Hát ez Uraim csont midi zene egy Ketron SD7 varrógéppel (arranger keyboarddal). A dobok meg egy Roland DR880 dobagyból szólnak.
Szerintem nagyon hallatszik hogy mű dolog, főleg a gitárok. Orgona elmegy, de nagyon bakugrás dinamikákkal játszik, viszont jó zenész a srác aki tolja, csak kicsit Hammondoznia kéne még egy igazival. De a teljes arrange midi alap saját keze munkája, meg minden ami hallatszik, az orgona is dob is...
Nincs új a nap alatt , Klaus már gyártott ilyen feldolgozásokat anno , pár virsli és egy korsó langyos sör után hallgatható volt a BNV-n
Ma már ha korszerű szeretnék lenni akkor , igazi klasszikust kéne Hammondra interpretálni Kis Groftól a Mert a nézését meg a járását cimű klasszikust .. Ja és a bulibáró sem kutja ....
Kíváló a kifejezőkészséged, hagyjuk a matricákat a japó csajsziknak :-)
Szerintem B3, de elég rapszódikus, túltolt dinamikával, örökké forgással, c3 vibrátóval, hangos kísérettel, szóval annak tűnik. Kellemes, szép, élvezettel hallgattam, de túl vagdalkozik számomra. Most döntse el, vagy orgonál vagy sem? :-)
Viszont jó ötletet adott, melyixámhoz nyúljak hozzá a magam minimál stílusában.
Alul 808, fönt olyasmi full, ahol a magasabbak nincsenek teljesen kihúzva, meg a perka is bekapcs, szóval bisz preset.
Ez a győri felvételed nálam mérföldkő volt, itt hallottam először Wressniget !
Másik dolog ami ekkor volt 2007-ben, hogy azt hittem a Matyoo valami amerikai fehér srác mert olyan jól kergette a billentyűket. https://www.youtube.com/watch?v=BE8Mv5ww4BM Ez van, ez volt. Utólag bocs a tévedésemért !
Persze a 1st gen. Nordok még nem szólnak olyan jól mint az 5-ös, de az majd csak 10 év múlva lesz releváns tétel használtként. Bár a bölcsek azt mondják, aki nem iszik, cigizik el pénzt, az ha egy ilyen hangszerre félreteszeget, 1-2 év alatt simán össze kell hozza a rávalót, pláne aki meg fellépésekből is él vele, mint munkaeszköz, annak kötelező darab fél éven belül. Ezt mondjuk mindenki magának érzi.
Csak ehhez képest a hülye svédek még nem bírják megoldani a multitimbralitást és hogy az 1 szem split vagy layer funkció egyszerre is működne benne annyi pénzért!
Találkoztam hirdetésekben nem rossz áron már egész B3-as ízű komolyabb hangszerekkel is mint E100 vagy B3000 vagy DB-OB/5. Ezeket sem zárnám ki.
Attól függ mire kell? Vinni, fellépni a legkisebb mechanikus is majdnem olyan nehéz mint a nagyok, kemény munka, szívás. De otthonra az igazinak, analógnak azért más a hangja.
Segítségre, tapasztalatokra és tanácsokra lenne szükségem. Viszonylag kis pénzből (150-250 eFt között gondolkodom) szeretnék "hammond-ozni tanulás" céljából L-100-ast (esetleg P-100 is szóba jöhet), M-100-ast vagy XK-1-est venni. Ismerem nagyjából mindhárom típust és a különbségeket (analóg/digitális, 3,5 oktáv/5 oktáv, két manuál/egy manuál...), de nem igazán tudom melyik mellett döntsek. Alapvetően az analóg tone generator + csöves erősítő a szimpatikusabb, de az XK-1 kompakt mérete és a plusz hangszínek (zongora, stb.) is nagyon szimpatikusak, és nekem úgy tűnik, hogy az XK-1-ből jobban ki lehet csikarni a klasszik B3 hangzást, mint a spinet-ekből, ami szintén jó pont. Mik a tapasztalatok? Második kérdésem, hogy egyébként van-e valakinek eladó L-100/P-100/M-100 ebben az árkategóriában, amitől megválna. Köszönöm a hasznos infókat, segítségeket.
Szia. Hogy mész biztos ha nem vettél jegyet? Lehet hogy már nem is kapsz!
Tajtiéknál csináltattam annó nagyon klassz tokot a Viscount DB5-ömnek. Szépen megcsinálták.
Biztos ez kell? A Veiger készít keményített puhatokot mindenhez. Vékony, kamrás polikarbonátot varr a huzatba. Olcsóbb, könnyű, kisebb és nem bántja a környezetét :-)
(nem veri szét a kocsit) Persze attól függ, mihez kell. Ródoknak flightcase csakis.
A VK7 amúgy leszólja a VK8-at is! A Korg, Yamaha meg sose tudott normális orgona hangokat mintavenni. Pedig egy olyan kis microStation is nagy volna vagy fél giga RAM-mal, de ezt valahogy nem akarják erősíteni a szintikben. A VK-nak meg legalább orgona-szerű fedélzete van. Egyedül a waterfall billentyűzet hibádzik belőle.
Sziasztok! Én még nem vettem jegyet, de biztos megyek DeFrancesco-ra!
Megvettem a Roland VK 7-et, nagyon tetszik a hangja! Ég és föld a Microstation-höz képest, nem hittem volna, hogy ekkora különbség lesz. (Tudom, más célra gyártották a kettőt, de akkor is, időben van különbség a két technológia között...)
Keménytokot hol érdemes venni vagy csináltatni hozzá szerintetek?
Á, hagyd, nem jó ez a feltételezés. Különben is zenélésre és nem artistakelléknek bérelték.
Ki jön ápr 10-én Joeyre? Nekem a 2. , a 21h-s előadásra van jegyem.
Tegnap Matyi a Kéknyúllal óriásit triózott a Lámpásban. Amellett hogy nagyon szépen szólt, vadállatok voltak. A basszusmenet már boszorkányos, több mint jó. Ehhez állat szólók. Az orgona hangja is hibátlan. A társak is vették a lapot, mindhárman +1 hatalmas klubozást nyomtak le. Szóval pont így kell csinálni, ennyi erővel, lendülettel, bravó!
Végülis nem az övé volt az orgona. :) De ha balul sült volna el a mutatvány, a managerei biztos leperelték volna a gatyát az A38-ról.
Nem nagyon értékelem én az ilyesmit amúgy mikor egy hangszert trambulinnak használnak vagy szétverik a színpadon. Attól a "művész" nem nagyobb inkább kisebb a szememben. :(
Sajnos ez nagyon off. Volt. Hatalmas betűkkel ki volt írva, hangstúdió. Ott bármilyen hozott, helyben rögzített anyagot egyedi lemezre vágtak. A József körúton volt, későb Bose.
Ilyen az élet, ez a lemez nálam valahogy kimaradt. Azt hiszem ott követtem el a hibát, hogy csak a Fogarasi névre és orgona szóra kerestem rá folyamatosan az interneten, és a Csíkot sajnos kihagytam. Lehet hogy Cavinton helyett nefelejcset kell majd szednem ?
Egy kicsit off, de ha már a 70-es évekről volt itt szó:
Volt egy hangstúdió a József körúton azokban az időkben. Úgy tudom bárki bemehetet és felvették stúdió minőségben a produkcióját. Hetente elsétáltam előtte, de tinédzserként nem mertem, nem mertünk bemenni, érdeklődni, hogyan lehetne amatőrként saját külön bejáratú bakelit hanglemezünk... Tudtok erről a helyről valami konkrétabbat ? Persze csak ha publikus.
Ilyen az élet, ez a lemez nálam valahogy kimaradt. Azt hiszem ott követtem el a hibát, hogy csak a Fogarasi névre és orgona szóra kerestem rá folyamatosan az interneten, és a Csíkot sajnos kihagytam. Lehet hogy Cavinton helyett nefelejcset kell majd szednem ?
Egy kicsit off, de ha már a 70-es évekről volt itt szó:
Volt egy hangstúdió a József körúton azokban az időkben. Úgy tudom bárki bemehetet és felvették stúdió minőségben a produkcióját. Hetente elsétáltam előtte, de tinédzserként nem mertem, nem mertünk bemenni, érdeklődni, hogyan lehetne amatőrként saját külön bejáratú bakelit hanglemezünk... Tudtok erről a helyről valami konkrétabbat ? Persze csak ha publikus.
Ozjo jóvoltából megkaptam az egész hangfelvételt. Ismételten köszönöm !
A mai technikával készült felvételek után, olyan érzésem támadt, mintha az MK21-es kazettás magnómmal vették volna fel. Félre ne értsetek, ez így is kultúrtörténeti emlék és jó hogy legalább így megmaradt. A bajom csak annyi, akkoriban miért nem lehetett ezt normális stúdióban is megcsinálni ?
Igazából még mindig a trió felvételeket szeretném meghallgatni. Talán egyszer előkerül...
Külön érdekes a hatodik szám, a G-moll blues, ami igazából az It's A Beautiful Day együttes Don And Dewey száma. Ennek nagyon érdekes a története:
Az együttes a kölcsönös megegyezésük alapján visszalopott a Deep Purplétől, mert ők korábban ellopták tőlük a Bombay Calling számot 1968-69-ben, amiből faragták a nagyon sikeressé vált Child In Time-ot.
Aztán amikor ez kiderült, összeültek a tagok, menedzserek hogy mi is legyen? Végül megegyeztek hogy ők meg cserében választhatnak egy nótát a Purplétől amit sajátjukként adnak elő. A Wring That Necket választották és ebből lett ez a Don And Dewey. https://www.youtube.com/watch?v=aoz4aNwIB5w
Van egy klassz 1977 április 23-i koncertanyaguk Gödöllőről. Szaxival kvartet, Csík-Fogarasi-Jávori-Angyal. Élvezhető minőségű hallgatói felvétel, sztereó. Biztos a művház beállított mikrofonjai-felvevője révén, mert nem a széksorok közül vették, azt hallani.
A Rhodes hozza a basszust amire rátettek egy wah pedált is. Nagyot zúznak rajta másfél órán át. https://www.dalok.hu/bio/id/158
A BME "régi" E-Klubban rendszeresen felléptek a 70-as években. Általában az egyik előadóterembe voltak "száműzve", 10-15 fős hallgatóság előtt játszottak, míg odakint a "nagyszínpadon" (ez ma már igen kis színpadnak számítana) dübörgött a Fonográf vagy az Omega.
Sajnos nem lehettem ott Raphael Wressnig koncertjén. Majd talán legközelebb.
Ahogy írtad, tényleg egy showman. Pár éve Ausztriában a Kolleritsch buschenschankban játszottak. A közönségből egy csinos hölgyet felhívott a színpadra és együtt táncoltak az orgonáján. Az ütőér megállt bennem, mi lesz ebből ? Szegény Hammond bácsi vajon hány kilóra is méretezte a hangszerét ? Na végül is szerencsére semmi baj nem lett, ez is a show része volt. Még annyit, hogy a móka idejére keménypapírral kitámasztotta az aktuális hangzáshoz a billentyűket. :-)
A felgyújtom az orgonát című mutatványáról már ne is beszéljünk...
Raphael Wressnig két társával is nagyon klassz koncertet nyomott a Muzikumban. Hozta a 120%-os kemény, szilaj stílusát az extrém bő lére eresztett szólóival. Bő két óra tömény szórakoztatás, élvezet. Nála jelen kell lenni, nem visszahallgatni, visszanézni a műsort. Érdekes és nagyon jó Booker T-s hangzást adott az újrakondizott B3-asának. A 21H szekrényében 122-es lezlibelsőnek lekapcsolta az alsó motorjait, így a dobrotor állt, csak a tölcsér forgott. Gyakran az sem. A szünetben megkérdeztem tőle hogy nincs-e gond a motorral: nem, ez koncepció. Oké.
Két mostani társa is jobb elődjeinél. Sok jazzista iskolázottságban ha felül is múlná, de amit Raphael szórakoztatásban, energiában, vigyorgásban letesz, azzal műfajának egyik bajnoka. Funk/soul erős hard rock beütéssel.
"A Zeneakadémián valószínűleg külön tanszék fog alakulni."
Hát annyiért még sajnos nem, de talán hallani is kéne azt a csodát.
Inkább azt mondom, az az erény aki mindent tud sokféleképpen az orgonán, ha kell tüzes Tiger Rag-et, ha kell nagypapás langyosságot.
Nekem pl. Joey is sokszor azért nem tetszik, mert szanaszét virgázza a számokat. Legalábbis mikor fiatalkori felvételeit nézem/hallgatom ez mind lejön. Most meg már hogy ő is enyhén szólva mackósodik, öregapósodik, sokkal több a nyugi a játékában. De nekem a másik véglet Dr. L. Smith. Ő már túlontúl nyugis minimális és engem ez sokszor idegesít mikor már rég bele kéne tenyerelni a billentyűkbe, mert ez a Hammondnak és a zenének kifejezetten jól áll. De persze neki egy sajátságos művészete van. Én azért is hallgatom ritkábban mert külön hangulat kell hozzá és a dallamformálásai közel sem olyan közérthetőek még a harmóniakilépések során különösen, mint Jimmy Smithnek.
Én így látom. Persze közel nem hallgatok én se annyi zenét manapság, mint 10 éve. Van hogy egy hónapig is "csendben" tudok lenni. Változik az ember az tény, de Leon Kuijperst ennek ellenére napi 24-ben el tudnám viselni ha a szomszédban lakna! :DDD
Ez a nyugis játék közelebb áll valamelyest a zongorázáshoz. Persze nem az. A nyugisabb számoknak a legkedvezőbb, de ez nem jelenti azt hogy ne lehetne így lenyomni valami szaporát. Valószínűleg életkori sajátosság is. 10 éve még ki lehetett volna kergetni ilyennel a világból. Fönt 888 3.perkával, simán, lent 808 c3 vibrátóval és 80 basszussal. Lacika meg nyugton van. Nagyritkán egy rövid időre fönt full, tremolóval. Hogy kívülről hallgatni jó-e, a fene tudja. De így játszani nagyon kellemes. Inkább a dallamra, hangulatra, dinamikára koncentrálni általában min hangerőn. Ígértem eztazt, mostmár tényleg felveszem, hogy amit leírtam ne legyen képtelen :-)
Mivel számít a méret, szerintem lezlieffektnek használd a VK7 sajátját. Nem olyan rossz az. Senki nem fog koncerten reklamálni :-) Így egyszerű lesz az élet.
Van egy kettészedhető 760-am 75e, és egy egybeszekrényes melyről leszedték a fekete bőrt. 70e.
Köszi a tippeket, Tehtube! A pedált megfogadom. A Leslie egyelőre maradna effekt, így is mindig gondban vagyunk a koncertre cuccolással (Peugeot 107 tökig megrakva...), emeleten lakom belvárosban... :) Azért kíváncsiságból megkérdem, kb mennyibe kerül a piacon az általad leírt Leslie konfiguráció?
Ill. a Microstation-hoz képest a VK 7 + MiniVent vagy Strymon Lex kombináció szerintetek is lépés felfelé hangban? Koncerten csak-csak (mi messze nem kifinomult jazz-t vagy funkot játszunk, mint a kedves fórumiták többsége itt, egyszerűbb "besüvítésekre" használjuk az elektromos orgona hangot), de stúdióban és otthoni projektekre kevés a Microstation, nincs elég hangszín, ráadásul az egyik túl tiszta, a másik nagyon torz, a harmadik pont jó lenne, ha kicsit jobban visítana... stb.
Azt hiszem egy új műfajt (?), stílust (?) sikerült Tehtub-nak itt a fórumon teremteni. A minimál orgonálást. Hétfőtől a zenei újságok és internetes csatornák ódákat fognak zengedezni róla. A Zeneakadémián valószínűleg külön tanszék fog alakulni. A Hammond örökösök alapítványt hoznak létre.
Bocs az agymenésért, de tök jó lehetne. :-)
A minimál orgonálás szerintem sem csak az akkordok szurkálásából vagy szőnyegezésből áll. Kifejezetten idegesít, ha egy hangszer a koncerten örökké háttérben van egy bandában, nem kap lehetőséget a kibontakozásra. Pld. pont egy Hammond vagy egy jó klónja.
Meg még azt akartam a tempón kívül, hogy nyilván mi mit kíván meg.
Egy szóló orgona ilyen esetben nem jelenthet önmagában szerintem minimál orgonázást (bár van olyan is hogy ehte minimál zene), de talán az a stílus sem feltétlen szóló, duó vagy trió műfajban kerül előtérbe, hanem nagyobb bandáknál ahol szinte csak töltelékként kísérni kell sima kitartott akkordokkal vagy szurkálásokkal.
Mindenesetre egy nyugisabb balladában is meg tudja mutatni magát ízlésesen a pasas ha kell, hogyha az előzőek csak habartbabnak tűnnek. :)
"Tehtube által megfogalmazott minimál orgonálás jobba tetszik"
Az érem másik oldala. Gyakorlatilag a zeneirodalom bármely műfajában vannak lassú, gyors meg virtuóz tempójú darabok ez evidens. Nem lehet persze mindenki ennyire virtuóz, de az is unalmas lehet ha pl. csak Zoránt nézzük, aki életében nem játszott 100-as tempó felett egy számot sem, de minden szerezhet örömet végülis ami zene és jó... :)
1. Még a 11 pines lezlik közül is csak azokat szabályozza a VK7 fedélzete, amelyek beküldenek az orgonába 30V-ot. (Leslies 122XB, 2101) Egy kis elektronikával megoldható lenne, de azt meg kell tervezni, legyártani, szóval macera. A lezlik, effektek saját szabályozója egyszerűbb. Vagy csinálni egy félholdat a taposógomb/jackdugóhoz. Vagy taposni :-)
Van egy olcsó, nagy szekrényes magas lezlim. A csöves jellegű tranyós erősitőjétől eltekintve gyakorlatilag egy 122/147-es. (Jensen V21 magassal, Alnico kockamágneses mély, fa dobrotor, 3 seb vezérlés, oldalt rések, nem ablakok...)
2. A két Roland pedált mindenképpen. A nagy marhadrága, ellenben szuper. Szinte a B3-as pedálja. Ugyanilyen jó mint a nagy, de fele árban a Yamaha FC7. Behringerben is létezik még olcsóbban. Viszont vétel előtt ezeket ki kell próbálni hogy egyenletesen szabályoznak-e? Nem mindegyik. Van jóval olcsóbb olasz is, az is megteszi. A lényeg hogy ne analóg legyen, hanem sztereó jackdugós feszültségvezérlős. Ekkor működik a VK7-ben a swell (loudness) funkció is.
Ha érdekel, van egy FC7-em is. Kétdrótos-Y olaszt használok.
Sziasztok! Bocsánat ha butaság lesz, két villámkérdésem lenne a tapasztaltakhoz!
1. A Leslie (effektek-klónok stb) sebesség kapcsolása teljesen szabványos, vagy szenvedős, mint a hangerőpedálok alkalmazása az orgonákkal? Roland VK 7-et nézegetek. Ennek a Leslie sebesség kapcsolója mindenféle Leslie-vel működik? (A kérdés igaziból inkább illeti a Leslie-ket, mint a VK 7-et, a kapcsoló műszakilag gondolom szabvány.) Nagy szekrényes Leslie-ről nem is álmodok, de egy olcsóbb, csak magasat keverő Leslie klónt vagy egy effekt pedált (Strymon Lex) vennék, és nem tudom, azok milyen bemenő jelet várnak a sebesség kapcsolására.
2. Milyen hangerő pedált javasoltok Roland VK 7-hez?
Hát ez eléggé lájtos technikai "bravúe" még ehhez képest! :D
Nem mai videó, de van pár párja a művészúrtól még youtube szerte! Ez nekem is az elképzelhetetlen technikai kategóriába tartozik. No meg ez 3:10 után! :DDD
Szeretem ezt a minimál orgonálást. Szinte semmi lezli. Az utóbbi időben magam is ilyesmi stílusban nyomom. Csak fönt vibrátó sincs. Legtöbbször minimum hangerővel. Úgy vastagabb a hangzás sokkal mert az igazából swell pedál. Néha egy-egy fullra felpörgetem a tremolót. A kismotor, dörzstárcsa meg legalább nem kopik :-)
A ratyi számot már rég megcsináltam. Kár hogy nem szállt be senki a poénba. Akkor felteszem csak én.
Ugyan teljesen nem Hammond ügy, de mivel engem ő vezetett gyerek korban a jazz utcájára, emlékezzünk a hazai "dixi-professzorra", a kedden elhunyt BENKÓ SÁNDORRA!