Keresés

Részletes keresés

alexandrosz Creative Commons License 2002.10.04 0 0 10989
Erica77!

Mint topicgazdi és (főként) mint borkedvelő bocsánatodat kérem! Nem volt ezen a topicon sok kötekedés és személyeskedés. Vita az volt, persze. Ettől mennek előre a dolgok.
Kifli Mesterünk nem akart bántani, ahogy azt a smile is jelezte (még az is lehet, hogy Nekem címezte írását:o) )
Azt javaslom, maradj köztünk továbbra is, mindenki profitálni fog a másik "társaságából".

Tudjátok, borban az igazság...

(Kifli pedig jobban tenné, ha az egyesületünk dolgaival törődne:o))))))))))

Előzmény: erica77 (10987)
kifli Creative Commons License 2002.10.04 0 0 10988
szégyellem magam
Előzmény: erica77 (10987)
erica77 Creative Commons License 2002.10.04 0 0 10987
Ertem, koszonom. Ez vegre egy ertelmes valasz.

Egyebkent Kifli ez a topic azert van, hogy megszoljatok az embereket a kerdesekert, erdeklodesert vagy azert, hogy emberek beszelgessenek a borokrol? Nem nagyon ertem, hogy bor szereto, bekes emberektol miert csak lepirito valaszokat kapok, azert mert nem tudok valamit. En abszolut kesz vagyok boviteni ismereteimet ha nem tudok valamit es a kerdeseimet sem banto ellel tettem fel. Tehat?

Előzmény: alexandrosz (10983)
alexandrosz Creative Commons License 2002.10.04 0 0 10986
Idén nem voltam Füreden, nem tudom Pócz ott volt-e, de szerintem biztosan.

A leírást pedig innen vettem

Előzmény: Cirfandlia (10985)
Cirfandlia Creative Commons License 2002.10.04 0 0 10985
Ezt honnan vetted? mert én a polgárék weboldalán a következőt találtam:
Villányi Aranyhárs: Borostyánsárga borkülönlegesség, mely novemberi szüretelésű aszúsodott hárslevelűből készül. (nem ír külön szedettről; és ismereteim szerint nem is csinálják; csupán hagyják a tőkén túlérni, töppedni, beaszúsodni; ami még nem = aszúborral) azt meg nem tartom valószínűnek; hogy előző! évből való bort töltenének rá! (nincs nekik akkor már:))
Bár a technológia amit leírsz az egyfajta aszúkészítést takar (a máslás az aszú seprőjére! felöntött mustból vagy azonos évjáratú borból alkoholos erjedés útján készült tokaji borkülönlegesség) bár mennyiségi és érlelési meghatározás nélkül.
Erica kérdésére szerintem a válasz egy késői szüretelésű, túlérett szőlőből készült desszertbor; mint ahogy a Szermley Zeusza is pl.
De akkor mi a Bozókiék Móri aszúja? az valóban az?

Más: füreden ott volt Pócz? (ő boglári!;igaz idén nem voltam)

Előzmény: alexandrosz (10983)
kifli Creative Commons License 2002.10.04 0 0 10984
te meg mit okoskodsz itt? ?:-)

nem aszubor és kész. azért mert valami édes az még messze nem aszubor...

Előzmény: erica77 (10982)
alexandrosz Creative Commons License 2002.10.04 0 0 10983
"Bizonyos évjáratokban egyes fajták (Olasz rizling, Hárslevelű, sárga muskotály) nagyon jól aszúsodnak. Ekkor a novemberi szüreteléskor az aszúszemeket különválogatják, és a klasszikus aszútechnológiához hasonlóan aszútésztát készítenek, majd az aszútésztára egyéves ászkolt, karakteres HársleveIű bort töltenek. Az így kapott bor igazi különlegesség, a "palackba zárt villányi mediterrán napfény". Ez a természetes édes bor aranysárga színű, az aszúszemek és a nektár minden ízével, illatával, valamint a hárslevelü alapbor karakterével, tüzével."

Így készül, vagyis nem aszú természetesen. Kicsit a Máslás(?) készítésére emlékeztet a leírás.

Előzmény: erica77 (10982)
erica77 Creative Commons License 2002.10.04 0 0 10982
Miert, szerinted mi?
Előzmény: shiraz (10977)
alexandrosz Creative Commons License 2002.10.04 0 0 10981
Uhh, mi tavaly voltunk a füredi borhéten...nem semmi volt a felhozatal :o(
Nagyítóval kellett keresni a jó tételeket. Nekem személy szerint Pócz volt szimpatikus. Elcsíptük, mutatott néhány olyan tételt is, mely nem volt kirakva a kiváncsiskodók azonban kaphattak belőle. Sajnos nem mondhatom el, mi volt mer' nem volt rajta címke és zárjegy sem, nehogy baja essen az öregnek :o) ) Továbbá ízlett az öreg rose-ja is.
Előzmény: knight bandit (10979)
kifli Creative Commons License 2002.10.03 0 0 10980
jó is az az aszubor. én meg félédes aszubort irttam a napokban. olyan szép sárga műanyagkannából...
Előzmény: shiraz (10977)
knight bandit Creative Commons License 2002.10.03 0 0 10979
füredi borhéten teszteltük Koczor Olaszrizlinget és Semilliont, mindannyiunk véleménye alapján ők voltak a legjobbak a felhozatalból
hozzá kell tenni, hogy a borászatok átlaga sajna katasztrófa volt pedig vagy 2 tucatot végig próbáltunk
kb
Előzmény: Cirfandlia (10976)
csite Creative Commons License 2002.10.03 0 0 10978
:-)

ezt a hidegvért!

Előzmény: shiraz (10977)
shiraz Creative Commons License 2002.10.03 0 0 10977
jaj, nehogy má az aranyhárs aszúbor legyen mert kiugrok a harmadikról.
bocs
üdv
sh
Előzmény: erica77 (10951)
Cirfandlia Creative Commons License 2002.10.03 0 0 10976
Hát igen, Jásdi igéretes volt de az árai elszálltak; nekem tetszik onnan Koczor, ismerős révén ittam nála a füredi feszten, de ő nem nagyágyú.
Előzmény: knight bandit (10974)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.03 0 0 10975
Idézet a bazzegtopicból: "Péntek este, közép-európai idő szerint este 8 órakor Republic koncert Móron, a bornapok keretében"
knight bandit Creative Commons License 2002.10.03 0 0 10974
lehet, hogy mégis a 2001-es Ch. már nem
emlékszem pontosan
egyébként -ahogy látszik- nem vagy egyedül a véleményeddel, szerintem is nehéz tőle jobb tételeket kifogni, nekem is legtöbbször csalódás volt, legutóbb például a PG
de emiatt fájjon inkább Figuláék feje

ami viszont érdekesebb, hogy -tisztelet a kivételnek- minőségben valahogy nem igazán tart felfele a füredi-csopaki-zánkai borvidék vagy csak nekem tűnik így?
kb

Előzmény: alexandrosz (10968)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.03 0 0 10973
Bortársaság kb. annyira van a Moszkvától mint a mamut:))))
A "szénsavasság" meg nem a borfajta jellemzője, hanem a technológiáé (illetve annak túlzásbaviteléé)
Előzmény: erica77 (10961)
erica77 Creative Commons License 2002.10.03 0 0 10972
Pinot Gris szolobol bort nem sokat ittam eddig de a tobbinel is felfedezheto volt enyhe szensavassag. En a szolo miatt gondolom ezt.

A Sauvignon Blanc szolot mar simabbnak gondolom eddigi tapasztalatok alapjan. Hat lehet hogy igazatok van... :-O

Előzmény: alexandrosz (10968)
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2002.10.03 0 0 10971
A Pinot Gris Pinkje nekem tetszett.
Előzmény: Cirfandlia (10970)
Cirfandlia Creative Commons License 2002.10.03 0 0 10970
Egyetértek, a jól megél-lel is.
A Chard. Semillon küvéje (2000) pl. BORzasztó volt. de lehet h. kivétel erősíti a szabályt. Nekem régebben (98 körül) ízlett a Rozéja, S. Bl.-ja de újabban csak rossz élményem (nem egyszer se 2x) volt tőle.
Előzmény: alexandrosz (10967)
csite Creative Commons License 2002.10.03 0 0 10969
vagy az üres szürkebarátja, és olaszrizlingje
Előzmény: alexandrosz (10968)
alexandrosz Creative Commons License 2002.10.03 0 0 10968
Megpróbálok konkrétumot írni, mielőtt fikázással vádolnátok:

Pinot Gris, Sauvignon Blanc - ezeket memóriámban való hosszú (és felesleges) túrkálás nélkül tudom megemlíteni, mint szénsavas tételeket.

Vagy lehet, hogy hibás tétellel volt dolgom? De mindkettő esetében...?

Előzmény: erica77 (10963)
alexandrosz Creative Commons License 2002.10.03 0 0 10967
Az igazság az, hogy nem Figulához fordulok, ha normális chardonnay-t akarok inni ;o)
(De ez itt nem a reklám helye.)
Ettől azonban még Figula is jól megél a szakmájából.
Előzmény: knight bandit (10964)
alexandrosz Creative Commons License 2002.10.03 0 0 10966
csite már válaszolt, szerintem is szinte mindegyik borában felfedezhető volt. Engem zavar :o)
Előzmény: erica77 (10963)
csite Creative Commons License 2002.10.03 0 0 10965
az utóbbi időben szinte mindegyik
és jellegtelenek általában
Előzmény: erica77 (10963)
knight bandit Creative Commons License 2002.10.03 0 0 10964
próbáld ki: 2000 chardonnay
persze lehet, hogy elpárolgott belőle az a fránya szénsav mire megittam
(végül is volt pár másodperc esélye :))
kb
Előzmény: alexandrosz (10962)
erica77 Creative Commons License 2002.10.03 0 0 10963
Melyik bora volt szensavas?
Előzmény: alexandrosz (10962)
alexandrosz Creative Commons License 2002.10.03 0 0 10962
Figula borai jók - legtöbbször fröccsnek. nem is kell bele szóda, van ott szénsav anélkül is;o)
Én igazán jó tételt nem ittam tőle mostanság. De ízlések és pofonok, ugye.
erica77 Creative Commons License 2002.10.03 0 0 10961
Szerintem nem gyenge Figula, van jo bora. A mammut szerintem is draga csak eppen utbaesik hazafele. De a Kolosy teri bevkozp abc-ben is igen jo borkinalat volt egy idoben.
Előzmény: csite (10955)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.03 0 0 10960
Az a borbolt dárga, a tárolás se az igazi és a legtöbb boruk vagy a Bortársaságnál vagy Veritasban jóval olcsóbban kapható (pl. polgár borok, figula (szénsavas:)) ) borok)
Előzmény: erica77 (10952)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!