréknél is lehetne a fogadólyukban (sic!). Azaz szombat reggel kezdenénk Egerben Gáléknál, ebéd, majd átmennénk Noszvalyra a 2. felvonásra.
Javasolt még, hogy inkább a mikrobuszra szokjunk át, mert úgy könnyebb lenne a transzfer (kisebb az áldozat), de ez csordaszellemre kényszerítene, bár én szívesen követném a Zita-Alexandrosz főkolompos párt!
Borra fel társak, beszámolót pedig szerintem Kav-i-@ mesterre bíznám! :-)))
na embörök, itten mindenki teljesen el van bűvölve, tehát nekem is meg kell kóstolnom!
Ha megy valaki arrafele bevásárolni, dobjon már meg egy emaillel, oszt hozhat nekem is (előleget adok, ha kell)
a beszerzési dij fejében meg egy palackkal közösen megiszunk :)))
Egy a baj az ilyen eseményekkel: elképzelhetetlenül magasra állítják az ember igényszintjét...
:o)))
Az új Chardonnay tényleg csodálatos, a szintén friss Cabernet pedig szintén több, mint ígéretes... Egy kép pedig nagyon az agyamba vésődött:
Az inox tartályok mögött csendben, szépen sorakozó Barrique-hordók látványát nehéz elfelejteni... :o)))
Alexandrosz Mester: A tali életem egyik meghatározó eseményévé vált!
A hazafelé tartó úton még mindig a számban éreztem az új cabernet (paprika) ízét, ezentúl nálam a zsíroskenyérhez ez dukál! :-)) A borokról csak annyit, hogy amíg ez a pince ilyen borokat állít elő, addig biztosan találtak maguknak 1-2-3-... lelkes fogyasztót!
Az új chardonnay messze veri a BIN058-t !!!
A barrique borok teljes eufóriát okoztak nálunk!
Egyszóval: remélem VISSZA fogunk e nemes helyre térni rendszeresen.
Ezúton is köszönet a házigazdáknak (id. Szőke, ifj Szőke), és további jó egészséget e művészet folytatásához!
PS: A kaja fenomenális volt!!!!
Azthiszemutánakénenéznemvalamiszótárbanmegfelelőjelzőknekmertamikethasználtamlehethogykeveseksőtbiztos!!
Örülük, hogy örültök, tényleg szenzációs volt a tali! Mail ment a koordinátákkal. Talán nem kellene elmesélnem, de nekünk azért sikerült rendesen szemezgetni a választékból...! :o)))
Zuzmo!
Ti aztán tudtok élni... Egyébként a spéci, "titkos" borok közül melyik volt számodra a legjobb? Én képtelen voltam dönteni a '93-as Cabernet és a kísérleti Oportó cuvee között...
Nos, ki fog egy kicsit részletesebb beszámolót írni, nem ártana, ha írigykednek az itthon maradottak egy kicsit... Lehet, hogy mazochistának tartotok, de én tegnap este még borozgattam egy kicsit, természetesen a meglátogatott pincészet borából fogyasztottam...
:o))
Hallottatok aról, hogy a TV3 szeretne egy új sorozatot indítani márc. 2. felétől?
26 részes lesz, és be akarnak mutatni hagyományokat, borvidékeket, no és persze borokat, borászokat.A vicces csak az, hogy 1,2 milliot kérnek részenként azóktól, akiknél forgatnának.
Ti mit szóltok hozzá?
Igy jar aki porul.
En mar tul is vagyok a kovetkezokon (baratomtol kapott perui macsetaval az olemben):
97 Chardonnay
98 Chardonnay Barique
97 Cabernet Sauvignon
98 Cabernet Sauvignon Barique
A csajok a 2-at favorizaltak, de szerintem a 4. is komoly.
isteni volt... különösen azok a pince sarkában szunnyadó utolsó üvegek, ami kereskedelmi forgalomban nem is kerültek. hosszú éveken át vártak arra hogy megmutassák magukat nekünk.
dicséretek: köszönet a szervezésért, szállás korrekt volt, kaja pija szintén...
a pincében álldogálva jutottunk arra a megállapitásra, hogy lehetetlen a 93as cabernet sauvignon ízét leírni, sőt amilyen hamar csak lehet el kell felejteni, mivel az ember még rengeteg bort akar inni az életben /márpedig ezután a bor után nehéz lesz ihatót találni/.. felsorol6atlan finomságokat kostoltunk..
csak azt sajnálom hogy túl korán értünk vasárnap reggel a pincészetbe, igy borok nélkül távoztunk mivel senki nem volt még ott 11 magassábában :((( de majd legközelebb bepótoljuk
alexandrosz mesterem ha emilben elküldenéd a borászat telefonszámát hálás lennék, mert akkor megtunánk velük 1ezni egy időpontban amikor a most elmaradt borvásárlást lebonyolít6nánk...
Lassan (1/2 óra) kiugrok az éterből. A hotline él és én is élek még... A szombati veszontlátásra, remélem mindenki időben:o)), egyben és egészségesen ér oda...
1, nem megyünk 50%
2, négyen megyünk, és a haverom ad-hoc csaja nem iszik nyolc után, éjféli indulással haza 10%
3, iszik és ott alszunk 10%
4, ha a Kedvesem nem jön, akkor csak hárman 10%
5, ha az ad-hoc barátnő sem jön, akkor csak ketten, ez estetben még a kocsit sem találná meg, annyit inna 5%
6, a 4-es variáció éjjeli hazautazsással 15%
Az 1500 Ft-os összegbe tartozik az általuk nyújtott kaja, pia (aperitive, borok) és program.
Amennyiben ezen felül valaki különlegesebb borokra is vágyik (Cab. Sauv. Barrique, a gazda féltve őrzött múzeális borai, stb.), akkor szól, győzköd, magyaráz, sír és...aztán külön kifizeti.
:o)))
Mingyá megy a mél is nektek!
Infócskák:
- Tegnap Szegedre üldözött a sors, ezért nem tudtam netezni...:o(((
- Találkozzunk 16.00 tájban Gyöngyöstarján főterén, Jókai térnek hívják, az út egyenesen oda visz. Onnan pár 100 méter a helyszín. Ha így nem jó, Csite Mesternek és FotexZoli-nak is dobok egy mailt a mobilszámommal....
- Úgy néz ki, hogy lesz tali, legalábbis nem történt eddig tragédia, van szállás, stb. :o)))
- Mindjárt megnézem, hogy összesen ? ágyra (ill. szobára) is van szükségünk...
- Az útvonalat táblák segítik, de:
Budapest - Gyöngyös - Gyöngyöspata(Gyöngyöstarján)...