Keresés

Részletes keresés

méray Creative Commons License 2011.07.30 0 0 725

Köszi szépen! Megpróbálom. Bár nem sok jót jósolok neki, de hátha. Most megint elkezdtek sárgulni a levelei, ami eddig zöldek voltak. A régiek már lepotyogtak. Ha így megy kb. 2 hét és csupasz lesz.

Előzmény: Ali-bá (724)
Ali-bá Creative Commons License 2011.07.29 0 0 724

Most néztem vissza, hogy milyen kicsi fáról van szó. Így az 5 cm módosul  a kéreg egy harmadára. Így pontosabb is a meghatározás és általánosságban is érvényes. /A Camberjack által lefényképezett fával tévesztettem össze, elnézést a figyelmetlenségemért./

Előzmény: méray (722)
Ali-bá Creative Commons License 2011.07.29 0 0 723

Kapard meg késsel a kérgét, ahol puhának érzed, ha zöld akkor ne bántsd, ha barna, akkor faragd ki a zöld /fehér/ részekig. Ha 5 cm-nél kevesebb élő rész marad vízszintesen akkor nem igen marad meg, ha több, akkor érdemes próbálkozni sebkezeléssel.

Előzmény: méray (722)
méray Creative Commons License 2011.07.29 0 0 722

Szia!

Köszi a segítséget. Még nem döntöttük el mi lesz vele. Tegnap megnéztem közelebbről, alul a kérge teljesen puha és olyan mintha elválna a törzstől. Megnézem a gyökerét is, aztán meglátjuk.

méray

Előzmény: kaalyz (721)
kaalyz Creative Commons License 2011.07.29 0 0 721

A gyökérgolyvás helyre egyébként azóta sem ültettem semmit, állítólag másik növényre is fertőző lehet. Valamivel talán ki lehetne kezelni a helyét. Itt a tapasztaltabb kollégák talán tudnának javaslatot tenni.

Üdvözlettel Zoli.

Előzmény: kaalyz (720)
kaalyz Creative Commons License 2011.07.29 0 0 720

Tényleg komoly baja lehet. Nekem is volt Balatonon egy germersdorfi cseresznyém, ami hasonló tüneteket mutatott ám a kevés gyümölcsét kinevelte, de a Tiédhez hasonlóan korán "őszült" azaz sárgult a levele. Kb. 5-6 évig megvolt amikor végle megadta magát. Amikor kiástam a gyökerén, (tövén a gyökér helyett ) 15-20 cm átmérőjü gumó, azaz gyökérgolyva volt, mellette viszont alig voltak normális gyökérszszárak. Szerintem érdemes lenne a gyökerét tapintatosan megnézni, felfedni és utána dönteni a sorsáról.

Üdvözlettel Zoli.

Előzmény: méray (702)
Ali-bá Creative Commons License 2011.07.28 0 0 719

/egy kis továbbképzés kezdőknek/     

méray Creative Commons License 2011.07.23 0 0 718

Szia!

Már tavaly is betegeskedett, levéltetves volt, bepermeteztük. Illetve ott is elrontottuk, hogy tavasszal vettük, nem pedig ősszel.

A második évben pedig visszametszettük, mert ezt mondta a boltos.

Már szinte teljesen lehullajtotta a száraz leveleket, ami maradt rajta az pedig úgy ahogy szép.

méray

Előzmény: Flanell (716)
Ali-bá Creative Commons License 2011.07.22 0 0 717

Ne egyet ültess, hanem ötöt, öt félét szuperorsóra nevelve. /Elfér egy helyén, sok előnnyel. Ld. alább./

Előzmény: Camberjack (714)
Flanell Creative Commons License 2011.07.22 0 0 716

3 éves fának azért elég gyenge. Valószínűleg már tavalyról hozta a problémát. A háncs elhalására tippelek. A gyökerek eddig bírták a levelek által előállított anyagok nélkül.

Flanell Creative Commons License 2011.07.22 0 0 715

Esetleg 1 mm-es lyukak a törzsön?

Előzmény: Camberjack (708)
Camberjack Creative Commons License 2011.07.19 0 0 714

Köszönöm a válaszaitokat, ősszel máshova ültetek egyet!

Előzmény: Ali-bá (713)
Ali-bá Creative Commons License 2011.07.19 0 0 713

Szvsz a kútmellettiség annyiban jelenthet okot, hogy ha állandó a csurgalékvíz, akkor az állandó nedvesség kedvez a gyökeret megtámadó gombáknak. Nézd meg a gyökeret elkorhadt vagy penészes-e.

Előzmény: Camberjack (711)
rámenős Creative Commons License 2011.07.19 0 0 712

Ez nem az az általam hallgatott gyökérgomba előadás. Ez egy egészséges ág. / Csak a fa pusztult ki./ Ott jellegzetes a sötétbarna gyűrű a vágott felületen.

Passz.

Előzmény: Camberjack (711)
Camberjack Creative Commons License 2011.07.19 0 0 711

Nem látszik nagyon betegnek. Egyébként a szomszédban kb. 35m-re ugyanez történt egy másik cseresznyével is. Arról nem vágtak le nagyobb ágat. Nem tudom van-e valami köze ahhoz, hogy kút melletti fák...Akkor szerintetek kivágjam, nincs remény?

Előzmény: rámenős (710)
rámenős Creative Commons License 2011.07.18 0 0 710

Vágj le egy kicsit vastagabb ágat. /Most már mindegy./

Nézd meg a metszéslapot. Ha vastagabb, sötétbarna köröket látsz benne, akkor a korábban írt gyökérgomba a betegség oka, Azt permetezheted, csak a talajfertőtlenítés segít. Jól meg lehet különböztetni ezeket a barna köröket az évgyűrűktől. Az igazság az, hogy ebben a betegségben nekem egy Münchenbergi pusztult el, de az szép fokozatosan. Több év alatt.

Ali-bá Creative Commons License 2011.07.17 0 0 709

Lehet, hogy valami baktérium /vagy gomba/ fertőzést kapott a jobboldali alsó ág levágásakor, ha nem volt a seb lekenve sebkezelővel.

Camberjack Creative Commons License 2011.07.16 0 0 708

Ilyen szegény...

Előzmény: Camberjack (707)
Camberjack Creative Commons License 2011.07.16 0 0 707

Szeretném megkérdezni, hogy 8 éves cseresznyefám bő termést követően egyik napról a másikra teljesen elszáradt/germesdorfi/, mi történhetett?

Van esély arra, hogy kihajtson még? Esetleg nekikezdhetek a szétfűrészelésnek? Elég lehangoló látvány!

rámenős Creative Commons License 2011.07.15 0 0 706

Már két Alexel jártam így. Két hét alatt eldobta a levelét Most egy Bigaró van a helyén.

Permeteztem, locsoltam, trágyatakarás, hatástalan volt. Ja komplex lombtrágyakezelés is volt.

Egy előadást hallgattam Érden a cseresznyekóstoláskor. Az volt a lényeg, hogy valami gombabetegség támadja meg a gyökeret. Pár évig ne ültessünk oda csonthéjast.

Na pont az ellenkezőjét csináltam, mert máshol nincs már helyem. Lekopogom a másik helyen az Alex megeredt és a Bigaró is szép.

alfi13 Creative Commons License 2011.07.14 0 0 705

Azért nem ártana Dithaneval vagy Antracol-al lepermetezni lehet ez gombabetegség is .

méray Creative Commons License 2011.07.14 0 0 704

Köszönöm szépen a válaszod!

Megnézem s majd írom, hogy mi van vele, képekkel illusztrálva.

méray

Előzmény: Ali-bá (703)
Ali-bá Creative Commons License 2011.07.14 0 0 703

Ajajj. Ugy néz ki komoly baja van. Nem kap a lombozat utánpótlást.

1. Szállítószövet probléma /vizsgáld meg a törzsét, főleg a tövénél, nem halt-e el a kérge/

2. Gyökérprobléma  /elhalás, vagy pajor rágás/ /a cserebogár szereti a füves, gyomos területeket/ Keresd ki egy kisebb-nagyobb gyökerét és nézd meg a végét, van-e élő hajszálgyökere. Slaggal ki lehet mosatni. 

méray Creative Commons License 2011.07.14 0 0 702

Sziasztok!

Cseresznyefánk idén 3 éves, először hozott termést (2 szem). Kb. 2 hete sárgulni kezdtek a levelei és sok le is hullott már, annak ellenére, hogy rendszeresen locsoljuk. Permetezve nem volt. Mi lehet ennek az oka.

Segítségeteket előre is köszönöm

Mellékelek pár fotót:

Flanell Creative Commons License 2011.07.09 0 0 701

Hosszúszárú, kései, nagyon bőtermő meggy. (Egy ismerős adta, mert nála nem fért el.)

Csak olyan években van rajta szép termés, amikor esős, hideg idő van virágzáskor, és a többi meggyen alig terem valami, olyankor ezen sok nagy szem van. Idén viszont a szükségesnek háromszorosa, nem is tudta kinevelni rendesen.

alfi13 Creative Commons License 2011.07.09 0 0 700

Most a legjobb max augusztus közepéig. Egyébként minden csonthéjast kivéve az őszibarack az érés után a legjobb metszeni.

Előzmény: Creus (699)
Creus Creative Commons License 2011.07.09 0 0 699

Sziasztok!

Túl nagyra nőtt a cseresznyefa és szeretném azokat az ágakat levágni ahol már nem tudom leszedni a cseresznyét. Melyik az az időpont amikor ilyen koronaalakítást lehet végezni rajtuk?

lacy63 Creative Commons License 2011.07.09 0 0 698

Köszönöm a képeket!

Előzmény: Ali-bá (697)
Ali-bá Creative Commons License 2011.07.08 0 0 697

24., 70., 94., 392., 416. hozzászólásoknál vannak róla képek.

Előzmény: Ali-bá (696)
Ali-bá Creative Commons License 2011.07.08 0 0 696

Ez itt a Sunburst   a közepe kicsit üres, mert tapasztalat híjján elültetés után, 2010 tavaszán, a suhángot túl magasan metszettem meg és alul, meg felül hajtott ki, középen meg kopasz maradt. /régebbi hsz.-ben látszik jobban is / Néhány hajtás meg túl meredeken tart felfele.

Okulva a hibámból  az Alex-et már jóval rövidebbre metszettem 2011 tavaszán és lekötözéssel is segítek neki a helyes irányba nevelni az ágacskáit.

Előzmény: tp329 (695)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!