Keresés

Részletes keresés

gabor0036 Creative Commons License 2014.08.06 0 0 102624

Ezek a végleges méretek, annyi változással hogy az első években csak kisüstiként fogok próbálkozni. 

Előzmény: peca_matyi (102623)
peca_matyi Creative Commons License 2014.08.06 0 0 102623

Szerintem nem az a kérdés ,hogy kell vagy sem a pisztoriusz 

, hanem az ,hogy mekkora teljes deflegmáció . Ha elég nagy a sisak felülete (ráadásul rézből van )sztem nem fontos további koncentrálás. Ha kicsi a hőleadó felület ,ráadásul nem is réz , akkor egy pisztriusz aranyat ér

 

Előzmény: norris53 (102622)
norris53 Creative Commons License 2014.08.06 0 0 102622

Én használom - használtam - 50 litereshez a vízhűtés soknak tűnt ezért csak gyenge cefréknél használom a vízhűtést - ugyan ez a méret megy a 100 literesre talán ott már indokoltabb lesz a használat !

Azt tapasztaltam - amíg nem volt pisztóriusz a főzőmön addig kicsit széthúzottabb volt a frakcionálás :-)

http://files.palinkafozes-hazilag.webnode.hu/200000047-5cf5d5def7-public/IMG_2420.JPG

Előzmény: gabor0036 (102621)
gabor0036 Creative Commons License 2014.08.06 0 0 102621

:D

Nem tiltakozom senki tapasztalata ellen. Főleg az lenne mérvadó, aki próbálta igy is úgy is. Ha jelentős pozitív hatása van akkor nem hagyom ki, de ha nincs ilyen kis üzemben akkor feleslegesen nem költenék rá. :)

Előzmény: norris53 (102620)
norris53 Creative Commons License 2014.08.06 0 0 102620

Jó kérdést tettél fel :-)

Még olyan is van közöttünk aki mellette szólt s mostanra a "mérsékelt használat mellet dönt" :-)

 

Tudom a kérdés nem nekem szólt -de mégis....... :-)

Előzmény: gabor0036 (102618)
snapszmester Creative Commons License 2014.08.06 0 0 102619

Gyümölcs függő, de annyira nem lényeges.

1L 10%-os cukros lé tömege 1,0471kg.

Ha ezt szorozzuk 100-zal 104,7kg.

1kg 10%-os lé 0,95502L

Ha ezt szorozzuk 100-zal 95,5L

Jelent ez akkora különbséget hogy kérdezgetni kelljen. Vagy van más amiről nem tudok?

Vagy arra kíváncsiak 100 L cseresznyéből mennyi lesz aprítás után? Akkor azt kell kérdezni.

 

Tapasztalatom nincs, de az enyémen kihasználom kicsi hatásfokkal. Ahogy Feribá mondja hangolni kell. Sokat számítanak az otthoni körülmények. Szerintem törekedni kell olyan erősítésre aminél nem kell 50%-nál utópárlatra váltani.

Előzmény: gabor0036 (102617)
gabor0036 Creative Commons License 2014.08.06 0 0 102618

Snapszmester!

házi 100-as kisüsti rendszernél, neked mi a meglátásod a pisztoriusz tányérról? Rutinos főzők vannak mellette, és "ellene" is.  :)

gabor0036 Creative Commons License 2014.08.06 0 0 102617

Mondjuk ez gyümölcs függő. Nekem a 400kg szilva magozva pépesítve nem több mint 330-340L. Ahhoz szoktam hozzátenni a 100kg somot, (pépesítve kb 70L) és így sincs tele a 2db 220-as hordó...

Előzmény: zsuzska60 (102614)
foxrudi Creative Commons License 2014.08.06 0 0 102616

Szia.

Állítsd be a számodra megfelelő fokra,majd tedd be fagyasztóba,egy fél napra,aztán hidegen szűrd át kávéfilterpapíron.  Ilyesmin.

Előzmény: edding1100 (102615)
edding1100 Creative Commons License 2014.08.06 0 0 102615

Sziasztok!
Páleszt min szűrjem keresztül, hogy 40-45 %-osra tudjam hígítani, opálosodás nélkül?
Olajleválasztó, epruvetta van, de így kb 48-50 % ig marad teljesen tiszta.

zsuzska60 Creative Commons License 2014.08.06 0 0 102614

ahány kg kb. annyi liter lesz

 

Előzmény: zszucs (102613)
zszucs Creative Commons License 2014.08.06 0 0 102613

OK, akkor helytálló, hogy a 100kg-ból marad 85kg kimagozva.

Kérdésem az, hogy a 85 kg kimagozottból (vagy 100kg kimagozottból) hány liter cefre lesz aprítás után? (mekkora hordóban fog elférni...)

 

Köszönöm előre is!

 

Előzmény: gabor0036 (102612)
gabor0036 Creative Commons License 2014.08.06 0 0 102612

A reggelinkben olvastam, hogy szilvanal a mag kb15%

Előzmény: zszucs (102611)
zszucs Creative Commons License 2014.08.06 0 0 102611

Jó nedűt Mindenkinek!

 

Bevezetőként röviden csak annyit, hogy rengeteg hasznos dolgot olvastam itt nálatok, ennek köszönhető, hogy legelső próbálkozásom (birs cefre, Zimeknél bérfőzetve) vállalható lett.

Aztán összehozott a sors Szilvakukc-cal, amiért külön hálás vagyok, hétvégén pedig egy mini 18l-es üstből lecsorgott a szűz főzésem (meggy).

 

Mérte/számolta már valaki, hogy pl. 100kg szilvából (magozás után ez kb. 85-90kg ha jól gondolom?) hány liter cefre lesz?

Erről nem sokat találtam, vagy ha igen, akkor ellentmondásos adatokkal...

 

Köszi előre is!

 

Üdv,

gombászok Creative Commons License 2014.08.06 0 0 102610

Hallottátok a ma reggeli Kossuth rádióban(lánykori nevén Falurádió) a szilva szezon megkezdődött, ipari szilva a kutyát sem érdekel, a pálinkafőzdék sem veszik, mióta szabad a házifőzés, eladhatatlan!!!

Na, jó, mindíg fenntartással kell fogadni a média szenzációit, de volt már meggy hiszti, lesz még almabaj is!

Csak akit érdekel vásárlás, jó, ha figyel.

Javaslatom, hogy inkább késői érésű fajtát vegyetek,ami látott napsütést is, a mostaniak eléggé felhígultak az esőtől.

Előzmény: tunnerpeter (102609)
tunnerpeter Creative Commons License 2014.08.06 0 0 102609

Sziasztok.

 

A mai napon megrendeltem én is a kation cserélő gyantámat.

Kérdésem az lenne, hogy amit nem töltök a szűrőbe azt hogyan tároljam?

A reggeliben olvastam hogy egy pet palackba töltve és lezárva, a kérdésem csak arra irányul, hogy töltsem fel vízzel, hogy ne száradjon ki vagy elég annyi nedvesség neki amennyit az új gyanta csomagolása tartalmaz?

A szűrőt ti hogy szoktátok elrakni? Átmossátok mielőtt félreteszitek, vagy csak akkor mossátok, ha regenerálni kell?

 

Üdvözlettel: Tunner Péter

rézműves1 Creative Commons License 2014.08.06 0 0 102608

...szerintem egészen korrekt...hál-Istennek elég, (többek szerint) nagyon sokat  főzhetünk adómentesen egy évben, úgyhogy örülhetünk, hogy ezt is lehetővé teszik...

...ezek után én nem sajnálom, hogy így az államkasszába is jut...viszont gyanítom, hogy előbb utóbb az ingyenes 100-lityi is csökkenhet...

Előzmény: bezzeg Jani (102607)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.08.06 0 0 102607

Igen érdekes, én a pálinkát iszom nem eladom. Ez a lehetőség nem új.

Ez inkább a nagyhalaknak lehetőség, sok egyéb kritériumnak kell megfelelni, amit a cikk -ben nem irt.

Előzmény: beller1 (102604)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.08.06 0 0 102606

Kajszi után szilva nekem bejön, viszont szilva után körte nem.

Elveszti a parfümös jellegét, a szilva erősen dominál.

 

Előzmény: In Lak'ech (102603)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.08.06 0 0 102605

A cefre főző üst alapos kimosása nem elegendő.

 

Gondod végig van 20 méter cső, előmelegítő tartály,gyűjtőtartály, finomító üst, szőlősi féle 6 pelenkás       5 literes kozmaolaj szűrő, szivattyúk, stb. Ezek átmosása a következő anyaggal lehetséges.

Épp ezért nálunk nem vállalnak narancsot.

Előzmény: In Lak'ech (102602)
beller1 Creative Commons License 2014.08.06 0 0 102604
In Lak'ech Creative Commons License 2014.08.06 0 0 102603

Amúgy szerintem az idézőjeles mondat ha a körtére igaz, akkor minden cefrére az.

Előzmény: In Lak'ech (102602)
In Lak'ech Creative Commons License 2014.08.06 0 0 102602

"Jó Körtét bérfőzdében úgy tudsz főzetni, ha előtted is körtét főztek."

 

Ez az én olvasatomban azt jelenti, hogy legalább egy szerencsétlen főzető lesz, akinek nem lesz (annyira) jó a körtepálinkája.  Valamint azt is, hogy amennyiben én, mint otthon főző, csupán nevében különbözöm, esélyem nincs jó körtepálinkát főznöm. Legalább is elsőre.  Vagy arra gondolsz, hogy én alaposan kimoshatom előtte a berendezésemet, amit a bérfőző vagy nem tud, vagy esetleg nem szándékozik megtenni?

Előzmény: bezzeg Jani (102596)
Pityi0128 Creative Commons License 2014.08.06 0 0 102601

Üdv R-NO11!

Gödöllő környékén tökéletes lenne. 

Előzmény: R-NO11 (102595)
sogi01 Creative Commons License 2014.08.06 0 0 102600

                                                    vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

Előzmény: sogi01 (102566)
Pityi0128 Creative Commons License 2014.08.06 0 0 102599

Köszönöm mindenkinek a segítséget.

bezzeg Jani Creative Commons License 2014.08.05 0 0 102598

Igen - igen, le van írva, hogy évente mennyit csökkenhet a valódi szeszfok.

Ellenőrzéskor megkell egyezni a kisérő okmánnyon feltüntetettel.

Bérfőzető más egyéb nyilatkozatot is tesz.

 

 

Előzmény: hevezoli64 (102597)
hevezoli64 Creative Commons License 2014.08.05 0 0 102597

Khmm...a főzdében beállított fokon nem ildomos változtatni.

Előzmény: bezzeg Jani (102596)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.08.05 0 0 102596

Ha  a fehér pimpó megjelenik a tetején, leszeded és 2l vizet foralva 1kg cukort feloldassz.

Bekevered a cefrébe, újraindul az erjedés// aroma veszteséggel számolj.

Három hétig ismét védett a cefréd. Ha kell megismétled töbször.

 

Jó Körtét bérfőzdében úgy tudsz főzetni, ha előtted is körtét főztek.

Kérd meg a Főzőst, hogy körte után tegyen be.

51 V/V% alá ne engedd kihígítani !!!! Mivel bizonytalan a cefréd.

 Hazaviszed, veszel 1500 Ft.-ért fokolót, és 1litert ki hígitassz 49V/V% -ra és megnézed az opálosodását.

Hirtelen opálosodásra hajlamos a körte. 2-3 tized fok

Bele ugrottál a mély vízbe a körtével, de sok sikert. 

Előzmény: Pityi0128 (102542)
R-NO11 Creative Commons License 2014.08.05 0 0 102595

Szia pityi ,  szerintem  adj meg  egy elérhetőséget és hogy hol laksz ,  ha szerencséd van lesz talán válalkozó ember aki lefőzi a körtéd .

Előzmény: Pityi0128 (102584)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!