Ok, a Sonyról nem tudok nyilatkozni, sose volt még a kezemben, a neten lévő képek meg egyáltalán nem győztek meg (= mosógép). Nem tartok attól, h. megszűnik a K-bajonettes forma, hiszen pénz van benne, legrosszabb esetben megveszi vki a Hoyától. Én csak attól félek, h. a Hoya a nagy racionalizálási lázban elgagyisítja a márkát. A Pentaxban az a jó, h. - amennyire én látom - nem nagyon csinál gagyit. Itt leginkább a lencséire gondolok. Isten tudja, mikor lesz pénzem egy 31 Limitedre, de azért jó érzés, h. a kategóriájában a világ legjobbnak tartott objektívjét a Pentax csinálja. A kategóriájában talán szintén a legjobb FA 50 1.4-et meg meg is tudtam venni. Nem örülnék neki, ha a Hoya átszervezésének az lenne az eredménye, h. Made in China feliratú, Canon-kitobi-minőségű, olcsó Pentax lencsék kezdenének megjelenni...
Kb. fél éve, mikor a kitobimat adtam el a vaterán, a vevő mail-ben jelentkezett. A névjegyből egyértelműen az jött le, hogy a Sony fotósrészlegénél dolgozik (ha jól emlékszem) Fehérváron. Rákérdeztem már, hogy minek neki pentax optika, ha úgyis belsős ember... Állítólag ide hordják európa Alpha-inak zömét szervízelni, naponta tucatnyit. Azt mondta, neki olyan nem kell... Csak azt akarom mondani ezzel, hogy nem feltétlen baj, ha nem alakul ki párhuzam a Minolta-Sony mintára a Pentax-Hoya vonalon.
Valamit nem jól csinálhatsz. Azok a fixek a jobbak közé tartoznak. Az élességgel az lehet a gond, hogy nem tudsz jól manuálisan fókuszálni. Vagy azért, mert rossza a szemed, vagy a mattüveg nincs jól bekalibrálva. A pentatükör sem segít ebben igazán. Én például sohasem tudok olyan pontosan szemre fókuszálni, mint az AF tud... Expozíció: biztos, hogy mindent a leírás szerint csinálsz? M mód + manuális obik engedélyezése a menüben...
Nekem maskor is esett mar le es a kedvedert most is kiprobaltam (XD-vel is), kb. 2m-rol parkettara. Mukszenek. Szvsz nyugodtan leejtheted. A CF egy normal mosogepes mosast is elbir. Nekem evek ota 6 kartyam van napi hasznalatban, tobbfele gepet megjartak mar, de meg formaznom sem kellett oket. Kartyaolvasoval toltom le es tobbnyire abban is torlom.
Tesztelgettem K100D-n az alap kitobjektívet és a régi M-es objektívsoroyatomat. Ezekből az alábbiak vannak 2.8/20, 2/35, 1.7/50 valamint van egz 2.8/16 MC Zenitar halszemobjektív. Az obikat próbáltam teljesen nyitott rekesszel és 11- es blendével is. A követkeyő megállapításra jutottam: minden esetben kivétel nélkül bármelyik fix obit is nézzük, a kitobi határoyottan jobb élesebb, karakteresebb ralzolattal bíró, részletgazdagabb képet adott. A fénymérésről nem is beszélve. A fixekkel syinte soha nem "találta" el a gép a helyes expozíciót. Lehetséges ez az eredmény? Számomra nagy csalódás volt. Azt hittem a nagy fényerejű fix objektív simán jobb eredményt ad mint a kitobi. Mondjátok, ugye valamit nem jól csináltam?
Ma kaptam egy új memóriakártyát. A-DATA 4gigás SDHC-t.
Most este sikerült is leejtenem kb 1,5 méterről. Szerencsére tokban volt. Elsőre kiírta a gép vele hogy memory card error. Kivettem, megnéztem, az oldalsó írásvédő reteszt zárt-ra állítottam, aztán újra kinyitottam. Megint beraktam a gépbe. Mostmár jó szerencsére. Fotóztam is vele gyorsan néhány képet, illetve raktam is fel gépre úgyhogy működik.
Azt akartam ebből kihozni hogy ugye nem lesz nagy baja ? :)
(még sosem ejtettem el kártyát 1 centiről sem, az XD kártyás korszakomban sem.)
"Persze, van neki CA-ja extrém esetben, de azon a képen, amit küldtem, és nem látok ilyet (100%-os nézetben). Neked hol sikerült lelni? Talán a jobb felső sarokban, nyomokban. De ez szerintem semmi."
nem ezt mondom én is?
a cejszt hogyér adod?
másik kérdés: tud valaki vaterán eladni? meg kéne hirdetni a 2,5/200as obimat, kéne valaki akinek a számlaszámát már regelték... nemtom mennyire nagy kérés ez...
ezesetben en ebayt ajanlanam, az meg olcsobb, mint b&h. nekem az egyik objektiv a rendeles feladasatol szamitott 3. napon a kezemben volt. fizikai boltok kozul (ahova elmehetsz, megnezheted, kezbeveheted) valoban a b&h a legolcsobb.
A vakutéma után (nagy köszönet az infokért) újabb segítséget kérnék. A dilemmám: 50-200 vagy 55-300 (mindkettő Pentax)? Vajon megéri az árkülönbség (40 vs. 71)? Olvastam mindkettőről, utóbbiról sok jót. Ugyanakkor általában azt hallani mindenhol, hogy nagyobb átfogás -> több kompromisszum... Ha van valakinek tapasztalata idevágólag, megköszönném, ha megosztaná.
A másik dolog: B&H. Melyik szállítási módot érdemes választani (amelyik kis hazánkban el is ér a címzettig)? Visszaolvasva páran írták, hogy mostanában rendeltek. Megkérdezhetem, mennyi a vám jelenleg %-ban? Az alapárak általában nagyon jók, de kíváncsi lennék, hogyan alakul a dolog, mire kézbe veszem a cuccot.
Szerintem az kezdettől fogva világos volt hogy a hoya nem fogja pénzelni a pentax fejlesztéseit stb, ezt nyilatkozták is többször. Persze őket se ejtették a fejükre, mennek a biztosra... Azért még nem kell a vészharangot kongatni, !legvégső! esetben samsungunk lesz...
Persze, van neki CA-ja extrém esetben, de azon a képen, amit küldtem, és nem látok ilyet (100%-os nézetben). Neked hol sikerült lelni? Talán a jobb felső sarokban, nyomokban. De ez szerintem semmi.
Lőttem próbaképet kézből magas ISOval a 77-es limited-el, és az ezeréves NDK Zeiss-el. Szerintetek melyiknek jobb a CA teljesítménye? Naná hogy a Zeissnek. Vegye már meg valaki!!
Köszööm, ezeket nagyjából én is tudom - a történelmi részletek kivételével. A képek valóban ablakon keresztül készültek, de a sima napfényes képek is ugyanilyenek lesznek, ezért kérték a fiamat, hogy próbálja megnézni, mi lehet a hiba.
emyl, PentaxMan! köszönöm a tippeket. A gép nem volt a kezemben, a fiam nézte, akinek volt k100D-ja korábban. Próbálta resetelni is, hátha valami "elállítást" nem vett észre. Mátrixmódban készültek egyébként, mert a tulaj is általában ezt használ. A blendét még megvizslatjuk.
Csak az a baj, h. ott ugye a fényképezős részt megvette a Sony, és elkezdett beletömni iszonyat mennyiségű pénzt; gépek megmaradtak, csak lecserélték rajtuk a feliratot Sonyra. A Hoya meg megvette a Pentaxot, mindenki azt hitte, h. most majd ide is dőlni fog a pénz, aztán tessék, épp ellenkezőleg...
A fénymérők az észak-amerikai fehér ember (tengerparti) bőr színére (17-18%) szürke vannak hangolva. Ez a KODAK találmánya. Ehhez képest kell korrigálni minden olyan esetben amikor nem ezt a középárnyalatot akarjuk leképezni. Az ezüst-halogenid alapanyagoknál +/- 3 fényértéken belül tudták megjeleníteni általában az árnyalatokat. Tehát a D.min a fehér, a D.max a fekete között. A színes rendszerekben levő fénymérők (egy cég kivételével) a mai napi ugyan ezt teszik. Tehát + vagy - korrigálni kell. Az ablakon át történő fényképezésnél az a gond, ha jól azonosítom a helyszint, hogy ez egy fényvédő bevonattal ellátott üveg mögül történő képkészítés ilyenkor természetes a tévedés. Le kell tölteni egy szürke táblát és azt kell lefényképezni, illetve egy portrét kell készíteni mindenféle expoziciós idő-rekesz párral, illetve mindegyik fényméréssel, automatikával. És, ha ezek között a felvételek között van lényeges eltérés akkor szerviz, ha nincs akkor érdemes korrigálni +/-. A jó eredmény érdekében.