Mint topicgazdi és (főként) mint borkedvelő bocsánatodat kérem! Nem volt ezen a topicon sok kötekedés és személyeskedés. Vita az volt, persze. Ettől mennek előre a dolgok.
Kifli Mesterünk nem akart bántani, ahogy azt a smile is jelezte (még az is lehet, hogy Nekem címezte írását:o) )
Azt javaslom, maradj köztünk továbbra is, mindenki profitálni fog a másik "társaságából".
Tudjátok, borban az igazság...
(Kifli pedig jobban tenné, ha az egyesületünk dolgaival törődne:o))))))))))
Egyebkent Kifli ez a topic azert van, hogy megszoljatok az embereket a kerdesekert, erdeklodesert vagy azert, hogy emberek beszelgessenek a borokrol? Nem nagyon ertem, hogy bor szereto, bekes emberektol miert csak lepirito valaszokat kapok, azert mert nem tudok valamit. En abszolut kesz vagyok boviteni ismereteimet ha nem tudok valamit es a kerdeseimet sem banto ellel tettem fel. Tehat?
Ezt honnan vetted? mert én a polgárék weboldalán a következőt találtam:
Villányi Aranyhárs: Borostyánsárga borkülönlegesség, mely novemberi szüretelésű aszúsodott hárslevelűből készül. (nem ír külön szedettről; és ismereteim szerint nem is csinálják; csupán hagyják a tőkén túlérni, töppedni, beaszúsodni; ami még nem = aszúborral) azt meg nem tartom valószínűnek; hogy előző! évből való bort töltenének rá! (nincs nekik akkor már:))
Bár a technológia amit leírsz az egyfajta aszúkészítést takar (a máslás az aszú seprőjére! felöntött mustból vagy azonos évjáratú borból alkoholos erjedés útján készült tokaji borkülönlegesség) bár mennyiségi és érlelési meghatározás nélkül.
Erica kérdésére szerintem a válasz egy késői szüretelésű, túlérett szőlőből készült desszertbor; mint ahogy a Szermley Zeusza is pl.
De akkor mi a Bozókiék Móri aszúja? az valóban az?
Más: füreden ott volt Pócz? (ő boglári!;igaz idén nem voltam)
"Bizonyos évjáratokban egyes fajták (Olasz rizling, Hárslevelű, sárga muskotály) nagyon jól aszúsodnak. Ekkor a novemberi szüreteléskor az aszúszemeket különválogatják, és a klasszikus aszútechnológiához hasonlóan aszútésztát készítenek, majd az aszútésztára egyéves ászkolt, karakteres HársleveIű bort töltenek. Az így kapott bor igazi különlegesség, a "palackba zárt villányi mediterrán napfény". Ez a természetes édes bor aranysárga színű, az aszúszemek és a nektár minden ízével, illatával, valamint a hárslevelü alapbor karakterével, tüzével."
Így készül, vagyis nem aszú természetesen. Kicsit a Máslás(?) készítésére emlékeztet a leírás.
Uhh, mi tavaly voltunk a füredi borhéten...nem semmi volt a felhozatal :o(
Nagyítóval kellett keresni a jó tételeket. Nekem személy szerint Pócz volt szimpatikus. Elcsíptük, mutatott néhány olyan tételt is, mely nem volt kirakva a kiváncsiskodók azonban kaphattak belőle. Sajnos nem mondhatom el, mi volt mer' nem volt rajta címke és zárjegy sem, nehogy baja essen az öregnek :o) ) Továbbá ízlett az öreg rose-ja is.
füredi borhéten teszteltük Koczor Olaszrizlinget és Semilliont, mindannyiunk véleménye alapján ők voltak a legjobbak a felhozatalból
hozzá kell tenni, hogy a borászatok átlaga sajna katasztrófa volt pedig vagy 2 tucatot végig próbáltunk
kb
lehet, hogy mégis a 2001-es Ch. már nem
emlékszem pontosan
egyébként -ahogy látszik- nem vagy egyedül a véleményeddel, szerintem is nehéz tőle jobb tételeket kifogni, nekem is legtöbbször csalódás volt, legutóbb például a PG
de emiatt fájjon inkább Figuláék feje
ami viszont érdekesebb, hogy -tisztelet a kivételnek- minőségben valahogy nem igazán tart felfele a füredi-csopaki-zánkai borvidék vagy csak nekem tűnik így?
kb
Bortársaság kb. annyira van a Moszkvától mint a mamut:))))
A "szénsavasság" meg nem a borfajta jellemzője, hanem a technológiáé (illetve annak túlzásbaviteléé)
Egyetértek, a jól megél-lel is.
A Chard. Semillon küvéje (2000) pl. BORzasztó volt. de lehet h. kivétel erősíti a szabályt. Nekem régebben (98 körül) ízlett a Rozéja, S. Bl.-ja de újabban csak rossz élményem (nem egyszer se 2x) volt tőle.
Az igazság az, hogy nem Figulához fordulok, ha normális chardonnay-t akarok inni ;o)
(De ez itt nem a reklám helye.)
Ettől azonban még Figula is jól megél a szakmájából.
Figula borai jók - legtöbbször fröccsnek. nem is kell bele szóda, van ott szénsav anélkül is;o)
Én igazán jó tételt nem ittam tőle mostanság. De ízlések és pofonok, ugye.
Szerintem nem gyenge Figula, van jo bora. A mammut szerintem is draga csak eppen utbaesik hazafele. De a Kolosy teri bevkozp abc-ben is igen jo borkinalat volt egy idoben.
Az a borbolt dárga, a tárolás se az igazi és a legtöbb boruk vagy a Bortársaságnál vagy Veritasban jóval olcsóbban kapható (pl. polgár borok, figula (szénsavas:)) ) borok)