Összeszedtünk egy pár dolgot a piacon kapható főleg INTEX és Bestway mobil kerti medencék üzemeltetésével kapcsolatban.
Megpróbáltuk tematikusan, hátha segít az új tulajdonosoknak élvezetessé tenni a medencézés(beüzemelés, karbantartás, problémakezelés, jótanácsok, ötletek, javaslatok)
LÁSD: http://e-autos.hu/mobilmedencek/
Ez az, amire azt írja, aki már vett, hogy a dobás gyakorlására alkalmas, semmi másra.
Nyilván fény felé, hogy láss is valamit. :) De, ahogy írtam, nekem egész más színt mutatott, mint ami a mintán volt. Szar a szemem, de színtévesztő pont nem vagyok. :) Megkerdeztem azért mást is, ők sem tudták beazonosítani a színt.
Előzőre:
A 10 m3/h az nem a nyomás, hanem a vízhozam. :) De ha ez egy rendszerből származik a fúvókákkal, akkor nyilván működni fog.
Igen, a fehér hópihe-szerű dolog engem is érdekelne, nálam is van. Főleg ha mondjuk egy nap után leveszem a védőtakarót, a víz tetején úszik elég sok. Meg a medi alján gyűlik össze, és ha lábbal felkavarom, akkor mint a lassan szálló köd, olyan a vízben. A lehalászó hálómon is akad fenn belőle. Tényleg nem tudja valaki, mi lehet ez?
[Csak zarojelben, cifrabb a dolog, a tolvajok csak kiteptek a vizforgatot, a nalunk lako rokon ment le hajnal 2-kor ideiglenes dugozni, nem tudta hogy hol van az igazi. Ha nem hallja meg, mert neki van csak arra ablaka, akkor az 5m3 viznek is annyi lett volna...]
Egyebkent anno regen tan ket evig olvastam a topikot, sok reszlet onnan is megmaradt a medenceallitasra, nem is tudom anelkul hol allnank. Most miutan tenylegesen elkezdtuk, megneztem az osszefogalot (koszonet erte az aktivistaknak!), talaltam megint uj dolgokat. Talan csak az aktiv oxigenes kezeles lett kevesbe draga. Meg nincs 9ezres homokszuro... a tobbi elegge hasonlonak tunik. Iranyitottam is anno embereket ide mint infoforras.
Március óta folyamatosan olvasom a fórumot. Még vissza is olvastam, akkor... :)
Elterveztem, hogy idén kialakítom a helyét és jövőre egy komolyabb medencét veszek, amit saját készítésű napenergiával fűtök stb. Aztán a napokban kialakult meleg miatt a család beleugrott egy gyors megoldásba. Hiába olvastam annyit, most mégis elbizonytalanodtam.
Kipróbálásra, hogy mennyire jön be a medence használat és mennyire sikerül a vizet karbantartani, stb. vettünk egy Bestway 3*0,76m felfújhatót. Vettem hozzá algagátlót, kombi tablettát, tabletta adagolót, hőmérőt, alsó, felső fóliát.
Az elképzelés a fizikai kivitelezésre, hogy régi filc-alátétes vastag műpadló megy a fűre, arra a Bestway alátét fólia és úgy a medence. Papír szűrős 1,06 m3 szivattyú van hozzá, és Flow clear nevű indikátor papíros Ph mérő.
Kérdésem az, hogy a kicsomagolástól kezdve hogyan üzemeljem be? Mit tegyek bele a vegyszerekből egyből. Utána is mit csináljak? Minden tanácsot szívesen fogadok. A családon eluralkodott láz rám is átragadt és így azt sem tudom, hogy mit olvastam eddig :)
Fi relé van a ház rendszerén, ajánljátok ettől még, hogy kapcsoljam le a szivattyút ha belemegyünk?
Nem meg ossze se raktam ezzel a dobogoval szivok meg. De olyan gyenge a rugok kozti anyag hogy tartok tole. Mivel ez tohoz van a keringtetesi nyomas hasonlo lehet mint a medencenel? Meghogy feket es napon lesz hat az se tetszik bar a tavi szokott ugy lenni
Ez a baj, ha több eszközt próbál az ember. :) Ilyenkor el kell dönteni, melyiknek hisz. En a színjátszós manuálisnak nem hiszek, nálam vagy a ph, vagy a klór olyan szinten nem stimmelt, hogy használhatatlan volt. Direkt túlzok, de mondjuk a lila valamilyen árnyalata kellett volna lennie, az meg kék volt.
Mivel elég nagy ez az eltérés, én ellenőrizném a 2 kalibráló löttyben, hogy a sárga jó (most is ugyanannyit mér, mint amilyenek azok), ha igen, akkor a kütyü ilyen téren jó. (Tehát most nem kalibrálsz, csak mérsz.) Vennék egy üveg ásványvizet, amin rajta van a ph és megmérném azt is, aztán kiderül. Ha már a kalibráló löttyöt sem annak méri, amennyi, akkor újra kalibrálás, ellenőrzés, ha megint nem, akkor tényleg a sárga a rossz.
Nem tudom, mennyire számít, de 25 C fokos löttyben kellene kalibrálni, meg talán desztillált vízben oldani a port.
A lepesallo nem allja a lepest csak kisebbet supped be a sarkad azaz kemenyebb. En azert nem xps-t(vizallo) raktam mert le lesz takarva egy foliaval igy lentrol a deszka fentrol a folia szarazon tartja nagyjabol
Nalunk van alul egy beton, ami ala nem tettek be a hoszigetelest, pedig lehet hogy az jobb sorrend lett volna (azert nem eskudnek ra).
De en forditva csinaltam. Eloszor a nikecell (szerintem az enyem me'g csak nem is lepesallo, nemhogy zartcellas), aztan ra homok. Igy a medence alja - bar nem tokeletesen sik - de homok erzetu, alatta viszont hoszigetelt ugy, hogy a homok miatt a tablakat viszonylag egyben lehetett tartani (eleg a homok sulya, a ragasztas nem birta de a raterdelve osztom szet ra a homokot valtozatot igen). Raadasul nekunk epitkezesbol maradt nem is egyforma vastagsagu darabok is fel lettek igy hasznalva, nehol tobb nehol kevesebb a homok.
Majd osszel kiderul, hogy mi lett alatta, hasznalhato-e ujra.
Azt szeretném kérdezni , hogy 4x2 m -es medence alá tervezek terhelhető nikecellt tenni. Elég a 3 cm-es, vagy inkább 5 cm-esre ruházzak be szerintetek? Alatt homok lesz.
Muanyag padlo hogy allja a napot? Ha jol tudom nem uv allo.
Nem megy ala semmi remelem eloszlik a teher is nem sullyed meg a keresztgerendak kozott, meg fozolt tehat egymasba csusznak. Erre megy 3cm lepesallo nikecell es ra egy regi nagymedence folia bontasbol ket darabban.
A gerendakat lekezeltem olvso lazurra es apro suder agyban vannak de sok helyen erintkezi a foldel is. Mondtak meg hogy hogy lehet jo lett volna fekete alvazvedovel lekenni az aljukat. De az elmaradt.
2.5 hete felallitottuk a medencet. Tokecceru Bestway felfujhato karimas 3.66x76. (Baromi regota ott volt a garazsban, csak nem volt rendezve a kert hogy legyen helye.) Tegnap pont mondtam, hogy mar nem annyira hideg, bar mi ugy is voltunk mar benne parszor.
Ma reggelre elloptak a szuro-vizforgatot, oruljek hogy beleallitottak a lyukba az ultetoaso vagy mi nyelet:(( a masikba mar nem is tudom mit. Azert ment el a vizbol is. Sajna a kamera hiaba van rairanyitva (ez onmagaban nem zavarta), mert a rogzites technikai gondok miatt nem lett megcsinalva. Azt se tudom hol jottek be a telekre. De hogy valakinek pont egy ilyen kell, ezt se tudom felfogni... Pomaz, ugyhogy nem valoszinu hogy barki is talalkozik az orgazdakkal, de kicsit kipanaszkodtam magam...
Jobb egérgombbal kattints rá, akkor egy kis menü nyílik és ott lesz email-cím másolása vagy hasonló. Utána a levelezőben be tudod illeszteni a címzetthez.
Én is publikussá tettem a címemet. Kérlek próbálj te írni nekem , mert nekem a rosszul van talán beállítva a gépem. Ha a email küldő gombodra kattintok a profilodba akkor egy másik böngésző nyílik meg és nem tudom átállítani.
Én is így csináltam, de hagytan 2-2 mm hézagot a deszkák között. (Kipróbáltam, hogy mennyit tágul a vizesedés hatására, gondolván, hogy az elkerültetetlen. Száraz deszka - mérés - nedvesruha egy napig - mérés , ennyit láttam jónak.) A medence alá vettem műanyagpadlót egy darabban. Évek óta nincs gond.
Az a baj, hogy földet nem lehet tömöríteni*, pláne gyorsan, Te meg nem érsz rá, mert mindjárt vége a szezonnak.
Elvileg folyami homokkal lehetne, de annál is kérdés mondjuk a vakondjáratok későbbi beomlása. Meg szerintem több rétegben kellene azt is csinálni, nem lehet pl. fél m vastag homokot egyben tömöríteni. (De 1 nap alatt igen, homok, nedvesítés, békázás, újabb réteg homok, nedvesítés, békázás, így tovább, míg eléred a kellő szintet. De ez is szerintem, hozzáértő bólintása kellene. )
Beton azért már biztatóbb, ha egyenletes terhelés kapnak, akkor talán kis egyenetlen tömörödést tolerálnak.
Persze az is kérdés, milyen medence lenne. Ha egy max. 20 e-s felfújós peremű, akkor megkockáztatnám, de egy 150 e-s komolyabbnál nem.
*Nálunk is próbálkoztak tömöríteni a földet a gázcső fölött, jónak is nézett ki akkor, aztán 1-2 év múlva megsüllyedt a térkő, pedig csak gyalog jártunl rajta.
Sajnos nincs más lehetőségem. :( Volt egy nagy diófa, amit egyrészt azért vágtunk ki, hogy odategyük a helyére a medencét. Máshol mindenütt árnyék van. Ott is árnyék volt addig, míg nem vágtuk ki. A tuskóját meg muszáj volt kiásni.
Jövőre le fogom betonozni, de addig is jó lenne medencézni a gyerekeknek. Ideiglenesen úgy csinálnám meg, hogy feltölteni földdel, döngölés locsolás, stb, amennyire lehet, vízszintesre. Majd kb 2,5 cm vastag kb 30x30cm burkolólapokkal lefedném a területet. Ebből lapból van 2 féle, az egyik térkő jellegű anyagból van, a másik pedig régi beton padlóburkoló (lásd a képen). Ez a vakod ellen is jó lenne, mert van bőven, mikor felszedtük (a fa körül volt lerakva) teli volt alatta vakondjárattal.
Ezután tennék rá kb. 4-5 cm vastag XPS-t, amit széles ragasztószalaggal összeragasztanék. Erre valami fóliát, majd rá a medencét.
Ez így nem lenne jó egyelőre (erre a szezonra)? Jövőre meg lebetonoznám.
Klórra ha pontosan szeretnél mérni, akkor a legolcsóbb megoldás a Hanna 701 készülék. A reagens por drága, de ugyan úgy használható a DPD 1 tabletta hozzá. Én is azt használom.
Az elég rossz ötlet, mert ökölszabály, hogy töltött földre nem telepítünk, mert nem lehet rendesen tömöríteni, meg süllyed. Esetleg homokkal töltve a gödröt, azt lehet tömöríteni, de nem biztos, hogy egy rétegben megy, ha mély a gödör.
Asszony kérésre most aktív oxigénes fertőtlenítőt használok. Az előírás szerint adagolom, de azért kíváncsi lennék, hogy mennyi az aktív oxigén tartalma. Bár ez egy dolog, azt sem tudom, hogy mi a jó érték. Ebben tudtok segíteni?
Illetve gondolkodom az UV-C-s fertőtlenítőn is. Azt írtátok, hogy ez akár 90%-kal is lecsökkenti a szükséges klór mennyiségét. Van-e értelme, ha aktív oxigénnel fertőtlenítek? Arra gondolok, hogy az bőrbarát, nem allergén, stb.
Acélpalástos medencém van, nem perforált, homokszűrővel. Használnék hozzá szkimmert, de nem tudom normálisan rögzíteni. A víz folyton feldobja. Néha rakok bele egy követ, ami lesúlyozza, de ez olyan mekkmester megoldás, elkerülném. Van valakinek esetleg ötlete a rögzítéshez?
A másik a csövek kérdése. A szűrő csöve 32-es, a szkimmeré 42-es. Milyen elemmel lehetne ezt jól összehozni? Eddig egy pvc szűkítő volt benne, de annyira meg kellet szorítani a tömítéshez, hogy összenyomódott. Jó lenne olyasmi, mint a gyári cuccok, amin kis tömítő gumikarika is van kívül. De ilyet a barkácsáruházakban (eredetileg más célra árulva sem) nem találtam.
Ph-ra a sárga kínai jó, vagy csapj le kixsiati utolsó darabjára, vagy vatera/jofogas "digitális ph nérő". Ha nem sürgős, ebay (meg biztos alibaba) "ph metet". Gyakorlatilag mindig sárga, van csavarhúzóval kalibrálható és automatikus (gombnyomással) kalibrációs is. Olyat válassz, amihez adják a 2 kalibráló port, vagy azt is rendelj.
Hmm. Jó kérdés. Én próbálkoztam szinte mindennel ami a piacon van aztán egy vaterás árverésen (szemtelenül occóért) sikerült megvennem EZT. Ha nem is ezt, de a Hanna készülékei között találsz olyat ami korrekt.
Max. nyomás = max. emelési magasság / 10. Azaz a 40 m-es az 4 bar-t tud. Persze ezt módjával kell kezelni, elméleti, amit ritkán érnek el a valóságban. Nyomáson meg sehogy, amit a másik, általad írt táblázaton láthatsz is. Homokszűrő szivattyúi jellemzően nem a nagy nyomásra vannak kihegyezve, hiszen ott nem cél a nagy nyomás.
Mindenesetre, ha konkrét találatod van, vásárlás előtt vagy itt, vagy (méginkább) a kerti öntözőrendszeres topikban kérdezz rá, jó-e neked. És ha van nyomásmérős szivattyúd, próbáld ki azon a használni kívánt zuhanyfejet, ott látod, milyen nyomáson mennyi vízhozamra mondod, hogy ez így korrekt. Vagy ha a vízhálózatodon van nyomásmérőd, ott is nézheted.
Én úgy alakítottam ki, hogy a bejövő vezetékre megy a Fi relé, majd utána egy kismegszakító. Fürdésnél nem húzom ki, de a kismegszakítót azért lekapcsolom.
Kattints a nevemre, ott megtalálod az email címet. Mindig válaszolok az email-ekre, úgy hogy ha nem kapsz választ, akkor a spam mappába keresd a levelem.
Most eléggé kifogytam, már csak 1 csavarhúzós, és egy automata van.
Köszönöm mindenkinek, akkor ez szinte biztosan vas, és ki kell szűrni, annyit lehet tenni ezek szerint. A sósavas PH beállítás és a klórmentes aktív oxigénes vízkezelés nem oltja ki egymást? Köszönöm!
nem értettem, hogy miért nem müxik a zuhany, amikor bent ömlik belőle... aztán rájöttem, hogy nem véletlenül találták ki a nyomásfokozó pumpát sem... :D
akkor esett le, hogy az lesz itt a probléma.
nyomás adatokat, még nem láttam egyik pumpán sem feltüntetve, csak emelési magasságot (Hmax) és vízhozamot (Qmax)
de pl egyes gyártók annyira jó fejek, hogy azt is odaírják a pumpára, hogy az egyes emelési magasságokhoz mekkora vízhozam párosul.
a szivattyú egyébként tényleg olcsó, az újak 80tól indulnak mivel használtak. bízom benne, hogy még én is fogom tudni használni.
Úgy gondolom, de persze tévedhetek, hogy a fúvókának jó nagy nyomás kell. Oda kell figyelni, hogy a cső is bírja.
A szivattyú ára nekem gyanúsan olcsónak tűnik, de ki tudja. Viszont a szivattyúnak nem csak a hozama számít, hanem a maximális nyomása is. Hiába tud sok vizet szállítani, ha mellé nem társul megfelelő nyomás.
időközben olvasgattam, bár kérdezni még szakembertől nem tudtam.
szóval a masszázsmedencék 15-18m3/h-val tolják :D úgyhogy itt a probléma. kicsi a nyomás.
egy barátomnak van egy masszázskádja, amit nem használnak, annak fogom megvizslatni a motorját és a fúvókáit. ha jó lesz, akkor spóroltam egy kis pénzt. :D
ha viszont beüzemelem a masszázs pumpáját, akkor már egyúttal veszek egy homokszűrőt is, és nem kell két pumpa neki.
apropó.
épített már be valaki utólagosan fúvókát puhafalú medibe?
valami olyasmire gondoltam, hogy a csigatömlővel sorba kötöm a kimentett fúvükákat amit beleteszek a medin belülre, és hozzá rögzítem a lábakhoz, műanyag lánccal vagy valami hasonlóval, hogy ne bántsa a fóliát.
jófogáson van jó pár nagyobb teljesítményű pumpa 12,15, 18, 22 m3/h 22-35 közötti árakon.
a puhafalú medencék hány évet bírnak ki? létezik olyan szer vagy technika, amivel nem kellene télen leengedjem?
Azért az élményfürdőkben, strandokon lévő gépészetet ne hasonlítsuk össze egy kínai kávédarálóval. a Fi-relé sem 1000%-os védelmet nyújt, csak egyfajta biztonságot pl.porszívózáshoz. Fürdés közben pedig húzzuk ki a konnektorból... Na az már tuti nem ráz meg senkit.
Szállít postán az Innofilt, csak nem mindenki tudja, hogy a csodazsák az ötmikronos, vízálló anyag. :) Cserébe, méretre is szabják, hegesztik ahogyan itt olvastam. A méret, alak egy kényes dolog. Jó, ha kifordítható, ugyanakkor nem árt, ha a beömlőre egyszerűen applikálható.
A fi relé kötelező darab, nem hagyható el. Elméletileg a szivattyúk megfelelően szigeteltek, de az ördög néha felébred.
A fűtésnél vedd figyelembe a 66-80 méteres ághosszakat, és ügyelj az egyenletes folyadékelosztásra. 100 méter LPE20 cső vízzel feltöltve körülbelül 27 kiló.
A klórt mérd, mert ha magas, a víz tiszta marad csak nem egészséges. (Lásd sokkolás.) Csípni is a magas klór csíp, nem a ph.
A ph-t viszont 7.2-7.6 közé állítsd, ott hát a klór. Vegyél Kicsiati fórumtárstól egy kínai sárgát, megéri a felárat, hogy 1-2 napon belül megkapod, Kínából meg lehet 4-6 hét is.
Ugye lettél már vizes slaggal locsolás közben? Na, ugyanúgy nem ráz a medis szivattyú sem. :) Viszont hiba bármikor lehet, a fi-relé alap. Ha jól tévedek, van sima konnektorba dugható, vegyél egyet!
Csodazsákos cég tudtommal nem szállít postán, valakinek érte kell mennie. Legalább pár éve még így volt.
Új vagyok a medencészetben, egy Bestway 400*200*90-es csővázas medivel kezdtem most a szezon elején.... Számításaim szerint kb. 7000 liter, én legalábbis ennyivel számolok a vegyszereknél. Csapvízzel lett feltöltve. Van hozzá egy INTEX KrystalSand 6m3/h-s homokszűrőm, meg persze a papiros szűrő, amit hozzá adtak. A homokszűrő kapcsolóórára van kötve, napi 3x jár 1-1 órát. Korán reggel, kora délután, és késő este. Elég ez, vagy emeljek az időn? A medi egy direkt erre a célra készült betonalapon áll, egy "barkácsműhely"-nek használt melléképület mellett közvetlenül, a gépészetet a fal több átfúrásával az épületen belül helyeztem el. Naponta kb. reggel 8-tól délután 3-ig éri közvetlen napfény, utána az épület árnyékolja. A medi É-D-i tájolású, vagyis a két rövidebb oldala van É, D felé. Alatta, a beton és a medence között kültéri műfű van.
Jócskán visszaolvasgattam a fórumot, mondhatom, hogy hasznos, okosabb lettem, és nyilván nem követek el szarvashibákat. Amúgy jó pár évvel ezelőtt aktívan akvarizáltam, (330 literes akksim volt) így a vízkémia annyira nem ismeretlen, persze az akváriumban viszonylag keveset kellett klórozni és pelyhesíteni a vizet... :)) De azért PH-t, össz-, és karbonát keménységet még tudok mérni... Tényleg megtúrtam a fórumot, de mégis lennének (akár hülyének tűnő) kérdéseim a szaktársakhoz.
1: Szkimmer. Hol lehet kapni? Típus, vagy link valakitől? Hogyan lehet elhelyezni egy olyan mediben, aminek a vízszintje a felső csőváznál kb. 20 centivel lejjebb van? És hogyan kell bekötni? A szűrő szívó ágára? De az a medencetesten van, kb. 50 centi magasan, 30-al a vízszint alatt...
2. FI-relé. Még nincs, de lesz. Ezzel kapcsolatban két dolgot nem értek. Az egyik, hogy olvastam, hogy sokan úgy takarítják a medit, hogy egy "porszívócsövet" rádugnak a homokszűrőre, és azzal... Na de ilyenkor nyilván megy a szűrő, az alany pedig, még ha kívülről is takarít, minimum könyékig a vízben nyúlkál, működő szivattyú mellett, miközben a talajon áll. Akkor ez nem veszélyes? A másik, hogy ha ennyire para a víz meg az áram, akkor az élményfürdőkben hogyan oldják ezt meg, amikor ott tucatnyi szivattyú megy egyszerre, és a forgatja, nyomja, köpi a vizet százfelé...? Mindezt azért is kérdem, mert én is gondoltam valamiféle "élményelemre" ha másra nem, egy erős vízsugárra mondjuk, (hátat masszírozni :) ) de akkor ezt hogy lehet biztonságosan megoldani fürdőzés közben?
3. Gondolkodom csőkígyós szolár fűtésen... Amikor dögmeleg van, akkor felmegy magától is 28-29 fokra, na de nincsen mindig dögmeleg... :) Láttam páran már megszenvedtek vele (főleg az egész cuccot 6 méteres magasságba felapplikáló kolléga :) ), de én is hasonlóan hülye vagyok, ha valamit egyszer a fejembe veszek... :)) A barkácsműhely tetejére tenném fel, ez nálam csak nem egész 2 méter szintkülönbséget jelent. Jelenleg az ötlet van meg az egészhez, meg van egy fölös, Grundfos márkájú fűtési keringtető szivattyúm, neki szánnám a megtisztelő feladatot, hogy hajtsa a vizet a csövekben. De semmi más nincs még, se cső, se amire rögzítem, se egyéb elemek. Elképzeléseim szerint 3 kör elférne a tetőn, (amúgy milyen súlya van ennek vízzel, meg mindennel együtt? A tető hullámpala) ami amúgy kb. 20-25 fokos dőlésű, és egész jó időtartamban éri a direkt nap. A fűtési keringtetővel érdemes nekiállni, vagy most felejtsem el az egészet? A részletes elképzelést majd még kifejtem, ha van reális esély, hogy működni is fog.
4. Csodazsák. Az okés, hogy a cégnél, akiktől rendelni lehet, már tudják, miről van szó, de én magam nem tudom. Tehát elég ha írok nekik egy mailt, hogy csodazsákot szeretnék varrni, és ők egyből tudják, hogy na itt egy újabb medencebolond, és máris küldik a megfelelő anyagot a megfelelő méretben? :) Vagy hogyan megy ez? Méterben lehet venni? Vagy vannak adott méretű darabok? Mennyi kell? Mennyibe kerül? Ha jól értettem, magát a zsákot a homokszűrőből visszajövő, a medibe beömlő csővégre kell húzni, ahol már a szűrt víz jön vissza. Nem fojtja le így a vízsugarat? Vagy csak időszakosan kell ráhúzni? Hogy lehet legcélszerűbben rögzíteni, hogy ugyanakkor levehető is legyen? Egy 40-es, 45-ös lefolyócső könyök van jelenleg beépítve, így változtatható a vízsugár visszatérési szöge.
5. Június 2-án töltöttem fel a medit, csapvízzel, azóta nem volt különösebb gond, szép tiszta a víz. Kb. 10 nap alatt fogy el egy nagy klórtabletta az úszó adagolóból, emellett heti egyszer kap egy kis gyorsklórt, meg algaölőt, a bogarakat és egyebeket egy hálóval halászom le naponta. A víz érzésre kellemes, de mikor kijövök, utána kicsit csíp a bőröm. PH 7, bár csak Neptunos csepegtetős mérőm van... Én vagyok érzékeny, vagy sok a klór? Ja igen, eddig egyszer kapott 1 dl 20%-os sósavat is. Nagyon kemény a víz nálunk.... :/ Vízcsere annyi van, ami elpárolog, illetve egy csővel szoktam leszívni az alján összegyűlt koszt, meg a homokszűrőt mosatom vissza heti egyszer, ekkor is elmegy valamennyi víz, ezeket pótolom.
Remélem nem voltam sok(k), de ezek a kérdések talán másokat is érdekelnek, a válaszok meg mégjobban. :)) Köszönöm.
Azt hiszem kisfiam olyan ügyesen ogarakat, hogy megsértette a merevfalú falát.
Írtátok A Pattex cipőragasztót, az mehet rá a vízre (mert kicsit csöpög). Vagy van valami extra tudnivaló? Szárazzá biztosan nem tudom tenni a felületet.
Illetve holnap veszem át a homokszűrőt. Feltöltöm homokkal, szűrésre állítom és mehet? Vagy van valami extra tudnivaló?
Olvasd el az 56605-ös hozzászólásom! Nálad valószínűleg már színtelen vegyületként van a vízben a vas (pl. ferro-klorid vagy -szulfát). A sósavat csak akkor használd, ha lúgos a víz, semmiképpen se menj 7.0-es pH alá! (az alatt a víz ugyanis korrodálja a fémeket!). A sok nátrium ion a klórtól vagy a sósavtól konyhasóvá alakul és nem okozhat problémát, és barnulást se (legfeljebb "tengervized" lesz tőle:)
A lényeg a türelmen van. Ha újra lúgosodik akkor újra sósavazni!
(és ne töltögesd újra csapvízzel gyakran! Egy ekkora megence feltöltése legtöbb helyen kb. 8000 Ft!)
Valamelyik évben volt itt is szó az occó kínai páracsőről (vagy minek mondjam). Tudja esetleg valaki, hogy az a negyedes(?) fekete cső (slag) pontosan milyen méretű és miféle anyag, honnan lehetne venni itthon? Se nem kpe, se nem lpe, de nem is sima gumi szerintem.
Ha már kicsapta, akkor kevesebb maradt a vízben. Ami barna, az vas, vagy mangán. Esetleg alga. A nátrium vegyületei: marólúg, konyhasó stb. fehérek, vagy színtelenek.
A kitakarítom, feltöltöm között mi történik? Bebarnul, kidobod és újratöltöd? Mert akkor nyilván a következő adag is bebarnul. Én még idén nem állítottam, de 2 szomszéd is töltött 5-7 m3-es medencét kútvízzel, egyiknek másfél nap alatt sikerült kristálytiszta(nak látszó) vizet csinálnia a forgatással-szűréssel, a másiknak (a nagyobb medence) kb. 2.5 nap lesz.
Nem tudtam mi okozta a dolgot, azt hittem jobb lesz másodjára... De a lényeges kérdés, az aktív oxigénes vagy milyen vegyszerezés is kicsapja a fémet? Mert mindenhol úgy olvastam nem kéne neki...
mai napon feltöltöttem a medencét, de nem forgat a szivattyúm... a sima gyári 45W-os A-szűrős intex. Volna esetleg valakinek egy eladó, ami pont ilyen, vagy legalábbis helyettesítő darab? (Szűrő és csőátmérő tekintetében).
Most 4,56-os intex merev köredencénk van. Én az intex-et választanám! Eddig két Bestway-t használtunk el, most Intex lett. Szerintem ez jobb minőségű. Tavaly a bestway takarója 2-3 hétig bírta😐
Még egy dolog, nagyon magas emlékeim szerint a nátrium a vízben, mint ion. Ezt amikor bevizsgáltattam derült ki tavaly, ez egy vezetékes (most felújított vízkezeléssel) szűrt víz. Akkor ez nátrium lenne? Szaga nem jellemző.
A szivattyú elektromos fogyasztása egy dolog. Ahhoz, hogy saccolni lehessen, még többet kellene tudni róla. Legalább egy adatlap jó lenne. A jelleggörbéje alapján következtetni lehet arra, mi várható el tőle.
A vízmennyiséget befolyásolja a víz nyomása, sebessége, a 20-s cső ellenállása(hossza, anyaga), az emelési magasság, és a felhasznált idomok száma, fajtája.
A puhafalú Bestway medence beömlőjére milyen könyököt tudok legkönnyebben rátenni? A http://www.mobilmedencek.atw.hu -n olyan, mintha egy villanyszerelési védőcső könyök lenne beletéve. Jól látom? ha igen hányas méretű kell bele?
Lehet hogy amatör kérdés, (biztos hogy az :) ) de az élmény elemeknek, pl vizköpő, zuhany, masszázdfuvoka, stb... mekkora nyomás kell?
Nem akarok lemondani a zuhanyról, perpill ott tartok, hogy a 8000l/h 400W teljesitményü szennyvizszivattyút kötöttem a zuhanyra 20as csigacsövel, aminek a kilépö pontja 2m-re van a pumpa aljától, de még igy is elég karcsú.
Nekem 2 van, semmi bajom velük, igaz én is jóárasítva vettem occoért. Nekem nem folyik, igaz egy időkapcsoló van előtte és 5 perc után lezárja a bejövő vizet.
4 embernek kevés vizet ad, de lábmosásra és gyors zuhanyra elég.
Más: homokszűrőt ha néznék, a TIP SPF180 és a SANDY MINI 35ezerért szerintetek tuti vételek, vagy erősen kompromisszumos ideiglenes félmegoldások csak?
De nem igazán használható, a leírásában írják is, hogy az normális, ha folyik belőle a víz. Na, ebből annyira folyik, hogy sajnálom nyitvahagyni a csapot. Azt hiszem egy nyomásra nyitó kapcsoló van benne (nem tudom mi a neve), de az mindig nyitva van sajnos. Így azon gondolkodtam, hogyan lehetne bekötni a medencekörbe, hogy legalább azt melegítse.
Intex 366 cm-es fémvázas medencém van, ami a jelek szerint már kifutó vagy kifutott termék, nem nagyon kapni. (Ha jól értem, bár nem néztem a szupermarketekben, lehet, hogy ott van?)
Milyen aternatívában érdemes gondolkodni, ha egyáltalán? Nem szeretnék barkácsolni, olyasmit szeretnék, mint a gyári, hogy legyen "válla", és rá tudjam húzni. Nem baj, ha strapabíróbb, mint a gyári, ami szerintem elég ramaty. Nem szolárt szeretnék, a vízhőfokkal boldog vagyok. A szemetet szeretném kívül tartani.
Attól félek nem. Ilyen repedést hegeszteni lehet, vagy az anyagot oldó ragasztóval, már ha az anyaga alkalmas rá. Egy szivattúban olyan nyomásviszonyok alakulnak ki, amit házi tömítő ragasztóval szerintem kilátástalan korrektül javítani.
Ha tényleg ereszt és nem máshonnan szökik a víz, akkor nem könnyű eset. A falán bizonyára látszana, de az alját egyszerű szemrevételezéssel nehéz korrektül vizsgálni. Talán egy búvárszemüveg (plusz búvárpipa) segíthet, s ha nem megy, akkor még az alján végigszkennelt cérnaszál adhat némi reményt...
(én is csak akkor találtam meg, amikor már szemmel észrevehetővé vált, bár ekkora csökkenés elég nagy eresztést jelent (mint egy gyengén csorgó csap). A gyűrődések lehetnek még gyanúsak...
Folyhat még akkor a homokszűrőből, ha visszamosás vagy rendezés állásban maradt leállítva. Folyhat egy beeresztő slagból, ha a vége bennlóg a feltöltés után (pl. a kerti fúrt kútba a búvárszivattyún át visszacsapó szelep nélkül.)
Sziasztok! Köszönet a fórumnak, szuper a medencém, a szomszéd tavaly szezon végén megkérdezte, hányadik vizem ez a medencébe, mert olyan szép tiszta. Csodálkozott, hogy az első... Na lényeg a lényeg, segítséget kérnék.
1; Elfáradt a gyári bestway szivattyú csöve, elrepedt egy helyen, pótolnám. Ha UV álló OBI-s fekete tótömlőt veszek (https://www.obi.hu/kerti-toemlok/totoemlo-pvc-32-mm-1-1-4-meteraru/p/2327807), azzal jól járok? Tudom, jobb lenne átlátszó, de olyat nem találtam, ami deklaráltan UV álló lenne. Tudtok? Nem baj, ha országosan elérhető, nem BP közeli a helyszín.. :)
2; Igazából elfáradt a gyári kis szivattyú is, a szűrést most lényegében sima kerti szivattyúval és csodazsákkal csinálom, használat után körbefutás, ülepítés, porszívózás módszerrel. A kerti szivattyú jól működik, de bírja az hosszú távon a medence vizét?
B) Kérdés, hogy a tavacskához használatos szivattyúcskákat elviselő UV szűrőcske megbírkózik-e egy komolyabb szivattyú által keltett nyomáskülönbségekkel. A medencéhez használt UV szűrő főleg azért drágább, mert "valamivel" nagyobb vízárammal, nyomással is terhelhető. Talán a medencéhez kapott eredeti szivattyúval még használható.
C) Nem. A kerti szivattyú nagy emelési magasságra, aránylag kisebb vízmennyiségre van tervezve. A medencéhez kis emelési megasság, ellenben nagy vízmennyiség mozgatása optimális.
D) Homokszűrőt csak a hozzá méretezett szivattyúval érdemes használni. Akkor szűr, és a homok benne marad a tartályban.
E) Nem ajánlott megoldás. Az esőztető még elmegy, de csak kiegészítésképpen. Még a kis medencéknél is fontos a víz keringése - a medencében körbe forogva keveredik, és nem alakulnak ki pangó vizek, ahol megnőtt az algásodás, fertőzés veszélye.
Válaszok:
1) A porszívózás leghatékonyabb módja, ha a szkimmerbe kerül egy betét (a vákumtárcsa) és oda vezeted a flexibilis cső végét. Az elején legyen egy kefés poszívófej.
2) Előszűrőnek elég egy harisnyadarab. Ajánlatos a család összes nőtagjától begyűjteni a lyukas, megunt harisnyákat. Itt igazolom, hogy ez nem fétis, hanem tényleg ajánlott kellékanyag a medencéhez.
gyerkőceim, és nejem :D unszolására vettem egy gyerek kerti medencét. 305x66os puhafalú bestwayt.
gyengusnak érzem a keringető teljesítményét, ezért az alábbi változtatásokra gondoltam:
A. szkimmer beszerelése
B. uvc szűrő (9Wos, kerti tavacska szűrésből maradt meg)
C. kerti szivattyú
D. homokszűrő
E. befújó lecserélése esőztető zuhanyra. olyan ami a fürdőszobában használatos. mivel mi nem használjuk, gondoltam élményelemnek felhasználom. persze felfúrva a falra :D
kérdéseim:
1. ha az alját szeretném porszívózni, hova tegyek csatit? ugy emléxem, hogy a kerti pumpák nem szívnak, csak előre tolnak. egy "T" idom mondjuk elzáróval a szűkebb ágon a pumpa és a homokszűrő közé? akkor elvileg a szűkebb ágról szívna, mivel a kissebb ellenállás felé tol, ami a homokszűrő felé megy.
2. érdemes a kerti szivattyú elé betennem a papír szűrőt előszűrőnek? vagy inkább valami mosható szűrő kellene? gondoltam, ha már uvc-t berakom a rendszerbe, az elhalt algákat, valamivel fel kellene fogni, mielőtt a pumpához ér....
így viszont sűrűn kellene mosni és cseréni is azt, nem?
3. elég sok nap fogja érni, ezért gondoltam, az uvc-re. ti mivel oldjátok meg az algátlanítást?
akváriumhoz használok szalicilsavat, esetleg az?
blue super tabs lasson oldódó klór tablettám van itthon azt gondoltam használni. az ha jól emléxem kombinált tabi, pelyhesítővel és algátlanítóval.
a vizet 7.2pH-ra lőttem be és gyorsklórral fertőtlenítettem.
holnap mérek egy klór szintet és teszem bele a tabit.
4. vizet milyen időközönként érdemes cserélni, pótolni? heti 10%?
Pont találtam egy utolsó darabot, ugyan olcsóbb nem volt, de megvettem. Tegnap körbefújtam algagátlóval, ma megszáradt és feltöltöttem a medencét.
Kapott lábmosót is, illetve ugyan volt otthon klór, de feleségem nagyon szerette volna ha az nincs, így lett aktív oxigénes fertőtlenítés (Pontaqua Aqualux A+B). Még jó, hogy tele vagyok klórtablettával :(Átmenetileg betettem a papírszűrőt, szerdán érkezik a homokos. Azt hiszem most megvagyok mindennel.
A búvárszivattyúnál nem a motor mellett szokott lenni a kondi, hanem a hosszú kábel és a konnektor között van egy fekete doboz, és abban. Általában hengeres a kondi.
Kihúzod a konnektorból. A tetején a motornak van egy szimpatikus kis fekete doboz, jellemzően 4 csavarral lezárva. Azt kitekerve ott kell bent lennie a kondinak. Adatok leír vagy a mai világban lefényképezni telóval. Megrendel, villanyász berak, örül. :-)
Rauker. Szivattyú specialisták. Én szezonon kívül vittem hozzájuk. Ha ide eljuttatod, helyreteszik a szivattyúdat. Esetleg telefonon próbáld meg optimalizálni az időpontot.
Mivel nem kaptam táltoskiképzést, nem tudhatom, milyen csövet sóztak rád abban a boltban. Lehet, hogy a fekete volt a beragadt készlet. Nem csodálom, elég randa lehet, de legalábbis nem esztétikus.
Az optimális cső átlátszó, vagy legalább áttetsző. Akkor lehet látni, mi folyik benne. Ez az esetleges bajok megelőzésére hatásos - fals levegő, beszippantott, elakadt hajpánt, döglött béka és sorolhatnám még tovább. A szivattyú környékén nem hátrány a merev cső. A homokszűrőt ritkán szoktuk kedvtelésből átpakolgatni, máskor meg a biztonsági szempontok miatt inkább az erőssége számít.
A szuron 32/38at irnak, gondolom 32-es resz levaghato es uzemelhetne 38-assal ahol tobb viz tudna menni csak kisebb nyomason. De en mar itt elvesztem a tudomanyban hogy melyik a jobb :)
---
Fekete csorol valamit valaki? Volt zold feher is ami sokkal kemenyebb volt alig hajlott meg dragabb is volt. Ezt a feketet tohoz tartottak azt mondjak egy kutya, bar a toban nem raknak klort meg egyeb vegyszert. es ennek nincsen olyan sima reszei szakaszonkent mint amiket kepen latok.
Azon is gondolkozz el, hogy nem volt-e egy olyan időszak amikor savas volt a víz (7.0 pH alatti), és akkor klóroztad. Ugyanis állítólag ez nagyon hamar tönkreteheti a szivattyút. Na meg nem történt-e olyan, hogy magára hagyva sokáig levegősen járt, mert azt sem igazán szereti...
De - elvileg - szét lehet szedni (aki ért hozzá) és megnézni mi akadályoztatja.
Ja és még egy (nekem a kút búvárszivattyújánál volt ilyen): ha segédfázisos a motor, és előtétkondenzátor van benne, akkor az is tönkremehet, elvesztvén a kapacitását. (újat a hestore.hu-n rendelhetsz, ha tudod mekkora kell bele, kb. 1000Ft-ért Motorkondenzátor néven)
Anno horgásztam, az onnan kimaradt merítőszák hálóját levettem, anyóstól kértem bazi nagy nylon harisnyát, és azt tettem a háló helyére. Tökéletesen szűri a bogarat a víz tetején. :)
Lehet kapni átalakítókat ( elég húzós az áruk, bár egyszer kell megvenni), de ha van közelben öntözéstechnikai bolt, akkor ott pár százasból össze tudsz rakni egyet....
2., ha a medence csonk 32-es vagy 28mm, akkor felesleges 38 mm-es csövet venni a keresztmetszet szűkülése miatt (nem fog több víz áramlani a szűkítés miatt).
4., mi már létra nélkül toljuk, bár a 76 vagy 82 cm magas medence nem egy migráns kerítés, azaz átléphető a felnőttnek is és a nagyobb gyereknek is. Egy 4 éves gyerek nem olyan magas, hogy bele tudjon esni egy föld feletti medencébe, ha nincs létra. A gyerek agyát akkor is foglalkoztatja a létra, ha nincs fürdés, felmászik rá stb... nem tennék....A másik az, hogy mikor volt létránk, akkor mindig a tetejéről ugráltak a vízbe, ami meg nem mély, volt mikor beverte a fenekét és a fejét a medence aljába.
A szkimmer nem annyira kötelező, de nagyon hasznos. Ha nincsen akkor maguknak kell hálóval (vagy bot végére szerelt nagy szűrővel) lekanalaznuk az undorító bogarakat a víz tetejéről. Egyébként pedig a többit az aljáról felporszívózni (de azt a szkimmernél is). Persze akkor a motornál lévő szűrőt gyakrabban üríthetjük.
Tökéletesség sok év tapasztalata után sem mindig van. Időnként én is kínlódom (főleg ebben a melegben) az algával.
Sziasztok! Ma kezdjük medencés pályafutásunkat. Vettünk egy csővázas INTEX medencét, és vettünk hozzá egy homokszűrős vízforgatót sóbontóval. A medencén a nyílás sokkal kisebb, mint a szűrő , ami átvezet a falon, (- befúvót már nem kaptunk ) . Szóval pont nem tudjuk beüzemelni. Bosszantó, de reménykedem, hogy vannak olyan alkatrészek amivel majd megoldható. Voltatok már ilyen helyzetben?
1. Vettem egy medence szetet amibe volt homero meg tisztito szet meg mero csikok folyadekkal. Napon maradt. Homero kuka megolvadt a mero szal benne. A tesztelo folyadek es papir is kuka vagy az birja ezt?
2. 6 meter csovet vettem 32est. Nem lett volna jobb a 38as? mint ontozesnel nagyobb cso tobb viz folyik rajta hamarabb leszuri.
3. Rambeszeltek a fekete csovet (spiral cso belseje sima) mert az nem algasodik, pedig mondtam neki hogy algaolo van a vizben akkor miert algasodna?
4. Letra nelkul meg lehet lenni? 4 eves a gyerek talan jobb ha nem a medence csovon erolkodik ki allandoan.
A következő a gondom a medencével. Van egy 3,66x100cm-es Bestway fémvázas medence. Hozzá van egy homokszűrő, amiben most kb. 20kg zöldüveg van. A szűrőnek 6 állása van (szűrő, waste, open, close, backwash, recirculate, rinse), a szivattyú 400W-os, Hmax=9m, Qmax=8m3. Már a tavalyi szezonban is észrevettem, hogy nagyon gyéren pörgeti a vizet, de akkor azt gondoltam, a szűrőtöltet van elöregedve/iszaposodva. Idén új töltet, zöldüveg lett belerakva, de most is halovány. A szivattyú a medence mellett van a földön, magasság nincs, csak amit vissza kell emelnie a vízszintig (kb. 90cm). A visszatöltő nyílásnál a vizet éppenhogy csak kinyomja, kb 3cm-re megy el a vízsugár a medi szélétől. Gondoltam valami a töltettel van, levettem a homokszűrőt, és csak a szivattyút kapcsoltam rá a körre, és így is ugyanilyen gyengus. Az első szezonjában (most 3. éves a szivattyú) teljesen jól ment, még levegőztetésre is jó volt, mert vízszint alatt jött vissza, és egy könyökkel felfelé toltam a vizet, és volt kis zuhatag. Sőt, ha nem jól toltam be a könyököt a medi visszatérő nyílásába, akkor a vízsugár ki is nyomta egyből.
Próbaképen ráraktam a medihez kapott kis kávédarálót, az legalább 25cm-re tolta ki a vizet a visszaömlő nyíláson a medibe.
Mi baja lehet a szivattyúnak? Az a nyugtalanító, hogy homoktartály nélkül is marhga gyenge a visszafelé ág. Egy ekkora szivattyúnak (pláne homok nélkül) úgy kellene tolnia a vizet, hogy a medi másik faláról pattan vissza a vízsugár nem?
Nagyon köszönöm, tökéletesen érthető összefoglaló volt.
Eddig azt gondoltam, hogy ha nincs előszűrő a vízforgatón, akkor mindenképpen kell elé egy szkimmer. De akkor most már értem, hogy azt is be kell szereznem akkor is ha van rajta.
Akkor lehet nem is volt baj a klórszag. Tehát sűrű ellenőrzés, szkimmer és minden tökéletes lesz :)
Kipróbálom, igazából abban reménykedtem, hogy valakinek gyakorlati tapasztalata van vele kapcsolatban, egy próbát megér! Szerencsére az egy hónapos csapvíz homok- és uv szűrő + klórtablettával+ heti egy alga elleni vegyszerrel is kristálytiszta.
Na beüzemeltem a medencét. A téli takaró fólia 3 év után kuka. A homokszűrő tartálya hegesztés mentén megadta magát, így azonnal vennem kellett ma egy tartályt (komplett homokszűrőt motorral), a régit majd megjavíttatom aztán megy tartalékba. Beüzemeltem a szolár zuhanyt is, klassz meleg vizet csinál. Tegnap 24 fok volt a víz, ma nap végére 28 lett de csak délután lettem kész a szűrő cserével és csak onnan indult a fűtés igazából. Jó medencézést mindenkinek.
Ahogy előőb írták, a szkimmer szűrője a nagyobb darabokat (levél rovar) szűri, ami a víz tetején van. Ezt néhány naponta - mivel könnyen kiemelhető - ürítjük (kiverjük belőre az undormányokat). De pl. alkalomszerűen, ha kell ide dobhatunk egy gyorsklór tablettát is vízforgatás alatt.
Innen a szkimmertől vezet lefelé egy cső a szivattyú bemenetére közben egy csap is van amivel elzárhatjuk a vizet. A szivattyú végzi a keringetést, mégpedig a beleömlő víz továbbnyomásával. A nevével ellentétben szívni nem tud, a víz a szintkülönbség miatt nyomul ide. A motort védi az előszűrője. Ezt körülményesebb kivenni. Általában havonta üríthető, de legtöbbször egy szezont is kibír. Ha kivesszük, de nem zárjuk el a csövön a csapot, akkor ömlik ki a víz. Ha elzárjuk (így kell), akkor meg a csőből kiürül a víz, és az ürítés után a csőnek meg kell telnie vízzel, amit a szivattyú magától nem képes megtenni. Ha ez alakul ki, akkor a szivattyú fuldoklik, és hamar tönkre tud menni.
Van a szkimmer nyílásnál egy lapátszerű is, ami megakadályozza, hogy a bejutott vackok visszajussanak a medencébe. Ha alacsony a víz állása, akkor a lapáttól kevés víz tud csak a csőbe folyni, és ilyenkor is levegősödik a cső, fuldoklik a szivattyú. Ez esetben a medencét kell utántölteni.
A szivattyú után jön maga a homokszűrő, egy rövid csővel összekötve. Inen szűrési üzemmódban visszajut a medencébe egy csövön. Ha szűrőtisztítás (kimosás-backwash) van akkor nem a medencébe, haen egy kifolyócsőbe meg a földre, vagy ahova irányítjuk. Ha ebben az állásban hagynánk, akkor álló motorral is lehet, hogy a víz nyomásától folyik a víz! Ugyanez van homokrendezés (rinse) állásban is, csak akkor a homokszűrőn fordított a víz iránya (valójában kimosás állásban fordul meg, a rendezésben már normális, de a kifolyóba megy). Figyeljünk tehát, hogy mindig állítsuk vissza szűrési (filter) üzemmódba!
pH-ra legolcsóbb az indikátorszalagos, még az Auchan-ban is kapható, de pontatlan, és nehéz jól leolvasni (a színárnyalat, és nem a szín erőssége számít inkább). A tablettás ill. a csepegtetős drágább, a műszeres a legjobb de drága.
Ha nem használt a medence, és algásodás sincs, akkor elég hetente mérni. Ha használjuk, akkor pár naponta ellenőrizzük a pH-t, klórt. A medence vizének mindig klórszagúnak kell lenni (uszodaszag!), ha nem ilyen akkor korrigáljuk gyorsklórral, vagy granulátummal. Az adagolót is néha ellenőrizzük, bár a hetente utánadagolás legtöbb esetben elég. Ha nem kombi tablettánk van akkor a klórtablatta mellet az algagátlót is utánadagoljuk hetente. Szintén utánadagolunk sok fürdés után ha lemegy a klórszint (az algagátlót is), és láthatóan zöldülni kezd a víz.
A szkimmer egy "lefölöző" beömlőnyílása. Van benne szűrő, előszűrő, ékszerszűrő néven. Ennek a szűrőnek az a célja, hogy a nagyobb, darabos dolgokat, hajszálakat ne engedje a szivattyúba. A víz karbantartásánál használt papír, vagy homokszűrőhöz semmi köze. Ezt ki lehet egészíteni egy harisnyával, ami már komolyabb előszűrést végez, így erősen javallott minden szűrőfajtához.
Tavaly a legnagyobb gondom az volt, hogy amikor leszedtem a takaróponyvát, minden belehullott a vízbe róla, illetve a nyár végére széthullott az UV-tól. Aztán az is beleesett :)
Ahogy nézem, ezen a homokszűrőn van előszűrő. Ez helyettesíti a szkimmert, vagy csak kiegészíti?
Azt olvastam, hogy Intex-szel van kompatibilitási probléma szkimmer tekintetében, a Bestway-hez mi ajánlott ha mindenképpen tanácsos?
Illetve - mert minden most jut eszembe - ez lesz a 3. medencés évem, de fogalmam nincs mivel és milyen időközönként mérjem a klórt és a PH-t. Van cseppentős teszterem, de egyszer megijedtem annyi klórt mutatott, a gyerek nem is mehetett be 1 hétig. Pedig csak a leírás szerinti kombi klórtabletta volt a medencében (természetesen úszó adagolóban, nem az alján), de elég klórszagú is volt a víz.
Sok hasznos van itt leírva, igyekszem bepótolni amit nem tudok.
Szerintem az, hogy a vízben több lesz a "levegő" kedvez a benne élő kis ellenségeinknek, algának, baciknak stb. Én szerintem minimum kevésbé stabil lesz a víz tőle. De még nem próbáltam.
Víz "levegősítésének" mennyire van értelme, intex medencéhez adtak egy "levegősítőt", nyomó ágra kell tenni, van gyakorlati jelentősége a víz tisztasága vagy bármilyen szempontból?
Homokszűrővel nem jársz rosszul, akkora medencéhez elég. Szolár, bubis fólia már másik történet, egyszerűbb rátenni, mint egy átlátszó mezőgazdasági fóliát, de nem is melegít elvileg annyira. Ha nem válik be a szolár fólia, akkor próbáld ki a mezőgazdasági fóliát.
van egy 3,66-os Bestway merevfalú medencém, tavaly a hozzá adott papírszűrős vízforgatóval mindig gondom volt vele.
Ma rendeltem (persze miután idetaláltam) egy szintén Bestway 3,785 m3/h-s homokszűrős vízforgatót, plusz egy solár fóliát a tetejére. Tavaly Lidl-is fekete takaróponyvával használtam, de csak a teteje volt meleg, kisfiam fázott benne.
Szóval ez most homokkal együtt kb. 45.000 ft, jól döntöttem? Lehetett volna ennyi pénzből jobb módon megoldani a szűrést/melegítést?
Az Innofilt kft hétfőtől péntekig dolgozik. Amíg nem tudsz tőlük venni öt mikronos szűrőanyagot, használj átmenetileg Vileda kendőt. A nagyok szerint majdnem olyan jó.
A gégecső színe mindegy. Esetleg utal a gyártmányra, de szerintem ez a rész, ahol érdemes túlbiztosíti magunkat. Nekem egyszer majdnem a fél medencét átpakolta a sufniba a szivattyú, mert eldurrant a tagolt bordás cső.
Spiráltömlő. Ehhez érdemes széles bilincset használni, és akkor örök élet, megy egy nap. Ráadásul pontosan méretre lehet darabolni.
Találtam a padláson évekkel ezelőtti medencés cuccokat. Volt köztük gyorsklór, kombi tabletta, pelyhesítő, algaölő és ph mínusz is. A szavatossági idejük 2014/15/16-ban járt le. Szerintetek használható még valamelyik vagy kuka?
Úgy szoktuk, hogy sósavval kezdjük a pH csökkentést, amiből a vegyszerbolti 30%-is jó (ebből min. 10L vízben oldva 1dL kb. 0.1-gyel csökkenti a 10m3-es medece pH-ját), és ez leviszi a keménységet is. Ha a keménység már elég alacsony, akkor az akkumulátor sav (híg kénsav) jöhet helyette, amennyiben a pH még túl magas.
A kénsavval vigyázni kell, mert savként nagyon aljas! Hígított állapotban is betöményedik (párolgás), ugyanakkor erősen nedvszívó, és a vegyileg kötött vizet is kiszívja (ruhát, bőrt, mindent kimar, pl. a cukorból a tömény sav nagy hőfejlődéssel csak a szenet hagyja meg). Szerencsére a medencében ártalmatlan, mert a pH 7 fölött van, tehát lúgos, és így nem sav, hanem szulfátion. A töménysége csak az 1 dL-nyi anyag pH csökkentését befolyásolja.
Vigyázzunk arra is, hogy mindig a vízbe töltsük a kénsavat (lassan és kevergetve a vizet), ne fordítva! Tömény kénsavba löttyintett víz az oldódástól rögtön felforr, és a kénsav szétfröccsen iszonyú károkat okozva (az előbbiek szerint késlelteve is)!!!
Én a sós tengervízben is láttam algákat, a tengervízben fürdést persze meg lehet szokni (csípi a szemet és a száradó bőrt) de nem olyan jó mint a sima víz...
Néha - sajnos - felbukkan ötletként a rézgálic is (réz-szulfát), amit - bár hatásos - senkinek sem ajánljuk, mert a réz sók mérgezők, és a víz réztartalmát sem tudjuk mérni, és eltávolítására sem ismert módszer. Tehát jobb elfelejteni.
Akinek tiszta a kútvize, annak megéri, akinek tisztítani kell, az számolgathat, hogy érdemes-e:
Egy kb. 10 m3-es medencénél a csapvíz kb. 5000 Ft (helyszíntől függően)
Ugyanez a kútból (áramhasználat): párszáz Ft
Én évek óta használom a nagyon vasas kútvizet, különösen azután, hogy a csapvizes feltöltés után az óraleolvasásból a következő időszakokra elképesztő nagy átalányt számoltak ki (pedig télen nem kell újratöltenem...).
Nem könnyű eset. Nálam - amikor feltöltöm - a kb. 1 m magas víz nagyon sötét teabarna lesz, bár átlátszó (ez van tavasszal, május közepén). A klór valóban kivilágosítja egy ideig (1-2 nap után). Ilyenkor valószínűleg vasklorid (ferro-klorid: FeIICl2) lesz belőle, de az nem stabil a medencében. Valahol itt olvastam, hogy az egyik legfontosabb anyag ilyenkor a Sósav! Le kell mérni a pH-t, és addig adagolni, amíg lemegy 7.2-7.4-re (picit lúgos marad!).
Ekkor jön a legfontosabb! Fürdőzés (nem vicc!). A sok éves tapasztalat szerint ettől elég gyorsan újra bebarnul, de attól, hogy az emberi testről levált szerves pelyhekre (bőr) lerakódik a már oldahatlan csapadék. Sok keringetés és szűrőöblítés kell (csak a homokszűrő a megfelelő), s ismet figyelni a pH-t, s ha felment, újra sósavazni! (vigyázni, hogy a keménység nehogy túl lemenjen, mert a sósav azt is csökkenti. ha lement, akkor inkább a híg kénsav, azaz az akkumulátor sav jön). Persze a szűrőöblités miatt kiment vizet pótolom, de már csapvízből (a 17m3-es medencémnél ez néhény köbméter pluszköltség lesz, tehát nagy medencénél éri meg). A klórozás persze folyamatosan kell, azt nem szabad kihagyni. Néha jobban bebarnul, néha világosabbnak látszik. Kb. 2 hét alatt már elég jól tisztul (közben 3-4 nap pancsizás), és jöhet a pelyhesítő. Szűrőmosások időnként továbbra is, de a vas feketésbarna csapadékként az aljára űlepedik, amit néhány alkalommal kiporszívózok. Idén ezzel a módszerrel 3 hét alatt kristálytiszta, színtelen lett a víz (szerencsére jókor jöttek a meleg napok, és a rokonok fürödni). Lehet, hogy így - vegyszerek és pluszmunka - nem annyira kifizetődő, de már nem kapok csillagászati vízszámlákat (amiben ugye a csatornadíj is benne van a vízfogyasztás szerint).
Most már csak az algával küszködök, mert nálunk nagy az algaterhelés, és nagyon nagy a meleg (28 fokos a víz).
zztopp: köszönöm a választ neked is. Szétszedtem, mágneses. látszólag nincs el / kikopva semmi.
MÁS: azt lehet tudni esetleg, hogy mi az a nyomás, amin a homokszűrő még megfelelően dolgozik? úgy értem ha majd másik szivattyú lesz, ami lényegesen többet nyom, mint a mostani gyári, nem fogja bedolgozni a homokoat a túl nagy nyomás miatt a medencébe? Elképzelhető ez vagy nagy zsákutca?
Szeretnék még két kérdéssel előállni, ért e valaki hozzá?
Ph csökkentőnek kénsav (35%-os akkumulátorsav) megfelelő e? Az uszodaszerek között ugyanezt láttam 15%-os koncentrációban. Van e különbség a koncentráción kívül.
A konyhasó medencevízhez adagolását javasoljátok e. Állítólag algagátló hatása van, és nem is egy nagy befektetés. Kárt tehetek e vele?
Vagy szétszeded, megnézed mi zörög benne, (szerintem csapágy - ha egyáltalán van benne, mert nem úgy tűnik - vagy a lapát egy mágneses hengerre van szerelve, ami egy lyukban forog, és mivel elég régi, lekopott a műanyag borítás a mágnesről, na az kuka. Új forgórészt nemtom kapsz-e.) vagy veszel újat, vagy hallgatod így, amíg még megy, de asszem már nem kell sokáig.
Bestway 9000-nek hívtuk, mert annyiba került egyszer akciósan. Sokan vettünk, de csőprobléma, csepegés, szivattyú stb... jött elő...kinek mi, nekem a csövek törtek el...
Szűrni szűrni szűrni. 0-24ben akár. Kiporszívózni, kefével ledördölni ami nem jön le. Ha papiros a forgató, körétekerni a vileda univerzális törlőkendőt (40*40es kb) egy rétegben elég, és sokszor mosni. Kb 2 hét és tiszta lesz.
Én is idén megtöltöttem a kútról, iszonyú sárga lett, óránként mostam, 1 hét alatt eltűnt a sárgaság, még egy hét alatt a kis opálossága is. Azóta valami egészen világos, a viledából szinte kimoshatatlan vízkőszerű cuccot szűrök ki belőle, de nem sokat. De a vizem maga gyönyörű lett idén is.
Víz teszterből milyet ajánlotok? Alapjában a tablettás a jobb, vagy a mérőcsík? Most a komolyabbakat nem érintem. Ahogy látom, a csíkból kb 40 Ft egy mérés (Ph és Cl) a tablettásból meg mondjuk 66 Ft. Egyéb figyelembe venni való van még?
Üdvözletem! Nagyon sokat olvastam a kútvízről, hogy mekkora szívás, de mégis megpróbálkoztam vele. Hát nem sikerült, egyből barna lett a víz, gondoltam, hogy abba is hagyom. Tettem bele klórt, és 2 napra el kellett mennem otthonról, és mire hazaértem kitisztult a víz. Ezt a tisztulást úgy kell érteni, hogy sárgás, de már átlátható, és látom a medi alját. Mit tegyek most? forgassam? Vagy csak próbáljam kiporszívózni az alját? Mert ugye rakódott ki termék az aljára. Köszönöm előre is a segítséget!
Rakjál a szivattyú után elzárócsapot utána egy T elágazást szintén csappal ahol meg tudod nyomatni vízcsapról -persze óvatosan nem teljesen kinyitva a csapot- az kikergeti a levegőt a spirálokból . Ezután már nem szabadna levegősödnie.
Nekem ugyanígy van szerelve (igaz párhuzamosan) és még visszacsapó sincs mégis működik.
Nekem ilyen megoldásom van; 3cm kék XPS. Állandóan kint van, ez lesz az 5. éve. A belső toldások a felfújós -> csővázas váltás miatt vannak benne. Látszik, hogy a csővázas lábait nem bírta el; azóta fadarabot teszek a lábak alá. Ha nincs medence rajta, akkor trambulin vagy kerti bútor van rajta, ezeknek is látszanak a nyomai.
Nekem 2cm-es EPS van alatta (beton díszburkolaton a vakond miatt), a táblák széles ragasztószalaggal összeragasztva + rá az alátétfólia . Persze összenyomódott a súly alatt de nem zavar.
Igy van 6 éve ,most látom újra mert folyamatban a medencecsere.
Nekem van, 4cm. Elrendeztem ahogy a legkevesebb vágási veszteség volt, beszámoztam és benyilaztam az összerakási sorrendet, onnantól gyerekjáték összerakni :)
A medencének így kellemesen puha az alja, nem nyomódik össze bírja a terhelést (466x107 van rajta). Arra persze oda kell figyelni hogy szorosan illesztve kell összerakni a táblákat, de ennyi.
Az hogy kihűlésben mennyit számít nem tudom, összehasonlítási alapom nincs.
Az, hogy a keringető nyomóágán nincs csepegés, nem jelent semmit. A bemenő ágon csöpög-e, ha megküldöd hálózati vízzel? Ha igen, akkor levegőt szívhat.
koszia sok infot jotanacsot. elolvastam megfogadom es biztos alkalmazom is ...kicsit olyan ket diplomas mestersegnek tunik igy minden infot atolvasva :)
Nem lehetne csak telengedni aztan miutan jol kipancsoltunk magunkat majd ha beborul mericskelek meg sokkolok meg ilyesmi. Olyan erzesem van hogya mostani kanikula elmulik mire mindent a nagykonyv szerint csinalok
Ha kialakítottam egy viszonylag sík részt, ami alatt a természetesen föld van. DE ahogy egy lécet ráteszek, itt-ott van alatt rés, kicsit egyenetlen. Ezeket sem szabad kitölteni mondjuk lapáttal leütögetett földdel? Vagy homokkal? Hiszen ha zömül is, nem sokat, annyit hátha elbír a medence alja.
Félek, ha nekiállnék mindenhol kiásni még, akkor a klasszikus puliszka mese lenne, hogy hol sok, hol kevés.
MÁsik kérdés:
nagyjából sima földalapra elég egy átlagos (kb. 100g/m2) geotextilia, majd erre a kék medence alatti fólia? Vagy a kettő már fölösleges?
És ha készítenél egy "keretet", ami akár a betonrészt és a mellette lévő füves részt keríti be, majd feltöltenéd homokkal? Aztán a máshol leírtak szerint szinteznéd a homokot, így tök mindegy, hogy félig beton, félig fű van alatta. A keret megtartja a homokot és nem folyik szét. Így vízszintes lesz viszonylag gyorsan és kis melóval...
2 héttel ezelőtt vásároltam tőlük szűrőanyagot. Az ára nem változott tavaly óta, 2500 Ft /m2 + Áfa. 2 méter széles az anyag, annyit adnak, amennyit kérsz..
Az elhelyezéssel vannak nekem problémáim. Igazából egy helyen lenne megfelelő, de sajnos mégsem tudom odatenni, mert akkor nem tudnék beállni az autóval a garázsba. Egy helyen férne még el az udvaron, csak ott pedig az a probléma, hogy a medence egyik fele betonon feküdne, míg a másik fele lelógna a fűre. Hogyan lehetne megoldani ezt az átmenetet? Legalább 3-4 centivel magasabb sajnos a beton, nincs egy szintben a fűvel így nagyon éles az átmenet. Hogyan lehetne ezt megoldani? Köszönöm előre is a válaszokat! Tibi
Erre a homokszűrő feltöltéséhez - némelyik tipusnál - adnak egy műanyag segédidomot, ami a csövet addig középen is tartja. Jó, ha ez évek alatt nem kallódik el a homokcseréig.
Néhány általam hasznosnak vélt kiegészítés az 56558-hoz, ill. az 56565-höz:
Vakondtól csak akkor tarts, ha a környéken (nálad, szomszédoknál) túrások (buckák) jelennek meg. Akkor vakondháló is kell.
Vegyszerek:
Nagy klórtabletta 200 g-os (ez a lassú klór): Induláskor és hetente kb 1 kell az adagolóba. Van aki a kombit szereti, akkor algagátló ritkábban szükséges.
Klórgranulátum: ez gyorsklór. Induláskor ill. elalgásodáskori klórsokkhoz kell. 10L-es vödör vizébe egy evőkanál, kevergetve kb. 1 perc alatt oldódik (nem baj ha néhány szemcse marad), ebből kb. 5 vödör megy majd a vízbe (kb 100 g).
Kis klórtabletta: ez szintén gyorsklór (vigyázni, néha lassú klórból is kapható ilyen!). Nagyobb terheléskor kell (sokan fürödtek, meleg a víz, egyéb szerves szennyeződések). Akkor a szkimmerbe napont 1 tbl. (vagy kánikulában 28-30 fokos víznél 2 db).
Algagátló: terheléstől függően 1-2 hetente a ráírt adagban pótolni kell (és induláskor is). Ez az alga szaporodását gátolja (az algát a klór öli). Ha kombi klór van, akkor csak sokkolásnál szükséges.
Sósav(30%), akkumlátorsav (utóbbi híg kénsav): ez a pH minusz: durván 1 dL 10L vízbe (vödör) 0.1-gyel csökkenti a pH-t, de mindig ellenőrizni kell. Vízbetöltése után folytonos keringetés, legalább 1 órát (de inkább több) ne menjenek a vízbe. Általában a feltöltés után lúgos a víz, tehát legtöbbször ezzel kezdjük. Eleinte sósav, amíg a keménységi fok magas. Ha már jó a keménység akkor a híg kénsav a jó (ezzel jobban vigyázni, mert nagyon híg csepp is betöményedik, és kiméletlenül kimarja ahova ment; a vízben - mivel lúgos - már nincs maró tulajdonsága). Sósav néhány L kellhet az elején, kénsav csak ritkán, inkább tartalékba.
Szóda (nátrium-karbonát): ez a pH plusz: ugyanúgy kb 100g/0.1 pH változás durván. Ritkább az, hogy savas a betöltött víz, inkább túlsavazáskor használjuk. Ez por alakban is nehezebben oldódik, mert kemény csomókban összeáll.
Pelyhesítő (flock): sokkolás után használjuk, a döglött alga összecsomósítására (a homokszűrőn a sima alga átmegy). De pl. a vasas víz (ez külön téma) kezelésének a végén is.
Egyéb:
ph, klórszint, keménység mérés: többféle bemártós tesztcsík is van. Leginkább a leolvasás értékelésénél vagyunk gondban vele. Gyakran nem a pontos színmélység, hanem maga a színárnyalat számít (nekem pl. a klórt világoszölden jelzi, az összehasonlítandó sötétebb zöld helyett). A tablettás kicsit jobb, de drágább, a műszer meg túl drága, de többek szerint megéri. Pl. tablettást 3e-ért az Auchanban is lehetett kapni (de ez csak 20 mérésre jó).
Csőből a medencés boltokban kell a vastag, hajlékony (40-es vagy 50-es, ahogy az idomok kívánják). Ez puha PVC-n belül (szürke), egy kemény spirált (fehér) rejt. Kellenek ugyanonnan a szűrő ill. szkimmer, meg a beömlők felé az illesztő idomok (pl. a szűrőnél lehet, hogy másfél colos apa hollandival és az ellendarabja, amibe a csövet ragasztjuk), és ragasztót is vegyél hozzá (hajlékony csőnél nem mindig tökéletes a ragasztás, egy ideig szivárog). A szűrőhöz gyakran a szivattyú felé egy gyenge hajlékony csövet adnak, bilincsekkel, ami 1-2 év alatt tönkremegy, érdemes kicserélni vastagra.
Indulás:
Feltöltés előtt algagátlót (algaölő van ráírva) a palackon írt töménységben permetezzél a medence belső felületére, és hagyd megszáradni, utána töltsd.
Föltöltéskor még 1-2 cm-es víznél talppal (simítva ill. az oldalánál kitolva) igazítsd az alját simára, amennyire tudod (nehéz, és biztos lesz rész ahol begyűri, de nem komoly baj). Magasabb víz nyomása már nem engedi ezt a műveletet.
Homokot olyan szemcseméretűt vegyél, amit a szűrőhöz javasolnak. Ha egy picit nagyobb az nem vészes.
Kezelés:
A vizet naponta 2x (reggel és este) annyi ideig forgatni, amennyivel a szivattyú névlegesen a medence vizének kétszeresét átkeringeti (ez legtöbbször 2-4 óra/alkalom). Indításkor figyeljünk, hogy a szkimmer és a szűrő között nem levegősödött-e be a cső (ilyenkor a motor fuldoklik, és hosszú távon tönkremegy tőle). Ha kell akkor légtelenítünk. (jó tudni, hogy a szivattyú - nomen est NO omen - nem képes szívni a vizet, annak a saját súlyától kell a szűrő felé mennie!)
Algásodás - vegyszer nélkül - mindenképp előjönne, de függ a környéktől is, hogy mennyire. Sokan dicsekednek azzal, hogy náluk milyen kevés vegyszer kell, de ennek ne dőlj be! Ők csak szerencsések.
pH-t gyakran (2-4 naponta, vagy nagy fürdőterhelés után) mérünk és korrigálunk. Ugyanígy a klór korrigálás kisklór tbl-val, vagy garnulátummal (utóbbi 1-2 vödör a fentiek szerint).
Ha fogy a víz (párolgás, kifröcskölés, porszívózás, szűrőátmosás) akkor pótoljuk, és ha sok pótlás volt, akkor szintén pH mérés.
A homokszűrőt néhány naponta (jó víznél hetente, sokkolást követően akár naponta többször) átmossuk (és utána rendezzük). A szkimmer szűrőjét is időnként ürítjük a bogaraktól. A homokszűrőnél elég kb havonta a műanyag szűrőhengert üríteni. (homokot 1-2 évente cserélhetünk).
Ha algásodás van, akkor jól jön egy felmosórúdra szerelt kefe, amivel az oldalát, és az alját tisztítjuk (az algát felkeverjük). Ha sok a rovar, levél akkor egy hosszú bot végére drótozott nagyobb műanyag szűrővel leszedegetjük (ill. az aljára menteket felvarázsoljuk).
Néha, különösen vegyszerezés után jól jön egy tiszta lapát, amivel - vigyázva az aljára és az oldalára - keverhetjük a vizet, ill. a pangó részeket (szögletes medencénél).
Porszívózni - némi ügyességgel - vastagabb (pl. 1 colos) locsolócsóvel is lehet (10-15 m), a kerbe folyatva a vizet, de oda, ahol nem túl ártalmas a klóros, algagátlós víz (én a kerti csap lefolyójába vezetem). Föltölteni a csövet úgy egyszerűbb, ha a kilógó végét a kertcsapra tesszük, és a másik a medence alján van, majd ha megtelt akkor a csapról mehet a földre (vagy a lefolyóba). Maga a víz nyomása végzi ezután az áramlást.
ne tedd fa közelébe, inkább vegyél egy napvitorlát, amit a medence fölé tudsz tenni
homok a szűrőbe - ott is érdemes utánaolvasni, mert macerás újratölteni... - pl. tegyél egy műanyag poharat, zacskót a központi csőre, h ne kerüljön bele homok
vegyszert vehetsz bárhol, nagyjából ezek kellenek:
Hmm... pedig tényleg rengeteget olvastam vissza, de 56 000 hozzászólást mégsem akartam, mert közben többször elment volna mellettem a medence-szezon:-)
Ezért próbáltam szűrni, de vagy nem hozta fel vagy átsiklottam felette...
Köszönöm! Cserébe nem ígérem, hogy nem lesz több kérdésem:-) Ahogy látom, nem sok esély van arra, hogy olyan problémám legyen, ami itt még nem jött elő:-)
Többször ellenőrizd, hogy vízszintes legyen talaj a medence alatt. Ha lejt, egyenetlen, nem feltöltani, hanem kivágni a földet. Egy kis homokágy, nedves homokól nem árt, elsimítva.
Feltöltés, klórsokk, levegőztetés. Várni, amíg elviselhető lesz a pH és a klórszint. Utána csobb...
Ott a link a fejlécben, tanulmányozd, amíg telik a medence.
Sziasztok, becsülettel (majdnem:-)) végigolvastam a fórumot (filterezve, azért...), de még mindig nem világos, hogy merevfalú medencénél (460x90) hogyan legyen a tető!
Azt már értem, hogy átlátszó, mez. gazd. fólia (0,2 mm) az ajánlott (többség szerint), de a gyakorlatban ez hogyan is néz ki a fenti medence esetében:
1. Mekkorát vegyek?
2. Hogyan lesz rögzítve? Jó lenne, ha egy ember tudná mozgatni... Hova teszem, amíg fürdünk?
3. Légrést hogyan biztosítjuk (1 nagy strandlabdával vagy több kisebbel: nem mozdulnak el?). Lehetőleg átlátszóak legyenek?
Tehat akkor ti se tudtok jobb helyet a medencenek?
Panikszeruen fel kene allitani. Lemondtam a dobogorol, ismerostol kapok leszedett nagymedence foliat azt ket retegben alateritem vakond ellen. felalitom csapvizet rakok bele.
Megvan a homok szurom , szkimmerem es lebego adagolo, ja meg amedence femkeretes 3x2m.
Ha jol gondolom kell meg cso amivel osszekotom a dolgokat, homok a szurobe, vegyszer es visztesztelo
Az utolsoba kicsit tanacstalan vagyok. Menjek be obiba es ott van egy csomo kiszereles meg tipus gondolom teszterrel egyutt. Jo lesz az? vagy ha nem netes vasarlas mit ajanlotok, inkabb valami medences szakboltba? Klor es algagatlo is kell vagy az csak akkor ha mar algasodik?
Elso medence lesz segitseeeg! itt a kanikula es acsalad sorba all a medence helyenel :)
Valamiért nem tudom elérni az Innofilt-et, szűrőanyag ügyben... Nem tudjátok véletlenül, hogy milyen kiszerelésben lehet náluk 5 mikronos vízálló szűrőanyagot kapni és kb mennyibe kerül?
Szia! Én ilyen fűtést használok a 10,5 m3-es medencébe. Nagyon jó. Sajnos nem emlékszem, pedig tavaly lemértem, óránként mennyit fűt, de nagyjából 1nap alatt rádob annyit, hogy kellemes legyen. Itt természetesen nem csapvíz hőmérsékletről indulunk, hanem kb 20-23 fokról. Mi is csak a langyos vizet szeretjük. Fi relé is van a csatlakozójába. Jó izmos hosszabbító kell hozzá, arra figyelj. Egyet már megolvasztottam véletlenül. 3kW, az nem kevés.
Nekem steinbach kék bubis fólia van rajta (360as kerek medencén). A steinbach azért jó, mert ott a 360-ashoz való az nem 340cm széles (mint intex és bestwaynél) hanem 380cm. Ha nincs agyon vegyszerezve a víz akkor 3-4+ évet kibír.
Majd ez után megy rá az intex gyári takarója. Ezt meg olcsón (2-2.4eFt) kell venni szezon végén. Ez 2-3 évet bír.
Nekem is tegnap jött meg a medencém, ma a myard szűrőm+szűrőüveg. A medence helye most készül. Szerintem szombaton fogjuk feltölteni. Remélem jól döntöttünk ezzel a homokszűrővel. :)
Visszatekertem az úszó adagolón, reggel levettem a bubis fóliát, a pipát a felszín felé fordítottam és bekapcsoltam a papírszűrőt. Estére meglátjuk, mit mutat a teszt. (Tegnap esti: PH 7.6, klór 3, továbbra is - a tesztek 2018 januárjában járnak majd le.)
Nekünk is a napon van teljesen, csak az ovis korú gyermekeink miatt szoktam feltenni az árnyékolót, ha épp fürdenek 11-16-ig és nagyon éget a nap. Kb. Fél perc alatt leszedhető és állítható az árnyékolási szöge.
Egy medence legyen csak napon nyugodtan. A miénket és gyakorlatilag egész nap teliben éri a nap, legalább nem kell szolár meg csőkígyó, és egy nap alatt 30 fokos a víz.
Segisetek a helyvalasztasban. Igy okoskodunk hoyg fa ala kozelebe semmikeppen. Szomszed keritesenek eszaki oldalara nem mert 2.3m magas deszka kerites takarja. kert kozepere nem mert utban lesz mikor RC autozunk meg roplapdazunk. Aram a kishazba van ahol lehet fedett helyen a szuro is. kiskert feloli veget hamar arnyekoljak a kert vegi nagy diofak. I gy maradt egy hely a kishaz masik hazhoz kozeli vege elott. Itt van legtobb ideig napsutes. Meg a kisebbik diszcsereszna fat is kivagnank mert az epp oda arnyekol egesz delelott. De neha elgondolkodok jo lesz e full napon a medence? hoyg aztan ne dogoljunk meg benne majd mi is arnyekolni fogjuk mint itt alentebbi linkelt kepen.
Erre én is gondoltam, de azt elfelejtettem írni, hogy kör alakú az aljazat:( Én acél csíkra gondoltam, amit meg is lehet hajtani kör formára. Még ezt a padlósat is lemérem azért, de továbbgondolom. És még ott vannak a lábai, mondjuk oda is valami deszkából tudok befaragni, de nem lesz egyszerű.
kb.3-4 éve van felfújhatós medencénk Bestway, 3.6-os.
Két éve lerakattunk kör alakban építkezésből megmaradt vörös téglát, szakemberekkel. Mondtam hogy medence lesz rajta, legyen vízszintes.
Ők okosabbak voltak és az 5 méter átmárőn adtak neki 10,7 cm lejtést hogy le tudjon folyni a víz és télen ne fagyjon szét a tégla...
Erre szoktam tenni polifoamot 7-8 mm-es kb 150cm-es tekercsben vettem és nagyon jó puha, többször használatos.
Az első évben még bírta a medence, tavaly lecseréltük újra, de jött egy vihar és megborította az egészet. Nem folyt ki a víz csak eltolta a középpontját, ferde lett.
Most vettünk intex merev falú 457-es medencét. Az volna a kérdésem, hogy ezt a 10,7 cm-t fel tudom valahogy tölteni hogy síkban legyen? Homokkal gondoltam, de korábban olvastam hogy kifolyik alóla. Illetve itt a lábak alá is kellene tenni valamit...
Van erre valakinek valami frankó megoldása? Vagy ezt a merev falút ne féltsem annyira? nem okoz gondot neki a 10 cm szintkülönbség? Nyilván felszedni, újrabetonozni nem szeretném...
Ha fekete pólóban vagyok, akkor megdöglök a napon, ha fehérben, akkor lassabban. Gondolom így van ez a vízzel is.
DE ! Én is áttetszőt használok, pont amiatt, amit Blue is ír, hogy éjjel a légrés alatt a víz nem hűl vissza, valamint a feketét is kipróbáltam, de nem tetszett az eredmény.
A légrés miatt a hő nappal állandóan kinyírja a felfújhatós labdákat és az úszógumikat :)
Sokkolni így is kell 2 hetente ( pl: vasárnap este). Persze, célozd meg az 1mg/ literes értéket, de a meleg vízben jobban képződik alga. Olyankor az 1.5 érték is kell néha. A cél, hogy minél kevesebb vegyszerben fürödjünk.
De igen, itt a felületi melegítésről van szó. A fólia rajta fekszik a vízen. Erről állítom, hogy számottevő (szintén tapasztalat alapján).
Az üvegházhatás kihasználása egy ettől független másik dolog.
A kettő nem zárja ki egymást. Ezért hülyeség összeveszni ezen.
Egy idő óta mind a kettőt használom. A vízen a fekete, fölötte zsinórzat némi gumipókkal (labda helyett, mert alkalmas labda nem létezik, mind átlátszatlan), és azon az áttetsző.
38-39 fokos vízeim voltak egész múlt héten. Persze ebben benne van 6*50m xPE cső is.
Fólia sátraknál fontos a növények számára a fény. Fény, meleg=mikroorganizmusok szaporodása, erre viszont nincs szüksége a medence tulajnak. Én legalábbis ennek fényében kerülöm a fényt. :))
Azon azért érdemes egy pillanatra elgondolkodni, ha a fekete fólia olyan tök jó, akkor miért nem azzal készítik az üvegházakat, fólia sátrakat? Itt nem csak felületi melegítésről van szó (ahogy a fekete fólia esetében) hanem pont az üvegházhatás kihasználásáról, ráadásul ha az átlátszó fólia és a víz közé egy elválasztót (jelesül labdást stb) teszünk akkor kihűlést is drasztikusan csökkentjük, hiszen a légrétegnél jobb szigetelő nincs. Sima fekete fólia esetében pont ez a szigetelő réteg IS hiányzik, meg ugye az infra tartomány se tud bejutni a medence vizéhez. De senkit nem akarok győzködni, csak a véleményemet írtam le. :-)
Oké. Nekem nem jön be. Mivel a téliesítés alatt is azzal van letakarva (és már melegben, napsütésben sem melegszik nekem), saját tapasztalatból írtam, hogy nyárra nem tenném rá.
Én, mióta medencézek mindig sötét színű medence takarót használok. Nem is találkoztam zöld algával! Így amikor elegem lett a gyári takaró gyatra minőségéből, mezőgazdasági fóliára váltottam. Természetesen csak a fekete jöhetett szóba. Sokkal olcsóbb mint a gyári, viszont garantáltan nem engedi át az eső vizet.
Én fekete fóliát használok a vízfelszínre téve. És állítom, hogy nagyban hozzájárul a vízhőmérséklethez. Ugyanis, ha nincs vízforgatás éppen, a víz felső tíz centije érezhetően jóval melegebb a fekete fólia alatt. Sokkal inkább, mint anélkül.
Üdv! Most szeretném felengedni a medencénket, és most meg szeretném próbálni kút vízzel. Van valami nélkülözhetetlen teendő, amit már a legelején el kell végezni? Köszönöm előre is a válaszokat!
Napon hogy melegszik jobban a víz, hogy tapasztaljátok? Ha kék színű bubis fóliával letakarom, vagy ha inkább fedetlenül hagyom? Nekem ez az utóbbi tűnik logikusabbnak... (csak akkor miért hívják "szolár" fóliának?)
Azóta másfél tablettával úszik az adagoló a medencében. Ami - bár logikus, és teljesen egyértelmű de nekem mégis - meglepő volt: kapott a medence egy bubis takarót, és így a klórszínt felment 3 mg/l-re. Fedetlenül ugye ennek kb. 1/10-ét mértem. (Kerek puha falú, 2,3 m3-es, a hozzá kapott naponta kb. 8 órát járatott kávédarálóval; ph: 7.6.) Szóval zárnom kell majd az adagoló nyílásain. :-)
Amilyen időt jósolnak, a hétvégét a vízben szeretném tölteni.
Hogy kérdezzek is valamit: hogyan készüljek a 30 fok fölötti vízre? Vagy alap tanács, hogy célozzam meg az 1 mg/l klórt, azután figyeljem, mi történik? Nem kell ezt túlagyalni, csak figyeljek (zavaros-e, csúszik-e...) és sokkoljam, ha kell?
Fekete fólia értelmetlen, nem használatos. Bubi fólia a vízfelszínre téve. De a legjobb az átlátszó mezőgazdasági fólia (uv álló) a medence tetejére feszítve légréssel (mintha egy fólia sátor lenne).
Jelentem, sokat dolgoztunk rajta, de már 20 centis!
(mármint a medencében a víz)
Amíg telik a dög, elővettem. A csodazsák anyagot, amit múlt héten beszereztem, hála a fórumos tippeknek. Gondoltam előkészítem varrásra.
Viszont azt nézem, hogy egyik fele puhább, másik fele keményebb - mi a víz megfelelő mozgásiránya? Úgy gyanítom, hogy a keményebb oldal a "belépő", a puhábbik a "kilépő" oldal - jól okoskodok?
Bocs ha volt már, de rákeresve nem igazán találtam erről infót.. :(
Azt is látom, hogy van aki tépőzárral, van aki zippzárral zárja le - melyik az üdvözítő(bb) megoldás?
Apám, ha tudom hogy ezt ennyire macerás felállítani...
4 óra alatt álltottam fel úgy, hogy a betonplacc már megvolt...
Most még 6 (!) óra míg megtelik - éljen a 2 bar-os víznyomás, megvan az éjszakai program :)
Végül a geotextilt felhoztam olyan 25-30 cm-re, "bevagdaltam" a homok felett, hogy ne gyűrődjön, inkább simuljon egymásra a több réteg. Remélem nem csináltam baromságot...
Azt hiszem, téliesítés lesz, én ezt a szívást még egyszer nem kívánom :)
A képen látható helyen kellene kivágni, a gumidugó körül a befúvó átmérójének megfelelően. Itt ráadásul meg is van erősítve a medence kétoldalról. Az Intex szervízben azt tanácsolták, nyugodtan kivághatom. Annyi, hogy már félig fel van töltve a medence, valamennyire feszül a fala, de láttam, Te is feltöltött medencén vágtak ki a lyukat.
Szeretném használni a befúvót, állítólag nagy királyság, telenyomja bubival a medencét. Mellesleg a szűrőt is kicsit túlméreteztem, a 7 köbméteres medencéhez lesz egy 8 köbméter/órás homokszűrő :)
Szeretnék tanácsot kérni: vettem egy Intex csővázas medencét egy Intex homokszűrővel, viszont a medencén a kivágás nem kompatibilis a szűrőhöz mellékelt hdyro-aero befúvóval. Kérdésem, hogy merjem-e kivágni a medence falát az egyik gumicsonknál? Nem fog továbbszakadni a vágásnál? Nyilván garivesztéssel jár, ha megteszem, de másképp nem tudom használni a befúvót...
2. az Intex skimmert legalább 3 köbméter/órás szivattyúval ajánlják, a 3,66 medencének a papírszűrője közel sincs ilyen teljesítményű, ezért nem tud olyan szívóerőt előállítani, ami elegendő a skimmerhez
Így is úgy is gyűrődni fog valamennyire. Nekem geo+rézsű+belső fólia sorrend. A rézsű homok legyen jó vizes akkor tart rendesen amíg berakod a fóliát. Ja és nehogy legyen a homokban kavics vagy mag ami kihajt (ezért írják, hogy a geo legyen rátéve a rézsűre.
állítanám fel a merevfalú medencémet, itt van minden - a leírás szerint palást, homokrézsű, és arra a geotextília. Biztos ez?? Akkor a geotextil meg fog gyűrődni, nem hiszem hogy jót tesz a fóliának.
Nem inkább alulra a geotextil, rá a palást és a homokrézsű?
Egy gyors tanácsot kérnék itten, nagy köszönettel!!!
1. Szerintem ez inkább anyagilag megítélendő ötlet. Azt vedd figyelembe, hogy komoly vízmennyiséget kell beleküldeni, hogy észlelhetően melegedjen a medence vize. Estére képletet is gyárthatok
2. Nem szkimmer használhatatlan, hnem a szivattyúval van gond. Nem kell annak örvényleni, ha működik a szivattyú. A beömlő oldalon érezheted kézzel a vízáramlást. Ha eltömődött a szűrő, az persze más.
3. Ha orrán-száján jön a víz, akkor ott tömítetlenség van. Teflon szalag, vagy Gumiám a megoldás ilyenkor. A párnácska felülete nagyon kevés, árnyalatnyi különbséget jelent ilyen arányok mellett.
(Tapasztalatom nincs ilyenekkel, de pár éve olvasgatom ezt a topikot. :) )
1. Csinált valaki olyat, hogy a medence (időszakos) melegítését a gázkazán melletti melegvizes puffertárolóról oldotta meg? Kb. 10 méterre van, és csak időnként tervezném, hogy kiengedek belőle egy kis 60 fokos vizet, amivel felmelegítem, ha a lányok nagoyn fázosak. Technikailag mennyire jó ötlet ez? (Meg nem is tudom, hogy a puffertárolóból kifelé hány csatlakozás van, megnézem).
2. Mi lehet az oka, hogy INtexes skimmer gyakorlatilag használhatatlan. 3,66-os medence a hozzáadott kis szürke szivattyúval. Egyszerűen gyenge lenne meghajtani? Nem generál szinte semmilyen örvényt, egyáltalán nem mozog a víz a skimmerben.
3. Van két Intexes fekete vízmelegítő szolárlapom (az a kb. 1 méteres csőkígyós párna), de megintcsak nem ér túl sokat. Ha egymás után rakom, inkább az orrán-száján jön ki a víz, de nem telődnek fel a csőkígyók. Megintcsak a szivattyú lehet kevés hozzá?
Van különbség, a kék a standard, a szürke Ultra Frame néven fut, és erősebb, drágább, jobb minőségű (pl. a fémváza más csövekből áll, más a csatlakozásuk, stb). Én a kéket venném, mert azért ég és föld nincs a különbség
Persze, hogy negatív értékelést kap, mivel 1 szezon alatt képes elporladni...szó szerint. Nekem is volt csicsás takaróm, oszt tenyérnyi darabokra mállott szét a kezemben az egyik levételnél...ráadásul a víz nem melegedett tőle.
Vegyél áttetsző mezőgazdasági fóliát, én 16 nm-t vettem 3 eft-ért, jól fűti a vizet, és védi a kosztól... 180 ft/nm, a 4,2m szélesből 4 m-t vettem a 3,66-os medencére.
Hagyj rá vagy 1 m-t vásárláskor, mivel hasa is lesz neki felrakáskor, meg a medence oldalsó falára is feküdjön rá.
szogletes medence takarot keresek 300x200 meretben de az intexre es bestwayre amiket talalok az amazonon eleg negativ az ertekeles. van mas alternativa?
Nekem meg postan van amedemcem de miota jon mar jobban figyelem az idojarast. Nekem ugy tunik hogy az a par 30 fok koruli nap sokkal kevesebb ha mar van medence mint mikor meg nem volt :)
Azaz attol tartok a nyar nagy reszeben csak nezegetni fogjuk. Mi a tapasztalat? hany fok folott engeditek a gyereket bele?
Van itthon szűrőhomokom, de évek óta nem használtam, így gondoltam veszek bele üveget. Mi a véleményetek róla? Jobb, mint a homok vagy ez csak marketing? Van a 2 üveg között különbség? Az 1. tetszik jobban, de annál hosszabb a szállítási idő + van szállítási költség is. Ezt már nem biztos, hogy ki tudjuk várni. :)
Próbáld meg megemelni a tekercset vízszintesre (működés közben), hogy ki tudjon légtelenedni. Persze ott fent kell kiengedni a levegőt, ne várd, hogy le fog jönni megint.
Igen fűtéskeringető. Megpróbálom megint lehet hogy türelmesen többet kellett volna várni. Mostmár sima búvárszivattyúval párszor átment párszor így megpróbálom ismét ma.
Mivel nem látok a hordókba, hogy mi merre megy, így nehéz. Annyit látok, hogy szívja a vizet és nem nyomja a szivattyú.
Több lépcsőben szűrnék, házilag harisnya ( durva szűrés bogarak, hajszálak), 10-20 cm szivacs ( enyhébb szennyek), Vileda ( apró kosz), esetleg kvarchomokon is keresztülengedni a vizet.
ami nem látszik a fehér vedérbe 5db kb 1cm vastag szivacs pen..ys törlökendöbe csomagolva.a szivacs a hordó alján lenne az ülepitő?annak van értelme hogy a visszacsonktól a vele szembelévő pontig medence alján, szélén berakni egy slagot ami kivan furkálva igy mozditva meg a az alul lévő vizet?
Nem tudom ki emlékszik tavaly kísérleteztem már kamra tetőn kpe cső és próbálom süllyesztett medencebol felnyomni a vizet melegíteni.. Olyan 2.5 méterre megy fel szívni pedig olyan 60-80 cmrőlmedence aljhoz közelebb volt a terv. Most cseréltem keringető szivattyút profi szépen megy de nem tudja átforgatni sajnos..
Plusz baj lehet még hogy nem vízszintes a kamra tető hanem kb 25 fokban dől szóval minden menetnél plusz fel kellene nyomnia a vizet.
Tervezem hogy 2 szivattyút teszek rá hátha úgy körbe tudják forgatni...
Vélemény? Összeadódik az erejük? 200 méter körül van ha jól emlékszem a spirál. Egy egész kpe tekercs volt.
Tavaly én is meguntam a papírszűrő hatástalanságát a 466-os medencénél, ezért barkácsoltam egy homokszűrőt. Közlekedő edény elven van a medencéhez kapcsolva, a szivattyú visszafelé szívja a vizet a hordóból a medencébe, kifelé csak annyi jön amit a szivattyú vissza szívott. Kb 3-4 zsák szűrőhomokot raktam bele már nem emlékszem, annyi kell bele hogy a visszanyomó szivattyú még ne szívja le róla a vizet. A medencéből kivezető cső alá egy kis műanyag tányért raktam hogy eloszlassa az áramlást és ne a homokot kavarja a víz. A szivattyú a papírszűrős szivattyú csak papírszűrő nélkül :) A hordó alján van egy kis 32-es csőkígyó (2-3 fordulatos) amit kifurkáltam 6os fúróval sok helyen, hogy egyenletesen nagy felületen szívja a vizet, így nem kapja fel a homokot. Illetve fölé még raktam több réteg vakolat erősítő hálót behajtogatva, és arra ment rá a szűrőhomok, ez is elválasztja tőle.
A hordó magasságát úgy kell beállítani, kikapcsolt szivattyú esetén se folyjon ki a víz (persze ez csak akkor kell ha a hordó alacsonyabb mint a medence)
A második képen a tányér jobb oldalán egy homokba szúrt szintjelző faág látható, aminek a magassága úgy van beállítva, ha nem látszik ki a vízből, azt jelzi, akkor nem fog fellevegősödni a rendszer. A közlekedőedény elv alapján fellevegősödés esetén leáll az áramlás, a víz nem tud elfolyni a medencéből.
Így párezerből lett egy homokszűrőm, a folyamatos papírszűrős szívás után 1-2 nap elteltével már kristálytiszta lett a víz folyamatosan :)
Nem tudjátok véletlenül, hogy egy Bestway 58126 (3000L/h) homokszűrőnek mekkora az emelési magassága? Úgy értem, hogy kb 1,5 méter magasan van a terasz, oda szeretnék feltenni egy szolármelegítőt. Elbírna ezzel a magassággal szerintetek? A szűrőből kijövő csőtől kb 60cm-vel magasabbra kellene felnyomnia. Megbírkózhat vele?
Még tavaly nem bízva a haldokló papirszürősbe keringtető barkácsba kezdtem. Azóta több módosításal jellenleg igy néz ki.ha valakinek van valami módosító ötlete szívesen fogadom
Pár leírásban/videón láttam, hogy elsőnek felcsavarozzák az egészet és utána vágja csak ki a belső részét. Viszont így a butterfly-nak nevezett 2 oldali szilikon tömítést nem lehet betenni.
Olyan tömítés van hozzá aminél egyben van a 2 oldal és a kivágott lukba kell betenni. Belülre is felfekszik meg kívülre is.
Paráztam is rendesen amikor belenyomtam a szikét mer' nagyon könnyen ment :). De mivel ez 5 vagy 6 éves medence, így bátor voltam.
Köszi a segítséget/ötleteket. Azon is gondolkodom amúgy, hogy hagyom a csőkígyókat és rákötöm egy hőcserélővel a gázkazánra. A tavalyi sz*r nyáron 4*50m csővel nem tudtam folyamatosan melegen tartani a 13m3-t... :(
Végre töltöm a medencémet, ami tavaly kimaradt....
Ott bosszankodtam este, mert csak medence testet vettem, azaz szűrőt nem, így nem adtak hozzá fali átvezetőt. Szerencsémre találtam korábbi Bestway medencéről kimaradtat, így minden rendben. A csapvíz idén tiszta és nem sárgás....
Az én medencémben kb 25 lyuk van ( az előző tulaj simán homokon használta. és a gizgazok kilyukasztották. majd van olyan hely, ahol a kor, és a hajtogatás miatt 10cm hosszan is berepedezett az alja! Igaz, hogy szárazon csináltam pár éve... Nitrohigitós ronggyal a folt körül lepucoltam,és a foltot is.bekentem patexet a medence aljára, és a foltra is. mivel 30 fok volt, mire mindkettőn szétkentem már lehetett is összenyomni! a 10 cm körül foltoknál mindkét oldalon ragasztottam, a kisebbeket csak belülről! már 3. szezont bírja így ! Oldalt milyen lyukad van?! Ott volt egy kb 3mm -es lyuk. Fogtam két gumi darabot egy rövid m5 ös csavart, és fakötésű alátétet! A gumidarabot alátét méretre vágtam.már tele volt a medence, amikor csináltam! Csavar, alátét, gumi,patex, medence ,patex, gumi ,alátét, anya... összehúztam a csavart.. az is így van már legalább 4 éve! esetleg kívülről egy nagyobb ragasztófoltot érdemes rárakni, ha olyan helyen van , nehogy megkarcolj a gyerekek lábát!
Az a baj vagy ez van vagy a tavalyi 2 OSB "asztal", de azt újra nem akarom ha egy mód van rá... Fűtés szivattyúm van azt rá tudom szerelni, a szigetelésnek utána járok mennyi lenne.
Én az enyémet tavaly Soudal Fix All-lal ragasztottam (OBI-ban kapható pl) és nagyon jól megfogta bár nem volt túl nagy lyuk az igaz. Esetleg a belső foltra rögtön kívülről is ragasztani egyet, az is tartja amíg szárad.
Az áruk kb ugyanannyi, de az Intex nagyobb. Viszont a bestwaynél extra erős új fejlesztésű 3 rétegű fémszállal átszőtt PVC-t írnak, nem tudom, hogy ez mennyit számít, vagy lényegesebben sérülékenyebb-e az intex.
Vagy semmivel sem rosszabb az Intex, úgyhogy csak a méret után menjek?
kiváncsi lennék a véleményetekre eme 2 medencével kapcsolatban.
A fűtés keringető simán bírná , de szigetelni kellene a 40 méteres csövet oda-vissza ami nem biztos hogy megéri . Inkább közelebb kellen helyet keresni.
Ha esetleg van valakinek akár hibás -lyukas nagyobb medencéje érdekelne. Vennék bele mezőgazdasági fóliát és meg tudnám menteni a vizet (ami addig marad :( ).
Valaki használt már ilyet ? Két óra alatt köt -oldalt van a szakadás súlyozni nem lehet . Én biztos nem nyomom oda addig , a pattexet is kb egy percig bírtam búvárszemüveggel megfeszülve mégis elengedett.
Na elengedett a folt és egy nap alatt elment 8cm víz . Próbáltam ragasztani de nem marad ott a folt hátán folt - szerintem ez a pattex ragasztó már nem olyan mint volt.
Itt az idő vennem kell újat. Gondoltam a Bestway helyett Intex-et vennék ugyanúgy 549x132cm -est mert a felépítmény ehhez van szabva.
Van itt valakinek csővázas ilyen méretben ? A fólia vékonyab-vastagabb mint a Bestway ? A medencecsapokra az eredeti hollander helyett bilinccsel rögzítettem vastagfalú gumicsöveket (kút szívócső) . Az intex csapra is lehet ?
Kicsit sajnálom a 25m3 33 fokos vízet ami soha nem volt még ilyen tiszta. Esélytelen így nyáron de esetleg valakinek van kölcsön egy nem használt nagyobb medencéje amibe átfejthetném cserekor?
Mi most hétvégén tervezzük felállítani a medencét. A fűtő LPE csőkígyó tavaly egy asztalon volt kiterítve, most normálisabb helyet akarok neki. A meditől kb. 40m-re egy zsindelyes tetőre tudon felrakni, ezt a távolságot így érdemes becsöveznem, nincs túl messze?
Fólia az a falusi mezgaz boltból (UV álló). Ringli cipészboltból (Doktor Step kft Érd). Kötél sima PP kötél szintén a mezgaz boltból. A gumipók még a megboldogult Baumaxból (ez kényes mert ha vacak, a nap megeszi, az enyém már 5 éve bírja kint). A Ringli alatt az anyag összehajtva vagyis dupla. Kb 2-3 évet bír ki a cucc. De megéri, nappal fűt, éjjel meg szigetel.
Körbe a fólia ringlivel lyukasztva. Ebbe kötél és kb 2 méter gumipók befűzve. A kötélre vagy a ringlire 2 literes PET palack vízzel tele, madzaggal és a S horoggal ráakasztva. Könnyen levehető, nem viszi el a szél, szépen ráfeszül a medencére.
(4,5m csővázas intex) tetejét a lábaknál kötéllel (pókháló szerűen) összekötöm. Erre rakom a fóliát és a fólia végét kövekkel rögzítem. Ez így megfelelőnek tűnik. de nem bonyolítom túl?
Kicsit problémásabb a ki/be "csomagolás" És ez idáig még az eső is elkerült, (nem kellet merni a tetejéről a vizet :). Jó ez így vagy kihagytam valamit? Ti mit javasoltok?
Homokszűrővel úgy ürítem a medencét, hogy a szívó részre átteszem a 90'-os könyököt és beledugok egy 32-es csövet, ami majdnem leér a medence aljára. Innentől kezdve nem szabad leállítani a szivattyút, mert akkor könnyen falsot szív...ennyi.
Nem alul van az összefolyó, hanem oldalt egy rugós, menetes bizbasz, amit a kínai feltett a medence aljától vagy 15-20 cm-re. Neked is biztosan van olyan :)
Vagy marad a jól bevált búvárszivattyú....6000 liter/ óra :)
Tanácsot szeretnék kérni azon medisektől, aki már ragasztottak a víz alatt a PATTEX cipőragasztóval.
Mennyit kenjek a foltra? Meddig várjak míg leviszem a víz alá? Tapasztalatom szerint hamar elpárolog az oldószer és utána a víz alatt nem akaródzik neki a ragadás...
Akkor kell fűteni, ha süt a Nap. Szűrni viszont mindig kell, ha esik, ha fúj.
Nem ismerem a szivattyúdat, de ha a szűrő terheléséhez hozzáadjuk a kétméteres magasságot, és a szolárizé ellenállását, akkor bizony meg kell majd kinlódnia. A szűrőszivattyú nagy vízmennyiséget tud mozgatni, de kis emelési magasságon. A két méter, megspékelve a szolárral, már nem az.
Jobban jársz egy külön fűtéskeringető szivattyúval és egy külön szűrővel. Ez nem jelenti azt, hogy a megadott szűrő sok lenne - túlszűrt víz nincs.
Intextől félnék, inkább a második... a második még új termék lehet( értékelés hiánya), de komolyabbnak tűnik.
Az Intex csövei porlani fognak idővel, szar csöpögős, hollanderes valami, amivel én már megjártam ( meg sokan mások is) anno az esztergályost. Anno, hogy csöcsös legyen a fejszelep ( csövet tudjak rá tenni) vagy 9000 ft-ot otthagytam...
Nekem is téglalap medencém van. Nincs semmi gond a pangó vízzel. Nálam nincs algásodás a sarkokban. Könyököt kell rakni a befúvóra, hogy körbe mozgassa a vizet. Egy hátránya van, hogy nem lehet azt megcsinálni, hogy körbeszaladsz, majd a közepéről kiszívod a koszt.
homokszűrős vízforgatót akarok venni a 8 m3-es csővázas medencémhez (4*2m). A problémám az, hogy vettem szolárszőnyeget is, ami kb 2 magasan van felhelyezve egy faházra.
A kérdésem: melyik homokszűrő bírja felnyomni a vizet a szolárszőnyegig? Vagy ezt mindegyik tudja?
Köszi. Akkor lehet maradok a Bestwaynél. Azt több helyen lehet kapni, talán kicsit olcsóbb is.
A régi medencémet én is így porszívóztam. :)
A homokszűrőn még gondolkodok kicsit, de lehet belevágok. A régi Shott homokszűrője már nekem is több helyen folyik, nem merem már rábízni magam, de a szivattyú része szerintem jó. Ha ennek bármi baja van, legfeljebb átteszem rá a szivattyút. A tartály meg csak bírja.
Bestway-em vol, 3,66 x 0,82-es, mert abban lehet ücsörögni akár 10 embernek is egy sörrel. Én már nem ugrálok, örülök, ha beleülhetek egy kis frissítő vízbe. Ez kb 5 évet bírt ki, a nap megette, barnásra /ragacsossá sütötte a medence fóliát. De ha azt nézem, akkor anno akciósan 24 eft-ért vettem a Tecskóban.
Homokszűrőm Shott 4m3 /órás, egyszer már a szivattyút javíttattam, egy kondenzátor ment ki belőle ( csak búgott nem indult el). Vettem még anno egy uvc-t, az is sokat segít a medence vizének rendben tartásához. Ha a medence csonkmérete 28 mm, akkor nem kell 38mm-es csonkméretű homokszűrő, mivel a keresztmetszet szűkülésével nem lesz jobb / több az átfolyó víz mennyisége).
Porszívóm nem más, mint egy slagdarab, amit a szívócsonkba dugok, így a homokszűrőbe kerül minden kosz. Porszívózás után visszamosatom a homokot. A 3.66-os átmérőre kb 4 m slagdarabot használok ( 25mm-es a slag, a szívócsonk meg 28 mm, ha jól emlékszem, így belemegy). Ennyi, nem kell cifrázni a dolgokat.
Bestway, Intex ugyanaz a csonkméret, állítólag az Intex jobb egy fokkal, de nem vettem észre nagy minőségi különbséget.
A medencét még nem állítottam fel, elég sok a munkám, kellene egy kis geotextil, mezgazd.fólia....még nem értem odáig.
1. Szkimmer mindegy, bár asszem van valami kavar a BW, intex menetek nem passzolnak, tehát intex medencéhez intex szkimmer legyen.
2. Ha később tervezel nagyobb medencét, lehet ez is, de ha nem, akkor elég a kisebb is.
3. Tisztito szett helyett vegyél pár méter csövet, egy fejet, meg egy nyelet és kész. Háló a szkimmer miatt nem fog kelleni.
4. Zuhanyunk nincs, mi egyszerűen belegázolunk a vízbe. :)
5. Én 7 m3 vízhez nem vennék semmilyen szolárt, bár ízlés dolga, de nekem a 11 m3 víz 1 meleg nap után 28 fokos mindenféle hókuszpókusz nélkül, afölött nemcsak a víz, hanem mi is megbuggyanunk benne. Ha esetleg a medence árnyékos helyen van, megéri valamilyen megoldást keresni, de nem.hinném, hogy ez a piramis jót tenne a homokszűrőnek, én külön keringetőre tenném.
2. Vennek egy jo homokszurot 7m3es a medencehez ezt neztem ki nagyobb sosem art csak nem e tulzas? Meg az atw oldalon sem talaltam medence szuro meretezesi segedletet
4. Solar zuhanyt hasznaltok? vagy hogy oldjatok meg a langyos vizes zuhanyzast? esetleg valaki keszitett mar ilyesmit szurke 110es csobol?
5. Ilyen vizmelegito tenyleg jo egy 7m3 es medencehez ahogy irjak? Irtak az egyik ertekelesben hoyg matracost hasznaltak regebben de olyat nem talaltam
Azért a Fi relé mellé mindig írjuk oda, hogy CSAK saját felelősségre! Nekünk is van, 2 is, de nem kell kisérteni a sorsot. A biztos az, ha szépen ki van húzva a konnektorból. Én nem bízom rá az életem egy relére, ha van biztosabb megoldás. Persze ettől még nagyon hasznos és fontos a használata, ezt nem vitatom, csak a nyugodtan fürdés részét nem. De az a pár óra szünet nem olyan sok a szűrésben. Én az időkapcsolót is úgy állítottam, hogy du amikor fürdeni szoktunk alapból sem.indul el, csak egy egy negyed órára, amíg a szkimmer leszedi a cuccot a tetejéről.
(((Ezek a háztartási gépek (főleg az intex, bw, noname szűrők) szvsz nem olyan technikák, mint amit pl profi medencékhez, strandokon is pl használnak. Mondjuk voltam már úgy strandon, hogy elúszott mellettem egy víz alatti lámpatest, a kis kiszakadt kábelével. :) )))
3 hete vettem egy 366//72 bestway csővázas medencét, de mivel tutam jól hogy a gyári szűrője ami 2000 liter/órás az semmit sem ér ezért kerestem én is homokszűrőt. A Maglódi Auchanban vettem meg végül is a homokszűrőt. Többféle méretű volt, volt egy 2000 liter/órás kb egy 20-asért, de ennek teljesítményét keveseltem. Egy 3785 liter/órás homokszűrőt vettem 39.990 Ft, ez volt a középső méret, ettől volt egy nagyobb de az már túl sok volt a maga 7000 liter/óra teljesítményével. Szóval a közepest vettem meg, és vettem hozzá ott helyben egy medence porszívót, szkimert , fölöző hálót, kombinált tablettát, homokot. A szürő teljesítménye ehhez a medencéhez kiváló, durván 2 óra alatt átforgatja a vizet. Olyan erővel nyomja vissza a vizet a medencébe, hogy a visszafolyó rózsán keresztül a medence közepéig bespriccel sugárban. A skimert tökéletesen teszi a dolgát ezzel a homokszűrő teljesítménnyel, mivel elég nagy területről berántja a vizet maga körül, így elég hatékony is. A kisebb teljesítményű homokszűrővel nem lenne ennyire hatékony.
A medencét csapvizzel töltöttem fel, fél darab kombi tablettát raktam a szkimerbe ami kb 1-1.5 hétre volt elég. A medence vize tökéletesen tiszta, nincs semmi opálossága a víznek, és csak pár szemcse volt a medence alján amit ma kb 10 perc alatt kiporszívóztam. Ilyen tiszta még soha sem volt a medencém vize, mint ezzel a homokszűrővel. Nagyon elégedett vagyok vele és bánom, hogy nem előbb vettem homokszűrőt. Ez a homokszűrőt napi 2 órát járatom csak. Ajánlom, hogy a homokszűrő mellé vásároljál egy konnektorba dugható FI életédelmi relét is mert akkor fürdés közben is mehet a szűrés.
A régi tönkrement intex medencémnél mindig csak a szar gyári papírszűrős vízforgatót használtam, próbálkoztam a csodazsákkal is, egy vagyont költöttem el vegyszerekre, mégis állandóan bajok voltak a víz tisztaságával átláthatóságával.
Mivel télen nem szeretném kerülgetni, így valószínűleg a csővázas mellett döntök + ha intexet veszek, akkor néhány dolog felhasználható a régiből is (A Bestway - Intex között van még minőségbeli különbség? Látszólag egyformák, de tudom, hogy az elmúlt években az Intexet javasoltátok többen. Valóban jobban bírja? Kompatibilisek az alkatrészek egymással?)
A tiéd mekkora? Milyen homokszűrőt használsz? Porszívód van hozzá?
Bocs a sok kérdésért, de nem szeretnék ennyi pénzért olyat venni, amit később megbánok. :)
Tavaly kezdtem komolyabban a medencézést egy 3,66-os, csővázas Intex-el.
Most elővettem, feltöltöttem, utánaolvasva, emlékeimet felfrissítve sokkoltam, algaölőztem, és most várom, hogy 25 fok fölé bekússzon, hogy végre csobbanhassunk.
pH, klór, minden frankó, könyök is fenn van, fordul a víz.
Egyre komolyabban gondolkodom egy homokszűrős forgatón. Tudtok esetleg valami helyet, ahol érdemes beszerezni? Illetve melyik típust ajánljátok? A medence szépen gondosan el volt rakva, remélem van még benne 3-4 év, ha utána dobós, akkor valami nagyobb lesz a terv, szerintem azt is ki fogja majd szolgálni, ilyesmit szeretnék választani.
Azt is mérlegeld, hogy télire el szeretnéd pakolni vagy sem. Az első kettőt nem szabad szétszedni ( a fólia miatt), a harmadikat igen.
Az első kettőnél szerintem ( ha jól emlékszem), mintha ki lenne a paláston könnyítve az anyag, amit ki kell vágni, vagy ki kell törni, és oda kell majd bekötni a dolgokat. Nem kell flex és egyéb durva dolog. De azért mást is hallgass meg ez ügyben, vagy kérdezd meg az eladót. De a fóliát majd szikével vagy pvc vágóval neked kell majd kivágni. De ez külön művelet, vizet kell engedni a medencébe stb....hogy szépen ki tudd vágni. Erről majd később....
Nekem csővázasom van, ősszel leengedem, kiszárad és már megy is a garázsba. Ha nem zavar az udvaron és az eső, hó és a széllel szeretsz küzdeni, akkor....
A homokszűrőnél a második, 250W nem tud 7000 litert nyomni :)
Szerintem le kell javítani flexibilis csemperagasztóval, és pvc-t kell rárakni. De ez is csak ideiglenes megoldás.
Gondolom, ha kézzel kopogtatod ezt a felületet, akkor üregesen koppan vissza. Annak sincs sok hátra... Amennyiben nem koppan, hanem elnyeli a hangot, akkor van esély rá, hogy 1-2 évig még jó.
Janaboy nevű srác vitt el csővázas medencét ponyváshoz, ott csináltatott /süttetett rá egy másik befúvót / lyukat. Az volt a baja, hogy nem keringet a víz a medencében, ezért a befúvóval szemben algásodott. 5.5 m-es medencéje van / volt.
A 7m3/h-s az túl olcsó, hogy igaz legyen. Ha megnézed a hasonló szűrőket, ott 6-7m3/h -hoz 400-450Wos motor van. Tehát 250Wos motorral 7m3/h -nál lehet gyanakodni, hogy valamelyik szám nem igaz.
Melyiket ajánlanátok? Az első kettőtől azért félek, mert nem ismerem, hogy hogyan kell bekötni a szivattyút a szkimmerbe. Erre tudok porszívót csatlakoztatni? Az nem derül ki a leírásból, hogy belógatós a szkimmer vagy át van vágva az acélpalást? (vagy a belógatóst is úgy kötöm be, hogy van a medin 2 lyuk) Bocs a hülye kérdésekért, de ezeknél a medencéknél nem látszik a képen a bekötése.
Korábban felfújható peremes medink volt, annak a bekötését ismerem.
A flakonon levő felirat feltételezhetően pontosabb. Kérdés, hogy van-e jelentősége ennek a mennyiségnek. Alkalomadtán ellenőrizd, hogy van-e különbség. Ha nincs, használd a kisebb adagot, úgy olcsóbb hosszú távon.
Alapozási problémám van. :( A kerti medencém egy betonozott részen szokott állni. A beton elég ramaty állapotú volt, porzott, meg leváltak róla pici szilánkok stb. (Lehet, az is a probléma, hogy nem erre volt szánva a beton, hanem egy melléképület volt rajta korábban, amit elbontottunk.) Ezért tavaly egy szaki rávitt egy vékony felső réteget, nem is tudom miből, és lefestette. Ez nagyon szép volt egy idényre, de nem vált be, a felső réteg télen berepedezett, és helyenként elkezdett leválni.
Mit csinálnátok a helyemben? A teljes alapbetont felbontani és újracsinálni elég nagy költség és nyűg lenne. Van esetleg olyan megoldás, hogy valami rugalmasabb felső réteget vigyünk fel? Gondolkodtam olyasmi gumiburkolaton, ami a játszótereken szokott lenni. De az granulátumból van, és attól tartok, megállhatnak benne apró kavicsok, szilánkok, amik pont kiszúrnák a medencét? (Persze végül is csinálhatnám azt, hgoy minden idény elején kölcsönzök egy ipari porszívót, csak ez is feladat, nyűg. Azt sem tudom, hogy az ilyen bevonat mennyire szereti, ha hónapokon át nyomja a több tonna víz.
Esetleg van bármi értelme megpróbálni átvészelni ezt az idényt javítás nélkül? Például a "lyukat" kitölthetném homokkal, és ahol úgy látom, hogy fel akar jönni a felső réteg, leragasztgatom? Egyébként én nem is tudom, mi volt a gond pontosan: alászivárgott a víz esetleg, vagy hőtágulás, vagy maga az alapbeton süllyed, és ezért töredezik a felső réteg?
Köszi! 56%-os a granulátomom, és 20grammos a multi tablettám.
Olvasgatom a honlapot is, de próbálok inkább többet kérdezni, mint utólag bánkódni.
A ph valahol 7.2 és 7.6 között van a kis tablettás teszter szerint. Van egy növényes akváriumom, ezért van itthon csepegtetős tesztem is, majd rámérek mindkettővel, hátha mást mutatnak és akkor kelleni fog egy harmadik teszt is. :-)
Nem érzem klórszagúnak a vizet - ez volt az ok, amiért elkezdtem mérni, olvasni és kérdezni.
Nagy baj még nem lehet, mert - egyenlőre nem látom nyomát algának. Bár annyira azért nem jó a szemem, hogy a baktériumokat is kiszúrjam. :-)
Mivel még nem csináltam, kérdeztem, mennyi idő, amíg a sokkolás után bele lehet mászni a vízbe. De a leírtak alapján tényleg várok a sokkolással vasárnap estig.
1000 liter vízhez 3-5 gramm, de a dobozon nézd meg, hogy hány %-os a klórtartalom. Kb 86 % körül szokott lenni, de ha 4-5 grammal locsolod be feloldva, akkor nagyot nem hibázol. Ez a klór ( sokkoló) hamar kinyír minden bacit a (vízben ami kb 2 hét alatt felszaporodott), hamar bomlik, hamar fertőtlenít, kb 2-3 nap alatt lemegy 1 mg/ liter ( normál) szintre. Magas klórtartalomnál nem mennék bele a vízbe, mert száríthatja a bőrt, csípheti a szemet. Az nem olyan f.sza dolog.
Azért írtam ( lehet nem neked), hogy lehetőleg ne pénteken sokkoljuk a vizet, hanem vasárnap este, mikor a család nem nagyon használja / nincs otthon a medencét.
A ph mennyi a víznek? Jó a tesztered? Van klórszaga a víznek ( erős)?
A tabletta, gondolom kombi, azaz klór, pelyhesítő, és algaölő. Van 20 grammos és 200 grammos is, nem tudom melyiket használod. Esetleg több darabot tegyél az adagolóba, vagy ha nagy tablettát használsz, el is törheted.... hátha nagyobb dózisú klór fog kioldódni a nagyobb felület miatt.
Ne 1 hét múlva mérj, mert kb 3-4 nap alatt elkezd nyálkásodni a medence fala, azaz elindul az algaképződés. Több tablettával próbáld meg, reggel beleteszed az adagolóba, és járó szűrőnél ( azért hogy elkeveredjen) kb 12.00-14.00 óra körül mérjél egyet.
Majd beszélünk a TA értékről is egyszer, ha elmászik a ph -ja a víznek.
Kétféle klórt használunk. A gyorsklór = sokkolás rövid ideig, a normál (1mg) szint három-ötszöröse. Feltöltéskor, illetve "baleset" megtörténte után alkalmazzuk. jól el kell keverni. Magától, illetve napfénytől távozik. Minél tovább hagyjuk, annál hatásosabb. Az alap klórszintet adja a tabletta, ez megelőzés jellegű.
Rendben, akkor adok majd neki (mondjuk 10grammot a 2, 3 m3-hez).
Mennyi ideig kell sokkolni? Vagy csak beöntöm a megfelelő mennyiségű, feloldott granulátumot , és már fordíthatom is a felszín felé a papírszűrő pipáját, hogy minél gyorsabban kihajtsam a vízből a klórt? Úgy is kell kb. fél nap (egy éjszaka), mire újra bele lehet menni a vízbe?
Mit tegyek, hogy később a klórszint megfelelő mennyiségű legyen? Sokkolás és szellőztetés után tegyek két tablettát az úszóba és így mérjek egy hét múlva? (Egy tabi max nyílásokkal 0.3-ara volt képes.)
Már most kevés a 0,3, kb 1 mg / liternek kellene lennie. Ha a vized 30C' környékén lesz, akkor még lehet az 1-es érték is kevés lesz ( a párolgás miatt, és az algaképződés miatt). Ha hétfőn dolgoztok, akkor vasárnap este mindenképpen sokkold le a vizet, 1000 literenként 3-5 grammal.
Vegul femvazas negyszogletes fele hajlunk eloszor gondoltuk eleg lesz 300x200 de youtube videokat latva nagy atomorules benne ezert 4.5x2.2 lenne egyik 76 eur masik 160 meretvaltozas nem aranyos az arvaltozassal.
2,3 m3-es bestway medencét állítottunk fel kis papírszűrős csodával. Nem sokkoltam feltöltés után, multi tabletta úszkál az adagolóban. Az adagolót maxra nyitottam, most (tablettás mérővel) a ph valahol 7.2 és 7.6 között, a klór 0.3.
Most nincs éppen pancsoló idő, de ha 28 fok fölé melegszik a víz, nem kellene emelnem a klór szinten? Tegyek egyszerre két tablettát az adagolóba?
Hát én úgy szoktam, hogy bedugom az egyik oldalon a medence falán a csövet, megnyitom a légtelenítőt. Majd utána nyitom meg a másik lyukat is. Illetve miután beindítottam, megrázogatom, megmozgatom a szűrőt is, és a csöveket is.
Költözés után átmenetileg vettünk egy Bestway Fast Set 3x0,75m-es medencét a 16 hónapos gyerkőc örömére illetve a sajátunkra is. :) Felállítás, beüzemelés megtörtént, de a szűrőjével nem boldogulok, mindig marad a csövekben levegő...
Egyszerűen a légtelenítővel hiába próbálkozom, nem jön ki a csőből a levegő, kifújni meg nem bírja, olyan kicsi a teljesítménye.
Tapasztalatból van valakinek ötlete, hogy mit lehet vele kezdeni, hogy rendesen lehessen légteleníteni? Mondjuk elé vicc ez a szűrő egy ekkora medencéhez...
Az a baj, hogy a régi fémpalástos medence utólag vásárolt, normális teljesítményű akasztós szűrőjét kellene beletenni valahogy, de eddig nincs ötleten, hogy hogyan lehetne beleaplikálni.
Húúú, ez tök jó oldal épp most rendeltem takarófóliát a Bestway 305*76 kerek fémvázas medencémhez (2017-es erősebb kivitel) 2990Ft-ért. Ennyiért eddig jóformán még csak nem is köszöntek :D, viccen kívül eddig 5-6 ezer környékén találtam csak!
Közvetlenül a fűre semmiképpen. Homokágy a minimum. Vakond ellen akkor nem érdemes védekezni, ha pár kilométeres körzetben senki nem látott ilyen jószágot. Minden más esetben olcsóbb megoldás legalább a vakondháló.
Én is benne hagytam anno vagy 80 centi vizet. Van is felvételem, hogy a gyerek mászkál a kb. 30-40 centis jegen (oldalról kitapintható volt). A kifolyókat legdugaszoltam, oszt jó volt. A tippet egy óriás Intex medencés kozmetikus adta, akinek évek óta kint volt.
Az alsó kifolyócsonkig van csak leengedve hogy az ne fagyjon el . Igaz volt olyan hogy azt is ellepte , ledugóztam + körbetekertem ronggyal belülről -nem volt gond , csapok kinyitva , szűrő meg minden mellte hagyva csak a víz leengedve. Fagytest sem kell mert kerek a medence , jópárszor csontra befagyott , megjegyzem az első két évet leszámítva fóliasátor van felette.
Azokhoz lenne egy kérdésem akik használják a "csodaszákot". Vettem 4 m2 anyagot mert ki tudja mikor jutok el tatáról megint arra, meg a családban is van plusz 1-2 medence. Szóval a kérdésem az lenne, hogy mekkora zsákot varrassak belőle? Gondolom mindenki a 2 hosszú oldalt és egy rövid oldalt varratot le, vagy a tépőzáras megoldás a jobb?? Segíthetnétek abban is, hogy hogyan, mivel tudom rögzíteni a befolyóra?
Nekem a csővázas már 6 telet kibírt szétszedés nélkül . Mondjuk a végét járja , a múlt nyáron végigrepedt az oldala - megfoltoztam , rozsdásodnak a lábak alul , szétszakadt a kívül körbefutó kötél középtájon , és a vízszint feletti részen helyenként ronda sárgásan koszos a nekidőléstől - ezt próbáltam már pucolni mindennel már hígítókkal is ami leszedte a mintát de az elszineződést nem.
Kicsit félek hogy jön a cunami és a 25m3 lehet odébbrakja a lentebb lévő faházat. Így belegondolva lehet valami kötéllel körbekötöm bár szerintem az csak a lábak miatt van ott.
Ez fémvázas medence, azt jó lenne tudni, milyen vastag a belső fóliája, + ezt az Intex homokszűrőt nem ismerem, de a csövei nem túl biztatóak ( volt hasonló csövekkel gond).
új vagyok a medencézésben idén kezdem . :) Visszaolvasva a fórumot 3x2m-es szögletes fémvázasra esett a választásom. Tanácsokat szeretnék kérni tőletek.
Hol lehet pont ekkora bubis fóliát venni ? Azt írtátok az a legjobb, hogy ne hüljön a medi vize.....
Mivel nem akarok házilag barkácsolni milyen napkollektoros fűtési módot javasoltok? Fedett terasz alatt lenne a medi, így nap nem érné ezért kellene a fűtés...........
Homokszűrősöm van, jó bele a praktikeres térkőhomok?
Sziasztok! En 2006 óta a harmadik medencét koptatom, volt papírszűrős merevfalú 3,6x0,9 ami viszonylag sokáig bírta, aztán 7 év után a fém palást elkorrodált és szétszakadt. Tisztántartása küzdős volt, oldalára szerelt szkimmeres verzió. Ezt sosem szedtem szét télire. Aztán egy felfújható peremes jött, ezt két év alatt ette szét a nap. Tisztántartása a kis hozzáadott szűrővel nem volt sikeres, hamar vettem hozzá egy homokost ami elvileg 30 m3-es nagyságig jó. Az idén egy fémvázasra esett a választás, 4,88x1,2, a hozzá mellékelt papírszűrőt ki sem bontottam, egyből a homokosra kötöttem. Eddig ez adja a legjobb medenceélményt márcsak méretéből fakadóan is, mondjuk a három közül ez volt a legdrágább, vize kristálytiszta, kíváncsi leszek ez hány évig bírja. Jó hogy kis vízszint hibát jól bír, a peremre rá lehet támaszkodni /ésszel :-)/, rendkívül stabil, de télire szét kell ugye szedni. Következőnek a hasonló méretű WPC "dézsamedence" a kiszemelt, ha összejön, mert jelenleg sajna horror drága számomra.
Lévén Tőled is sok-sok hasznos infót kaptam pár éve (és ezeket a jelek szerint elég jól alkalmaztam), így engedd meg, hogy én is boldog születésnapot kívánjak. És persze maradjunk a tegezésnél, hiszen én már a 40-be karcolok 1 hónap múlva bele... :D
Nyárimadó ! Isten éltessen sokáig ! minket (egy évjárat vagyunk !))
Csodaszép dolog a "tiszta" víz ..
Nekem csak fúrt kútvízem van . Tisztogattam , tiszta . Dicsekedtem is vele. Kaptam egy csodazsákot ( mit mondjak 2 óra alatt átértékeltem a tisztaság fogalmát )
Nem tudom ,ha beszereznék egy homokszűrőst ....
Medencem nincs , kilátás is borús . Gumifalú szart megfogadtam ,nem veszek .arra nincs időm és türelmem se . Inkább egy "páraszóró" abból van bőven )))
Látom, többször visszatérő probléma az, hogy ÉV-relés meg kismegszakító és izé.
Nyilván, ha a ház első "szerelvénye" ez lesz a mérőóra után, akkor ha a medencében baj lenne és leold, akkor bizony a hűtőben figyelő fél disznó is nagy bajba kerül. Érdemes tehát úgy megoldani, hogy ez ne következzen be, vagyis külön áramkörre tenni a medence keringetőjét. A legkisebb szóba jöhető és általánosságban alkalmazott érték a 30 mA-s, tehát 30 mA szivárgó áramra leold. Ha kettőt rakunk egy más után, semmivel nem lesz jobb, a lelkünknek esetleg, de valós veszély, hogy mind a kettő leold, ezért kár a házban, az elosztó táblában felszerelt után rakni még egyet, ha csak nem valami extra gyors valami. A tuti megoldás az lenne, hogy minden elmenő áramkörre külön rakni, de ezt nem vállalja be senki - én még nem láttam ilyent - régebbi házaknál nem is lehet, ha csak nem kicserélik az elosztót nagyobbra, mert hány arámakor, akkor ezután háromszor annyi hely kellene. Köztes megoldás, amikor a kismegszakító ÉS a ÉV-relé egyben van.
Tehát a megoldás az, hogy külön áramkör a medihez és azt levédeni egy külön ÉV-relével. Ez lehet egy fix telepítésű kültéri doboz, benne kismegszakító és dugalj, ezek már lehetnek kombók, vagy külön-külön. Én ezt az utat járom. Vagy lehet olyan is, ami mobil dugalj, a hosszabító végébe kell dugni, abba meg a keringető dugóját.
A másik, ha valaki nyugodtan akar aludni, az ördög sohasem alszik, érdemes az ÉV-relét rendszeresen megméretni. Kimegy a villamos szakember, viszi a kis műszerét amivel kis szivárgó áramot tud imitálni és nézi, hol kapcsol le az ÉV-relé. Ezért kiszállással elkér 1-2-3 ezer forintot, aki sokallja, az nem fogja megrendelni és kész.
Sőt, a műszer amúgy csudákat is tud mérni, pl. zárlat esetén hány (tized-) másodperc múlva kapcsol le, mennyi a zárlat után a feszültségemelkedés mértéke, amikor ezt utoljára nézettem, asszem 2V körül volt, de ezt már tényleg csak az érdekesség miatt jegyzem meg.
Nekem a puhafalúhoz adott szűrő (4m3-es medence) jó volt 5 éven át. Prímán szűrt az én igényeimhez képest. Több dícséretet kaptam a medence vizére. Pedig vegyszernek csak klórt használtam, és papíros mérőkét (azzal is csak a klórt mértem). Vileda, csodazsák nem volt fasorban sem.
Igaz, takargattam rendesen, és nem volt olyan hűde nagy terhelése.
A puhafalú olcsó, de sok a meghibásodási tényezője. A puhafalú felfújható pereme leenged, kilyukadhat, nehezebb takarítani, nekem hiába volt vízszintes talajon, meg volt dőlve stb... soha többé nem veszek olyat.
A csővázas / merevfalú akkor is áll, ha nincs benne víz, könnyebb vele dolgozni, strapabíróbb, kicsit drágább.
Ha kicsi 3,05 m-es, akkor talán elég az a szűrő hozzá, de sokat kell járatni. Majd teszel rá te is viledát, és akkor precízebben szűr.
Nekem 3cm-es xps/eps (amelyik keményebb) van alatta. Semmi egyéb, közvetlenül a döngölt földön.
A csővázas sokkal jobb, mint a felfújós peremes. A talaj lejtésre sem annyira érzékeny, stabilabb, nap sem eszi meg olyan hamar. Nagyobb is ugyanakkora átmérőnél.
Ha a medence fi reléje hamarabb old ki, akkor a házban lévő fagyasztó és a benne lévő dolgok megússzák. Nekem volt mikor levert és nem voltunk otthon....érdemes elgondolkodni rajta. Hogy miért verte le??? Nem tudom....
Bocs a sok kerdesert de szorit az ido kitort a kankula varja a csalad a medence dontest :) tehat osszefoglalva amaradek kerdes
1. Talaltam utalast vakondra. Nalunk vakodparadicsom van tobb ezer kilometer jarat stb. Erdeme vakondhalot alarakni vagy eleg egy eros pvc foli pl kaptam egy regi nagymedence folia darabot az is jo?
Én is viszonylag új házban lakom, nekem is van (természetesen) FI-relé de én raktam egyet a medencéhez is. Lehet túlvédelem, de úgy tudom "túlszűrt medence nincs" én meg úgy gondoltam, hogy túlvédett medence sincs... :)
Szerintem ez jó lesz. A vízmélysége lesz vagy 50-55cm, és ezeknél az átmérő is csalóka, mivel nem függőleges a fal. Kezdésnek jó lesz (bár hozzáteszem, nekem a Bestway 2 szezon után kipurcant, az Intex bírta 5 évig (!)
Felnőtteknek max ücsörgésre jó, sokat ne várj tőle, gyerekek élvezni fogják.
Nálunk három gyerek prímán elvolt egy 3 méteresben, de bulin volt benne 6-7 kölök is...
Egyszeru gyors megoldasken egy lagy falu medencet neztunk ki. Van ezeknek ahozzaadott szuromotorknak valami valos haszna vagy csak disz az oldalan?
Es mivel meg nem volt ilyenunk mire keszuljunk fel ami macera ? Esetleg rabeszeltek hasonlo nagysagban a merevfalura? En nem latok eloneny kes kisgyerek van neha mi is beleulunk
Napos reszre rakjuk vagy fa kozelebe ahol delutantol arnyek van? Tervezunk egy takarot venni ra.
Tegnap írtad a szűrő üzemeltetési idejét...nos azt úgy számold, hogy egy nap alatt a medence vizének mennyisége minimum kétszer átmenjen a szűrőn.
Pl: 10.000 literes medence, 2000 liter / órás szűrő ----> 10.000 / 2000 = 5 óra, de mivel minimum kétszer forgatjuk át a vizet, ezért napi 10 óra az üzemeltetési / forgatási idő.
Ezért érdemes venni egy 6-800 ft-os mechanikus időkapcsolót, és beállítani 2-3 alkalommal. És ekkor lehet menni rokonozni, dolgozni, a szűrő ki - és bekapcsol magától.
Vagyis az úszóadagoló menjen vissza a medencébe, ha 3-4 nyílás van rajta, akkor kettőt tegyél szabaddá egyenlőre.
Majd akkor kell jobban nyitni rajta, ha a vized 30C' vagy feletti lesz.
Kb 2 hét múlva megint sokkolni kell a vizet, úgy a legkönnyebb, ha minden 1000 liter vízhez 3-5 gramm sokkolóport adagolsz. Ennek mennyisége a medence vizének állapotától leterheltségétől függ ( mennyire volt használva, hány ember, medence vize tiszta-e vagy opálos stb... ránézésre). A sokkolást érdemes hét közepe felé este csinálni, hogy a gyerekek hétvégén birtokba tudják venni, ugyanis idő kell, hogy a gyorsklór ( gyors lebomlású, a tabletta pedig lassú oldódású) kipárologjon 1 szintre.
Ne tegyél bele most semmit, ha tényleg rossz a teszt / falsot mutat.
A medence alján a klórtól és a pelyhesítőtől kivált moszatok / kosz / vas csomósodtak össze. Azt ki kellene porszívózni. Vagy egy slagdarabbal ki a fűre, vagy a szívócsonkra téve be a papírszűrőbe. Vileda legyen bent a betéten, különben képes visszakerülni a medencébe ( annyira apró).
Nekem egy folyékony valami volt meg asszem por alapú aktívátor. A port vödörben kellett feloldani, hozzáadni a folyékony valamit, és azt a medencén körbejárva beönteni. Volt tesztje is, de csak egyfajta, és az is 5-6000 ft-ba került. Naponta- kétnaponta mértem és korrigáltam vegyszerrel, azaz nem sok időm volt élvezni a medencét, mert mindig azt b..sztattam.
A lejtés (kicsi) nem probléma, sőt megkönnyíti a medence kiürítését.
Aki betonozik: a minimális vastagság 6 cm, ha jól tudom a kőművesektől.
Ahol nincs vakond (nálam sincs), ott a homok is jó. A medence vizének nyomása jól betömöríti, nem lesz tükörsima ugyan, de a járkálás alig számít. Nálam simára igazított talajon 10 cm homok van. Arra ment ipari linóleum.
Sziasztok!Nagyon szépen köszönöm a sok segítséget! Nem fogjátok elhinni, de kitisztult a vizem. Tegnap kivettem belőle a kombi tablettát és felraktam a viledát a szűrőre. Ma reggelre az a látvány fogadott, hogy a víz kristály tiszta, vileda a szűrőn sötétbarna, medence alja pedig tele van lerakódással. Valószínű még mindig magas volt a klór. Ez a papir teszter tényleg nem ér semmit. Most viszont azt mutatja, hogy alacsony a ph (6,8-7 között). Említettétek a szódabikarbónát erre a célra. Mennyit kell adagolni 1m3-be, hogy megemelje a szintet 0,1-el?
Hmmm....a bómaxban volt a termék, onnan vettem, Pool master volt a neve. A fejlécben a honlapon ott van leírva, hogy mit hogyan kellett csinálni....nekem nem jött be.
Arra figyelj ettől független, hogy neked is le kell sokkolni a vizet klórral 1-2 hetente.
Az, hogy heti adag van nálad előírva, ez nekem olyan, mintha az lenne a használati utasítás, hogy jó erősen vegyszerezd be a vizet, és egy hétig kitartson. Majd a flakon hátoldalán nézd meg az összetevőket, és látni fogod, hogy tele van minden vacakkal. Én ezután tértem át klórra. A klórtablettában az összetevő klór, pelyhesítő, és algaölő....az hogy kicsit szagos a víz, nem zavar, főleg uvc mellett, mert nem is sok klór van a vízben, illetve a klór melléktermékét ( azt a büdös szagot) az uvc lebontja ( asszem így a legjobb a megfogalmazás).
A klór érték legyen jó, kb 1 körüli ( 1 mg/liter), az algaölő nem veszélyes.
Egyszerűen lehet, hogy nálatok ilyen a csapvíz ( vasas). Wc, fürdőkád nem szokott elszíneződni? Tesztelheted a csapvizeteket, ha egy vödör csapvízbe klórt teszel....várj egy fél órát és ha elszíneződik, akkor a víz a ludas.
A klór változásával vagy a víz hőmérséklet emelkedésével a klórszint is változhat. Ha a TA nem jó, akkor változni is fog. De erről majd később.
Belemehetsz , de én a helyedben lenegedném a ..csába (főleg ha gyerek van) és új víz ami tiszta (kb 5000 ft) és hideg sajnos. És átgondolnám hogy mit öntök bele legközelebb.
Nálam csak aktív oxigénes van, soha nem is volt klór.
Nem volt még gond vele, akkor kezdett egy kicsit csúszni a medence, mikor kihagytam egy heti adagot. Nem is kell nézni semmit nála, megvan a heti adagolása, nem tudom, te mit használhattál és mit ellenőriztél.