Nekem az jutott eszembe, hogy anno, a férje előtt ugyanekkora elánnal volt jelen a celebhírekben, ami a kapcsolattal alább hagyott (szerintem még itt is értekeztem róla, hogy kimondottan előnyére változott ÁA, bár nagy fanja nem leszek sosem, de legalább már nem irritál) és most, hogy férj balra el, megint szerepelni kezdett mindenütt minden szarral.
Tényleg kocsmapszichológusra kezdek hasonlítani, ezért az okokat nem találgatnám most, pláne, ha a feltételezésem nem is igaz.... amitől még tény, hogy volt pár év nyugisabb korszaka. Persze ebben is volt mondjuk Triumph fotózás melltartóban, de az sem kimondottan az a kategória, mikor a pletykalapok minden szart megírnak róla, hogy onnan, hogy mit vacsorázik, azon keresztül, mi a kedvenc kutyafajtája, addig, hogy 25 éve beleboxolt (egyáltalán?) Dobó Kata fotójába....
(igen, van az a pénz, amiért mindenkinek korpásodik a haja, sőt, ahogy mondod, még az is lehet, hogy valami nagy reklámkampány zajlik, mint tavaly Kovács Patríciával, aki már csak a zuhanyrózsának nem nyilatkozott a szexuális szokásairól az új TV2-ős sorozatnak köszönhetően...)
Akkor szoktak valakit ennyire futtatni "névforgatás" céljából a médiákokban, ha valami műsort kap valahol.
Lsd. pl. amikor Kósa L. Adolf (tudja még valaki, hogy kicsoda?) rádiós volt, egyfolytában róla, meg barbika nejéről cikkeztek, azóta amióta kiszállt a médiából és visszament ügyvédnek, semmit nem hallani róluk.
Más kérdés, hogy szvsz de, volt ilyen vékony, csak nem 2009-ben, ugyanis egyszer már televoltak vele a pletyilapok, hogy milyen diétával volt soseilyenvékony. tessék csak beírni a gugliba, elég sok találatok hoz ki: Toman diéta, Flavin7, édesgyökér tabletta az utóbbi évekből, de 2008-ban (egy évvel az összehasonlító fotó előtt is volt egy cikk, amiben azt mondja, hogy előző évben régen akupunktúrával dobott le 25 kg-t, de fáradt volt, ezért most "Norbizik"...
Nincs ezzel semmi baj, szvsz tényleg nem Dobó Kata génjeivel rendelkezik, nem az 5x kg a természetes állapota, kár azért harcolni, hogy annyi legyen. De az mindig vicces az ilyen celeb megszólalásokban, amikor VISSZAolvas az ember, és látja, hogy az adott tuti diéta sem volt az igazi (alternatív nyilatkozat téma, hogy megtalálta az örök szerelmet, most az igazit, aztán, hogy szétmentek, aztán, hogy megint ott az igaz szerelem, ami örökké fog tartani)
Gondolom, délután-holnap fent lesz és visszahallgatható a rádió oldaláról.
Csak pár mondatot hallottam belőle, ami alapján meg sem ismertem a hangját, de aztán pont kimondta, hogy egyre kevésbé azonosítják őt, ÁA-t Julcsival... ;-)
Mivel tényleg annyira keveset hallottam belőle, nem lenne fair, ha azt mondanám, hogy ezek szerint azért mégis központi az életében a küzdés ez ellen, ahhoz hallani kellett volna többet, de micsoda véletlen, hogy egy-egy vendég, ha fél órát beszél, akkor pont erre a mondatra kapcsoljon oda valaki.... :-D
Egyedül Laci volt az, aki kirúgást helyezett kilátásba Almán kívül mindenkinek, neki mindent szabad Kázmér és Rezső meg kapták az ívet mindig, de Laci olyan kutya volt, aki csak ugatott, de sosem harapott még Rezsőt is visszavette, sőt mintha ő könyörgött volna neki ,hogy jöjjön vissza, próbáljuk meg újra, nincs macázás meg hendipuszi, meg beszólás, és akkor maradjon inkább, mert kell ide ember.
Látjátok, máris jönnek elő a bonyolultabbnál bonyolultabb esetek. Visszapofázó beosztott, megsértődő főnök, éveken át e-mailben kommunikálás, visszapofázó kolléga kirúgása oly módon, hogy bosszúból a munkáját elosztják az ottmaradók között stb.
Hogy a picsába nem jött elő annyi sok éven át ilyenből semmi az Opusban?
Azért visszapofázni is tudni kell, hogy ne basszanak ki. Én csaptam rá ajtót főnökre, vágtam hozzá iratokat, ordítoztam vele (mint ő velem sokszor), megríkattam a főnöknőmet... stb. sorolhatnám, soha nem rúgtak ki és 10-ből 9 alkalommal visszajöttek hozzám, hogy 1 vagy igazam volt, 2 átgondolták és beszéljük meg. Az az 1 alkalom nem volt ilyen, akkor elmentem 2 hét táppénzre, aztán bementem és mintha mise történt volna, 4 évig ott dolgoztam... annyi változás volt, hogy a főnök nem kommunikált velem élőben, minden csakis írásban. Eleinte papíron, aztán rájött e-mail jobba lesz (90-es évek másodikfele).
Sok helyen szvsz valóban nyelnének inkább egyet, de ha a főnök igazán buta és/vagy nem érdekli, hogy a munka el van-e végezve, amit a csapatára bíztak, akkor simán vezérelheti ma is az egója.
Szóval, logikailag igazad van, de itt is van emberi tényező... ahogy pl. a józan ész is azt mondatná az emberrel, hogy ha a naaagy Főőőőőrendező úrnak, aki negyven éve nem látott gyereket pl. az egyik szereplője megpróbálja elmagyarázni, hogy a mai tinédzserek nem így beszélnek, nem így öltöznek, akkor minimum szöget üt a fejében a dolog és utánajár a dolgoknak (tehát mondjuk még tíz Julcsi korúval beszélve bólint egyet, hogy tényleg) Ehhez képest ugye mikor ÁA megpróbálta jelezni, hogy szerinte necces, hogy egy 20+ éves fiatal nő, nem mellesleg újságíró gyakornok nem Mágenheim Julcsiként mutatkozna be (még akkor sem, ha az anyja is Júlia), akkor ő leteremtette (ráadásul olyan stílusban, ahogy egy meglett úr sosem beszélne egy fiatal hölggyel, hacsak nem ő Bayer Zsolt, aki viszont nem úr....de ezt most hagyjuk) De végül is ki nem rúgta persze :-P
Ebben az az érdekes, hogy pont olyan sincs, amilyen főnök ő: itt minden főnök hallgat a beosztottjára, nem sértődik meg a megfogalmazott kritikán, hanem teljesen építőnek veszi a megszólalást és megfogadja azt, ha csak teheti...
Ezzel szemben a valóság az, hogy a legtöbb helyen nem, hogy az év dolgozói nem lennének, de kibasznák az ilyen Feriket, Jutkákat, Almákat, Lenkéket, akik mindig és mindenbe belepofáznak (olyasmibe is, ami nem feltétlen az ő dolguk), majd amikor megkérik őket, hogy akkor ezt a véleményt képviseljék feljebb akár úgy, hogy szakszervezeti pozíciót, akár ighelyettesi beosztást vállalnak, akkor közlik, hogy nem. ráadásul mindehhez Alma és Lenke még a munkát is kerülik, ha csak lehet, ami a pofázás mellé külön emelheti a népszerűségüket nem csak főnöki, de munkatársi viszonylatokban is :-D)
Nem az a baj, hogy a beosztott jobban tud dolgokat*, hanem, hogy amikor ezért kiemelnék, akkor persze nem vállalja a szakértelmet, azaz, szarik rá, hogy jobb lesz-e, lesz-e változás.
Nem tudom, hol hallottam, de azóta folyton mondom, hogy az okos főnök magánál okosabb beosztottakkal veszi magát körbe, a hülye hülyébbekkel. Saját kiegészítés, hogy ez azért is így van, mert akkor a főnöknek nem kell annyit dolgozni... De vicc nélkül, baromira nem baj, ha az adott kisebb munkafolyamatban a beosztott jobban otthon van, a főnök dolga ugyanis nem az, hogy azt csinálja, amit egy alacsonyabb beosztású valaki is megtud, ő több területet fog össze, koordinál, menedzsel.
Adott esetben tehát nem lenne bajom azzal, hogy mondjuk Jutka nagyon tudja, mi van a gyerekekkel, ő beszél a szülőkkel, kapja a visszajelzéseket. De ettől önmagában nem okosabb az igazgatójánál, aki, ha tanít, akkor a saját szakja mellett képben kell lennie egy csomó más dolgokban: pénzügyek (akkoriban ugye még nem volt központosítva), előírások, fejlesztések, munkaügyi dolgok, üzemeltetés (konyha, takarítás, egészségügyi dolgok). Irtó vicces pl. mikor odaugatja, hogy Béla bácsinak fizut kell emelni vagy hogy kell pénz táborozásra, de nem érdekli, hogy hogyan lennének ezek lehetségesek, ha pl. nincs rá keret...
Vagy ugyanez Feri: lehet, hogy a főnöke nem tudná hol van egy adott billentyű a gépben vagy nem szedné olyan szépen és hibátlanul az államkötvényeket, de a főnök ugye ezer más dolgokért is felel.
Nekem oskola igazgató főnököm volt pont olyan mint Hável. KISZ katona volt, soha nem hozott döntést. Azt mindig előtte vázolta az igazgató helyettesnek (és ha olyan volt a műszaki vezetőnek - ez lettem volna én), véleményt kikérte, az esetek 99,99%-ban ha a többség lehúzta a javaslatot, akkor asszerint döntött, ahogy a többség megajánlotta. Persze, ha az ő segge nyugodtan maradt ezután is. Ha a seggét kellett bevédeni, akkor azonnal döntött egymaga.
De az viszonylag ritkán fordul elő, hogy a vezető teszetosza, nyilvánosan tétovázik, vagy ha elő is áll a farbával, azt bizonytalanul teszi - majd jönnek a pozitív szerepet játszó beosztottak és helyreteszik a főnököt, aki az első adandó pillanatban hálát rebegve meg is változtatja az irányvonalat.
A mesteri valóságban nincsenek a háttérben okoskodó, puffogó, de ugyanakkor a vezetőnek alányaló beosztottak, nincsenek kicsinyes, bosszúálló vezetők, még nagyon a vezető kegyéből élő hivatásos talpnyaló sincs (tán Gór Nagy Mária játszott egy ideig ilyet), mint ahogyan napraforgó típusú beosztott sincs.
A tantestületben van Csaba, aki tökhülye, ennek a párja, Timkó Eszter; aztán van a gondterhelt, de azért mindig jót akaró Bujáki, a főokos Jutkabéla és a fő tulajdonsága szerint töketlen Hável.
Ugyanez jön elő a panel 1,5-es szálonban is.
A Mester javára legyen írva, hogy a többi munkahelyen meg sem próbált kollektívát ábrázolni, legfeljebb csak egy-két kollégát. Mert hisz a Mester egyik fő erénye az egyéni jellemábrázolás-:)
Állami helyeken ez a mai napig előferdül. Amikor a vezető/középvezetői szinttől felfele ejtőernyősökkel van tele minden. Vagy ha szakmabeli is, akkor a legalja. Mert aki nem az, régen szarrá kereste magát a versenyszférában.
Ez a Mesternél mindig visszatérő elem volt, hogy a beosztott jobban tud dolgokat. Ami nem tagadom előfordulhat, de hogy mindig és, hogy ugyanaz a sémák szerint?
Nekem anyám ha baja volt apámmal, mindig a titulusa szerint hívta és magázta. De egyébként is előfordult, ha társaságban beszélt róla. De odahaza csak akkor, ha elő akarta venni apámat.
Sokat dolgoztam iskolákban. Pont, hogy hozta a tanárnőt. Ennyit és nem többet. Szerintem nagyon eltalálta. Arról nem tehet, hogy egy átlag tanár ilyen kibeb@szott unalmas és életunt.
Én egyszer 94 vagy 95... vagy később... elmentem az ÁPV Rt-be, soha nem vették fel a telefont. A bolt amit béreltünk, az ő tulajdonuk volt, át akartam alakítani, ezzel kapcsolatban kerestem őket.......
az őr volt ott, annál bentebb nem jutottam. Időpontra lehet jönni, kérjek telefonon.....
Kihez mennék egyébként is, ide max 10 ember jár be, azok is napi pár órára lébecolnak, bejönnek 10-11 körül, megebédelnek a közeli étterembe, visszajönnek pár órára és 3-ra már egyik sincs itt.
Nekem az jött le szegény Kábel Kanitából, hogy bármilyen műsorban szerepel, állandóan a méla undor ül ki az arcára, főleg amikor nem vendég, hanem műsorvezető. Szóval lehet, hogy sok minden nem került helyre a lelkében, pláne így válás előtt, alatt, után...
Jó, én leragadtam ott, amikor anno a retektől kirúgták. Ez előtt még itt-ott volt szerencsém műsort vezetni látni (retek reggeli műsor? meg talán Heti hetes is?) és nem voltam tőle elalélva. De talán azóta beletanult.
Viszont szerintem még mindig nem így definiálja magát, legalább is néhány éve (kevesebb, mint a fenti "anno", amit írtam), mikor egy interjút hallottam vele, hogy mi mindenben játszik.
Szóval, átfogalmazom.
Talán ő az a Szomszédok szereplőgárdájából, aki a leginkább küzd az ő "julcsiságával", hogy egy fél országnak ő még ma és mindig az.
Sok kollégája megbékélt vele, hogy legalább ez az egy nagy szerepe volt, és rájött, hogy még mindig szépen hoz a konyhára, ha nem tiltakozik ellene, hogy ő János, Juli vagy Etus. Mások meg legalább azóta vagy korábban letettek valamit az asztalra, így ha a közönségből sokan, ők maguk akkor sem érzik úgy, hogy ők csak egy Ádám, Taki bá vagy Janka nénik (tehát adott esetben szívesen emlékeznek az életük erre a korszakára, anekdotáznak róla, és néha még a pénz sem jön rosszul belőle, de ők nem csak a Szomszédokbeli szerepük a saját fejükben)
De szerintem ÁA máig küzd Julcsival.
És ezzel nem azt mondom, hogy neki van a legtöbb oka erre (tényleg ismert gyerekszereplőként fogott bele, gondolom tényleg mindenki azt várta, hogy valami nagyágyú lesz belőle) De én rajta érzek egyfajta csalódottságot önmagával szemben (de persze tévedhetek is és csak én magyarázom bele)
Tehát egyfajta öndefiníció is részéről hogy manapság nem fél kritizálni a sorozatot, deklarálva, hogy ő nem Julcsi, hanem egy szuverén személyiség (ami magától értetődő persze)
Ismétlem, engem nem önmagában idegesít az, hogy a Szomszédok tele van hibákkal. Még igénytelenségből, "hát, pont leszarom"-ból származóakkal is.
Mivel minden hibájával valami sokkal többet mutat a korabeli (és nem csak a korabeli) magyar néplélekről. Jó, nem akarattal, hanem kvázi véletlenül, de akkor is gyakorlatilag egy kész szociológiai tanulmány.
A gond ott kezdődik, ahogy mondod, mondtuk, mondtam, hogy a kurva életbe kell folyton tömjénezni, hibátlan mesterműnek, remekműnek beállítani.
Nem, a Szomszédok is csak olyan, mint a robbanós cukor meg a Limo por: már akkor is szar volt, ma meg már tényleg annyi jobbat ismerünk, annyival szélesebb a látókörünk, hogy definitív tudjuk is, hogy az, de valamiért ott és akkor annyira betalált, hogy egy kor ikonja lett belőlük. Ettől a Limo italpor nem egy gourmet, 100% bio, tápanyagban gazdag élvezhető termék, Nyilván ma is van, aki megkóstolja, van, aki azért, mert a gyerek (fiatal)korát idézően olyan retro, de nagyjából elég is egy nyalás belőle. Más, mert kíváncsi, miről regél az anyja. Jó, talán még olyan is, aki agyilag tényleg 198x-ben maradt, és örül, hogy megint eheti (de ők vannak a legkevesebben)
Ettől a Limo por nem lesz kevésbé ikonikus, legendás.... csak kár azt hinni, hogy nem hogy akkor, de ma is a magas minőséget képviselte.
Nem tudom, hogy ez-e a logika, de én onnan jegyeztem meg, hogy a Taxis, akinek nem egy autója van, aminek ő a sofőrje, hanem sok taxija, tehát ő a Taxis.
A Sofőrnek viszont csak egy taxija van, amit ő vezet, tehát ő a Sofőr. Másképpen a Sofőr lehetne éppen Taxis, de a Taxis semmikéép CSAK Sofőr, hiszen ő nagyobb kutya :-D
Na tessék, megtörténik olyan IRL is, hogy valaki "pszichológusnak" hívja a feleségét, bár ahogy olvasom, ehhez azért már valófélben lévőnek kell lenni:
(Egyébként folyamatos gondom van, hogy melyik a Taxis, meg a Sofőr - szóval én ezt most úgy írtam, hogy Kránitz Lajos a másik. És kuss, én így biciklizem-:)
egyszer valaki felhozott egy interjút, amiben Ivancsics azt mondja, próbált hatni a Mesterre a karakterével kapcsolatban, hogy legyen fiatalosabb stb. nem emlékszem hol volt ez, talán valaki emlékszik rá.
Jankának annyival könnyebb volt, hogy egy vállaltan negatív karakterben több mozgástere volt, mert abban legalább volt élet, de azért alapvetően az ő szerepe is rosszul volt megírva.
"amiben a volt szereplők viszont ma sem kockáztatnak meg semmiféle kritikát a sorozattal szemben."
Szerintem azt azért el kell fogadni, hogy a saját nimbuszát senki nem fogja saját maga önként megtépázni, a mai napig is a "Szomszédok sztárja"-ként emlegetett egykori szereplő nem fog magától a sorozat hibáiról, hülyeségeiről, netán az általa játszott karakter köcsögségeiről beszélni. (Illetve én egyáltalán nem tartom valószínűnek, hogy pl. Csűrösben bármikor is megfogalmazódtak volna azok az észrevételek Etussal kapcsolatban, amelyekről itt a topicban sokat beszélgetünk.)
Nekem az a furcsa, hogy (ezen a topicon kívül) sehol sem fogalmaz meg senki semmiféle kritikát a sorozattal szemben, nem tesznek fel még kérdéseket sem a Mesternek a Szomszédok elcseszett dolgairól (illetve ilyen "kritika" volt a youtube-on, amikor összeszedte valaki egybe a visszás, elcseszett, életszerűtlen, stb. jelenetek, de ezeket a videókat persze eltüntették).
Pedig ez a topic jó forrás lenne arra, miket lehetne megírni, kérdezni, egyszer egy rövid ideig volt is itt egy újságíró, aki rácuppant a témára, de aztán eltűnt (illetve én nem emlékszem, hogy nagyobb visszhangot kiváltó cikk jelent volna meg a témában).
Sajnos túl sok pedagógussal van dolgom ahhoz, hogy lássam: tkp. élethűen hozta a figurát. Más kérdés, hogy ez mennyire volt tudatos. (Nyilván semennyire sem, mert valóban nem tizensok éves permanens színészi remekléssel van dolgunk, hanem egy félamatőrrel.)
Az egy érdekes kérdés, hogy ÁA mire vitte, vagy hogy semmire se vitte volna. Másként látom. Oké, színésznőként max. egy Karinthy Színpadra fér fel, s mivel nem voltak színigazgatói ambíciói, így nem lett belőle egy Németh Kristóf. Ezzel szemben lett előbb rádiós, majd tévés műsorvezető, mostanában pedig amolyan celeb. Namost kortárs szaktársai közül mindegyiket tekintve benne van Mo-n a top 10-ben. Ha tetszik ez nekünk, ha nem.
És azért valamivel nagyobb mind a három kör, mint a lovasszínházas szakma, amiben Tenya kétségtelenül benne van a top 2-ben.
Ivancsics még csak meg sem próbált hús-vér embert játszani. Sem gesztusai, sem hanghordozása, se semmi nem utalt arra, hogy igazából jó színész. Még csak nem is ripacs, mint mondjuk a modoroskodó Kutya, egyszerűen egy színjátszó szakkörös színvonalán hozta Jutkát. Attól IS volt ilyen borzalmas, nem csak a Mester által megálmodott figurától.
Ahogy Janka néni tudott életet vinni, karaktert adni a szerepének, más kérdés, hogy pont az egyik közkedvelt szereplő lett belőle, Mester akarata ellenére, ami szintén jelzés értékű lehetett volna, hogy fordítva ül a Mester a Parnasszus tetején a lován, még Zenthe Ferenc is megpróbált színészként állni a feladathoz és életet lehelni Taki bácsi szerepébe.
De Ivancsics szerintem csak egy szürke, szerepfelmondó színésznő volt végig.
mondjuk ez is egy rendkívül korrekt dolog, hogy az egyik színész kérhet dolgokat a karakterével kapcsolatban, a másik nem, azt hiszem, Ivancsics is mondta, hogy próbálta volna emberibbé formálni a karakterét, nem lehetett.
mármint olyan értelemben emberivé, hogy egy hús-vér valakihez legyen hasonlatos.
Szerintem meg még csak annak sincs köze hozzá, hogy szakmabeli gyerekszereplőként került-e be.
Egy gyerekszereplő volt, akit kiválasztottak "A" tévé teljesen új műfajban sugározandó új sorozatába.
Nyilván nem ő döntött, hanem a szülei, de ők sem tudták, mibe csaptak, milyen lesz, ami kezdődik.
DE
Még ha tudták is, feltételezem, ÁA olyan 16+ évesként kezdhette nem azt tenni, amit kellett, hanem amit ő akart. Ha ez a karrierjének az építése vagy még némi pénz összegereblyézése volt, akkor azt.
Addigra egyrészt nyakig benne volt, másrészt, el tudom képzelni, hogy akkori eszével, belülről (nem perspektívából) nagyon másképp látott dolgokat, még akkor is, ha voltak negatív benyomásai (pl., hogy egy fiatal nem beszél úgy, nem öltözik úgy, mint Julcsi, amit állítólag meg is próbált orvosolni -HÁ-hoz fordult- és pofára esett)
De alapvetően akkoriban a Szomszédok tényleg egy pozitívan fogadott, közkedvelt, nézett sorozat volt, aminek sok hibája volt, de tényleg úttörő volt a maga műfajában és időnként még értéknek tartható dolgokat is tartalmazott.
A sorozat attól lett önmaga paródiája, hogy a Mesternek, meg néhány alkotónak nincs önreflexiós képessége, nekik nem elég, hogy tkp. legendás lett a sorozat, ők azt hirdetik, hogy ez a legendás sorozat hibátlan műremek. MA is azt hirdetik, amikor már bölcsebbeknek, tapasztaltabbaknak kellene lenni, és pont tudni kellene helyén kezelni a sorozatot.
Beszélhetnének ŐK az elkövetett hibákról, öniróniával mosolyogva az akkori önmagukon, ami mellett ha a sorozat értékeit is kifejtik, akkor az egyszeri néző hajlamosabb elfogadni, amit mondanak.
ÁA a mai eszével, szemével mondja el, amit látott. Tényleg baj, hogy valaki a mai eszével, mai tapasztalatával átértékel dolgokat?
Jó, értékelje másként, de nem turnézzon vele... lehet erre mondani.
Hát, alapvetően ugye ő sem lett túl siekres a pályán, hát kihasználja az alkalmat, hogy ha kérdezik, akkor elmondja azt, hogy ma hogy látja a dologkat.
Nekem ez sokkal kevésbé visszatetsző, mint mondjuk azok az állandó médiaszereplések, amiben a volt szereplők viszont ma sem kockáztatnak meg semmiféle kritikát a sorozattal szemben.
(lehet, hogy nem adekvát a hasonlat, de ez kb. olyan, mint 2019-ben ugyanazt mondani a Kádár korról, mint amit akkor gondolt róla az ember. Szerintem nagyon kevesen vannak olyanok, akik már akkor is annak látták, ami volt. De rengetegen vagyunk, akiknek az a kor bár "enni adott" -ugye, aki nem ellenségünk, az a barátunk, tehát, ha kussban voltál, elég kis kiegyensúlyozott életed lehetett, kis utazások 50USD-vel, háromévente, sör, parizer, szakszervezeti beutaló- ma már nem azt jelenti, amit akkor.
Mi a teendő tehát:
elmondani, hogy bár anno tkp. kollaboráltál (hiszen minden az, ami anno nem volt nyíltan ellenzéki, azaz, voltál úttörő, szavaltál Nov. 7-i ünnepélyen, beléptél a KISZ-be, ma már látod a rendszer hibáit.
Vagy kiállni, és ugyanazokat a 30-40 éves jelszavakat kiabálni, mert az olyan retroan népszerű ma is?
(persze, van a harmadik, aki ugyanolyan kollaboráns volt anno -de akár lelkes hívőként akár rosszabb is-, mára azonban köpönyeget fordított, és fröcsögve hazaárulózik és kommunistázik mindenkit, aki nem ért egyet a sok tekintetben igenis Kádár-korra hajazó mai rendszerrel (amivel neki viszont semmiféle fenntartása nincs, nem is érti a kérdést)
feltételezem, hogy akkor se hal éhen, ha sose szerepel a sorozatban, még csak nem is a semmiből emelték ki, szerepelt gyerekként máshol is. arról meg hogy milyen jó dolga volt úgy általában, kérdezzük meg a gyereksztárokat, akik sorban drogosok lettek, vagy egyéb módon lecsúsztak, és többségükben még csak nem is szerepeltek olyan szarokban, mint a Szomszédok.
Szerintem ez nem helyén kezelési a dolgoknak, hanem egyszerűen odacsinál, ahol kicsivel több mint egy évtizedig enni kapott. Most oké a Szomszédok olyan lett amilyen , de azért ÁA-nak nagyon jó dolga volt.
Az is érdekes volt, hogy a Mester finom utalást tett arra, hogy Madaras(i) Bandi Marikát keféli, ennek ellenére mégsem a szeretője irányította, hanem az okostojás öregasszony.
Sőt, biztos meg is látogatta az érdeklődőket, mert elment vásárolni Madaras(i) Bandi üzletébe is, ahol szintén jól elbeszélgetett Lenke nénivel.
Amúgy Madaras(i) Bandit kábé olyannak alkotta teremtette meg a Mester az Opusban, amilyen Hável, bár ő csak a béta verzió Hávelhez képest. Pipogya, valójában vezetni képtelen, aggodalmaskodó, de szerencsére az Úr a Mester teremtett nekik talpraesett, okos asszonyokat kolléganőket, akik nélkül mind az iskola, mind az ABC simán bezárhatott volna. Persze sem Jutka, sem Lenke néni nem törekedett vezetői babérokra, ők csak ellentmondást nem tűrően szerényen irányítottak a háttérből.
Mire ment volna Sherlock Holmes Watson nélkül, igaz? Bár a Mesternél valójában Watson az ész.
ÁVÜ Éva volt az (ha jól emlékszem a csaj IRL Hangodi Éva, az ÁVÜ szóvivője volt), emlékszem Lenke ment be hozzá az ÁVÜ-be, amikor privatizálni akarták a közértet, hogy adjon neki tanácsot, hogyan vehetnék meg ők.
Mert ez így ment akkor, hogy bárki bement az ÁVÜ székházba, rögtön egy ÁVÜ fejes ment elé tanácsokat adni.....
most az, de ő gyerekként került be ebbe az egészbe, nem tudatos felnőttként, így nála elnézőbbnek lehet lenni az ilyen dolgainál, ráadásul ő nem is haknizik azzal, hogy milyen fasza dolog volt a Szomsza, meg nosztalgiázik könnyesen, hanem a helyén kezeli (egy rakás szarként).
Nekem, mint nagy debüt két dolog rémlik, az Éretlenek c. sorozat (kisebb mértékben, mert nem tudom, mennyire volt nézett) és a Pepsi reklám (Kata vagyok, nincs egy Pepsid véletlenül), ezek után jött a Miniszter félrelép. A sorozat 95-ös, a reklámról csak annyit találtam, hogy a 90-es évek vége, a film meg 97-es.
A Pepsi-reklám valamivel későbbi, mint A miniszter félrelép.
Sokkal érdekesebb téma esetén az történik az Opusban, hogy a Mester a téma fontosságát érzékeltetendő egymást követő fejezetek hasonszőrű barom jeleneteiben újra meg újra felveti a témát, s mivel a témában való elmélyült jártassága és a fantáziája közel ugyanazon határok között értelmezhető, egyre lehetetlenebb párbeszédekbe tuszkolja be, s ily módon a téma nemcsak értékességét és fontosságát veszíti el, hanem egyenesen utálatossá kezd válni. S a nézők egyként örülnek, amikor végre lekerül a napirendről. (a privatizáció - ÁPV Évi esetét hadd hozzam fel példának.)
Akkor ez viszont sokkal érdekesebb téma lenne, mint egy sima fiatalabb koromban ököllel ütöttem Dobó Kata fotóját hír :-D
(erről meg az az Ace Ventura jelenet jut eszembe, amikor Finkle szüleinél, a régi szobájában meglátja Dan Marino kipreparált fotóját és a sok laces out feliratot.....)
István száll ki a Zsiguliból, feltűnően jókedvű. Ott áll a Sofőr, feltűnően rosszkedvű.
István: Jó napot, jó napot, kollega úr! Mi ez a nagy keserűség? Tán ez a néhány centi hó szontyolította el így?
Sofőr: Adj isten, Takikám. Hagyja ezt a csepp havat. Katonakoromban egy egész század három nap alatt hatszor átlapátolt a laktanya udvarán ennél ötször több havat is. Ez engem már nem dühít fel. Ha esik, hát esik.
István: Vagy inkább hullik! Engem sem izgat, csak a nagyságos asszonyt kell mindig nyugtatgatnom, hogy óvatosan vezetek.
Sofőr: Hiába vezetünk mi óvatosan, ha velünk szemben farolgatnak a csibészek.
István: Driftelés, úgy mondják. Mi is csináltuk. Tízévesen, fakutyával a jégen.
Sofőr: Úgy, ahogy mondja. De ezek a fiatalok csak nem akarnak felnőni. Nem nő be a fejük lágya.
István: De nem ám, s közben másokat is veszélyeztetnek!
Sofőr: Ápropó, rátapintott Takikám a lényegre: hallotta ezt az új kárbejelentő törvényt?
István: Már megint egy? Remélem, azért emiatt nem fog az utcára menni senki...
Sofőr: Sőt, még annak is be kell menni az utcáról, aki épp ott tartózkodik.
István: Ezt meg hogy érti?
Sofőr: Úgy szól a passzus, hogy (kissé bizonytalan a szóhasználatnál) app-on kell majd a káreseményt rögzíteni, egyeztetni és regisztrálni. A papír kárbejelentőt betiltják. Hát Takikám, ha ez bejön, akkor nekem lőttek. Nem ez a kis szabadon választható túlóratörvény, hanem az app vagy miféle lesz a végzetem.
István: Az apolló? Arról már én is hallottam - én csak úgy nevezem, mint az űrhajót. Olyan komplikált dolog ez már a számunkra. De egyet se aggódjon kolléga úr! Úgy hallottam, hogy ez az Apolló megint csak olyan szabadon választható lehetőség - opció, ahogy manapság fogalmaznak. Nyugodtan használhatjuk még a nyomtatott ívet is.
Sofőr: Komolyan? Meddig?
István: Meghatározatlan ideig. Másrészt meg előrelátó voltam, s már intézkedtem is: a házunkban lakik egy derék fiatalember. Nyomdában dolgozik, de ért ezekhez a ketyerékhez is - hallottam az egyik suhanctól, hogy ők kütyünek hívják. Namost ha úgy adja a szabály, hogy kivonják a forgalomból a kárbejelentőket, akkor ez a szomszéd majd besegít, ha bajba kerülök. Szerintem ha szólok, akkor maga helyett is kitölti azt az apollót, és a küldetés teljesítve!
Sofőr: Komolyan felajánlja?
István: Komolyan hát! Egyébként sincs nekünk szükségünk kárbejelentőre! Óvatosak és felkészültek vagyunk - profik, ahogy ma mondani szokás. Na, induljunk szolgálatra! Aztán ne driftelgessen nekem sokat!
Szerencsére, a Mesternek ilyen nincs és/vagy meghatja a szexiséget is a hanyatló nyugat ópiumának.
Egyébként csak nekem rémlik úgy, hogy Dobó Kata köztudatba robbanása későbbi, mint Julcsi kigömbölyödése? Nekem, mint nagy debüt két dolog rémlik, az Éretlenek c. sorozat (kisebb mértékben, mert nem tudom, mennyire volt nézett) és a Pepsi reklám (Kata vagyok, nincs egy Pepsid véletlenül), ezek után jött a Miniszter félrelép. A sorozat 95-ös, a reklámról csak annyit találtam, hogy a 90-es évek vége, a film meg 97-es.
Szóval, elég pletyka magazin-etető dolognak tűnik nekem ÁA nyilatkozata. (már csak azért is, mert ha nem Dobó, akkor mindig van, aki szebb nála, nálam, akárkinél, EZÉRT valakit utálni meg beleboxolni a képébe..... pfff.)
Amúgy meg pl. utálhatná épp Liptait is, aki a sorozat végére jelentősen kikupálódott, holott ő se modellként kezdett, és ő is nőiesebb alkat volt mindig is).
Persze, szegény Julcsit botrányos módon öltöztették, sminkelték, fodrászolták a sorozatban, de ettől még ÁA Ábel Anitaként nem kellett privátban is Julcsinak lennie, gondolom, nem is volt az, tehát duplán kamuszagú a hír...
Ami nem zárja ki, hogy nézettség-emelő eyecandyként ne vegyük be az "élet írta ezt a részt is" jelenetei közé :-D
Azt hiszem, a vicces kedvű Mesternek el kellene küldenie Julcsit egy bokszklubba, hogy írjon egy cikket a női bokszolókról / gyűjtsön pénzt valami preventív akcióra a női bokszolóktól. És akkor megláthatnánk Dobó Katát ismét (legalább) topban.
Na de nyilván a kalapozás is meló, amit ő rak bele a maga részéről :-D Ha mondjuk maga készítette nyakláncot ad, akkor is megveszi a zsinórt, amire fűz, meg a ráfűzött gyöngyöket is valahol, azokat nem maga önti-fonja, tehát miért kellene a maga pénzét is belerakni?
De kíváncsi vagyok, hogy ha holnap én kezdek egy akcióba, hogy kéne ide egy templom, akkor is nagy összeggel támogatná azt az egyház és az állam? (arról nem is beszélve, ha mondjuk olyan, ennél hasznosabb dolgokat akarnék építtetni, mint út (járdával és megoldott vízelvezetéssel, nem csak úgy kocába`, ahogy minálunk szokás....), sűrűbb tömegközlekedés, ovi-suli-gimi...., még pár háziorvosi körzet, mert annyi a páciens, hogy félnapokba kerül orvoshoz bejutni (sportpályánk már van, a stadionunk is lesz 5,3 milliárd forintért, tehát nem mondhatja senki, hogy nincs pénz....)
Azt meg el kell fogadjam, hogy Nemcsák biztosan tudja, hogy a templomra van a legnagyobb szüksége a falunak, nem azokból inkább valamire, amit én fentebb felsoroltam, mert ezek nyilván csak az olyan jelentéktelen megyei jogú városokban hiányoznak, mint Érd, az ő szülőfalujában már minden megvan. (bár kétségtelen, hogy mikor minden reménynek vége, tök jó, ha legalább imádkozni tud az ember, hogy ne legyen baj)
MOndjuk, szvsz ez is az volt, ami kedvesnek volt szánva, csak nem sikerült mégsem annak.
Nyilván mindenkinek van egy mosolya (fizikailag megvan, hogy húzod a szád, mennyire mutogatod a fogaidat, milyen izmaid mélyülnek be stb.), de Kutya hangsúlya, szottyogása (ahogy Antónia esetében is) tette az egészet kedélyes helyett felháborítóvá.
Ezt meg valakinek, aki rendez, és elvileg ugye az a dolga, hogy emberi érzelmeket tudjon megjeleníttetni a színészekkel, észre kellett volna venni.
Erről is milyen jól el tudna beszélgetni Mágen és az Öreg....
(mondjuk, ha a Mesti írná, gondolom, megragadnának a saját szempontjuk kifejtésénél, magyarán, hogy micsoda szemétség, hogy nem akarnak beteget átvenni, meg Hippokratészi eskü stb, eszükbe nem jutna, hogy kvázi a kórházigazgatók sem hobbyból küldenek el bárkit is, hanem csak összekötött lábbal próbálnak táncolni, azaz, nincs pénz, paripa, fegyver, tehát most az ad ki rendeletet, akinek viszont a feladata lenne megteremteni a kereteket ahhoz, hogy lehetőleg senkit ne kelljen elküldeni...és onnan valóban lehetne bírságolni.... )
(parázs vita a tanáriban, mikor Csaba előáll a cikkben a tanár által ismertetett dolgokkal, de Béla bácsi és Jutka leugatják, hogy a gyerekeknek igenis kapaszkodót kell adni, mert ők nem tudják megítélni helyesen a forrásokat, mert korlátozott ismereteik miatt nem tudják helyesen értékelni a források elfogultságát. Ekkor Hávelhez fordulnak igazságtételért, de Hável csak hallgat, amivel Jutka haragját vonja magára, aki végre kimondja, amit 1246 rész óta cask éreztet velünk: hogy lesújtó a véleménye a teszetosza, mindig a kisebb ellenállás irányába menő Hávelről, és megmondja neki, hogy ebben a fontos kérdésben most igenis állást kell foglalnia, mert Csaba egy felforgató, talán Soros ügynök is....
Ha emellé még feldolgoznák ezt a hírt is:
Vége a papír kárbejelentőnek, itt az app,* akkor a tegnapi két hírrel akár meg is van a kétheti fejezet 80%-a, már csak pár töltelék jelenet kéne bele, egy robbantás Alma presszójában, egy szegénységre panaszkodás (ott, ami eddig nem szerepelt: iskola, Lenke)
Ezért is megdöbbentő, hogy a Mesternek viszont soha semmi nem jutott eszébe semmiről, holott, ha már kordokumentum, csak le kellett volna hajolni az elébe tolt témákért, szinte az élet írta volna a részeket (de neki fizettek volna érte!).....
*Taki és a Sofőr beszélgetnek a droszton. Taki kicsit rosszul tájékozott, mert elkerülte a figyelmét az IS szócska, tehát ő azt hiszi, mostantól csak az app működik, a papír teljesen megszűnik. Nyilván először még az app-ot is rosszul mondja (tippelni sem merem, hogy pontosan hogy, de a Mesti ügyes, és kitalál valamit, ami legalább annyira idegesítő vícc lesz, mint Janka és a lefagyott számítógép vs hűtő párhuzam vagy Lenke kopogó cédulája) De a lényeget azért leveszi: mostantól mobil, méghozzá OKOS mobil fog neki is kelleni. Amit egyrészt pénze sincs venni, de nem is akar, mert az ő korában ár nem látja jól az olyan apró betűket, ami az ilyen készülékeken vannak, és az ujjai sem olyan mozgékonyak, hogy fel tudja vele rajzolni a balesetet, aról nem is beszélve, hogy e-mail fiókja sincs, hiszen számítógépe sincs, tehát nem is tudja, mi lesz így... A Sofőr lelkesen bólogat (ő még nem is hallotta, de pontosan így van), mikor befut a Taxis is, aki már képben van. Először persze munkát ajánl Takinak, de aztán elmondja, hogy ez csak egy lehetőség, a papír alapú bejelentés továbbra is él.
Ezt már nem lehetne belevenni a fejezetbe, de egyszerűen annyira Szomsza kompatibilis az Index főoldalán lévő cím (sajnos, ha kattint valaki, akkor ott már helyesen internet-előfizetés szerepel) hogy egy lelkes rajongónak nem tud nem eszébe jutni Etus gáláns ajándéka, amikor internetet vett Julcsinak.
Bezzeg Terike aki egyszer elajult mert a kajapenzt elkolazta ami alapból hülyeség mert a kóla cukros üdítő de mindegy már ment családlatogatasra. Julcsit rommá szivatja mert egyszer elkésett de Pongi szent tehén őt nem piszkálja
Azért ahhoz, hogy Kutya Urat pedofilnak tartsa a fél ország, ahhoz nagyban közrejátszott szegény Raksányi Gellért sóvárgó, kéjenc nézése és vigyora is..... nekem annó a feleségem miatta nem nézte a Szomszát, egész egyszerűen undorodott a kéjenc fejétől.
Jaj, ilyenkor nagyon sajnálom, hogy nem megy már a sorozat, lehetőleg persze a reteken kéne neki, hogy benne legyen -felidézve az időket, amikor László atya temploma nyílt meg Gazdagréten- hogy Feri álmot lát, és megjelenik neki Szűz Mária, és az álom sugallatára az anyja falujába templomot építtet.
(kérdés, hogy aztán ahogy az Ozarkban volt, itt is kiderül-e, hogy ennek köze nincs semmihez, igazából ez csak pénzmosási akció volt)
Arról ne is beszéljek, hogy ugyanebben a retekes, most menő Szomszédokban, Lenke nyilván szólna Takinak, hogy ő mostantól nem főz, Taki úgyis mászkál egész nap a városba, hát hordja haza a Karmelitáktól a 850 forintos napi menüt magukra. és az iskolában is rendkívüli értekezlet lenne, hogy leváltsák-e mostani menza szállítójukat a Gundelre (Jutkának persze ez is drága lenne)
Túl sokat gondolsz az alkotókról. Egyszerűen csak nem sikerült megmutatni, hogy Lenke annyira ki van a költözéstől, hogy mindenkit sérteget, a kutyát is ott hagyja, de ez csak olyan "lássuk, uramisten, mire megyünk ketten" típusú viselkedés.
Ezek a bonyolult pszichológiai dolgok valahogy soha nem sikerülnek a sorozatban: Kutya vicceiről Sümivel szemben -inklúzív Rigó Jancsi- sem az jön le, hogy mennyire szereti Sümit, hanem, hogy egy tajparaszt. Ahogy szintén Kutya Pongival szemben tanúsított viselkedéséből -ahogy említettétek is a napokban- sem azt kellett volna kiolvasnunk, hogy Kutya pedofil, hanem, hogy milyen jó arc már, mennyire törődik a kölykökkel* és milyen jól ért a gyerekek nyelvén...
Ugyanez Etus, akiről azt kellene levegyük a lila melegítős és a kismajmos dologból, hogy egyrészt nagyon vicces, másrészt roppant őszinte, harmadrészt meg laza és közvetlen a gyerekekkel... de én is kíváncsi vagyok -ahogy Ti is feszegettétek- mi lett volna a reakció, ha Jocó vagy Flóra visszaszól ennek a szent asszonynak...
*csak az jutott eszembe, hogy Böhm is gyerekezett viszonylag sokat (Julcsi ugye még volt is nála, mikor vihar volt), de valahogy soha nem volt az az érzésem, hogy akarna valamit a 10-12 éves kislánytól. De Kutyát senki nem baszta szájba a rendezői pulttól egy szívlapáttal, hogy ezzel a hangsúllyal, mosollyal pont úgy néz ki, mint a gonosz boszorkány (a lá Sopánka a Hófehérke és a hét elgyötört törpéből -9:30-tól) pedofil változata...
a felszínen egyre inkább egy jóságos nénike lett, persze volt benne rosszindulat, dehát mindegyik szereplőre igaz volt ez bizonyos más szereplőkkel szemben.
Ezek a tematikus Szomszédok videók nagyon jók voltak a youtube-on, pl. volt egy "Szomszédok rekordjai" video (az 50 másodperc alatt elkészülő kolbászos rántottával, meg a szintén viharsebes bevásárlással), Fruzsi fodrásztevékenysége (fejböködés, hajtépés, stb., egyszer szegény Schubert Évának rángatta úgy a fejét fésülés címszó alatt, hogy majd leesett), Ernő bácsi mélyrepülése, stb.
Sajnos ezek mind eltűntek, gondolom a jogtulajdonos (Mester? MTV? ) levetette.
Igen, emlékeim szerint a legelső részben még éppen költözőben voltak régi házukból Taki bácsiék, mikor Sudárbíró Laci meghozta Almát motoron. Tehát ő már az első részben felbukkant. Érdekes módon ő az maradt a későbbiekben is, aki volt, tehát Alma exe, "csak" a neve változott meg kissé, Sudárból Bíróra. Nem úgy, mint például az autónepper Krumpli, akiből a keccsölős baritonista Góliát lett. Vagy Sunyovszky Szilvia, aki iskolaigazgatóból képezte át magát röntgenorvossá, akinek a fotográfiáját egyébként mindig a retiküljében hordta az unokanővére, hogy alkalomadtán bárkinek meg tudja mutatni, ha éppen véletlenül ott tartózkodik, amikor a rokon szóba kerül.
Ebben az első részben volt Lenke néni híres kutyás döntése, hogy azt nem viszik magukkal, aztán x résszel fejezettel később ott sopánkodott, mennyire sajnálja, hogy nem hozhatták magukkal a kis kutyulit a költözéskor. Ha jól emlékszem, a két jelenet egymás után vágva "Hogy is van ez, Lenke néni?!" címmel volt fent a youtube-on.
Szerintem Almát már tizenéves kora óta dugja. Egyszer volt talán benne valami utalás, hogy már pár évtizedes a barátságuk... talán abban a részben amikor Laci valami Barkassal kergette Almát a Balaton környékén... talán.
Szerintem ő már ott volt akkor is, amikor Lenkééket költöztették a régi házból (az kérdéses, hogy Almát ekkor még dugta-e, vagy plátói volt a kapcsolatuk), azaz valószínűleg az első résztől.
Pedig egyik sem az, de úgy tűnik a Szomszédokkal kapcsolatban sok minden a feledés/ megszépítő nosztalgia jótékony homályába vész (illetve most már mindenki mindenre úgy emlékszik a Szomszédokkal kapcsolatban, hogy egy csoda volt minden, pedig a Mesternek már nincs is olyan hatalma, mint korábban, így nem lenne kötelező)....:)
Nekem színészek a szomszédjaim... azok is állandóan mórikálják magukat. Szilveszterkor átjöttek hozzánk, társasoztunk, iszogattunk, kártyáztunk. A nőnek nem volt végig egy őszinte megnyilvánulása. Ha a zasszony nem lenne jóba vele, fél óra után kizavarom.
Vazze, így utólag végiggondolva/olvasva csak egy mellékszereplővel történteket (illetve, hogy egy színésszel miket/kiket játszatott el a Mester), mekkora logikátlan baromságok sorozata ez már - illetve lehet, hogy nem lenne logikátlan, ha a Mestertől kaptunk volna bármilyen magyarázatot a történtekre....de nem.)
Pl. érdekes lett volna azt megtudni, hogy egy operaénekből hogyan/miért lett árufuvarozó kisiparos....
Ez talán összefüggésben állhat a sorozatban később történtekkel is.
Mint ugye beszéltünk róla, Csányi a 9. részben mint Korompai II. "Krumpli" exfocista + autónepper tűnik fel először.
Aztán később egyszer taxis hiénaként szerepel (ez akkor volt, mikor a korábbi művezető, majd későbbi hajléktalan Ernő bá "jellemfejlődése" éppen a taxis hiénaságnál tartott, ha jól emlékszem együtt akarják "megfegyelmezni" a repülőtéren várakozó Takibát, hogy takarodjon onnan.)
Mindezek után alakul át a "keccsöléskirály" Góliáttá (a gugli szerint keresztneve Alfréd, Frédi, bár én erre nem emlékszem).
Ekkor már inkább pozitív karakter (bár messze nem annyira, mint a haverja, Batman), nincs utalás arra, hogy Krumpli, a taxishiéna és Góliát ugyanaz a személy lenne (ez felmerült Ernőbánál is, ott végül is arra jutottunk, hogy a határozott főnök, a taxishiéna és a hajléktalan ugyanaz a karakter lehet, bár a Mester a kordokumentumban erre sem tett utalást).
Na most akkor ha Csányi ekkor már Góliát, akkor Etuskó nem Krumplizhatta és beszélgethetett vele a fociról.
Érdekesség, hogy volt utalás arra is, hogy Góliát Géza bácsi rokona, bár Ottlakán köddé válásakor (mint Irsai Olivér írta, itt nem voltak kiírások, vagy meghalt a karakter, ha az őt játszó színész meghalt, vagy egyszerűen köddé vált, ebbe a sorba tartozott Ottlakán is) emlékeim szerint egy szót sem ejt az öregről.
Ugyancsak érdekesség, hogy Góliátról kiderül az is , hogy volt operaénekes (?!?!?!) és Sümeghy barátja (?!?!?!), egyszer együtt is duetteznek. Aztán a Mesti persze ezt a szálat sem viszi tovább.
Az is feltűnő ebben a 9. fejezetben IX. részben, Etuskó milyen nagy focirajongó. Nem csak felismeri Krumplit, de bő egy évtizeddel korábbi szereplését is lexikonszerűen felidézi. Na, innentől kezdve soha, de soha nem került szóba a későbbiekben semmilyen módon Etus foci iránti olthatatlan érdeklődése. Csak a koncertek, kiállítások, színházak iránti hozzáértő rajongását ismerhettük meg mélyebbről. Pedig több foci VB-t is megért az Opus, szóba is került a férfi főHŐSök (főleg Híró) kapcsán, de Etuskó soha szóba se hozta, sem őt nem hozta összefüggésbe vele a Mester.
"valaki legalább szóljon a Pongiszülőknek, hogy ez így nincs rendjén."
Ahogy nem szólt senki amiatt sem, mert Kutya bácsi annyira felkarolta a kis Pongit, miközben csorgott a nyála. Bár semmi gyanús nem volt ebben, hiszen 1.) ő pozitív hős volt, tehát minden gyanún felül állt, 2.) nem hordott selyem nyaksálat és háziköntöst, amiről tudvalévőleg a pedofilok azonnal felismerhetők (lásd Julcsi levélkézbesítési ügye).
A gyerekekkel/gyerekneveléssel a Mester (talán nem véletlenül) nem nagyon tudott mit kezdeni.
Kezdve azzal, hogy egy gyereknek egy felnőtt (leginkább Etus) minden gond (és a visszavágás veszélye) nélkül beszólogathat köcsög módon, de a Mester szerint egy gyerek simán elvan "a szekrényben" (Matyi) vagy a szülei nélkül napokig, hetekig (Pongi).
És a vicc az, hogy az utóbbit a felnőttek (köztük egy tanár, akinek ezt hivatalból jelentenie kellene) teljesen természetesnek veszik, soha fel nem merült annyi sem (egy olyan közösségben, ahol egyébként mindenki beleugat mindenbe és állítólag mocskosul összetartanak és figyelnek egymásra), hogy valaki legalább szóljon a Pongiszülőknek, hogy ez így nincs rendjén.
Lássuk be, Etus erősen nyitott, amiről később még emelni is tudott ("kis majom").... nyilván ezért nem emlékeznek sokan, hogy bizony nem szerepelt az elején :-D
Erre írtam, hogy koca Szomszédokról íróknak nem nagyon tűnik fel a dolog, hogy Etus nem volt tervben sem, hogy főszerepet kapjon majd a történetben.
De persze vannak további jól megfogalmazott kérdések (a válasz egyértelmű, mert a lehetőségek közül persze csak egyre igaz, csak rosszul van fogalmazva), mert szerintem a "kit írtak ki" kérdés sem annyira jól megfogalmazott. Vagy csak nekem nem az, hogy ha egy színész irl meghal, akkor azt miért kiírás néven emlegetik? Őt már szellemként is nehéz lenne beleírni, mint Magdi anyust... vagy arra gondolt a költő, hogy mint a Szabó családban Szabó Ernő helyett Rajz Jánosnak adták át a szerepet, és így nem kellett kiírni Szabó bácsit (egy darabig)? Vagy arra, hogy Carry Fischer a Star War IX.-ben is szerepelni fog, annak ellenére, hogy évek óta nem él?
Jó, jó, ez lehet kötözködés, de akkor miért nem azt kérdezik, hogy ki halt meg a sorozat ideje alatt, mert nekem a kiírás pl. Oli úr, Ócskás Gyula, Feri anyja.... (ebből Oli azért ha nem is volt főszereplő, annyira volt központi alak, mint Böhm).
Bááááár, tkp. itt sincs igazam, hiszen ezeket a karaktereket meg nem kiírta a Mester, hanem megszűntek szerepelni, eltűntek, megfeledkezett róluk.
Na, ilyen összetett, rafinált, bonyolult sorozat ez a Szomszédok: előbb gondolok valamit, aztán mondatról mondatra már magam magamat is cáfolnom kell:-D
Őszintén szólva azt hittem, ebben az összeállításban helyet kap a Szomszédokból "A Férfi, aki a faltól 20 centire mázolt" (a járda felett 20 cm-rel sepregető statiszta mennyivel jobb?).
Na de ha ezek a "filmtörténet legbénább statisztái", akkor szerintem a Szomszédok eséllyel indulhat a "szappanoperatörténet legbénább statisztái" versenyben...:)
Valóban, a híres "az anyád" pilot részek után,a 9. fejezetben (akkor még csak IX. rész) jelent csak meg a Tökéletesség Ideájaként a Műűűűűvésznő. Az antréja az volt, hogy modoroskodó bájcsevejt folytatott Góliáttal Krumplival, majd lealázta a Julcsi dagi barátját, Kozma Jocót.
Pompás, életszerű forgatókönyv, pompás, életszerű párbeszédek, még pompásabb színműűűűvésznői alakítás, érdemes újra és újra megtekinteni. 6:55-től indul.
De, "Az alábbiak közül melyik főszereplő nem volt képernyőn a kezdetektől fogva?" kérdésre helyes válasz Kutya úr és Etus is (ő nem a kezdetektől szerepelt, csak pár pár hónap után, a 9. vagy 10. fejezetben tűnt fel, amikor "belépőként" lealázza Kozma Jocót - biztos a Mester ekkor jött rá, hogy ez nagyobb buli lesz, mint eredetileg tervezték, és kell benne az asszonynak is egy főszerep).
Ugyanakkor ha Etust jelölöm be (kipróbáltam), azt a gép helytelen válaszként értékeli.
Csak a Szomszédokban, ahol szintén nem volt egy Kossuth-díjas alakítása, de 200 első randi Olgájánál fényévekkel jobb volt. Talán ebben mutatkozik meg a kor? Ja, meg egyszer hallottam Desirével (pardon, Kovács Istvánnal) együtt nyilatkozni magukról, ott egész normális (ami egész normális, az azért nem teljesen az, mert ott is kicsit mórikálta magát) intonálással beszélt.
Sajgált láttad valaha is bármiben, amiben nem volt péklapát-díjas módon modoros? Mert én nem. (Na jó, a Megint tanúban talán, mert ott legalább csak egy tanga volt rajta, de ez a szexista megközelítés nem illik ide.)
Nem dicsekvésből, hiszen a Mester rajongótáborának tagjaként alap, hogy minden kérdésre tudtam a helyes választ. Vártam is a pompás eredményt, de ez lett:
Helyes válaszok: 11/12 Olvasóink átlaga: 7,81
Végignéztem 2x is, és minden válasz zöld, előtte pipa. Nem értem.
Felvetésedre azt is néztem, hol lehetséges esetleg 2 válasz, de szerintem sehol.
Oh, az csak business as usual, kis empátiával kitalálható, hogy mire gondol a költő :-D
(én viszont komolyan azt hittem egy pillanatra, hogy a Mi a Szomszédok retro kérdésre MI leszünk a válasz :-D (különben meg nem tudom, mi köze a sorozatnak ahhoz, hogy egyszer kitaláltak egy buborékozást, ami végig sem ment így, és soha többet nem is volt látható sehol? Tehát, aki anno valamiért lemaradt róla, az se addig, sem azóta nem nagyon találkozhatott vele, akár végignézte hetvenhatszor a sorozatot, akár nem....)
A mit mondott Júlia a bölcsesvégekben kérdésnél meg arra jöttem rá, amit addig is tudtam, hogy mennyire semmitmondó és/vagy rosszul fogalmazott hülyeségeket adott a Mesti az szereplők szájába. Mert ugye Juli azt mondja, hogy aki 10-12 órát dolgozik, annak nem telik pihenésre, és nyilván a pénzre gondol, de hát aki napi 10-12 órát dolgozik, annak akár telhet is, csak ideje nincs pihenni. Ha azt mondaná, hogy ennek ellenére nem tud megélni, vagy nem futja nyaralásra /utazásra, annak lenne értelme, de ugye ő nem ezt írta, hanem pihenést, ami viszont nem kerül semmibe, csak időbe (pihenni otthon is lehet, ha nem kapcsol villanyt, még pénzbe se kerül). Egyébként persze, hogy a kérdés azért került be, mert a Szomszédok mindig is aktuális, a Szomszédok már akkor megmondta, amikor rabszolgatörvény még a kanyarban sem volt :-D
Amúgy az utolsó rész 20. évfordulója megint tett róla, hogy tele legyen minden Szomszédokos videókkal (Janka néni és a karácsony, Szomszédok és a szilveszter, hogy néznek ki x év elteltével a szereplők stb.)
Hát, aki nézte/belenézett a 200 első randiba, az legalább Trokánról és Sajgálról tudja, hogy jól (vagy nem jól, de ki lehet még őket kupálni :-D).... Viszont engem Sajgál rettentően idegesít. Vagy nem jó színésznő: modoros, minden mozdulata mű, ahogy a szemforgatása és a hangsúlyai is vagy -és ez a valószínűbb, hiszen egy rendező csak szólna neki, hogy kevesebb manír kérne- ez volt az elvárás tőle. Amit meg nem értek, mert ugyan a barátnője szerepében Pápai Erikát sem nevezném természetesnek, de legalább két fokkal természetesebb és ez sokat jelent... Nem tudom, vannak-e férfi nézői a sorozatnak, de a MILFség max. nekik számít. (érdekes, Trokánnak nem kell bohócot csinálnia magából)
Most olvasgatom vissza a topikot. Unalmamban... jobb dolgom nincs. Látom, nemrég volt téma, hogy elmentek máshová, mert döglődik a zIndex. Megnyugtatok mindenkit, hogy az index mint hírújság teljesen másik cég. A fórum és a többi inda szolgáltatás mögött egy tőkeerős (és nem utolsó sorban Fedeszes) cég áll ..... külön domain is van ahonnan elérhető a fórum, nem csak a forum.index.hu, de ez még nem publikus. Felkészültek ők is a váltásra.... de az index.hu domain valószínűleg marad és a fórumokat üzemeltető cég kezébe fog kerülni, ha a hírportál befuccsol. Szóval nópara!
A Karácsony keresztény ünnep, biztos vannak keresztények a kínaiak/japánok között is, de nem ez a tipikus, így szerintem a zöme nem ünnepli (még akkor sem, ha a kínai kajáldákat telerakják műfenyőkkel).
Nem ünnepelnek Karácsonyt? Vagy valami ilyesfélét? Ilyenkor olcsó a szálló errefelé? Vagy nem tudom... de évek óta tele van Bp. ázsiai túristákkal adenttől, újév első pár hetéig...
Mi 25-én mentünk vendégségbe Budára (úgy 9 tájban értünk az M3 bevezetőhöz), nem csak a Vár, hanem az egész város tele volt már ekkor turistákkal.
A Városligetben egy cca. 100 fős kínai csoport trappolt át előttünk zárt alakzatban (kb. mint egy katonai egység), a Hősök tere tele turistával, a Lánchídnál is annyian, mint az oroszok (bár láthatóan nem oroszok voltak, hanem ezek is ferdeszeműek, bár nem kínaiak).
Visszafelé a Király utcán kellett mennünk, úgy délután 4 felé ott is rajzottak a turisták, az úttesten alig lehetett menni tőlük. A közeli Vakvarjú előtt megállt egy kisbusz és arról is egy rakomány ferdeszemű zúdult be az étterembe.
Azért jó lesz vigyázni, 1541-ben Szulejmán is úgy foglalta el Budát, hogy a janicsárok bementek egy kicsit "várostnézni" a Várba, aztán ottragadtak vagy 150 évre, nehogy aztán azt vegyük észre, hogy a határnál egyszer csak két kicsi kínai kicseréli a táblát "Kína, Magyarisztán Megye" feliratra (ha Franciaországnak is lehetnek megyéi a világ másik végén, nekik miért ne?) ....:))))
Eszembe jutott Szent Este az a rész, amikor Karácsonykor Taki és Lenke a várban voltak fent. Gondoltunk egyet, 25-én hamar ébredtünk, gyors reggeli után már 9-kor fent voltunk a Mátyás templomnál.
Döbbenet, tömegek voltak a belvárosban, a várbuszon, a várban és környékén.... azt hittem teszünk egy nyugodt csendes sétát, de tele volt külföldivel, főleg ázsiai rasszból....
Van ilyen. Találkoztam olyan 50+ korúval akinek semmi esélye a munkaerő piacon, de a kihirdetett létszámleépítéskor önként és dalolva feláll, nehogy egy fiatalt küldjenek el. Vagynyugdíjassal is, aki inkább ingyen bejár, de ne küldjék el a fiatal gyerekest...
Én ezt a jelenetet se értem. Bástya elvtárs nyugdíjas. Mellé kap valamennyi kis fizetést, oké oké, nagyon kevés. De mivel kevés...inkább ingyen tanít? Ilyen idióta nincs a világon! Ha annyi, hát annyi, nyugdíjkiegészítésként, az a pár forint is több mint a semmi, de Bástya elvtárs hisztizik, ő inkább akkor ingyen tanít. Taníts ingyen.
Így belegondolva, Jutka olyan igazi jellegzetes KISZ-titkár típus volt, csoda, hogy nem merült fel, ő legyen az iskola KISZ-titkára.
DE nem esett szó az iskolai úttörőéletről sem (a faliújságon van egy rész, amelynek felirata "Úttörő", de más semmi, gondolom az is egy IRL kiírás volt), pedig aki a gengszterváltás előtt járt általánosba, tudhatja, hogy az akkor az iskolai élet elmaradhatatlan része volt.
Egyébként ha már szóba hoztad a "néma tanarakat", érdekes, hogy kezdetben némaságuk ellenére jobban be voltak vonva a történésekbe (pl. volt osztályozóértekezlet, ahol persze az IRL tanarak kussban voltak, de legalább a jelenet részeiként, vagy mutatták, ahogy egy IRL tanár figyeli Béla hadoválását, akár közbe is szólhatott volna, annyit, hogy "Igaza van", de Mesti ezt sem engedte), később azonban még ennyi sem, esetleg a háttérben látszottak (bio)díszletként, mint a faliújság.
Nem tudok másra gondolni, mint hogy a "néma tanárok" karából kellett kikerülnie ezeknek (avagy mire jók a néma tanárok :-D) Persze, ha már ennyire alapvetés volt, hogy 90 után minden főszereplő és pozitív mellékszereplő osztotta a néhai komcsikat, akkor -ha máshogy nem is- legalább elmesélve, utalva egy ilyen szereplőre anyázhattak volna egy kicsit.
De Bujáki tényleg jó szakembernek látszott, és elég kooperatív is volt, ehhez képest nem hogy bizalmat nem kapott (mert oké, legyenek egy kicsit gyanakvóak), de kimondottan negatívan álltak hozzá.
Mert Kenéznél legalább mintha lett volna némi előzmény: még aktív korában felsőbbrendűen osztotta az észt Ferinek (ami nyilván megbocsáthatatlan, lévén az ilyesmire csak a főszereplők jogosultak ebben az univerzumban :-DDDDD) párttitkárként, de nem emlékszem, hogy kimondottan rosszindulatú, korrupt vagy egyszerűen csak síkhülye, elvtelen lett volna. (tehát nem volt egy Bakonyi elvtárs)
A korai részekben még felfedezhető volt a tanáriban PÁRT feliratú faliújság is, nyilván a helyi párttitkár oda rakta ki az agit-prop híreket, itt a bizonyíték:
De arra én sem emlékszem, hogy az iskolában a párttitkárról, KISZ titkárról, SZB titkárról (akiket az én első munkahelyemen a köznyelv csak "szentháromságnak" hívott /az igazgatóval kiegészülve üzemi négyszög/ és minden vállalatnál, intézményben megtalálhatóak voltak) bármikor szó esett volna, illetve, hogy 1990 után pl. Bujákihoz hasonlóan a korábbi helyi pártfunkcit kiközösítették volna.
Egyébként Bujákiról még annyit, hogy nem az a tipikus ejtőernyős. Már persze a pártbizről/kerületből került oda, de egyrészt értett ahhoz, amit csinálnia kellett és elég elkötelezett is volt az iskola iránt, annak ellenére, hogy az új kollégái nem annyira óhajtották befogadni. Magyarán, egy elég jónak kinéző szakembert kapott a suli, amire a t. kollégái szartak, mert hogy ejtőernyős....
Ami azért is aranyos, mert nem rémlik, hogy a rendszerváltás előtti tantestületből bárkit is kiközösítettek volna, mert hogy ő volt anno a párttitkár, pedig valaki csak kellett, hogy legyen.... Olyan elvhű nem lehetett, mint Kenéz, mert akkor nyilván froclizták volna érte, tehát köpönyeget kellett fordítania, amire ezek szerint meg nem annyira érzékeny a tantestület, hiszen soha szóba nem jött később, hogy ki volt a suli párttitkára.
Hja, a Mesti hatalmas, életben is megélő ötletei :-D
Szerintem, már meséltem, hogy anno a giminkben az alattunk járó osztály olyan 85 táján kitalálta, hogy mivel nincs a suliban büfé, majd ők csinálnak. Szereztek is valami piszok jó péket, onnan hordták a kiflit és péksütiket (ma is összefut a számban a nyál, mert már akkor sem ilyenek voltak a rendes bolti pékáruk), meg tejet, kakaót árultak. A pontos lebonyolítást nem tudom, mert csak vásárló voltam, nem tudom, ki hozta el a suliba meg ilyesmi. Talán nekik is volt Takijuk?
Óriási siker volt, de csak pár hetet élt a biznic, amikor be is csukták őket ..... nem tudom már, hogy effektív a köjál vagy valami felsőbb szerv figyelt fel rá és csukatta be vagy az iskola vezetése kapott észbe, de vége lett nagyon hamar.
Aztán kicsit később lett sulibüfé, de már hivatásos akárki csinálta... de fele olyan jók nem voltak a péksütijei, mint a diák-büfének.
(egyébként azért nem vettük meg mi sem a boltban, mert ugye frisset enni lenne jó, amit akkor viszont reggel, suliba menet kéne, amire nincs mindig mindenkinek ideje, pláne, ha nem is esik direkt útba pékség vagy bolt, mint pl. nekem anno. Szünetben viszont nem csak éhes vagy, de rá is érsz)
Dolgoztam iskolában, sok évig. Nem vagyok tanár, ezt előrebocsátom. És azt is, hogy találkoztam nagyszerű és gyermekszerető pedagógussal. De a többsége nem ilyen. Csak szimplán kiégtek, utálják az iskolát, a gyerekeket, meg úgy mindent... meg persze van egy pár pszichiátriai eset is, nem is kevés....
Állandóan intrikáltak, egymást cseszegették. X tanár letámadta Y tanárt, most jöttem az osztályodból és csinálj valamit, mert ezeket nem lehet tanítani, ilyen csürhe szar osztályt stb.... állandóan kibeszélték a gyerekeket, a szüleiket. Pl. "na hallod tegnap volt nálam annak a hülye Kiss Pistinek az anyja... nem csodálom, hogy ilyen hülye az a gyerek... hallod, láttál már buta nőt"................ stb.
Ment a politizálás, egymás sárdobálása. A szinte ökölre menő szócsaták, főleg 90 környékén. Az egyik szocdem, a másik MDF-es, a harmadik kisgazda, az igazgató még vörös volt...... stb... voltak ott érdekes dolgok.
90-es akkor pályakezdő tanárnéni.... pár éve dolgozott, osztályfőnök volt már.....t egyébként egy miniszoknyás, kis beképzelt fhasz volt... de ez a karót nyelt, hú de szigorú, domina picha....
nála pl. pont szerelni kellett valamit... nem tudom mit... és javította a dolgozatot épen "azt hiszem, szopni fogtok ma, köcsögök" "te is szopsz" "ezt a hülyét... és leírja.. na ez is szopni fog ma".... Viccesen megkérdeztem, kik fognak szopni? Közölte az osztálya.
Aztán ott vannak az alkeszok. A keményebb reggel úgy jön be, az átlagos bélelt teát szürcsöli egésznap, a harmadik csak otthon iszik, de ájulásig és undorító igénytelen, a harmadikról tudja a környék összes diákja egész este a kocsma pultot támasztja....
"Bezzeg a Szomszédok iskolában Bástya Béla bácsi és ejtőrnyőskomcsi Bujáki (aki később pozitív karakterré lépett elő, de pártfunkci múltja miatt ekkor még közutálatnak örvenedett) osztották (bolti áron, a tanerők közreműködése ingyér volt) az iskolatejet és a kiflit."
Bujáki piszkálása azért is volt bicskanyitogató, mert azért tanult emberektől nem igazán lett volna elvárható ez a fajta viselkedés. Még Feriék is szvsz viccesen cukkolták Kenézt.
Bezzeg a Szomszédok iskolában Bástya Béla bácsi és ejtőrnyőskomcsi Bujáki (aki később pozitív karakterré lépett elő, de pártfunkci múltja miatt ekkor még közutálatnak örvenedett) osztották (bolti áron, a tanerők közreműködése ingyér volt) az iskolatejet és a kiflit.
Egyszer Bujáki is vett volna egy tejet és egy kiflit, de Bélabá úgy nézett rá, mint az anyagyilkosra, hogy miért zabálja el a kaját a gyerekek elől.
Arra már nem emlékszem, hogy a gyerekek miért nem tudták megvenni maguknak a napi betevő kólát és chipset tejet és kiflit a boltban, de nem. Arról sem szólt a Mester, hogy vajon a kajaárus tanerők voltak-e olyan orvosi vizsgálaton, amely mindenkinek kell, aki ételt árusít (már csak olyan praktikus okból, hogy ne fertőzzön meg mindenkit, akinek kézzel adja oda a kiflit).
Aztán persze ez az tanerők általi iskolai kajaárusításról nem sokáig volt szó, hogy utána mit zabáltak a kölkek, a Mester már nem emlékezett meg (Jutkanéni iskolában iskolai büfére nem emlékszem).
Vagy még hiba se kell (nem azért, mert nem hibátlan az illető, hanem) csak egyszerűen ráragasztanak valamit, ami nem is igaz vagy nem úgy igaz, oszt jónapot... tehát igazi klasszikus kabát-ügyek, amik annyit fejlődtek, hogy ma már az sem feltétele, hogy legalább annyi legyen igaz belőle, hogy az illetőnek ellopták a kabátját, elég, ha csak van neki kabátja (vagy úgy gondoljuk, hogy lehet neki... vagy legalább a családban valakinek) és máris használható, bevethető, hogy kabátlopási ügybe keveredett.
És az is mindegy, hogy aki épp kabátlopási üggyel vádolja, az maga már mennyi kabátot lopott, sőt, akár áruházat is nyitott a lopott kabátok eladásához.
Naná, hogy egy ilyen képről rögtön Etus (és a balesete után Juli) napszemüvege jutott az eszembe. (a FB posztban megadott linkre kattinta a pinteresten meg szinte egy az egyben olyan is van, mint amit ő viselt)
Úgy látszik, a művésznő megőrzi a ruháit, kiegészítőit, és nem volt zsenánt neki egy hetvenes évekbeli napszemcsit használni a kilencvenes években sem (ami dicséretes, más kérdés, hogy egy napszemüveg műanyag lencséje mennyire karcos már ennyi év használat után, és nem árt-e ezzel többet a szemének, mint használ)
Emlészem anno az iskolában még sok-sok éve... egy kibaszott dl. akármilyen üdítő annyiba került, mint a boltba egy liter. Emékszem mindenki üvegbe hozta a teát, a vizet otthonról. Aki nem annak adtunk, vagy szomjan maradt, a csapból büdös, sárga víz folyt csak. Jutka néni!
AZ ország ilyen sajnos, mert hagyják/hayjuk ezt. Az emberek olyanok, amilyenek, de ha az ilyeneknek utána nem lenne esélyük, az szép lenne. Unalmas a mondás, de ez tényleg egy következmények nélküli ország, bármit lehet.
"***ahogy többször leírtam, ezzel elérve azt, hogy a sorozat karakterei közül tkp. Kenéz az, aki a leggerincesebben viselkedik: aki rendszerváltás előtt az volt, aki, de aki utána is vállalja, és bár elismeri az elkövetett hibáit, de nem fordít köpönyeget "
"
Én éltem és dolgoztam módszerváltás előtt és után is itthon. Nagyon-nagyon-nagyon-nagyon sok-sok-sok-sok olyan köpönyegforgató emberrel találkoztam a '90-es években. Oda forogtak, ahonnan a passzát szél fújt. Kitünő példája az az ismerősöm aki főkomcsi volt és a munkásőrség egyik vezető alakja, 1991-ben már valamelyik állami tulajdonú cég vezérkari tagja. Bokros idején, az ő csapatának tagja. Aktív tagja az első, második és harmadik Orbán kormány közelében is. De volt Medgyessi és Gyurcsány embere is. Egyedül Bajnainál nem rúgott labdába. Most 80+, de vele együtt az egész családja, gyerkei, az unokái mindig arra forogtak Papával, amerre kellett. Mindig valamilyen zsíros állami munkahelye volt mindegyiknek....
Végül is annyiban igaza van, hogy olyan hosszú tv-s sorozat csak a Szomszédok volt, ha a napi sorozatokat nem számítom még mindig a Szomszédok az a sorozat, ami a legtöbb részt élt meg.
De a cikkben annyi pozitívum van, hogy kritikát mer megfogalmazni Oli ábrázolásáról , eddig még az ilyen kritikák sem voltak jelen.
De a Szomszédok sosem volt igazán progresszív, bátor sorozat, mindig is csak a döglött oroszlánt merte a Mesti rugdosni, az élőt nem nagyon (a rendszerváltás előtt egyértelmű, miért*, utána meg mert tudta, hogy akit ma megrúg, holnap már ő lehet hatalmon és akkor a sorozatnak, de még neki is annyi**)
*más kérdés, hogy persze ma már úgy meséli, hogy amit lehet, belevett, de nem. Pl. Etus 56-os megemlékezései még virágnyelven, eldugva sem jelennek meg 89 előtt, Kenéz elvtárs is csak akkor mernek Feriék viccelődni, amikor már az MSzP maga is túllépett az ilyen embereken***
**gondolom, itt összemosódott neki az, hogy Hofit is ő rendezte, és Hofi még pont ott volt a határon, hogy már kritizált, de még nem volt rendszerellenes, de nem, a Mesti a Szomszédokba nem fele annyi, de tkp semennyi kritikát nem hozott a rendszerváltásig (igen, nem volt Lada féltengely, margarin meg szovjet pezsgő szilveszterkor, meg emelik az árakat, de ennyi minden híradóban is benne volt. Rendszerváltás után is csak nagyon óvatosan adagolta, nehogy bárki nagyon magára vegye, azt rugdosta, amit korábban nem mert és ami akkor már nem árthatott, a többi dologban kellőképp általános volt, sosem vállalt igazi konfrontációt, tényleg azt hozta, amit látunk: a kisember állandó morgolódásait, de aki a morgolódás mellett simán beál a sorba és soha nem csinál semmit, ami túllépi az aktuális hatalom által épp kitűzött határokat (a taxistüntetés sem túl hangsúlyosan jelenik meg, nem tudjuk, Taki véleménye mi, csak hogy "visz teát" a kollégáknak)
***ahogy többször leírtam, ezzel elérve azt, hogy a sorozat karakterei közül tkp. Kenéz az, aki a leggerincesebben viselkedik: aki rendszerváltás előtt az volt, aki, de aki utána is vállalja, és bár elismeri az elkövetett hibáit, de nem fordít köpönyeget
Nem, kivételesen nem a Szomszédok írta a történelmet, bár vele nyitnak, hisz ez az alfa és az omega.
Azt viszont bírom, hogy csak a hard core rajongóknak van meg, hogy Oli sokkal nagyobb gáz, mint ahogy még a cikből is kinéz, hiszen bevallja Julinak, hogy kvázi megélhetésileg játsza a buzit, mert fodrászként ez jól jön*, sőt, ugye Vicacicával is....
(egyébként a 200 első randi meg ebben tényleg meglepően bevállalós, gondolkodtam is rajta, hogy hogy még nem tüntetnek ellene abban az országban, ahol hatalmas anyázós hullámot indított el egy semmitmondó, a közhelyeket másként akarom bemutatni közhelyes, de magyarokat, sőt úgy általában a magyar nem alázó reklám (Telekom, mi a magyar)
*az csak most ködlött fel, hogy Fruzsiban a Mesti menyire nem alkotott egyedit, mert bár a nőies fiú fodrász az igazi közhely, azért Fruzsi figurája Oli után nem annyira új, nem? Gondoljatok bele: pasit sose látunk mellette (a vőlegénye olyan, mint Columbo felesége vagy van, van nincs vagy nem is pasi, hanem nő), ellenben meglepően FÉRFIAS a viselkedése. Szivar, fokhagyma... még néhány fingós-böfögős poén, és totál Oli ellentettjét szemlélhetnénk.... Ahogy Oli, úgy ő sem érdeklődik aktívan a saját neme iránt, annyira merész és társadalmi nem volt a Mesti (holott a leszbikus megnyilvánulásokat szerintem a nagyközönség ezerszer jobban veszi, mint a pasikat egymás közt, tehát lehet még be is jött volna néhány nézőnek, ha megtapizza és lesmárolja Antóniát, aki ez után elköltözik Tsók századostól hozzá... vagy még Vicát is megörökölhette volna Fruzsi Oli után)
Annak idején, a szoci időszakban amikor buszgyártó nagyhatalom voltunk, szinte minden nagyobb közületnek volt valami újabb, nagyobb Ikarus busza. A kisebbeknek, meg a TSZ-eknek ezektől vagy a Volánoktól levedlett ócskavas.
Azért az a tanári fizetés nem 150... Jutka ofő. arra pótlék. Igazgató helyettes, arra pótlék. Ő viszi a könyvtárat, munkaközösség vezető is..... stb... plusz ugye a kora, bőven a fizetési tábla utolsó 2/3-ban jár... jó lesz az nettó 250E-nek is. De tény, átlag tanárt az ilyen 120-150E kb. nettóban, jól tippeltél.
Ha kormányközeli médián menne, valahogy így lenne. Azért egy RTl Klub, vagy ATV kissé árnyaltabban foglalkozna ezzel a témával, nem lenne ilyen nagy egyetértés.
Ott pl. mentők környezetében eltudom azt képzelni, Mágen csendbe marad, vagy ténylewg mond egy olyat, hogy menteni kell, neki ez a hivatása... stb., de az öreg, vagy az orvos kollégáik mondanák a magukat.
Szalon az kb. ez lenne.
Lenke néni letudná, ő nyugdíjas és rá ez nem vonatkozik, de kitérne arra Sümeghyvel beszélgetve a boltban, hogy azért a fiataloknak nem lehet könnyű.
Mimi a Póóstán Kutyának panaszkodna, feltartva a sort, mire a bugris beszólogató 2-vel hátrább leugatná őket, meg tenne valami epés megjegyzést erre a 400 órára (többet is kell dolgozni, erre neki nincs ideje....) és otthagyná a postát. Kutya meg Mimi kiröhögné.
Alma panaszkodna a presszóban, ő már így is elég sokat bent van. Laci pedig mondja, pedig ő ezt bevezeti és akkor Alma sértődötten felmondással fenyeget.... a) köv. részben megjelenik Deziré és Almának ajánlatot ad új munkahelyre, de nem fogadja el és marad a presszóban b) kicsit morog tovább de marad a presszóban.
A két fiú a presszóban poénkodik valamit és ennyi.
Virág dr. Etusnak panaszkodik, így is ügyel ennyit meg annyit, hová vezet ez. Etuskó elzavarná virágot, hogy késő van és ő nagyon fáradt, menjen haza.
Erdészetben ez nem lenne annyira téma, max az erdészházban elhangzik 1-2 mondat ezzel kapcsolatban és ennyi.
Taki megbeszélné valamelyik utasával, vagy a Takszissal.
Feri hőbörögnek, szakszervezetis és majd ő.... Jutka meg kikelne magából, igazgató helyettes, 0. óra mindennap, napközi, könyvtár... nem vállalom, nem vállalom.... de marad minden a régiben az iskolában is. Kicsit morognának a tanáriban, Csaba talán burkoltan kormányozna egyet, beszari Hável azt mondaná "várjuk ki a végét, nem tudhatjuk hogy lesz", Béla bácsi pedig hozna egy pldát a régmúltból, és ennyi.
Feri: Érti valaki ezeket a tüntetőket? Most jelentették be, hogy jövőre újabb 35 stadion épül egyenként 20 milliárdért, mit elégedetlenkednek ezek? Kap egy 15 ezres stadiont 200 lakosú szülőfalum Alsóbüdösbütykös is.
Az igaz, hogy focicsapat nincs, kórház a 150 kilométerre van, de cserébe ott sincs orvos, és sokszor enni sincs mit, de a stadion az csodálatos lesz, megyünk is majd oda Matyival rúgdosni.
Csak azt az egyet nem értem, hogy miért nem a napi 34 óra túlórát rendelték el, az lett volna az igazi!
Keszeikém: Az emberek nem tudják majd megcsinálni az adóbevallásukat, nem tudják, hová kell beírni a túlórát. Hát hozzák csak hozzám, hadd keressek rajtuk.
Janka néni: Remélem, Gusztáv, amit drága Jutkámon és az intézetis férjén keres, rám fogja költeni! Elvihetne végre egy elegáns étterembe.
Ernőbenőubulbácsi: Ha több pénzük lesz az embereknek, többet isznak, több üres üveg lesz a kukákban. Én is jól járok, több üvegpénzt gyűjtök össze. És karácsonyra talán meg tudom venni a Műűűűűvésznőnek azt a szép butykost, amit megtölthet magának, ha kirándulni megy valamelyik lovagjával.
Póóóóstás Mimike: Egyedülálló vagyok, úgyis csak unatkoznék otthon. Így legalább társaságban vagyok, jön a Műűűűvész úr udvarolni, és a rezsicsökkentés mellett még külön tudok spórolni a rezsivel. Amíg a póóóóstán vagyok, nem kell otthon fűtenem.
Lillácska: A butikban annyit keresek, hogy most én hívom meg a díszes társaságot. Vegyes fagylatot dupla habbal mindenkinek, és hozzá rostosat!
Szerintem meg a Mester látott egy amerikai filmet, ahol volt iskola busz. Gondolta, nosza, biztos a magyar iskoláknak is kell busz, pláne Budapesten???? , és ennyi.
Anno az én egyik iskolám is belevágott egy üdülővásárlásba, hogy legyen hol táborozni, ahelyett, hogy minden évben oda mentek volna, ami abban az évben a legkedvezőbb, akár árban, akár a környék lehetőségei alapján, akát a diákok igénye szerint.
Kommunálkapitalista vagy kapitálkommunista megszokás: régen nem takarítószolgálta ment egy adott intézményhez, vagy külsős karbantartó cég, villanszerelő, hanem szinte mindenhol volt házon belül takarítónő, asztalos, villanyszerelő, vízvezetékszerelő, stb. Ilyen lehetett ez is.
Ha már pénz. Nézem a jeleneteket Janka nénitől a youtube-on, tölt minden féle szomszédok válogatást fel.
Na, erről jut eszembe, mi a lónak a nemi szervéért kellet állandóan busz az iskolának? Busz busz busz...elromlott, vegyünk másikat...tömegközlekedés? Vagy ha osztálykirándulkás van bérelni?
Ráadásul Lenke néniéknél ott lakik Alma és János is, akik befizetnek gondolom a közösbe, mindketten keresők, tehát gyakorlatilag 4 kereső + 2 nyugdíj, abból azért már vígan meg lehet élni nyomorgás nélkül.
Mágenéknél számold ki pl. orvos+kozmetikus bért, na meg később már Julcsi is dolgozik még ha nem is fizetik túl kezdőként azért annyit keres, hogy azon túl, hogy otthon lakik, nem kell támogatni, amit szórakozásra költ meg magára azt részben megkeresi.
És a Mester mindezt honnan tudná? Vagy majd utána számol? No persze. Mindenki szegény volt, de legalább örült neki és becsületes volt, hogy te magyar marha, is becsületes maradj és örülj neki hogy szegény vagy.
Szerintem direkt írta ilyen mesterien (értem ezalatt, hogy a Mestert sem zavarta, ha Veronikát vagy a haver orvost az őt játszó színész keresztnevén szólították), de majd megmondja ő...:)
Kutya: Nem értem én, drága művészem, ezt a fene nagy felháborodást. Annak idején én egy hét alatt lehúztam vagy háromszáz órát a szííííínházban. Volt olyan hét, hogy csak tiszta fehérneműért ugrottunk haza, s már mentünk is vissza, mert az előadás az szent. Mit törődtünk holmi fáradsággal!
Sümeghy: Jól mondod Kutyám! Volt délelőtti mátiné, dálutáni várieté, esti főelőadás, s aztán mentünk hákniba. De meg is kértük az árát!
Etus (agyagozik valami retteneten, de legalább olyan rettenetes a hajpántja, majd hirtelen a kamerába fordul): Ez a műremek már legalább 600 munkaórámba került. És lehet, hogy senki ki sem fogja fizetni. Vagy ha igen, akkor én nem hagyom.
Julcsi (felvonja a szemöldökét): Ingyenes gyakornoki állást vállaltam az új médiaholdingnál. Remélem, azért három éven belül megkapom a járandóságomat.
János: 24 éve 6 hónapja 3 hete és 5 napja mentőzök. De még egyetlenegyszer sem jutott eszembe, hogy a műszakban töltött óráimat tartsam számon. Hát hogy lehet úgy életet menteni?
Feri: Mindig nagyon zavart, hogy adminisztratív akadályok miatt korlátok közé volt szorítva a túlórakeretem. Most végre több pénzt kereshetek, s akkor többet is lehetek a családommal.
Jutka: Hát azt nem hiszem, hogy többet leszel a családoddal, de azzal a kicsike kis plusszal valóban minőségibb lesz az együttlétünk. Egy pedagógiai pszichológus mondta, hogy egyébként sem az a fontos, hogy mennyi időt vagyunk a gyerekkel, hanem az, hogy az együtt töltött idő milyen értékes.
Lenke: Te, Öreg, ez az új szabályozás, ugye a taxisokra nem vonatkozik?
István: Nem tudom, édes Lenkém. Nem értem, amit ezek itt makognak. Az államtitkár pontosan, szépen elmondta, hogy miről van szó, de mindig van néhány akadékoskodó, aki miatt minden összezavarodik. Legjobb lesz, ha lassan szögre akasztom a slussskulcsot
GG: Kezdődik a kápitalizmus!
Juli: Majd adok én neked kapitalizmust!
János: Eddig kedvtelésből sétáltam munkaidő után az erdőben. Most majd átminősítem hivatalos terepbejárásnak.
Alma: Támogatom! De csak egy feltétellel: (negédesen, csókolózósan) ha én is túlórázhatok veled.
Igen, számomra hihetetlen volt... az x aktákat néztem egy akkori kinti kollégáméknál.... 21:00 volt a kezdés azthiszem... előtte 5-10 perccel már ott ültük a TV előtt, a megmikrózott vacsinkkal, 3-4 üveg üccsi.... simán bámulták a reklámokat is... vagy beszélgettek alatta... mosdoba se mentek ki... az egyik lánynak kellett pisilni... miért nem mész ki??.... áh majd ha vége lesz, kitudja visszaérek a reklám végére.... ok... jóvan... a reklám még ezután 10p tartott, a műsor 50p...
Ehhez tudni kell, hogy az amcsiknak mások a tévénézési szokásaik. Náluk az a módi, hogy a rágcsálnivalót, italt gondosan bekészítve leülnek és aztán nem mozdulnak el. Míg a magyar néző szeret a reklám alatt kimenni.
Usákoknál. Én többször voltam kint, szállodában próbálkoztam a tévézéssel. 90-es évekről beszélek. Akkor nézhetetlen volt a reklámok miatt az adás. Emlékszem akkor ment valami 20p sitcom... 20:00 - 21:00 adták.... kb. 5percenként volt benne egy negyedórás reklám blokk. Emlékszem Foxon egyik este néztem az X-aktákat, a 48-50p, reklámokkal tarkítva 1,5 órásra húzták el..... ott már tényleg igaz az a mondás, amit az itthonio TV-re mondanak sokat: nem tv adás ez már, hanem reklám adó, megszakítva egy kis műsorral. PEdig a magyar televíziózás, úgy általában az erurópai kutya f.asza az USA/Canada/Ausztrál tévékhez képest. Ezek nézhetetlenek.
Ezt biztos lehet hackelni majd a Família kft módi jön vissza Meg a Kisváros ahol pl. Mindig egy Mol benzinkúton tankolnak meg ott beszélnek meg mindent ill. Minden fürdőszoba meg pl a família kft ben a kisbolt úgy van berendezve hogy jól látszódjon a márka De a Szomszaban is ott a Plus logó Lenke néni felett meg BB üdítő sőt Hero falofaval a kamerába is bemondja hogy Microsoft Windows 95 ami most akciós. Julcsi meg Buuuurgeeer kingbe megy dolgozni.
Na igen a dílerek is látványosan veszik elő a kis nejlon tasakot, előtte szét se néz, így a két kicsit sem diszkréten teniszlabda méretű szemekkel hesszelő hekust se szúrja ki ,de jó látványosan lobogtatja a tasakot, hogy biztos mindenki jól lássa. És persze tele a zsebe drogokkal, hátha repetázni akar a kuncsaft na meg simán az asztalnál adja át, nem mondjuk a budiba félrevonulva meg eleve nincs olyan díler, aki egy lebújban tart árubemutatót, és nem pl. egy sötét sikátorban adja a cuccot.
Később meg a díler főnökei bosszúból Almát is megfenyegetik, sőt az egyik rosszfiú még követi is, de pont Hero-ba botlik a ház előtt és inába száll a bátorsága, aztán csak úgy simán elvész ez a szál.
De ha nincs díler balhé akkor is van erről maga a személyzet gondoskodik pl. úgy, hogy nem szolgálják ki a vendéget alkohollal, de persze kesergés mindig van ,hogy csődbe fogunk menni. Mert ok, a részeg embereket nem bírják, és nem szeretik, tehát ne jöjjenek ide. De akkor mi a tökért nyitott kocsmát?
Nincs is jobb hely a drogozásra az Alkotás-presszónál, ahol mindig pszichedelikus utazásra csábító MIDI zene szól, és ahol a természeti törvényekkel ellentétben minden fogyasztó nem hetven évesen, hanem már a húszas évei előtt rákkantan a konyakra.
Nem csoda, hogy ebben a bűnbarlangban minden rossz megtörténhet, például az is, hogy botrányosan kinéző emberek passzolgatják egymásnak pénzért a kis zacskókba csomagolt porcukrot, amit marihuanával együtt lőnek be maguknak a presszó klotyójában.
Természetesen egy ilyen helyen a rendőrség megjelenik, Alma gáncsol, és a végén mindenki boldogan újra konyakozik vagy flörtöl.
Nagyon sok olya 12+ dologgal megy, ami szerintem simán 16+ vagy 18+, annyira agresszív és agyament tartalom. Ezt a 12-16-18 karikás beosztást mindig is úgy éreztem jógormán a szex és a káromkodás köré építették.
Én közel több mint 10 éve nem nézek filmeket ker TV-ben, amikor abba hagytam csúcsra járatták a kivágásokat. 16 vagy 18+ filmeket tettek be főműsoridőbe és megvágták 12+ változatra. Az a baj sokszor jelentős a törénet megértéséhez sokat adó cselekmények tűntek így el.... gyanús vol, hogy a filmek több mint fele olyan semmilyen vége lett, nem értettem őket.... aztán elkezdtem letorrentezni egy párat rájöttem mennyire szabnak...
A nagy kertévék is ezt csinálják, a 90 perces filből lesz 120-130 a reklámok és ajánlók miatt, de hogy közel maradjanak az eredeti 90 perchez, a filmből kivágnak jeleneteket.
VIASAT elég érdekes csatorna, mind a 3, mind 6.... simán csinálnak egy 90p filmből 150-160 perceket. Nagyon sok az ajánlóju időtartama. A tényleges reklámok nem, de a reklámblokkok előtt és után az ajánlójuk hosszú.
Emiatt nézhetetlen élőben. Viasatról ha valamit nézni akarok, akkor felveszem az STB-én. Élőben oda sem kapcsolok, a csatorna listából is kivettem.
A 2000-es évek közepén amikor elindították az akkori TV6 (ma Viasat 6 néven futó csatornát) voltak olyan tervek, hogy a Viasat3-nak TV3 lesz a neve (ami nem példa nélküli azokban az országokban, ahol az MTG tv csatornákat üzemeltet ), de ezt ugye az "eredeti" TV3 miatt nem lehetett.
"viszont hírműsoraik, politikai műsoraik nincsenek"
Ha jól rémlik az akkori ORTT-vel nem egy meccsük volt emiatt és bírósági per is lett ebből.
Valószínűleg a szám, meg a hasonló jelleg miatt tekintették sokan az utódnak (bár a TV3 általános tematikájú csatorna volt, míg a Viasat3 elsősorban sorozatcsatorna, bár adnak filmeket és egyéb szórakoztató műsorokat, néha sportot is közvetítettek, viszont hírműsoraik, politikai műsoraik nincsenek).
Közben a kereskedelmi RTL Klubon meg, ha nem is nézőbarát sávban, de futnak olyan közszolgálati műsorok, mint a XXI. század, a Házon kívül meg a Magyarul Balóval.
szerintem pontosan azt jelenti, amire gondolsz, és az nem ez :) én vagyok-e minden, amire szükséged van, vagy talán magyarul úgy mondjuk inkább, hogy én vagyok-e minden vágyad. love is all you need, ahogy a Beatles mondta.
Sztem is a castingon múlt sok minden az előbb írtam róla a második szériában direkt cél volt hogy melegek leszbikusok és hasonlók legyenek akikkel az atlagember ritkán talakozik de erdekelje és kapcsoljon oda csak egyszer utána úgyis Ott ragad. De az is sokat segített plane sz első szerianal a lemaradás behozasars mikor kb. Azonos szintre feljott a végére a VV hogy ők bármit megtehettek Dopeman ment be egy karton piaval Majkaval egymásra találtak később kurvakat vittek be meg Okinak adtak kotont és élő adasban dugta meg az egyiket Majkat vitték ki közönség találkozókra stb. A BB meg mire ezt elerte pl. Már a vége felé Bochkorek is adtak elő reggeli bumeráng adast onnan a sláger rádióban már a sokadik buli pörgött a másik villában
Anno az infó tanárom mikor csendes feleletet kapott az osztálytól poenkodott os vele hogy úgy csinálnak maguk mintha Till Attilatol kérdeztem volna hogy vannak a villalakok.
Na meg a VV mivel nem kötötték a licensz feltételek bármit megtehetett. Sztárok mentek be a villába pl. Dopeman is aztán pialas bulizás ment minden a népszerű villa lakókat kivittek közönség találkozóra stb. Ezt a BB nwm tehette meg és mire sikerült mégis kibulizni már lemaradtak. A vv2 esetén meg tudatosan ment az hogy más legyen mint az első mert a nézők újat akarnak látni ezért leszbikus homoszexuális meg hasonló emberek is mentek a villába és volt ott minden mentek is bírságok mikor pl anal szexről beszéltek főműsoridőben de a nézettség is jött a botránnyal. A bb2 meg semmiben sem tudott megujulni mas szereplők de ugyanaz a sablon a szereplők is amatőrök voltak ott nem sikerült jól a válogatás mindenki szerepet játszott mert tudták milyen embereket keresnek így egy amatőr szintarsulat első fellépéset is alul múló benazas lett a vége. Vv2 kíméletlen és megalazo valogatasa meg jobban működött Árpa Attila könyvében részletesen ír róla. Azt a bizonyos 5 percet mindenki megkapta de sokaknak az volt élete legnehezebb 5 perce
A BB2 nem a kaszting miatt bukott meg, hanem mert a BB1 után jött némi szünet, meg a liszenc miatt kötelező egy- vagy kéthetes celeb BB, Ganxtával, Kozsóval, Bochkorral, Bíró Cicával, stb., és csak utána a BB2, míg a VV2-t rögtön elindították a VV1 után, a BB1-BB2 közötti szünetben. Mire a BB2 elindult, a VV2 már hetek óta pörgött.
Tv3 utóda volt az is. Anno az Írisz tv bevasarolt a jó sorozatokbol lasd. Rém rendes család emiatt irigyeltuk akkor főleg a kábel téveseket nálunk az nem volt csak műhold vevő antenna azon meg ezek nem jöttek. Aztán a Viasat 3-on ment az El. Bundy és akkorra kihiztak a kertvarosba a kábelt és már tudtam nézni Hbo-n meg ment South Park amit tv tuner kártyával gépen tudtam szombat esténként nézni szoftveres dekóderrel.
Az még az elején volt és igen azt már a tévé előtt megmondtuk mikor kitalálták, hogy a kopasz ( Pongó) nyeri, mert Iti lefeküdt a kanapéra és valami prospektust olvasott, na akkor tuti ,hogy elalszol, így nem maradsz fent. Pongó meg beszélgetett, járkált, tevékenykedett úgy könnyebb, hogy lefoglalod magad valamivel ébren maradni.
Iti miatt meg büntit kaptak ,mert a kutyaszart kihajította a kertből a házon kívülre aztán kiszavazták.
Árpa Attila írta a könyvében ,hogy a VV1 kicsivel ugyan később indult, és ez komoly hátrány volt, de elsőre sikerült megszopatni a TV2-t, hogy a beharangozott 0. napon mikor állítólag már beszavazás lett volna, nem volt semmi extra, csak elmndták hogyan zajlik majd a VV, meg a villáról mutattak képeket és a BB-n ekkor volt az első szex Renátó meg Évi között, mondhatni előtték az egyik csodafegyvert feleslegesen.
Mindenki a ker. tévéket szidja-szidta, pedig azok azt csinálták, amit kellett nekik - ami a munkaköri kötelességük.
Ezzel szemben a ker.tévék megjelenésével máig tartóan megroppantak a közszolg. tévék, amelyek előtte azért elég jó színvonalú produkciókra is képesek voltak. Jellemzően persze azok a próbálkozásaik voltak színvonalasak, amelyek már kellően kereskedelmi jellegűek voltak. A közszolgálat-jellegű műsorok viszont a Déri János - Gombár János-féle Ablak, meg az ős-Napzárta óta mindig is súlyos kihívást jelentettek nekik.
Azért ez érdekes, hogy kinek mi számított jó filmnek.
Én ezeket, amiket felsoroltál, sosem néztem, kábé egyetlen percet sem láttam belőlük.
Amiket én szerettem, az a Sliders volt, a BH90210, meg a Star Trek, amit ha jól emlékszem, szintén a TV3 kezdett először adni.
Továbbá az akkori legjobb sport-közvetítések, ami az NBA volt ifj. Knézy Jenő és Ujj Péter kommentálásában.
Knézy akkor még fiatal volt és alázatos, nem pedig öreg, öntelt és lusta fasz, nem utolsó sorban kisujjában volt a kosárlabda, Ujj Péter pedig az egyik első magyarországi amerikai-sport szakértő volt, a mai napig visszasírom azokat a közvetítéseket, mára a Faragó Ricsi-féle NFL-közvetítések zárkóztak fel, de akkor is ez volt az első.
A valóságshow-k persze a másik téma...
Ki van ez találva, végül is a BK, az ÉNBP és más napi sorozatok is ezt a mintát követik, hogy beszivárognak az ember életébe és a részévé válnak.
Amikor az első BB elindult, valamelyik rádió megkérdezte György Pétert!!! hogy fogja-e nézni, ő pedig mondta, hogy neki munkaköri kötelessége, úgyhogy úgy döntöttem, én sem fogom restellni:)
Érdekes módon nekem nem az első szériák csípődtek be, nem nagyon érdekelt, hogy mit csinált Évi a basszpapucsban Renátóval, vagy Oki hova fingott, inkább a későbbi VV-szériák.
Konkrétan, a számát nem tudom, de a Kismocsok-Rita, az Alekosz, meg persze az Attila évad, Attila szerintem a valaha volt legjobb magyar reality-játékos volt.
De azt nem hiszem, hogy azért húzott el a VV, mert saját licenszt loptak maguknak, hanem szerintem a castingon múlik minden és a VV ebben volt erősebb.
Aztán mára odáig jutottunk, hogy nem csak egy kurva van az aktuális VV-ben, hanem 7, a pasik egyikének sincsen semmiféle valós munkája, Alekosz legalább biztonsági őr volt, most a legdolgosabb ember jútyúber, jelentsen ez bármit is, ki is esett, hála az égnek...
Jut is eszembe, a Viasat3 indulása is nagy volumenű dolog volt a kábeltévé történetében. Biztos emlékeztek az első magyarországi valóságshowra. A Bár volt a neve...Tiger, Zoli, Tibi vagy Napsugár biztos sokatmondó nevek számotokra! :D
Az mekkora volt a BB1-ben, amikor Pongó és Iti versenyeztek, hogy ki tud tovább fennmaradni. Iti 3-4 óra múlva már aludt, viszont Pongó Pigmeus 95 órát volt fent! :D Utána letagadta a kollégája is, hogy valaha ismerte Pongót! XD
Oki nagy figura volt... Maya Goldot akarta, csakúgy, mint Majka. De Majka nyert! :D
Én nem bírtam Janka nénit a Szomszédokban, olyan kotnyeleskedő volt... Nem volt egy szimpi karakter, na. Viszont Pásztor Erzsit bírom, mert nagyon jó színész és szinkronhang! :) De ez is egy szerepe volt, de jól alakította!
A BB2 akkora bukás volt, hogy egy idő után inkább eldugták a késő éjszakai műsorsávba. A RTL Klub ráadásul azzal is adott egy hatalmas fricskát a TV2-nek, amikor a BB1 egyik megosztó, de éppen ezért emblematikus szereplőjét, Pongót beszervezték vendéglakónak a VV2-be.
Igen ezekre emlékszem. BB1/VV1-et mindenki nézte újdonság volt, kíváncsiak voltunk, de hamar meguntam.
Anno mindkét országos kereskedelmin mentek jó filmek meg sorozatok, RTL Klubon Farm ,ahol élünk, TV2-n Rex felügyelő, Első csók stb. Volt sok bukott műsor is, amik legalább annyira viccesek voltak és nagyon ment az egymásra licitálás, ha az egyiken elindult egy bizonyos műsor, akkor rögtön ment hasonló a másikon is. Árpa Attila nagyon jól írt erről a könyvében mármint hogyan indult be az RTL Klub, hogyan keletkeztek a műsorok, mik voltak a bukások okai a nem jó ötletekkel stb. Legyen ön is milliomosnál jó döntés volt a licenszet megvenni és a már több országban bizonyított műsort adni, nagyon bejött a TV2 most vagy soha multimilliomos utánzata nem ment soha olyan jól, a sikerhez 3 dolog kell, és mindegyik egyformán fontos. Ötlet, kivitelezés, életben tartás. VV ezért vált be jól, az Rtl nem kért a BB-ből licensz műsor alapján, megcsinálták maguk azért is lett a 2. széria már jóval sikeresebb, nem kötötte őket a licensz, megtehettek bármit a nézettségért, a BB-nek meg nem volt válasza erre, nem lehetett kötötte őket a licensz.
Évi volt, aki megnyerte az első Bb-t gyakorlatilag egy agybeteg laza erkölcsű nőszemély, amit röviden egy K betűvel kezdődő szóval szokás nevezni. El is verte egy pillanat alatt a nyereményt aztán meg zárt osztályra került. VV1-ben meg kb. mindig ment a buli ,elvoltak odabent jól, fingás, hányás, bebaszás naponta stb. Ahogy Oki-ra utalva mondták akkor régen ahhoz ,hogy valaki tv sztár legyen valamit tudnia kellett. Énekelni ,műsort vezetni, táncolni stb. Ma már elég ha fingani tud. És igen, ott ment minden vittek be kurvákat a villába, mentek be sztárok, játékosokat vittek ki közönség találkozóra stb. ami épp kellett a BB meg nem tehetett semmit ,mert náluk kötött műsorterv volt és még a dohányzóasztal helyét és centire pontosan előírás szerint a megfelelő helyre kellett tenni, ezért is vérzett el idővel a versenyben.
(egyébként csak én érzem, hogy ütősebb lett volna nem egyszerű gugli translate-et ráküldeni, hanem tényleg magyarosra áttenni a szöveget? Így a sok nyelvtani meg értelmi hiba elvette azt az ízt, hogy ez normálisan is mennyire gagyi egy szöveg)
Keszeikem is ment panaszra Kutyához hogy hát itt a két új tévé és ő nem tájékoztatta a lakókat engem sem hogy " mit hol foghatok" Kutya meg elhajtotta azzal hogy miért neki kéne a tevejevel foglalkozni forduljon az "ántennáhungáriához" az lett volna csak jobb ha közli vele hogy a pocsodet a wc ben azt foghatod. :)
Amúgy arra emlékszem még az eredeti adásból, hogy az Opuszban is megemlítették a kereskedelmi csatornák beindulását.:D
Virág doktor újságolta Etusnak, hogy "Három új csatorna van az eddig három mellé", és érdeklődött, hogy parabola, kábel vagy hagyományos antennája van-e, majd ő segít befogni neki. Etus meg azzal hárított, hogy csak egy egyszerű szobaantenna, azzal aligha fogja befogni...
(Na persze, aki addig az MTV két csatornáját tudta nézni, az minimum az egyik kertévét tudta fogni utána :P)
Szerintem azért nem olyan rossz a Petőfi Tv. Vannak benne egész jó dolgok is, de hát ez sem jöhet be mindenkinek. Sok műsorvezetővel is szimpatizálok benne, úgyhogy én elégedett vagyok vele. De valószínű, hogy ha kifejted a kritikádat, akkor a tévés stáb is tanulhat belőle! :)
Bevallom, hogy a Big Brother 1-ből még én is sokat láttam. Ki ne emlékezne Pongóra, Itire, Évire vagy Renátóra? :D Mindenesetre nekem már az első szériánál hányingerem lett! Aztán a Való Világ 1-et már nem is erőltettem....
Amikor az MTV egyeduralkodó volt, akkor is sok jó műsor ment a tévében. De amikor betört a TV2, délutánonként néztem a tinisorozatokat, mert én is akkor voltam tinédzser. :D Emlékszem, hogy az RTL Klub először régi magyar filmekkel kezdett, aztán jött az igazi RTL Klub! :D Szép emlékek fűznek ahhoz az időszakhoz, jó volt tévézni akkoriban!
Kedvencem Az első csók francia sorozat volt! :D Justine vagy Jerome igazán jó fejek voltak! XD Aztán a Cobra11 is hamar a favoritommá vált! :D
Tehát kellett, hogy egy kicsit felpezsdüljön a magyar nézők tévézési szokása! ;)
A kezdeti kereskedelmik engem is vonzottak a képernyő elé. Olyan új volt... olyan más. Aztán jött a BB, amit még érdeklődve első pár hétig, néztem, meg a VV-t is 1-2 hétig... és snitt. Itt valami törés lett bennem, vagy a műsorokban, nem tudom: onnantól kezdve csak a közönséges szenny folyt főműsoridőben, böfögős ember, kúrós olasz... károm kodás stb. A VV minden estére hulla részegre itták magukat, főműsoridőben összefoglalóként nézhettem azt a VV 3. szériájára, ahogy VV Katkából 4-5 hónap alatt masszív, puffadt fejű alkesz lett...
Néztem valamelyik nap ezt a Petőfi TV-ét, tuti ezelé nem ül le egy tini sem.... kb ugyanaz a beszélgetős unalmas hülyeség, mint az m1, csak nem politikusokkal, hanem zenészekkel pl....
Ez számomra hihetetlen történet! :) A kereskedelmi csatornák betörésével teljesen átíródott az egész tévénézési szokásom. Mondhatom, hogy még többet tévéztem! :D Tv3, Télen-nyáron! :D Jó kis szlogen volt és annyi klassz műsor volt rajta! Még gimnáziumban engem irigyeltek, hogy van Tv3-mom! Aztán később én meg a Sport1-re voltam féltékeny! XD
Az RTL annyira nem számolt vele, hogy mégis kap országos frekvenciát, hogy időben el se tudták kezdeni az adást, eleve 3 napot csúsztak ,ami miatt kaptak is büntit, majd még hetekig csak kísérleti adást tudtak adni.. Szedett-vetett híradót, mert az kötelező volt és kb. más saját műsor semmi, régi filmek, Patika sorozat, meg videóklipek. Irisz TV néven indult volna a későbbi TV3, ami kábelen ment és 2000-ben sok büntivel kinyirták és beleolvadt a TV2-be. Majd később Viasat 3 néven indult el kábelen.
Frekvencia kiosztás változó volt, egy új országos lett, és az MTV2 korábbi frekijét meg vagy a Csigabiga 2-es vagy az RTL kapta, körzettől függően, mi a szentesi körzetbe tartoztunk, ott a TV2 jött az MTV2 helyén, de úgy tudom mivel az RTL nem kezdte meg október 4-én a sugárzást, igy volt pár körzet pl. Tokaj talán, ahol azon a hétvégén még az MTV2-est adták. Pécsen meg igen az M1 korábbi VHF1-es adóját kapta az RTL, Nagykanizsán költözött még talán VHF adóra, nem tudom most hirtelen MTV váltott-e frekit vagy az volt ott szabad, de az pl. utolsó körös volt az analóg lekapcsolásnál is, október 31-ig ment, ami akkor egyedi volt már, hiszen VHF1-en ritkaság a tv adás. MTV ráadásul sok helyen ment keleti normán az utolsó percekig, OIRT rendszerben.
Budapesten pl. a 24-es csatorna volt at MTV2-é ott az RTL kapta ezt meg. Ami érdekesség volt már akkor is, hogy a Széchenyi hegyről ment a régi első adó is az O1-es csatornán, az M1-nél, de már a 80-as évek végétől adták UHF adón is, eleinte csak kis teljesitménnyel a budapesti szállodák kedvéért, jobb minőségben, aztán felcsavarták a teljesitményt, igy már 99%-ban fedte az O1 körzetét, mégis ment az is egészen 2011.08.15-ig akkor kapcsolták le, meg lehetett volna lépni jóval hamarabb csak a DX-erek (hullámvadászok) használták már szinte a VHF adót, ha jó terjedés volt és olyanok voltak a légköri viszonyok több ezer km-ről is lehetett venni van pl. Hollandiából is sikeres vétel, de Ázsiából is volt még 2010-ben.
Itt van a 32 évvelezelőtti holland vétel az OIRT 1-ről:
Bizonyos helyeken tényleg így volt, de nem mindenütt. Például a tokaji adón az RTL Klub kapta az MTV2 volt frekvenciáját, a TV2 pedig újat. (Sőt, azt hiszem Pécsett meg az MTV1 váltott frekvenciát, és az egyik kereskedelmi csatorna kapta meg a korábbit.)
TV3 kábelcsatorna már előtte is volt, kisebb jelentőséggel, csak miután az országos pályázaton vesztett az Írisz TV nevű társaság, jobb híján ezt vásárolta meg és fejlesztette fel.
Azért lett TV2, mert az MTV2 földi, országos frekvenciáját kapták meg, a régi MTV2 pedig ment műholdra. A TV3 azért lett TV3, mert elvileg övék lett volna a harmadik földi adó, de azt a korai MSZP-FIDESZ mutyi ar RTL-nek juttatta, megszopatva a TV3-ban érdekelt Szadeszt.
Volt is egy olyan időszak, amikor az M1 csatornát átnevezték simán MTV-re, ezzel még inkább hangsúlyozva az M2 "mellékvágány" jellegét. Utána megint M1 lett, az M2-nél pedig voltak kísérletek az önálló arculatra (például különálló híradó), de ezek is hamar kifulladtak. Igazán a gyerekcsatorna kialakításával tudtak mit kezdeni vele.
Igen meg néha egy-egy foci bajnoki (bár az 2002 után inkább a 2-esen voltak) vagy egy-egy csapatsportág válogatott meccsei , de aztán kifújt. 2004 után meg szép fokozatosan visszakerült minden a 1-esre.
Ha jól rémlik, egy, a római Mithrász-kultuszról írt könyvben olvastam azt, hogy evolúciós előnyünk az, hogy el tudunk képzelni nem létező dolgokat is. Vagyis: nem feltétlen a butaság jele, hogy tudunk unikornisokról is beszélgetni. Vagy egy tévésorozat fiktív karaktereinek magánéletéről.
Hogy miért? Azért, mert a "jó" mibenlétére vonatkozó mintáinkat többnyire a családban, gyerekkorban tanuljuk. És generációnként öröklődik tovább. (Tessék csak megnézni, hogyan lett autoriter, korrupt, piti téeszelnök egy valamikori lázadó, fiatal politikusból...)
Persze nem lehetetlen a változás, csak lassú, fokozatos, illetve sokszor tudatos önreflexió kell hozzá.
"talán az Etus és Sixai által megörökített londoni diétát próbálta ki éppen?"
Olyan régen tűzte műsorra az oly népszerű teleregényt a televízió, hogy kemény 3 másodpercig gondolkodnom kellett, miről is van szó. Szóval időszerű lenne egy újabb ismétlés emlékezet frissítésnek.
Foci mellett másik csomó sport dolog is ott ment, ami érdekes és jó volt. Meg sorozatok, illetve olyan műsorok ismétlései emberi időben, ami az 1esen lehetetlen időpontban ment hétköznap délelőtt, vagy hétköznap, de este... reggel meg kelni kellett... 1 tv volt.... kapcsoltrad kiv ne zavard azt aki aludna....
Ja, a sport... Amikor a műholdra lövés után egy ideig nem volt MTV2-nk, akkor a 98-as vb-n az ott sugárzott meccseket a szlovákon néztük. :) Meg később a Viasaton adott BL-meccseket is.
Illetve adtak összefoglalókat is a négy európai topligáról. Kicsit viccesnek hatott, hogy míg nálunk a csapatnévben meghagyják eredetiben a városokat, ők azt is simán lefordították, így lett AS Rím meg Bayern Mníchov. Azt meg nagy nehezen tudtam dekódolni, mi a fityfene az a Benátky. :D
A három szlovák adót ha szemcsésen is, de még élvezető minőségben lehetett nálunk fogni, míg az ukrán és pláne a román egyest gyakorlatilag nézhetetlenül.
Az Opusz nagy részében csak bajusza volt. Egy időben szakállal szerepelt, de az később volt. Meg utóbb le is borotválta, egy újságban azt nyilatkozta róla, hogy úgy nézett ki vele, mint egy csőlakó.
Ennek szerves része a gyerekkori emlékek: mikor annyit mesélnek valamit Neked, hogy már TE magad emlékszel rá.
Magyarán, nem úgy van meg, hogy állandóan azt MESÉLTÉK a szülők-nagyszülők, hogy felmásztam a csillárra, és mikor bejöttek a konyhából a tortával, egyenesen beleugrottam a tányérba, hanem tisztán, filmszerűen megvan benned az emlék, ahogy lógsz a csilláron, meglátod anyádat a tortás tállal, és ugrassz és hallod a kiabálást, azt, hogy törik a tál...
És nem hazudod, hogy Te emlékszel rá, mert ha lelőnek is, akkor is biztos vagy benne, hogy TE emlékszel az egészre, egyszerűen, mert annyit mesélték, hogy tényleg megképződött az emlék.
A történetben szvsz teljesen mindegy, hogy igaz vagy sem, a szomorú viszont az, hogy senki semmi kivetni valót nem talál benne.
A topik kellő májfunkcióval rendelkező tagjai (nyilván velem együtt), hogy beleillik a sorozat és a nyilatkozatai alapján kialakult elképzeléseinkbe Horváth Ádámról, de ennél is szomorúbb, hogy ezek szerint Trokán meg Kulka sem igazán látja, miről is mesélnek igazán.
Ismétlem, ebből a szempontból mindegy a sztori igazságtartalma, mert könnyen lehet, hogy Kulkáé igaz, Trokáné meg nem, de annyi mindent elmond az alkotók profi hozzáállásáról (gondolom, a Mester a BBC tanfolyamnak erről az órájáról a Mester gyomorrontás* miatt hiányozhatott)
Magyarán, hogy gyakorlatilag pofára vagy egyéb esetleges szempontok alapján adunk munkát, nem annak alapján, hogy van a karakter, akiről van egy elképzelés, és ahhoz keresünk egy színészt, aki a legjobban (vagy legalább jól) tudja hozni.
Ennek a hozáállásnak a szerves része, hogy nem olyan karakter került a sorozatba, aki eőre tudta vinni a történetet vagy volt valami funkciója abban, hanem hogy volt-e egy olyan barátja, ismerőse, akinek épp meló kellett.
Logikus tehát, hogy a néző meg se rezdül, a színész (Trokán) is ehhez az egész hozzáálláshoz igazította a kis sztoriját. Nem rosszat akar vagy pláne nem tódítani, csak egyszerűen ez volt jellemző :-D
*talán az Etus és Sixai által megörökített londoni diétát próbálta ki éppen?
Sőt sokszor az agy előre is dolgozik és megjelenik olyan is, amiről logikus, hogy jönnie kell, és számítunk rá. Volt egy kísérlet hivatásos sofőrökkel,szimuláció, vezetés közben, közlekedési lámpánál egyszer megállították őket pirossal, majd a piros-sárga után kikapcsolt a lámpa és elsőbbséget kellett volna lámpa nélkül adniuk, mindegyik sofőr elindult, itt megállították a szimulációt, mondván ez hiba volt, mert elsőbbséget kellett volna adnia. Mindegyik sofőr azt mondta azért indult el, mert látta a zöldet. Annyira benne van az agyban, hogy piros-sárga után zöld jön, hogy az agyunk tudat alatt megjeleniti.
Egyébként talán ennyire a Mester sem lehet töketlen*, szvsz csak egy jó sztori a dolog, vagy ha igaz is, akkor valahogy úgy, hogy egy bajszos-szakállas erdészt keresett, így amikor meglátta (NYILVÁN a szereplőválogatáson :-DDD) Trokánt, akkor azonnal meglátta benne a karaktert és nem keresett tovább....
Ebben a történetben mindig is az zavart a legjobban, hogy így nem történhetett, mivel amikor Trokán Péter megjelent a sorozatban, nem volt szakálla.
Most nem voltam rest, megkerestem, a 17. fejezetben szerepel először, decens kis bajuszkája van, szakálla pedig nincs!
És képtelen voltam felfogni, hogyan lehet ennyire teljesen mást mondani nem csak erről a mozzanatról, hanem szinte az összes teleregénybeli történésről.
Lényegében véve senki semmire sem emlékszik pontosan.
Aztán nemrégiben olvastam egy érdekes interjút egy memória-kutatóval és ő elmondta, hogy az emlékezet nem úgy működik, ahogy azt népszerűen elképzeljük, hogy vannak kis fiókok az agyban és abban tárolódnak az emlékek, ha kell, onnan elővesszük őket.
Hanem az történik, hogy az emlékeket minden egyes alkalommal újra és újra előállítjuk.
Csináltak például kísérleteket, hogy meg nem történt dolgokra kellett a kísérleti alanyoknak hosszú ideig koncentrálni és egy idő után maguk is úgy tudták, hogy az illető dolog valóban megtörtént.
Illetve ezért van az, hogy adott eseményre a szereplők esetleg egymástól teljesen eltérően emlékeznek. És mindenki biztos abban, hogy pontosan úgy történt, ahogy ő tudja, hiszen hát itt van előttem, pontosan emlékszem!
Valószínűleg a Mester elmondta párszor ezt a történetet itt-ott, Trokán pedig már maga is úgy tudja, hogy neki akkor szakálla volt, miközben percek alatt ellenőrizhető lenne a dolog, ahogy nekem is sikerült, hiszen egyéb emlékekkel szemben ez pontosan dokumentálva van.
Miután ez a szakáll dolog már többször előkerült és nekem már elsőre is gyanús volt, bennem valószínűleg úgy rögzült, hogy márpedig nem volt szakálla és így konstruálódik meg újra ez az emlék, Trokánt viszont nyilván soha senki nem szembesítette azzal, hogy márpedig ez nem így történt, ezért ő ennek az ellenkezőjére emlékszik.
Még az Alföldön is lehetett fogni mezei antennával. Én rendszeresen néztem, bár egy mukkot sem értettem belőle (voltak erotikus filmek is rajta késő este).
Na ja ma is megvan az a beszólás, hogy látom te Full HD-ban nézed a Cseh 2-t. :)
Cseh tévét akkor nézték főleg mikor volt egy focimeccs, amit a Cseh tévén adtak, az MTV meg nem hanem rádióban közvetítette Szepessy. Magasra rakott sok elemes antennával befogva a Cseh tévé, hang leteker, tévé tetejére a Sokol rádió felrak és megvan a teljes audiovizuális élmény. :)
Ehhez képest Kulka meg arról mesélt, hogy ő válogathatott, mi aka lenni (pedig szakálla és bajsza sem volt...:) )
"D. Tóth Krisztának arról is mesélt, doktor Mágenheim Ádám helyett lehetett volna a sorozatban Vágási Feri nyomdász is.
- A beszélgetésre '87 májusából tökéletesen emlékszem. Ez volt az egyik első kérdése Ádámnak: nyomdász szeretne lenni, vagy mentőorvos? Soha nem gondoltam, hogy apám azt szerette volna, én is orvos legyek. Biztos látta rajtam, hogy teljesen reménytelen eset vagyok. De tetszett nekem, hogy akkor legalább így apám nyomdokaiba lépek - mondta az 59 éves színész, aki úgy vélte, jól döntött, hogy végül az orvos szerepét választotta."
Mint a viccben mikor Romániában is elindul a 2-es adás. 1-esen Ceaucescu beszédet mond, a 2-esen meg egy rendőr gumibotot lóbálva: Kapcsolgatunk, kapcsolgatunk?
1987-ben a kettes még nagyon gyerekcipőben járt, és akkor tényleg csak 1-es meg 2-es volt, max. szerencsésebb lakótelepen volt pár műholdas csatorna, MTV, Sky channel esetleg, más nem igen. Meg akik közel laktak a határhoz tudták venni az osztrák 1-et, meg persze, délen a Román 1-et, de azt nem volt érdemes, inkább fordítva volt Romániában nézték a magyart, mert ott jobb és tartalmasabb műsor volt.
Kérdezném, hogy Lenke szerint kinek van igaza, de Taki egyből belepofázna, miszerint ő szívesen elfuvarozna bárkit, de az évtizede közismert fíííííínom úri modora miatt nem is próbálkoznak mások nála, csak jólszituált utasok. Amilyen a fogadj isten, ugye.
Hát ha jól emlékszem a Kulka nem is púposan játszotta, hanem sántán a harmadik ricsit. De ha nem jól emlékszem nyugodtam nyírjatok ki legalább utánna gyilkost is eljátszhatsz ha elvetődsz egy színházba :)
Nyilván nem szó szerint kell érteni, egyszerűen nem beszéltek róla másnap az emberek. Akkoriban a suttogó propaganda többet ért mint a mai beharangozók.
Akkor szvsz ezért tűzik olyan ritkán műsorra a színházak a III. Richárdot: egyszerűen nem találnak púpos színészt*.... ;-P
(gondolom, Alföldin plasztikai műtétet hajtottak végre, hogy legyen neki, meg anno Kulkán is, csak Kulkáról már leműtötték a púpot, Alföldin viszont rajta kell még legyen, hiszen műsoron a darab....viszont a műtét drága, ezért tényleg ritkán megy a darab.)
Egyébként talán ennyire a Mester sem lehet töketlen*, szvsz csak egy jó sztori a dolog, vagy ha igaz is, akkor valahogy úgy, hogy egy bajszos-szakállas erdészt keresett, így amikor meglátta (NYILVÁN a szereplőválogatáson :-DDD) Trokánt, akkor azonnal meglátta benne a karaktert és nem keresett tovább....
*valójában persze, hogy lehet, de olyan régen nem voltam erre, hogy most kicsit úgy csinálok, mintha elhinném, hogy nem lehet ennyire dilettáns :-D
Illetve azt is remélem, hogy anyaszerepet csak anyák, nagymama szerepet csak nagymamák játszanak, gyilkosokat olyanok, akik öltek (légy, szúnyog, pók nem számít), vakokat vakok alakítanak, tanárokat tanárok, sírásókat és színészkirályokat sírásók és színészkirályok**
** bár azt ugye Gáti Oszi interjúja óta tudjuk, hogy ő azért jó temető őr, mert már játszott ilyet (vagy legalább sírásót, netán halottat) színészként.... szóval kicsit akkor zavaros a dolog, mert akkor már a szerep előtt annak kell lennie, hogy el tudja játszani, vagy utána azért tud agyat műteni, mert agysebész volt a szerepe? Vagy maradjunk annyiban, hogy a színész mindenhez ért, nálánál csak egy királyabb van, ő Horváth Ádám, talán még az Úristen is tőle kért tanácsokat a nulladik napon a teremtés előtt, mert ő már látott Földet egy BBC tanfolyamon (vagy megnézett egy BBC/ Attenborough filmet.)
"Azt mondta el, anno amikor Horváth Ádám felkérte, csak azért kapta meg mert épen volt szakálla, bajsza és szakállas, bajszos erdészt keresett. "
Mondjuk, ha az USA-ban csinálta volna ezt meg a Mester, akkor nem csak a sorozatot kaszálták volna el, hanem a Mester további karrierjének búcsút mondhatott volna. (arról nem is beszélve, hogy ez megint ezzel a lépéssel is csak a sztereotípiákat erősítette az erdészekről)
" Majd először visszamondta Horváth, mert az először 6 részesre tervezett sorozat 1-2-3 részig nulla nézettséget produkált, 4. résztől viszont ilyen 70-80% közönségarányt produkált (hogy mérték akkor?)."
Ezt a 0-s nézettséget, mikor összesen két tv csatorna volt hazánkban egyszerűen nem hiszem el.
Azt mondta el, anno amikor Horváth Ádám felkérte, csak azért kapta meg mert épen volt szakálla, bajsza és szakállas, bajszos erdészt keresett. Azt sem tudta mire vállalkozik, sokat gondolkodott rajta, akkor a reklám és sorozat szerep derogált mindenkinek. Félt attól, elhasználódik az arca. Majd először visszamondta Horváth, mert az először 6 részesre tervezett sorozat 1-2-3 részig nulla nézettséget produkált, 4. résztől viszont ilyen 70-80% közönségarányt produkált (hogy mérték akkor?). Utána valami 30 részt vagy 30-dik részig rendelte be az MTV és akkor Almának keresett egy párt, és nem keresett rá másik színészt, hanem akkor az erdész lesz a párja. Eredetileg a Mester külön karaktert akart Alma vőlegényének, egy repülőst.
Biztos megélhetés volt. 2 hetente megkapta a gázsit, mellette nyugodtan dolgozgatott színházban, egyfelől volt szabadideje rá a Szomszédok mellett, és MTV nem is íratott vele alá kizárólagos szerződést, csinálhattt bármit mellette. Heti 1-2 fél-fél napja ment rá a forgatásra 2 hetente.
Egy mondatban megjegyezte, hogy új sorozatra kérték fel, az fut... szerintem erről mondott volna többet is, de Jakupcsek kapcsolt és azonnal elvette tőle a szót.
Anno huszon-harminc éve az általános iskolában voltak elég érdekes kiírások... tanári szoba ajtaján: nevelői szoba.
Tornaterem ajtaján: testnevelő helyiség.... volt egy kis konditerem azon: erőnlétfejlesztő szoba.... akkor igazgatók ajtaján direktor.... stb. Helyettes helyett helyettesítő, pl., általános direktor helyettesítő, vagy gazdasági direktor helyettesítő.
Ha ott nem is, de az alcímben rögtön az első helyen:
"Magenheim doktor, III. Richard, a Valahol Európában humanista zeneszerzője vagy a titkosügynököket megfigyelő még titkosabb ügynök -csak néhány epizód a gazdag életműből."
Az kimaradt, hogy ha szakmán belüliként tudom, hogy az illető a rossz kifejezés ellenére mire gondol, akkor nem kezdem el "szopatni", mert attól nem leszek sem okosabb, sem rendesebb, viszont ha félreértés lesz a dologból, akkor az rajtam marad, senki sem fogja a laikuson számonkérni.
A példánál maradva, ha az jelent volna meg az újságban, hogy a vezető nem volt ott, ahol lennie kellett volna, akkor nehezen tudta volna kimagyarázni a bakter, hogy "dehát az újságíró elvtárs ezt kérdezte".
Én is. Szakmai zsargont vagy csak szakmán belül használunk, vagy akkor, amikor fontos a pontos kifejezés használata, de csak akkor, ha máshogy nem megoldható.
Én abból már kimaradtam fater határőr volt ott két fontos dolgot vertek az ember fejébe. Töltetlen fegyver nincs és a katona ha unatkozik csak a vele egyidős szolgálati fegyverével jatszon ne a honvédségi tulajdonuval. Ha a saját fegyvere elsul véletlenül abból nem lesz baj majd feltakaritjuk.
Gépkarabély nem gépfegyver pl. a Kalasnyikov-ra mondva.
Ill. nem Forma-1, hanem Formula-1
Meg ugye vasút, a vonat az nem bejön és kimegy, hanem bejár és kijár az állomásra. Na meg a vonatvezető sem a mozdonyt vezeti ,az a mozdonyvezető, a vonatvezető az más, ill. nem kalauz hanem jegyvizsgáló.
A vonatot nem elindítják ,hanem menesztik. Mert, ahogy szintén a mondás tartja ha Mari és Julcsi néni nem értik meg egymást a piacon max. jól összevesznek ,de ha két vasutas nem érti meg egymást abból baleset lehet.
Volt is példa mikor egy átjárós balesetnél kérdezte az egyik vasutast a riporter, hogy és a vonatvezető hogy van?
A körülményekhez képest jól, a 3. kocsiban ellenőrizte a jegyeket a balesetkor nem sérült meg.
Micsoda? Nem volt a mozdonyban menet közben?
Persze, hogy nem volt ,mert nem volt ott semmi keresnivalója
De hát akkor ki vezette a mozdonyt?
A mozdonyvezető, az ő feladata a mozdonyt vezetni, de maga nem a mozdony hanem a vonatvezetőt kérdezte.
A futóműnek része a kerék. Autónak, repülőnek és vonatnak is van kereke és futóműve. A repülőn azért mondják futóműnek, mert nem csak a kereket húzzák be és engedik ki, hanem az egész futóművet.
A többi is elég necces, okoskodó szöveg az adott szakma képviselőitől.
Kb. Mint mikor egy matematikus kijavit hogy amit használ az nem kockás füzet hanem négyzetrácsos. Vagy pl. Vasúti dolgozó hogy a majom segge az piros de a jelző az csak vörös lehet ill. Kanyar csak az úton van vasúton csak ív. Továbbá repülőnek nincs kereke es motorja csak futóműve és hajtóműve.
Ha nagyon kukacoskodni akarnék mondhatnam azt is hogy nem gömbölyű hanem geoid de sok különbség valóban nincs. Az északi és a déli sarkon van egy minimális horpadas ezért geoid alakú. :)
Szándékosan nem kevertem bele a vallást, de végül is logikus, hogy előkerült.
Az én egyszerű válaszom a kérdésedre, hogy igen, hülye.
Ezzel most jól megsértettem egy csomó jóravaló embert, de ha kérdezel, válaszolok.
Azt azért hozzá fűzném, hogy a világ egy bonyolult dolog, nem könnyű elfogadni, hogy a semmiből lett ez a sok valami.
A vallás, vagy istenhit kulturális hagyomány.
Nevelési, szocializációs dolog.
Vannak a kreacionisták, akik azt gondolják, hogy túl bonyolult ez az egész ahhoz, hogy spontán kialakuljon, kell tehát egy intelligens tervező, aki megalkotta, de azt meg ki alkotta, rövid úton eljutunk tehát istenhez.
Vannak, akik úgy gondolják, hogy ahhoz, hogy egy emberi DNS szimpla kombinációk alapján kialakuljon, sokkal több idő kell, mint a világegyetem keletkezése óta eltelt idő.
Az én válaszom erre az, hogy ami van, az lehetséges is.
Ha van emberi DNS, akkor az ki is tudott alakulni.
Itt jegyzem meg, hogy a búza DNS-e ötszöröse az emberének és az csak egy fű, nől és kész és vannak számos más példák is.
Ha az elektron töltése 1%-kal kisebb lenne, akkor nem lenne világegyetem, nem lennének bolygók, azokon értelmes élet, akik azon gondolkodnak, hogy lehet-e ez egyáltalán.
Könnyen lehet, hogy végtelen számú világegyetem létezett, ami vagy szétröpült, vagy összeomlott, az is lehet, hogy kialakult azokban is értelmes élet, de mára megszűntek létezni.
És ráadásul a tudomány sem segít sokat, mert az természeténél fogva maga a kételkedés.
Gödel tétele szerint egyetlen rendszer sem ismerhető meg saját magán belülről.
Ezt isten-bizonyítéknak is szokták tekinteni, pedig csakis számtan.
Amikor megtalálták a Higgs-bozont, azt gondolhattuk, hogy vége a fizikának, be lehet csukni az LHC-t, meg az egész fizika-boltot.
Aztán most megint újabb és újabb részecskéket keresnek és ez így lesz a világ végéig.
Hát nem egyszerűbb rávágni, hogy valami isten teremtette az egészet és pont?
Ugyanakkor valami olyanban hinni, amire konkrét bizonyíték nincs, némileg más, mint olyanban hinni, amire számos elméletei és tapasztalati ellenérv is van.
Isten szerintem és semmiféle egzakt bizonyíték szerint nincs, az viszont, hogy a Föld gömbölyű tapasztalati tény, ha az ember esetleg nem hisz a fizikában sem.
A kommunizmusban is ezért nem működött a mindenki egyenlő ( csak egyesek egyenlőbbek, de ezt nem mondták ki), mert igen van akinek 50 az IQ-ja, van akinek 150, ha meg azt mondja valaki legyen mindenki egyenlő akkor az ő sorsáról döntsön az, akinek 50 az enyémről meg, akinek 150-es az IQ-ja. És ha mindenki ugyanúgy él és ugyanazt kapja semmi sem fogja motiválni Pityi Palkót sem, hogy tanuljon jobban, vigye valamire stb. Minek ha akkor sem lesz csak minimálisabban jobb?
Aztán látjuk mégis hányan sírják vissza azt a rendszert "Kádár idejében minden jobb volt" "bezzeg akkor.." Mindig is volt ez még a pattintott kőkorszakban is volt "bezzeg az én időmben" Mikor a mostani nyugdíjas generáció sopánkodik a metrón, hogy ár megint egy diszkóbaleset képei vannak az ingyen osztogatott gyújtósban, ezek a mai fiatalok, csak mennek az autóval ész nélkül, bezzeg a mi időnkben... NEM VOLT AUTÓ!!! Nyilván kevesebb diszkóbaleset volt mikor a kölöknek, akinek épp csak megszáradt a pecsét a jogsiján nem adták oda a Trabantot meg a Wartburgot, hogy elmenjen vele bulizni a haverokkal, amire évekig spóroltak és vártak rá, hogy átvehessék.
Meg persze, hogy minden jobb volt ahogy mondják nem a világ lett rosszabb, a hírszolgáltatás lett jobb.
PErsze, hogy azt mondja egy mai idős ember, hogy bezzeg régen mikor ő volt gyerek simán kint tudtak játszani az utcán ma meg már ki se merik engedni az unokát, mert minden bokorban gyerekrablók vannak, micsoda világ lett ez. Igen, mert a rémhíradóban csak ilyen hírek vannak, régen meg ha nem a környezetükben történt nem szereztek róla tudomást. Akkor is ha az ország másik végében elmászkált egy gyerek nem volt hír talán még ott se. Elmászkált reggel egy faluból, dél körül valaki megtalálta, visszavitte. Ma meg már 5 perc után osztják a neten, bemondja a tévé stb. Ha pedig előkerült az már nem hír, persze, hogy úgy látszik sokkal több ilyen eset van.
Na meg manapság már bárki gyárthat tartalmat, van rá eszköz, mindenki zsebében. Kamerás mobil, amivel videót lehet felvenni. Ez meg kétélű fegyver szintén. Mikor a neten lehet látni a sok hülye videókat, ahol mosogatógépbe való tablettát eszik, hideg vízzel önti le magát stb. Ilyen régen is volt, csak minden hülyeség egy szűk baráti körön belül maradt, hiszen a VHS kamera drága volt, a super 8-as felvevővel pár percet tudtak felvenni, nem erre használták. Így más nem látta, csak, aki ott volt. Ma meg már másnap milliók láthatják.
Ezek szerint, aki hisz istenben az is hülye? Vagy isten létező dolog? Nem láttam, tehát nem tudom létezik-e. De azzal sincs baj ha valaki hisz a tündérekben, Mikulásban, szellemekben, pedig nem bizonyított a létezésük.
Hülyék meg mindig is voltak és lesznek és mióta általános választójog van ők döntik el a szavazásokat mindig.
Az a nagyon nagy különbség, hogy ha te vonatmániás vagy, azzal valóban nem ártasz senkinek, már amennyiben egyebekben normális vagy.
Lehet rajongani vonatokért, órákért, régi szalagos magnókért, késekért, bármiért, de ezek tényleges, létező dolgok.
Van aki szereti a régi magnókat, más nem, de senki sem vonja kétségbe a létezésüket.
A laposföldesek olyan valamiért rajonganak, ami nincs.
Objektíve nem létezik.
Márpedig ha valaki nem létező dolgokban hisz, az sajnos hülye, nem tudom és nem is akarom ezt szebben megfogalmazni.
És ha hülye, azzal se lenne nagyobb baj, a 100-as IQ-nak ugyebár ki kell jönnie valahogyan, de akkor az, akinek csak 50 jutott, az vigye ki szépen a postát, etesse az extrudáló gépet, ezt is meg kell csinálnia valakinek, de semmiképpen se legyen büszke arra, hogy ő hülye.
Mivel azonban ők büszkék magukra és statisztikailag is sokan vannak, igenis kárt okoznak nekem, neked, de még maguknak is, csak azt nem fogják fel.
Szavaznak, megválasztják Donald Trumpot, aki pontosan olyan, mintha egy Monthy Python jelenetből lépett volna elő.
Megválasztják Orbán Viktort, immár harmadszor, akinél jelentősebb tolvajt még Mikszáth se tudott volna elképzelni és az a válasz a miértre, hogy a politikus mind lop.
Pedig azért baszottul nem mindegy, hogy valaki kihúz a zsebemből egy százast, vagy kilopja a seggem alól a lakást, az országot, a világot, a jövőt...
Nézd meg Orbán Úr beszédeit.
Eddig se volt semmi értelmük, de most, hogy lecserélte a szavazóit a leghülyébbekre, már kerek mondat sincs bennük.
Random egymás után hajigált frázisok, ennél Aczél György emberei nívósabban dolgoztak, ámbár számos fordulatot egy az egyben vesznek át: "kiemelte", "rámutatott", "áttekintette az aktuális kérdéseket", "gyümölcsöző megbeszéléseket folytatott", stb.
Hát ne mondd már, hogy a hülyék, pláne ebben a volumenben ártalmatlanok!
A dolog bonyolultabb. Hankiss Elemér mondta még a '90-es években, hogy egyhetes újságokat olvas. Azaz a nov. 4-i napilapot majd 11-én olvassa el, mert akkorra már eltelik annyi idő, hogy könnyebben szétválassza a szenzációhajhász sallangot és a valóban fontos dolgokat. Mivel Hankisst mindig nagyra értékeltem, ez az első pillanatban bornírt ötlet azóta is sokszor megfordul a fejemben. Nagyon jó kis szűrővé vált. És egyre inkább szükségem van rá, hisz a net révén még a valódi és nagyon is valóságos problémákról szóló cikkek, tényadatok is olyan mennyiségben bombázzák az agyunkat-lelkünket, aminek a feldolgozására egyszerűen nem állunk készen. Időnként ezért aztán kisül az agyunk (elkezdünk kórosan szorongani vagy épp durván leegyszerűsíteni - és akkor támad a sötétség).
Namost ehhez mi kell: az a bizonyos tudatosság, amire a legkevésbé jó maga az eszköz, a net. Merthogy nem fogunk minden hírnek a nyomába eredni, az tuti (bár elvileg megtehetnénk). A tudatosság fő eleme pedig az önkorlátozás.
Hogy tarts rendszeresen netmentes napot, hogy kapcsold offline üzemmódra a telefonodat, hogy vásárolj ismét nyomtatott sajtót, hogy menj el egy könyvtárba.
És hogy legelőször is: számold fel a kurva FB-fiókot és hirdesd büszkén, hogy megtetted, mert az értelmes ember előtt ez az egyetlen út áll.
Álhirek voltak a net előtt is. A modern kori helyzet annyival jobb, hogy tudatos nethasználattal, amit oktatni kéne már rég könnyebb utánajárni, hogy igaz-e. Régen ha a faluban megirtak valamit az újságban akkor hol nézett utána az átlagember? Ma pár perc Guglizás, hogy megjelent-e máshol, hogy a felhasznált kép, nem-e egy 10 évvel ezelőtti tök másról szóló cikkben jelent meg először. Ezt kéne tanitani, hogy nem kell mindent ész nélkül megosztani, rá kell szánni pár percet, hogy megnézd igaz-e.
Pedig elvileg, az internet épp arra lehetne alkalmas, hogy az ember okosodjon.
Jó hát az információ mellet a dezinformáció is ugyanúgy terjed
De ezzel együtt döbbenetes, hogy mekkora méreteket ölt a sötétség. A felvilágosodás korának embere elszégyelné magát. Sőt, a középkori ember is, lévén szellemi szempontból se volt olyan sötét a középkor.
A laposföld hívőkkel nincs is baj, a régi mondás is úgy tartja, ameddig nem volt Facebook csak a környezeted tudta, hogy nem vagy normális.
Most meg a hasonszőrűek egymásra találnak, végül is ha azt hiszi a Föld lapos azzla pont nem árt senkinek, mintha pl. mi akik buszokért, villamosokért meg vasúti járművekért vagyunk oda, és pl. Nohab mozdony a kedvencünk és képesek vagyunk érte átutazni az országot egymásra találunk egy csoportban, az jó, egyrészt rájössz, hogy nem csak te vagy, aki rajong az ilyesmiért és ezzel pont úgy nem ártunk senkinek, mint a laposföld hívők.
Akkor van gond ha olyan dolgokban terjesztik a kamu hülyeségeiket mint pl. az oltásellenesség, és van ,aki ezt komolyan veszi, és pl. emiatt tör ki kanyaró járvány, mert sok hülye elhiszi ,hogy az oltás méreg és nem adatja be a gyereknek és emiatt rég legyőzött betegségek tombolnak újra. Vagy pl. egy rákos beteg nem kéri a kemoterápiát, mert elhiszi Norbinak meg másnak, hogy ha kilószámra zabálja a C-vitamint akkor meggyógyul. A hiszékenységet ki lehet ám használni, na meg ha azt mondja a kuruzsló, amit hallani akarsz lásd. egyél jó sok C-vitamint és meggyógyulsz vs. nem tudni biztosat, de a kemoterápiát meg lehet próbálni, nem kellemes, de lehet, hogy tud segíteni. Pláne, ha van némi igazság is a hazugság mellett, Puzsér ezt jól levezette pont Norbi Update esetén, hogy eleinte ha igazat mondasz akkor később könnyebb hülyíteni a népet lásd. pl. kimondta azi gazat eleinte, hogy nincsenek csodaszerek, hogy bekapok naponta két tablettát és ugyanúgy kilószámra zabálom a chipset meg iszom a sört a tévé előtt egész nap, és csak akkor mozdulok meg ha csatornát váltok attól a drága tablettától leszel nádszálkarcsú, ahhoz más is kell. Aztán meg jöhet a csak az én update termékeim a jók attól lehet fogyni, a cukor vegyjele meg hasonlít a kokainéra azt ne egyél egyáltalán.
Alapvetően mindenkinek jogában áll hülyének lenni, ameddig azzal nem veszélyeztet másokat. Ha azt hiszi lapos a Föld vagy kapaszkodik miután megtudja, hogy forog is, esetleg harmadfokú orgazmust él át ha meglátja a kedvenc villamosát azzal kinek árt? Akkor se ha talál még tematikus csoportokban több másik hasonszőrűt is, legalább lesz közös téma.
Eleinte még e-mail cím alapján is lehetett keresni, na az hasznos funkció volt, sok troll bánta, aki azt hitte nyugodtan szórakozhat a neten meg anyázhat meg fenyegethet, mert sose találják meg. Vettem részt pár vadászatban anno, hasznos dolog volt, ameddig meg nem szüntették. Sőt eleinte csak formot vették le az oldalról és tudtuk még használni a funkciót egy ideig ha megvolt lementve a kereső oldal.
Most töltöm a 30 nap kispadot ott, mert valaki felnyomott egy poszt miatt, amiben volt egy "geci" az ismert Mónika show részből vett idézet egy Tibi Atyás posztban. Nem nagyon hiányzik, mert olvasni tudok így is.
Ami miatt jó a sok tematikus csoport, amik között van értelmes, ahonnan kivágják a trollokat meg hülyéket és pl. a fotós menetekről meg a nosztalgia villamosok közlekedéséről hamar jön az infó, na meg pl. Vasraj csoportban az érdekes fotótémákról is a vasúton.
Az meg már régóta így van, hogy pl. kiraksz egy túlexponált képet egy félig megevett virsliről meg egy kávéscsészéről ,hogy reggeli time az kap 2000 lájkot ,egy minőségi fénykép meg 10-et.
Az a baj a facebook-kal, hogy korábban, ha valaki hülye volt, az szégyellte magát.
Ma meg büszke rá.
Mert régen ő egyedül hitte a faluban, hogy a föld lapos, ma meg talál több millió hasonló hülyét és azt hiszi, hogy ez egy vélemény, amit tiszteletben kell tartani. Mert ő így gondolja.
De ez nem vélemény, ahogy az sem, hogy 2x2=5, hanem ténykérdés.
Emberek nem csak hogy elhiszik azt, hogy Hillary Clinton a választási kampány kellős közepén gyerekeket abuzál egy washingtoni pizzéria alagsorában, hanem az egyikük állig felfegyverezve be is ront oda, hogy aztán a konyhában megszeppent pizza-szakácsokat találjon.
Magát meg kisvártatva a börtönben, de biztos vagyok benne, hogy még mindig szilárdan hiszi, hogy csak ő, meg a többi futóbolond az okos, mindenki más meg hülye.
Egy általános iskolai osztálytársam éppen most küldött rám egy Kárpátia klipet, amiben magyar katonák masíroznak a 2. világháborúba.
Abba a háborúba, amiben bestiálisan meggyilkoltak 600 ezer magyar embert, másik 350 ezret meg hidegvérrel a halálba vezényeltek.
Amiben a nemzeti vagyon 40%-a elpusztult.
Nem szoktam ezekre válaszolni, de ez most annyira felbaszott, hogy rövid úton elküldtem az anyja picsájába.
A csávó különben annyira okos volt már gyereknek is, hogy kapott egy egyest, erre vett két liter hipót, hogy akkor azt ő megissza.
Szerencsére csak egy kupaknyival ivott...
Most, hogy közöltem vele, hogy nem vagyok fasiszta, mi lesz?
Majd nem küld nekem ilyesmit többet, de nem lesz kevésbé hülye és a partnereket mindig meg fogja hozzá találni, mert Mark nem tudott csajozni.
Oké, ha nem jön a facebook, lehet, hogy az iwiw töltötte volna be ezt a funkciót, de azért eléggé lehangolónak látom a helyzetet.
Mondjuk a személyes ismerettségi körömben, munkahelyen, az állandóan facebook-ra bölcsességeket kitolóktól kiütést kapok. Nem kellemes emberek, úgy értem, fájdalmas a butaságuk. Nincs egy téma! amiről lehetne velük beszélni.
például van egy nő, 40+-os. Állandóan tolja ki a bölcseleteket. Ezenkívül még jár megszálottan edzeni. A következő témákról lehet vele beszélni: az épp aktuális mély életbölcselet a facebook-on, melyik kollega milyen ruhát hord, melyik kollega mit eszik, melyik kollega milyen kövér.
Na most ilyennek, meséljek a színházi élényeimről, vagy hogy olvastam egy érdekes etológiai cikket, vagy hm, micsoda új felfedezés történt...
A napi politikát nem akarom idekeverni, de elképzelhető aki ennyi ésszel él, mennyit fog ért meg a dolgokból és miket hisz el. Én mondjuk ilyenkor csak nézek ki bambán a fejemből.
a mémekkel nincs bajom, ha jók, meg azok valamennyire reflektálnak arra legalább összekacsintás szintjén, ha egy híres ember vagy karakter szerepel bennük, ilyen a pénzszórós GIF. de ez a pezsgőspoharas kép, vagy amikor az FBI-osok arcába röhög a Wall Street farkasában, teljesen eltérő szövegezéssel mennek.
Di Caprio mémeivel Dunát lehetne rekeszteni: van még a kempingszékben röhögős, a széttárt karú önelégült, a (szó szerint) pénzszóró, az ugrásról nőt lebeszélni akaró, majd lesajnálóan rábeszélő, meg még biztos hagytam ki egy sort.
Engem még mindig megdöbbent, hogy felnőtt emberek! raknak ki ilyen baromság idézeteket. Komoly? Ez az életük egy fő célja, hogy a facebook-ra valami ócska bölcsességet kirakjon?
Főleg az erre szakosodó gagyioldalaktól mászok a falra, amelyek azzal adnak nyomatékot az idézetnek, hogy beraknak háttérnek egy nimfomán arcot vágó bikinis csajt, egy szereplőt valami török sorozatból vagy éppen Don Corleonét. Mert ettől aztán biztos igaz lesz...
Igen, s akik ilyeneket leírnak, azok egyébként egészen kellemesnek és értelmesnek tűnő emberek is lehetnek. (Tehát mégiscsak kevesebb vagyok a FB mellőzésével, hisz nem tudom, hogy kitől kellene óvakodnom-:)
De a másik közkedvelt funkció is tökéletesen is fölösleges és megtévesztő: belinkelek egy számomra kedves cikket a macskák alvási szokásairól. Aki látja, nem tudja, hogy hány percet töltöttem a téma kutatásával, s hogy mennyire értek vele egyet. Azt se nagyon tudja, hogy lelkesedésből, unalomból, cinizmusból vagy szimpla kreténségből linkeltem be. De ott van. Ő elolvassa és az lesz A tudása a macskák alvási szokásairól. Hát noooormális?
Engem még mindig megdöbbent, hogy felnőtt emberek! raknak ki ilyen baromság idézeteket. Komoly? Ez az életük egy fő célja, hogy a facebook-ra valami ócska bölcsességet kirakjon?
Önálló gondolat eleve nincs? Most direkt csak azért beléptem, és kerestem párat:
Akkor tudod elviselni a fájdalmat ha megtanulod szeretni
Az ábrándozás nincs életkorhoz kötve. Az álmok pedig nem öregszenek.
Attól hogy nem vagy tökéletes még lehetsz különleges.
Hogy lehet ilyen szarokat egyáltalán...nem tudom felfogni. Felnőtt emberek. Ennyire buták, hogy nem érzik, hogy ezek mennyire üres ostobaságok? Mert értem én a magamutogatást, az egy dolog. De ezek az üres hülyeségek?
Aki szerint az ilyen mondatok bármit is jelentenek, az valami cefetül ostoba.
Ismerős megtalálása: ugye erre volt egy magyar találmány, az iwiw. Annak se volt túl sok értelme, de az mondjuk tényleg egy képes album volt: mindenki feltett magáról és a családjáról néhány képet, s azokat böngészve jó volt elmerengeni a múlton. A FB viszont egy totális magamutogatás, legtöbbször a funkcionalitás teljes hiányával.
Pl. ha én a reggeli kávémat lefotózom, s aláírom, hogy "Csak úgy" és teszek még utána hat kibaszott szmájlit, akkor tkp. mit akarok, mit üzenek? És ha még egy Oravecz Coelho idézettel is megspékelem, miszerint "Minden reggel annyit ér, amennyit a tejhab elbír." - akkor mit üzenek magamról, a világról? És kinek?
És 6-8 ilyen csupaszív pillanatkép után jön egy-egy kocsmaszintű politikai fröccsenés - és én nem tudom, hogy melyik "hitelesíti" a másikat.
Szerintem a Facebookra egyetlen megoldás létezik: kilépni és megszüntetni a fiókot. Ezt én olyan 4 éve tettem meg. Semmilyen veszteségérzetem nem volt azóta egyszer sem, ellenben felhasználóként sokszor idegesítettek fel általam elvileg tisztelt emberek.
Ez valós kérdés, valóban, mindenki el kell döntse maga, mivel nem vagyunk egyformák szerencsére, ki így, ki úgy.
Én, a magam részéről azt gondolom, hogy a Facebook a 21. század legkártékonyabb drogja, a kokain messze eltörpül ellette.
Markot nekifutásból rúgnám tökön, pedig nem akart ő semmi rosszat, csak hogy az ismerősök találják meg egymást.
Aztán akart sok mást is, aminek hatására ma egy manifeszt idióta az USA elnöke.
Brazília elnöke egy nőgyűlölő, zavaros agyú faszparaszt, ami mit érdekeljen minket, hát azt, hogy kivágja az esőerdőket, aztán majd nem lesz levegő, amit beszívjunk.
Ezzel együtt is használható jóra is akár, de ahhoz olyan szintű tudatosság és intelligencia szükséges, ami a felhasználók 99%-ára nem jellemző.
De azért már most csak megkérdezem:
Ha megtalálom a gimnáziumi osztálytársamat, hogy 20 évig nem kerestem, annak csak van egy oka, szóval hogy végre megtaláltam, az tényleg olyan kibaszott jó dolog?
Nálam péklapát-díjas az ilyen arc, ahogy a "legyen újra sorkatonaság, hogy a mai neveletlen gyerekek megranulják a rendet és fegyelmet" írások elkövetői és megosztói is.
Pláne, amikor nők osztják meg. A máséval a csalánt tipikus esete.
Mindenki rá akar csatlakozni valami jó vagy annak gondolt közösségi élményre, és ennek érdekében gyakran alkalmaznak nyakatekert megoldásokat vagy logikai magyarázatokat, csak nem mindegy, hogy valaki a a '60-as évekbeli, a '80-as évekbeli', vagy az új évezred első évtizedbeli élményeit akarja a "bezzeg az én gyerekkoromban" formulával megosztani.
Ahogy a Szomsza-fílingre is sokan rá akarnak cuppanni, csak nem mindegy, hogy valaki valós időben nézte a sorozatot, vagy már csak ismétlésben, esetleg még ott sem, csupán netes videórészleteket és mémeket ismer.
De az elsőhöz visszatérve, nem is értem, miért akarná valaki, hogy a mai gyerekek úgy legyenek gyerekek, ahogy ő volt gyerek 20-30 évvel ezelőtt, miközben ő sem úgy volt gyerek, mint a szülei, és nem is úgy felnőtt, ahogy a szülei.
Nálam péklapát-díjas az ilyen arc, ahogy a "legyen újra sorkatonaság, hogy a mai neveletlen gyerekek megranulják a rendet és fegyelmet" írások elkövetői és megosztói is.
Kérdés, hogy mennyire és meddig szórakoztató ez, s mikortól válik kényszeres tevékenységgé. Én is jóval kevesebbet olvasom pl. amióta van net, s hát nem vagyok benne biztos, hogy nem voltam több akkor, amikor rendszeresen jártam könyvtárba és estéimet valami szar film megunását követően vagy munkával vagy olvasással töltöttem.
Nagyfokú tudatosság szükséges hozzá, hogy kordában lehessen ezt tartani. Márpedig épp ezt a tudatosságot rombolja le a net lényegében minden műfaja.
Azt bírom még az ilyen bezzegrégen posztokban, hogy itt is megfigyelhető az inflálódás: korábban úgy tették közé, hogy az 1980 előtt születettek, utána lett belőle 1990 előtt, de találkoztam vele már 2000 előttiekről szóló változatban is.
Én az ismerősök többségénél kikapcsoltam a követést, így megmaradnak ismerősnek, de nem kapom az arcomba a mérsékelt hülyeségeiket, vagy azt, hogy mivel akarnak felvágni. Aki meg nagyon hülye volt, azt töröltem, feltéve persze, hogy korábban bejelöltem vagy visszaigazoltam a jelölését.
Amúgy engem a migránsozásnál sokkal jobban idegesít, ha lehet persze különbséget tenni, amikor valaki arról értekezik, hogy ő a gyerekkorában nem ült a gép előtt, bezzeg a mai gyerekek. Azt nem teszi hozzá a hülyéje, hogy mai felnőttként ő sem azt teszi, amit az akkori felnőttek csináltak, pl. az ő gyerekkorában a felnőttek nem fészbúkoztak.
De ezen felül már a saját buborékomat is unom, amibe a fácse bezár, a váltakozva megjelenő Oravecz-Coelho falvédő szövegtől, amiből csöpög a SZERETET, majd ugyanattól a tagtól egy migránsos-cigányos hírtől kifordul a belem, legszívesebben kitiltanám a picsába, de nagyon hamar a legmagányosabb facebook-felhasználó lennék, az a benyomásom, hogy kevés kivételtől eltekintve mindenki hülye...
De blogokból, fórumokból akár okulni, ötletet meríteni is lehet.
Persze az arány roppant csekély a hasznos tartalmat illetően.
De ez nálam úgy szokott menni, hogy nézek valami kevés figyelmet igénylő műsort, pl. Survirvor, ValóVilág, NFL és közben nézegetem a netet.
Vagy dolgozom és ha tele a hócipőm, akkor belenézek valami limonádéba.
A barátnőm például szinte egyáltalán nem néz sorozatot, ha nálam van, akkor kénytelen és a múltkor kifejtette, hogy az Aranyélet végülis nem rossz, remekek a színészek, de ő sajnálná rá az időt, mert mi lesz, ha megnézi? Jobb lesz attól neki?
Pompás kérdés, nem is tudok rá jó szívvel igent mondani, de visszakérdeztem, hogy ha megnézünk egy Figaro házasságát, amit minimum 30-szor láttunk, attól mi lesz jobb? (Már hogy magát az opust láttuk ennyiszer, nem feltétlen az adott előadást. És nincs mindegyikben Netrebko, sajnos...)
Mindkettő színtiszta szórakozás, 1-2-3 óra, ami alatt jól érezzük magunkat és én nem várok semmi többet az ilyen jellegű tevékenységtől.
Jól szórakozni az okvetlenül rossz dolog?
És sajnálni kell a ráfordított időt?
Ezért nem bosszantott fel sem a LOST, sem a Maffiózók lezárása, mert a frappáns és egyértelmű lezárásnál nekem többet adott az a heti 1 óra tizen éven keresztül, amikor kimondottan jól szórakoztam.
Elköszönök tőletek, úgy döntöttem ismét jegelem a fórumozást. Közel 20 éve járok ide, persze voltak hónapos-éves kihagyások, időrabló tevékenység. Ugyanezen okokból felhagyok a social media látogatásával (FB azért nem törlöm magam, mert ott elérek sznte mindenkit), videómegosztók kukkolását és blogok olvasásával is leállok.
Legútóbbi felmérésem szerinte, eme csupa haszontalan webhelyekkel napi 3-4 órám elmegy. Legtöbbször az alvás, olvasás, önképzés, tanulás rovására.
Örültem, sziasztok!
Néha még benézek, ha lesz valami más hely a fórumnak, ott találkozunk
Németh és Pintér IRL is kúrogatta Ábelt és Liptait. Ismerősömék Ábelék szomszédja (volt). Tipikus nagy polgári lakás leválasztásából létrejött lakások. Két lakás között, 8 kisméretű téglát húztak fel... haver szobája Ábel szobája mellett... volt pár álmatlan éjszakája miattuk....
Én sejtem az eredőjét az ellentétjüknek: valószínűleg egyik sem tudta elfeledni a mai napig sem a Mágenheim Julcsival töltött vad éjszakákat, és mind a kettő a másikat okolja, hogy nagy szerelmül végül is a mostanra már igencsak megemberesedett (hogy ne mondjam azt, hogy meghízott) kertészgyerek mellett kötött ki...:)
Annak kicsit hosszú. A Szomsza végi monológok sokkal tömörebbek és velősebbek voltak. Valóban szomsza mintára max 15-20mp alatt ütös, tömör mondanivalót tudott volna csinálni. Én csináltam volna belőle egy ilyesmi verziót is.
Azt az epizódot én is láttam, az még az első között volt, mert tovább nem néztem. Ezekre írtam többek között korábban, hogy még ezek nézhető epizódok voltak. Később csak veszekedés, óbégatás és vádaskodás volt az egész story alapja.
Az egyik doku reallytiben benne volt Darkó Gábor magánnyomozó mint öreg kujon, aki anyjának és lányának is udvarolt. Valamelyik Családi titok rész lehetett.
Mellesleg BK-ban is volt karakter újrahasznosítás Szomszédok módra. Emlékszem még régen egyszer Erik volt pl. mint Pali egyik haverja mikor vetkőzős pókert játszottak Zsófival ők meg rájuk nyitottak. Még Szomszédokos névcserék is voltak, mikor elfelejtették vagy leszarták, hogy korábban már más néven hivatkoztak egyes szereplőkre így pl. Tilda öccse sokáig Norbi volt, aztán mikor évekkel később beírták a sorozatban Ricsi lett hirtelen.
Volt néhány rész, amelyikben színészek is játszottak (pl. a nagyorrú taxisofőr a Kisvárosból, de feltűnt Kerei is egyszer), de túlnyomó részt úgy van, ahogy írod.
A Magánnyomozókra viszont már inkább az volt a jellemző, hogy színészek szerepelnek (a főnyomozó és a középkorú nyomozócsaj, de az egyik lebuktatott házasságszédelgő is feltűnt a Barátok Közt-ben is).
Amennyi pénzért amatőr szereplőket találnak, annyiért lenne tök ismeretlen vidéki, határon túli színész is, akit lehetne rendezni, mert tudja, hogy az mi.
Ennek a műfajnak az a lényege, hogy olyan legyen, mintha a szereplők a saját történetüket játszanák el újra, kábé mintha a Jogi esetek mai változata lenne.
Mester féle rendezési elv érvényesül itt is. Jó' van az úgy, így is nézik, minek csináljuk igényesebben. minek költsünk többet olyan rendezőre, színészekre stb. aki jobban csinálja, ha így is nézik?
A lakások/házak is rendre visszaköszönnek különböző részekben pl. na meg ott lehet még nagy hátast dobni mikor megy a felvezetés, hogy már régóta nagy nyomorban élnek ,mert munkanélküli mindkét szülő stb. aztán meg nagy kertes házban élnek és van autó is.
Van egy nő, aki több részben is gonosz öregasszonyt játszott, az valami elképesztően mesterkélten, mórikálva beszélt minden darabban. Nem igaz, hogy pl. a rendező nem tudott szólni neki, hogy "Lujza néni, csak úgy beszéljen, ahogy otthon, nem kell ennyire mesterkélten."
Hát igen amatőr színészek még rátesznek egy lapáttal.
Az meg a másik, hogy mindig mindenki kiabál, sőt majdnem mindig kiderül a végén, hogy ártatlan, akit megvádolnak, de persze bár semmi okuk rá, sosem hisz nekik senki még a családtagjaik sem.
Az se semmi mikor ismerős mondja, hogy hát a fiának a Gyanú árnyékában a kedvenc műsora és mindig nézi, 8 évesen. Mondtam is neki, hogy majd 8 év múlva mikor ezen szocializálódva fog majd ordítani veletek meg ajtót csapkodni meg elhúzni a vakvilágba azzal ,hogy utállak titeket, mert pl. nem engeditek el késő este bulizni vagy 4 gömb fagyit már nem vesztek neki csak hármat, akkor majd rájöttök ,hogy nem volt jó ötlet hagyni hogy ilyen szarokat nézzen.
Ezek a doku-realityk, nem is lennének olyan rosszak, legalábbis a sztorik. De az a sok amatőr színész, teljesen odabasz a műsorok élvezeti értékének. Plusz az, hogy első pár rész után minden sorozatban óbégatva, ordibálva veszekednek benne, na arra meg pont a franc se kíváncsi.
Sőt még színes bőrű gyereke is lehet két fehér párnak, bármikor lehetett a családban, színes bőrű szülő akár 6-7 generáció után is előjöhet az a gén. Még ha a nagyszülők és szülők is fehérek akkor is lehet. Volt anno egy ilyen epizód az egyik kereskedelmi adás doku reallity adásában ott a végén az derült az egyik nagyszülő lépett félre egy afrikai diákkal anno.
Viszont pl. két 0-s vércsoportú szülő gyereke nem lehet AB-s. Egy másik epizódban meg emiatt hitte azt a családfő, hogy balkézről született a legfiatalabb gyere aztán kiderült ,hogy a kórházban cserélték el.
Ezek nyilván kitalált történetek, de elvileg megtörténhetnek.
Olyat láttam is már sorozatban (A híd-4.évad), hogy két kékszeműnek barna szemű gyereke volt, ezt a főszereplőnő szóvátette egyszer az addig nem is gyanakodó férjnek, és így bukott le a feleség, mert kiderült, hogy bizony félrelépegetett.
A barna szem színét adó gén domináns, a kéké recesszív. A domináns gén alléjei között lehet recesszív, amelyet elnyom a domináns (ilyenkor lesz a szemszín barna), de ha két recesszív találkozik, akkor a domináns háttérbe szorul.
Két kékszeműnek nem lehet soha barna szemű gyermeke (vér szerinti).
Kék a szemem, hajam szőkés, bőrőm hófehér.... szüleim mind2 barna szem, barna haj, normáls bőrszín...Elég sokat tudok róla, valamikor 15-16 évesen kitaláltam, hogy engem csak örökbe fogadtak. Volt belőle balhé... stb. kiderült, anyai nagymama volt ilyen világos. Kiderült, hogy apai ágon is volt kékszemű, konkrétan dédnagyapám.
Ha a kék gének benne vannak a szülökben akkor igen. Mindkettöben benne kell lenni. De attól függetlenül lehet nekik barna a szemük, csak a géneikben van benne a kék.
Ált.nagyszülők vagy a dédszülők kékszemű, de ez sem kell hozzá. Generációkon át lappanghat a gén, mire előjön.
Mezzo helyett suttyombam Classica csatornám lett... 10.01 változott a csatorna kiosztás... márciusbam fizettem elő, azóta ez a 6. értelmes csatorna amit kinyírtak... szeptembertől pedig -10HD csatorna. Érik a felmondás. Kár, hogy hűséges, a kötbér 75.000
100%-hogy ő az, mert van egy fotó Vágáschi apuval és a kommentekből is kiderül, hogy ők voltak a Vágáschiak.
Ha már korábban megtalálta valaki, akkor bocs, csak azért linkeltem be, mert valamikor még az is felmerült, hogy Molnár Mátyás, a sportriporter volt Matyi 1.0.
Szuper! Köszönöm! Nekem a kedvencem! Tavaly láttam egy érdekes rendezést élőben, előtte 4-5 éve, korábban pedig gyerekként még a '90-es években. Utóbbi klasszikus rendezés volt, 18-19. századi kosztümös előadás. Előbbi -amit tavaly láttam- elég érdekesen értelmezte a dolgokat:
modern formában dolgozta fel. Elég 21.századi lett. Megjelent benne az internet: laptop, táblagép, okostelefon és társai. Autóval közlekedtek és repülővel utaztak. A felnőtt fiatal szereplőknek érdekes foglalkozása volt: youtuber ffi., influencer nő.
Akkor az előadás közben borzalmasnak találtam, főleg azért évek óta szerettem volna megnézni, mindig későb értesültem róla, így elfogytak a jegyek, nem volt partnerem.... féléve megvolt a jegy és tényleg izgalommal telve vártam..... Szerintem ezért éltem meg az előadás alatt borzalmasnak. Utólag már inkább érdekesnek találtam és aktuálisnak. De ott helyben és közvetlen utána pár napig nem jött át a mondanivalója, modernt vetületen át.
Most pedig egy programajánló, hátha van még, akit nem bosszant:)
A Mezzon holnap 16.30-tól a Varázsfuvola lesz látható.
Korábban odanyilatkoztam, hogy a rendezés egy operánál másodlagos, itt az ellenpélda.
Ez egy kimondottan érdekes előadás.
A Varázsfuvola amúgy is tág teret nyújt az értelmezéshez, a zene pedig átsegít mindenen, mert az ugyebár Mozart, talán még ő maga se találna benne hibát.
De azért nézzük bárhonnan, ez végső soron egy mese, egy bájos kis történet, bár én egy durva gyermek elhelyezési perként szoktam definiálni.
Amúgy egy magyar énekes, Bretz Gábor hozza Sarastrot, nem is rosszul, oké, hát nem egy Székely Mihály, de olyan énekes aligha születik a közel jövőben.
Maga az előadás kimondottan zavarba ejtő.
Az első felvonásban mindenki fehér.
Fehér rokokó ruhák, fehér parókák, fehérre festett arcok, a színpad is teljesen fehér és olyan az egész, mintha tükrözve lenne.
2 Tamino van, meg 2 Pamina, csak Sarastroból, meg Éj Királynőjéből van 1-1 db.
Aztán a második felvonásban az egész sárgára vált és kicsit olyan, mintha egy koncentrációs táborban lennénk.
Ja, a második felvonás elejét el se mesélem, azt látni kell:)
És a rendezés arra koncentrál, hogy a próbák, amiken hőseink átmennek, bizony veszélyesek.
Ez általában el van kenve, átugrálnak a tűzön és passz, úgyis tudjuk, hogy sikerülni fog nekik.
Itt viszont nem!
Teljesen leáll az előadás és jön először egy csomó vak nő, akik elmesélik, hogyan vakultak meg.
És tényleg vakok.
Aztán a tűzpróbánál megégett férfiak mondják el, hogyan sérültek meg és ez se vicc, az embereknek nincs ujjuk, mert elégett.
Megrázó!
Még emésztem, hogy öncélú-e ez a fajta horror-pornó, de mindenképpen figyelemre méltó.
A Varázsfuvola amúgy is elég ritkán megy, ha valaki nem sajnál 2 és fél órát az életéből Mozart-nak szentelni, javaslom, hogy nézze ezt meg.
Fizikai akadálya nincsen, csak nem szeretek lopni.
Fizetek a TV-ért, ha valamelyik magyar adón lemegy egy műsor, akkor azt megnézem, ha senki sem adja le, akkor elkérem a torrentes barátomtól.
Ha valamelyik adó leadja, csak valamiért nem tudtam megnézni, akkor már letöltetem, mert fizettem a csatornáért, nem okoztam kárt, ilyen volt a Better call Saul, pl.
Tudom, furcsa ez, pláne manapság, amikor simán fel lehet ülni ingyen egy magánrepülőre, mert az amúgy is megy, de én már ilyen régivágású vagyok, nem is lesz belőlem soha miniszterelnök, másfelől börtönbe is nehezen kerülhetek...
Nemrégen valaki elspojlerezett egy Trónok harca epizódot, mert valami hiba folytán kikerült a netre korábban, nem kicsit voltam bosszús.
Fizetek azért, hogy legyen HBO-m és akkor egy tolvaj lelövi nekem a poént, mert ő volt olyan ügyes, hogy már hajnal 4-kor ellopta a produktumot, és még csak nem is értette, hogy mi a probléma...
Most nézem az HBO videotárat, de nincs rajta a Black Mirror, aztán látom, hogy ez egy Netflix sorozat.
Az első két évada még az HBO-n ment, annak van szinkronja. Az általam említett epizódnak persze már nincs. De felirat minden részhez van. Mi az akadálya annak, hogy letöltsd vagy online nézd?
Én sajnos nem láttam, nehezen nézek meg olyan sorozatokat, amik nem mennek hivatalos magyar tv-n, de tényleg nem tudok mást csinálni, mint elkérni a barátomtól, mert rosszat még nem olvastam a Black Mirror-ról.
Írhatnék vissza neki levelet, de a saját címemről jött, ezt ugye nem egy nagy truváj megcsinálni és a visszakövetésből jött a vietnami telekom, ennél pontosabban nem tudom beazonosítani.
Most megnéztem az előző hasonló tartalmú levelet, az egy japán távközlési cég tartományából jött.
Persze elkezdhetnék leveleket írogatni ezeknek a szolgáltatóknak, de sok értelmét nem látom.
A lényeg, hogy ezek nem törtek fel semmit, nincs náluk semmi, csak próbálkozgatnak, nehogy valaki bedőljön!
Nem tudom, érint-e valakit, de ma kaptam a második zsaroló emailt, hogy ugyanis az ügyes hacker a számítógépem kameráján keresztül felvett engem, amint éppen pornót nézek és a felvételt a telefonom, miután azt is feltörte minden kontaktjának el fogja küldeni.
Hacsak nem fizetek neki 1000 dollárt bitcoinban, de üstöllést.
Hogy nézek-e pornót, az egy dolog, de a kamerám a gép vásárlásának pillanatától le van ragasztva fekete szigszalaggal, azon keresztül ha bárki bármit felvett, csak gratulálni tudok hozzá.
Most kicsit utána mentem és a vietnami távközlési vállalat vpn-jén keresztül jött a levél.
Nehogy valakinek eszébe jusson pénzt adni ezeknek a wannabe hackereknek, nem törtek ezek fel semmit!!!
Feltételezem, hogy a facebook feltörésekor került ki egy csomó felhasználói adat, azzal sáfárkodhatnak a darkweben és így esnek be ezek az afrikai örökösökre hajazó levélkék.
Még kicsit bosszantanak és én fogok kibaszni velük...
A Rátonyi hasonaltért jár a nap kommentje cím. Azt kihagytad, hogy nem csak jól nézett ki, de tehetséges is volt, míg ezek közül egyik sem mondható el a példa másik felében szereplő mócsingról.
Biztosan volt ilyen is, de pl. a szülővárosomban pont 2006 után volt látványos fejlődés, mikor Fideszes polgi lett, akinek már régóta voltak tervei épült sok minden, és nem adósodtak el, legalábbis 2009-ig tuti nem, dolgoztam is ott egy rövid ideig.
Viacolor az már vagy 2006 óta fogy ipari menyiségben mióta mennek a nagy EU-s vasútfelújítások, akármelyik felújított vasútállomást vagy megállóhelyet ha megnézed ugyanolyan egyen viacolor szürke térkő, elsodrási határon piros, szabványos, mindenhol pont olyan. Nem biztos, hogy ez is előírás, hogy pont ilyen legyen de az igen, hogy szabványosnak kell lenni, Bp környéki elővárosi vasútvonalak nagy részénél ez már megvolt, Fehérvár,Cegléd, Sülysáp felé ha megnézitek minden megállóhely és állomás ugyanúgy néz ki. Százhalombatta felé most csinálják és Hatvan felé is.
klik-et azt adom szokásos módszer ott szívták meg, ahol jól működött a rendszer és szét lett barmolva. Azok jártak megint jól, akik addig szartak bele, és nem csináltak semmit. Hulladékkezelési holding ugyanaz, ahol volt normális kukás cég ott szívás ahol nem volt ott legrosszabb esetben is ugyanolyan szar maradt.
A kormány meg átvállalta az önkormányzatok adósságát, nem ingyen persze, cserébe, önállóságot megnyirbálta, iskolák üzemeltetését átvette a KLIK stb. Volt, ahol jól jártak vele, de pont ott, ahol felelőtlenül és ész nélkül nyújtózkodtak tovább, mint ameddig a takarójuk ért, akik meg nem, azok szívtak.
Ez a következőként történt:
2006 után a települések többségében fideszes polgármester, vagy fideszes képviselő testület lett.
Ezek központi utasításra adósították el a saját városukat olyan beruházásokkal, amik soha nem térülnek meg.
Ezt ők pontosan tudták, emberek ezreit kellene picsán rugdalni és börtönbe tölteni emiatt...
Viacolort ebben az országban soha annyit nem adtak el, mint akkor, minden, de a szó legszorosabb értelmében minden faluban sportcsarnok épült, amit nem hogy megtölteni, de fűteni sem tudnak az önkormányzatok.
20 év múlva ezen sportcsarnokok mindegyikének fák fognak kinőni az oldalukból.
A szombathelyi stadion csak most lett kész és nincs ember, aki hajlandó lenne üzemeltetni.
Ezeket az adósságokat vállalta át a kormány, de az konkrétan azt jelenti, hogy a mi pénzünkből kifizette másodszor is Orbán elvtársat.
A KLIK-ről ne is beszéljünk, egy működő rendszert volt elengedhetetlen szíjjelbaszni, a kuka holding 5 éve létezik és még mindig nem képesek kiállítani egy szájbabaszott számlát, de a szemetet cserébe már nem viszi el senki, működő cégeket tettek tönkre és nem csináltak helyette semmit, mert konkrétan nem értenek semmihez.
30 éve polgármester, nyilván a megfelelő fizetéssel, nyugdíja lenne bőven.
Talán az egyik utolsó fideszes, aki nem lop, fogni se nagyon tudják.
Valójában fogalmam sincs, hogy mi marasztalja?
Vagy tényleg elhiszi hogy attól, hogy most éppen Gulyás Gergellyel jóban van, ahogy Lázárral nem volt, akkor most ő fújhatja a passzát szelet?
Tök kurva mindegy, hogy melyik kormányzati hologrammal van milyen viszonyban, ha ebben az országban minden pénzt, de az utolsó fillérig Orbán elvtárs oszt.
És amúgy tényleg nem akarok túlságosan rosszmájú lenni, de Tarlós elvtárs mit tud felmutatni 8 év alatt?
A Várkert Bazárt? Azt is Orbán elvtárs építette, olyan is lett. (Nota bene, ma olvasom, hogy 1 millió forintos csináltatott öltönyök állnak úgy rajta, mint tehénen a gatya, ez amúgy a teljes országunkat kiválóan jellemzi...Bassza már meg a radai rosseb, de amikor Rátonyi Róbert volt az operett-országunk megtestesítője, az legalább snájdig volt, most ez az állítólagos Mészáros Lőrinc meg nem az...)
Vagy mit?
Hát már a szemetet se viszik el, lassan olyanok leszünk, mint Nápoly, ott is a maffia intézi a szemét szállítást...
Voltak végletek, pl. egyes városok mint Százhalombatta, ahol ott volt a MOl finomító tényleg úszott a pénzben vagy pl. Érd, ami nagy város, agglomeráció, de a többség, Bp-re jár dolgozni adót viszont ott fizet, helyi adókból bevétel hatalmas volt stb.
Máshol meg sok önkormányzat felelőtlenül nyakló nélkül ugrott bele mindenbe, hitelre felvett hitellel hiszen pályázat, csak önrész kell, nembaj ha nincs hitelt veszünk fel, és a végén úsztak az adósságban. Talán Esztergom volt az, ahol gyakorlatilag csődbe mentek, olyan szinten, hogy nem volt közvilágítás, mert a villanyszámlát se tudták utána fizetni.
A kormány meg átvállalta az önkormányzatok adósságát, nem ingyen persze, cserébe, önállóságot megnyirbálta, iskolák üzemeltetését átvette a KLIK stb. Volt, ahol jól jártak vele, de pont ott, ahol felelőtlenül és ész nélkül nyújtózkodtak tovább, mint ameddig a takarójuk ért, akik meg nem, azok szívtak.
Sokkal egy jobb egy átlagos közutálatnak örvendő, minden szálon tőlünk függő, kiöregedő, illúzióit vesztő, az államszocializmusban szocializálódott báb, mint egy tőlünk két évtizeddel fiatalabb, még nem teljesen leharcolt, nem teljesen kompromittálódott, a rendszerváltás után felnőtt konkurens.
Az a durva, hogy lényegében kiszállni sem lehet a nagy öregeknek. Annyi mozgásterük sincs, hogy 70 körül azt mondják: köszi, ennyi.
Meglepődtem, hogy Pista bátyjánk bejelentette, hogy indul. Mert tavaly ahogy megnyerte, másnap közölte ez az utolsó ciklusa. Már az utódja is megvan, egyban tanítványa és bizalmasa egy fiatal ember, akiben maximálisan megbízik. Akkor rákérdeztek többek, hogy Kocsis Máté? Csak hallgatott és somolygott. Még nyáron is készpénznek vettem volna, hogy a Fidesz színeiben Kocsis Máté indul.
A legnagyobb baj az, hogy egyetlen főpolgármester jelölt sem ígérhet felelősséggel semmit.
Felelőtlenül persze ígérgethet...
Ugyanis a szó legszorosabb értelmében nincsen pénze a városnak semmire.
És amúgy a többi városnak, falunak, településnek sincsen, mert pártunk és kormányunk nemes egyszerűséggel nem ad neki.
Eddig azért kellett szurkolnunk, hogy Tarlós elvtárs fusson neki egy újabb ciklusnak, mert akkor legalább lesz választás, ha nem vállalta volna, akkor jöttek volna a fő- és alispánok.
De lényegi különbség így sincs.
Nincs már olyan, hogy önkormányzás, nincs szubszidiaritás elve, nem dől el helyben lényegében semmi.
A rendszerváltás után az iparűzési adó egy az egyben a településeknél maradt.
Ebből persze lettek anomáliák, mert például Százhalombatta a szó szoros értelmében fuldoklott a pénzben, már tényleg mindent megvettek, amit bárhol árultak és még mindig meg volt a fele, máshol meg nem jutott buszmegállóra, de mára ez oda jutott, hogy lófaszt kapnak a települések a náluk megtermelt jövedelem után, de azt legalább a seggükbe.
Most csináltak Tarlós elvtársnak egy fővárosi közmunkák tanácsát, aminek ő a társelnöke, egy újabb plecsnit tehet ki magának a falra (egyébként bármilyen bizarr, ezek tényleg imádják a színes, szalagos jelvényeket, vitrinbe teszik, láttam...), de vajon ki fog egy beruházásról dönteni?
Ő, vagy a másik társelnök?
Egy szaros buszt se vehet a városnak, mert jön Orbán úr és elveri a száját, hogy buszt (is) csak tőle lehet venni, háromszoros áron, pénzt meg majd szintén ő ad hozzá, hitelbe, évi 30%-os kamatra.
Ha netalán egy nem kormánypárti ember nyerné a választást, ugyanúgy egy nap alatt húznák ki alóla a szőnyeget, ahogy egy nap alatt baszták az anyjukba a lakástakarékokat.
Nem hogy ígéretekre nem lenne pénz, de a főpolgi saját fizetésére se.
Amúgy szerintem paradox módon, azèrt mindennaposak a budapesti dugók, mert nagyon szűk keresztmetszeteken megy át a forgalom, mert már eddig is nagyon sok terület lett kvázi elve a forgalomtól. Minden zárványosítva van, így a csúcsidőben brutálisal a dugók.
Ezt simán mev lehetne oldani úgy, ha s reggeli, ès esti dugó idejèn inkább liberalizálva lenne a közlekedès, ès nem szigorítva.
Egyébként, minden viccet félre téve, ha egy főpolgi jelölt azt mondaná, ha ő nyer, akkor nem lesz ez, hogy egyik parkoló társaság , másik társaság, a másik utcában már másnak kell fizetni...na az már egy óriási piros pont lenne
Meg mondjuk seggbe rugdalná a taxis hiénákat...és tiszta normális tömegközlekedés...én már beérném.
Ja, meg legyen pénz arra, hogy a várost takarítsák! Ne bokáig kelljen a szemétben járni, legyenek budik! Legyen több nyilvános WC.
De lehet már a több nyilvános WC ötlete is sci-fi.
Igen...csak épp jön egy hülye, hogy minden autót kitiltani...és mindenkinek tetszik. Ahelyett, hogy a reális normális dolgokról beszélne, mint az átmenő forgalom csökkentése
Amúgy én is indulok a Budapest főpolgármestere címért
A Duna két oldalára teszek egy-egy teleport kaput , és így nem lesz gond az áthaladó forgalommal. Teleportálni pedig lehet, igaz egyelőre csak atomokat, vagy csak fotonokat, de oldják meg a fizikusok. Nekem KONCEPCIÓM van.
Aki pedig nem ért velem egyet, az benzingőzös autofetisiszta és büdös Budapestet akar.
Am. ezen annyira felbuzdult a város vezetés, 2013-ban szinte az egész kerület egy fizető parkolóvá vált. Nincs olyan hely, ahol ingyen lerakhatnád az autód. Az összes lakó-pihenő övezetet 30km/h és fizető P zónává nyilvánították.
Direkt nem mondom meg melyik kerület, kíváncsi vagyok tudjátok-e. Anno azért nagy visszhangja volt. Aztán a köv. önk.választásoknál megint megszavazták ezt a bagázst. Gyorsan felejtenek a választók. Ti mennyire? :) Na mindegy.
Pedig próbálkoztak vele, kísérleti jeleggel a lakótelep nagyobb részében. Bukott is vele a polgármester 2010-ben. De az új vezetés is csak 12-ben adott kedvezményes parkolási lehetőséget.
Hozzáteszem amikor egészet bevezették, igazi proli negyed volt. Minden második autó 1x éves Swift, vagy 2x éves vacak, Astra, Kadett stb. 1-2 újabb autó volt, rendre a lakó céges autója.
Jegyárak valóban magasak, csökkenteni kéne. Mellette időalapú jegy, akár több is pl. 5 perces jegy olcsóbban mint egy 90 perces. A BKV-nak is jobb ha pl. a 100ft-os jegyet mindenki megveszi mintha 400 ft-os jegynél a többség bliccel. Már régesrégen működnie kéne a Rigónak, azaz az e-jegynek csak épp töketlenkedés megy folyamatosan ott is, annak semmi értelme, hogy biztonsági őrök állnak a metróbejáratnál és nyitott szemel alszanak, és/vagy szarnak az egészre, mert nekik aztán mindegy, vagy épp elsőajtózásnál a sofőrre hagyják az ellenőrzést is, a többség nem is foglalkozik vele, igazuk is van, én is ezt tenném, mit bánom én, szálljon fel mozijeggyel is ha jön ellenőr és pótdíjazza az ő baja. Beléptető kapukkal chipkártyás jeggyel nem lenne probléma, a beléptető kapu nem szól be, nem néz csúnyán nem ijed meg rosszarcúak fenyegetik és "csoportos kedvezmény"-t érvényesítve mennek be ingyen, és nem működik a "kiszedlekafűkéébűűű" sem. Ha van jegyed utazol, ha nincs akkor nem.
Érdekes megoldás, én eddig mindenütt csak olyanról hallottam, hogy az adott kerületbe bejelentett lakosok legalább egy autóra igényelhetnek ingyenes parkolást biztosító kártyát.
Ilyenről, hogy valaki még a saját háza előtt sem állhat meg ingyen az autójával, amikor hazamegy, még nem hallottam.
Nálunk régen ahol laktam a panel előtti parkolókat is fizetőssé tették, levették a lakó-pihenő övezet táblát és mellé kikerült 30-as és fizető parkoló övezet. Akkor autónként a lakóknak is fizetni kellett havidíjat, havi szinten akkor (kb. 9-10 éve) akkori felnőtt BKV bérlet ára volt. Mi lett?
1. válság volt, tehát az emberek kevesebbet használták az autót, sokan el is adták
2. parkoló díj hatására mindennél többen adták el az autót, foghíjas lett a parkoló alaposan
3. ezáltal érezhetően többen lettek azon a szerencsétlen egyetlen buszjáraton ami a környéken járt..... 4 év után csuklós is lett (éljen!) 4. Ha jött az ellenőr a jármű 80% leszállt.... az autó fenntartása és parkolási díj helyett, bliccelt.......egy idő után első ajtós lett. Ekkor már 2012 írunk és más a kerület vezetése, és társadalmi nyomásra és kezdeményezésre a kerületben lakók ingyen parkolhattak. Kb. félév és megint sokkal-sokkal több autó lett a házak előtt, a buszon kevesebbet. 2015-től megint szóló busz és lézengenek rajta.
Célforgalom, ez a lényeg. Az átmenő forgalmat kell minden lehetséges eszközzel kitiltani. Forgalomcsillapítás, ingyenes elkerülő, dugódíj stb.
Ez a kulcs, pontosan!
De én írtam útnyilvántartást éppen eleget, pontosan tudom, hogy a városon átmenő tetszőleges útvonal 30-50 kilométerrel kevesebb, mint az M0.
Ez azért horrorisztikus szám, lássuk be, mert százalékosan ez akár 30-100%-ig terjedhet.
De akár forintosíthatunk is, szorozzunk be minden kilométert 120 forinttal, 4.000.- és 7.000.- Ft közötti árak jönnek ki egyetlen útra.
Ezt egy vállalkozó akár még érvényesítheti is, ha tudja, de aki erre jár munkába, az hogyan forintosít?
És az M0 befejezésére még csak prognózis sincsen, mert 2-3 ezer lakosú falvak blokkolják az egészet.
De térjünk vissza a belvárosi lakosokra.
Aki ott él, annak a legkevésbé sem érdeke, hogy most már az egész belváros egy baszom nagy legénybúcsúvá lényegüljön át.
Ő mit kap azért, hogy onnan kitiltják az autókat, vagy radikálisan megdrágítják a bejutásukat?
Ha neki mostantól nem 3 ezerért száll ki a mosógép szerelő, hanem 10 ezerért, azt kifizeti ugyan, de mi az ellentételezés?
Hogy hányásban bokáig botorkál ki a saját háza kapuján, mert aki azt neki jóindulatúan, az élhető főváros emblémájaként oda csinálta, az közben békésen alszik a peremkerületi házában, mert oda valahogy a belvárosi mamókák nem kívánkoznak csajos estét rendezni?
Pedig kibaszottul felháborodna, ha az ő háza előtt üvöltené 30 ember az aktuális fosadék mulatós nótát, talán még a törvényt is segítségül hívná.
Szóvak ezért lenne érdeke azoknak az ugyanolyan budapesti polgároknak?
Nem nem. Van autó forgalom, aki ott lakik és aki árut szállít bemehet. Ez nem azt jelenti ,hogy nincs autóforgalom. Ha csak az mehet be aki ott lakik /árut szállít, az már épp elég nagy forgalom
Igaz, nem jártam Londonban, de a google maps képei alapján...én autókat, buszokat, furgonokat, taxikat látok, jó az is igaz, nem tűnik olyan nagynak az autó forgalom , szóval nem autómentes és nem sétáló város.
A két dolog nagyon nem ugyan az. Amiről Puzsér beszélt, az az autók 100%os kitiltása. Míg ezzel szemben, nyilván létezik olyan, hogy amennyire csak lehet a forgalmat korlátozzák, egy főváros belső kerületeiben.
mondjuk Puzsért ismerve ő a létező legradikálisabb megoldásában hisz a kérdésnek. amit aztán persze nem tudna megvalósítani, még ha valami csoda folytán meg is választanák, így egy értelmes megoldási esély megy a sutba, és marad a full benzingőz.
Londonban a City elég nagy, az ott a helyi belváros negyed és ott autóforgalom nincs. Aki ott lakik vagy oda árut visz, vagy kemény pénzeket fizet a behajtásért az mehet, egyébként senki más. Japánban Tokió még brutálisabb, az már tényleg a ló túlsó oldala. Autót akkor vehetsz ha van hová parkolnod vele, évekig várhatsz rá mire a szűk kínálatból felszabadul egy, mert nem minden lakóparkhoz épült anno mélygarázs is, és nem annyi, hogy mindenkinek jusson pláne nem úgy, hogy 3 vagy akár 4 autó is legyen egy családban. Emlékezzetek az első Szomsza részre a buborékos verzióra. Gazdagréten 0.5 autó/lakás kapacitásban gondolkodtak parkolóhelyeknél. Ma meg már nem ritka, hogy 2 autó is van egy családban, még a 3 sem annyira, mikor az idősebbik gyerek is vesz valami tuningolt roncsot.
Kitiltani az autókat nem kell, mélygarázsokat is lehet építeni, pl. és akkor utcai parkolás megszüntetve, de igen, aki ott lakik vagy oda árut visz az mehessen. Ahogy itt is írva volt ha nem is ingyen, de jelentős kedvezmény a dugódíjból meg parkolásból. Más országokban van ,ahol Telekocsi elv megy kedvezményt akkor kapsz a dugódíjból ha legalább hárman ülnek a kocsiban. A belváros fő gondja nem az, hogy az ott lakók autóznak, ha csak ők ülnének autóba és csak az menne be, akinek muszáj nem lenne gond. Senki sem mondja, hogy pl. az áruszállító furgon ne mehessen be a belvárosba és a rácsos linzert meg a tonhal konzervet kézben hordják be a kisboltba, vagy, hogy a villanyszerelő meg az asztalos, aki viszi az összes szerszámát ne mehessen be. Az is menjen autóval nyugodtan, akinek ragyogóan tiszta öltönyben kell megérkeznie a tárgyalásra vagy a belvárosban lakó családanya, aki a város különböző pontjaira viszi és hozza a gyerekeit és hazafele menet még beugrik nagybevásárlásra is. Célforgalom, ez a lényeg. Az átmenő forgalmat kell minden lehetséges eszközzel kitiltani. Forgalomcsillapítás, ingyenes elkerülő, dugódíj stb.
Én most is azt gondolom, hogy egy normális országban, kompromisszumos megoldások lennének. Tehát: nem kitiltani kell sokszor tízezer ember autóját egy területről, hanem csökkenteni az autóforgalmat. Aztán persze lehet csinálni pár sétál utcát, parkosítani.
Ez egy reális, hasznos megvalósítható elképzelés. Persze ez sem bolna egyszerű, sok időbe és még több pénzbe kerülne, és persze akarat is kellene hozzá.
Ki tiltani a belső kerületekből minden autót? Ez meg egy baromság.
Most komolyan:
Az ott lakok majd sétálnak több km-t gyalog, a lezárt kerület határokról?
A kocsijukat hova teszik? 5 km-el arréb a külső kerületekben? Ja tudom, olvastam a puzséristák véleményét: adják el. Aki ott lakik, ne legyen kocsija.
Áruszállítás? Majd kézbe viszik be? Vagy éjszaka? Ki ne örülne, ha egész éjjel csak árú szállító kamionom dübörögnének.
Turisták, szállodai vendégek? Már látom is magam előtt a boldog külföldit, aki megérkezik Feri hegyre, ahol átvágja a taxishiéna, megcsodálja a várost a gyorsforgalmin, a kerülethatáron lerakják, majd pár km-t sétál a motyójával a szállodáig. Taps-taps-taps.
Na és hidak? Akkor több híd kiesik az az autóforgalomból, hogy lesznek pótolva?
Tömegközlekedés?
Merre terelik el, az átmenő forgalmat?
Külön kedvencem, hogy erre az a válasz ,hoy nem kell ezen gondolkodni, majd meg lesz oldva. Hogy? Meg : más városban is van ,hogy le vannak zárva utcák.
Hát nem tudom...melyik fővárosban van lezárva teljesen, egy ekkora terület, ennyi lakossal?
Aki nem tudná: A vártól a Deák térig, Jászai Mari tértől, a Fővámtérig. Ekkora terület, ennyi lakossal. Lehet van rá példa, nem tudom.
Illetve, hogy Puzsér is egyből úgy csinál, hogy aki nem ért egyet, az agymenésével, az biztos egyből egy benzingőzt akaró fasz, aki imádja a koszos mocskos büdös várost, és a budira is autóval megy.
Ez is milyen baromság már? Miért kell végletekben gondolkodni? Szerintem mindenki élhetőbb Budapestet akar, és mindenki szeretné ha kisebb lenne a forgalom , mindenki szeretne jobb levegőt, de azért reálisan.
ezt is nagyon utálom: soha nincs semmi kompromisszum: tilcsuk be. Meg ha nem X oldalán állsz, akkor Y. Ha nem fekete, akkor fehér. Ha nem Fidesz akkor Soros. Ha azt mondom: nem minden bevándorlót kell beengedni, náci vagyok, azt mondom segíteni kell a rászoruló bevándorlókon migránssimogató.
Bár ha így nézem, Puzsér mégis csak jó politikus jelölt, hiszen , populista baromságot beszél, és csak végletekben gondolkodik, aki nincs velünk az ellenünk. Bele fér a sorba, olyan mint a többi.
És hogy a végére kicsit Szomsza-komforn legyek: akkor Taki bácsi mivel kerensé meg a napi betevőt, ha nem taxizhaz? Vagy áttérne, a riksákra, és azzal fuvarozná a a lezárt kerületekben a Deziré által odahozott külföldre szakadt honfitársainkat?
Nekem örök problémám, hogy azok akarnak sétáló Budapestet, aki nem ott laknak.
Jöhessenek be a halál faszáról, mert Budapest ma nagyjából egy 30x30 km-es terület és jöjjön ő be sétálni Pesterzsébetről sétálgatni a belvárosba, mondjuk a kiskörúton belüli területre.
Mert neki az úgy lenne kényelmes.
De a kiskörúton belül éppen olyan emberek élnek, mint ő azzal a különbséggel, hogy ha a belvárosi lakos haza akar vinni egy karton, cca 10 kilónyi ásványvizet, akkor azzal 1 km-ert kell sétálnia, amit a pesterzsébetinek nem kell megtennie, mert ő evidensen a háza előtt parkol.
A belvárosi sötét bunkó meg ne vihesse ezt be a házba, mert a pesterzsébeti ott akar fekve hányni és nehogy már átmenjen közben rajta egy autó!
Ki lehet persze költözni a belvárosból, de miért is kellene?
Valaki vett ott egy lakás, már 30 éve is 10-szerese volt az ára a pesterzsébetinek, azért vette, mert jó volt az elhelyezkedése és most jön egy pesterzsébeti és kitúrja a picsába? Hát hogy a tekergős faszba már??? És mindezt azért, hogy ő ott hetente csinálhasson eg "csajos hétvégét" úgy, hogy ne kelljen seggrészegen kikerülnie egy rezidens lakó visszapillantóját?
Hát bassza már meg!
Hogy ha meg az az érv, hogy a holland legényturista hányhasson kényelmesebben, azt kell mondanom: kurva anyját!
Roppantul sajnálom, de a belvárosban lakni sokszor szar, sokszor meg jó, alapvetően egy kompromisszum, de nehogy már ez a külföldi és belföldi hordák miatt változzon meg!
A véső tanulság persze az, hogy ez esetben Puzsér előáll egy érvvel, ami mindenkinek büdös lesz egy kicsit, mert hülye is ez az ember, meg még hülyeségeket is beszél, nekünk még a szar is büdös, ezzel szemben a másik oldal lelkesen szavaz le Tarlós úrra, mert mivel semmi konkrétumot mond, semmiféle kétely nemis merül fel bennük...
És ez a kibaszott kurva nagy lófasz, ami mindannyiunk seggében köt ki...
Bónusz kérdés: Te, személy szerint hol is laksz?
És ha valaki elkezd majd csodálkozni, hogy Puzsért el fogja kezdeni erősen tolni pártunk és kormányunk médiája, annak innen kívánok pálinkás jó reggelt!
M4 nincs készen az a fő baja. Még egy 1 km kb. és Gazdagrétet is elérné ha már ontopik és helyből jobb szolgáltatást adna a belvárosig, mint a 8-as busz. Onnan meg már simán mehetne tovább Budaörsig, P+R mellé valahová. 41-es villamost is hülyeség volt anno Kamaraerdőig visszavágni mondván ott a város határa, milyen jól jönne most a budaörsi bevásárló központnál, hiszen ott volt a végállomása sokáig, előtte meg Törökbálinton. Másik oldalt meg Újpalotáig kéne megépíteni vagy legalább a bosnyák térig.
67-es villamos és a 44-es is jó viszonylat volt, csak miután a keletiig visszavágták felszedve a síneket Rákóczi úton már tényleg nem volt semmi értelme. Budaáig ha meglennének a sínek akkor a 67-es villamos is jól jönne most. Ami most Rákóczi úton zajlik meg a Thököly-n a 7-es buszcsaláddal meg az 5-ös busszal az egy több mint 20 éve tartó villamospótlás, annyi már busz ,hogy nem tudnak haladni egymásba érnek és mind tele van, oda kötöttpálya kell.
Még örülhetünk ,hogy anno a 80-as években nem épült meg a 4-es metró, mert akkor ismerve a helyzetet, a metró miatt biztosan nem lenne most se 47-es se 49-es villamos vagy max. a Móriczig, ott el lenen vágva minden sőt szerintem Újbuda központnál lenne a 47-es és a 41-es végállomása is. Ha pedig a tervezett szárnyvonal megépül a 2-es metrón Budagyöngyéig, mert ilyen terv is volt, most a 61-es villamos a Széll kálmán téren ér véget és Szilágyi Erzsébet fasor ugyanolyan faltól falig lebetonozott városi autópálya lenne mint Rákóczi vagy a Thököly út.
1-es villamosnál ismert a probléma, Kelenföldön már eleve 4 vágányos végállomást építettek, oda már el fog férni a sok villamos. Az igazi az lenne ha alagúton vagy hídon át átmenne Gazdagrétre is a pályaudvar alatt.
Én magamból indultam ki és nem hiszem, hogy egyedül vagyok.
Ma is benn voltam Pesten, leraktam a Fehérvári útnál a kocsit, felszálltam a meghosszabbított 1-es villamosra, és úgy suhantunk el az autók mellett, hogy gratulálni tudtam magamnak, és nem bántam a plusz villamosjegyet sem. Ahová mentem, tudtam volna parkolni, de kimondottan azért szálltam át, mert tudtam, hogy a Lágymányosi, meg a rá és róla vezető utak nagyhalál olyankor. Persze nem gyakori, hogy nem csak az idegeimet kíméltem az átszállással, hanem időben is nyertem (hiába, a kötöttpálya előnyei), de erre szívesen átszállok.
Hazafelé is ez volt egy darabig (még a Soroksári úton, a Nemzeti előtt gyalogoltam bőven a megálló felé, mikor elment előttem egy autó, amit megjegyeztem, ezt simán beérte a villamos a Szerémi útnál, igaz, ott kicsit megindult a kocsi és megint lehagyott minket, de mondom, kb. 3 percet még gyalog mentem onnan, ahol Pesten láttam, szóval szerintem érvényes döntetlennek nyilvánítani a versenyt).
Ami csak azzal romlott el, hogy a BKV azért nincs a helyzet magaslatán, ugyanis a(z ideiglenes) végállomás előtt annyiira feltorlódtak a villamosok, hogy nem, hogy a mi villamosunk nem tudott rögtön beállni, de már várt előttünk egy, aki szintén nem, hogy két benn álló villamosnak is ki kellett állnia, mire végre befutottunk a végállomásra. Ezzel az a gáz, hogy a vezető nem szólt, mi van, úgy, hogy többen ültünk békével egy ideig, aztán meg már nem békével, hanem idegesebben, de akkor még azt gondoltuk, most már biztos be fogunk tudni állni, de nem, mert két vilunak kellett elindulni, hogy hely legyen)
Buszra (néhai 103) viszont tuti nem ültem volna át, mert azzal ugyanúgy állok a dugóban. (játszott még a variáció, hogy bemegyek a Bogdánffy útig, és onnan négyeshatossal folytatom át a Petőfin, és onnan gyaloglok, de ott fizetős volt a parkolás, és még több lett volna a gyalogos rész, mint a Lágymányosiról.
(persze nem lehet mindenhová kötöttpályás közlekedést tenni, de nem biztos pl. hogy a néhai 67-es villamos akkora baromság volt... csak aztán felszedték a sínt, és lett jó hetes busz (ami szintén nem megy rosszul, ahol busz sáv van, csak nincs mindenhol)
Ja, és persze az egészhez az kellett, hogy tudjam, hogy hol lehet még normálisan leparkolni az egyes déli végállomása környékén, de ha még már el is menne az egyes Kelenföldre, ott nem tudtam volna parkolni, mert nem reggel jöttem be, tehát azért csak beljebb jöttem, mint kellett volna, "feleslegesen" pufogtam az Egérúton meg az Andor utcán.
Mert a legjobb az lett volna, ha addig sem kell bejönni, hanem, ha megvan a metró Budaörsig, és csak odáig kell menni, mert hazafelé a Tétényi úttól az Őrmezői lekanyarodásig ráadásul lépésben jöttünk. Tudom, hogy a négyes metró meg az ő kihasználtsága, de ahogy most van, tényleg akkor lenne értelme igazán, ha kijjebb menne, és ott csinálnának egy normális méretű parkolót az agglomerációnak.... (egyébként azt is csináltam már, csak akkor máshová mentem, hogy a budaörsi vasútállomásról bementem a Déli pu.-ra és onnan villamosoztam Óbudára. Az is jó volt. Én nem szeretek városi dugóban állni, semmi bajom a tömegközlekedéssel, csak értelme legyen használni....)
Szóval, egy csomó mindent kéne és lehetne tenni addig is, míg meglépik a sarcokat....
Igen, ez valós probléma. A budaörsi buszsáv nem volt rossz ötlet, csak hamar visszakoztak, nem kellett volna.
P+R-nél igen valós probléma, hogy ott tárolják környéken lakók is a kocsikat, de erre is lenne megoldás, egyszerűen pl. fizetőssé tenni, de pl. BKV bérlettel, ingyenes lenne, regisztráció, rendszám BKV bérlet sorszáma stb. Ha van bérlete akkor valszeg tényleg arra használja, amire való, és csak addig megy autóval onnan tömegközlekedik.
Nem a benzinárakon múlik meg a parkoláson, akinek egyszer odanőtt a seggéhez az autó, az nehezen válik meg tőle. Mondván ha már van akkor használjuk, na meg nálunk még mindig ott a mentalitás, hogy akkor vagy valaki ha autód van és az a nemiszerv meghosszabbításának eszköze, és menő a wc-re is kocsival járni meg villogni vele. Ha magas a benzinár akkor is autózik, akinek odanőtt a seggéhez, akkor is ha csak zsíros kenyérre fussa és 2 ezerért tankol a kúton.
Teljes kitiltás tényleg nem célravezető, dugódíj viszont igen és forgalomcsillapítás, ahol csak lehet, a belvárosban úgysem fér el több autó, nem kell anyni helyet adni a forgalomnak. Városi autópályák felszámolásával a város visszakapja, ami az övé, az ott lakóknak is élhetőbb lesz, lásd. Rákóczi út, milyen volt régen és milyen most.
Magyarországon ez úgy zajlik, hogy előbb bevezetik, megsarcolják, lezárják, AZTÁN talán megteremtik a feltételeit, hogy ne rohadjon meg mindenki, aki nem sétatávolságra lakik a Belvárostól.
Mert nyilván nem azt mondja senki, hogy ami ma van a Belvárosban az oké, de a sima kitiltás baromira nem megoldás. Ilyen benzinárak és parkolási díjak mellett szerintem kevés ember megy be a Belvárosba és parkolgat ott, csak mert az úri kedve úgy hozza.... (emlékszünk még a Budaörsi út egyik sávjának autóbusz sávvá alakítására minden EGYÉB intézkedés nélkül? Igen arra, amit pár héttel később meg is szüntettek, mert annyira jó ötlet volt.)
Szóval, nem a CÉLLAL vitatkozom, hanem kétségeim vannak a megvalósítást illetően.
Egyébként a töketlenség netovábbja az őrmezői P+R is: tényleg alig van benne hely (magyarán kicsi), már nyolckor reménytelen vállalkozás ott letenni az autót, de egyre többet olvasni arról, hogy viszont cserébe -mivel ingyenes- elég sok cég ott tárolja a céges autóit (pl. pizzafutáros autók, flották stb.) 0-24 órában..... Erre most fizetőssé akarják tenni. Amit persze meg lehet tenni, de onnan miért is hagyná bárki a dél-nyugati agglomerációból ott az autóját? Akkor elmegy a célig vagy majndem a célig és fizet ott a parkolásért és még plusz buszjegye(ke)t se kell vennie.
(a probléma ennél persze bonyolultabb, de röviden összefoglalva kb. ennyi) Hogy ezer más megoldás lenne arra, hogy megoldják, hogy ne tárolásra hanem parkolásra használják, az más kérdés, de kétségtelen, hogy ez a legegyszerűbb, mert a kapuk már úgy is ott vannak.)
Nálunk mindig fordítva mennek a dolgok.... persze aztán igaza lesz a nagyokosnak, mert aztán a birka nép meg majd hozzászokik, és átkozódva ugyan, de tűri.
Mindkettő igaz, agglomerációba pl. ki lehetne pakolni sok mindent. Anno abból se volt soha semmi baj mikor valami hihetetlen egyedülálló módon az OFI központ Bp helyett Győrbe került.
Nemrég a földművelésügyi minisztérium is Kecskemétre költözött a Kossuth térről.
Helyi lakosoknak kedvezményt ingyenesség helyet, igen az is lehetne. Bemehet ingyen, aki oda szállít árut pl. boltokba és kész, más nem. Ott lakók kedvezménnyel. Azzal se vesztenénk semmit, ha nagyobb központok a pesti belváros helyett mondjuk Üllőn vagy Maglódon lennének, esetleg Érden vagy Budaörsön.
Ahol pedig csak lehet a tömegközlekedést előnyben részesíteni, buszsávok, villamosra hangolt lámpák, értelmet szabályok felülvizsgálata lásd. a villamos nem mehet 50-nél gyorsabban akkor sem ha ugyanazon az úton párhuzamosan az autók igen. pl. Hungária körút. Na meg pl. lehetne a jegyárakat csökkenteni, és a tarifa rendszer megreformálni. Moszkvában pl. ahol sokkal nagyobb a hálózat, pláne a metróhálózat van csak metróra érvényes bérlet átszámolva kb. havi 6 ezer ft-ba kerül. Budapesten is lehetne. Akár egyvonalas bérlet is, hiszen pl. ha 99%-ban csak egy vonalat használok olcsóbban tudnék utazni. Vagy pl. Prágában ahol a vonaljegy olcsóbb sőt 90 percig érvényes, átszállhatsz vele akárhányszor. A napijegy 1120 ft volt 2 éve. Van még hová fejlődni.
Egyébként nem az autókat kellene kitíltani, hanem azokat az okokat megszűntetni, ami miatt bemennek az emberek autóval.
Minden országos, Pest megyei, fővárosi hivatal a belvárosban van, ahogy a bankok, nagy cégek központjai is, pedig ezek szinte mind lehetnének máshol is, pl. semmi sem indokolja, hogy a szabadalmi hivatal a Nádor utca közelében legyen, vagy a Pest megyei vízügyi igazgatóság a Blaha közelében.
A cégeket is ösztönözni kellene adókedvezménnyel arra, hogy menjeneki máshová, vagy magasabb adóval, ha maradni akarnak.
Én speciel a helyi lakosokkal kezdeném a dolgot. Parkolódíj mentesség? Kuka! Legyen mondjuk 10% a havidíj, de akár több is: 1/10 óradíj (pl. 440-es zónában 44 forint) x napi fizetős órák száma (pl. 8-18 = 10 óra) x munkanapok száma. Ez lenne a havídíj.
A dugódíjra sem adnék mentességet, legfeljebb kedvezményt. Oszt jónapot. Nagyon unalmas már a "tíltsanak ki mindenkit, kivéve engem" hozzáállás. És ez most nem az olvasótárs írására válasz, csak arról jutott eszembe.
Belvárosból ki kell tiltani az átmenő forgalmat, ez rendben is van. Dugódíj pl. erre jó lenne, aki ott lakik vagy ott van dolga az mehet, mindenki más fizessen, ha be akar hajtani. A dugódíjból jövő bevételből meg lehet tömegközlekedést fejleszteni. Viszont mellette legyen alternatíva pl. a teljes M0 körgyűrű ingyenes legyen mint régen, és épüljön meg teljesen, minél előbb annál jobb. Onnantól pedig ki lehet tiltani az átmenő forgalmat, ott a körgyűrű tessék azon menni, akkor is ha 5 km-el hosszabb. A belváros nem autópálya.
Forgalomcsillapítás szintén kell, városi autópályák megszüntetésével lásd. Thököly, Rákóczi, Üllői utak pl. Kossuth térnek és a Ferenciek terének is jót tett a forgalomcsillapítás.
A másik meg igen P+R parkolóból több kell, az Eteli téri pl. szinte mindig tele van, város határaira ahová csak lehet P+R tömegközlekedési kapcsolattal, Etele téren pl. épül oda a villamos, ha nem is legjobb helyre tették és mellette nem vitték el oda a már meglévő földszintes kocsmák mellé eldugott 19/49-es járatot ( ezeket megcsinálva még jobban működhetne).
Szó volt arról is hogy vasúti alagút épüljön Nyugati-Déli közé sokat segítene az is, a tömegközlekedésen, átlós járatok, átszállás mentesen pl. Vác-Székesfehérvár, körvasúton személyszállítás beindítása ismét új megállókkal, szintén vonzóbbá tenné a közlekedést. A 70-es években tombolt a hülyeség ilyen téren, mindent a metró alá rendelve, villamosvonalak visszavágása vagy megszüntetése mondván ott a metró, minek még villamos lás,d Rákóczi úti villamosok, vagy pl. a Deák tér-Lehel tér közötti villamosvágányok felszedése, most a metrópótláskor milyen jól jönne. Általában ment ez, hogy a metróig megy minden és egy lépéssel se tovább, kényszerített átszállás akár 1 megállóra is, lásd. Örs vezér tere, ahol össze-vissza minden koncepció nélkül vannak szétdobálva a szélrózsa minden irányába a különböző járatok, két gyorsvasút egymással szemben összeköttetés nélkül. reggelente meg nagy a tömeg, mert a HÉV-ről majdnem mindenki a metróra száll át. A HÉV is régen a Keleti pályaudvarig ment, Stadionokig ha meghagyják már akkor ott közös peronos átszállás lehetett volna, a terv ez is volt, azért van 4 vágány a Stadionok megállón.
Engem nèhány kormánykritikus komment miatt az NSO-ról kitiltottak, ès nem is rudok más nèven regisztrálni.(gondolom ip alapján, vagy egyèb tecnilai alapon blokkolnak).
Ez már itt nem demokrácia, vège van !
A Fidesz, ès Orbán nem fogja önkènt demokratikus választásokon átadni a hatalmát.
A hatalmi ágak összevonva, egy szűk kör irányításá alatt.
Más kérdés, hogy önmagában a kitiltás mit csinálna az autómentes övezeten KÍVÜL... tehát:
- ha nincs hol hagyni az autókat, akkor igenis mindenki addig fog elmenni, ahol dolga van vagy ameddig engedik (parkolni ebben az esetben is kell, és akkor a felszabadított területeket övező rész lesz élhetetlen, járhatatlan, parkolhatatlan...ott lakóknak is.
- nem csak a parkolási lehetőség számít, hanem a tömegközlekedés is, ameddig még Budapest két külső kerülete közt is legrövidebb út az autózás (mert BKV-vel mondjuk három különböző járattal, azaz két átszállással -az adekvát jegyek megvételével- jut el az illető), addig nagy lesz a kísértés, hogy bepattanjon az autójába és úgy menjen. (az agglomerációról nem is beszélve.... ahol megint olyan a tömegközlekedés, amilyen, nekem pl. itthonról 2 busz csak az Etelére (na jó, napi 2 járat megy direktben is, egyszer reggel egyszer munkaidő végén), amiből az tök helyi fele akár fél óránként egyszer is jár... de inkább ritkábban. És akkor ugye ez a busz, ami ugyanúgy beleáll a dugóba, mint én, hogy ha nem teszem le a kocsit itt és szállok át a helyközi buszra.)
de nem ezért jöttem, hanem mert ezt hoztam:
(a Csöpi ismétlések kapcsán sokat beszélünk itt is a filmekről. Más kérdés, hogy szerintem sok újat nem mond)
Most volna megint Szomsza konform téma, amiben Taki bácsi kifejethetné a véleményét.
Puzsér lesz a főpolgármester a belső kerületeket lezárja az autók elől. Na?
Mondjuk személy szerint ekkora hülyeséget rég halottam, de nem is ez a baj, hanem hogy úgy vettem észre rajtam kívül mindenkinek tetszik...mondjuk jellemző, hogy sokaknak az se esik le szerintem hogy Belváros nem egyenlő belső kerületek.
Igen, ezzel maximálisan egyetértek, ezért sem vettem magamra. Ma már másképp csinálnám, saját szakértői honlap/blog mindenképen kell. Ezekhez csakis kizárólag támogatói promóciós céllal a social media. De ma már ebben nem gondolkodom. Semmi kedvem nincs a magyar bürökráciával harcolni, elvagyok a bejelentett főállású melómmal és csók. Este hazamegyek, leteszem a lantot és csók. Nem hívogat a hülye ügyfél még éjfélkor is, mert neki a support az 0-24, még évekkel azután is eladtam neki valami éa már a garanciája sem él évek óta... másik a NAV állandó b.szakodott velem, negyedévente jártam be adó ellenőrzésre, azt volt havi 20-50E FT tiszta bevételem az egészből..... dolgoztam napi 14-16 órákat.
Nagyon jó filmjei vannak, pl. a Retró sorozat minden része, bár ott az utolsó rész DVD-jéről lehagyták az audiókommentárt, ami pedig remek volt a korábbi korongokon, két filmet kaptál egy áráért.
Ne vedd magadra, csak általánosságban írom, hogy én baromira nem szoktam komolyan venni azokat, akik kizárólag vagy nagyrészt a fészen meg blogfelületeken intézik az üzletüket, legyen az kereskedelem, sajtó, zeneipar, stb.
Aki nem tud vagy akar egy saját honlapot működtetni, "az annyit is ér". Tudom, hogy egyszerűbb és olcsóbb, de kb. ahhoz hasonlít, amikor egy (zug)ügyvéd nem az irodájában fogadja az ügyfelekt, hanem a McDonald's-ban.
De ide lehet venni azt is, amikor valaki nem gipszjakab@generalsystemlogistics.com címet ad meg, hanen generalsystemlogistics@freemail.hu címet.
Azt el tudom fogadni, ha nem is tetszik, hogy valaki csinál egy általános, de tartalmas honlapot, a napi híreket, infókat, újdonságokat meg mondjuk a fészen közli, de egy szint fölött ez már kevés. És ugye itt a példa, hogy ez milyen könnyen megbosszulja magát.
Nekem 5 éve egy kattintással elintézte a FB az ottani oldalamat, több mint fél milliós követő táborral. Pedig semmi szabályzatba ütközőt nem csináltam, nem volt kamu játékom, nem álhírek voltak. A webáruházam Fb oldala volt.... napi pár humoros fotó, MÉM és 1-2 cikk, illetve akciós vagy épen beérkező termék promociója.... egyik napról a másikra a napi 5-10 megrendelésből 0 lett és 1 héten belül csődbe mentem.
Amúgy ez a visszanyal a fagyi egyik esete: nagy divat lett a saját honlap helyett a fészbúkolás meg a különböző blogfelületeken való megjelenés, mert az ugye olcsóbb és egyszerűbb, meg majd mindenki klikkel, lájkol meg kommentel, de amikor valami gond van ezekkel az anyaoldalakkal, akkor meg megy a sírás, hogy jajjjj mi lesz velünk.
Nem nézték el: ha láttad volna a Balaton Retro című filmet, akkor tudnád, hogy volt egy olyan szabály, hogy ha valaki havi X óra önkéntes motorcsónakos rendőrködést vállal, akkor bizony csónakázhat. És a nyilatkozó rendőr boldogan meséli, hogy náluk az állomány milyen magasan kvalifikált, csupa orvos, mérnök ügyvéd... :-)
A Szomszédoknál maradva és az akkori időszakot majdnem tükrözve egy 1986-os évet idéző NSZK/NDK és köztes magyar kapcsolatokat felhasználó filmben az egyik magyar balatoni hotel tulajdonosa Bakonyi elvtárs stílusát játszotta el. Miszerint egy jól menő pénzes embernek mindent lehet. pl. motorcsónakkal a Balatonon közlekedni amikor az már vagy bő 10 éve tilos volt. Rendőrök a valóságban ilyen "együttműködő" polgároknak elnéztek sok mindent.
Ha az akkori időket - Alma német mivolta miatt - igaziból tükrözte volna a Mester, akkor lettek volna izgalmas jelenetek. Persze ezt az akkori cenzor nem engedte, hiszen csak napjaikban derült ki, hogy a keletnémet titkosszolgálatnak asszisztált az akkori magyar rendőrség meg határőrség.
Én nem tudom ezek a tulajdonosi viszonyok hogy vannak. Kié a fórum, a blog.hu, az indamail, ezekkel nem vagyok tisztában. Igazából ezeket kár lenne beszántania. Ezek maradhatnának.
A hírportált igazból sajnálnám, mert a többit nem olvasom. HVG-t szoktam még néha, de ott meg cikkenként annyi helyesírási hiba és elgépelés, mint Rákóczi úton a kátyú. Nem is értem, a mai helyesírás ellenőrzős időkben, hogy fordulhat elő elgépelés....
Különben nem hiszem, hogy előjelei lennének a világvégének, már amennyiben nem tekintjük úgy, hogy minden nap, amíg a jelen rezsim van hatalmon, egy erős előjel.
Az Index, mint lap egy dolog, de a Fórum, illetve az azt birtokoló cég már Orbán úré, mint ahogy a Velvet, Dívány, Totalcar, blog.hu, mittudomén mi még is, úgyhogy azokat akármikor becsukhatja és ha így lesz, azt nem valamiféle karbantartások sorozata fogja előre jelezni, hanem az, hogy egyik pillanatról a másikra eltűnik minden.
Majd azt mondják, hogy nem termelt elég bevételt, veszteséges volt az üzemeltetés, meg a többi hazugság.
Ettől még maga az Index üzemelhet tovább.
De történhet fordítva is: pár hónap alatt kivérezteti anyagilag az Indexet és becsukja azt, de a csatolt részek meg ekkor működhetnek tovább.
És lehet mindezek tetszőleges kombinációja, de nem hiszem, hogy egy egy órás karbantartásból, vagy szerver leállásból bármire is következtetni tudnánk.
Persze azt sem tudhatjuk, hogy az egyes altermékek milyen jogviszonyban vannak az anyavállalattal.
Hiszen pl. a Totalcar.hua CEMP tulajdona, de hogy kié a márkanév, milyen szerződése van a szerkesztőségnek, azt csak ők tudják.
Az nem kétséges, hogy a végső cél az egész beszántása, mindegy milyen anyagi áldozatok árán, hiszen ha ez Orbán úrnak bele is kerül pár milliárdjába, majd újra elveszi tőlünk.
Reklámot is tud már tenni tetszőleges számú felületre, mert a senki által sem olvasott-nézett-hallgatott média teletömése hirdetéssel nem elsősorban azt a célt szolgálja, hogy minél több bevétele legyen, hiszen pénzt bármennyit el tud tőlünk lopni, hanem az, hogy más sajtóterméknek ne jusson a véges magyar reklám-tortából.
Azért az elég szép, hogy az Index 1 hét alatt közel 50 milliós olvasói támogatást tudott behúzni, csak az ilyen akciók el szoktak halni.
Másfelől paradox módon az van a relatíve legjobb helyzetben, akit a vége felé akarnak elpusztítani, mert ha már tényleg nincs ATV, már a 168óra is necces, a 444, direkt36, Átlátszó szép próbálkozások ugyan, de nem helyettesítenek egy hírportált, akkor az olvasó is csak-csak elmélázik, hogy ha ez is megszűnik, akkor mit is fog ő olvasni a jövőben.
Én nagyon hézagosan voltam jelen, legalább 5-10 nickel, de volt amikor évekig sem jöttem ide, ha valaki gyjti az én mail címem publikus az adatlapomon. Hozzatok létre egy lev.listát és akkor ott találkozunk.
Hát, a sorozatban pont úgy sikerült megcsinálniuk, hogy tényleg elhiszed róla, hogy az.
Én személyesen jó régóta nem láttam, de kimondottan meglepett (egyrészt, mert tudtam, hogy 70 körüli, másrészt, mert soha nem tartottam olyan igazi eyecandynek, még fiatalabban sem).
Persze, mivel friss a sorozat, se kép, se videó nincs róla, ő még a promóban sincs, úgy, hogy kéretik elhinni becsszóra, hogy igazi ezüstróka a sorozatban. (vagy nézz bele v. még jobb, ha az asszonnyal nézetsz bele :-D)
Én Allee-ba láttam, kajásnál állt sorba. Jól öltözött volt, öltöny nadrág, ing zakó stb, de tipikus öreges testartás, nyakig felhúzott nadrág stb. Sok napos borosta, csimbókos zsíros haj..... A smink és a világítás csodákra képest.
Én ebből a Bajszis új sorozatból 5 percet tudtam megnézni, majd mentem a dolgomra. De úgy érzem ennyi elég is volt. Nem érzek arra késztetést, hogy folytassam, talán az első epizódtól elkezdjem nézni.
"Valahol azt olvastam, hogy a szereplők azért is szerettek a Szomszédokban játszani, mert a Mesterrel mindent meg lehetett beszélni."
Az átlag feletti gázsi miatt szerették a Szomszát a színészek. Ezt többen el is mondták miután vége lett, hívták őket ide-oda, de nevetséges volt a pénz a Szomszához képest.
Az öreg nyilatkozta, hogy ő pókerezett USA-ban, onnan jött a vagyon egy része, ott tanult stb... szóval akkor kamu. Vagy kamuzott a bulváros aki lehozta. Nem tudom, net, nyomtatott, vagy Tv volt. Nem rémlik.
Tehetség mellett nyilván szerepe van annak is, hogy ki mennyire bulldog típus: hagyja-e maga magával is elhitetni, hogy akkor ő most "csak" X.Y. a Z sorozatból, vagy verekszik, hogy elhiggyék végre, hogy bőven nem.
A nőknek gondolom általában ez nem csak azért nehezebb, mert nagy általánosságban kevésbé harciasak, hanem mert pont akkorra ért véget a sorozat, amikor a színésznők életének (nem csak Ivancsics, de Fehér és Frajt is) már nem voltak Júliák, de még nem Dajkák sem: Magyarán középkorú nők lettek, akikre eleve kevesebb szerep íródik, kevésbé őket hívják valamire (nyilván vannak szórványos ellenpéldák, ha valaki nagyon tehetséges és/vagy dögös és nagyon képes harcolni és nem szegik kedvét a sikertelenségek, akkor képernyőre kerül negyvenen felül is, de ha nem, akkor tényleg egy lesz a sok negyven+-os szerepre váró színésznőből)
Apropó kor: tegnap pasimentes estém volt és belenéztem Trokán új sorozatába a Viasaton.
Ugye, nem csak Trokán a Szomsza vonatkozás, hanem a Szépítésznő is, Sajgál Erika.
És egy pillanatra tök fura volt, mert ő a főszereplő, Gáspár Kata (félmondat kitérő, hogy mennyire hasonlít tök egyszerre mindkét szülőjére, hihetetlen, egyszer Gáspár Sándort, aztán rögtön utána Bánságit látom benne) anyjának a barátnője. A barátnőt Pápai Erika játsza, aki első blikkre jóval fiatalabbnak gondoltam, mint Sajgált, aztán kiderült, hogy szinte teljesen egyidősek.... Na, ehhez képest ugye Trokán Pápai férje, aki viszont azért egy bő tízessel idősebb nála, de abszolút nem zavaró, mert ennyi korkülönbség simán lehet egy házasságban, másrészt Trokán tényleg irtó jól néz ki (nem csak a korához képest), akár hatvanon inneninek is lehet nézni.
Azt mondjuk nem értettem, miért dicsérték annyira az alakítását, eddig nem szerepe nem volt, mikor képernyőn volt, akkor is csak a szuper jól szituált, menő orvost kellett hoznia, melyet nagyrészt önmagában elintézett a fentebb említett dögössége (nyilván az alapra erősen rá volt dolgozva öltöztetéssel, frizurával, sminkkel, de a hozott anyag is jó volt), ehhez túl sokat nem kellett hozzáadnia színészmesterségből :-D
Élő adásban égette le Pintér Tibort fiatal barátnője, Frida
"Hülye fasz"
- vetette oda flegmán élete szerelmének Pintér Tibor 23 évvel fiatalabb barátnője, Frida a Mokka szerda reggeli műsorában. A történteket a színész utólag úgy értékelte, hogy alighanem válaságban van a kapcsolatuk.
Kulka mit beszélt meg? Hogy nem ő lesz Feri? Vagy volt más is? (de lehet, hogy ő amúgy is -kinézetre- olyan kismester, lehet, hogy a Mester ezért közelebb érezte magához és többet engedett meg neki.
Sümi meg azért érdekes, mert Pásztor Erzsi példáját tök jól látni, hogy egy jó gonosz szerep mire ad lehetőséget. (jó, de ez csak egy felvetés, nem magyarázza meg valóban, hogy a Mesti miért volt vevő a kérésére)
Rá még két dolgot tudok elképzelni: a Mestinek olyan színészlegenda szindrómája is lehet, azaz konzekvensen igyekezett melót és ezzel plusz megélhetést adni az idősebb színészeknek, tehát lehet, hogy érzékenyebb nem csak rájuk, de a kéréseikre is, mint holmi nyikhaj fiatalokéra. (ugyanez lehet férfi-nő szempontból is)
A másik, hogy Palócz operaénekesként élvezett némi előnyt Ivancsicshoz és Ábelhez képest.
Korábban már írtam hasonló tartalommal, de egyszerűen tudomásul kell venni, ilyen az élet. Van, akinek ennyi sem jut, vidéki színház epizodistája marad évtizedeken keresztül, néha egy főszerep esetleg, pedig van olyan tehetséges, mint 1-2 befutott színész.
Ivancsics Ilonának fiatalon az ölébe pottyant egy szerep, 13 évig "sztár" volt, bár a szó akkor még nem volt bevett fogalom, szóval országos ismertség, milliók nézték kéthetente, és feltételezem, mint állandó szereplő, kellően meg volt fizetve az akkori körülmények között.
El kell fogadnia, hogy annak vége. Van, akinek utána is ment a szekér (karrier, pénz), van, akinek nem. De könyörgöm, másfél évtizedig átlagon felüli karrierje volt.
Mondjuk Palócz László csak megtudta beszélni a Mesterrel , hogy Sümi is legyen pozitív karakter , meg Kulka is tudott egy-két dolgot megbeszélni, szvsz ez inkább úgy lehetett, hogy volt egy szűk keresztmetszet, aki azért dűlőre tudott jutni a Mesterrel, de a többieknek meg semmit nem lehetett.
Így belegondolva Ivancsics Ilona jól kibabrált a sors, mert ő a Szomszédok után a filmes karrierje kb. le is zárult. (se filmbe, se sorozatba nem hívták-még epizódszereplőnek sem hívták ) (De az is lehet, hogy szerepelt valahol valamit csak nem jut eszembe)
Ok, Jutka szerepének az eljátszása nem tartozhatott akármelyik színész top szerepei, de azért érdekes ez.
Egyébként az is jellemző (szerintem), hogy mikor ezt olvastam, Veled szemben fel sem kaptam a fejem rá, mert annyira illett a képbe (lsd. lent), amit a Mesterről kialakítottam.
Persze, ettől még bármi lehet, de azért esélyes variáció az, amit leírtam: lehet a stábtagjának javaslata, véleménye....... amennyiben magában tartja :-D
Ábel Anita is ilyesmit mesélt, szóval aligha lehetett egyedi eset.
Már, ha bárkinek kétségei lennének, hogy valóban nem volt egyetlen ember a stábból (inklúzív technikai személyzet, akinek már ebben az időben sem lehetett ismeretlen terep a számítógépek világa), aki tudta, így mondjuk fel is világosíthatta volna a Mestert, hogy lefagyott számítógépet nem viszünk szervízbe, meg nem kell BElépni az internetBE a tak dalse...És igazából azt sem hiszem, hogy soha egyetlen stábtag sem szólt volna, hogy "hú, bazz, itt láthatóan belelógott a mikrofon", "útban van egy bámész néző", "ez az emeletről eső bábú irtó hülyén néz" "ki, bassza meg, Lacit a múltkor még Sudárnak hívták", Veronika lesz az az Eszter, álljunk meg, vegyük újra". Ezt úgy tudom elképzelni, hogy (mint Chuck Norrisnak) EGYSZER szólt valaki egy ilyesmi miatt, aztán olyan volt a mesteri fogadtatás, hogy aztán már senki nem próbálta meg újra... (mint a majmos kísérletben, mikor a banánért nyúl egyikük, az összes majmot áramütés éri, és hiába cserélődik ki az összes majom, hogy már nincs, amelyik maga tapasztalta volna meg, az újakat is megtanítják rá, hogy nem szabad a banánhoz nyúlni)
"Mi, Karcsival az elején mintaházaspár voltunk. Kicsit én ez ellen az Ádámnál (Horváth Ádám, a rendező - a szerk.) ágáltam, és kérdeztem, nem lehetnénk-e kicsikét rosszabbak, csibészebbek. Azt mondta, nem, én pedig elfogadtam."
Pedig még folytatódhatott volna a beszélgetés, pl.
I.I.: És miért nem?
Mester: Csak.
Valahol azt olvastam, hogy a szereplők azért is szerettek a Szomszédokban játszani, mert a Mesterrel mindent meg lehetett beszélni....A fenti idézetből következően ezek biztosan az egyenrangú felek érvelésen, meggyőzésen alapuló beszélgetései lehettek...:)