Egy olyan embertől származik az információ akinek az édesapja Mészáros István legjobb barátja volt. Igaz ő akkor nagyon kicsi gyerek volt, igy az információkat én sem tartom 100%-osnak. Igy lehet, hogy tényleg őróla van szó az Újpest esetében is. A Selmeci József által Svájcban gyüjtött, külföldön tevékenykedő magyar edzőkről és játékosokról könyv formájában megjelent kiadványban Mészáros Istvánról annyit ir, hogy Magyarországon az Újvidéki AC edzője volt. Gondolom egy UTE-t csak feltüntetett volna a szerző, bár ezekben az ügyekben nincs már 100 % biztonság! Tehát elképzelhető az UTE is!
A halálesetnél volt a leghatározottabb. Az Ungvár összesen 3 vagy 4 meccset játszott össszesen a magyar NB I-ben! Ilyet nem talál ki csak hasraütésre valaki!
Hozzáértő szakemberek sem tudják a csonkabajnokság történetét és a 4 vidéki csapat nevét!
Akkor tegyük fel újra a kérdést, ezúttal szombathelyi barátainknak is!
Vajon miért egy E-betűvel megjelölt vasvillás madárijesztőt rajzolt a Nemzeti Sport humorrovata általuk elképzelt és jellemző Sabaria címernek?
Az E-betűre volt tippünk: A BEAC szerelésén is egy E betű volt látható, mint "Egyetemi", és valamilyen együttműködés valószínűleg volt a két klub között: Stoffián és Pesovnik és a BEAC-ból lett Sabariás, és az ELTE tanulói kimentek néhány fővárosban játszott Sabaria meccsre is 1926 őszén.
De vajon mi volt ez a kapcsolat? És mi ez a madárijesztő?
nekem megvan az 1944 őszi szezon sorsolása, ez alapján az 1. fordulóban, augusztus 27-én, Ungváron játszották le az Ungvári AC - Újvidéki AC mérkőzést. Illetve lehet, hogy később módosult a sorsolás, mert pl. az eredetileg november 1-re kisorsolt Újpest-Szeged meccset is szeptember 10-én játszották le végül.
100%, hogy ez a Mészáros István nem azonos az újpesti Mészáros Istvánnal?
Ugyanis az Újpest egyértelműen azt a Mészáros István igazolta le, aki
1. 1938-ban, 7 évnyi olaszországi edzősködés után hazatért Magyarországra
2. Ennek ellenére 1938/39-ben a Beogradski SK edzője let 1938. júniusában
3. 1939-ben az utolsó meccse a Beogradski SK edzőjeként 1939. július 15-én az Újpest-BSK KK elődöntő volt
4. 1939. szeptember 3-án már az Újpest kispadján ült, és egyértelműen azonos az ex-BSK edzővel, az újpesti vezetőknek a KK-meccsen tetszett meg!!!!
5. 1940 nyarán távozott Újpestről és újra Beogradski SK edzője lett!
Ezt követően 1941 és 1944 között az Újvidéki AC vezetőedzője egyértelműen egy Mészáros István nevű edző volt, de nem tudom, hogy azonos-e az előbbivel.
De az, hogy az 1939/40-es újpesti Mészáros István edző azonos a Beogradski edző, és azt megelőzően 7 évig Olaszországban edzősködő Mészáros Istvánnal, az 100%
Szóval nekem úgy tűnik, hogy Mészáros István Sabaria és Újpest FC válogatott játékos játékos azonos Mészáros István Újvidéki AC, Újpest FC, Beogradski SK edzővel, és azonos azzal a Mészáros Istvánnal is, aki 1944 őszén elhunyt Újvidéken.
A Sabaria FC-t az Észak-Amerikai túra vitte csődbe!! Azzal a reménnyel vállalták el a túrát, hogy az itt keresett pénzből bíztosítják a tavaszi szezon kiadásait. Csak Kubába és Mexicoba indultak, de a két túraszervező new york-i zsidó ember (Kovács és Forgach lelépett a pénzzel) nem fizette ki őket igy a csapat Mexicoban ragadt. Ott viszont polgárháború tört ki, igy szinte az utolsó pillanatban sikerült az USA-ba menekülniük! New Yorkban, az ottani zsidók- meghallva, hogyan elbánt két földijük a csapattal- segitettek a Sabarianak.
Meccseket kötöttek le helyi zsidó csapatokkal, aminek bevételét a Sabaria kapta, hogy összegyűljön a hazautazáshoz szükséges pénz! Sajnos már a bajnokság elindult itthon, mire hazaértek. Pénz nélkül egy ideig görgették maguk előtt a tartozásokat, majd csődöt jelentettek. Időközben a Sabaria néhány elnökségi tagja, Omischl alezredessel az élen létrehozta a Szombathelyi FC-t. A Sabária még menthető vagyonát ide gyüjtötték össze, majd amikor megszünt a Sabaria, akkor teljes erővel elkezdtek dolgozni az SZFC felvirágoztatásán!
Külön érdekesség, hogy a Sabaria igazi neve Sabaria Labdarúgók Szövetkezete.
A létrejötte után 2 vagy 3 év után vették fel a Sabaria FC nevet! Sőt a többi profi clubot is egész furcsa neveken jegyezték be alakuláskor!
Hirtelen több kérdés is felmerült! Megpróbálok sorban menni!
1. A Viktória FC név nem véletlen egybeesés! 16 éve én alapítottam, azóta is a klub elnöke vagyok! Idén megnyertük a Magyar Bajnokságot és a Magyar Kupát is és 2009 szeptember 30.-án a Bayern Münchent fogadjuk a női UEFA Bajnokok Ligája keretében.
2. A klub szine sárga-kék-fehér! A sárga-kék a nagy elődök előtti tisztelet, a fehér pedig a női jellegre utal.
3. Pár évvel ezelőtt sikerült egy fiatalembert meggyőznöm- aki éppen a Holczbauer család által rendelkezésére bocsátott ereklyékből készitett kiállitást-, hogy ezek az emberek megérdemelnének egy könyvet, vagy egy nagyobb szabású kiállitást. Ő a Savaria Múzeumban dolgozott és érdekelte a téma. Szinte minden héten felkutattam valakit, akihez érdemes volt elmenni és a Savaria Múzeum munkatársa megfelelő biztositék volt arra, hogy nem szélhámosságról van szó! A Nemzeti Sportban is megjelent egy 75 év után kiderült tévedés! Mind a mai napig Kruczler Józsefként szerepel a válogatottak között a Szombathelyi AK első válogatott labdarúgója akit Krutzler Istvánnak hívtak! Szégyen-gyalázat, de a válogatottak részére készült emlékművön is rosszul szerepel a neve!
Megtaláltam Kovács Imre, Bass Béla, Krutzler István, Vámos, Prém, Weinhardt ,
Németh Sándor fiait vagy unokáit ...stb. Előkerültek Kubából, Mexicoból hozott újságok, képeslapok, még egy csapatzászló is Mexicoból is. Weinhardt Feri bácsi eredeti profi sterződése az FC Rouen-hez...stb. Sajnos a megyei napilap frissen nyugdíjba ment sportrovatvezetője is velünk párhozamosan szintén sporttémájú kiállitást szervezett, a még aktív sportolóktól kölcsönkért érmekből, mezekből, bugyikból ...stb.Nyilván neki nagyobb ismertsége és kapcsolatrendszere volt, igy az általam "felfedezett" kollágát az igazgató úr levette az ügyről! Szerintem a Sydney Olimpia formaruháját rá értek volna 50 év múlva is kiállitani, ha már egy múzeumról van szó! Igaz ők is központi pénzből működnek, igy kijelölt a pálya számukra...
Szóval félúton megállitottak, de rengetek információhoz jutottam!
4.Mészáros István! Nagyon zavart, hogy eltérő információk jelentek meg itt a forumon is! Sőt nekem is más-más történetet illetve helyet mondtak. Nos ami biztosnak tünik: Olaszországban több helyen volt edző, de az Újpestnél nem ő volt az a Mészáros István. Volt edzője az Újvidéki AC-nak és a Beogradski SK-nak, sőt a Szombathelyi FC-nek is, de nem mint szombathelyi edző halt meg! A halálát bombatámadás okozta, amely tényleg nem Szabadkán, hanem Újvidéken volt!
A hirtelen jött légitámadás a focipályán érte a csapatokat, 1 halálos áldozat lett, éppen Ő! A kispad közelében halt meg! A mérkőzést az 1944-45-ös, 3 vagy 4 forduló után leállitott , majd a 4 vidéki csapat nélkül 12 budapesti csapattal hadibajnokságként befejezett bajnokság keretében játszották! 1944 őszén, valószinüleg szeptemberben volt a mérkőzés! Az Újvidéki AC ellenfele az Ungvári AC volt! Állitólag ezen a meccsen az Ungvár edzőjeként vett részt Mészáros István!
Ezt az információt azonban még kontrolálni kell!!
5.Pesovnik Lászlót végezték ki háborus bűnökért! Volt más válogatott labdarúgó is , akit kivégeztek, de őt háborús bűnökért! dr Megay Lászlóként (édesanyja neve volt a Megay) Ungvár Úraként részt vett az ott élő nagyszámú zsidóság deportálásában, majd a front közeledtével állitólag az ő parancsára végeztek ki embereket itélet nélkül vagy valami hasonló dologról szólt a történet!
Kedves Sabaria! Az Ön kedvéért regisztráltam! Korábban rengeteg adatot összegyüjtöttem a Sabariaról és a játékosokról! Sikerült néhány tárgyi emléket is!
Most szeretném a volt ellenfeleinek a jelvényeit összegyüjteni! Nem egyszerü , de sikerült egy Juventud Asturiano(kubai) jelvényhez jutnom! Várom, hogy küldjék Floridából!
Az Ibéria FBC-t egy dúsgazdag orosz elvitte előlem! Kiváncsi lennék, hogy Önnek milyen információk és anyagok vannak a birtokában! Név alapján könnyen tud elérni!!
Egyébként Mészáros István Szabadkán halt meg, egy bombatámadás alatt. Az SzFC-vel voltak ott és Ő volt akkor az edzőjük!
Érdekesség még amit nem sokan tudnak, hogy Pesovnik László, aki amúgy dr Pesovnik László volt, anyai nevén dr Megay László néven Ungvár( innen származott) városparancsnoka volt a háború alatt. Ezért később kivégezték!
Ugyan ez itt elégé off, de mint érdekesség beírom:
Olvasgatom a tegnapi El País-t és találtam egy érdekes írást El fútbol es cosa de niños (A foci a gyerekek dolga) címen. A téma ahhoz kapcsolódik h a Liga-ban, az Athletic de Bilbao színeiben 16 évesen és 254 naposan pályára lépett Iker Muniain, aki ezáltal a második legfiatalabb játékos aki pályára lépett a spanyol első osztályban.
És ki volt a legfiatalabb? Az El País cikkírója szerint bizonyos Branko Kubala, aki 1965 április 3.-án 16 évesen és 83 naposan mutatkozott be az Español felnőttcsapatában. Az Español akkori edzőjét amúgy Kubala Lászlónak hívták :-)
Hát az 1949-es halálozási dátum minden valószínűség szerint téves, mert az újság már jó fél évvel korábban közli a nekrológot. Az ötvenes évek első négy éve még sajnos pont hiányzik az én anyaggyűjtésemből is (remélem, már csak 1-2 hétig), de amint találok valamit a Vasas Izzó kapusáról, szólok. Ami biztos, hogy 1955-ben már Ruzsa Sándor és Komáromi Tibor véd az Izzóban.
Ez érdekes, mert nekem két információm is volt vele kapcsolatban. Az egyik, hogy meghalt 1949-ben, erre ráerősít a Selmeci-féle Barna könyv is. Meg a Carrarese csapatára is.
A másik, hogy 1951-ben a Vasas Izzó kapuját védte, majd visszavonulása után előbb a Vasas Izzónál majd a Chinoinnál töltött be alacsonyabb pozíciókat (pl. segédedző az úttörő csapatnál, meg sportköri alelnök, ilyesmiket) a 60-as évek elejéig. 1962 után nincs infóm róla.
Erről az 1951-es, Vasas Izzós sztoriról ráadásul sjose is tud :-)
Egyébként egy régebbi témához találtam adalékot: a Képes Sportlap 1948/25-ös száma (június 8.) közöl egy nekrológot Aknavölgyi (Antos) Józsefről. Eszerint 1945-ben Csehszlovákiába költözött, majd 29 évesen Olaszországba, a Bologna együtteséhez szerződött, de mire kiért, már leigazoltak helyette egy másik kapust. Ekkor a harmadosztályú Carrarához került, ahol egy mérkőzésen olyan súlyos fejsérülést szenvedett, hogy belehalt.
Megpróbálnám feltölteni a teljes cikket, de ez az előző alkalommal sem sikerült, úgyhogy elment az önbizalmam. :)
Az 1946-os és az 1948-as évfolyam kb 60-70 száma van meg, idővel terveim szerint neki fogok állni az összes digitalizálásának, addig is, ha rábukkanok bennük Újpesttel kapcsolatos anyagokra, természetesen szívesen beírom vagy elküldöm őket.
Akkor ezek szerint az edző és a játékos Mészáros azonos lesz.
Mészárosról én is úgy hallottam, hogy Újvidéken halt meg, de nem tudom miben. Lehet, hogy a szerb katonák vérengzésében? Bár ezek szerint bombatámadásban.