Keresés

Részletes keresés

4Hópihe Creative Commons License 2012.11.22 0 0 13482

volt középsiskolás ismerösöm a képzöben a márványozáshoz- azt tanulták ö könyvmüves testaurátornak tanult-ökörepével futtatták a festéket.gyönyörü szép papirmintákat hozott akkoriban nekem ezekröl az órákról..

Előzmény: rferi (13481)
rferi Creative Commons License 2012.11.22 0 0 13481

Ennek az igazi technikáját és titkait igazából hétpecsétes titokként kezelik.

Eredetileg a XV. (? ha jól emlkszem) századi Törökországból való, ebru néven sok találatot hoznak a keresők. Ott vannak ma is a legprofibb művelői.

Itthon egy kevés infó van a Jaschik Álmos féle Könyvkötőmesterség c. könyvben

http://mek.oszk.hu/03200/03235/03235.pdf 

69. oldaltól

De ezek az eljárások mind a karragénmoha-alapra építenek, amit elég nehéz beszerezni manapság itthon.

A kreatívboltos márványozósfestékek is jók egy szintig, de sajna azon felül nagyon sok feladat nem megoldható velük.

Korszerű márványozós leírásról én csak az OSZK-beli, restaurátoroknak tartott, űbertitkos tanfolyami anyagról tudok, de az nem elérhető elektronikusan.

Előzmény: visionxx (13480)
visionxx Creative Commons License 2012.11.21 0 0 13480

Sziasztok,

Erről a festékpöttyentős-elhúzogatós technikáról hol lehet bővebbet megtudni?

Ez valami gyönyörű.

köszönöm,

v.

Előzmény: rferi (13474)
rferi Creative Commons License 2012.11.07 0 0 13479

Ne is haragudj, de itt van nyolc év termése, ami CSAK EZZEL FOGLALKOZIK!

Ennyi nem elég? 13000 hsz

Olvass vissza, vagy kezd 2004 elejétől, meg lesz minden információ maradéktalanul.

Hadd ne kelljen már még ezeregyedszer is elmesélni ugyanazt.

Előzmény: biscuits (13478)
biscuits Creative Commons License 2012.11.07 0 0 13478

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni ahhoz, hogyan lehet kartonlemezből és nyomtató papírból könyvet készíteni? Kézzel írott receptes könyvet szeretnék készíteni. A segíséget előre is köszi.

p.pista Creative Commons License 2012.11.07 0 0 13477

Egy kis segítség kéne:

újrafűzés - egyszerűen nem megy..

nem tud valaki egy képsorozatot a fűzésről??

Előre is köszönöm

Előzmény: karrier (13468)
4Hópihe Creative Commons License 2012.07.15 0 0 13476

az volt a kivánság csajosan elegáns de ne rózsaszinhabos legyen a könyvecske 16éves leányka részére.

hamarosan eldöl megfeleltem -e....

ex libris jelleggel -de nyomtatva az elsö lapra  névre szóló személyes .domboritott a táblakötő karton

a többi lap nyomdázottan diszitett.

a virágok térbeliek de nem befolyásolják a nyitást és az irást..,erröl pluszban még a szalagból készült középsö virág is gondoskodik,ami megtartja a magasságot...

a könyvecskéhez készült egy ajándék tasak is...

rferi Creative Commons License 2012.07.03 0 0 13475

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=xLnGnnul8bc#t=19s

például ezt a csíkos mintát nem tudom előadni

rferi Creative Commons License 2012.07.03 0 0 13474

Na és itt látszik az ami az én bajom is volt annak idején a DEKA marbling festékkel: eszméletlenül terül, ha akarom, ha nem.

Emiatt egy csomó mintát lehetetlen megcsinálni.

rferi Creative Commons License 2012.07.03 0 0 13473

Eddig ilyen kivételi technikát nem láttam, csak olyat, ahol simán felhajtották az ágyról a papírt.

A pasi durván rutinos az elképzelései megvalósításában

GPF Creative Commons License 2012.06.13 0 0 13472

Nagyon szép! Gratulálok!

Előzmény: karrier (13471)
karrier Creative Commons License 2012.06.13 0 0 13471

Mint korábban amlítettem, tök jó munkáim voltak nem is oly rég.

No akkor kezdjük a sort

Szántai Alexandra: Rajzolatok című könyvével.

A könyv kb A/4 méretű (31x19 cm), egészpapír borítású, keménytáblás, japán kötés.

Az első táblán ablak vágva amiben a cím lett elhelyezve úgy, hogy az ablak az akkora amekkora belső részeken a fehér lap, amin a szöveg fut. Az ablakot az előzék belülről takarja.

A könyvben egy végigfutó illusztráció van, ezért lett a hajtott lapokból fűzött japán köktése, hogy a hajtáséleken megjelenő grafika is tovább vigye a tekintetet. Hangsúlyosak az illusztrációk, olyannyira, hogy végül a szöveg inkább egy "mellékkönyv" formában a lapok közé beékelve kapott helyet nem is minden illusztrált lappár között, kicsi fehér papíron.

Frissdiplomás, tehetséges grafikus könyve ez, ami nekem személy szerint kompozíciójában, szín- és formavilágában is nagyon tetszik.

rferi Creative Commons License 2012.05.22 0 0 13470

WOW!

A szépülés nálam is megyeget, de csak lassan.

Már két falat kiüttem a műhelyben, hogy könnyebben mozoghassak, még egyet ki kell, majd egy újat felhúzni.

És aztán az egészet kipakolni jobb híján az udvarra, és betonfeltörés, majd újrabetonozás.

Szóval az öszerakott könyvvágógépet most megint szedhetem szét, és cipelhetem ki ! :)))

DE túl lennék már rajta!

Olyan laposfiókos nagyBnullásas szekrény nekem is nagyon kéne!

Előzmény: karrier (13469)
karrier Creative Commons License 2012.05.22 0 0 13469

Nem! A pót pót határidő az hétfő 21 volt a május 11 péntek helyett és 6000 Ftba került a csúszás. De megspóroltam a köttetésen, bár igencsak összecsapták. :)

Nem könyvkötésből írtam, és akkor égne csak igazán a képemről a bőr. Így is nagyon aggódok, hogy mi lesz ha megajánlott vizsgajegy (5) Kötészeti Technológiák tanár kezébe kerül, mert van rá esély. Esetleg visszaveszi a vizsgajegyet. :)

AZ én témám:

Hullámpapírlemezek szilárdásgi vizsgálatai az alakalmazott alappapírok SCT értékeinek tükrében

Ugye milyen izgalmas?!? :(

Nem lehetett játszásról írni. Sajnos. Az nem lett volna "elég mérnöki". Ki is hangsúlyozták. Mérés, statisztikai elemzés, sok táblázat meg miegyébnek kellett benne lenni. :(

Így most ez lett benne. Ez van.

Majd a mérnöktanáriba!!! :P Azzal még kacérkodom. Mindig is tanár szerettem volna lenni, igaz, hogy földrajz-történelem szakos, nem pedig mérnöktanár, de ha így lehet, akkor így lehet. ;D És abban választok majd valami jó kis kötészetes-könyvtáras témát.

Az előző félévben formatervezőknek tanítottam papírbútor tervezést csak azt hiszem nem volt egész idevaló a téma és nem adtam róla hírt.

De ha kapok tárgyat megint az egyetemen jövőre is, akkor gyerekszobába papírkönyvespolcot fogok terveztetni a hallgatókkal. A multkor láttam nagyon jókat megmozgatta a fantáziámat.

ÉÉÉÉÉSSSS olyan gyönyörű munkákat csináltam. Grafikus hallgatók diplomamunkái. Majd ha megvédték, akkor teszem be a képeket! Addig nem nagyon illik, úgyhogy most esz a penész. :) Hogy már de tölteném fel! 

Szóval június közepén képdömping lesz! :)

Addig is - épül, szépül:

Előzmény: rferi (13464)
karrier Creative Commons License 2012.05.22 0 0 13468

Nem mindig megoldás az újrafűzés. Ha erős a régi fűzés, vagy a kapocs is egyben van, nem rozsdás, nem lötyög, nem akar szétesni (ami általában nem így van, de találkoztam már ilyennel is), akkor nem kell újrafűzni, mert csak ronthatsz a helyzeten.

Szóval józan paraszti ésszel megvizsgálja az ember és ha azt látod, hogy beteg, akkor meggyógyítod, ha meg csak csinosítani kell, akkor csak azt csinálod. :)

Előzmény: p.pista (13467)
p.pista Creative Commons License 2012.05.21 0 0 13467

Szia

Köszi a választ. Asszem mindenre válaszoltál amire kiváncsi voltam.

A lényeg, ha jól értem, hogy a legjobb megoldás mindig az újrafűzés...

Köszi:PI

Előzmény: karrier (13462)
rferi Creative Commons License 2012.05.21 0 0 13466

Mer annyira bonyolítod a dolgokat!

Minek arra a vonalzóra 5mm-es osztás!

Elég lenne simán csak a centis, nem? ;-)

Előzmény: karrier (13463)
fááni Creative Commons License 2012.05.21 0 0 13465

Gondolom könyvkötésből írtad a szakdolgozatot. :)

Előzmény: karrier (13463)
rferi Creative Commons License 2012.05.21 0 0 13464

Nem péntek volt a PÓThatáridő? :)))))))))))

karrier Creative Commons License 2012.05.21 0 0 13463

Suszter és cipője! :P

Na kinek lett csúnya a diplomakötése? Na kinek?

HÁT NEKEM!!! :(

hajnalban már nem láttam jól és azt hiszem egy 5 mm-t elnéztem a vonalzón, így az 1,4 helyett szabtam  1,9 mm széles gerinclemezt. :) :P

Kicsit hasas, kicst nagy és széles és csúnya mint az állat... :D ... de az enyém és simán leadtam, szakmai bukta ide vagy oda. :)

Félévente egyszer biztos előfordul, hogy benézek egy 5 mm-es osztást. :) Hát most is ez lett.

hihihi úgy kell nekem, nem kellett volna az utolsó pillnatra hagyni az egészet.

karrier Creative Commons License 2012.05.21 0 0 13462

Helló!

Most van időm reagálni. 

Nem nagyon értem mi a gondod. 

Ha szétesik egy könyv és nagyon gyatra, gyalázatos az állapota, akkor szedd szét, fűzd újra. Ha tűzőkapcsos, akkor én az estek 90%ban újrafűzöm, ha fűzött de laza széthullós akkor is.

Ha jó a könyvtest és az előzék szakadt szét, akkor csak új előzéket rá s és vissz abele a borítóba.

Ha a boritó is el van szakadva, akkor meg úgy is javítod, de akkoris szoktam új előzéket rakni mert ami régi az már általában úgysem bírná az újra ragasztózást.

A befűrészelés az még a fűzés előtt szokott történni, de akkor fűzőállványon spárgára fűzöl. 

Ha csak megerősítés végett, akkor meg vigyázz, mert ha befűrészeled akkor elvágod a még épp cérnát, ha meg nem vágnál odáig akkor meg minek fűrészeld?

Asszem ennyi hirtelen.

ÉS MOST! 

MEGYEK ÉS LEADOM A DIPLOMAMUNKÁM!!! :P :) hurráhurráhurrá

Előzmény: p.pista (13460)
karrier Creative Commons License 2012.05.11 0 0 13461

Na az előző válasz az csal próbálkozásban maradt. :P

Szóval GÉPGÉPGÉP!!!

HOHNER Boston Tiegel A/5 méretű.

Sajnos.

A/4nek hirdették, annak is vettem, kétszer rákérdeztem, és mikor ott állok, hogy átvegyem akkor kiderül hogy fele akkora. :(

Azt hittem felrobbanok. 

De mert Frankfutig mentem érte ezért aztán elhoztam, bár A/5ért el sem indultam volna. :(

De azért szuperság.

Az 1950-es 60-as években még gyártották ezeket. Még könyvkötők is használták, akik aprónyomtatványokat is csináltak (vény, névjegy, kártyanaptár, ...).

És már be is fogtam a termelésbe.

A jövő héten ha a diplomám is úgy akarja, akkor lesz időm arannyal is nyomni. Már nagyon kiváncsi vagyok.

És azt is kitaláltam, hogy hogyan fogok vele XIX. sz. végi feketével nyomtatott vászon kiadói könyvborítókat csinálni reprint kiadáshoz. :)

A nyáron szerintem el is készül az első.

A gép alapfelszereltségű. 2 festékező henger, 1 festékező tárcsa, A/5 szedőhajó, ürespapír tálca, dönthető nyomat tálca (nekem hiányzik).

Ami extra lehetne rajta: számláló - a karra építve; festékezőmű a tárcsa fölé szerelve, és ahhoz egy plusz 3. festékezőhenger.

És a képek:

Előzmény: rferi (13459)
p.pista Creative Commons License 2012.05.11 0 0 13460

Üdv!

Még lenne egy kérdésem, aki tud válaszoljon nekem legyen szíves!

Adott egy régi könyv, aminek lejár a borítója és fűzött (vagy esetleg tűzőkapcsos), tehát nem ragasztott.

Valahol olvastam és képen is láttam, hogy ezeket a könyveket (csak nem tudom hogy a ragasztottakat vagy a fűzötteket) be kell fűrészelni, aztán spárgát bele majd rá a szövetet,stb...

1. Azaz, ahol új borító kell és fűzött a könyv azt hogy érdemes/kell felújítani?

2. Ahol a régi borítót (a komplettet, mert csak lejár) akarom felhasználni és fűzött, ott mi a teendő.

3.Ha esetleg van egy jó leírás képekkel, azt is megköszönöm.

Sajnos nagyon kezdő vagyok a témában (és nem is akarok üzletelni ezzel később sem, csak a saját könyveimről van szó), de az alapanyagokat már bevásároltam nemrég.

A válaszokat előre is köszönöm.

PI

Ui.: olvasgattam a fórumot is, de kevés kép híján nem tudtam a fentiekre választ találni....

rferi Creative Commons License 2012.05.09 0 0 13459

Ez tetszik nekem is! :)

(csak jelzem,hogy még mindig van ólombetű, kis méretben könyvszedésre alkalmas mennyiségben, ha esetleg érdekel. Régi öntés, de nem volt használva, nem kopottak, ellenben a régi öntés miatt kellő mennyiségű antimonnal ötvözve, szal jó kemény.

Mostanában sok könyvkötőtől hallottam, hogy újra öntenek ólombetűket, mert kereslet lett rá, de ócskák, mert puhák, nincs bennük megfelelő ötvözőanyag)

Azért arról a nyomógépről hozhatnál pár közelebbi, és nagyobb képet is, nagyon bírom az ilyen masinákat!!

Előzmény: karrier (13457)
fááni Creative Commons License 2012.05.09 0 0 13458

Már várom mikor jelented be a könyvkiadódat! :)

Kétszínű magasnyomás, kézzel, precízen, tiszteletreméltó. Milyen klisét használsz? Látom betűszekrény is van, nagyon tetszik a nyomdád, és ha ilyen nagyszerű feladatokon dolgozhasz, csuppa öröm az életed.

Előzmény: karrier (13457)
karrier Creative Commons License 2012.05.04 0 0 13457

ÚJ HOBBIM VAN! :)

Magasnyomok. 

És indítottam egy blogot itt: kissthebook.blog.hu

könyvkötés, restaurálás, nyomtatás, és sok minden

... majd nézzetek rá néha, ha van kedvetek.

Még minden design nélküli, csupán szárnypróbálgatás.

És akkor a nyomda:

Nádi Boglárka csodálatos bélyegterveit nyomtuk 2 színben.

Nagyon tehetséges kislányról van szó, érdemes megjegyezni a nevét.

p.pista Creative Commons License 2012.05.02 0 0 13456

Köszi, megnézem majd őket!

Előzmény: karrier (13455)
karrier Creative Commons License 2012.05.02 0 0 13455

helló!

4. ker. Kovácsúrék nádorutcában: www.konyvkotobolt.hu

16. ker Coverlux azt hiszem cziráki u.: www.coverlux.hu

Azt hiszem kb ennyi.

Talán a Pantonban Rumbach S. u. a Madách tér mögött.

Előzmény: p.pista (13454)
p.pista Creative Commons License 2012.05.02 0 0 13454

Hello mindenkinek!

Lehet, hogy már felvetődött, de hol lehet mostanság Pesten beszerezni könyvkötési kellékekeket: műbőr, karton, ragasztó,stb?

Köszönöm előre is.

rferi Creative Commons License 2012.04.18 0 0 13453

Évek óta használom a patex fát papírra, legutóbb tegnap is.

Itt a melóhelyen nem veszek kétfélét, de fára való meg kell, szal inkább azt vettem, és a papír kompromisszumot kell kössön.  :)

Előzmény: Spidersoft (13452)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!