Megnyitom X-dik tyúkos témájú topicot, ami annyiban lesz más mint a többi, hogy itt főszerepet a humor, a hétköznapi témák és a baromfik iránti szeretet táplál. Jó szórakozást! Kéretik a kés hátba dobását mellőzni!
Köszönöm az együttérzést és a tanácsokat. Az idén tényleg össze-vissza vettem mindenhonnan a tojásokat és a csirkéket is. Jövőre okosabb leszek.
Sajnos a kis fehérem reggelre már fel sem tudott kelni. így - majdnem sírva - megszabadítottam a szenvedéseitől.
A többiek közt most nem láttam gyanúsat. A takarmánykeverékből nem kaptak, csak kukoricát meg egy kis tápot. Jolovitos vizet. A takarmányrépa levelet ma mellőztem, csicsóka levelet kaptak meg összevágtam néhány hullott almát nekik (kicsumáztam).
Teljesen nem értem, hogy működik a világ. Néhány szomszédomban úgy tartják a baromfit, hogy bánat rágondolni, és egészségesek, én próbálom őket tisztán, változatos étrenden stb tartani és mégis beüt a baj.
Átnéztem az ólat, nem láttam tyúktetűhöz hasonlót. De azt látnom kellett volna a kakasokon, mikor pucoltam őket, nem?
Amúgy a tetű magyarázat lehetne a legyengülésre, de ezt a nyak kinyújtós betegséget nem értem. Ti nem találkoztatok még ilyennel?
A madártetű komoly dolog, nehéz védekezni ellene. Mivel válam már nagyon régen volt, nem is tudok negfelelő tanácsot adni, mert ezeknek a dögöknek folyton változik
az, hogy mire ellenállóak.
De Pazdó, aki egy régi tapasztalt tyúktartó (a maga nyers stílusában) a következőt írta nemrég a Dísztyúkok és egyéb kapirgálók fórumon:
"Vannak nagyon hatékony ólfertőtlenítők, pl. : Vikron S minden fél literhez 1 db tabletta. . Kisöpörsz, portisztára természetese (a fészkeket is), azután permetezővel kifújod a Vircon-os vizet, vársz vele 2 Óra hosszat, ha még nem száradt fel teljesen, akkor ameddig kiszárad, (ez még a vírusokat is megöli !!!) majd új alom. Ekkor Poultri Shield -el fújod ki az ólat, itt max. 30 percet vársz, és ekkor jön a csodaszer a kovaföld. baromi kis adag elég egy jó nagy helyhez is. ezt valami diffuzor, vagy ventilátorral szétszórod az ólban, fészkekben, és mehetnek vissza a szárnyasok. Bolha, Tyúktetű, stb. garantált siker !
Ha valamihez ezek közül nem jutsz hozzá, akkor szólj, mert én tavaly nyár végén hasonló kis szutykokkal küzdöttem, és mindenből baromi sokat vettem, mire kiderült, h nagyon kevés cucc is elegendő.
A kovaföld nagyon hatékony, éles a hegyes por, ami bejutva a tetű emésztőrendszerébe szétvágja a beleiket. Meggyógyulni meg nem tudnak, mert immunrendszerük nincs nekik.
Ja és ha a tyúktetűid vannak azok a kis piros getva atkák, akkor nemcsak a kondíciójuk, sújuk esik vissza az állataidnak, de nem is nagyon akarnak tőle tojni."
Nos remélem nem bánja, hogy itt idéztem. Biztos vagyok benne, hogy az általa ajánlott módszer hatékony és eredményes. Ha valaki régóta küzd velük, eléggé elszánt és nem sajnálja rááldozni egy kis pénzt , ezekkel a szerekkel biztosan sikerre viheti az ügyet.
A tőled származó ausztralorp-ok már igencsak szépen néznek ki, a kakasaik már szinte teljes pompáikban mutatkoznak. Három kakas lett,
közülük egyet hagyok majd csak meg. A tyúkok is szépek, tegnap csodálkoztam rá hogy mennyire azok , közülük egy kék, a többi fekete.
Most négy hónaposak múltak, október felé már lehet tojni is fog egy-kettő.
:-)
Akartam képeket készíteni, de a múltkori képek nem lettek túl jók, majd a digitális fényképezővel fogok legközelebb, nem a mobillal ha lesz egy kis időm.
Nagyon elégedett vagyok velük.
Egyébként elégedett vagyok a Henriktől származó ausztralorpokkal is, persze ők még csak 2 hónaposak. Méretben viszont jól lekörözték az én
ezüst-wyandotte-jeimet. Közülük 4 kék, a pár fekete és elég sok splash szinű lett....
Most már őket otthagyta a wyandotte kotlós, úgyhogy kiengedtem őket is a nagy tyúkudvarba.
Hát így most van aztán csak nálunk élet! A régi öreg tyúkokon kívül ott vannak a tieid a fiatal tyúkok, valamint ott szaladgálnak
ezek a két hónapos kis jércék is! Fantasztikus látvány. A gyerekek és a feleségem is nagyon kedvelik őket.
Ezek mindig halálosan éhesek, ha valaki felmegy a tyúkudvarba irtóra körülzsongják. Nagy élmény.
(Állandó etetőjükben mindig van takarmánykeverék, de ők a finomabb falatokra pályáznak...)
Ilyen nagy élet még soha nem volt a tyúkudvarban. Nagyon elégedett vagyok eddig az ausztralorpokkal, jó választás volt szerintem.
A kutya teljesen a tyúkokhoz szokott, nem bántja még a kiscsibéket sem ( persze azok néha halálra rémülnek, de a tyúkok meg a jércék már úgy megszokták
Folti sétáját a tyúkudvarban, hogy el sem szaladnak előle.)
Viszont a cseresznye fán való alvásról való leszoktatást egyenlőre feladtam. Mire sikerül beszoktatni egy generációt az ólba, jön a következő generáció, akikkel előröl kellene kezdeni mindent...
Szóval ez egyenlőre nem jött össze, de ezt most már nem is erőltetem... újra 2-3 hónapigkéne bepakolnom őket, mire ezek is beszoknának, és még úgy is lesz idén pár kiscsibe.
(3 van még egy külön kotóssal, legföljebb majd ha ők is kint lesznek a többiekkel.)
De ezt leszámítva nagyon rendben van minden. Hamarosan kakas ritkítás lesz, mert így együtt már elég sokat esznek...
Én régebben tettem sót a gabonakeverékbe( most valoszinű elmarad, sajnos külföldön vagyok) kálciumot kapnak, de nem rendszeresen a feleségem panaszolja, hogy felütötte a fejét a tolltetű szerencse a csirkék külön ólban és udvaron vannak.
Szia. Ha mérgezés lenne azt láttad volna a májukon. Meg a taréj is sötétbordósan elszineződne. És a mérgezéstől nem is fogynának le pikk-pakk egyik napról a másikra!
Én inkább a tetvekre gyanakodnék. Azok képesek megölni őket, ha nagyon elszaporodnak. Szerintem nézd át az óljukat!
Kivettem a kis fehéret. Beletöltöttem tejecskét, egy fél (vagy még több) főtt tojást önállóan megevett. Most a mosókonyhában van két almás rekesz közt, szőnyegpadlón, előtte enni- innivaló. Reggelre többet tudok.
Hát ez nem az én nyaram. Rettenetesen el vagyok keseredve. Ma két kakast is kényszervágnom kellett. Amúgy is ez lett volna a sorsuk, de most meg vagyok ijedve. A nyakukat előre nyújtották, majd az egyiknek le is hajlott a nyaka. Ezt reggel láttam. Rögtön levágtam Mikor kora délután mentem etetni, a másik is nyújtotta a nyakát és pocsékul nézett ki. Azt is levágtam. Az előbb ahogy kimentem, hát az egyetlen fehér arany jércém is kezdte a tüneteket mutatni. Próbáltam a neten utána nézni - mérgezésre gyanakszom. Lehet, hogy a takarmánykeverékbe került konkoly, vagy valami hasonló és ez okozza. A tanács szerint rögtön adtam eléjük aludttejet, tejet. A kis fehérem is iszogatott belőle, de amilyen szerencsétlen vagyok az idén, lehet, hogy későn vettem észre. Nagyon szomorú és ideges vagyok, nem tudom, hol szúrtam el ilyen csárdásan. Úgyhogy most csak kukoricadarát fognak kapni, a jövő héten meg veszek hozzá búzát nekik (ha addig lesz kinek).
Ja és a levágott kakasoknál, amikor bontottam őket semmi rendelleneset nem találtam, csak soványabbak voltak a kelleténél.
Ha valaki tapasztalt már ilyet kérem írjon, hogy tudjak mire számítani.
Nem hiszem hogy ausztrál orp, azoknak tényleg nem tollas a lábuk, de itt nem is ez a lényeg hanem hogy a lábak szétcsúszását milyen egyszerűen lehet kezelni :) Én is alkalmaztam már ezt a módszert, de csak most találtam rá erre a videóra, gondoltam megosztom veletek :)
A répa héja, zöldje és a saláta oké. Almahéjat, almát hellyel-közzel. A déligyümölcsökre azt mondják fuj. A krumplihéjat összeaprítva megeszik, a zellerhez (gumó, héja , zöldje) hozzá se nyúlnak. Padlizsán cukkini nem tudom, a gombát én se adom nekik.
Az eső után most kezdtem gazolni a kertben, azt szívesen kapirgálják. A szálas füvet csak az "öregeknek" dobtam be, de a farkasalmát kiválogattam, bár lehet, hogy nem ártana nekik.
Szóval nagyon el vannak kényeztetve.
Ezzel együtt tegnap elbúcsúztam a kis hollandtól, remélem az idén már nem lesz több elhullás.
4 napig volt elzárva, keveset ivott, kb. 1 dl/ 4 nap, már alig vártam, hogy kivegyük. Semmi ürülék nem volt az ólban. Amikor visszatettük a többi közé az első dolga a nagy adag "kirakása" volt. 1 óra múlva megint ott volt a tojófészken, de változott a helyzet, napról napra egyre többet volt kint és most már teljesen hanyagolja a fészket. Bevált az elkülönítés, köszönöm.
Vmi ilyesmi mikro-okoszisztemat tervezek. Es persze hogy nem bedobom a csirkeknek, hanem zacsiban, vagy kisvodorben eloszor atnyujtom, hogy ezt szeretnem uj szomszedkent a lanyoknak kuldeni. Jofej szomszedkent szeretnek bemutatkozni, mert felcsillant a szemem amikor meglattam a gyonyoru allatokat, a korulmenyeiket: en ezekkel a szomszedokkal baratok szeretnek lenni.
...Névnapodra mit vegyek ? Vegyek húzós egeret ? Vonatot és síneket ? Kék építő - köveket ? Nem , már tudom, mit vegyek : néked tavaszt rendelek , bodzafát és kék eget , rajta csokros felleget ..
Szia, pl.az öreg krumpli héját csak megfőzve és levét kiöntve etettjük , Az igen magas és mérgező hatása miatt,szerintem, ami gyengitheti a szervezetett . Nem kívánatos kálium és szolani tartalma miatt . Abból az egyszerű kimenetelből, hogy mi sem szűrcsölgetjük a főtkrumpli levét , iszonyatos élvezettel. :-)) Legalább is öreganyám kiöntötte a diófa mellé .A mostani friss pityóka hámozata, itt most nem kérdéses, persze ...
"...Mivel a szolanin főként a felszín közelében koncentrálódik, a zöld héjú vagy kicsírázott gumókat a főzés előtt vastagon meg kell hámozni, és sok vízben kell főzni, hogy a mérgező anyag kioldódjon." stb.
Némi kihagyás után újabb képeket hoztam színváltozat-azonosításra. Három kakasról van szó különféle pózban fényképezve. :) Remélem, az első nem az, amelyiket már Kemorgo azonosított néhány hete.
A répahéjat az enyémek se szeretik, de a késsel hámozott krumplihéjat igen, ha még pluszban apróra vágom.
A kis hollanddal küzdünk az életéért. Nincs benne öt deka, csak a tolla nagy. Viszont a főtt tojást, annak is a sárgáját lelkesen eszi. Már a többiekkel csipeget a darából is. Azért még nem merem elkiabálni.
Azt hiszem ők Redbro csibék, vagy annak valamilyen keveréke, mert ahonnan kaptam a tojást, csupa olyan vörös szaladgál. Életrevaló kis szárnyasok, 4 hetesek. Még sok rajtuk a pihe. :-)