Keresés

Részletes keresés

körte51 Creative Commons License 2014.08.07 0 0 102651

"A lepárolt pálinka frissen kissé „megviselt”, általában nem tekinthető kész italnak, már a szeszfoka (55-65°) miatt sem, továbbá illata (olykor) szúrós, íze csípős, karcos, aromája nem harmonikus, hiányos." 

 Pihentetés után tudod megállapítani a hibáit !

Előzmény: naivkezdo (102650)
naivkezdo Creative Commons License 2014.08.07 0 0 102650

valamiért csak megszületett ez a gyűjtés: http://snapszmester.uw.hu/palhibak.html

az előpárlatos meggyből másfél hónap alatt eltűnt a szúrós szag?

Előzmény: körte51 (102647)
naivkezdo Creative Commons License 2014.08.07 0 0 102649

véletlenül nem melegen tárolod? a barackomon énis láttam ezt, miután várt a főzésre és már nem 20fok alatt volt, leszedtem.

Előzmény: edding1100 (102648)
edding1100 Creative Commons License 2014.08.07 0 0 102648

Sziasztok!
Ez milyen cefre betegség?
Eddig még csak pimpót láttam, de ez nemigen hasonlít rá szerintem.
pH cefrézéskor 3,5-3,6 között volt, szóval savat nem kapott. 

körte51 Creative Commons License 2014.08.07 0 0 102647

Van itt egy főzdébe főzött meggy ,nagyon nyavalyás volt mikor idehozta, másfél hónapos és jobb mint az enyém! Annak is volt minden szaga és kirúgta magát! Van egy 2 éves birsem ,sose tetszett ,mostanában megkóstolta egy komám, valami álom!

Mindegyik pálinka más ,nem tudsz  egyformát főzni! Én már nem is kínálok senkit frissel,isszuk a tavalyit !

Előzmény: naivkezdo (102646)
naivkezdo Creative Commons License 2014.08.07 0 0 102646

tudod az a furcsa, hogy a szombaton elhozott, 2 főzés szilva közül egyiknél sem volt meg ez a szúrós szag, pedig az is friss volt.

Szerintem ez nem a friss főzés illatta, találkoztam már pár friss főzésből hozott anyaggal.

De neked legyen igazad.. esetleg valakinek viszek mintát, akinek jó az orra és tapasztalt, hogy mi is ez.

Van valakinek kedve szagolni?

 

Előzmény: körte51 (102645)
körte51 Creative Commons License 2014.08.07 0 0 102645

Persze ,hogy szúrós ,hisz friss! Nem lehet acetonos ,ragasztós ,mert akkor azt határozottan éreznéd! Illata is kevés ,mert most levegőzteted ,egy hét múlva jön elő és erősödik! Mintha magamat látnám ,pont ilyen izgága voltam kezdetben én is ! Azt javaslom,hogy légy türelmes! Jó pálinka lesz ,eszedbe se jusson, hogy újra finomítod!

 

Előzmény: naivkezdo (102632)
snapszmester Creative Commons License 2014.08.07 0 0 102644

Téged értelek a kérdést nem értem. A 90%-ban vizet tartalmazó folyadékoknak mitől lenne durva különbség a tömeg és térfogat között? A magot persze ki kell találni de nem több 10%-nál.

Előzmény: zszucs (102639)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.08.07 0 0 102643

azt sem szabad elfelejteni, hogy az újrafőzés mindig veszteséggel jár, mert hát ugye, semmi sem tud 100%hatásfokkal működni

Előzmény: zszucs (102642)
zszucs Creative Commons License 2014.08.07 0 0 102642

Vitathatatlan, hogy az újradesztillálás aromavesztéssel jár.

Ugyanakkor nekem Szilvakukcal van egy érdekes tapasztalatom:

ismert (elismert) főzdéből olyan párlatot kaptam, ami elkeserített. Én (rutintalanul) utópárlatosnak éreztem, gondoltam, Szilva szerint más baj lehetett, de nem tudta pontosan, hogy mi...

Újra finomítottuk, és a végeredményen (az eredetihez képest) nem az érződik, hogy "vékonyabb" lett, hanem épp ellenkezőleg, kinyílt, nem rossz értelemben harsány, intenzív birs illata lett végre.

Előtte valami rátelepedett az illatra, és a száraz pohár tesztnél is valami nehézkes volt benne...

Ha elsőre jól sikerül, ahhoz képest ez biztosan szegényebb aromában, de az adott helyzetben én nyertem az újrafinomítással.

 

Az első saját finomításomat egy visszahígított technokolos szilván végeztem, mondván azért nem kár, nem szerettem volna a kevéske meggyemet elszúrni.

Sikerült jól elválasztani azt hiszem, de itt a végeredmény íz és illatszegény lett. Nincs viszont kellemetlen szúrós szag, ágyasnak akár jó lehet.

 

Szóval míg a birsnél inkább nyertem az ügyön, a gyakorló szilvánál nagyon érződik az aromavesztés...

 

28 liternél én megpróbálnám egy kevéssel, és az eredmény alapján döntenék...

Előzmény: naivkezdo (102640)
Feriba51 Creative Commons License 2014.08.07 0 0 102641

Abban biztos vagy, hogy a tiedet kaptad meg???

Nálunk még lehet keverni a dolgokat és a főzős megtartja a jó dolgokat:-(((

Jó nedűt!!!

Előzmény: naivkezdo (102640)
naivkezdo Creative Commons License 2014.08.07 0 0 102640

maguknak.

amúgy a szilvám simán aranyérmes:)) de ez a barack, nagyon elkeserítő:(

van 28 liter szúrós szagú löttyöm:(

Előzmény: zsuzska60 (102637)
zszucs Creative Commons License 2014.08.07 0 0 102639

Kedves Snapszmester!

 

Igen, arra voltam kíváncsi, hogy 100 kg szilvából magozás és aprítás mennyi lesz, de nem a tömege érdekelt, hanem a térfogata.
Ezt próbáltam kérdezni, lehet, hogy félreérthetően. Ha így van, elnézést érte, a válaszokat pedig köszönöm.

Én a szárazanyag tartalomból próbáltam kimatekolni, de inkább megkérdeztem... nem sejtettem, hogy alig adódik különbség.

A kérdezgetésnek nincs más oka, vagy jelentősége, mint az, hogy a szilvát vásárolnom kell (nem otthon szedem), és a cefrét 3 menetben szeretném lefőzni a kis 18l-es üstömben.

Nem szeretnék egy 4. főzést indítani, sem pl. 10l cefrét kidobni. Ezért hát a matek, hogy a 3 főzés lehetőség szerint max. töltettel menjen, nem a cefrézési kapacitás miatt volt érdekes a kérdés számomra ;-)

 

Szép napot mindenkinek!

 

 

Előzmény: snapszmester (102619)
peca_matyi Creative Commons License 2014.08.07 0 0 102638

Szerintem is felesleges a pisztóriusz.

Előzmény: gabor0036 (102624)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.08.07 0 0 102637

pedig aranyérmest főznek...

Előzmény: naivkezdo (102627)
Feriba51 Creative Commons License 2014.08.07 0 0 102636

Nem engem kérdeztél, de had tegyem hozzá: jó így is úgy is.

A durva hangoláshoz annyit: Pistóriusszal erősebben tüzelj, anélkül pedig visszafogottabban. A finom hangolás pedig rád vár.

Jó nedűt!!!

Előzmény: gabor0036 (102618)
naivkezdo Creative Commons License 2014.08.07 0 0 102635

ez a kész, igen.

Előzmény: In Lak'ech (102633)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.08.07 0 0 102634

értem én, 400 kg szilva magja 60 kg :-)

Előzmény: gabor0036 (102617)
In Lak'ech Creative Commons License 2014.08.07 0 0 102633

Ez ugye már kész párlat??? Ha igen, akkor a szúrós szag előpálatosságra utalhat. Erősen előpárlatosságra. Az ujrafinomítás aromavesztéssel jár.

Előzmény: naivkezdo (102632)
naivkezdo Creative Commons License 2014.08.07 0 0 102632

na frissen beleszagoltam megint.

ott van a barackillat valahol, de egyből megcsap a szúrós, nem tudom pontosan leírni, hogy mi.

talán ragasztó, talán aceton, de szúr, az biztos.

Újra kellene finomítani?

 

Amúgy a főzde kiad ilyet...

Vagy cefrehiba miatt ebből már jobb nem lesz?

Előzmény: naivkezdo (102627)
sogi01 Creative Commons License 2014.08.07 0 0 102631

                                                    vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (102600)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.08.06 0 0 102630

A jó szilva cefre forrás után két hetet simán kibír. Én semennyit.

Ha gyengének gondolod Max fél deci kénsav.

Előzmény: Hurkafej (102628)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.08.06 0 0 102629

Finomításkor a 25V/V%-os alszesz álltalában  hány V/V %-on indul, és középp párlatra váltás után 10 percel mennyi a V/V% nálad ?

Előzmény: Babar66 (102626)
Hurkafej Creative Commons License 2014.08.06 0 0 102628

Üdv!

 

Saccra 40 lier 3.5-ös pH-jú szilva cefréhez mennyi sav kellhet?

Van kénsavam és citromsavam is, csak az a bökkenő, hogy 20-a után megyek haza, és addig nem tudom kifőzni, ezért távsavazást kellene alkalmaznom szüleim által, és addig nem bánnám ha nem romlana meg. Mondjuk már légmentesen le van zárva, amennyire lehet hűvös helyen is van, csak lehet a savazással mégjobb lenne.

1 Éve nem savaztam és úgy tároltam a cefrét amíg nem lett főzőm, és a pálinkám jó lett, de azért lehet nem ártana alacsonyabb pH szint.

naivkezdo Creative Commons License 2014.08.06 0 0 102627

nem akarom elkiabálni, reggel még újra mintát veszek, de:

amennyire jó lett a szilva, annyira nem tetszik a barack:(

szúrós illat csap meg egyből. Ahogy elmostam a visszakapott hordókat, mindben finom barack illatot éreztem, egy kivételével, ott ugyanez volt:(

Babar66 Creative Commons License 2014.08.06 0 0 102626

Szerintem ehhez neked már fölösleges lesz. (Legfeljebb csak cefrefőzéskor)

Az én tisztázóm egy 17 l-es saválló fazék, 10 l-es rézbográccsal tetővel. 55-(58!) %-nál már megjelenik az utópárlat és nagyon rohamosan elkezd csökkenni az alkohol tartalom. És már nem tudom tovább csökkenteni a deflegmációt. (Volt egy függőleges páracső szakasz, kivágtam, a páracsövet megrövidítettem, stb.)

Tehát ahogy Peca is írta, a hőleadó felület számít!

Előzmény: gabor0036 (102624)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.08.06 0 0 102625
Előzmény: foxrudi (102518)
gabor0036 Creative Commons License 2014.08.06 0 0 102624

Ezek a végleges méretek, annyi változással hogy az első években csak kisüstiként fogok próbálkozni. 

Előzmény: peca_matyi (102623)
peca_matyi Creative Commons License 2014.08.06 0 0 102623

Szerintem nem az a kérdés ,hogy kell vagy sem a pisztoriusz 

, hanem az ,hogy mekkora teljes deflegmáció . Ha elég nagy a sisak felülete (ráadásul rézből van )sztem nem fontos további koncentrálás. Ha kicsi a hőleadó felület ,ráadásul nem is réz , akkor egy pisztriusz aranyat ér

 

Előzmény: norris53 (102622)
norris53 Creative Commons License 2014.08.06 0 0 102622

Én használom - használtam - 50 litereshez a vízhűtés soknak tűnt ezért csak gyenge cefréknél használom a vízhűtést - ugyan ez a méret megy a 100 literesre talán ott már indokoltabb lesz a használat !

Azt tapasztaltam - amíg nem volt pisztóriusz a főzőmön addig kicsit széthúzottabb volt a frakcionálás :-)

http://files.palinkafozes-hazilag.webnode.hu/200000047-5cf5d5def7-public/IMG_2420.JPG

Előzmény: gabor0036 (102621)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!