Szerintem nem az a kérdés ,hogy kell vagy sem a pisztoriusz
, hanem az ,hogy mekkora teljes deflegmáció . Ha elég nagy a sisak felülete (ráadásul rézből van )sztem nem fontos további koncentrálás. Ha kicsi a hőleadó felület ,ráadásul nem is réz , akkor egy pisztriusz aranyat ér
Én használom - használtam - 50 litereshez a vízhűtés soknak tűnt ezért csak gyenge cefréknél használom a vízhűtést - ugyan ez a méret megy a 100 literesre talán ott már indokoltabb lesz a használat !
Azt tapasztaltam - amíg nem volt pisztóriusz a főzőmön addig kicsit széthúzottabb volt a frakcionálás :-)
Nem tiltakozom senki tapasztalata ellen. Főleg az lenne mérvadó, aki próbálta igy is úgy is. Ha jelentős pozitív hatása van akkor nem hagyom ki, de ha nincs ilyen kis üzemben akkor feleslegesen nem költenék rá. :)
Jelent ez akkora különbséget hogy kérdezgetni kelljen. Vagy van más amiről nem tudok?
Vagy arra kíváncsiak 100 L cseresznyéből mennyi lesz aprítás után? Akkor azt kell kérdezni.
Tapasztalatom nincs, de az enyémen kihasználom kicsi hatásfokkal. Ahogy Feribá mondja hangolni kell. Sokat számítanak az otthoni körülmények. Szerintem törekedni kell olyan erősítésre aminél nem kell 50%-nál utópárlatra váltani.
Mondjuk ez gyümölcs függő. Nekem a 400kg szilva magozva pépesítve nem több mint 330-340L. Ahhoz szoktam hozzátenni a 100kg somot, (pépesítve kb 70L) és így sincs tele a 2db 220-as hordó...
Sziasztok! Páleszt min szűrjem keresztül, hogy 40-45 %-osra tudjam hígítani, opálosodás nélkül? Olajleválasztó, epruvetta van, de így kb 48-50 % ig marad teljesen tiszta.
Bevezetőként röviden csak annyit, hogy rengeteg hasznos dolgot olvastam itt nálatok, ennek köszönhető, hogy legelső próbálkozásom (birs cefre, Zimeknél bérfőzetve) vállalható lett.
Aztán összehozott a sors Szilvakukc-cal, amiért külön hálás vagyok, hétvégén pedig egy mini 18l-es üstből lecsorgott a szűz főzésem (meggy).
Mérte/számolta már valaki, hogy pl. 100kg szilvából (magozás után ez kb. 85-90kg ha jól gondolom?) hány liter cefre lesz?
Erről nem sokat találtam, vagy ha igen, akkor ellentmondásos adatokkal...
Hallottátok a ma reggeli Kossuth rádióban(lánykori nevén Falurádió) a szilva szezon megkezdődött, ipari szilva a kutyát sem érdekel, a pálinkafőzdék sem veszik, mióta szabad a házifőzés, eladhatatlan!!!
Na, jó, mindíg fenntartással kell fogadni a média szenzációit, de volt már meggy hiszti, lesz még almabaj is!
Csak akit érdekel vásárlás, jó, ha figyel.
Javaslatom, hogy inkább késői érésű fajtát vegyetek,ami látott napsütést is, a mostaniak eléggé felhígultak az esőtől.
A mai napon megrendeltem én is a kation cserélő gyantámat.
Kérdésem az lenne, hogy amit nem töltök a szűrőbe azt hogyan tároljam?
A reggeliben olvastam hogy egy pet palackba töltve és lezárva, a kérdésem csak arra irányul, hogy töltsem fel vízzel, hogy ne száradjon ki vagy elég annyi nedvesség neki amennyit az új gyanta csomagolása tartalmaz?
A szűrőt ti hogy szoktátok elrakni? Átmossátok mielőtt félreteszitek, vagy csak akkor mossátok, ha regenerálni kell?
...szerintem egészen korrekt...hál-Istennek elég, (többek szerint) nagyon sokat főzhetünk adómentesen egy évben, úgyhogy örülhetünk, hogy ezt is lehetővé teszik...
...ezek után én nem sajnálom, hogy így az államkasszába is jut...viszont gyanítom, hogy előbb utóbb az ingyenes 100-lityi is csökkenhet...
Gondod végig van 20 méter cső, előmelegítő tartály,gyűjtőtartály, finomító üst, szőlősi féle 6 pelenkás 5 literes kozmaolaj szűrő, szivattyúk, stb. Ezek átmosása a következő anyaggal lehetséges.
"Jó Körtét bérfőzdében úgy tudsz főzetni, ha előtted is körtét főztek."
Ez az én olvasatomban azt jelenti, hogy legalább egy szerencsétlen főzető lesz, akinek nem lesz (annyira) jó a körtepálinkája. Valamint azt is, hogy amennyiben én, mint otthon főző, csupán nevében különbözöm, esélyem nincs jó körtepálinkát főznöm. Legalább is elsőre. Vagy arra gondolsz, hogy én alaposan kimoshatom előtte a berendezésemet, amit a bérfőző vagy nem tud, vagy esetleg nem szándékozik megtenni?
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: