keresek rokonomnak 4 éves daewoo kalosára 4 darab acélfelnit, vagy 4 darab acélfelnit téligumival szerelve kompletten. Állítólag az opelé is jó rá, de nem tudom, hogy Corsa, Astra vagy melyiké. Annyit tudtam neki segíteni, hogy leírtam ami a felnibe van ütve: ET45 5-JX13. Nem tudom az 5 mit jenet, de ezen 4 lyuk van csak :) Bár a szakértőknek ez gondolom nem újdonság :)
Azt szeretném megkérdezni, hogy hol találok ilyet jó áron (jöhet 155/80-as gumi is)? Pest megyébe lakik...
Ebben is igazad van,és én is tizstába vagyok azzal hogy a követő autónak többzsör kell gyorsítania ha lemarad valami forgalmi oknál fogva,ugye ezt akartad mondani? De azért én azt most is fent tartom ha finoman van bánva a mocival az 1,2 es kevesebbet fogyazst igaz hogy kevesebb súlyt is vizs és ezért az én szebembe több marad
Igy ebben a formában biztosan neked is igazad van,de én úgy vagyok vele ha két autó elindul tele tankal amelyik auto több kilómétert megtud tenni,az fogyazst kevesebbet és ez a lényeg. Azt vizsont nem gondolnám hogy ha én dinamikusabban vezetnék a rokon pedig finomabban, akkor az ő 1,4 es motorja 0,5 lit.el kevesebbet fogyazstana mint az én 1,2 es motorom.
az 1.2 st motoros 60 LE erős D kadettom azt igen faxán bé lehetett lőni pedig karbicsekes még a C kadettból való moci volt,láncos ,nem hidrotőkés szelepü.
CO ja valami 1 alatt volt és bőven lent volt a HC 300 alatt ami rá kötelező volt.
ja ha kicsit lájtosan mentem 6.5 körül evett ha padlóztam akkor is csak 8 körül volt a fogyija országuton,pedig csak 4-s váltó volt benne és 160 a vége.
Ennyi különbség összejöhet két tökegyforma típusú járgány két példánya között is.
És akkor nem is szóltam a két pilóta közti különbségről, a sebesség-váltási kultúráról, stb.
Ha csak ennyi volt a különbség, akkor előfordulhat, hogy a matizosnak igaza van...pláne, hogy százalékosan nem volt akkora fogyi-különbség...mint köbcentiben. .
"Mitől kell akkor annyira hasraesni? És az a leghülyébb mese, hogy "igenám, de hát a környezetszennyezés". Hogy is van ez?
Akkor ezek az új motork úgy "védik a környezetet" - hogy a teljesítményükhöz képest pofátlanul sok üzemanyagot égetnek el ? Remek megoldás, mit ne mondjak?"
Mostanság az NOx csökkentés a legfontosabb. Ám ha az NOx kevés a kipufogógázban (szegénykeverékes üzemmód, lambda = 1,2 körül), akkor az el nem égett szénhidrogén (vagy hidrokarbon, HC) sok, a fogyasztás magas, a teljesítmény alacsony. Régen a CO meg a HC számított, be lehetett lőni a motort az optimális lambda = 1 körüli értékre, alacsony volt a CO és HC, mag a fogyasztás, magas a teljesítmény. Szóval a kérédsre a válasz: IGEN.
A kőbalta-bonyolultságú, 40 éves fejlesztésű, 1,3 literes Dákóm - az 1 literrel evett többet, mint a kompjuteres, 8 decis, kispöcs Matizom.
Mitől kell akkor annyira hasraesni? És az a leghülyébb mese, hogy "igenám, de hát a környezetszennyezés". Hogy is van ez?
Akkor ezek az új motork úgy "védik a környezetet" - hogy a teljesítményükhöz képest pofátlanul sok üzemanyagot égetnek el ? Remek megoldás, mit ne mondjak? .
Hát mégis hogy a jó pixelbe lett 1,2-es Kalos motor abból a nyűves Tico-mociból? Toltak mellé még egy hengert, vagy hogy?
Különben sem értem, hogy miért akkora durrannás az a 3 hengeres csoda-motor...mert sem teljesítményben - de fogyasztásban meg pláne - nem alkot olyan maradandót, hogy már közel 30 éve nyomatják ilyen-olyan verzióban.
Kicsit bejártam a motorkérdést, és Daewoo-GM forrásból tudom, hogy: "Kalos 1.2 Daewoo fejlesztés távoli rokon SUZUKI, Tico motorból lett. Kalos 1.4 sohc Opel alapú Daewoo továbbfejlesztés befecskendezés görgős szelephimba Kalos 1.4 dohc Daewoo fejlesztés Nexia motorból lehet származtatni a blokk ugyanaz mint az sohc-é" Sokszor akartak Opel motort rakni (megjegyezném FIAT motorokról is szó esett!) a Chevrolet-Daewoo-ba, de soha nem lett semmi belőle (talán jobb is), lásd ezres Matiz motort, és a diesel motort! Az is GMDAT fejlesztés!
A hátsó lámpa leszedése a következő (sedan esetén): az általad is említett 2 csavar kicsavarása, majd egy vékony, de hosszú csavarhúzót bedugsz oldalról a lámpa és a karosszéria közé kb 10 cm hosszan (bal oldali lámpa esetén balról, jobb oldali lámpa esetén jobbról), majd a csavarhúzó nyelét magad felé húzva lepattintod a lámpát a helyéről, ugyanis egy műa patent tartja a helyén.
a kalosba corsa és F astra motorjai vannak bétéve csak nem központi injektorral,mint nálunk voltak kaphatóak ,de küljebb födön árulkodtak F astrába 1.4 hengerenkénti injektorost is a 8 szelepes mocivariációba.
a 16 szelepes kalos az meg eotec= ecotec astra moci.
sőőőt aki mán látott akár csak hirdetésbe A vectra 1.4-t az ott olvashatta is hogy 75LE erős a motor ami hengerenkénti béfecskendezős.
na e van feljebb piszkálolva a 8 szelepes variába.
Nemrég cseréltem Lanoson hátsó belső lámpatestet, ott a csavarok kicsavarása utan meg valami tömitöragacs fogta. szoval az összes csavar kicsavarása után feszegesd finoman, fokozódó erővel.
Hát az az igazság, hogy a neten olvastam valamilyen leirásban. Mert a Daewoo eredetileg Opel Kadett alapján épült. Azt fejlesztették tovább.
Arra nem gondoltál esetleg hogy a Matiz motor lett Corsa motorból fejlesztve?
A másik téma a villogtatás, nekem G Astrám van, ez villogtatja a gázpedálos fékes megoldásra. Az F Astránál kell a 6. érintkezőt testelni, az erre villogtatja ki. Más a hibakód ha kiírja a gépa hibát, vagy kivillogtatja. G Astrában is van olyan amelyik a kijelzőjén adja meg az adatot. Ezt még csak olvastam, és kipróbáltam. Nekem villog a MIL.
A helyzet az, hogy a második oxigénszenzor nem vesz részt a szabályozásban, az csak azt ellenőrzi, hogy a motor a környezetvédelmi dolgokat rendben csinálja-e.
A 420-as hibakód pontosan úgy szól, hogy vagy felső oxigénszenzor, vagy katalizátor hiba. Tehát ha el akarod tüntetni a lámpát, akkor az alsó szenzor körébe kell dióda.
Nekem annó cseréltek oxigénszenzort, de 100 km. megtétele után csak kigyulladt megint. A szervízben meg vakarták a fejüket. Nem akartak gari időn belül katalizátort cserélni, mert nálam is azt mutatta a rendszer, hogy nincs baja. A CO jó volt.
Honnan vetted a Corsa motort? Kalosba is a "Matiz" motor van plusz egy hengerrel, sőt a befecskendező (ez Matiz II-től igaz!) rendszer is ugyan az. Mind ez azért mert mind a kettő saját fejlesztés! A Matizba akarták anno rakni a Corsa ezres motorját, aztán mégse. Kipróbáltam a leírtakat, de semmi. Igaz az enyém már Aveo, 1.4 16V, kicsit eltérő a sok Kaloshoz képest a motor szelepszáma. (talán ezért??) Amivel ki lehet pötyögni (no nem minden típusnál) az igaz, Opelos dolog. Két lábat rövidre kell zárni a motorkiolvasó csatlakozójába, gyújtást rá, és villódzik. Ezzel az volt a baj, hogy a hozzá leírt Opel hibakód nem stimmelt, illetve olyat villogott ki ami nem is szerepelt a táblázatba. A leírtak tájékoztató jellegűek, ettől eltérések lehetnek! (a sok féle motor, és elektronika miatt) Üdv: Zsolt öreg Daewoo-Chevy-s
kedves fusimisi! Az autót három hónapja vettem. Az első tulaj egy idős hölgy volt.Kapcsolat felvéve természetesen ő azt sem tudta hogy van ilyen lámpa az autóba.Érdekes mert már cseréltek lamdaszondát és valami szonda aljazatot is.A vezeték színekről egy érdekesség:ma bementem egy autós boltba érdeklődni az árakról itt megkérdezték milyen színű vezetékek vannak mondtam hogy 2 barna, 1 lila és 1 fehér.Erre a válasz ilyen nem lehet hoppá!Ismét ellenőriztem de a szemem nem csalt.Most nem tudom, hogy az alkatrész mibe fog kerülni, és azt sem, hogy miért nem találtak ilyen alkatrészt.Egyébként a bolt nem fapados.
Látom az írásodról, hogy a katalizátorod rosszalkodik. Van egy ötletem. Ha van 25 rugód, cseréltesd ki egy általánosra, ennyibe kerül. Ha elvagy katalizátor nélkül, akkor kössél be sororsan nyitó irányba egy diódát az oxigénszenzor áramkörébe.
Ezzel a dióda tipusától függően 0,3-0,4 volttal tudod csökkenteni az oxigénszenzor által ac ECM-be (központi vezérlőegység) jutó feszültséget.
A 8043 hozzászólásnál megtalálod hogyan kötheted be. A lényeg az, hogy a két barna vezeték az a fűtésé. A másik oldalon találsz egy fehéret, és talán valamilyen vegyes színű vezetéket, amiben van kék is. Azt pontosan nem tudom már, hogy melyik a szonda pozitív része, ezt ki kell mérni egy DIGITÁLIS műszerrel. Ha nincs a piacokon 700 ft.-ért mérik. Megéri megvenni. Ez után a rajz szerint be kell kötni a diódákat, és vége a lámpa kigyulladásának. Ha ez nem segít, akkor katalizátor csere 25-ért.
Egyébként a CO jó lehet, én is így jártam, mégis kigyulladt a lámpa mindíg. Mikor vetted a kocsit? Mert valaki megvette az én volt autómat is, mert kereskedőnek adtam el.
Kedves Matizos barátom. Hogy mi köze? Hát a Kalosban Opel Corsa motor dohog!
A féket pedig azért kell az Opelnál benyomni a tökig gázzal, hogy a kompjúter tudja meg, hogy ki akarod villogtatni a MIL hibakódját. Tévedés ne essék, nem kell indítózni!
Egyébként is csak azt írtam, hogy próbálja ki valaki, akinek Kalosa van. Mondjuk ettől mindenki kipróbálhatja, mert ha a Daewoo átvette a Bosch elektronikát teljes egészében, abban benne van a hibakód ilyen irányú kijelzése. Persze nem lehet minden tökéletes, az is elképzelhető hogy zsákutca az egész. Én csak a Daewoo-s társadalmat akartam egy információval(ha nem műkszik akkor egy dezinformációval) ellátni.
Szerintem féket akartál mondani - mert annak én sem tudok nagy, kompjuteres kötődéséről.
De a gázpedál az komolyan "be van drótozva" a kompiba...mert a szögelfordulást (ergo a pedál-poziciót) egy potméter-szerüség veszi le és közli "a zaggyal" :-)))
Sziasztok srácok! Volna egy kérdésem. Próbálja meg már valaki a következőt:
a féket, és a gázpedált tövig nyomni,és ráadni a verdára a gyujtást. Érdekelne, hogy elkezd-e villogni a MIL lámpa, mert ha igen, akkor ki lehet házilag olvasni a hibakódot. Az Opel ezt tudja, és mivel a Kalos Opel származék, hátha a Kalos is.
Bocs nem voltam pontos!Az alsó lambdaszondát iktatta ki a szerelő így próbáltam ki kb. 20km megtételével.A lámpa sötét maradt csak a fogyasztás lett nagyobb. Ezután vissza kötötte a szondát mondván a kísérlet nem jár eredménnyel.Most várom mikor világít újból. A kód amit kiolvasott P0420--katalizátor átalakítási hatásfok nem megfelelő "alacsony".A CO-ját megnézte az rendben van ezért nem gyanakodik katalizátor hibára.
Segítséget kérnék! Kalosomnak 3hónap alatt már negyedik alkalommal világít a check lámpája.Elviszem szakműhelybe 5 perc 3000ft lámpa sötét.Nemsokára kb100-200km lámpa világít.Szerelőt váltottam aki lehúzta a sarut az alsó szondáról így mentem próbakört.A fogyasztás megnőtt a lámpa sötét maradt.Szerinte az egyik szonda rossz a kettő közül.Tud e valaki módszert arra,hogy ezt hogy tudnám én kimérni!
Na, megvolt a szíjcsere, szerelőm azt mondta ment minden simán.
Viszont még 2000km-t jósol a fékbetéteknek, aztán csere.
Ill. az első gumik belső része jobban kopik ezért javasol egy futóműellenőrzést.
Szóval megvannak a teendők a hideg időkre is..
Most a legjobban az bosszant, hogy a kis órám ellustult nem mindig dolgozik.
Pár napja véletlenül észrevettem hogy nem megy, aztán később mikor kiváncsi voltam az időre, rutinszerüen odapillantottam, és épp akkor éledt fel. Na, mondom ez érzékeli hogy mikor akarom leolvasni :)
De tegnap már hiába voltam rá kiváncsi nem kapcsolt be. Kontaktos?
Az Autotrendbe én csak tesztvezetni járok. Másra nem jók. Illetve kivételesen ott tudtam venni a Lacettimre a legolcsóbban acélfelnihez kerékcsavarokat.
Aki már cserélt Kalos Sedan hátsó irányjelző izzót, árulja már el nekem, hogyan lehet kivenni a hátsó lámpa testet?A két csavart kicsavaroztam, de a sárvédőnél valami patent szerűség még tartja.Nem merem feszengetni, félek,hogy eltörik.
Az lehet, de ha olvastad volna el rendesen miről is van szó, tudhatnád, hogy előző évben kellet cserélni a szíjakat, és egy év vagy 15.000 km után nem igen szokott tönkremenni a szíj, ha csak nincs ott nagyobb baj! Ne tessék riogatni ilyennel az embereket!
Hali! Régen jártam erre. De olvasom az irományokat.
A nyomoronc alapjárati léptetőmotorom megint szenved. De kezdem unni a szeszélyességét. Ma megint kipucoltam, de sok minden nem volt rajta, gyakorlatilag patyolat tiszta a tű is meg az ülék is, meg a környékük is. Érdekes dologra lettem viszont figyelmes: Ha az abnormális megemelkedett alapjáratnál fogom és lehúzom róla a csatit, akkor beáll az alapjárat és visszadugás után ott is marad. Lehet hogy nem is a motorkával van baj, hanem az ő vezérlésével? Olyan lehet, hogy a kis motorkának semmi baja, hanem viszont az ECU szaraxik? Vagy valamely más részegység? Zöldkártyán most voltam, a lambda szonda értéke a gyári "1"-hez képest "0.999", szóval azzal nem lehet gond. Persze a mérés közben nem jelentkezett a hiba, hát miért is jelentkezett volna... Hibakód nincs, chek lámpa nem világított soha. A kis motorkát nem lehet valahogy letesztelni, hogy kiderülne, azzal van-e baj? gyébként az autóban kemény 34000km van, jóformán enni lehet a motortérből, kétlem, hogy bármi úgy el lenne koszolódva, hogy az okozná ezt az anomáliát.
Hej-hek...az a fránya "szíj-ellenőrzés". Kevés ennél kamubb dolog van ám.
Egyrészt, mert ahhoz hogy úgymond: "ellenőrízd" a szíjat....hát bizony bontani kell ám rendesen. És akkor mit látsz?
Mert én láttam - (volt a kezemben !!!) olyan szakadt-szíj....amelyiknek a "nem-szakadt" része- KINÉZETRE TÖKÉLETES volt. Remek fogazat, repedezettség egy szál sem - sőt: rugalmas, egészséges volt fogásra is.
Olyan kb. 45 fokban volt a szakadási irány, erős rojtosodással - ami annál érdekesebb, mert ezek a szíjak természetesen nem "toldottak" valahol - hanem körkörös gyártásúak.
Szóval a szemle - szerintem - inkább csak megnyugtatásra szolgál - mintsem valódi bajmegelőzésre. .
Egyébként ha meg van a kocsihoz adott kezelési kézikönyv, vagy a garanciafüzetben annak a hátulján benne van az olaj minősége, és mikor mit kell cserélni. 4 év vagy 60.000 km: szíjjak ellenőrzése, (előző évben vagy 45.000 km vagy 3 évnél cserés volt) olaj, olajszűrő csere hűtő ellenőrzése, folyadék ellenőrzése (45.000 km-nél vagy 3 évnél cserélni kellet) üzemanyagszűrő csere légszűrő ellenőrzése (45.000 km-nél vagy 3 évnél volt csere) gyertya csere gyertya kábelt 90.000 km-ént kell cserélni ha van pollenszűrő az is cserés fék és váltóolaj csere olaj: SAE 5W-30 (-30-30 fokig), vagy 10W-30 (-20-30 fokig) 3.3 liter hűtőfolyadék: Dex-cool 4.2 liter váltó olaj: SAE 75W-85 2.1 liter fékfolyadék: DOT 3 vagy 4 0.5 liter szervó olaj: DEXRON II D 1.1 liter gyertya: BPR5EY-11 hézag 1~1.1 Mind ez a gyár által ajánlott minőség, és mind ez 1.2 motor esetén! Olajnál a fenti értékeket kell figyelembe venni!
10ekm-nként cseréld ki az oilt vagy évenként.jó a GM oil nem az a full terheléses reklámos,de a Daewoo nem versenygép főleg az 1.2-s.
bárdi oil szürő 5-600 pénz ,és a levegős szürő se oly drága .
ha a gyertya 1 polusu champion akkor 0.7 re üsd a hézagot ,én nem hiszek a nagyobb hézagba.
a fékbetéteket ,ha nem fagysz bele a garázsba akkor a téligumi cserénél is megláthatod a gumisnál ha nem küldenek ki,mint a márkás szervizbe,és akkor is cserélheted,de jobb azt még száraz aszfalton összekoptatni mint havas jeges uton.
ha már koszos leszel az oil cserénél akkor vedd le a kereket és nédd meg a betéteket.
én 2 hete rugdostam meg a lányom corsájába a jobb nyerget ,mert az a kerék ferodol porosabb volt mint a bal.
Sziasztok, Köszi a válaszokat. A gyertyák egy év lettek cserélve, kb 8000 km-rel ezelőtt, de a hézagukat ellenőrzöm majd. Esetleg vki tudja, hogy mennyinek kellene lennie? A fékeket és az üzemanyagszűrőt is megnézem majd. Még egyszer köszi, Joe_Purple
Szia, Köszi a választ. Én szeretném megcsinálni a szervizt a Daewoon, pont az általad mondott okokból. (Van egy pár érdekes tapasztalatom a szervizekkel.) Ezért kérdeztem tőletek, hogy még mit érdemes kicserélni esetleg ellenőrizni 4 évnél vagy 30000 km-nél. Várom az esetleges tippeket. Az opel olajat anno nagy tételben vásároltam, amikor az ecotec motoros astrámmal folyamatosan autopályáztam. Két olajcsere között szerintem kétszer is lecseréltem az olajat az utántöltésekkel. :) Az ára már akkor is barátságos volt. Előre is köszi, Joe_Purple
Nem rossz a GM olaj - átlagos. Nem kell vele 100 ezret járni vagy 4 évig benntartani.
Én különben is azt mondom, hogy frankóbb 10 ezrenként lecserélni egy átlagos olajat...mint 20-at megrizikózni valami méregdrága, bizonytalan szarral.
De egyet mondok neked. Csak olyan helyen cseréltess, ahol az autó mellett állsz, amig betöltik és amig szűrőket cserélnek.
Ha el akarnak küldeni, hogy majd gyere egy óra múlva...vagy fáradj ki a büfébe addig - (a te biztonságod érdekében, természetesen) - ott egy percig sem szabad hagyni az autót.
Hiszed vagy nem - de ellopják az olajadat. Sajna ez van.
Minden fickónak van autója - meg a faterjának is, meg a barátnőjének is - majd nem lesz hülye kemény tízezrekért olajat venni beléjük...amikor ott az ügyfélé.
Te meg bizonyítsd be, hogy nem cserélte ki...vagy hogy nem TESCO-s olajat tett bele - az 1.000 Ft /5 literesből.
Sziasztok, Eddig csak olvastam a fórumot, de most kérdeznék is, ha lehet. :) Anyunak van egy 4 éves, 30000 km-ert futott 1,2-es kalos-sa. Ki szeretném rajta cserélni az olajat, az olajszűrőt, a levegőszűrőt, és a pollenszűrőt. Látom, hogy megy a vita a hamisított alkatrészekről, tudja vki, hogy ezekből milyet szabad megvenni. Esetleg mit ajánlotok? Eddig a szervizben papíron OMV 10w40-es olajat kapott a kicsike, de egy ismerősöm a Gm 10w40-es olajra esküszik. Szerintettek is jó bele a gm olaj? Mit érdemes esetleg még kicserélni vagy megcsinálni (ellenőrizni) egy ennyi idős kocsin?
- Olcsóbb nincs? - Vanni van, de az szar. Kell abból ? - Hááát, hozzál vagy 5-5 darabot mindegyikből, oszt meglátjuk. Nagyon ótvar? - Hááát, annyira nem, de ha mégis gebasz lesz velük, legfeljebb kicseréljük.
Nahát így megy ez kb. - alkatrészkereskedőéknél.
szó szerint :)
MrTigra --Persze hogy nem tudnak hamis Gatesről :)
A klasszikus mese az szokott lenni, hogy "igaz, hogy ez nem Daewoo, de ez a cég a Daewoo gyár legnagyobb beszállítója - a Daewoo is ezt szereli az autóiba".
Lófaszt, kérem. Az eredeti Daewoo-alkatrész az egytől-egyig jellegzetes csomagolásban van és kötelezően hologrammal van ellátva. Minden ami nem ilyen, az valami utángyártott és (többé-kevésbé) szar holmi.
Én tudom hogy rendelnek a kereskedők - van egy-két haverem, tőlük vennék utoljára. Jön az ügynök a fél mázsa ajánlattal. Van ilyen is - olyan is. De a kérdés a végén mindig ugyanaz:
- Olcsóbb nincs? - Vanni van, de az szar. Kell abból ? - Hááát, hozzál vagy 5-5 darabot mindegyikből, oszt meglátjuk. Nagyon ótvar? - Hááát, annyira nem, de ha mégis gebasz lesz velük, legfeljebb kicseréljük.
Nahát így megy ez kb. - alkatrészkereskedőéknél. .
És mi a garanciád arra, hogy a márkaszervíz nem ugyanezt veszi meg? Jaaa, hogy garantálnak érte? Remek - pláne ha külföldön szakad a vezérszíj...sokra mész a garanciájukkal.
Egyébként a rémmese, amit meséltem, pontosan egy Daewoo márkaszervizben esett meg...1-2 hónap különbségre. A beszerzőt kirúgták, az igazgató utolsó figyelmeztetésben részesült az ügy miatt. Mármint a második, Pirelli-s gikszer után.
Igazság szerint, a márkaszerviz is onnan szerez be, ahonnan jónak látja - és főleg onnan, ahol olcsóbb. Így hát cseszhetjük.
Én már csak a hologrammos, eredeti-koreai alkatrészben hiszek - valamennyire. Másban nem. .
Hmm, a boltban nem tudnak hamisított gates-ről, és azt mondták eredeti beszállító, nem kínai. Mindjárt meggondolom magam, és megcsináltatom az egész mutatványt 60ezerért egy márkaszervízben :(
Pár éve olyan "eredeti" FERODO márkajelű fékbetétekkel árasztották el a piacot Romániában (műbizonylat kiséretében) hogy 50-100 km megtétele után vason volt a fék.
Amikor jobban megvizsgálták, kiderült, hogy körömmel is lejött róla a paszta - amit egy ilyen márkás alkatrésznél a kutya sem vizsgált előtte.
A szervizek egy része szó nélkül kicserélte az ótvaros betéteket - a másik része berzenkedett, hogy "nem ő gyártotta, nem az ő sara" - de ezt a magatartást már magyarországon is tapasztaltam.
Hatósági következménye nem lett a dolognak - mert a papírok rendben voltak - és a hatóságot csak az érdekli - a valóság már kevésbé az ő dolguk. Hisz körhintában is nyugodtan halhatnak meg emberek - ha a papírjai rendben vannak - nem igaz?
Hasonló minőségü "eredeti" PIRELLI vezérszijak is megjelentek - ezek nem szakadtak ugyan - de párezer kilométeren lemorzsolódtak róla a fogak. Remek, mi? .
gates szijjakhoz hozzátéve,iga nem vezérmüves,csak gencsihajtó még anno 3 éve dec31-én felszerelve jan 5-e körül szakadás,majd vissza a régi 1 időre a az R-19-be .
majdnem kiszedtem a generátort, mert nem én voltam a kocsival- a család NŐ tagjai-
30km-t jöttek akksiról töltés nélkül ,én meg nem is gondolám elsőre hogy a szijj szakadt.nemm nagy fény a garagéba,kezdtem kilazitani a gencsifeszitőtt mikor éccrevém hogy nincs szijj. káromkodálolkám 1 jó nagyot,és vissza a régit amit eltettem tarcsiba, hátha hátha és visznya is raktam biza.
oszt 1 hónapot még futott aztán a vizespumpa megadta magát és akko lett cseréve vezérmüves pajtásával 1üt.
a vezérmüvest ha mán görgővel cseréli valaki akko SKF készletet ajánlok.
oan tipust rakattam a lányom corsájába is,ment is mán 8000-t a leány ,1 hónap oszt cserélhetek oilt benne megint szürővel.
élmény lesz esetleg fagyott kézzel a lagyi oilt eregetni lefelé.
Sziasztok Rövid infó,műszaki vizsga,zöldkártya. Keddi napon vittem,szerdán délután készen volt. Gyertyacsere olajcsere GM 10-40+olajszűrő levegőszűrő csere Genertor ékszij csere(repedezett volt) első fékbetétek cseréje fékolaj csere 40000-km-nél volt a 3-éves még garis szerviz,most 52000-van a gépben,vezérműszijat és feszitőgörgőt tavasszal 60000-km körül cserélnek. Mindösszesen került 73000 papirba,nem márkaszervizben. BTO11-NEK KÖSZÖNET A TANÁCSÉRT!
ugy látom azt hiszed jól tájékozott vagy ,nem a kinai fos zöld dobozos MITRON-ra gondoltam hanem,tényleg az amcsi kék-pirosra,keress rá a gugliban hátha rájössz miről beszélek............
Felismerni gyakorlatilag lehetettlen.Én átcseréltettném a vásárlás helyén pirellire good yearra de akár daycora is,ezek nem annyira nevesek viszont ezeket MÉG nem hamisitják.
5310xs et max a Váci uti lángba mernék venni.Autosboltba ,kisszervizbe,interneten semmikép.
Szeretném megkérdezni, hogy valaki tapasztalt-e hasonlót 1.2-es motornál: -hideg motornál egyenetlen az alapjárat, míg be nem melegszik -menet közben nem húz egyenletesen, -kicsit lomhább, Teljesen tanácstalan vagyok, több szervizben is voltam, de sehol nem tudják mi csinálhatja. Cseréltek már kétszer folytószelepházat, kipucolták a hengerfejet, most utoljára a benzinbefecskendező szelepeket cserélték ki az 1.2-es motorokhoz van egy módosított fajta. Mivel hibakód nincs nem igazán érdekli őket, mert azt mondják, ha komoly baja lenne, akkor hibakód is lenne. Most viszont, hogy bejönnek a hidegek, nehezebben melegszik fel a motor, hideg motornál pedig rángat. Az lenne a kérdésem, hogy lambda szonda okozhat-e ilyesmit (pl.: el van kormolódva), vagy lehet, hogy nem jó a benzin-levegő keverék aránya?
Az Sza(r)kszervízben (Esztergom-kertvárosi Opel Autotrend) ügyintéző nénivel lehet ordibálni, azért fizetik. A szervíz részbe nem mehetsz be ("biztonsági okokból"), kint meg nem ér rá a szerelő kolléga...
Amúgy kértem a szerelő bácsi orvosi lapját is, hátha rövidlátó... Nem adták...
Szal senki nem tudja merre leledzik? :( Akkor olnap a KPM helyett tokmányiroda... Lesz faxa új forgalmim...:(
Amikor a sza(r)kszervízből elhajtottak - ott nem merészelted megkérdezni (a pénzedért !!!) , hogy ugyan mutátnák meg neked is azt a korrodált sorszámot? Hátha te mégis ki tudod olvasni ? .
Ahogy Lui kollega is írta - itt nincs olyan, hogy eredeti, vagy sem. Ez ha gázt lát - kiad egy feszt...oszt annyi. Annyira eccerű cucc, hogy még olyan sincs, hogy rosszúl mér - mert ez vagy műxik, vagy kuka. .
Voltam vele első műszakin. Átment, de mégsem. Közölte a sza(r/)kszervíz, hogy természetes korrodálódás (!!!) folytán olvashatatlan a motorszám az autón, ezért motorkódot állapította meg, és adtak egy határozatot, hogy 15 napon belülegy új forgalmiért cserébe a tokmányiroda állítja majd ki a műszaki igazolást. Egy négy éves kocsi van ilyen?! Áprilisban vettem, de akkor, ugyanitt simán átment az eredetvizsgán. Akkor mit néztek?
Segítsen valaki, mert nem hiszek a műhelynek, meg akarom nézni a motorkódot saját szememmel, viszont nem tudom, hogy merre keressem, honnan érdemes megnézni. Ja 1.2-es a lelkem.
Szia Mindenkinek, vagy ezer éve nem írtam ide, meg anno sem sokat.
Ami az univerzális lambda szondát illeti én anno egy Omegában már használtam Bosal gyártmányú univerzális lambda szondát 2 zk erejéig. Az elsőn nem tudtak CO-kibocsátást mérni, a másodikon meg a határérték egy századát. Én erre azt mondom, hogy bevált. Annyi, hogy berakni macerább volt, mert a gyárin rajt vannak a csonkok és csak csőbilincs kérdése (már ha a régi simán kijön, de nem szokott.), az utángyártotthoz biztosan kell kipufi mester, mert nincs rajt csonk és hegeszteni kell. De anno 13 ropiért vettem(hála egy O+Ás cartársnak), és 5-ért tették az Omegám alá. Minthogy ahhoz a gyári olyan 65-80 közt mozgott, az utángyártott meg 40 körül, így jó bolt volt. Míg el nem adtam a vasat tökéletesen működött...
Nekem pár hónapja volt a felső lambda-szondám cserélve. Új és eredeti szondát legolcsóbban a Gyulainál kaptam, 30000 Ft-ba került. Utángyártottat és használtat már 15-ért kaphatsz, de én egyiket se vállaltam. Hogy miért, és hogy mekkora macera volt kicserélni, azt a 8221-es hsz-ban leírtam.
2003as a Daewoo Kalos-omnak világít folyamatosan a check lámpája. Elméletileg a lambda szonda ment tökre. Van esetleg infótok, hogy hol lehet beszerezni lambda szondát olcsón? Köszi előre is!
Pedig így van, bár a márkaszervizek sem szokták így csinálni, ha szerencséd van a burát finoman ki tudod pattintani, ha nem akkor ujjat rá. Egyébként az Aveon meg nem így kell, ez Matizos betegség szerintem.
Nem valószínű, hogy Matizt fogok szerelgetni, úgyhogy kösz, de nem kérem. :-) Inkább elhiszem nektek, ha már csináltatok ilyet. Ez agyrém! És nincs semmi más kerülő út, olyan pl. amit a fűtőradiátor kapcsán írtál?
Nem az, hogy nem hiszek neki , hanem úgy vélem, itt valami félreértés van. Mert én azt olvasom ki a hozzászólásából, hogy az első sárvédőt le kell szerelni az oldalindex égőcseréhez. Ez meg így tényleg hihetetlen.
amugy szemét vagyok mert a négy felnis gumit kicentiroztattam én is ujra,de a gumisom 1 embere adosm volt ,apro antennás dolgok miatt,amit tőlem kapott, és ingyenbe volt a centirom.
februártol másjusig puhitottam 1 embert ,akinek 4 maraghoni téli gumija volt eladó astra felnin,30e-ből már februárban engedett 25e-re ,májusban 20e odaadta felnistöl az egészet.
D:))
augba.
13e vettem a lányom corsájára 4 téli gumit 1telet futottat barum mp 55-t ha jól emlékölök a tipusra.
Sziasztok. Eladóvá vált gyári kalos felnin 175/70-es téligumis garnitura. Nagyon jó állapotú gumikkal. Mail publikus. Ár 35 a komplett garnitúra, frissen centírozva.
Tűzfal oldalról nem férek oda a kormánykazettától meg a többi szartól.
Meghát ha a belső, műanyag fűtésdobozt barmolom szét - az nem ugyanaz, mintha a karoszériát metélném.
Occsóbb nem lehet, mert ennek én esek neki sajátkezüleg - mer minden szaki, amikor elmondtam nekik a tervemet, a földhöz vágták a mici- vagy bojtos-sapkájukat és csunya szavakat mormogtak a foguk között. .
a Twinportos a megyeget,de 1 lemerült akksinál ha 1x má ráinditottál ,rábikázol , elindul,de letilt a szemét 1500 fordulatra ,oszt mehetsz a szervizbe kiütetni.
Jaa. Meg hogy jöjjek vissza a hétvégén az autóért. Jaa, nem most a hétvégén...ugyan kérem - há' van nekik más dolguk is.
- Jó, de akkor hozom egy hét múlva. - Nem, az nem jó, mert holnap szétszednénk - Hát akkor meg mi a faxért kell egy hétig itthagyni? - Mondtam kérem - van más dolgunk is, nem csak ez az undorító munka.
Beszarok, komolyan. Mindezt 100 rugóért. Na nem baj. Majd akkor én, sk. Ingyért. .
A fűtésradiátor egy műanyag dobozban van - annak a doboznak az alján. Látod, erre jó a pontos doksi. Namost: ahhoz hogy ki tudjam cserélni a radiátort, ki kéne venni az egész dobozt.
Csakhogy a doboz két felfogó-füle a klima-párologtató mögött van - ezért kéne szétverni az egész klimát (gáz-leeresztés, ilyesmik)
Nahát, ha másképp nem megy, vékony tárcsával előlről meglékelem a dobozt egy akkor nyilással - amin ki tudom húzni a radiátort. Így a doboz marad a helyén - klimástúl.
Csere után visszaragasztom a kivágott darabot - úgysem látszik ebből semmi a műszerfal alatt.
Köszi. Ebből máris megtudtam, hogy milyen pillanatok alatt ki tudom cserélni a kifingott fűtés-radiátoromat. Pár művelet az egész:
1) Le kell dobni a műszerfalat+a kormányt+az autó fél elejét 2) Le kell üríteni a klimaberendezést 3) ki kell szerelni a klima-párologtatót 4) ki kell szerelni a fütés-dobozt 5) ki kell cserélni a radiátort 6) vissza a fűtésdobozt 7) Vissza a klimát 8) feltölteni a klimaberendezést 9) vissza a műszerfalat meg mindent.
Ezt hipp-hopp - akár 2 munkanap alatt is meg lehet csinálni - egy szakműhely alig kér el érte vagy 70-80 ezer Ft munkabért. Plusz az anyag, természetesen, az se több egy 30-asnál. Szóval 100 ezer Ft-ért már nem is csepeg a fűtésradiátor. Egy darabig, persze.
A krva anyjukat, azt. Na tudod ki fogja nekik szétkúrni a működő klimát - hogy hozzáférjen a tetves fűtéshez? Mert valójában csak két csavar van mögötte - azért kéne szétberhelni a hűtőrendszert.
Na, majd teszek fel képekett, hogy hogyan kell flexxel kiszerelni a fűtésradiátort. .
A helyzet az, hogy egy teljesen korrekt Nubira-kombit meg lehet kapni 7-800 ezerért. Röhej, de ez van. Nincs ára, nincs presztizse - Magyarországon gyakorlatilag eladhatatlan.
Igenám, de nekem használni kellene - nem pedig kereskedni vele...így hát nem zavar, ha majd bukok az eladásnál. Bááár, melyikkel nem bukik az ember? Van olyan autó?
És hogy tovább borzoljam a kedélyeket, a klimás Matizomért a kereskedés a mai napig beszámit 550-600 rugót - (mert ez állítólag még mindig el lehet adni)...így hát a Matiz-Nubira-kombi "ápgrédem" kivan szűk 200 rongyból.
És nagyon észnél kell lenni az alkatrészek árával is.
Most szántam rá magam a fűtőradiátor cseréjére (ehh, fázik a seggem, eddig jó volt rövidrezárva is) és megdöbbentő árakat kaptam.
9.900 (!!!!) Ft-tól...38 ezerig. Nem elírás, ekkora a skála. Majd kicsemegézem, hogy hol mennyi volt - és kiteszem ide, okulásnak.
Még a drágajó szerelőmnél is 28 az ára (ő ugyanis csak 1 darab beszállítóval dolgozik - és magasról leszarja, hogy ott drága-e az alkatrész, vagy occsó - mert ő biztos nem fog keresgélni a neten, hogy jó legyen a kuncsaftnak).
Vagyis a szerelőnél "ennyi, oszt kész".
Külön bája a dolognak, hogy a szerelőnek annál jobb, minnél drágább az alkatrész - mert neki fixen jár a 15% jutalék minden eladott-beszerelt szar után...ami néha jobb pénz, mint az, amit a melójával keres. .
még a nyár elején csináltam 1 telitankot akkor mikor kiviláglott a tartaléklámpa és 37 litert tudtam beletuszkolni,de kb 10-20km-t mentem a világló lámpeccel.
mivel 45l a tank igy az enyém 8-10l környékén riogat,de simán mentem már világló lámpával kb 60km-t és nem kellet kézi, paraszti erő a benzineskúthoz jutni.
Szerintem is túlzás 60-nál mindent kidobálni. Ilyen alapon akár a szelepsort, vagy a generátort is ki lehetne cserélni - a "biztos, ami biztos" dumával. .
szerintem 60ezernél elég csak a vezérmüszijjat cserélni,nem kell görgö és a vizespumpa cseréje,azt elég 120-nál cserélni.
igaz hogy multkor hasonló esetre vezérmüszijj készletet irtam,ami feszitő görgöt is tartalmaz.
jövöre nálam a 60ezres vagy a 6 éves szerviz,mert még nem járok közel se a 60ezerhez,csak vezérmü szijj cserét és oil cserét fog jelenteni,és a fékekk állapotának ellenörzését,ha kell betét cseréket,oszt mehet müxakira a verda,ja és a gyertyákat átpucolom hézagot béállitom,vagy esetleg championokra cserélem kb max 1000/ darab áron.
THULE Freeway kerékpárszállító alkalmatosság eladó. Ötajtós Kalosra hátra lehet felszerelni, 3 bringa fér fel rá. Kétszer volt használva, újszerű állapotban van.
Négy éves a Kalosom, műszaki, zöldkártya +60 ezres szervíz, súlyosbítva világító chck lámpával.
Chevrolet Monor - közel is van, telefonon jó árat adtak. Bejelentem, odamegyek, néznek rám, mint az ufóra: két nap alatt nem lehet megcsinálni, hagyjam itt az autót, másnap menjek érte, pénteken hozzam újra és akkor levizsgáztatják.
Mit lehet tenni, ám legyen. Azért kifelé menet megkérdeztem, mindezt mennyiért?
Sorolja: 60e szervíz során: olaj/szűrő csere, levegő szűrő, ék/vzműszíj +feszítőgörgő és vízpumpa(!) csere, gyertya, fékolaj(!) csere, stb. Kb. 130 eFt. Na, itt kezdtem el szédülni. Ja, hogy hiba is van? Akkor +10e a motordiaggnosztika (hibakód kiolvasás).
Ezeken felül természtesen a hatósági áras vizsga költségek + 30e.
Ekkor csendben elkértem a kulcsot és távoztam. Meg sem lepődtek rajta, miért.
Irány Chevygyulai, (és ez itt nem a reklám helye) ahol bejelentkezés nélkül fogadtak, másnap du. kész a verda, tokkal vonóval 122eFt. Nem cseréltek fékolajat, vízpumpát, az oxigén- szenzor cserére pedig kedvezményt adtak. Gyorsan, udvariasan, pontosan.
Nagyjából ennyi, ha valaki tud olcsóbbat, tegye meg és idegesítsen már fel vele!
ITT találsz egy gyárit (#321 Dátum: 2008. Szeptember 14. - 18:06:13), igaz 6 lemezes CD táras, ilyet a Captivákba tettek, onnan lett kiszedve. Az illető ad hozzá alkatrésznek egy másikat is!
bocsi ! igazatok vagyon a daewooval kapcsolatban,de a lányom corsája megzavart,mert az övé az másként visalkedik ,mert lassan áll be a tankmérője és féltank alatt gyujtáskor ég a tartalék majd elalszik ha feljebb kuszik a mérő.
Minimális a különbség (tankolásonként 500-800 forint kábé). Mondjuk úgy, ez csak "érdekesség". :)
Bááár... ha jobb a fogyasztása az autónak, akkor józan paraszti ésszel az ember azt gondolná, hogy ez adódhat a tökéletesebb égésből, az meg biztos jobb a motornak! De ha nincs igazam GPS olvtárs vagy valaki más szaki úgyis megcáfol. :)
Bár ahhoz tudni kéne, hogy mennyi pontosan a literenkénti spórolás...da he még külön el is kell autózni kilométereket a gagyi-kútig...akkor az+a túlfogyasztás összesen tuti elviszi a spórolt pénzt.
És akkor még ott a nagy kérdés, hogy vajon milyen nafta lehet az, amiből az autó rögtön többet eszik?
Netán olyan "finom" - hogy ennyire ízlik neki? :-)))) .
Nálam 37-38 liternél gyullad ki a lámpa (1.4 8v, szedán).
----------
De ha már benzin.
Talán emlékeztek rá, nyár eleje, közepe felé említette valaki, hogy a diszkont-jellegű kutaknál (Tesco & tsai) tankolva magasabb a fogyasztás, mint mondjuk a Shellnél tankolva.
No ezt én is kipróbáltam azon nyomban (és folyamatosan), és valóban! Ha Shellnél tankolok, 6,4-6,9 liter közt van a fogyasztás, ha Auchan vagy valami olcsó, de nevesincs kútnál, akkor 7,2-7,6 liter. Mindkét jellegű kutat próbáltam akkor is, amikor hosszabb távon mentem, akkor is, amikor sok volt a város (az útjaim jellegéből adódóan szinte tökugyanaz útvonalakon), és bizony az olcsóbb benzinből bő fél literrel több fogyott, mint a drágábból!
(Mielőtt még valaki felvetné: elég sokat autóztam az utóbbi két-három hónapban, szinte hetenként tankoltam, tehát nem egy és nem kettő útból jutottam erre a következtetésre...)
Nem csak hogy NEM villan ki a "benzinkút" induláskor...hanem még vagy fél perc késéssel is szól, hogy "hej komám, ezzel nem jutsz így messzire".
Ez akkor is így van, ha előző este már villogó benzin-alarm-al tetted le a kocsit - akkor sem azzal kezdi, hogy figyelmeztessen, hanem hagyja hogy elinduljál és csak azután emlékeztet a kis problémára.
Nem tudom mire kell neki a fél perc - lehet addig számolgatja, hogy mennyi is van még a tankban - de hogy már jócskán autózol mire kivillan, az biztos. .
Nekem is pont a piros vonalon kezd halványan világítani. Volt rá precedensem, hogy ilyenkor még 42 litert tudtam tankolni, de elméletben a tartalék kb.: 5 liter! A lámpa ilyenkori elhalványulásai a tankba lévő benzin mozgásából adódik, természetes jelenség.
BTO11! Ilyet még nem láttam, gyújtáskor a sárga lámpa nem a kis benzinkút, hanem a motor kontrol lámpa. Én még nem láttam olyat, hogy a benzinvisszajelző kutacska gyújtás ráadásakor akár csak fel villanjon! Se a Matizaimon, se az Aveon nem láttam ilyet, de más típusokon sem találkoztam vele!
Helló Kalos-os társ, hát igen az enyémnél is jócskán elkerüli a mutató a piros vonalat mikor kigyullad a sárga lámpa és nem piros.De ne úgy képzeld el hogy egyből kivillan,hanem valóban úgy hogy ha egykis lejtőn mész,és először csak halványan ha egyenesen mész elalszik,ha folyamatosan világít akkor erősebben ég Az első kivillanásnál k.b. 38-39lityit tudok tankolni ami azt jelenti hogy még van egy 6 littyi a tankban ami egy százasra elég.
Szerintem azért nem találsz, mert régebbi típusoknál (nem az új öt ajtósra gondolva) az 1.2 motorok csak 8 szelepesek voltak, és csak az 1.4-es mocikat szerelték eleinte 16 szeleppel. Viszont ha jól tudom az öt ajtósakat 1.2 mocikkal adták el, és ritka az 1.4 motor. Viszont az 1.2 mocik 16 szeleppel az új ötajtós kiadása előtt születhettek, és azok még fiatalok!
Hát a spotárs-elvtárs pont attól fosik, hogy nem tudja, hogy műxik neki az a fránya benzines-lámpája...oder baszik az neki működni (mint nekem a hőmérséklet alarm-om)
Namármost - ha mi vagyunk olyan szívesek, és azt tanácsojjuk néki, hogy autózzon kanna nélkül csak nyugodtan...oszt majd meglátja mi lesz...akkor ne csodálkozz, ha egyszer kinyomozza a címünket és egy méretes vasdoronggal tesz nálunk egy kevésbbé udvariassági látogatást :-))) .
egyébként a lányom is dilemmázott ue dolgon az1.4 corsával minap ,annak is ezt tanácsótam légyen pézed telitankra akko mikó kigyullad a tartalék jelző ,és Ő 41lityit tankót a szintén 45l -s tankos Corsába.
azt ne a konstrukcióra fogd hogy megfőzted a motort szivárgó hütőrendszerrel mit "régi motoros" Dácián felnőtt ember létedre mert TE voltál a trehány tulaj!
ÉN mié nem főztem meg a R19-t mikó kilukadtak a fagydugóim -1xre 2-ő- és szivárgott a hütőradiátorom is és 3x adalékoltam WINS tömitővel és igy számitattam bé akalosba, oszt acéges combo is télen mikó 2x nem fütöt azonnal szervizbe küldtem hogy gond van,mert 1-re utántöltöttm,de másodszorra ment a szervizbe,pedig abba se fort a viz a müszer szerint.
bocsi,de ez a sztorira kikivákozott!
ja és én se ma kezdtem. 84 óta B kategoria és 79 óta A kategoriám van.
D:)))
sör és házi pálesz!
ökör vagyok mert iszom magamba ,de a sárkány éccakás.
A Daewooknál ez elég "viccesen" működik. Van úgy, hogy egy emelkedőn "kigyullad a benzinkút" a műszerfalon (ilyenkor anyázok is rendesen) - és virít is hosszú kilométereken keresztül...még dombnak lefele vagy sík úton is...
Oszt mire hazaérek 15-20 km megtétele után - döbbenet: kialszik..... és másnap sem gyullad ki...akár 1 teljes napi autózás után sem.
Szerintem, azt inkább a kedélyek borzolására építették be - mintsem hogy pontos jelzőműszerként üzemeljen.
Egyébként nyugi - a többi műszer sem daliásabb a Daewoon.
Nekem például sikerült úgy megfőzzem a motort (vízhiány és túlmelegedés miatt) - hogy egyetlen kurva műszer, hőmérő, tiltás, pirosfény vagy bármi jelezte volna, hogy "állj le komám, mert bajok lesznek !".
Én azt tanácsolom neked, hogy vigyél 5 liter benyát egy kannába...és járd ki az utolsó szusszig a tankot. Abból meglátod, hogy mikortól kell valóban ügyelni...illetve működik-e a "benzinkutad" a műszerfalon...és ha igen, az hány km tartalékot jelent még a valóságban.
A levegő-felkapástól meg ne félj - az csak egy régi legenda - már a dizeleket sem kell levegőztetni egy fikarcnyit sem - üzemanyagkifogyáskor. Kulcsráadáskor, az elektromos szivattyú addig fogja nyomni a naftát...amig kilevegőzi magát és felépül a rendszer-nyomás - nem a tulaj dolga azzal foglalkozni.
Különben sem járatod szárazig a pumpát, mert előbb rángatni meg köhögni fog - onnan tudod, hogy "itt a vége - jöhet a kanna". .
Üdvözlök mindenkit a topikban! Egy kis segítséget szeretnék kérni. 3 hónappal ezelőtt vásároltam az 1.2-s kalosomat és azt vettem észre hogy az üzemanyagszintmérő a piros vonal alá megy akkor sem kapok semmilyen jelzést a műszerfalról. A kézikönyv azt írja hogy a kormány mögött megjelenik egy piros benzinkút. Prógálgattam kivárni hátha megjelenik,de sokáig azért nem szoktam mert félek hogy elfogy a benzin és lelevegősödik a rendszer! Tehát kb50-60 km-t mentem "kiakadt" üzemanyag mérővel. Kérlek írjátok le nektek mi a tapasztalatotok ezzel kapcsolatban! Előre is köszönöm!
Sziasztok Köszi a választ,megfogadom a tanácsodat,Gyulai van hozzám közel,kérek árajánlatot, nem hires az olcsósága,valószinű valami normális szerelő szakit fogok keresni,úgy jobban járok. mégegyszer köszi a segitséget
Sziasztok Nemsokára 4-éves lesz az 1.4-es picike.szereném megkérdezni,műszaki+zöldkártya+ 60-ezres szerviz kb mennyire terheli meg a bukszát?,és hol érdemes megcsináltatni? Vigyem márkaszervizbe,vagy elég ha valamelyik autószerelő műhelybe végzik el a munkát. köszi a segitséget
...na ne mondd mááá, hogy te nem tudnál összeadni legalább 3-400% fogorvost - ha a (kénytelen-kelletlen) rádborított összes márkájú fogpaszta-reklámot összeadod.
nem bazgerátam én csak anno a Waresz kormányos gépit ,zsiroztam . a Rötyoba valami perselyt cserétek,valami kisipari került bele oszt attó kezdve szorosan,keményen járt majd mint a ladáé,vagy kopogott vagy szorolt és kenyér szervos volt,12 papirt fizettem érte meg utánna 6-t a futómüves beállitásé mert zabáta a gumit. na e volt az 1k ok hogy cserétem a 16 éves rötyót a kalosra,ami kevesett futott 20200-t,és 5 éves volt májusba.
nem ott lakom, de azért kösz ;) Az autó ismerősé, nem az enyém, nekem elektromos szervó van a Grandémban, úgyhogy nekem sincs hasonló ;) Közben megtalálták a gépkönyvét és ők is a tartály alapján beazonosították, hogy nincs benne :)
Viszont baromi nehét tekerni a kormányát! Nekem is volt szervó nélküli autóm, de azon közel sem volt ilyen erőltető a kormányt tekerni! Mi lehet a baja. Vagy ez ilyen??
Szerintem írd be a keresőbe a márkát és a tipust,és már csak jó fenék kell hogy végignézd az összes lapot. De vigyázz!!!! Sok helyen megspékelik egy kis trójaival, úgyhogy csak frissített vírúsirtóval ajánlott!
vettük rokonnak ezt a kis Kalost. Most vezettem és észrevettem, hogy iszonyú nehéz tekerni a kormányt. Ez egy alap verziós, R13-as kerekekkel és csak sejtem, hogy ebben nincs szervó rásegítés. Vagy a másik verzió, hogy elromlott a szervó :) Szóval azt szeretném tudni, hogy jött-e kis olyan Kalos, amiben nincs szervó kormány és honnan tudom, hogy ez ilyen?
szerencsére nem oly szegényes a garázsom és tanátam szintetikus higitót is.a horpaszon kivül elég jól sikerált orvosolnom a sérülést,1 kis javitó ceruza is a segitségemre volt.
csak bosszant a dolog.
volt oan TV reklámos polirozóm is.nem én vettem ,mert én nem hiszek a TV reklámoknak.
sajna kidobáltam az anno piros polirozómat,de lehet hogy már bedöglött volna a dobozba mert 2001-be cseréltem le a piros asconámat szürke R19-re, amit idén cseréltem be a piros kalosra.
D:)))
kidobtam a szürke polirt is amit a rötyohoz vettem anno ,tavasszal.
metáloztatok???mert mán képes ismertető is van hozzá! a csaj az elején a nagyobbik lányom.
kissé hörgős,de má több szám is van a yotube -n a scabious cim alatt videoba.
addig is
Bachman-Turner-Overdrive és a nightwish a kedvenc,és a vörös avton a fekete paripa Kimivel.
Az a szerencse hogy autóeladáskor mindenki annyira szaki lesz hirtelen. Érdekes módon 1 éve amikor vettük az autót 1.35MFt-ért, nem volt egy olyan sem a piacon, ami az alapkövetelményeket tudta volna (sérülésmentes, klímás, szervízkönyves). Ne áltassa senki magát, most sincs olcsón jó - vagy próbáljon csak egyet venni. És a kereskedők lehúzós szövege sem igaz - az igazság valahol félúton van, de én sem mondtam hogy nem lehet alkudni - ha van alapja.
Ja és elfelejtettem, hogy eladáskor nem csak maga az autó, hanem ezer más körülmény számít pl. van aki elvből nem vesz kereskedőtől (és így az autók 90%-a kiesik). Megismeri az előző tulajt, eladáskor meg van szorulva, esetleg nem annyira sürgős az adásvétel, stb. Pár éve egy daewoo racert 1.1-ért számítottak be a végén, pedig a kereskedők 700-at adtak volna érte, úgyszintén az astrat elvittek 1.2-ért, pedig senki nem adott volna érte 900-at.
Szóval ne élezzük a vitát 100-150eft-on, nem véleményt kértem, hanem ha valaki ilyet akar, az szóljon.
Tudom, hogy múltidőben, oda írták, hogy az "elemek fényezve vannak". De attól még, hogy már kijavították, egy sérült autó értékcsökkent. Elemekről beszél egyébként, többeszámban, ami ugye feltételez valami komolyabb sérülést. Légy nyugodt, ha csak a lökhárító nyomódott volna be, meg sem említik.
Elméletileg nem lesz tőle baja. Ismerős skodáját is meghúzták arról nitrohígítóval szedtük le a festéket, kis polír (kézi turtle waxos) és szép lett. Am egy ismerős azt csinálja, hogy Tescoba felírja a szomszédos autók rendszámát (mondjuk egy 12 millás Volvoja van) csak ott is fennáll, hogy mivan ha elmegy, más áll oda, más húzza meg és te meg másnak kavarsz be. Sajna ez van, gyökerek vannak.
Ennek acélszürke a felnije, nincs rajta porvédő kupak, de megkaptuk a kis feket műanyagokat középre :) Akkor most fel kell rakni, vagy tök felesleges, mert a csapágy porvédős?
Porvédő kupak csak azokon az autókon volt, amikhez nem járt gyári dísztárcsa. Ezek kerekei acélszürkék, míg amihez járt a gyári dísztárcsa, azok feketék voltak, de nem volt hozzá porvédő kupak.
rokonnak most vettük meg a Kalost. 1.2 8v 5 ajtós. Meglepően jól megy.
Leszedtem az utólagos dísztárcsákat és a gyári kis dísztárcsák nem voltak rajta, és látok az első kerekeknél egy nagy anyát. Ez gondolom a féltengely anya. Nem kellene ott porvédő kupaknak lenni, hogy ne menjen be a mocsok?? Vagy ez a gyári kis műanyag tárcsak látja el ezt a funkciót? Mert ha igen, akkor vissza teszem neki...
Sérült VOLT !!!! Múltidőben. Vagyis eladáskor már nem volt az.
Ez a kifejezés egyébként az egyik legaljasabb - egy autó történetleírásában.
Mert "sérülésnek" nevezik azt is, ha egy negyed alvázat ki kell vágni az autóból - egy 90-ből eltrafált betonparapet által leszakított, fél-eleje pótlására...
és "sérülés" az is - ha a TESCO parkolóban beletolat az egyik ajtóborítóba egy derék úrvezető autóstárs
ha lesz lelkierőm akkor majd ma megpróbálom a nyomot enyhiteni,mert éles horpaszt is csinált a tettes,meg körbe kell néznem mien higitóm van itthon,mert nitroval nem merek nekiesni.
Az nem lehet, hogy a fehér az már az alapozó, nem a másik autó? Mert sajna hulla vékony a festés az autókon és egyből jön elő a fehér alapozó réteg! Mert ha tényleg a másik kocsi színe, akkor azt hígítós ronggyal leszedheted!
céges opel comboval mentünk majd 1 napot hogy világitoot a check lámpa,nagy részint 3 hengerrel mert az 1-s hengeré bekoxolodott,mert oazon keresztül zabálja az olajat ,1.6 8szelepes betegség 2003 körülieknél.
de ez opel combo!
egyébként nagy fos a kalosomhoz képest,ami csak 1.4 8 szelep.
Én is hasonló cipőben jártam, és bementem a szervízbe, ahol 1500 Ft-ért rendeltek nekem a központból egy Kalos kezelési utasítást.
A másik a lámpa. Azt sok minden kigyujthatja. Az EGR szelepet már olvastad. A másik ami sűrűn teszi, az a második oxigénszenzor. Ezért azt ajánlom, hogy szánd rá azt a 2000 Ft-ot, és olvastasd ki. Először most, majd a következő lámpánál is. Innen megtudhatod hogy mi a baj, és ez után már könnyebb tanácsot is kérni.
Azt gondolom már tudod, hogy a kigyulladt lámpa a MIL motorhibajelző. Valamilyen motorral összefüggő hibát jelez. A szervízben vagy maszek szerelőnél rádugnak egy kütyüt, ami számítógéphez csatlakozik. Ez kiír egy hibakódot, ami megmondja mi romlott el. A kocsiról itt találod az összes adatot amire szükséged lehet valaha is. Ha nem birod az angolt, vannak fordító oldalak is, de egy szótárral is el lehet boldogulni.
Üdv a körünkben! Szervízkönyv a leg kelendőbb, azt a legnehezebb beszerezni, mint az Üzemeltetési kézikönyvet! Ha virít a check lámpa, valószínű valami gond van, találomra az EGR szelepre gondolok. Ki kell olvastatni a hibakódot.
Sziasztok! Segítségre lenne szükségem.Friss tulajdonosa vagyok egy 1.4-es 5 ajtós kalos nak. Az egyik problémám,hogy mivel használtan vettem nincs hozzá semmi leírás,csak a szervíz könyv.Nem tudom honnan lehetne beszerezni és mivel nem értek az autóhoz szükségem lenne rá.A másik problémám hogy kb 200km megtétele után egy sárga "check"felirat boldogít az óra mellett és nem tudom mi a bánat lehet.A segítséget előre is köszi!!
Segítséget kérnék. Régebben olvastam itt hasonló problémáról, de most nem tudom hogyan keressem meg, Ti talán kapásból válaszoltok.
Eset: 1,2-es Kalosom van 4 éves. Mostanság alapjáraton a fordulatszám felmegy hirtelen akár 2000-ig is, de többnyire 1500 körül. Ilyenkor mentközben, ha lassítani akarok, motorfék, és egyből rángat is. Nem azért, mert már rég vissza kellett volna kapcsolni a sebesség fokozatot.:)
Voltam szervízben, de épp megszünőben volt a szervíz, azért megnézték, jól ráléptek a gázpedálra, aztán el is múlt egy időre. De nem véglegesen.
Sziasztok. 1-2 héten belül eladósorba kerül a feleségem 2004-es 1.2-es Kalos-a (klímás, 55e km, fekete, ötajtós, magyarországi, rendesen szervizelt, cd lejátszó, elektromos ablakok, szervokormány)! Ha valaki pont ilyet keres szóljon! 30-345-2756, crow@uze.net
A helyzet a következő: Kipróbáltam a "baltás" módszert többször is. Ha világít a lámpa, akkor nem működik az ABS, azaz mind a négy kerék csúszik, amikor viszont nem jelez a visszajelző lámpa, akkor tökéletesen működik, hallani, érezni a fékpedálon a kerregést és nem csúsznak meg a kerekek.. A kérdés már csak az, hogy mitől van az, hogy időnként bejelez és önállósítja magát a rendszer. Van amikor csak 60-70 km után jelentkezik a hiba, van amikor már indulásnál sem alszik ki a lámpa.
A Daewooknál használt ABS rendszernek is van egy "baltás" gyógymódja. Kicsit brutális...de többnyire műxik - én is garis-szakiktól tanultam.
Ki kell menni az egyenesre - lehetőleg ne a Balaton felőli M7-esre - vasárnap koraeste - hanem valami nyugisabb helyre.
Szóval, ott fel kell húzni 90-100 -ig...és aztán egy hosszú, hosszú satufék. Ami belefér, két lábbal - teljes lelassulásig padlófékkel.
Nem a nagy lassulás a lényeg, hanem az, hogy tuti megcsusszanjanak a kerekek, mert az dolgoztatja meg a rendszert. Enyhén nedves úton még hatélonyabb a terápia.
Lámpa el fog aludni, és az ABS rendszerint észhez is fog térni.
Persze, a mutatványoz nem ajánlom sem a visitós asszonykát az anyósülésre, a 20 literes, teli marmonkannát is ajánlatos kitenni a hátsóülésről...de még a bologató tacskót is a kalaptartóhoz kell csavarozni a "kezelés" előtt :-))))
Szerinted nem? Ha 30 km/h-nál padlóig nyomod a pedált, és nem érzed a lábadon (illetve hallod) a "kerregést", akkor ABS tényleg rossz, de ettől még nincs nagy gond, de javításra szorul. Gondolom nem kis pénz... :(
Sziasztok! Az autó: Kalos 1.4 SX A probléma: ABS lámpa időnként világít, néha elalszik. /45000 km van a kocsiban/ Ötlete van valakinek, hogy hol kezdjem a keresgélést?
holnap ha az idő engedi,ha nem akkor is megpróbálom a lányom corsájába a váltóba lecserélni az oilt,és ha nem baxok el vele sok időt akkor ,azt a fránya gyári hanszórókat is kicserélem az első ajtóba,ha sikerűl megmekkelnem a gyári rögzitést.
hátsó ülés borit,nagyfejü kárbitbolhák kiszed,pótféklámpa kiköt aztán az egész kalaptartó kiszed,hátsó hagszorókiteker marok csillag csavarkergetővel.
oszt csere 16cm-s hangira,nekem SAL lett cserélve ,ha jól emléxem a boxer tipusra,élmény a különbség a gyári mélyközéphez képest,több a magas is mint az elsőbe.
13-s alufelni opelost azt tanász az origo aproba.vagy a hirpresszbe vasmegyébe.
Hello! Kaloshoz tudtuk tippet adni , hogy kell a hátsó hangszórót kikapni , az egész kárpitot bontani kell? Más: keresek 13-as alufelnit, ha van vkinek esetleg aladó gumi nélkül! Gázt tett már vki a vasba?
szia bocs hivni akartalak de ezer volt a dolog biztositás kötés asszony fuvarozása stb. persze gyere csak csak csörgess elötte 1 kicsit mer biztos kocsikázunk a városba nekem ez olyan mint a lotto ötös a régi raceromat is szerettem de ez azért más.
franko a felszreltsége a gépednek.lehet hogy ha lesz lukam napközbe du felhivlak hogy meglessem a gépsárkányt,persze ha jó neked. délutánra leeresztettem a melegtől,mert a céges nem klimás.
szia, én az ezüströl mondtam hogy becsületesen le volt törve,viszont én ma befejeztem a vadászatot vettem 1 1.4 16v-t ezüst nagyon szép sx verzio 4villany ablak 2 airbag centrál el.tükör ködlámpa 14-es kerekek áll.kormány és ülésmagasság belül még gyári szaga van távos igen komoly riaszto és mellesleg 29000km valos km,nagyon megkimélt ja sony magno+10-es cd tár persze klima jég hideget fuj a kisfiamnak meg 1 felnyilo tálca a hátso ulésen ja és szép plüssberakás a kárpitok ban. hát nekem naon bejön szivemszerint egész éjjel furikáznék vele,de sajna ezt azér nem lehet.a végára amiért elhoztam1240 szerintem simán ér ennyit ja és 200at hoztam ki belöle délután 94pacitol igen jo az asszony meg vot fagyva.
hát megnéztem a népitéletbe a 1.4 16 astrákat 2002 2003-as évjáratokat mindegyik azt mondja hogy soha semmi baja nem volt a mocinak van aki 225000 ment vele hiba nélkül az már azér valami.http://totalcar.hu/nepitelet/?op=itelet&cat_id=63804
köszi tényleg naon rendes vagy de most alkudtam meg a 95lovasra 29000km garantált karcmentes a verda ja és fullos reggel hozom ha gondolod talizhatunk egy jo eszmecserére.
amugy a berecki meg kapja be mert corsa is maradt fent neki oan ami má nincs +.
repültem én is árnyékra a corsa vadászat alatt,ami a lányomnak lett.
amugy nézz + rendesen mindent ,mert a lányom corsájába ugy kellett emelőt vennem,mert az nem volt benne.iga hogy én nem tudtam megnézni a corsát mikor lefoglalták a nők a családba.
lealkudtak 7 ropit ,és ugy volt hogy friss müxaki és zöldi lesz a behozott corsán,oszt miko érte mentünk közöték zöld az nincs de va 14 nap +csinátatni,ami szint 7 ropi volt,igy nem is alkudtak a NŐK semmit se le belőle a kereskedő nagy fxsága miatt.
ja és kerékszerelő kulcs se volt hozzá,de szerencsére akkor volt akciós keresztkulcs a Tuskóba és ott vettem amugy is.
oan mint az astra 16 szelepes ,kb 150ezernél hengerfejes lesz.nem 1 szerelő és a opel márkások mondták tatabányán.
a 8 szelepes a strapabiróbb az oan mint a F astra 8 szelepese csak a daewoo már hengerenkénti injektoros,nem ugy mint az astra ami központi injektoros 60Le volt,annak meg az elődje a kadettba szolgált.
szia. a bereckinél nincs már meg a bordo nem tom mér nem veszi le a hirdetést reggel voltam bent a gödöllöinek elég becsületes sérülései voltak majdnem a kereskedö akart le beszélni rola,de ugynéz ki elhozom a 95lovas ezüstöt a haszn. utorol 1340 az ára de már alkudozunk remélem meg lessz amugy a 16 szelepes jo fajta motor?
köszi a sgitségedet nagyon rendes vagy,csak az a baj hogy nekem klimás kell mindenféle képpen a sevi szalonosrol lemaradtam csupán fél orán mult "tiszta ideg vok"
köszi ,naponta böngészem a linket csak az a gáz hogy max 1.2-öm lenne rá viszont amelyik szép azt nem adják ennyiért,ma viszont találtam a tatabányai seviben 1 elég szépet volt is már rá jelentkezö de nem biztos hogy ezt veszi meg remélem sikerül holnap meg kaparintanom.
eladó 4 db megkímélt, szép állapotú 5,5x14 méretű gyári GM-Opel alufelni a rajtuk lévő 175/65R14 Dayton téli gumikkal (az egyik pár 4 mm-es, a másik 5 mm-es). Eredetileg Corsa C gyári felnije volt, de minden 4x100-as Opel és Daewoo autóra hibátlanul passzol. 40 ezer forintot gondoltam értük.
Thx, véleményem szerint is csak kábeltörés okozhatja! Tudom is mejik kábel, csak lusta vaok végigkövetni. Persze,h nem szarhat be egyszerre 3 kapcsoló.....
idős rokonomnak most vettünk egy 1.2-es 8v-s 5 ajtós fapad Kalost (extra: kp-i zár+rádiósmagnó) (-: Keveset lesz használva és eléggé megbecsülhette az előző tulaja, mert nagyon egyben van a gép :) Tudnátok valami instrukciót adni a Kalossal és a motorral kapcsolatban, hogy mire kell odafigyelni?(pl.: olaj típus/viszkozitás, típushibák stb). Megmondom őszintén semmilyen tapasztalatom nincs a Kalosokkal kapcsolatban és eléggé váratlan jött a lehetőség. Az autót 2-3 hét múlva tudjuk átvenni a kereskedéstől a próbakör pozitív volt, nem is hittem, hogy ilyen jól megy :) Remélem nem super finish volt a motorolajban :-P
Szóval ha tudtok írni infókat az autóról, akkor megköszönném! Népitéletet olvasgattam most és nem írnak róla rosszakat... Igaz, hogy ebben opel motor van?
tisztelt "kaloz" tulajok olyan kérdéssel fordulnék hozzátok hogy most vettem meg anyosom kalozát és az elsö futomünél furcsa bugást ilyen idézem "vum vum vum" szerü hangot ad a verda ez olyan 90töl megszünik vagy nem hallani mi okozhatja ezt ?hallotam már olyat hogy a gyári guminak van ez a fura hangja viszont volt egy "pözsóm"kapott 1 kicsit a féltengeje és onnan hasonlo hangot adott de ez tudtommal nem volt törött a segitségeteket elöre is köszönöm.
Teljesen ó, meg a relé meg a motor is. De azért meglettek kontaktozva. Egy irányban működ mind a két ablak...Létezik, h egyszerre halt meg a két kapcsoló?
Segítség! Valaki meg tudná mondani, h mi van? A jelenség, h nem tudom a villanyablakot felhúzni illetve a túloldalon meg lehúzni. Leszedtem a kárpitot, a motor teljesen jó, csak nem lehet hozzáférni. Megjegyzem az ablakot nem lehet kézzel visszahúzni, és egy lakótelepen lakom, úgy hagyni azért necces. Az ajtóban levő kapcsolók és stekkerek kitisztítva, kontact spré ilyenek. Van valami még ami megkotolhat? Előre köszi!
Én túrkevei vagyok, és itt nagyhatalom a MOL. Több éve nem tankoltam itt. Ha vidéken vagyok, mindíg teletankkal jövök haza. Ha nem nagybevásárlásra megyek akkor a 20-as kanna műanyag zsákban a csomagtartó tartozéka, és tele jön haza. Szinte mindíg van itthon tartalék benzin, mert kell a robogóba, és van egy kerti trakim is, és azt is itthon töltöm. Most olvastam, hogy szerdától 5-tel megy le az ár. Nagyon jó hír!
Én olyanra gondoltam hogy Pl. Szolnok megyében a legolcsóbb benzin 302 FT. magánkútnál. Molnál a legolcsóbb 309,9. A Shell pedig 311. De mindenki maga tudja, hogy érdemes-e pl. 4-5 kilómétert autózni plusszban az olcsóbb kúthoz, ahol bizti hogy nincs semmi adalék. A tankoláson lehet hogy nyerek 300 forintot, de az oda-vissza út az 10 km. és itt elmegy 7 deci benzin.
azért az ESSO se magán kut. csak csibész banda üzemelteti.
mostanság hogy a lányom járt a géppel szerinte omv vagy hmmm Mol a jő kut,mert attól vett kevesebbet a giip. aTesco meg oan mint bent, minőség nem sok.
nem tom irtam-é má de multkor hosszu uton rendesn bémentük 7 lityi alá,mert a sága a mán világitott javába mikó megtankolám 20l a giipet és bőven 300-t mentünk ugy hogy nem világlott a sága lámpesz.
pedig volt benne szerpentines visegrádi napokra ,meg kissé sik győrségbe.
Ezt én is tapasztaltam már hogy kevesebbet fogyaszt a Shell benzinnel. Nyilván mert adalékolt. Főleg akkor fogyaszt többet a verda, ha nagyon olcsó kútnál tankolunk. Pl. ilyen az összes magánkút. Itt semmilyen adalék nincs a benzinben. Csak az ár az olcsó.
Megtörtént a második olajcserém (persze mióta nálam van) a kalózon. Castrol Magnatec 10W-40 + Mahle olajszűrő került bele. Előző Valvoline DuraBlend 10W-40 volt, 11ezer km-t ment vele, színe "szép" sötét barna volt, jobbnak láttam lecserélni.
Egy apró mellékes: Szenvedtem az alapjárat ingadozásával, nyűglődtem vele itt a fórumon is, hogy mit kéne csinálnom - kaptam tanácsot alapjárati léptetőmotor meg EGR-szelep tisztításról, ebből az előzőt többször próbáltam is, de a jelenség megmaradt és vele a tanácstalanság. Esso kútnál tankoltam rendszeresen, ugyan annál, mert útba esett és relatíve olcsó volt. Aztán gondoltam egyet, hogy kipróbálom a Shell-t, ami szintén útba esik, de picit drágább. Eredmény: Első tankolás végére eltűnt az alapjárat ingázása. Hm...mégiscsak lehet valami a Shell-ben...? Második meglepetés: Fogyasztásom stabil 7literről szépen lekúszott a második tankkal 6.5-6.6 köré. Ugyan azon az útvonalon, ugyan olyan időben és ugyan olyan vezetési stílusnál. (580(!)km-nél gyulladt ki a tank jelző lámpa, Esso-val ez 520-530km környékén már világított...) Szóval én innentől csak Shell-t tankolok, 2-3Ft többlet ide-vagy-oda.
Ez a fogyasztásod "tök-normális"...sajnos. Mert ez is kurvasok egy modern autótól - egy ezelőtt 40 éves autóhoz képest. Dehát...a többi is ennyit eszik, nincs mit tenni.
De ennél sokkal pofátlanabbul sok az, amit a Matiz bezabál...amit te is megjegyeztél két zárójel között, egyébként. .
Fogyasztási adatom. (2000 km van most benne) Pénteken voltam Pöstön, és a következő lett a fogyasztásom: az autópályán 130-140 km/h sebesség mellet (egyéb úton 100-110 km/h), digit klímával (automata mód 27 celsius-ra állítva), Pösti kis araszolás mellet, vasárnap fűnyírás nyaralónál (100-110 tempónál, ugyanazon klímabeállítással), a fogyasztás 8.007 l/100Km. Szerintem ez nem is rossz ha figyelemebe veszem a Matizomat, ami hasonlóan manuális klíma mellet egy literrel evett kevesebbet! A Matiz 0.8-as, míg az Aveom 1.4 16V mocis!
Van nekem egy ismerősöm. Mondjuk ő is Kalos tulajdonos, de nem is ez a lényeg.
Korábban azzal kereste a kenyerét, hogy összeverbuvált még három embert maga mellé, és eljártak birkát nyírni, kukoricát kapálni, vagy kukoricát törni az ország más területére.
Skoda 100-as kocsija volt. De ami a lényeg, hogy minden alkatrészből elvitt magával egy tartalékot, ami korábban már cserére szorult.
Hát most képzeljétek el a Skodát, ami csomagtartóval amúgy sincs megáldva.
Ez akkor derült ki, amikor elmondta a haver autószerelőnek, hogy nem megy a kocsi, és sokat fogyaszt, és nézze már meg hogy mi a baja.
Sajons kellett a szerszám...meg némi szakértelem is. Hihetetlen dolgokat oldottak meg a "dolgozók"...az országúton.
És ezt nem azért, mert szar volt a Dákó (az R12-es)...ugyan már. Az volt a 20.-ik század egyik legsikerültebb autója.
A '75 utáni diktatúra-vezérelt, román gyártás-kultura, a pártdirektívaként kötelezett, esztelen anyagspórlás és a minősíthetetlen alkatrész-utángyártás nyomta rá a csúf bélyeget arra az autóra.
Az eredeti, francia gyártású R12-esek 150-200 ezreket elmentek - gyakorlatilag hibementesen. Nade amiután ezeknek a keze rátette a lábát....:-)))) .
Haha - én olyanban már tirisztort is cseréltem - úton !!!! - igaz, az már hardver-tuningnak számít :-))))
Nem volt nagy mutatvány - mert egy akkori Dacia szerszámosláda alaptartozéka volt a 12 V-os páka meg a gyantás-cines doboz.
Egy tartalék tirisztor meg mindenképp volt mindenkinel - ami kotyfitty volt ahhoz képest, aki tartalék féltengelyt is hordott magánál egy-egy hoszabb útra :-)))) .
nekem volt Lada tirisztoros gyujtás is beszerelve -megszakitó vezérelt- a daciámba,oszt 1x hazafélé balatonrol azt monta az oto hogy aaaaaaaaaaa.1-ig vissza kapcsolgatva se mondott mást.10 perc alatt eltávolitottam,vissza a sima megszakitós gyujtást oszt gyi tovább.
Mi annakidején úgy cseréltünk szoftvert a Daciában - amikor már nagyon kormos volt belül minden - hogy a kartergázt levezettük egy gumicsővel a padló alá.
Remek megoldás volt - mert így sose hígult fel (az egyébként nem túl extra-minőségű) olaj a teknőben.
Ez azért volt, mert motorféknél, a keletkezett vákum visszaszívta a motorba a kerekek által felvert port - így az biztosította az olaj megfelelő és állandó sürüségét is :-))))
pedig valami tökéletlen égés eredménye a kormos szelep,mert az egr ereszt vissza kipuffgázt,vagy tul soká van nyitva.a gyertyának tisztának vagy kissé őzbarnának szabad lennie semmiesetre se feketének,kormosnak.
lehet hogy Opel vezérlést kéne rá tenni,mármint progit,de ezt csak 1 merész elektronikus tudná megcsinálni.ha nem válik be akkor vissza az eredetit.
Néha olyan is van, hogy ha nem is lötyög...de mégis csúszik - et főleg a "modernebb" szíjakkal fordul elő.
Létezik direkt erre valami spray is - azzal kell a szíjjat "bé-fúnni" - és máris jobban tapperol a tárcsára. Én sosem használtam - inkább meghúztam a szíjat...bár azt is érzéssel kell - különben a csapágyak bánhatják. .
A sugó hangot én alapjáraton, üresben a motor jobboldala felöl szoktam hallani, ami 2500 fordulatszámtól felfelé átmegy "vonyítós" (minta a kutya) hangba. Vagy valami hasonlóba.
Most szeretném az Esztergomi szervízbe bevinni, mert egy másik forumon olvastam egy hasonló hibáról, amit Esztergomban javítottak ki. Amúgy meg belefáradtam abba, hogy állandóan szervízbe járjak, mert mindenhol úgy vannak vele, hogy még csak 1,5 éves, meg még megy.
Búg nekem is, én úgy döntöttem, hogy ez normális. :-) Remélem nem tévedek. Egyébként, úgy vettem észre, nem egyformán búg, mintha függene attól is, hogy mennyire meleg van kint, mennyire kell dolgoznia. Aztán lehet, hogy hülyeségeket beszélek.
"De nincs ilyen - és addig be kell faljuk a parasztvakítást...hogy ezek ilyen-olyan jók...közben csak hangyányit égetnek kevesebbet...mint 40 évvel ezelőtt."
Én erre a hsz.-ra válaszoltam a fogyasztással kapcsolatban. Amit meg tőlem idézel, az a károsanyagkibocsátásra vonatkozik. Ezt most is fenntartom.
De nem is ez a lényeg. A robbanómotoros autó száz éves, és sok tekintetben meglehetősen kiforrott technika. Folyamatosan fejlesztik, de óriási ugrásokra már nem lehet számítani. A fogyasztással a hetvenes évek közepén kezdtek el komolyan foglalkozni, az olajválság idején, addig ez nem volt különösebb szempont. Akkor meglépték a nagy lépéseket, ma már csak egészen új technikákkal (hybrid, stb) lehet további látványosabb fejlődést elérni ezen a téren. Ezért nem értek egyet GPS-sel, aki jogos elvárásnak tartja, hogy egy hagyományos benzines autó ma 2-3 litert fogyasszon. Na jó, én is szeretném. :-) Jelenleg a biztonságon kívül a környezetszennyezésre mentek rá, mert időközben ez is fontos szempont lett, és ezen a téren még lehet fejleszteni.
"Azért ne essünk át a ló túlsó oldalára, mert nem minden parasztvakítás. Igenis a mai autóknak jobb a károsanyag kibocsátása, mint volt 10-20-30 éve és "
bocsi de Te se a 40 évvel ezelőtröl irtál,max 30 évről.
A szivattyú hangját lehet hallani. Ha erősödik, akkor valószínű hogy kell bele adalékot tenni. De attól hogy hangja van, még rendesen kell működnie. Az enyém elég hangosan zakatolt, és ment addig amíg a gáz el nem tűnt belőle. Amikor feltöltettem gázzal akkor tettek bele UV-s olajadalékot. Meg is szűnt a hang. Érdekes, azóta áll benne a gáz is.
Nekem 1.4 16V motoros Aveo-m van, digitklímás, ha ki van kapcsolva a klíma és bekapcsolom a hűtés halkan van egy kis mély búgás de nem a motortérből, hanem a műszer fal felől, gondolom a hűtést beállító motor hangja.
Az előző írásodban azt írtad, hogy surrogó hangot hallassz. Én gondoltam valamire, ami esetleg okozhat ilyen hangot.
Próbálj odafülelni ahol a fékpedálod nyomórúdja a szervóhoz csatlakozik. Itt van egy szimering, ami a nagy számok törvénye alapján akár rossz is lehet. Ez egy tipp csak.
Lehet, hogy tényleg kormos volt, de utána is ugyanolyan volt mint előtte. Mikor megkaptam, rögtön másnap reggel vissza is vittem. Onnan gondolom, hogy nem ez a baja, mert a családban van egy lacetti és már kétszer volt szétszedve emiatt a kormos dolog miatt, de után 1-2 hónapig gond nélkül ment, ez enyém viszont nem.
Kipróbáltam a "baltás-reset" dolgot, de semmi, amúgy nekem már legalább négyszer csináltak a szervízben alaphelyzetet, meg egyszer állítólag szoftvercserét, de semmi. Szerintem valahol olyan hiba lehet, amit a számítógép nem figyel, vagy valamilyen mechanikai probléma. De mivel nincs hibakód csak a sötétben tapogatóznak, vagyis nem tudják mi a baja, ezzel el is intézték. Az utolsó látogatáskor mondták, ha nem tetszik mennyek a fogyasztóvédőkhöz és kérjem független szakértő véleményét. Amúgy a gépkönyvében benne van, hogy ha hidegen egyenetlen az alapjárat, lomha az autó mielőbb szervízbe kell vinni. Az utolsó alkalomkor irattam velük egy munkalapot, hogy én ezt tapasztalom, ráírták, hogy Ők nem tapasztalják ezeket a hibákat, így ha valami komolyabb baja lesz az én kezem tiszta.
Én már az elejétől kezdve állítottam nekik, hogy szerintem nem kormos, Ők a lomhaságot akarták ezzel magyarázni, nem is engedtem nekik szétszedni, de mikor jött a hibakód P300 (gyújtáskimaradás), állították, biztos, hogy kormosak a szelepek, szét kell szedni kipucolni, én még mindig nem mentem bele, mondták váltsak benzinkutat, megtettem, de semmi, tettem bele sárga STP adalékot, hogy hátha kipucolja a szelepeket, de semmi változás. Visszamentem és Ők állították továbbra is, hogy kormosak a szelepek (1.4-es motorral szerelt 2007 előtt gyártott lacettik típushibája, hogy bekormolódnak a szelepek, ez általában lomhasággal és P300-as hibakóddal jár. Sajnos van egy a családban, pont ezért nem vettem 1.4-es motorral szerelt aveo-t). Rábeszéltek, belementem, hogy szétszedjék és kipucolják, de utána szintén semmi változás. P300-as hibakód egyszer volt október végén kb. azóta egyszersem.
A kilométer óra ingadozását úgy értem, hogy menetközben gyorsításkor a fordulatszámmérő és kilométeróra úgy jár, hogy megy megakad, megy megakad, darabosan járnak. Ha üresben lépek a gázra a fordulatszámmérő rendesen felmegy lejön akadás nélkül, a szervízben látták ezt, ki is akarták cserélni az egész kijelzőt, de én nem engedtem, mert nem ezeknek van baja. A motortérajtót kinyitva, azon kívül, hogy hangosan kattognak, szerintem a szelepek, különösebb hangja nincs, annyit látni, a motoron, hogy szépen jár, aztán "beremeg" (mintha le akarna fulladni), aztán megint szépen jár és így tovább. A hangjárol még annyit, hogy beülve felhúzott ablakok mellett a motortérből én legalábbis súgó hangot hallok, olyan mint, ha valahol valami levegő kifújna, de ezt a szervizesek állítják, hogy nem hallják. Én különben szelep mellett kifújó levegőre gyanagszom. Egy ilyen problémát olvastam egy másik forumon. A hibám úgy kezdődött, hogy üresben beindítva az autót felpörgött a motor 3000-ig és ott is maradt, le kellett állítanom, utána jó volt, ezt kétszer csinálta, akkor volt még olyan, hogy beindult leállt, vagy éppen be sem indult, ekkor kezdődtek az alapjárati gondok. A szervízben ekkor cseréltek folytószelepházat, ami az alapjáratért felelős, mivel ettől nem javult meg, cseréltek mégegyszer, azzal az indokkal hátha sorjás, vagy valami.
Szerintem az EGR lehetett kormos. Mert ha a szívó és kipufogó szelep miatt leszedték a hengerfejet, akkor nem tudom mit is gondoljak. Nehogy már ekkora gondot csináljanak maguknak!
Én valamelyik fórumon hallottam erről az 1.2 mocinál, de már nem emlékszem mi volt a megoldás. A P300 a leggyakoribb hibakód az 1.2 motornál rendellenes égés, ez a benya minősége miatt van, általában más kút, más benzin, és elmúlik! (mielőtt bárki állítaná nincs különbség, hisz minden hova a MOL szállít, az igen, de azért olcsóbb néhol a benzin, mert a kisebb oktánszámú, sz@rabb minőségűt veszik meg, és próbálják feljavítani adalékokkal, amit megint nem komálnak a mai elektronikával megáldott motorok) Szerintem ha tudsz menj Vácra, keresd Schekk Kornélt, biztos tud segíteni! Chevrolet Interautóház-Vác, Tel.: 27 502-040!
ha bár a volt szomszédom 100LE Toledója is csinát hasonlókat ,ott is csak nétek a szervizbe oszt az 1-k normálisabbja szerint az 1-k stekker kontakthibádzott , befujva kontakt spay-l oszt a hibus eemúlt.
Dacia 1310TX 4sebességes kicsit normálisan hajtva 6 lityi ,padlóközelbe max 8.5 lityi.
kadett D kombi 1.2st motor 60 LÓ nem hidrotőkés oan mint a dacia szint ugy a fogyi,mind két motor megszakitós vezérlésü volt.kadett + HC 200 körül CO 1%,világ legjobb motorja 1500ccm alatt .82-s évjáratu volt 94-be cseréltem le a dákót a D kadettre.ja és a kadett is 4-s váltóval volt.160km/h a vége 5 személlyel is.
Uj Kolega:atz irod hogy a kilométer ora is ingadozik.HOGY?a kocsi motortérajtot felnyitva halgasd már meg azt a motrot FORDULATON és AMIKOR ELYTI EL A FORDULATOT!és ozd meg a halotakat.
RÉGIvsUJ motor 1200 kereklámpás lada bármikor ment 160km/h 4 személyel is.7l benzinel elvolt és nem fustölt.persze karbantartva!!de azt bárki karbantudta tartani,elektromos kunyu nélkul is.
Nekem eddig kétszer cseréltek folytószelepházat és legalább négyszer csináltak alaphelyzetet, de semmi változás. Egyszer felvillant a check lámpa P300-as hibakód volt ekkor mondták, hogy kormosak a szelepek, szétszedték kipucolták, de semmi változás nem történt.
Lehet nem jó kifejezést használtam - de ugyanarra gondoltam én is.
Nekem a Legnzám csinálta meg ugyanezt - 300 tól 1500 -ig tangózott az alapjárata. Felszúrták rá a kütyüt és kevesebb mint 1 perc alatt rendbejött minden...egy sima reset kellett neki.
A 3 kulcsos trükkre is akkor tanított a szervízes fickó - az nagyon sokmindent gyári alaphelyzetbe hoz a kompjuterben...többnyire az alapjáratot is.
Már ne haragudj, de nagy hülyeségeket írsz. Azt ugyan nem tudom, hogy az ólom-tetra-etilnek önmagában milyen a szaga, de a legfontosabb adalék volt azokban az időkben, és hát erről elmondható, hogy egy igazán mérgező káros anyag. A szénmonoxid valóban szagtalan, de nem csak ebből áll a kipufogógáz, hanem a rosszul elégett üzemanyag maradványaiból, stb. Amiről beszéltem, az az a fajta büdösség, amit érezhetsz akár ma is, ha egy régi Ladát (Zsigulit) követsz: a kopott, rosszul beállított motor által kibocsátott kipufogógázt.
"Egy jólmüködő, régi-karbis autó mögött te az égvilágon semmit nem érzel " Persze hogy nem, ezt írtam én is, csakhogy jóval nehezebb egy karbis autót huzamosabb ideig ilyen állapotban tartani, mert utánállítást, gondozást igényel (persze nyilván nem csak a karbi miatt), míg egy befecskendezős, vezérlőelektronikával ellátott motor önszabályzó. Szarrá kopva persze ez sem egy hegyilevegő gyár. Viszont később is kopik el, mint a negyven évvel ezelőttiek, azok már 60 ezernél megértek egy generálra (ezt csak hallomásból tudom, úgyhogy nem biztos, hogy pontos az adat), szóval azért ilyen téren is volt fejlődés. És hát nincsenek előttem az adatok, de ha már egy Euro-2 normás autó sem bírja teljesíteni a jelenlegi normát, akkor hogy tudná egy 40 évvel ezelőtti?
A fogyasztásról Az a 7-8 liter inkább 8-9, vagy 9-10 volt, kocsitípustól függően, talán csak a Skodák voltak, amik keveset fogyasztottak, igaz, nem is mentek. Na, utóbbi azért elmondható a többiről is. Mai szemmel nézve már gyenge autók, rossz menetteljesítménnyel, pedig még nehezek sem voltak (800-1000 kg), ezt is vedd figyelembe. Csodákat meg ne várj, hogy majd 2-3 liter benzinből... miért nem mindjárt 2-3 deci?
Nézd én sem tapsolok minden fejlesztésnek, leírtam már itt is, hogy a Nexia 1.5-ös motorja számomra jobb volt, mint a Kalos 1.4-ese, viszont az csak az euro-2-t tudta. És ennyi rohadt sok autónál már gondolni kell ezekre a dolgokra is.
Öregem - nem a te autód rossz (vagy rosszabb az átlagnál), hanem a magyarországi szervíz-viszonyok a köpedelem-szintüek.
Figyelj, mit próbálj meg:
1) Az ezerszer itt (is) leírt "baltás-reset" -et...vagyis akkusarút le - 10 percet vár - akkusarut vissza.
2) Ülj be, és egymás után adjál rá 3-szor gyújtást. De ne röffenjem be a motor. Vagyis add rá-vedd le. Háromszor...de próbálhatod többször is. Ez valójában egy alaphelyzetbe-visszahozó kód-beadás - amit a gyújtáskapcsolóval végzel.
3) Ha ezekután sem tér észhez, akkor valóban kell a szeviz-kütyü. Azzal az alapjárat visszaállítási művelet cca. másfél perc "kemény munka".
Az alapjárat-elszállás az egy gyakori jelenség ezeknél az autófajtáknál...nem nagy ügy. Gyakorlatilag ennyiért be sem viszik az autót a szervizbe, hanem kijön a fickó a kütyüvel, felszúrja, bepötyögi...és már kész is.
Te meg nyomsz neki valamit az overall zsebébe....hogy máskor is megismerjen :-)))) .
Új belépő vagyok. Nekem egy 1.2-es 4 ajtós aveom van, a motorja kb. tavaj augusztus óta vacakol. Szeretném megkérdezni, hogy más is tapasztalt-e hasonló dolgokat: hidegindítás után amíg a motor nem melegszik be 750 és 1000-s fordulat között ingadozik az alapjárat, vagyis felpörög 1000-ig, aztán lemegy 750-ig, majd fel 1000-ig... Menet közben a fordulatszámmérő és a kilométeróra is akadozva jár, ami szerintem arra utal, hogy a motor nem jár, húz egyenletesen (nem az óráknak van baja). Alapjáraton furcsa hangja van. Ezzel a problémával folyamatosan jártam a szervízbe, addig még közölték velem, hogy nem tudják, hogy mitől lehet, majd az utolsó látogatásomkor elküldtek melegebb éghajlatra, azzal az indokkal, hogy nem áll modjukban a problémámmal tovább foglalkozni és, hogy keressek másik szervízt. Kerestem is másik szervízt, de ott is azt mondták, hogy látják a problémát, de nem tudnak vele mit csinálni, ezek az autók ilyenek, de nekem csak augusztus óta, itt meg azt mondták még, hogy mivel az autó csak 1 éves múlt, várjak vele, hátha rosszabb lesz vagy produkál valami hibakódot, illetve azt is mondták, hogy vagy megszokom, vagy eladom, de ilyen állapotban eladni sem tudom, de megszokni sem. Ezért szeretném, megtudni, hogy másnak is van ilyen problémája, vagy volt-e? Beszéltem a GM-el is ott azt mondták, hogy ők csak importőrök és a szervíz dönt, ők látják az autót. Vagyis lényegében így jártam.
Azért ebbe a forumba írok, mert a Aveos-nál nincs mozgás, másrészről, az enyémben lévő 1.2-es motor ugyanaz, ami az 1.2-es 5ajtós Kalosokban van.
Nanaaaa - azért álljunk meg egy polgári szóra...elvégre nem vagyunk sem cukrászok, sem női-szabók.
Először is: az igazán mérgező káros-anyag...az egyszerüen: NEM BÜDŐS ! Amit a Körúton lehetett érezni anno - az nem a szénmonoxid volt (ugyan már) hanem a, főképp szovjet fejlesztésű, adalékanyagok szaga.
Akkortájt már elindult ugyanis a nagy adalékolási-verseny - és a keleti blokk bizony nem ugyanazokat az anyagokat használtak...mint pl. a londoniak.
Különben is, akkortájt két dologra koncentráltak csak: 1) az oktánszám-növelésre és 2) a koksz-lerakódások csökkentésére. Ennyi.
Egy jólmüködő, régi-karbis autó mögött te az égvilágon semmit nem érzel - annak hamúszürke a kipufogócsöve, őzbarnák a gyertyái és kristálytiszta az égéstere.
Ha viszont egy lerohadt, olajat-zabáló, ótvar motor mögött mész - az nem attól fossa teli a levegőt, mert karburátorors...hanem mert annak a motornak már vége van, mint a botnak.
És még valami: induljunk ki csak a fogyasztásból: 40 évvel ezelőtt 7-8 liter naftát égettünk el 100 km-en. Ma 6-7 litert. De ezt bizony ma is elégetjük.
Lehet itt variálni, vakítani - de ez a mai fogyasztás ez tény. Majd akkor hiszem el, hogy az új autók környezetbarátak - ha majd egy Dacia méretü autó 2-3 litert éget...100-on. Az igen, az már valami (lenne).
De nincs ilyen - és addig be kell faljuk a parasztvakítást...hogy ezek ilyen-olyan jók...közben csak hangyányit égetnek kevesebbet...mint 40 évvel ezelőtt. .
Úgy tudom, az 1.2-eknél gyakoribb a check lámpa kigyulladás minden különösebb ok nélkül. Nekem 1.4-es van, de nálam tényleg tönkrement a lambda-szonda, úgyhogy a check lámpa jogosan jelzett.
Azért ne essünk át a ló túlsó oldalára, mert nem minden parasztvakítás. Igenis a mai autóknak jobb a károsanyag kibocsátása, mint volt 10-20-30 éve és ez nagyrészt a katalizátornak valamint a motorvezérlő elektronikának köszönhető. Persze egy porlasztós motort is be lehet lőni nagyon precízen, csak hát nem mindegyiket, nem minden körülményre, és csak korlátozott időre. Menj egy kicsit valami Lada, vagy régebbi, porlasztós, nyugati kocsi után, és megérzed a különbséget. (Trabit, Warjút még meg sem említem) Régen meg csak ezek voltak, csak hát már elfelejtettük. De ha egy időgéppel visszarepítenének minket a 70-es évekbe és lepottyantanának mondjuk a "Lenin körúton", hogy stílusos legyek, hát asszem ledöbbennénk a szagoktól. Nem tudom, emlékszel-e még a híradókból a szmog-riadókra, amikor a nyugati nagyvárosokat füstköd lepte el? Na, nálunk csak azért nem volt ilyen vészes a helyzet, mert kisebb volt a motorizáció. Úgyhogy, bár nem örülök a 30e forintos Lambda-szonda cserének, azért jó, hogy ezekben a mai autókban van. A bajom inkább azzal van, hogy még az 1-2 éves a dieselek is úgy kormolnak, mint az állat.
Bocsi hogy ilyen későn írok . Az "imo" elfelejtette a kulcsokban lévő kódod , tehát nem tudta beazonosítani a saját kulcsait . Az Érden lévő Di-Fer Kft.-nél újraprogramozták 4.800,-- forintért . ( bruttó ! ) Azóta "szeli a habokat" há tennyi . Mégegyszer köszi a segítséget . Sziasztok .
Tudod az a gond, hogy nekem gariban cserélték le a szenzort, de elmentem vele 150 kilómétert, és már világított is. Amikor visszamentem a szervízbe hogy megint kigyulladt, egyszerűen nem értették hogy miért, mert az értékek nem voltak nagyok. Vagy nem akarták érteni. Mindenesetre a felajánlott 60000-res szervízre akkor nem vittem el, de nem is bántam meg. 7 körül fogyaszt, ez nem olyan sok.
Az lehet hogy a katalizátorom gyenge, de a környezetvédelmi vizsgálaton minden 100-as volt. Inkább leveszem a kábelt, minthogy kicseréljem a katalizátort, és újra kigyulladjon a lámpa. Megcsinálom a betápot, és el lesz felejtve az egész. Most nem ég, de ha elindulnék a második indítás után biztosan kigyulladna. Úgy néz ki, hogy csak éjszaka akar menni, amikor hűvös van.
"Az van ugyanis, hogy lambda-szonda ide-vagy oda...a gázfröccsöket és a húzatást az se tudja lekezelni...vagyis jól müködő rendszernél is akkora CO-t fos oda egy kis gázpedál-gorombáskodásnál...hogy ihaj." Na erre szolgál az EGR szelep, ami akkor nyit ki mikor letalpalod a mocit, így a felesleges CO egy része visszakerül az égéstérbe.
Hát, kollega - én ezzel is szkeptikus vagyok egy kicsit.
Az van ugyanis, hogy lambda-szonda ide-vagy oda...a gázfröccsöket és a húzatást az se tudja lekezelni...vagyis jól müködő rendszernél is akkora CO-t fos oda egy kis gázpedál-gorombáskodásnál...hogy ihaj.
Ha már méretet gázt valaki, az láthatta, hogy az alacsony CO az kizárólag csak beállt fordulatnál, jópár másodperc egyenletes járás nyomán áll csak be. Gyors gázpedál-cseszegetésekre - úgy elszáll a CO-érték...hogy rossz nézni.
Márpedig városi forgalomban igen ritka az, hogy huzamos ideig egyenletes fordulaton lehessen tartani a motort. Akkor meg mijaszart ér az egész? Hát akkor meg mi lett itt kitalálva - kedves kollegák?
Létezett anno egy remek magyar találmány - a ColorTest gyertya.
Ezzel bele lehetett kukkolni (járó motorral !!!) a henger belsejébe - és döbbenet: ugyanazt csinálták a régi, ótvar motorok is...mint ezek a mai szupercsodák:
Gáz-fröccsre kivörösödött belül a láng - egyenletes járásra meg gyönyőrüen ki-kékült...úgy, ahogy azt a Nagykönyvben írja.
Pedig akkor katalizátorrol még csak a kémia-órán hallottunk. Habár....egy parasztvakítással több-vagy kevesebb.... .
Orvos nyugtatót ír a betegnek...hasmenésre. haverje kérdi: - És használt ? - Igen - Nahát, ez remek...Szóval már nem is fosod össze magad? - De, összefosom...csak már nem érdekel a dolog....
Nem tudom, mi ennek a hivatalos neve, talán a felhasználói kézikönyv említi. De legyen mondjuk tartalék üzemmód, ha a vész- nem felel meg neked. Vagyis egy olyan üzemmód, amiben bizonyos rendellenességek esetén is tud működni a motor. Lehet, hogy a hibáktól függően több fajta is létezik a modern vezérlőkben.
Hát én meg fogom mérni, hogy mennyi az ellenállása. Arra már régen gondoltam ugyanis, hogy a második szonda fűtését lekötöm, hogy ne legyen olyan tökéletes.
Mert ha hideg van, akkor kialszik, ha meleg van, akkor kigyullad a MIL. De amire majd most készülök, az lehet a tökéletes megoldás. Egy astabil multivibrátor. Ennek az egyik LED diódájáról egy tranzisztoros stabilizátorral leveszek 0,2 tized voltot, és ezt kötöm be az ECM be. Had gondolkodjon az elektronika. Már nem zavar ha kigyullad, csak az a baj, ha más a hiba,és én a szenzorra gondolok.
Most a hétvégén végzek a melóval, és a jövő héten megcsinálom. Majd megírom mit alkottam.
No, álljunk meg egy szóra: mi az a vész-üzemmód? Hogy néz az ki, mit érez abból a pilóta?
Mert régebben beépítettek ilyesmit a német autókba - vagyis ha az bebaxott, akkor csak valami 40-el lehetett elcammogni az első szervizig...csak aztán a bilibe ért a kezük és gyorsan elfelejtették ezt a baromságot.
Persze, ehhez kellet egy jópár német autós életveszélyes anyázása is...amikor a szar kompjuter letiltotta az autóját 40-re...hajnali fél hatkor, a tejfel ködben, a hamburgi sztrádán...melóba-menés közben. .
Persze hogy nem tiltja le, csak átvált vész-üzemmódba. Kérdés, hogy ezt mennyire intelligensen teszi: 1. A szonda fűtése rossz, tehát úgy viselkedik, mint egy kétvezetékes, kezeljük is úgy, vagyis indításkor nem, de bemelegedve használható az általa adott jel. 2. A szonda rossz és kész! A jele nem használható, a motor csak vész-üzemmódban működtethető.
Na én tartok tőle, hogy az utóbbi az igaz.
Egyébként amíg rossz szondával közlekedtem a ronda sárga lámpán kívül egyéb változást nem éreztem, se a menetteljesítményben, sem a fogyasztásban. Talán hidegen mintha picit jobban rángatott volna, de ezt lehet, hogy csak belemagyaráztam.
Ja ezt akartam, meg is próbáltam, de nem jött össze, aztán hagytam a fenébe.
Ha jól emlékszem, az van a szervízkönyvben, hogy 100mA áramfelvétel alatt veszi szakadásnak az elektronika. Úgy gondoltam, egy 100 ohmos ellenállás épp megfelelő lesz lemodellezni a fűtőszálat, mert 12-14 Voltnál ezen 120-140mA megy keresztül, ami elég kell, hogy legyen. Ki is próbáltam, de néhány indítás után ismét kigyulladt a lámpa. Úgyhogy vagy félreolvastam valamit, vagy rosszul van megadva, és nagyobb áram kell, ami elég valószínű , hisz az eredeti fűtőellenállás is csak néhány ohm. De nem szórakoztam vele tovább, mert már a 100 ohm is melegedett szépen, bár még nem túl durván, viszont egy kisebbet már rendesen el kéne szigetelni. (Ha tudtam volna a pontos áramértéket, talán próbálkozom egy 12V-os izzóval.) De főleg azért adtam fel a kísérletezést, mert az első indításnál furcsán viselkedett a motor, nagyon leesett a fordulatszám, és ingadozott egy darabig. Arra gondoltam, hogy egy eredetileg is fűtetlen szondás autónál a szonda jelét ilyenkor nem veszi figyelembe az elektronika, viszont a Kalosé azt feltételezi, hogy a kocsiban fűtött szonda van, tehát ami jelet ad, az már kezdettől jó. Viszont ez jelen esetben nem volt igaz, mert a szonda hideg volt így "hülyeségeket beszélt". Érdekes, hogy ezt a későbbiekben nem tapasztaltam, bár a check lámpa kigyulladása arra enged következtetni, hogy az elektronikát mégsem sikerült becsapnom. Mindenesetre ennyi épp elég volt a kísérletezésből, azt mondtam le van ..., veszek egy szondát.
Tuti, hogy a kompjuter kijelzi a szakadást...de a motor működését attól még biztos nem tiltja le.
Egy kamú-ellenállással valóban át lehet verni....oszt fűtsön ott a nagy semmibe - bár elég barkács-megoldás - valljuk be.
Érdekes...volt olyan 100 éves autóm, amelyik a lambdaszondáról azt hihette, hogy valami "Lambda" márkájú pálinka kimutatására szolgáló eszköz - oszt mégis hamúszürke volt a kipufogója. Belül.
A hiper-modern, lambdás autóimnál meg egyiken sem tapasztaltam ugyanazt. Koromfeket mind - a mostani is. .
Olvasom a szenzor témát és eszembe jutott, hogy az elektronika tudja hogy jó-e a fűtés a szenzoron, mert a testet az ECM-ből kapja. És amilyen rafináltak, biztosan ha elmegy az áramkör zárása hibának jelzi ki. Esetleg meg lehet próbálni egy ugyanolyan értékű ellenállást belekötni, mint ami a szondában van. Ezt biztos nem fogja észrevenni, és a hűtő mellett elfér egy kis fémdoboz, ott úgyis meleg van.
Ezzel az a baj megint csak, hogy ehhez is kevés lenne a hely. Gondolj bele: a csőkulcsot félbe kellett vágni, mert teljes hosszban nem fért volna el, és a hajtószár sem lehetett akármekkora, mert annak meg a hűtőradiátor van útban. Miután kiszedtük a leömlőt, viszonylag "könnyedén" kijött a helyéről a szonda, pedig akkorra már rendesen kihűlt az egész. Csak éppen volt már hely belecsimpaszkodni. Nem tudom milyen lehet a szaxervíz célszerszámja erre a célra, de el tudnék képzelni valami görbe szárú kulcsot.
Hát akkor tényleg istenesen be volt rohadva - az biztos.
Talán egy ilyen esetben az az ütögetős-levegős csavargép segített volna....az oda-kocogtat vagy 2-300 ütést percenként...az tán jobb belátásra tudja bírni az ilyen (be)rohadékokat is.
Én a gumisnál láttam ilyet, hogy mit tud. Egy állat-helyen úgy ráhúzták nekem a keékcsavarokat, hogy egy kulcsot eltörtem, a másikat meg elgörbítettem...de nem tudtam levenni a kereket. Még szerencse, hogy nem defekt, hanem téligumi-akció volt.
Hát a gumisnál nekiesett az inas a levegős-géppel - és az minden erőfeszítés nélkül kikocogtatta az összes kerékcsavart. .
Mentem az autóval egyik városból a másikba, megálltam, és nekiláttunk szerelni. Na jó, nem állítom, hogy izzott a kipufogócső, de egy hőlégfúvó sokat már nem javított volna rajta. Eléggé be is van építve, nem nagyon fértünk volna hozzá, épp ezért hegesztőpisztollyal és egyebekkel sem próbálkoztam volna.
A bontott szondáról én írtam, nem chuckie. Két helyen is kérdeztem, mindkettőben 15-ért kínálták. Én is sokallom, de most mit csináljak, ha egyszer ennyit kérnek érte? Alkudni? Amikor megemlítettem, hogy ez elég húzós, körberöhögtek, hogy mit képzelek, hisz egy új negyven körül van (és tényleg, néhány helyen ennyi). Annyi volt az "alku", hogy persze csak akkor 15, ha nem kell róla számla. :-/
Egyébként meg hiába megy fűtőszál nélkül, ha egyszer ott virít az a hülye lámpa. Próbálkoztam én is vele, hogy majd átverem a computert, de aztán inkább cseréltem. Egyébként az sem biztos, hogy megy vele. Bár elméletileg csak hideg állapotban kéne tiltania a szonda jelét, de én simán kinézem a gyártókból, hogy nem foglakoznak ilyen aprósággal, és úgy veszik, hogy a szonda rossz, így is úgy is cserélni kell. Valahol igazuk van egyébként, még ha kedvezőtlenül érint is anyagilag.
Nincs mit, nagyon szívesen. :-) Ha a 35 ezret szereléssel együtt értette a szervíz, akkor az teljesen jó ár szerintem. Nem is azért érdemes hivatásoshoz vinni, mert akkora nagy tudomány a szondacsere, hanem mert jobban rá vannak készülve szerszámmal, anyaggal, és persze rutinnal. A leírtnál sokkal rosszabbul is járhattam volna, ha pl. használhatatlan maradt volna az eltörött tőcsavar, ugyanis ez bele van heggesztve a katalizátorba. Ha tőben törik, az a legjobb esetben is azt jelenti, hogy ki kell szedni a katalizátort is (ami újabb meglepetéseket okozhat), és műhelyben ki kell fúrni belőle a csonkot, aztán bele egy újat. Szóval sok meló és szívás.
Nézd - én utánaolvastam ennek a szonda-dolognak. Nem olyan kritikus dolog az...mint elméletileg hinnénk.
Ha egy szonda nem szakadt...akkor jó. Ez ilyen eccerű. Ohmérővel ne méricskéljétek a szondát magát...mert kinyírhatja. A fűtőszálat viszont bátran kimérheted a "szemétdombosnál" - csak tudd pontosan, hogy melyik az a két drót.
Egyébként én soknak találom a bontott-szonda árát - amit írtál - lehet abból alkudni bőven. És mégvalami: a szonda megy fűtőszál nélkül is...csak később áll be üzemmelegre. Ennyi.
Szia! Nemrégiben estem át én is egy lambda cserén, már amúgy is meg akartam írni itt tanulságképp, csak lusta voltam. :-) Szóval három variáció volt: új eredeti gyári (30e), bontott eredeti (15e), utángyártott univerzális (10-20e között, de inkább közelebb a húszhoz a normálisabbnak kinéző). Én úgy döntöttem, hogy eredeti újat rakok bele. Hogy miért? A bontottat lutrinak tartom, az enyém cirka 50 ezret bírt (csak a fűtőköre volt szakadt egyébként), ki tudja a bontottban már mennyi van, és mennyi van még neki hátra. Persze lehet, hogy még 100 ezret is kíbírna, de a zöldkártyám is lejár nemsokára, aztán mi van, ha nem jó az emisszió, hosszabb útra is készülök, stb. Utánaolvastam a neten az univerzális szondáknak, és az is úgy tűnt, hogy vagy bejön, vagy nem, de ha nem, akkor buktam egy gyári szonda fele árát. Autószerelő ismerősöket kérdezve azok is inkább a bontott eredetit javasolták, ha már mindenképp spórolni akarok. Aztán nem volt kedvem rizikózni, és maradtam az új gyárinál. Ha olcsóbb lenne az utángyártott és/vagy a bontott, mondjuk úgy 5-8 ezer körül, akkor azért megreszkíroztam volna, de 15 az már sok szerintem, különösen a bontottért. Na nem mintha a 30 ezret nem tartanám pofátlanul soknak a gyáriért. :-( (Egyébként a Gyulainál vettem, ott volt a legolcsóbb, valami 30200Ft)
Persze ezt mindenki döntse el maga, hogy ő melyiket választja. Az utángyártott elég csábítóan hangzott (végül is miért ne lenne jó?), és ha olvastam, vagy hallottam volna olyan embert, aki cserélte a Kalosában az x a típusú szondára, és prímán megy már 10ezer km óta stb, akkor lehet, hogy megpróbálom én is, de így nem volt kedvem kísérletezni vele.
Na de! Nem is ez a lényeg, hanem maga a csere. Persze, hogy nem akartam ezzel szervízbe vonulni, hisz "ez sem bonyolultabb, mint kicserélni egy gyertyát"- gondoltam én, kis naív. Nem a fenét! Akkora szívás volt, hogy közben ötször megbántam, hogy belefogtam. Tudni kell, hogy valami eszméletlen hülye, szűk helyen van, normális, hétköznapi szerszámmal ne is akard kiszedni. Csillag-, vagy pláne villáskulcs nem megy rá, csak csőkulcs jöhet szóba (22-es), de abból is csak egy rövidített változat, mert ha szervós, klímás a kocsi, akkor útban van a szivattyúja és egyebek. Persze először ezt nem tudtam, és próbálkoztam egy "megfelelően" leköszörült (elvékonyított) és kivágott (hogy a csatlakozó ne okozzon gondot) csillagkulccsal. Ennek a szárát is le kellett vágni, mer a hűtő miatt nem fért el teljes hosszában, szóval erőkar nulla.:-( Persze hideg motornál próbáltam elsőre (nehogy már megégessen), akkor még nem tudtam, hogy ez külön szívás, a szervízkönyv direkt kitér rá, hogy legalább 50 fokos legyen a leömlő. Azért erőlködtem-erőlködtem, annyit el is értem, hogy az elvékonyított csillagkulcs feje elpattant, a kulcs leugrott. Ha nem lett volna elvágva a kulcs feje a vezeték és csatlakozó miatt, akkor talán kibírja, de akkor még nem tudtam, hogy a csatlakozó viszonylag egyszerűen szétszedhető, és a vezetékeket át lehet fűzni a kulcs nyílásán. Na mindegy. Elmentem 22-es csőkulcsot venni (Bauhaus 1000Ft), aztán szóltam a fiamnak, hogy elkéne a segítség, ő elég jártas a mindenféle romok (VW Golf) :-) szerelgetésében. Csőkulcsot félbevágtuk, és kezdődött az erőlködés. Tudni kell, hogy a gyerek bivalyerős, versenyszerűen kajakozott, szóval erőben nem volt hiány, de az a rohadt lambda szonda nem mozdult. Törött, görbült mindenféle hajtószárnak kinevezett csavarhúzó stb, de a szonda hősiesen kitartott. Aszongya a gyerek: "szedjük ki a leömlő öntvényét a kocsiból, úgy majd jobban hozzáférünk". "Á - mondom-, nem kéne... szeretnek ezek a kipufogó csavarok berohadni, még megszívjuk vele" De a gyerek csak meggyőzött, "új még ez az autó, nem lesz baj", engedtem a rábeszélésnek. Na, így legyen ötösöm! A 8 db motorhoz rögzítő csavarral nem is volt gond, de a három, ami a katalizátorhoz rögzítette... Kezdte a legbelsővel. Először szépen megindult, de aztán néhány menet után érezte a fiam, hogy megszorul egy kicsit. "Ho-hó!- mondom- Csak óvatosan!" Na óvatos is volt, próbálta kicsit vissza, kicsit előre, mígnem a csavar eltörött. Én meg kicsit ideges lettem. "Nem baj- vígasztalt-, kilóg néhány menet, mert nem tőben tört el, az elég lesz" A másik két csavarral már úgy bánt, mint a hímestojással, az egyik le is jött könnyen, de a harmadik ismét megszorult. És hát hiába kímélte, hiába fújkáltuk WD40-nel, az utolsó néhány menetnek és az anyának annyi lett. Ami azért baj, mert nem normál metrikus menet, és a normál anya nem jó rá. A kiszedett öntvényből ezután már viszonylag könnyen kijött a lambda-szonda, de ott voltunk meglőve, hogy most hogy kerül vissza a leömlő? Volt egy jó anyánk és az egy jó tőcsavar mellé két rossz. Azokat valahogy megreszelgettük, hogy a "jó anya" rámenjen, aztán megpróbáltam a beszakadt csavart kiszedni az egyik anyából, de az menthetetlen volt. Szerencsére egy "mindenes ládában" találtunk nagynehezen két olyan anyát, amit hellyel-közzel rá lehetett tekerni a tőcsavarokra, úgyhogy végül megmenekültünk, de ez az egész kínszenvedés eltartott vagy öt órán keresztül. Tanulság: csak akkor állj neki szondát cserélni, ha jól fel vagy szerszámozva! Persze lehet, hogy szerencséd van, és a Te szondád könnyedén kijön. Kívánom neked! Jó szerelést! :-)
A Kalos 8 felett evett, a C3 (egy het alatt mert) atlagfogyasztasa 6.8. De igazabol nem csak ez volt az indok, hanem a regisztralas es egyeb nyalanksagok.
Én sem akarlak elkeseríteni - de a fogyasztást leszámítva - jobb autó a Kalos a C3-nál. Pár év (100 ezer + km) használat távlatában meg feltétlenül az.
Sajnos en is ettol tartok, es ha tobb idom lenne es otthon lennek, inkabb meghirdetnem vagy keresnek valakit, aki atvallalja a hitelt, de igy remenytelen. Hacsak nem tudtok valakit, akit erdekelne egy 4 eves, 1.4-es, manual klimas, 65ezer km-t futott Kalos, aminek mar nem vilagit a check lampaja :).
Elárverezik, persze a jobbakat haver, barát, maffia kihalássza, a többit sz@rért, húgyért eladja a bank, a különbözetet meg behajtja a kocsi volt tulajától!
Csak azt tudnám, hogy hol a rákban vannak ezek az autók? Mert hogy a használtautó piacon nincsenek kint - az biztos. Akkor mégis mit csináltak velük - vajon? .
Sikerult!!! Nem eg a lampa (azert a muvelet elott megneztem, hogy meg mindig eg-e, es egett... levettuk a sarut, 10 percig vartunk, visszatettuk es nem eg). Nagyon koszonom a tippet, remelem, ez tenyleg azt jelenti, hogy nincs baja az autonak es hazaerunk vele szerencsesen.
Egyebkent otthon visszaadom a banknak, eleg sokat eszik a kis draga es sokba kerulne itt Belgiumban regisztraltatni egyebkent is. Vettem egy C3-at, amit imadok, de meg kell, mondjam, a Kalos ezerszer jobban huz...
láccik hogy nem te magad csinyáltad!vagy ha igen akkor pancser voltál a Wareszhoz!
az enyémen alig kellett forogni az önös inditónak az mán pöfögött is.ha nem akkor nosza neki ugribugri oszt gyujtás,karbi ellenörzés és gyertya csere,mert az utsó széria izomlator az biza röpködött a kukoricásba is ha nem azonnal indult a verda.a végén NGK gyertya volt a nyerő bele pár kisérletezés után.
Nem, nem számít milyen a rádió...csak ne legyen kódolva.
Ez úgy néz ki, hogy első bekapcsoláskor kér egy 4 számjegyű, PIN-szerű dolgot - hogy ha kilopják a rádiót - ettől ne lehessen használni-eladni.
Persze, ez egy tök-felesleges hülyeség - mert a rabló-urak csak röhögnek az egészen...a nyájas tulajdonos életét viszont megkeserítheti, ha elfelejti a kódot...és jópénzért kell újraindítassa a rádióját. .
Akkor meg - mielőtt bármilyen szerviz-isten színe elé járulnál - kérjél meg egy jóravaló (és főleg jókezű) embert, hogy vegye le neked az akku-sarut vagy 5-10 percre - aztán tegye vissza. Vagyis teljesen áramtalanítsd az autót pár percre.
Nagyon sok kollegának ennyi is segített a motorcseklámpa baján. Úgy kell ezt értelmezni, mint amikor a PC-nk totál behülyül ...és egy újraindítással (többnyire) észhez tér - minden szak-beavatkozás nélkül.
Jaaa...és vigyázat: nagyon ajánlatos tudni a rádió lopásgátló-biztonsági kódját...mert azt bizony elfelejti áramtalanításkor. Erről biztos kaptál egy kis kártyát, amin rajta van...nézd meg az autó papírjai között.
Erre akkor is szükséged lehet, ha egyszer csak simán akkut kell cseréljél az autóban. .
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni. Van egy 2002-es daewoo kalosom(1.4) és a labda-szodája feladta a szolgálatott. A szervízben 35.000 Ft-ot kérnek egy szondáért, amít kicsit sokallok. Utángyártottat kb 10e Ft-ért lehet kapni. Szerintetek megéri utángyártottat belerakni, ha igen akkor milyen típust ajánlanátok? A másik kérdésem az lenne, hogy a lambdaszondát ki tudom otthon cseerélni, vagy kell a computerén állítani ilyenkor? A lambda-szonda cseréje után automatikusan törlödik a check lámpás hibajel?
Sziasztok es koszi az eddigi hozzaszolasokat, de most olvasom, hulyeseget irtam, a motorcsekk lamparol van szo. Az olajcsekk nem eg. Olajszintet mar itt kint is neztem, toltottem ra kicsit, de a szint rendben van.
Visszaolvasgattam es lattam, sokatoknal volt ez gond. Csak el kellene vinnem diagnozisra, csak az a baj, mire vegzek a munkaval, bezar a szerviz...
Jól mondja Zsolt, a Matizos...persze olajszürőt is kell cserélni az olajjal együtt - pláne a fém-reszelékes sztori után. De ezt minden normálisabb olajcserélő helyen tudják.
Az olajnivót azt bermelyik komolyabb benzinkútnál szívesen megnézik neked a fickók - pláne (ha mint mondtad)...egy női hölgy vagy...akkor többször is - hogy biztos legyen :-))))
Ott máris megveheted (a körülbelül) nekivaló és a szükséges mennyiségű olajat, azt rögtön betöltik neked - és simán hazajössz az autóval.
Ha itthon végzed aztán a teljes olajcserét, akkor adok egy jótanácsot: csak olyan helyre vidd, ahol az autó mellett álsz - ameddig megcsinálják. Ez egy negyed óra cakk-pakk...a többi csak púder, ha többet mondanak.
Hidd el: nem felesleges óvatosság. Ha nagyon el akarnak küldeni máshová...vagy a "te érdekedben" azt tanácsolják, hogy helyezd magad kényelembe és kávézzál a fogadóban - ameddig ők cserélik az olajat - akkor az egy tréfli hely...ott semmiképp ne végeztess ilyen "bizalmi műveletet" - mert rosszban sántikálnak a fickók.
Magyarul: el akarják lopni az olajadat - és veled persze kifizetettni busásan az árát. Naponta megcsinálják - nem lenne egy kirívó eset.
Innen is tudhatod majd - hogy biztosan hazaérkeztél :-(((((
Jaaa - és még valami: az öcsédet soha ne engedd többet még belenézni sem a gépházba...nem hogy belenyúlni bármiért is. .
A lámpa az olajnyomásra figyelmeztet (nincs meg), ezt okozhatja a kevés olaj, nézd meg a nívópálcán, ha kell töltsd fel. Ha ez megoldja a gondot gyere vele haza, de mindenképpen egy olajcserét végezz el rajta, nem egészséges az olajba a fémforgács!
No vagyok, ezt elore leszogezem. Van egy 2004-es 1.4-es Kalosom, amivel meg marciusban jottem ki Belgiumba. Penteken hazaviszem vegleg a jarganyt. A gondom a kovetkezo:
mikor vezettem ki a kocsit, toltottunk ra egy kis olajat (tavaly nyaron volt szervizben utaoljara). Okos ocsem ugy tette vissza a kupakot, hogy az uton elhagytuk, es olajszagra lettunk figyelmesek. A kupak potlasara egy red bull doboz aljat hasznaltuk, mig itt kint nem tudtam hozza venni normalis kupakot. Na most: ahogy kiertem (1500 km), par napra ra elkezdett vilagiatni az olajcsekk-lampa. Neha elaludt, neha visszajott, de az autoval semmi gond nem volt. Egyszer beleneztem az olajtankba (ne rohogjetek, nem vagyok szakember, nem tudom, mi a szuletesi neve) es picike femforgacsokat lattam. Gondolom, a red bull doboz volt a tettes. Kiszedegettem, amit talaltam. Ujabb napok jottek a kis lampacsak nelkul, majd egy szep napon megint kivillant a lampa.
Par nap, es indulnek vele haza. Neki merjek indulni? Van itt egy Daewoo (Chevrolet) szerviz, de azt hiszem, a gatyam ramegy. Arra gondoltam, elvinnem diagnosztizalni, az talan nem egy okor ara, aztan ha megmondjak, mi a baja, egy szerelohoz. Vagy nem is kell diagnozis? Rendes szerelo megmondja, mi a baja?
Elnezest, ha sok hulyeseget kerdezek, nezzetek el nekem. Mint mondtam, no vagyok, ket kiskolokkel idegenben, es most ti vagytok az egyetlen remenyem.
Hát... ebben azért vitatkoznék veled, mert épp a Nexia akkuját tudnám felhozni példának, ami 8 évig elment, és nem kellett közben töltögetni, savat ellenőrizgetni, stb, szóval történt azért fejlődés. Bár a hosszú élettartam részben a korszerűbb töltési rendszernek is köszönhető, és hát a Nexia mindig pöccre indult, nem kellett vele köszörülni órákat, mint mondjuk egy öreg Wartburggal.
A másik, hogy míg a mobiltelefonoknak ez az utóbbi 10-20 év tulajdonképpen a hőskora volt, különösen az eleje, amikor igazán nagy dög készülékek léteztek csak, addig 50 évvel ezelőtt az ólomakksi már egy kialakult szerkezet volt. Ha ezt hasonlítanád össze az ősakkumlátorokkal, ott is szembeszökő lenne a különbség. Ma már a mobiltelefonok sem lesznek kisebbek, részben mert a technológia határt szab, részben mert kezelni is kell valahogy. :-)
Figyel DN - nem annyira off azért ugyanazon márka közel azonos méretű tipusait összehasonlítani - pláne egy olyan kollega számára, akinek talán egy kalos az első autója.
A szidalmak egyébként nem is a Kalos-nak szólnak - személyszerint - hisz a siralmas trendek amiről értekeztünk - azok bizony általánosan tettenérhetők a mai autóknál.
Kevésbé tartósak és fogyasztásukban-teljesítményükben cseppet sem tükrözik (arányosan !!!) az elmúlt évtizedek műszaki fejlődését. Csakúgy, mint ahogy például az ólom-akkumulátorok sem.
Ha megnézünk egy ezelőtt 50 évvel gyártott 70 Ah-s, szurokkal zárt ótvar akksit - és egy mostani, ugyanakkora, szuper-finom akku-csemegét....hát elsírjuk magunkat.
Sem súlyban sem méretben nem csökkentek akkorát egy fél évszázad alatt...mint mondjuk egy mobiltelefon pár év alatt - a börönd-Motorolától számítva csak. .
Azért ez furcsa, mert ugye azt gondolná az ember, hogy amelyik többet eszik, annak rosszabb a hatásfoka, tehát több üzemanyag van feleslegesen elégetve, több CO2 és egyéb megy ki a levegőbe.
Én talán 2001-ben vettem használtan, előtte elég sokat keresgéltem, és bár a szervokormányos nem volt ritka, de klímásat talán csak egyet láttam. Azt épp az orrom előtt vették meg. Viszont ugyanazon a helyen találtam egy háromajtós fapadost szép állapotban, és bár eredetileg négyajtóst akartam, ez annyira megtetszett, hogy végül ezt vettem meg. A háromajtósokat nálunk tudtommal csak GL (fapad) változatban forgalmazták, bár még ebben is volt néhány olyan extra, ami a Kalosból már hiányzik :-( Apróságok ugyan, de némelyik jól jött ("sötétíthető" visszapillantó tükör, nyomógombbal működtethető csomagtér és tankoló fedél nyitás, időzített hátsóablak fűtés, és a szellőző rendszer kezelése is komfortosabb volt, mert a középső befúvókat egyenként lehetett zárni) Ha meg az extrás változatot vesszük, abban az utasoldali légzsák kivételével minden olyan benne volt, ami a mostani Kalosokban lehet. Kevésbé volt zajos, jobban ment, soroljam még? Összességében szerintem jobb autó volt, mint a Kalos, bár mai szemmel nézve formailag nyilván elavult, ez különösen vonatkozik a belső térre, a műszerfal siralmasan nyolcvanas-évekbeli. Bár a Kalos védelmében el kell mondanom, hogy szerintem ez egy kisebb kategória, és nem tekinthető a Nexia kései utódjának (a Lanos még az volt) hanem inkább a Lacetti az, amivé a Nexia kinőtte magát. Formailag is ehhez áll közelebb. Néhány off-os kép, ha nem baj (a nexiákat tükröztem a jobb összehasonlíthatóság miatt)
Ezzel csak az a gond, hogy több energia kell az elektrolízishez, mint amennyi felszabadul, ha elégetjük a hidrogént az oxigénben. Olyan mint a napelem. Több energia kell a gyártásához, mint amit teljes élettartalma alatt termelni képes.
nekem is van 5letem ,csak kéne ember és kis technika a kidolgozáshoz,elektrolizises vizbontás= durranógáz a keletkezett mennyiség vezérlését kéne kitökölni elméletileg oszt majd gyakorlatba ültetni,aztán nyomják a seggükbe az olajat .
aztán lehet hogy van má szabadalom csak csücsülnek rajt az OIL multik.
az én 1310TX-m 6.5-8.5 közt evett évszaktól és éppen a sietősségemtől függően,de 1x ,aztán sose 95km-re tankoltam 5.5l benyát 2személlyel Tb-ről dorogi KÖGYO oda visznya a hegyen át.
R-12 az első oan avto volt aminek a kacniját számitós géppel tervelték a frankok.
Az emissziós norma miatt többet eszik a kocsi, illetve a klímásban hajtásban van a klíma kuplungja meg a szervó, ezért is eszik többet. Egy kis érdekesség ITT!
Érdekes, amit mondsz - mert Ro.-ban alapból is csak klimás-szervós Nexiát lehetett kapni - Cielo néven.
Kurvajó autók voltak (és azok ma is) - egyszerű, könnyen szervizelhető, szalad mint a nyúl, jó vezetni.
Az első eresztés eredeti ferdeszemű volt - ismerek egyet, amelyiknél 400 ezer felett kellett hozzányúlni - azt is inkább a vezérmű miat...mintsem hogy elzsibadt volna a motorja.
De a dák gyártmányúakkal se volt semmi baj, a 8 ezer dolláros ár megfizethető volt, (méltán) nagyon népszerű családi és cégautó volt. Annyira, hogy évekre rá kihozták az "Executive" verziót - tele további extrákkal és az Espero-ból ismert, 16 szelepes motorral.
A fogyastása meg pont annyi volt a mieinknek is - mint amennyit te írtál - igaz, azokat nemegyszer, huzamosan 140-el is kergettük a sztrádán - hisz cégautó az, vagy mi? ehhh :-)))) .
Nexiám 6.7-eket evett az 1500-ös motorjával, de hoszzútávon járva lement 6.5 alá. Érezhetően erősebb is volt mint az 1.4-es Kalosom, amivel még sosem sikerült ilyen fogyasztást elérnem, talán 7 liter volt a legkevesebb. Pedig "szinte" ugyanaz a motor a "fejlesztéseket" leszámítva (EGR szelep, gyújtás, dupla fűtött lambda szonda stb.) Igaz viszont, hogy ebben van szervo kormány és klíma is, bár ezt ugye csak nyáron használom, akkor se mindig. Elhiszem, hogy ennek jobb a károsanyag kibocsátása, viszont minden másban rosszabb. Azért kíváncsi lennék, hogy szervo és klíma nélkül (kikapcsolt klíma is számít!) mit mutatna, lehet, hogy csak ezeken múlik?
Figyelj Zsolt. Ladában nem vagyok otthon - sosem volt Ladám...bár mindig szerettem volna. Úgy néz ki, hogy már nem is lesz :-)))))
De már meg se haragudj, a Dákóból (az 1310 TLX-ig) - akadémiát nyithatnék. Mai napig, ha kiveszel a hátad mögül egy csavart - én 1 mp. belül megmondom, hogy azt honnan szedted ki a Dákóból.
A megszámolhatatlan Dákó - amim volt - az nem nagy mutatvány...de vagy 1 évig jártam egy olyannal is, amit frankón én csináltam. Több töröttből, azok papírjaival, ilyesmi. Jó, mi? Most biztos várbörtönt kapnék érte ...dehát akkor más volt a módi.
Naszóval: egy rendbetett Dákó, emberekkel benne és féldisznóval a csomagtartóban - egyenletes 90-100 as tempónál szigorúan 7 alatt kell egyen valamivel (6,8...6,9).
Ezt - egy ekkora, mai, benzines autó - tán egy literrel múlja felül (alul).
Számítógépre lefordítva ez olyan, mintha 25 év alatt eljutottunk volna az XT számítógéptől .....a 20 Mhz-es, 286-os AT-ig. Vagy a ZX Spectrumtól ...a Commodore-ig. Ismétlem: 25 év alatt.
Ami a kipufogógázt illeti (hej de sajnálom, hogy akkortájt nem mértük - igaz, nem is volt mivel) - szóval 2 (kettő) olyan Dákó motorom volt, amelyik a városban is cigaretta-hamúra szürkítette a kipufogót - miközben ment, mint állat. Hogy miért csak ez a kettő - azt ne kérdezd ...mert már én is úgy halok meg, hogy ezt sose tudom meg.
Kezünket-lábukat megettük, hogy a többit is olyanra csináljuk...de nem és nem. Az égvilágon semmi spéci nem volt ezekben sem, ugyanazok a szettek (Borgo és Renault), ugyanaz minden..és mégse.
De a lényeg, hogy tudta ezt is - még ha véletlenül is. Azt viszont halkan meg kell jegyezzem, hogy a garázsnyi Daewoom közül egyetlen egy sem szürkített - de más daewooknál se láttam még szürke kipufogót.
Az egyik kollega mondta itt, hogy az övé fehér - gratula hozzá - de én olyat még nem láttam. Suzukiban viszont igen - esz is az irigység :-))))))) .
"Az akkor - abból az olajipari moslékból - ami akkor volt !!! - 7-et evett." No ez kicsit túlzás, az akkori autók, Lada, Dacia, Škoda, Trabant Wartburg (ez volt nálunk a "népautó") azért többet evett! De átlagnak elfogadható! (Dacia fogyasztása 8-10 liter volt, Lada ette a legtöbbet már újonnan is!) Mint írtam akkoriban ezzel nem foglalkozott senki, hisz a benzin az akkori bérekhez képest elérhető árú volt, nem mint mostanában. Aztán jött a környezetszennyezés, a sok elektronikus biz-baz ami megkönnyíti a dolgokat, de sok hátrányuk is van. Pl.: EGR szelep ami megint sok gondot okoz, de ez kell a káros anyag kibocsájtás csökkentése miatt.
A Daciát nem mint fasza-román autót hoztam fel - mert az nem lenne releváns.
A felháborodásom tárgya az, hogy a gyökér R12-es egy több mint 40 éves modell...és bizony egy mai autó nem tud annyival többet...mint amekkorát fejlődött az autóipar és a technika egésze.
Az akkor - abból az olajipari moslékból - ami akkor volt !!! - 7-et evett. Egy mai, ugyanakkora autó mennyit eszik? 6-ot...ebből a szuper-finom-tudományos-deszert-benzinből.
Most azoktól elnézést kérek, akinek 4,2-őt eszik az autója a városban, csúcsforgalomban és dombnak felfele - ellenszélben. De egy valódi autó 6-ot eszik...ha nem tépik.
Mennyit ment el egy R12-es akkor? 250-300 ezret - azzal a mocsadék olajjal - ami inkább egy ótvar kocsikenőcs volt - a mai, szuper-adalékos szintetikus olaj-csodákhoz képest.
Mennyit megy el egy mostani motor? Kb. ugyanannyit - jó esetben. 40 év szédületes fejlődése után.
Bizony-bizony - évi 20 ezerrel már penge-autós voltál. A "vasárnapi sofőrök" jó ha 6-8 ezret lenyomtak egy évben - azt is többnyire 1-2 hónap alatt, amibe benne volt a szabdság is.
Hát akkor még olyan divat is volt, hogy a marhábbja az télire "eltette" az autóját - hogy kímélje a rosszidőtől - de még a manualban is külön fejezet volt, hogy hová kell tenni a fa-tönkőket...hogy mégse a kerekein álljon egész télen a verda.
Nem biztos hogy tudnák jó tanácsot adni, ezért javaslom, menj el egy olyan elektromos szerelőhöz, aki tud élőadatot kiolvasni az ECM ből. Amit leírtál lehet egy felsőholtpont jeladó, esetleg vezérműszíj átugrás, mert ezeket nem jelzi ki a gép. Mivel mindkét üzemanyaggal előjön a hiba, így csak olyan dologra lehet gondolni amit mind a kettő használ.
Ez pedig az EGR, felsőholtpont jeladó, vezérlés, alapjárati motor. Lehet hogy valamit kihagytam.
Hát mégis mijaszar ment meg benne? Megnézte azt valaki belülről? Egyszerre olvadt el benne az összes tömítés - vagy mi?
Gyanús ez nekem egy kicsit. Én már javítottam főfékhengert s.k. - tömités-szettet cseréltem benne, fillérekért - dehát ment az aztán évekig, mint a golyó.
Ha nekem ilyen "illetlen" összegeket emlegetnek 1 darab alkatrészért - hát én előbb tuti belenéznék azért - hogy mégis mi történhetett ott?
Persze, ezt csak egy rendes szervizben teheted meg - mert a márkaszervizben a fődarab-kidobáláson és a számla-íráson kívül máshoz úgysem értenek - de nem is érdekük érteni. Amig akad hülye, aki megfizeti....
A főfékhenger halt meg. És szerencsére nem mi. Eddigi infó szerint ez az alkatrész 45.000Ft lesz :(, és nem létezik utángyártott. Esetleg van valakinek jobb ajánlata? crow
Ez durva,kirázott a hideg is, eddig is puhának és gyengusznak tartottam a féket (bár igaz, 4 tárcsás nagyvasból ültem át), de most aztán "zabszem" effektus. Asszem +vizslatom féket igen hamar....
S mi volt a kiváltó ok, főfékhenger, eldurrant fékcső ?
Hy Kalos-osok! A segítségeteket szeretném kérni. Egy 2004-es 1,4 -es Kalosom van, benne 2 éve van a gáz beszerelve. Eddig kifogástalanul működött, de kb. 2 hónapja kezdődtek a gondok vele. Eleinte nehezen akart elindulni, késöbb pedig menet közben függetlenül, hogy gáz-, vagy benzin üzemben van elkezdett rángatni, majd mintha le akarna fulladni. Ha kinyomom a kuplungot le is áll. A komputer nem mutat hibát, a gyertyákat, a gyújtótrafót és a kábeleket kicseréltem. Üzemanyag és gázszűrő kicserélve, a katalizátor nem dölt össze, de a tünetek még fennállnak. Tud nekem erre Valaki választ adni!!!
Na most olyat mondok neked, amitől biztos ledöbbensz: én a Veszprém-Nagyvárad 400 km-t egy szúrásból szoktam lenyomni...néha pisilni sem állok meg.
Ezen a távon - ha megbuggyan valami a hűtőrendszerben - akár többször is elfoshatja a hűtővizet...még akkor is, ha reggel, induláskor, a KRESZ szerint még hiánytalanul meg volt az utolsó cseppig.
Akkor kérdem én nagy tisztelettel: mi a jó lófasznak kell az a sok elektronika abba az autóba...ha még arra se képes, hogy szóljon, hogy "álj meg te marha, mert gubanc lesz" ???? Nem "volt"...hanem "lesz, ha nem állsz meg".
Mi a francért mutat jó hőmérsékletet akkor, amikor a hengerfejnek már rég annyi?
Ezt speciel tudom: azért, mert az a rohadt szonda lent van - ahol még van víz...tehát "neki ott még jó".
De fent már egy gramm víz sincs...ég a tömítés, porladnak a szelepszárszimeringek - vagyis vidáman fő a motor...de azt a kutya se nézi - mert aki tervezte, az nem hallott még olyat, hogy menetközben is elmehet a víz a francba.
Érdekes - 40 évvel ezelőtt, a Daciakba a hengerfejbe tették a szondát - és remekül működött is - aki azt megfőzte, az tényleg nagymarha volt.
Akkor mit ér, ha reggel megnézted - a KRESZ szerint - és még rendben is volt minden a gépház-bádog alatt? .
Bocs, de ha tudtad, hogy fogy, miért bíztál vakon meg a hőmérőben? Az nem romolhat el? Tudod én ezért ellenőrzöm le minden induláskor a kocsit, még ha vadi új is! Én nem bízok semmit a véletlenre!
Te okostojás! Nem meneteközben nézem meg, hanem reggelenként indulás előtt! Ki kapta féldisznóért a jogsiját? "Végezze el a személygépkocsi alábbi biztonsági berendezéseinek elindulás előtti ellenőrzését: - gumiabroncsok, - kormányberendezés, - világító- és fényjelző berendezések, - fékberendezések. - Végezze el az ablaktörlő és -mosó működésének ellenőrzését! - Végezze el a motorolaj-szint ellenőrzését! - Végezze el a hűtőfolyadék szintjének ellenőrzését! - Végezze el a fékfolyadék szintjének ellenőrzését!" Részlet a KRESZ-ben és az R. 7. mellékletében előírt, a „B” kategóriás járműre vonatkozó biztonsági berendezések elindulás előtti ellenőrzéséről!
"a Lada meg motorgenerál nélkül nem ment többet 100e km-nél "
De egy tetves dacia - francia, R12-es motorral - bizony elment 250 ezret, mint a pinty. 30 évvel ezelőtt.
Protekciós pártmunkások kaptak ilyet - kiutalásra - kivülről semmi extra, nade odabent a frank motor volt, alatta meg a Glentzer féltengelyek...ami szintén sarkalatos kérdés volt azidőtájt. .
Ha nekem szántad az intelmet, akkor elmondom: de, igenis, tettem bele tömitőt, jó drágát. Először folyékonyt - az szart sem ért - utána meg por-alakút.
Ez utóbbi "jó volt" - mert teljesen eltömítette a fútőradiátoromat...de a szivárgást nem állította meg.
De állandóan utánatöltöttem - hetente kb. 0,5...1 litert - és félszemmel állandóan a hőmérőműszert figyeltem mindig. Soha nem mutatott semmilyen hőmérséklet-túllépést.
Erre baxtam rá. Azt hiszem, hogy a szelepszár-szimeringjeim mentek meg - remélem, legalábbis. .
a Lada meg motorgenerál nélkül nem ment többet 100e km-nél ugyan ugy mint más keleti csoda. akalos motor =B corsa= F astra motor ami 400e megy el vagy többet gondos karbantartással.-takony nyál csere-
ha tudtad hogy ereszt a hütőrendszered akkor mié nem adagoltad tömitő adalékkal??? én az utsó 3 évében a rötyomat tömitőztem ,utoljára miko beszámitattam a kalosba. ramélem ezt tovább nyuzom mint a rötyót-7 év-. iga most női vezetője lett mert a lányom hapija lelépett a Rioval.oda adtam neki. most robogozom.
Miután jól rendbetetted itt a társaságot - hogy bizonyára féldisznóért kapta meg a jogsiját - hisz nem tudja mit kell ellenőrizni, akkor mondd meg nekünk lécci, hogy:
TE HÁNY KILOMÉTERENKÉNT SZOKTÁL KISZÁLLNI ÉS KINYITNI A GÉPHÁZTETŐT - MEGNÉZNI, HOGY MINDEN RENDBEN VAN-E? PL. A VÍZ, MEG ILYESMIK.
MINDEN KILOMÉTERNÉL...VAGY CSAK MINDEN ÖTÖDIKNÉL? ÉS HA KÖZBEN ELFOLYIK VALAMI ?
És én a helyedben még azt az okosságot is revizió alá venném - hogy csak a hőmérő mér vízhőmérsékletet - a kompjuter nem mér - és elvben ezért nem is kell riasszon akkor sem, ha már olvad a motor.
De majd kikeresem neked az idevágó szekciót a könyvből. .
A check lámpa a vízhőfokát nem mutatja, csak az elektronikus hibákat, de a hőfokot a hőmérő mutatja, annak a hibáját nem jelzi a lámpa. Ellenben tanították jogsi megszerzésekor (műszaki), mit KELL ellenőrizni induláskor! (víz, olaj, irányjelzők, stb..)
vigasztaljon az hogy a hétvégén 2 nő járt hasonlóan a Tbanyai kenyérgyárnál 1 Yaris-szal-toyota az nem romlik el-.Kb 5 éves volt a gép mig mellettük cigiztem a kocsi mellett -asszony ment be vásáni a bótba-hallom hogy monja a nö a teflonba nem az első esete volt a Yaris-kának.
Bubapesten, vagy a közelében tudtok olyan helyet, ahol műszaki vizsgán nem foglalkoznak a "házi-fóliával" ? Vagy esetleg max +5000Ft ellenében "nem veszik észre", hogy illegális van rajta?
Sajnos, valóban szart érnek a szuper-biztos jelző és védelmi berendezések.
Nekem sikerült úgy megfőzzem a motoromat (vízhiány miatt !!!) - hogy sem a hőmérő, sem az a kurva checklámpa nem figyelmzetetett semmire - neki az égvilágon minden "rendben volt" - úgymond.
Még szerencse, hogy az a rohadék checklámpa mindenkit az őrületbe kerget - hogy jelez ha kell, ha nem...de ha valóban baj van - akkor kussol.
Tanulság: pont úgy oda kell figyeljünk az autóra - mint 50 évvel ezelőtt - semmit nem lehet a kompjuterre vagy az egyéb szuper-biztos szarokra bízni.
Bár, megjegyzem - a Dacia hőszenzora a hengerfejben soha nem engedte volna megfőzni a motort - pedig az csak egy szar bimetáll volt...de az virított még a baj kezdetén is...nemhogy még utána se.
Sziasztok. Egy kissé elkomorultam a hétvégén, miután a fék TELJESEN megadta magát a 2004-es Kalózban. Voltak utaló jelek, kicsit puha volt az utolsó 50km-en, de fogott, majd egyszercsak a pedál beesett. És örülök, hogy nem tapadtunk fel senkire.
Persze semmi lámpa nem figyelmeztetett és ezek után a szuperbiztonságos kétkörös fékrendszert is egy kalap szarnak tartom. És ilyen durva hibát egy 4 éves autó, 53.000km-rel nem véthet. Szerintem.
Az utolsó 20km, mondjuk durva volt 30-cal, kézifékkel, nulla fékhatással. crow
Ezt már meg nem tudom mondani, mert a lányomnak már elég az ülésmagasító. Próbáljátok ki, az ingyen van. :) Beültetni nekünk is nehezebb volt, de cserébe legalább a biztonságot is növeltük (oldalról belénk jön valaki, biztos nem tolja azonnal a gyerekre az ajtót...)
Enyhe fólia nagyon jó, vizsgán is minden további nélkül átment. A fóliázás előtt égetett a nap, utána már csak melegített. A gyereket meg tegyétek a középső ülésre. Mióta az enyém ott ül, imádja az autózást: rendesen kilát, a nap nem süti, és a könyöklőmet használja lábtartónak. :)
ez érdekes, én is ide vittem, és egy 10es volt a gázfeltöltés!
Párom szerint azért hűvösebb 3-4 fokkal a fújt levegő, mint előtte volt,
de én mégsem érzem. Mindegy, ha hidegebb is, ennyit akkor sem szántam volna rá, inkább tettem volna hozzá még 10-et és jöhet a fólia!
Kislányom bőre nagyon hamar piros lesz, ha akár csak 10 percet is éri a nap.
Egy jó fóliázás ezen segítene, ugye? Nem beszélve arról, hogy kevesebbet kellene használni a klímát, vagyis előbb-utóbb behozná az árát. Csak nagyon sötétet se akarok (mármint amit a szabályok engednek), mert én is utálom, ha nem tudok kitolatni egy parkolóból azért mert nem látok át a mellettem álló autó üvegén.
Bocs Nord nem tudtam venni mert az autósbolt átalakítás miatt zárva volt a Corába pedig a tumultus miatt nem mentem el. ( tömegiszonyom van:) ) a sört meg inkább idd meg:) De hát azért vagyunk hogy segítsünk 1másnak nemde? :)
Igazából ledek és azt hiszem hivatalosan helyzetjelző ledként árulják. Kivettem az egyik ízzót elmentem vele egy autósboltba (Debrecenben) és a foglalathoz néztem hogy passzoljon:) de mintha pont a héten láttam volna ilyet a corában is. Ma úgyis veszek még egyet mert a vízhőfokmérő/üzamanyagszintmérőnél még a régi van. Lefotózom a csomagot és este vagy legkésőbb holnap felteszem.
Van az óránál aza nagy műanyag félkör karima. szemből a kormány felől alánézel látsz 2 kis csavart. azt először is csavard ki, ha ez megvan a fekete részét óvatosan de határozottan húzd picit magad felé és vedd le. Itt van 4 csavar amit szintén ki kell szedned. (lásd kép1 nyílak). Ha ez is megvan akkor a félkör óratakaró szürke részét felfele húzással leveszed. itt már csak 1 csavar választ el a "boldogságtól" középen a fémen van egy azt kell még kiszedned. (kép2 nyíl) ha ez is megvan a komplett órablokkot ki tudod emelni a helyéből -de csak óvatosan- ameddig a kábelek engedik és fordítsd magadfelé a hátulját. Itt már meglátod az ízzók foglalatát. (Kép 3) ezeket picit balra fordítva ki tudod emelni a helyükről és mehet bele az új izzó. (kép 4) ha ilyen ledeset teszel bele a berakás után még mielőtt visszateszed a burkolatokat próbáld ki hogy műxik e mert lehet hogy nem. akkor vedd ki az ízzót és a fém szálait picit egyengesd el hogy jó legyen. Visszafelé értelemszerűen haladj de nyugi ha nincs mágnenses csillagcsavarhúzód mert amikor a 4et teszet visszafelé akkor kell. Bár én lehetek a béna vagy vastagok az újjaim:) Remélem érthetően le tudtam írni:) Színre olyat teszel bele amilyet akarsz. (nekem fehér van) Sok sikert! írd meg ha sikerült!