Keresés

Részletes keresés

M.Laci79 Creative Commons License 2019.10.01 0 0 7279

"Azert ajanlottam ezt, mert a tv-hangulatfeny dolog teljesen automata, nem akarod kezzel kapcsolgatni, ergo felesleges. 

> Nekem fontos volt, hogy egy blokkból működjön

Miert ? "

Most sem lehet a TV világításképét kiválasztani a vezérlő blokkban mert azt letiltottam. Viszont a szerkeszthetőséget meghagyom, hogy applikációból is szerkeszteni lehessen.

Több világításkép van a blokkban és azt akartam, hogy ezek bármikor kiválaszthatóak legyenek (már amelyik engedélyezve van) függetlenül attól, hogy aktív-e a TV világítási képe vagy sem.

Mindezt azért mert ez a LED szalag nem csak "dekorációs" célokat szolgál, ha alapvetően a konyharész egyik fényforrása is. 

Előzmény: tfe_tng (7278)
tfe_tng Creative Commons License 2019.10.01 0 0 7278

> Itt mire gondolsz pontosan?

Vannak blokkok amiket automatikusan mutat a UI, ilyen a vilagitasvezerlo is. Emiatt tudod a mobilrol kapcsolgatni, kezelni a vilagitast. Ha nem akarod latni a UI-on akkor egyszeruen a "Show on UI" checkbox-ot kikapcsolod.

Azert ajanlottam ezt, mert a tv-hangulatfeny dolog teljesen automata, nem akarod kezzel kapcsolgatni, ergo felesleges. 

Nekem fontos volt, hogy egy blokkból működjön

Miert ? 

Előzmény: M.Laci79 (7277)
M.Laci79 Creative Commons License 2019.10.01 0 0 7277

"Erdemes a TV-s automata vezerles blokkot a UI-bol kiszedni (show in UI checkbox a configban), mert sose fogod kezzel vezerelni (valoszinuleg)"

Itt mire gondolsz pontosan?

Amúgy a vezérlést végül sikerült megoldanom be is linkeltem pár napja a blokk rajzot nem tudom láttad-e. Van még benne két hiba ami nem zavaró, de mivel tudom, hogy van még azt meg kell oldanom. 

Ha érdekel a működés logikája leírom részletesen is. Nekem fontos volt, hogy egy blokkból működjön. Én is gondoltam korábban a szétválasztásra.

A világításvezérlő blokk MT paraméterét elmagyarázza nekem valaki? Nem értem a lényegét. 

Előzmény: tfe_tng (7276)
tfe_tng Creative Commons License 2019.09.30 0 0 7276

Arra gondoltam hogy implementald le a TV - led szalag logikat egy teljesen fuggetlen vezerloben, a konyhat pedig egy masikban. Mintha 2db led szalagod lenne. 

Ha ez megvan akkor fogsz egy multiplexert (van ilyen blokk) a ket bemenetere bekotod a ket vilagitasvezerlobol jovo led kimenetet, a kimenetere pedig a valodi led szalagot. Ezutan mar csak a vezerleset kell megoldani a multiplexernek, amit mondjuk ugy csinalnek hogy egy komparatorral figyelnem hogy hanyas kep aktiv a konyhai vezerloben, es ha 1 es x kozott van (vagyis aktiv) akkor a multiplexer mindig a konyhai vezerloblokk kimenetet valasztana. Ezzel effektive egy tiltast csinalsz a TV-hangulatfeny logika kore. 

Erdemes a TV-s automata vezerles blokkot a UI-bol kiszedni (show in UI checkbox a configban), mert sose fogod kezzel vezerelni (valoszinuleg)

Előzmény: M.Laci79 (7263)
M.Laci79 Creative Commons License 2019.09.30 0 0 7275

10 méterre van szükségem szóval nem nagy mennyiség.

Sokkal olcsóbbaktól félek, de vannak 7-8-15.000 forintos méter árak is amik már túlzóak főleg, hogy azok is hasonló paraméterekkel rendelkeznek.

Előzmény: Lacivill (7274)
Lacivill Creative Commons License 2019.09.29 0 0 7274

Korábban a S-LIGHTLED-ben vettünk ilyet márkás kinainak mondanám. Ha nagyobb mennyiség kell irj privátot, mert a lumenetnél van kedvezményem.

Előzmény: M.Laci79 (7272)
tfe_tng Creative Commons License 2019.09.29 0 0 7273

S-LIGHTLED a jobb kinaiak kozul valo, nalam ebbol van sima feher, eleg sok.

Előzmény: M.Laci79 (7272)
M.Laci79 Creative Commons License 2019.09.29 0 0 7272

Ezzel az RGBW szalaggal van tapasztalata valakinek? 

https://lumenet.hu/sl-rgbw-5050-wn60-20w-m-60led-m-szinvaltos-24v

feripapa1 Creative Commons License 2019.09.28 0 0 7271

J-Y(ST)Y EIB/KNX 2x2x0,8mm2 (300V)

Elvileg evvel nem lehet gond.

Előzmény: tammmy4 (7267)
M.Laci79 Creative Commons License 2019.09.28 0 0 7270

Ha otthon magadnak csinálod az más helyzet. Itthon én is lazább voltam és van 10x1 kábelem amiben minden megy. 1-wire (forrasztva leágazással), 24VDC, 230VAC. 

Megjegyzem mértem bőven hibát a 1-wire jelében, de a summa működésbe nem szólt bele. De oszcilloszkóppal néztem az adatvonalat és tele volt "tüskékkel". Azt nem tudom, hogy hosszútávon mennyire hamar nyírja ki a 1-Wire Extension-t.

Előzmény: tammmy4 (7269)
tammmy4 Creative Commons License 2019.09.28 0 0 7269
Sajnos a kényszer nagy úr... Meglévő épület, felújítást nem tervezünk, így nem vésnénk szét a házat. Egyébként a jelenlegi rendszerünk is a 230 volt mellé lett behúzva cat5e-vél és 3 év alatt egyetlen hibáról sem tudok. Inkább bevállalom a minimális hibalahetőséget a jóval drágább air hőmérséklet érzékeléssel szemben. Ja azt nem írtam hogy kizárólag hőmérséklet érzékelő lennének az 1 wire buszon.
Előzmény: M.Laci79 (7268)
M.Laci79 Creative Commons License 2019.09.28 0 0 7268

230 VAC mellé, ha beteszed akkor ne csodálkozz, ha jönnek a megmagyarázhatatlan hibák.

Én a mostani munkámhoz YSLCY-JZ 3 x 0,75 mm2 kábelt használok. 14 1-wire érzékelő 5 emeleten át szétszórva szigorúan BUS topológiával. Nem hibázhat a mérés.

230VAC -val semmiképpen nem tenném egy csőbe.

Előzmény: tammmy4 (7267)
tammmy4 Creative Commons License 2019.09.28 0 0 7267
1 wire. 230 volt mellé lenne behúzva. Milyen kábelt javasolnátok? Lehetőleg minél kisebb keresztmetszet kellene mert még nemtudom mennyi hely van a védőcsőben.
Előzmény: M.Laci79 (7265)
M.Laci79 Creative Commons License 2019.09.28 0 0 7266

Megszületett egy megoldás. RS FlipFlop -al védekezek a bekapcsoláskori felülírás ellen.

Próbáltam áttekinthetően elhelyezni. Elégy gagyi ez a szerkesztő. 10.3 már valamivel jobb lesz. Már tesztelem.

Egyébként meg fekete pont a Loxone-nak a gyenge dokumentáltsága miatt.  Van egy csili-vili világításvezérlő blokk gyengén dokumentálva. Nézzétek meg pl. az "Als" bemenetről mennyit ír.

Építő kritikát szívesen fogadok.

Előzmény: M.Laci79 (7258)
M.Laci79 Creative Commons License 2019.09.28 0 0 7265

Attól függ mi megy a kábelen.  Ha nagyfrekvenciás jel akkor nincs biztos megoldás csak csere.

Egyébként meg forrasztás és zsugorcső.

Előzmény: tammmy4 (7264)
tammmy4 Creative Commons License 2019.09.28 0 0 7264
Egy túlzsúfolt kötődobozban hogyan kögnétek össze 3 db utp kábelt? És ha nem túlzsúfolt?
M.Laci79 Creative Commons License 2019.09.28 0 0 7263

Hazudnék, ha azt állítanám, hogy minden szavad értem. :-D 

Addig eljutottam, hogy a TV kikapcsolásakor már nem lövi le a külön kiválasztott világítási képet.

Már csak az kellene elérnem, ha bekapcsolom a TV-t csak akkor váltson hangulat világításra, ha nincs egyéb bekapcsolt világítási kép.

Elég idegesítő mikor este vacsorát készítek és a kislányom bekapcsolja a TV-t. Ekkor ugye nem az általam a Touch kapcsolón kiválasztott világítási kép lesz hanem átvált a TV-hez rendelt világítási képre. Ez mondjuk kenyér, felvágott, sajt stb szeletelése közben elég cinkes. 

Előzmény: tfe_tng (7261)
tfe_tng Creative Commons License 2019.09.28 0 0 7262

Na, szoval nyilvan mux, nem demux, de remelem ertheto volt azert a gondolatmenet. 

Előzmény: tfe_tng (7261)
tfe_tng Creative Commons License 2019.09.28 0 0 7261

1) blokk csak a led szalag vezerlesere.

2) blokk a konyhai vilagitas vezerlesere (benne a led szalaggal)

1-esben a tv logikat megcsinalod

2-esben minden mast

a led szalag vezerjelet kihozod mindket blokkbol es demux-ra kotod. Demux valasztoja pedig egy komparator, ha epp aktiv valamelyik vilagitasi kep a 2-es blokkban akkor 2-es blokk vezerli a szalagot, ha nem, akkor az egyes. 1-es blokkot lehet erdemes letiltani a UI-bol, mert ugyis csak automata funkciot csinal. 

Ez csak egy hirtelen otlet, nem tudom mukodik-e :)

Előzmény: M.Laci79 (7260)
M.Laci79 Creative Commons License 2019.09.27 0 0 7260

"> ha nincs aktív világítási kép

ertem amit mondasz, de olyan nincs hogy "nincs aktiv vilagitasi kep". Az off is egy vilagitasi kep. "

Oké. Akkor fogalmazhatok úgy is, hogy ha a világítási kép indexe 0 vagy 8. 

De, ha érted amit írok akkor ötleted is lenne a megoldásra? Már pár megoldást kipróbáltam, de még nincs meg a teljes siker. ;-) 

Előzmény: tfe_tng (7259)
tfe_tng Creative Commons License 2019.09.27 0 0 7259

ha nincs aktív világítási kép

ertem amit mondasz, de olyan nincs hogy "nincs aktiv vilagitasi kep". Az off is egy vilagitasi kep. 

Előzmény: M.Laci79 (7258)
M.Laci79 Creative Commons License 2019.09.27 0 0 7258

Sziasztok!

Valaki segítsen kérem. Elakadtam az alábbi kapcsolással. Lényege:

Adott a konyhabútor alatt egy LED szalag amit touch kapcsolóval lehet kapcsolni és a mozgásérzékelő is kapcsolja.

Ha bizonyos fényerő alatt valaki bekapcsolja a TV-t akkor a led szalag felkapcsol egy lágy fénnyel. Mozgás érzékelésre átvált a mozgáshoz rendelt 

világítási képre. Touch kapcsolóval ekkor is lehet válogatni a világítási képek között. Ha lejárt az időzítés visszaáll a TV hangulatfényére.

Ez most működik két apró, de annál idegesítőbb hibával:

Ha aktív épp egy világítási kép és közben ki vagy be kapcsolom a TV-t akkor módosul a világítási kép. Én úgy próbálom megvalósítani, hogy csak 

akkor váltson a TV érzékelésére, ha nincs aktív világítási kép vagy a TV hangulatfénye aktív. Ez sehogy nem akar összejönni.

AQs kimenetet nem tudom visszavezetni mert körkörös hivatkozás lesz belőle és összedől a működés.

Van valakinek ötlete?

tfe_tng Creative Commons License 2019.09.27 0 0 7257

Koszi !

Előzmény: mcfly999 (7255)
mcfly999 Creative Commons License 2019.09.27 0 0 7256

> Zeneszerverre tudtok alternatívát amivel kommunikál a Loxone? 4 csatornás elegendő lenne, de a "gyári" szerver ára elég borsos.

Én ezzel kísérleteztem, de végül arra jutottam, hogy számomra nem tesz hozzá a Loxone integráció semmit a zenehallgatáshoz.

http://music-server.net

Előzmény: M.Laci79 (7254)
mcfly999 Creative Commons License 2019.09.27 0 0 7255

> RGBW szalagnal ki lehet kapcsolni az RGB komponenseket (szoval hogy csak a feher vilagitson) valahogy a UI-bol ?

Igen. Úgy működik, hogy az RGB színkeverő csak az RGB LED-eket hajtja, a fehéret pedig R+G+B állítja elő. Így hideg fehér áll elő.

Fehér színkeverő módba átrakva az alábbi átmenetet produkálja:

Hidegfehér (RGB) + kék túlsúly -> hidegfehér (RGB) -> természetes fehér (RGB + W) -> melegfehér (W) -> melegfehér (W) + piros túlsúly (R)

Amit nem tud és hiányolom:

• dedikált hidegfehér LED (RGB+CW+WW szalag) kezelése, hogy ne RGB-ből keverje ki
  • csak a fehér színskála (CW+WW szalag/spot) kezelése, hogy ne legyen színes a UI-on
Előzmény: tfe_tng (7252)
M.Laci79 Creative Commons License 2019.09.27 0 0 7254

Sziasztok!

Zeneszerverre tudtok alternatívát amivel kommunikál a Loxone? 4 csatornás elegendő lenne, de a "gyári" szerver ára elég borsos.

ComexIO Creative Commons License 2019.09.26 0 1 7253

Nem szoktunk bekötést vállalni, de ez nem is lett rossz :-D

tfe_tng Creative Commons License 2019.09.25 0 0 7252

Koszi !

RGBW szalagnal ki lehet kapcsolni az RGB komponenseket (szoval hogy csak a feher vilagitson) valahogy a UI-bol ?

Előzmény: mcfly999 (7250)
mcfly999 Creative Commons License 2019.09.23 0 0 7251

> Megkérdeztem közben a Loxone-t is, írok, ha van hivatalos válasz.

1. Dimmer 24V-os bemenetén keresztül a dimmer „betáplálása”, valamint a dimmer (+) és RGBW kimenetein keresztül a LED-ek meghajtása
  2. Dimmer 24V-os bemenetén keresztül a dimmer „betáplálása”, de a LED-ek (+) ága a tápra kötve, míg a (-) dimmelt ága a dimmerek RGBW kimenetére

Megjött a válasz: 

az 1-es verzió a megfelelő.
Nincs szükség a 2 es verzió szerinti bekötésre, és nem is ajánljuk , mert felmerülhetnek miatta problémák.

Előzmény: mcfly999 (7196)
mcfly999 Creative Commons License 2019.09.23 0 0 7250

A dimmert vagy Smart vagy Smart Individual módban tudod haszálni:

- Smart esetében tapasztalatom szerint a UI-on kapsz egy RGB színkeverőt és egy fehérskálát (meleg-hideg). Az RGB-t az első 3 csatorna keverésével állítja elő. A fehér árnyalatokat pedig az RGB 3 csatornája és a WW 1 csatornája keverésével adja. Ha nagyon meleg fehéret választasz, akkor több pirosat kever bele, ha nagyon hideget, több kéket.

- Smart individual esetében pedig kapsz 4 egymástól független csatornát. A UI-on ez 4 különböző 0-100% csúszka.

Szóval szerintem nem tudod megcsinálni a Loxone UI-on, hogy RGB + egy másik csatorna használd a dimmert. Hasonlóképpen a CW+WW, az RGB+CW és az RGB+CW+WW szalagokat se tudod a UI-ról szépen vezérelni.

Előzmény: tfe_tng (7249)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!