20.000 ft körüli áron nagyon durva! és még szállítás is.
én is vettem már drága, 10-15.000 ft-os növényeket, de szerintem ez most nem éri meg,
nem akkora kuriózum vagy szükségszerűség. és sajnos európai... BdeB-ot más is európai (sativa) gesztenye is porozza, ha csak erre kellene. és pont itt is van a gond, hogy európaiak... vajon meddig fognak élni, ha megtalálja őket a kéregrák, stb.? és akkor nem lesz porzó pár évig, a BdeB pedig teremni akarna... (marad a pollengyűjtés, + kiszórási praktikák...)
Hasonló problémám van. Nálam nem léhák a termések, hanem 20-25 kis kukoricamag nagyságú mag található a burokban. Gondoljátok, hogy ez is megtermékenyülési probléma?
magonc fa lehet... nincs sajnos megoldás (átoltáshoz gondolom nagy, öreg)
csak új ültetése.
ajánlott: Bouche de Betizac kéregrák rezisztens. (nagyjából. sajnos a hibridek is elkaphatják a kórt :(, de nagy valószínűséggel jól fogják viselni... :)
óriási gesztenyét terem, mint egy vadgesztenye, akkorát.
érdemes megpróbálni. porzónak jó lesz ez a magonc fa, de a Bouche de betizac nem fogja sajnos porozni (ha esetleg a porzás mégis a gondja), mert annak a pollenje steril.
Sziasztok, tavaly vettünk egy telket, ahol van egy szelídgesztenye fa. Nem túl öreg, de már nem is fiatal. Rendeteg a termés rajta, viszont szinte nem tudok vele mit kezdeni. Sok kicsi, haszna vehetetlen gesztenye van bennük, vagy ki sem nyíltak. Akad néhány normálisabb is köztük.... Tudja valaki, hogy mi lehet ennek az oka. Előre is köszi a választ!!!!!
"2018. január 2-től a termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény gyümölcstermőhelyi kataszterbe sorolással és a gyümölcsültetvények telepítésének bejelentésével foglalkozó részei jelentősen módosultak: a gyümölcsültetvények telepítése a továbbiakban nem engedélyköteles.
A törvénymódosítás alapján a 2500 négyzetméternél nagyobb területek esetén engedélyeztetés helyett elegendő a telepítési szándék bejelentése, amit a megyeszékhely szerinti járási hivatalnál kell megtenni. a bejelentésnek NEM feltétele, hogy a terület szerepeljen a gyümölcs-termőhelyi kataszterben.
Egyes támogatások így a Vidékfejlesztési Program keretében megjelenő beruházási típusú pályázati felhívások is viszont feltételül szabhatják, hogy a támogatás igénybevételével érintett ültetvény a gyümölcstermőhelyi kataszterben adott minősítéssel szerepeljen.
Ha csak saját anyagi forrásait használja fel a gazda egy ültetvény létesítéséhez, fenntartásához, nem kötelező a terület termőhelyi kataszterbe sorolása.
Ennek ellenére nyilván minden esetben javasolt meggyőződni arról, hogy a jelentős beruházást igénylő ültetvény az adott gyümölcsfaj ökológiai igényeinek alkalmas területre fog-e kerülni.
Különösen lényeges ez abból a megközelítésből is, hogy az ökológiai gazdálkodás támogatásához kapcsolódó kötelezettségvállalás 5 évre szól!"
"Tájékoztatjuk, hogy egyes támogatások előírhatják követelményként azt, hogy a támogatás igénybevételével érintett ültetvény (vagy telepítési támogatás esetén annak tervezett helye) a gyümölcs termőhelyi kataszterben adott minősítéssel szerepeljen. Abban az esetben, ha csak saját anyagi forrásait használja fel egy ültetvény létesítéséhez / fenntartásához, nem kötelező a terület termőhelyi kataszterbe sorolása.[SEM.] Ennek ellenére minden esetben javasolt meggyőződni arról, hogy a jelentős beruházást igénylő ültetvénye az adott gyümölcsfaj ökológiai igényeinek alkalmas területre fog-e kerülni!"
Kérdés, persze, ha ez így van (hivatalos oldalon!!!), jó-e így.
hogy azért valamiféle szabályozás legyen... bár a terület a tiéd... és saját pénzed, időd, energiád ölöd bele.. ezek után legyél innovatív...
inkább az a rossz, hogy már most is, komolyabbnak tekinthető mezőgazdasági online újságok teljesen mást írnak (nem csak az Agrotrend...), hogy 200.000 Ft-os bírság fenyeget, ha nem jelented be (még azt is, hogy milyen porzó fajtát kívánsz használni...)
A szelídgesztenye a Castanea sativa, crenata, molissima vagy ezek hibridjei.
Héjas gyümölcs, fája gyümölcsfa. A beültetett terület gyümölcsös. Sztem támogatás is igényelhető rá, 1 ha felett, ennek utána kell nézni. Támogatáshoz,m árutermő gyümölcsös létesítéséhez viszont biztosan kell a részletes engedély.
Részletes: nébih, naik, nak, stb. (stb. = pl. talajvizsgálat...,...) szervek jó bonyolult (az ültetési távolságtól a fajtáig mindent részletesen leírni..., ökológiai szakvélemény, h nem tájidegen-e, stb.) papírjainak kitöltése, és persze elfogadtatása...
Érdekes cikk, amiben abszolúte nem szerepel, h 2500 nm felett nem kell engedély...
(gondolták, jobb nem kísérteni...)
mert ugye mi van, ha valaki nem támogatott növényt ültet, ami a nemzeti fajtajegyzékben nem is szerepel? azt ugye, nem is ültethetne... mint például fügét, kivit, steviát (= jázminpakóca, létezik ilyen ültetvény! :), de lehet, hogy japán gesztenyét sem (ami nagyban kéregrák rezisztens lenne...)
"A telepítéshez a Nemzeti Fajtajegyzékben vagy az Európai Unió valamely tagállamának fajtajegyzékében szereplő fajták minősítéssel rendelkező szaporítóanyaga használható fel."
És mi van a vegyes gyümölcsössel? Ahol több faj is megtalálható, esetleg változó térállással (mást kiván a szilva és mást a dió...), közökbe bogyós ültetve? Ilyet nem lehet??
"50 000 forinttól 200 000 forintig terjedő bírsággal sújtható az, aki gyümölcsültetvényt bejelentés vagy engedély nélkül telepít, vagy az engedélyben foglaltaktól eltérően hajtja végre a telepítést."
OK. és hányszor ismételhető a bírságolás? ha csak egyszer, akkor akár még be is vállalható...
"a 2017. december 31-ét megelőzően termőföldön vagy termőföldnek nem minősülő ingatlanon telepített 3000 négyzetméternél kisebb, de 2500 négyzetméternél nagyobb gyümölcsültetvényt a módosítás hatályba lépését követő 12 hónapon belül be kell jelenteni a terület azonosítására alkalmas alapadatokat, az ültetvény használójának adatait, az ültetvény jellemzőit. A törvény értelmében a gyümölcsültetvény használója bejelentési kötelezettségének ezen 12 hónap alatt jogkövetkezmények nélkül tehet eleget."
Ahogy a holló színházban mondták volna: Normális? azaz ha pl. 2600, 2700, 2800 vagy 2900 nm-es a területed, akkor érvényes csak rád...
ÉS kérdem, mi a helyzet a nébih linken (ld.) található: A gyümölcs ültetvények telepítése a továbbiakban [2018. 01. 02-től] nem engedély köteles. Engedélyeztetés helyett a telepítési szándék bejelentését írja elő a jogszabály a 2500 m2-nél nagyobb területek esetén.
Vagy az Agrotrend magazin 2018. január 31-i cikke maradt el a TRENDtől egy fényévet?
"A gyümölcs ültetvények telepítése a továbbiakban nem engedély köteles. Engedélyeztetés helyett a telepítési szándék bejelentését írja elő a jogszabály a 2500 m2-nél nagyobb területek esetén. Az ültetvény telepítési szándék bejelentését a megyeszékhely szerinti járási hivatalnál kell megtenni. A bejelentésnek nem feltétele, hogy a terület szerepeljen a gyümölcs termőhelyi kataszterben."
Két érdekes megállapítás:
1. nem kell engedély 0,25 ha felett sem
2. nem kell hogy a terület szerepeljen a gyümölcs termőhelyi kataszterben.
Ha viszont támogatást szeretnénk, vagy gyümölcs termőhelyi kataszterbe vételt, akkor be kell jelenteni, ld. cikk.
Ennek a nébih (!!!) cikknek némileg ellentmond, hogy a járási hivatalnok keménykedett szándékbejelentéskor, hogy semmit nem lehet telepíteni talajtani szakvélemény nélkül... (miközben a nébih oldali hivatalos cikkben ilyen nincs...) és mi van, ha az nem kedvező? volt olyan ismerős, aki azért nem telepíthetett dióst, mert a talajtani szakvélemény miatt nem adtak engedélyt neki - korábban. miközben a szomszédban, és mindenhol szépen díszlettek a sok évese diófák... meg ugye a telepítő sem ellensége saját magának, hogy rossz helyre ültessen... lehet, h belefúrt egy rossz talajszelvénybe??
azóta (9 hónap alatt) meglehet, hogy változtak a szabályok, azt nem követtem.
érdekel, mire jutottál, írj majd privátban, adatlapomon a weboldalam, ott a mail címem!
Mit gondoltok, van szabályozás arra, hogy a területem mekkora százalékát ültethetem be fával? Gesztenye gyümölcsfa? Nevezhető gyümölcsösnek? Vagy ez erdőtelepítés? 1 hektárról lenne szó.
küzdelem a kéregrák ellen, termésméret és termésátlagok, lelkesítő telepítési történetek. a kérdés, ami nincs eldöntve, hogy akár enyhén meszes talajon is lehet "gesztenyézni" (ismerni kell a talaj pontos szerkezetét; ill. (levél)trágyázással tápanyagbevitel (kálium, de kalcium is -ld. antagonizmus-, sőt egyes kutatások szerint kalciumból akár több is kell.)
meg persze a közösségi lelkesedés a csodálatos gesztenye iránt.
ugyanakkor szomoró volt azt látni, hogy a kéregrák már a "spájzban" van...
azaz a pölöskei kísérleti parcella Bouche de Betizac
állományában az ellenség keze betette a lábát :) :(((
több 4-5 éves fa kérge (10-20%?) sérült volt a rák operáció miatt.
ami talán reménykeltő, hogy a hibridben a gomba nem terjed talán annyira vidáman...
bár elmondás alapján hallani lehetett olyan teljesen
Crenata (japán) gesztenyéről, ami full rákos lett... (valahol máshol).
melyik neves kertész(eti) oldalon van molissima hibrid?
nekem 2 BdB van egymás mellett. idén termett mindkettő, de 60%-a most is léha lett, de azért néhány szem megmutatta a fajtatulajdonságokat. szép nagyok lettek ezek és elég finomak.
a közelben, ameddig a szem ellát a szőlők és a rét felett (2 km-re is) nincs más szelídgesztenye fa!
1 db van nagyon messze (2-3 km?) persze az sem kizárható, h erről jött egy eltévedt méhecskével a pollen...
Én a sajátomat (Bouche de Betizac) a Kiskert.com-ról rendeltem, ott mollissima hibridnek írják. Nem tudom, mi az igazság, de magában ez nekem tuti nem fog teremni, mert nincs porzója, a porzós virág nem nyílik ki. Akkor fog teremni, ha valami beporozza.
Szeretnék két szelídgesztenye fát ültetni. Eurázsiai hibridre gondoltam a betegség-rezisztencia miatt. A Bouche de Betizac -ról a wikipédián azt olvastam, hogy sativa x crenata hibrid, nem ad termékenyítő pollent és így persze önmeddő is. Ámde magyar oldalakon neves kertészek értékesítésre kínálnak ugyanezen néven sativa x mollissima hibridet, önporzóként. (nem olcsón) Tudja valaki, mi az igazság? Esetleg terem már valahol egy Bouche de Betizac fa? Köszönet minden jó válaszért!
íz: 8,5 pont, elég jó, finom, édes, extra zamat nem hangsúlyos
méret és kiadósság: 10
pucolhatóság: 9,5
sajnos sok volt a rossz a mintában, de ez nem a fajta hibája, hanem a bolté...
40%-ot ki kellett dobni. nem érte meg, de ezt tudtam is előre. 3.000 Ft volt kilaja... :(
17 szem volt 1.000 Ft :(( ebből kb. 7 szem rossz volt. tehát 1 szem gesztenye 100 Ft :(((
ne vegyetek, csak ha a fajtát akarjátok megkóstolni, 5 szemből 2-3 jó biztos lesz :):(
a dobozon ott lesz: származás: Olaszo., fajta: Bouche de Betizac.
---
a mi saját 7 szem BdB termésünkből (ami megérett) mind ép volt,
6 finom, 1 nem, de az sem volt férges. de azt anyósoméknak adtam, nem akartam elfelezni, túl kevés lett volna. most én is megkóstoltam. a miénk biztos jobb volt!!! :)
kicsi ugyan, de igen életerős, szép zöld levelekkel.
hétvégén elületettem 1 köbméteres gödörbe! :)
a gödör alját beöntöztem 2 l 20%-os ecettel, 3 kg. körüli kálium-kloriddal (elbomlik addigra a klór, amire a gyökér odaér), lehetett volna még citromsavazni is. mindezt a savanyítás miatt (meg a kálium tápanyag is lesz.)
Novobalt 250 l tőzeg, fenyőkéreg összekeverve az eredeti földdel. mindezt salggal beöntöztem, talán 100 l-t is kapott. a tőzeg nagyon szívja a vizet, összeesik, emiatt is, meg az ecet, kálium bemosása miatt. lehet, h nagynak tűnik a gödör (szerencsére gép ásta ki :), de egy gesztenye fa akár 500 évet is élhet, szóval hosszú távra tervezek :) ill. enyhén meszes ott a talaj, de ez nem tántorít el.
a fő gondja a gesztenyének, h meszes talajon nem tudja felvenni a káliumot. ezt többszöri kálium lombtrágyázással elég jól megoldható. 3 év alatt a gesztenyefáimnak semmi bajuk nem volt a mész miatt, részben persze, mert még nem nőtték ki a gödröt, részben a savanyítás és káliumozás miatt. levelük szép zöld, tavasszal volt egy kis gixxxer, mert túl sok ecetet nyomattam a tövébe... át is állok a citromsavazásra... de Amalgerolos beöntözés, és Damisol elixir + kálium lombtrágya nagyon szépen helyrehozta, és lettek már gesztenye termések is :)
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága gesztenye- és aszaltszilva-fajtabemutatót, valamint aszaltszilva-bírálatot tart Pölöskén, 2018. október 11-én."