Lassan már túl leszünk a telekvásárláson...
A házépítés költségeit számítgatva természetesen különböző megoldások különböző (elég magas) eredményt adnak.
A minap az egyik kivitelező weboldalán bruttó 130 ezer/négyzetméter áron kínál kulcsrakész megoldást, míg egy magazinban a hagyományos építkezés költségeinél egy 100 négyzetméteres lakóterületre bruttó 35 millió jött ki.
Tudom, hogy a különböző anyagok nagyban befolyásolják az árat. Kíváncsi vagyok, hogy kinek mi a tapasztalata a kivitelezés költségeit (tervezett és tényleges) illetően. Valamint milyen problémákba ütköztetek a finanszírozás terén (hitel, számlagyűjtés stb.)
Előre is köszönöm, hogy megosztjátok a tapasztalaitokat!
A pince korul mar megvan, ott ugy van ahogy irtad. Amit kerdeztem az mar az resz lenne, ami a pince korul osszegyult vizet elvezeti (nem perforalt drencso). Erre gondolom nem kell geotextilia, talan kavicsacs sem, csak nem tudom hogy a fold nem nyomja-e ossze... vagy ha igen, akkor talan kpe cso.
A pince alap betonozas mar megvolt, ugyhogy nem tudom hogy utolag hogyan lehetne az aknat a falhoz rogziteni, hogy nem mozduljon el. Esetleg ugy megcsinalni mint a vizora aknat?
A dréncsövet kaviccsal kell beboritani (kulékavics), és ennek a tetejére geotextil, majd utána mehet a föld.
(pontosabban a kavicsréteget el kell választani a földtől a geotextillel, oldalról is)
A világitóaknát betonozni szokták még házilag, de találkoztam elszabott megoldásokkal rendesen... nehéz jól megcsinálni, hogy ne ázzon be mindenhonnan.
Mert az itt van nalunk. Es ugy lattam szombaton is nyitva vannak. Mar csak az a kerdes hogy itt magan vasarlokent kiszolgalnak-e? Mert ez mintha valamu nagyker lenne. Na majd akkor reggel kiderul.
Koszi az infokat Mindenkinek
udv I
Mi az hogy kpe 25 - 2mm? Ilyet lattam barkacsban 250/m-ert.
Es mi az hogy jpe 25 1-2 col? Ilyet meg 335-ert.
Az obiban meg 500/meter.
Valaki ismeri biatorbagyon a ket kort? Ott kapok ilyet?
Augusztus elejen kerdeztem vizvezetessel kapcsolatban. Lebeszeltetek a cso a csoben dologrol. Foleg hogy kozben volt egy kis csotores a lakasnal es vennem kellett sarga csovet.
Szoval eleg borsos ara van. Igen a szurke sokkal olcsobb. De nem buzizok vele. Akkor a KPE cso siman mehet le es ra a fold ?Ezta kpe csovet barkacsaruhazakban is lehet kapni? Mennyiert? Asszem 25-os 3/4-eset mondott a vizmuves foszer. Es a jelolo szalag hogy nez ki? Ára? Azt ugye feljebb kell elhelyezni?
Koszi I
Jo, bocs, en csak abbol indultam ki, hogy garazsnal 2.2 szokasos, mondjuk a MEBIR-en munkahelykent vszinu megbukna. [Kar, hogy ezen az alapon azt a +6nm-t vszinu nem lehet megreklmalni, mert az atlagos magassag joval nagyobb, foleg ha nem zart legter, akkor nyomsztas sincs.]
Teljesen jogos, de - mint írtad - ezt mondja a jogszabály. Egyébként a megfogalmazásból nem kell feltétlenül annak következnie, hogy azt milyen célra használod.
Nekem nagyon tetszik az, amit a svájci bíróságok főbejárata fölé szoktak kiírni.
"Helyiség légterének részleges - az alapterületének legfeljebb 75%-án és csak vizszintes szerkezettel történő - megosztásával kialakított belső (közbenső) szint, amelyen helyiség és 1,0 m-nél magasabb tömör korlát vagy fal nem létesül."
Ipari tevekenysegnel gondolom nincs kotelezo 2.5 meter, igy a 2 db 2 m alatti magassagut is siman beleszamoljak, es nyilvan szintenkent osszegeznek, ahogy az emeletes hazaknal is. Lakoepuletnel egy kicsit szigorubb a feltetelrendszer, pl. nem is arulhato lakas megnevezessel, ha nincs 2.5 meter belmagassag. A tetoteret igy nem adhatnam el v. ki mint lakast (szocpol miatt egyelore ha meglenne a belmagassag akkor se igazan). Persze ha a kesobbi tulaj leszedi a tetoter vizszintes plafonreszen a gipszkartont, foliat, fem tartokat-fuggesztoket, es a fogoparok kozti-feletti hoszigetelest, majd az egeszet latszonak hagyott fogoparok fole visszaepiti + visszaszigeteli, akkor mar egybol lehet lakoter. (Statika miatt a fogoparok nemigen emelhetoek tovabb, egyszer mar lett a lehetseges mertekig korrigalva, plane hogy a ketto fele nem is volt egyvonalban, ne'mileg elcsesztek az eredeti terveket is meg az epitest meg ahhoz kepest is.)
Felmérték, én is kérdeztem, hogy egy 80 m2-es alaptarületre miért kell 86-ot fizetnem. Ez a jogszabály állítólag, pedig az alapterület nem lett növelve
A 2.5m az ha jol tudom akkor kotelezo, ha (hivatalosan is) lakohelyiseget kell mindenaron csinalni belole.
Nalunk szerencse, hogy elszurtak, mert nem kothetnek bele szocpol alapon, hiszen 2.48-cal (sot, azota minusz laminalt) nem lakohelyiseg az a ket bazinagy "szoba", ami igy kialakul... (megj. nem is szobanak, hanem raktarnak, esetenkent bulihelynek hasznaljuk, meg leginkabb leendo eladasi erteket novelonek - de valoszinuleg 2.60-nal egy ellenorzesnel siman + 2 x 2 szobanak vennek a 30 nm feletti nagysag miatt). Mivel terdfalas tetoter, igy en nem erzem nyomasztoan alacsonynak, bar masnak feltunhet es zavarhatja is.
[Meg szerencse, hogy nem jott ingatlanado, ott is izgalmas lett volna, hgoy minek veszik. Foleg hogy a tetoter szamitasanal megjelenik egy 1.9 felett nm-be szamit resz is...]
Hoszivattyu: egyetertunk, de mitnha te tagadolag irtad volna. Nem ertem, bocs.
Gazaremeles: minden viszonylagos... szerintem meg nem megy az, hogy mestersegesen alacsonyabban tartsa'k egy 20 eves projekt (egy futesrendszer azert legyen mar ennyi) viszonylataban is. A relativ emelkedes (a jelenlegi gaz Ft / MJ es aram Ft / MJ arak kozotti szorzo novekedese) ugy is megvalosulhat, hogy a villanyt kevesebb mertekben emelik, mint a gazt, ahol az utobbi az eppen kifacsarhato...
A vizes rendszerrel nem ertek egyet, az egy dolog kulonbozoek vagyunk; ellenben az erveles logikatlansagara ramutatnek (implicit azt mondtad, hogy meleg sugarzo felulet csak a vizes futesnel van, mikor en pont a villanyos paneles ill. villanyos feluletfutessel peldaloztam nemreg).
Köszi erre gondoltam.. Még egy kérdés nem nayon értek hozzá de a 3. képen látszik, tetőtér beépített ??? Ez sincs szigetelve, gondolom ezt hogyan lehetne megoldani leghatékonyabban? Belülről, kívülről?
A tetőt a szarufák között érdemes lenne fóliázni, hogy a porhó ne juthasson be. Ezt a szarufákra oldalról rögzitéssel lehet megoldani, anyagköltségben mondjuk 400 Ft/tetőm2, munkadijban fingom sincs, de ennél nem több az sem.
A födém hőszigetelésénél érdemes a 20 cm-nél vastagabb szigetelést táblásból csinálni.
1. Ezt a tetőt belülről normálisan szigetelni a héjazat fennhagyásával csak kontár módon lehet. Nincs ellenléc (légrés), nincs rendes páraáteresztő fólia.
2. Ha az egész tető geometriája olyan, mint a második képen van, akkor ennek nagyon kicsi lesz a hasznositható területe, szinte biztos vagyok benne, hogy a KÖTELEZŐ minimális 2.50-es belmagasságot nem fogod tudni biztositani.
3. Tetőszerkezet bontása nélkül, csak a héjazat le-fel rakásával olyan 50e Ft/m2 árat tippelek.
Éerdeklődnék egy ilyen tető felújítása mekkora költségvetésű körülbelül? A cserép megmaradna ha lehetséges, a szerkezethez nem nyúlnánk, de egy 30 cm szigetelést betetnnék a födémre, oldalról nem tudom mennyi fér be, vagy ahhoz meg kell bontani az egész szerkezetet?
Én tavaly előtt amikor vettem egy lakást, előtte sokat megnéztem. Az egyiknél gondoltam brunyálok, hát nem rohant a közvetítő, hogy nem lehet, a víz még mindig el volt zárva. Májusban egy emeletes házban !!
Egy másik helyen meg igaz mindig volt víz, de csak arra a 15 -20 percre amig bemutatták a lakást. Kinyították a főelzárót, aztán amikor elment az érdeklődő, elzárták.
Hogyan jöttem rá ?
hát vételután másfél héttel egy nagy tócsa éktelenkdett a konyhában. Nem ömlés volt, csak szivárgás. Gondolom a tulaj már azt nem csináltatta meg. Ja + 2 ablakot kitört. Egy nyavajás relukszát akart még ránksózni + árért, de mivel nem kellett, elvitte a picsába.
Az ilyen apróságokat később érvényesíteni nagyon macerás.