De én szerelnék be mindent. Te esetleg elmondanád, mit, hogy kell.
Szerintem kérd meg Minitet, hogy lehetőleg küldjön még az apró szerelési anyagokból is, bandázs szalag, kábelkötöző, forrasztó ón, stb, hiszen neki úgyis van egy csomó a műhelyében.
Vannak egyébként bármilyen praktikák, amikkel ha minimálisan is de csökkenthetjük a lopás esélyét (tudomisén: lámpa alá állok, stb.). A tolvaj motivációja nyilván befolyásolja, hogy milyen körülmények között fog lopni (pl: tökmindegy csak kocsi kell, VAGY kell egy bármilyen golf, VAGY kell egy fekete B Zafira), így tán ezzel is lehet mit kezdeni.
Én például sokáíg úgy gondoltam, hogy pl. orral álok be, mert úgy tovább tart kitolatva távozni; vagy úgy parkolok be orral, hogy a kereket elforgatva hagyom, így trélerrel nem tudja kihúzni, mert nekifordul az autó a mellette állónak, stb. - bár ez utóbbira olvastam itt korábban, hogy simán kijátszható ez is
Az hogy az autó keresett vagy sem, avagy sok szaladgál az utcán belőle, sajnos csak egy viszonyszám.
Mondjuk most számolgatási kérdésbe nem mennék bele, mert úgy vettem észre, a napokban ez nagyon elharapódzott, és már ezrelékekről beszéltek, de a lényeg az, hogy ha csak 2 darab autó van a típusból, akkor sajna 50 százalék (is) az esélye annak, hogy ellopják.
Lásd ez Magyarország.
Ha 100000 db van, akkor valószínűleg több közül lehet választani, de akkor már a felvevő pic is nagyobb, tehát igy keresettebb is.
Most ezzel nem a pontos számtani és mértani egységeket szeretném kifejezni, hanem egy viszonyításra hívnám fel a figyelmet.
Biztosan csak azt az a autót nem lopják el, , amit még nem kellet megvenni. :-(
Kódlopás manapság már nem probléma.
gyári rendszerek feltörése szinte gyerekjáték.
Ha a gyári rendszerektől eltérünk, már tettünk valamit a jármű érdekében.
Hogy mit és miért, az már tágabb fogalom, és itt most sem hely, sem energia, sem idő miatt, én most nem írom le.
De ha szükséges, később talán, vagy valaki más, vagy személyes mailban.......
A kettő között vannak más módszerek is, tipikusan az oldalablak gumikédere alatt benyúlva a zárat meg lehet mozgatni. Ehhez már típusismeretre és némi kézügyességre is szükség van, de a Suzukit például garantáltan így nyitották fel, nem kódlopással.
tehát egy (új) Swift is kinyitható úgy , mint egy Lada (azt mi is nyitottuk így, amikor anyukám benthagyta a hátsó ablaknál a kocsikulcsot...:)
ezalapján tehát mondjuk ha Swifttel megyek mondjuk Minit doktorhoz, akkor ő ajánlani fog ezellen valami megoldást (mert gondolom van olyan)? persze így utólag már édesmindegy:(
Én mindig azt hallottam ,hogy egy ritka autó ugyanúgy veszélynek van kitéve, mint egy tucatautó. Mivel, ha ritka, nagyobb eséllyel pont a Tiedet szúrják ki maguknak.
mint rendszer az általam felsorolt hármas megállhatja a helyét egy Cruze védelmében? milyen hozzávetőleges büdzséje van ezeknek az említett típusnál? (a hardver+beszerelés minősége is átjött!:)
Szerintem egy Cruze védelmére ez egy jó rendszer. Pontos árakat kérj műhelyből. A motortérzár + "rendesen beépített" immo összesen 80-90 ezer szokott lenni.
illetve - bár lehet én gondolkodom rosszul - mivel egy ilyen autót max alkatrésznek visznek, így gondolom relatív fiatalsága és el-nem-terjeddsége tán némi relatív védettséget jelent....(nem védettségre gondolok, hanem arra, hogy tán annyira nem keresik ezeket egyelőre)
A ritkaság pont annyira előny, mint hátrány. Ha valakinek pont ilyen autó kell, a te autód lopási kockázata érezhetően megemelkedik.
Abban az évben, amikor az én Lagunámat ellopták, a Laguna nem volt a 20 leglopottabb modell között. Csak ez engem nem vígasztalt :-(
kódlopás alatt értsd itt nyilvánosan (igaz, helytelenül fogalmazva) a gyári kód ill. frekvencián nyitást, na ez sem elterjedt szerintetek?
Az tény, hogy fogtam a kezemben ilyen készüléket. (Az élményről van videó a neten.)
Az tény, hogy a rendőrség is foglalt le ilyen készülékeket.
Az már csak sakkozás, hogy feltehetően nem elterjedt a módszer, mert jelentős befektetési igénye van és nem támogatja az impulzív lopást, hiszen hosszas előkészítésre ("kódlopásra") van szükség.
a "rendszer" része világos volt a dolgoknak, az elmúlt 1000 kommentben "párszor" elhangzott (úgyhogy ez elsőre "átjött":). mint rendszer az általam felsorolt hármas megállhatja a helyét egy Cruze védelmében? milyen hozzávetőleges büdzséje van ezeknek az említett típusnál? (a hardver+beszerelés minősége is átjött!:)
illetve - bár lehet én gondolkodom rosszul - mivel egy ilyen autót max alkatrésznek visznek, így gondolom relatív fiatalsága és el-nem-terjeddsége tán némi relatív védettséget jelent....(nem védettségre gondolok, hanem arra, hogy tán annyira nem keresik ezeket egyelőre)
mivel azonban nagy szaki nem vagyok biztos elkerülte a figylememet. maga a vészbejárat koncepciója részletesen nem láttam, hogy ki lett volna fejtve
Valamilyen rejtett helyre kivezetékelik a zár mozgató motorját. A vezetékeket kibontva, egy 9V elemmel a zár nyitható. Példának a tükörházat, a kerékív műanyagbetétje mögötti teret, az oldalindex mögötti üreget szoktuk írni, és csak azért nem említek mást most sem, hogy ne adjunk feleslegesen tippeket.
legalábbis a zárdugózás vs kódlopás kérdését nem érzem megválaszoltnak...
A leggyakoribb behatolási módszer a zártörés. Nem kell hozzá különösebb típusismeret vagy ügyesség vagy drága felszerelés, bárki meg tudja csinálni bármilyen autón.
A kódlopás a legkevésbé elterjedt módszer, mert pont az ellenkezője a zártörésnek: drága felszerelés, képzettség, előkészítés kell hozzá. Tipikusan drága, másként nehezen megszerezhető autók esetén vetik be, illetve speciális körülmények között, pl teszkó parkolóban "halászni."
A kettő között vannak más módszerek is, tipikusan az oldalablak gumikédere alatt benyúlva a zárat meg lehet mozgatni. Ehhez már típusismeretre és némi kézügyességre is szükség van, de a Suzukit például garantáltan így nyitották fel, nem kódlopással.
A zárdugózás tehát a legegyszerűbb és leggyakoribb bejutási módszer ellen véd. Más módszerek ellen nem véd. (Hacsak a felkészült autóvédelmi szakember -- ha már arra dolgozik -- be nem épít egy fémlapot, ami megakadályozza a zárszerkezet babrálását a gumikéder alatt.)
A zárdugózásnak ezen kívül van elriasztó hatása is (a tolvaj látja, hogy az autó védve van), illetve megakadályozza, hogy a zár kihúzásával slusszkulcsot másoljanak (bár ez a módszer kihalófélben van).
A védelem hatékonyságát célszerű összevetni a bekerülés költségével, és ebben a versenyszámban erős a zárdugózás, hiszen talán a legegyszerűbben, legolcsóbban kivitelezhető védelmi megoldás.
Azt se felejtsük el, hogy olcsóságához viszonyított (!) hatékonysága ellenére sosem önmagában ajánljuk, hanem egy többlépcsős, egymásra épülő elemekből álló rendszer részeként.
mivel azonban nagy szaki nem vagyok biztos elkerülte a figylememet. maga a vészbejárat koncepciója részletesen nem láttam, hogy ki lett volna fejtve, mindig csak annyi, hogy hátulról be lehet jutni, ami kombi vagy hatch-back esetében nem is olyan nehéz elképzelni, szedánnál már kicsit érdekesebb - nekem.
bár persze az is lehet, hogy vannak szövegértési problémáim mert nem 100%-ban vágom, hogy mit is akartál írni:) legalábbis a zárdugózás vs kódlopás kérdését nem érzem megválaszoltnak...
Chevrolet Cruze: A zárdugozás után, ha visszaolvastál?!,akku lemerülés esetén is be lehet jutni, "vészbejáraton", tehát meg lehet/szokták oldani a bejutást, sztem telefonon/személyesen többet mondana minderről bárki. Az igaz, hogy megoszlanak a vélemények, hogy üvegbetörés, zártörés, vagy kódlopás, de szerintem inkább az utóbbi, ha nincs zár. Tehát rongálás megelőzésre is jó lehet. A kódlopásról azért még lehet hallani, valahogy a Suzukit is kinyitották...:(
Az hogy ritka az autó, és mit, honnét visznek, azt senki sem tudja előre...
mielőtt hozzászólnék/kérdeznék átolvastam az elmúlt 1000 (sic!) hozzászólást és abból körvonalazódott egyfajta konszenzusos csomag a védelemmel kapcsolatban. Lopták már el autómat (Zafira B 1.7 diesel, 8 hónapos - semmi extra védelem, még riasztó sem volt benne), viszont sokkal inkább azért kezdtem az utánajárást a témában, mivel a lakótelepünkről (XIII. kerület angyalföldi része....no comment), pontosabban a házunk elől a szomszédnak elvitték egy Peugeot-ját, a múlt héten. Mára virradóra viszont sajnos anyósomék Suzukiját (2006-os 5-ajtós Swift) lopták el:(
ami nekem lejött, mint konszenzus az a következő:
- zárdugózás
- motortérzár
- valami trükkös immo motortéren belül
namost a kérdések:
- anyósomék Suzukiján nem is volt zár, mert olyan "közelmegyek hozzá a kulccsal és nyílik" típusú (gyári) zár volt benne
- ettől függetlenül: a pittyentés "lehallgatása" nem éppen egy közkeletű technika mostanság? akkor miért ad ez (mármint a zárdugózás) hozzáadott értéket?
és akkor egy bónusz kérdés még: Chevrolet Cruze-ra ha megcsinálnék egy zárdugózást és valami gigszer történik, akkor be tudok én jutni az autóba úgy hogy a csomagtartón sincsen kulcs, az is elektromosan nyílik (kulcsról, vagy ha nyitva a kocsi akkor gombnyomásra)? ráadásul mivel szedán így az üléseket csak belülről lehet dönteni (ráadásul gyerekülések vannak, így szerintem onnan bejutni bajos). tehát lehet-e így egyáltalán zárdugózás? ill. a fentiek tükrében van értelme?
ja, btw, a motortérben piszkálódtak (vissza a Suzukihoz), mivel a tetthelyen megtalálták azokat a rongyokat, amivel apósom szoktak takargatni télvíz idején az akkumulátort
ja, és a legutolsó:) a Chevrolet Cruze nem egy elterjedt modell. jelenthet-e ez bármiféle "statisztikai" védettséget lopás ellen?
Ugyan már. Aláfekszik, felhelyez, zárral rögzít. Levétel ugyanez fordított sorrendben. Estélyiben, öltönyben max. 20-25 perc. Mi ezzel a baj???? :)))))))))))
Bocs, nem akarok kioktatni senkit, de nekem kb 30 éve is úgy tanították a "soförsuliban", hogy kiszállás előtt kulcs ki, zsebbe be.
Én azóta is úgy csinálom (annak ellenére, hogy nincs nagy értékű verdám, és itt a környéken nem túl gyakoriak a lopások, hála Istennek), bárki is ül, esetleg, mellettem az autóban. Ha senki, annál inkább. Járó motorú autoból ki nem szállnék semmi pénzért!