"Azert ajanlottam ezt, mert a tv-hangulatfeny dolog teljesen automata, nem akarod kezzel kapcsolgatni, ergo felesleges.
> Nekem fontos volt, hogy egy blokkból működjön
Miert ? "
Most sem lehet a TV világításképét kiválasztani a vezérlő blokkban mert azt letiltottam. Viszont a szerkeszthetőséget meghagyom, hogy applikációból is szerkeszteni lehessen.
Több világításkép van a blokkban és azt akartam, hogy ezek bármikor kiválaszthatóak legyenek (már amelyik engedélyezve van) függetlenül attól, hogy aktív-e a TV világítási képe vagy sem.
Mindezt azért mert ez a LED szalag nem csak "dekorációs" célokat szolgál, ha alapvetően a konyharész egyik fényforrása is.
Vannak blokkok amiket automatikusan mutat a UI, ilyen a vilagitasvezerlo is. Emiatt tudod a mobilrol kapcsolgatni, kezelni a vilagitast. Ha nem akarod latni a UI-on akkor egyszeruen a "Show on UI" checkbox-ot kikapcsolod.
Azert ajanlottam ezt, mert a tv-hangulatfeny dolog teljesen automata, nem akarod kezzel kapcsolgatni, ergo felesleges.
"Erdemes a TV-s automata vezerles blokkot a UI-bol kiszedni (show in UI checkbox a configban), mert sose fogod kezzel vezerelni (valoszinuleg)"
Itt mire gondolsz pontosan?
Amúgy a vezérlést végül sikerült megoldanom be is linkeltem pár napja a blokk rajzot nem tudom láttad-e. Van még benne két hiba ami nem zavaró, de mivel tudom, hogy van még azt meg kell oldanom.
Ha érdekel a működés logikája leírom részletesen is. Nekem fontos volt, hogy egy blokkból működjön. Én is gondoltam korábban a szétválasztásra.
A világításvezérlő blokk MT paraméterét elmagyarázza nekem valaki? Nem értem a lényegét.
Arra gondoltam hogy implementald le a TV - led szalag logikat egy teljesen fuggetlen vezerloben, a konyhat pedig egy masikban. Mintha 2db led szalagod lenne.
Ha ez megvan akkor fogsz egy multiplexert (van ilyen blokk) a ket bemenetere bekotod a ket vilagitasvezerlobol jovo led kimenetet, a kimenetere pedig a valodi led szalagot. Ezutan mar csak a vezerleset kell megoldani a multiplexernek, amit mondjuk ugy csinalnek hogy egy komparatorral figyelnem hogy hanyas kep aktiv a konyhai vezerloben, es ha 1 es x kozott van (vagyis aktiv) akkor a multiplexer mindig a konyhai vezerloblokk kimenetet valasztana. Ezzel effektive egy tiltast csinalsz a TV-hangulatfeny logika kore.
Erdemes a TV-s automata vezerles blokkot a UI-bol kiszedni (show in UI checkbox a configban), mert sose fogod kezzel vezerelni (valoszinuleg)
Ha otthon magadnak csinálod az más helyzet. Itthon én is lazább voltam és van 10x1 kábelem amiben minden megy. 1-wire (forrasztva leágazással), 24VDC, 230VAC.
Megjegyzem mértem bőven hibát a 1-wire jelében, de a summa működésbe nem szólt bele. De oszcilloszkóppal néztem az adatvonalat és tele volt "tüskékkel". Azt nem tudom, hogy hosszútávon mennyire hamar nyírja ki a 1-Wire Extension-t.
Sajnos a kényszer nagy úr... Meglévő épület, felújítást nem tervezünk, így nem vésnénk szét a házat. Egyébként a jelenlegi rendszerünk is a 230 volt mellé lett behúzva cat5e-vél és 3 év alatt egyetlen hibáról sem tudok. Inkább bevállalom a minimális hibalahetőséget a jóval drágább air hőmérséklet érzékeléssel szemben. Ja azt nem írtam hogy kizárólag hőmérséklet érzékelő lennének az 1 wire buszon.
230 VAC mellé, ha beteszed akkor ne csodálkozz, ha jönnek a megmagyarázhatatlan hibák.
Én a mostani munkámhoz YSLCY-JZ 3 x 0,75 mm2 kábelt használok. 14 1-wire érzékelő 5 emeleten át szétszórva szigorúan BUS topológiával. Nem hibázhat a mérés.
1 wire. 230 volt mellé lenne behúzva. Milyen kábelt javasolnátok? Lehetőleg minél kisebb keresztmetszet kellene mert még nemtudom mennyi hely van a védőcsőben.
Megszületett egy megoldás. RS FlipFlop -al védekezek a bekapcsoláskori felülírás ellen.
Próbáltam áttekinthetően elhelyezni. Elégy gagyi ez a szerkesztő. 10.3 már valamivel jobb lesz. Már tesztelem.
Egyébként meg fekete pont a Loxone-nak a gyenge dokumentáltsága miatt. Van egy csili-vili világításvezérlő blokk gyengén dokumentálva. Nézzétek meg pl. az "Als" bemenetről mennyit ír.
Hazudnék, ha azt állítanám, hogy minden szavad értem. :-D
Addig eljutottam, hogy a TV kikapcsolásakor már nem lövi le a külön kiválasztott világítási képet.
Már csak az kellene elérnem, ha bekapcsolom a TV-t csak akkor váltson hangulat világításra, ha nincs egyéb bekapcsolt világítási kép.
Elég idegesítő mikor este vacsorát készítek és a kislányom bekapcsolja a TV-t. Ekkor ugye nem az általam a Touch kapcsolón kiválasztott világítási kép lesz hanem átvált a TV-hez rendelt világítási képre. Ez mondjuk kenyér, felvágott, sajt stb szeletelése közben elég cinkes.
2) blokk a konyhai vilagitas vezerlesere (benne a led szalaggal)
1-esben a tv logikat megcsinalod
2-esben minden mast
a led szalag vezerjelet kihozod mindket blokkbol es demux-ra kotod. Demux valasztoja pedig egy komparator, ha epp aktiv valamelyik vilagitasi kep a 2-es blokkban akkor 2-es blokk vezerli a szalagot, ha nem, akkor az egyes. 1-es blokkot lehet erdemes letiltani a UI-bol, mert ugyis csak automata funkciot csinal.
Ez csak egy hirtelen otlet, nem tudom mukodik-e :)
A dimmert vagy Smart vagy Smart Individual módban tudod haszálni:
- Smart esetében tapasztalatom szerint a UI-on kapsz egy RGB színkeverőt és egy fehérskálát (meleg-hideg). Az RGB-t az első 3 csatorna keverésével állítja elő. A fehér árnyalatokat pedig az RGB 3 csatornája és a WW 1 csatornája keverésével adja. Ha nagyon meleg fehéret választasz, akkor több pirosat kever bele, ha nagyon hideget, több kéket.
- Smart individual esetében pedig kapsz 4 egymástól független csatornát. A UI-on ez 4 különböző 0-100% csúszka.
Szóval szerintem nem tudod megcsinálni a Loxone UI-on, hogy RGB + egy másik csatorna használd a dimmert. Hasonlóképpen a CW+WW, az RGB+CW és az RGB+CW+WW szalagokat se tudod a UI-ról szépen vezérelni.