Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Köszi szépen! Megpróbálom. Bár nem sok jót jósolok neki, de hátha. Most megint elkezdtek sárgulni a levelei, ami eddig zöldek voltak. A régiek már lepotyogtak. Ha így megy kb. 2 hét és csupasz lesz.
Most néztem vissza, hogy milyen kicsi fáról van szó. Így az 5 cm módosul a kéreg egy harmadára. Így pontosabb is a meghatározás és általánosságban is érvényes. /A Camberjack által lefényképezett fával tévesztettem össze, elnézést a figyelmetlenségemért./
Kapard meg késsel a kérgét, ahol puhának érzed, ha zöld akkor ne bántsd, ha barna, akkor faragd ki a zöld /fehér/ részekig. Ha 5 cm-nél kevesebb élő rész marad vízszintesen akkor nem igen marad meg, ha több, akkor érdemes próbálkozni sebkezeléssel.
Köszi a segítséget. Még nem döntöttük el mi lesz vele. Tegnap megnéztem közelebbről, alul a kérge teljesen puha és olyan mintha elválna a törzstől. Megnézem a gyökerét is, aztán meglátjuk.
A gyökérgolyvás helyre egyébként azóta sem ültettem semmit, állítólag másik növényre is fertőző lehet. Valamivel talán ki lehetne kezelni a helyét. Itt a tapasztaltabb kollégák talán tudnának javaslatot tenni.
Tényleg komoly baja lehet. Nekem is volt Balatonon egy germersdorfi cseresznyém, ami hasonló tüneteket mutatott ám a kevés gyümölcsét kinevelte, de a Tiédhez hasonlóan korán "őszült" azaz sárgult a levele. Kb. 5-6 évig megvolt amikor végle megadta magát. Amikor kiástam a gyökerén, (tövén a gyökér helyett ) 15-20 cm átmérőjü gumó, azaz gyökérgolyva volt, mellette viszont alig voltak normális gyökérszszárak. Szerintem érdemes lenne a gyökerét tapintatosan megnézni, felfedni és utána dönteni a sorsáról.
3 éves fának azért elég gyenge. Valószínűleg már tavalyról hozta a problémát. A háncs elhalására tippelek. A gyökerek eddig bírták a levelek által előállított anyagok nélkül.
Szvsz a kútmellettiség annyiban jelenthet okot, hogy ha állandó a csurgalékvíz, akkor az állandó nedvesség kedvez a gyökeret megtámadó gombáknak. Nézd meg a gyökeret elkorhadt vagy penészes-e.
Ez nem az az általam hallgatott gyökérgomba előadás. Ez egy egészséges ág. / Csak a fa pusztult ki./ Ott jellegzetes a sötétbarna gyűrű a vágott felületen.
Nem látszik nagyon betegnek. Egyébként a szomszédban kb. 35m-re ugyanez történt egy másik cseresznyével is. Arról nem vágtak le nagyobb ágat. Nem tudom van-e valami köze ahhoz, hogy kút melletti fák...Akkor szerintetek kivágjam, nincs remény?
Vágj le egy kicsit vastagabb ágat. /Most már mindegy./
Nézd meg a metszéslapot. Ha vastagabb, sötétbarna köröket látsz benne, akkor a korábban írt gyökérgomba a betegség oka, Azt permetezheted, csak a talajfertőtlenítés segít. Jól meg lehet különböztetni ezeket a barna köröket az évgyűrűktől. Az igazság az, hogy ebben a betegségben nekem egy Münchenbergi pusztult el, de az szép fokozatosan. Több év alatt.
Már két Alexel jártam így. Két hét alatt eldobta a levelét Most egy Bigaró van a helyén.
Permeteztem, locsoltam, trágyatakarás, hatástalan volt. Ja komplex lombtrágyakezelés is volt.
Egy előadást hallgattam Érden a cseresznyekóstoláskor. Az volt a lényeg, hogy valami gombabetegség támadja meg a gyökeret. Pár évig ne ültessünk oda csonthéjast.
Na pont az ellenkezőjét csináltam, mert máshol nincs már helyem. Lekopogom a másik helyen az Alex megeredt és a Bigaró is szép.
Ajajj. Ugy néz ki komoly baja van. Nem kap a lombozat utánpótlást.
1. Szállítószövet probléma /vizsgáld meg a törzsét, főleg a tövénél, nem halt-e el a kérge/
2. Gyökérprobléma /elhalás, vagy pajor rágás/ /a cserebogár szereti a füves, gyomos területeket/ Keresd ki egy kisebb-nagyobb gyökerét és nézd meg a végét, van-e élő hajszálgyökere. Slaggal ki lehet mosatni.
Cseresznyefánk idén 3 éves, először hozott termést (2 szem). Kb. 2 hete sárgulni kezdtek a levelei és sok le is hullott már, annak ellenére, hogy rendszeresen locsoljuk. Permetezve nem volt. Mi lehet ennek az oka.
Hosszúszárú, kései, nagyon bőtermő meggy. (Egy ismerős adta, mert nála nem fért el.)
Csak olyan években van rajta szép termés, amikor esős, hideg idő van virágzáskor, és a többi meggyen alig terem valami, olyankor ezen sok nagy szem van. Idén viszont a szükségesnek háromszorosa, nem is tudta kinevelni rendesen.
Túl nagyra nőtt a cseresznyefa és szeretném azokat az ágakat levágni ahol már nem tudom leszedni a cseresznyét. Melyik az az időpont amikor ilyen koronaalakítást lehet végezni rajtuk?
Ez itt a Sunburst a közepe kicsit üres, mert tapasztalat híjján elültetés után, 2010 tavaszán, a suhángot túl magasan metszettem meg és alul, meg felül hajtott ki, középen meg kopasz maradt. /régebbi hsz.-ben látszik jobban is / Néhány hajtás meg túl meredeken tart felfele.
Okulva a hibámból az Alex-et már jóval rövidebbre metszettem 2011 tavaszán és lekötözéssel is segítek neki a helyes irányba nevelni az ágacskáit.