A damil miatt nem kell aggódnod. Ugyan nem írtad, milyen módszerrel műtöttek, de feltételezem, a hagyományos szabás-varrással. :)) Ebben az esetben nem csak a bőrödet varrták össze, hanem odabent is, a sérvkaput. Miután ott is összenőnek a szövetek, a varrat kilőködik, ez távozott most belőled. Az edzést szerintem úgyis érzed, hogy szabad-e már... én ha jól emlékszem, két hónappal a műtét után még nem nagyon ugráltam, szerintem még várj egy hónapot. Utána úgyis fájni fog, meg húzódni, ha nagyon fáj, akkor vegyél vissza a hajtásból. Elvileg, ha óvatos vagy, nem csak hogy nem lehet baja, de szerintem még használ is, hiszen megerősödik a hasfalad. Én konditerembe járok, thai boxolok, egyik sem kifejezetten kímélő sport és semmi bajom nincsen, szerencsére. Ellenben ez a gennyedzés-vérzés... ilyennel nem találkoztam. Lehet, hogy ezt viszont megmutathatnád valakinek.
Engem április 19-én műtöttek baloldali lágyéksérvvel, azóta szerencsére szép fokozatosan gyógyulok, szépül a varrat (egy része) stb.
Lenne azonban pár kérdésem:
- Az eltelt két hónap alatt nem igazán mozogtam, enni viszont kell, rám is jött pár kiló. Óvatosan, "fájdalommentesen" érdemes-e próbálkozni elliptikus trénerrel , hogy megszabaduljak attól a 4-5 kilótól? Vagy inkább diétázzak még pár hónapig?
-A varrat szép, bár a felső részén (kb 1 cm) néha váladékozik, fehér genny, kicsit vérzik is, mint egy pattanás. Nem fáj, de kicsit fel volt duzzadva. Egyik nap egy 4 centis damildarab jött ki belőle, azóta lejjebb lappadt a duzzanat, egész szép, ritkábban ugyan, de továbbra is olyan és úgy viselkedik mint egy nagyobb pattanás.
Folyamatosan kenem betadinnal. Lehet, hogy maradt benne valami műtét után, mint ahogy a damilt is kiszedtem és emiatt gyullad be?
-Mikortól lehet strandra / tengerbe menni a műtét után? Figyelembe véve a fent leírtakat.
Ja igen, így már ismerős. Úgy volt, hogy nekem is ezzel a módszerrel csinálják, de végül menet közben a sebész úgy döntött, elég lesz ide a hagyományos varrat is. Gondom azóta sincs vele (több, mint két éve), bár ha tüsszentek, még mindig kicsit össze kell görnyednem, hogy ne fájjon.
Na jó, én egyelőre befejeztem a fórumozást. Majd ha normálisan lehet használni, a fórumozók véleményét meghallgatva áll a dologhoz az üzemeltető, akkor folytatom. Ha nem, akkor most elköszönök mindenkitől.
Inkább úgy mondanám, hogy a Lichtenstein attól Lichtenstein, hogy a sérvkaput szintetikus háló beültetésével zárjuk, és azt körbe kiszegjük, valóban feszülésmentesen. Tehát nincs külön varrat, meg külön háló.
A Lichtenstein módszer azt takarja, hogy feszülésmentes varrattal zárják le a sérvkaput, így kisebb a kiújulás veszélye. Ezt még megtoldják azzal, hogy egy speciális hálót ültetnek be, így az a hasfalat is erősíti.
Örülök, hogy sikeresen túlvagy rajta. Én a remegést nem tapasztaltam. Igaz, mindkét alkalommal altatásban csinálták. Lehet, hogy nálad az idegrendszer megbolygatása miatt volt a remegés. MOndjuk, eddig erről nem is hallottam, hogy ilyen is van.
Szasztok! Sikeresen túljutottam a műtéten.Március 2-án műtöttek.Kétoldali lágyéksérvem volt.Jobboldalon tyúktojásnyi nagyságú.Ezt műtötték.Gerincérzéstelenítéssel,Lichtenstein módszerrel.Az egyetlen nagyobb kellemetlenség a műtét utáni remegés volt.Szerencsére csak rövid ideig tartott. Majd én is megtapasztaltam,amiről már többen is írtak itt.Mámint a köhögés,tüsszentés,nevetés hatását.Jeleleg már itthon gyógyulgatok.Aztán majd valamikor jöhet a másik is. Szóval a műtét ne kellemes de kibírható. Csak tűszúrásnyí fájdalom érehető.
Így utólag visszagondolva is megérte az ügy? Az biztos, neked azon a munkehelyen véged. Ha nem is rúgnak ki, majd gondoskodnak róla, hogy önként menj el. Így nem jár végkielégítés sem. Akkor fázol rá, ha a kártérítést sem ítélik meg. Akkor nem kapsz semmit és még munkanélkküli is leszel. Hacsak nincs tarsolyodban egy új munkalehetőség, ahol egyből munkába állhatsz. Minden esetre, kíváncsi vagyok az ügy fejleményeire.
Megtörtént a kártérítési igény beadása! Válaszképpen első körben beigérték levélben a kirúgást és lemásolták a számítógépem levelezését, letiltottak az internethasználatról és a belső levelezés használatáról. Most ébredeznek, mert nem mernek egyoldalúan felmondani, ezért mindenféle hamis papírokkal jönnek aláíratni, persze nem írok alá semmit.
A cég most már teljesen gusztustalanul viselkedik, pedig jó néhány milliót kerestem nekik néhány hónap alatt...
Az ügyvédem azt mondja, hogy most már nagyon nagy szarban van a cég és keresi a fogást rajtam, hátha vissza tud vágni nekem.
Na mindegy, nagyot csalódtam ebben a cégben.
Remélem hamar itél majd a bíróság és megszünteti a munkaviszonyomat.
Noshát, így már értehető a képlet. Hasonló mint amit példának hoztam. Talán tehetsz egy próbát kicsikarni tőlük valamennyi pénzt. Ettől függetlenül még nem hallottam róla hogy sérv miatt kértek volna kártérítést a munkáltatótól. Persze ettől lehet ilyen dolog, meg az is igaz, mindenben kell lenni elsőnek. :) Hátha éppen te teremtesz precedens értékű ügyet.
Ha máskor nem, a műtétnél az orvos észrzevette volna, ha nem csak lágyéksérved van. A combsérv ugyanis gyakorlatilag ugyanaz, mint a lágyék, csak éppen máshol reped szét az izom így a comb bőre alá húzódnak a zsigerek, de ugyanúgy a sérvkapun át. Asszem. :)
Cég telephely átköltöztetése.Munkahely spórol, alkalmazottaival költöztet.Négyünkre (nem rakodómunkások, hanem mérnökök!) osztanak 1 rack szekrény lecipelését az emeletről a földszintre. Egyik elengedi, másik 3 emeli. 1 hét múlva igazolt sérv az orvosnál. A többit leírtam.Vélemény?
Arról nem is beszélve, hogy ma voltam a körzetimnél, és azt mondja, hogy többféle sérvem is lehetett (lágyék, comb, alhasi).De csak a lágyéksérvet műtötték.Lehet, hogy azért fáj még mindig...
Én is ezért tartom furcsának az esetet. A sérv és a baleset valahogy nem vág össze, mégha a munkáltató el is ismerte. A sérv csak úgy nem keletkezik, bár én sem tudom itől jött ki, ráadásul mindkét oldalon.
Extrém példaként a következőképpen tudnám elképzelni az esetet: Munkahelyén ráborul az emberre egy hatalmas polc és alászorul a dolgozó. Hogy kiszabadítsa magát alóla, annyira erőlködik, hogy sérvet kap. Így talán el tudnám képzelni a kártérítést. DE csak akkor, ha a polc nem a dolgozó hibájából dőlt rá. (pl rosszul rögzítették, vagy földrengés miatt borult fel a polc)
Most pontosan nem tudom, de azt hiszem meg van határozva, hogy egy dolgozó egyedül maximum mekkora súlyt emelhet. Ha ezt túllépi a dolgozó és sérvet kap vagy egyéb károsodás éri, véleményem szerint már a munkahelyi baleset fogalma is eléggé aggályos, a kártétítés meg kiváltképp.
Landsmann Azt nem tudom, hogy a munkahelyről hazafelé történt baleset esetében lehet-e kártérítést követelni, az viszont rémlik, hogy munkahelyre igyekvés és talán az onnan hazafelé menetel közben bekövetkezett baleset is munkahelyi balesetnek számít. Bár azt mindezek ellenére sem értem, hogy a srév hogyan lehet munkahelyi baleset... nehezet emelt a kolléga és ezért lett sérve?
No, ha így van, akkor szerencséd van. Viszont szerintem kártérítést csak akkor ítélnének meg, ha a baleset/betegség a munkáltató hibájából következett be.
Durva példa, de mondjuk ha méssz haza (munkából) és elüt egy autó, a munkáltatótól ez esetben sem követelhetsz kártérítést.
Volt munkabaleseti jegyzőkönyv is , meg TB vizsgálat is, üzemi balesetnek minősitették.Bizonyítani már nem kell, mert elismerték, TB 100% táppénzt fizetett...
De valami nem vagyoni kártérítés szerintem járna...
Én nem hallottam ilyenről, és kétségeim vannak afelől hogy egyáltalán létezik-e ilyen. Nem egyszerű bozonyítani hogy munkavégzés közben kapott sérvet az ember. Nem hirtelen jelenik meg a dudor, nem olyan mint egy kéztörés. Én sem figyeltem annyira, mikor tudatosult bennem hogy valami nincs rendjén, eltelt egy jó év. Addig fokozatosan növekedett a hupli. De fogalmam sincs hogy mikor lett a sérv, mert nem vettem észre. Nem is fájt sosem.
Hát, szerintem nem valószínű hogy normális dolog lenne az erek megdagadása. Ott szerintem valamelyik ér keresztmetsztete valami miatt le van szűkülve, így a vér nem tud a rendes ütemben visszafolyni. A szív folyamatosan pumpálja a vért, így ott nyomás jön létre. Ez persze nem jó, mert a pangó vér (akár mint egy visszérben) alvadásra hajlamosabb. Azt hiszem azzal mindenki tisztában van, hogy mivel jár egy vérrög az érrendszerben. Akár ámen is lehet belőle. Nem éri meg ezt kockáztatni, van tapasztalatom. :( Ezért azt javaslom, kérd ki másik orvos véleményét is, mert az úgy nem oké szerintem, hogy azt mondja, benne van a pakliban. Én két ilyen sérvműtéten is átestem két és fél hónap különbséggel, de nem tapasztaltam ilyen dolgokat. Szépen, rendben gyógyultak a sebek mindenféle komplikációk nélkül. A seb is nagyon szép, szinte nem is látszik.
Persze az természetes, hogy semmi sem lesz már olyan mint műtét előtt, de azért nem kellene hogy minden percben több dolog is eszedbe juttassa. Bár való igaz, hogy nem túl régen volt a műtéted, de véleményem szerint nem jó dolog, ha a javulás közben egyszer csak valami nem oké történik. Fáj, húzódik, érzékeny. Nálam mindkét esetben folyamatosan gyógyult, egyre kevésbé fájt, egyre érzéketlenebb lett. De az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy sosem lesz teljesen érzéketlen. Még így több mint 1 évvel a műtét után sem. Ha kicsit jobban megerőltetem magam, bizony 1-2 napig nekem is érzékenyebb. Fájdalomnak nem mondanám, de néha kellemetlen.
Üdv, sorstárs! Hát, az a helyzet, hogy most már sosem lesz olyan az életed, mint annak előtte. Bizony, ezután olyan helyeken fog fájni, ahol korábban még sosem és mindegyiknél biztos leszel benne, hogy a sérv miatt van. Ez a fájdalom simán belefér, főleg, ha csak ennyi ideje operáltak. Annyiideget megbolygatnak ilyenkor, meg még az összevarrt izmok is sajognak, hogy teljesen hülye helyekre suguároz ki a fájdalom. A megvastagodott erekre nem tudok mit mondani, nekem ilyenem nem volt, de nem lepődnék meg, ha ez is tök normális lenne.
Új vagyok a fórumon, és örülök, hogy ebben a témában találtam egy jó helyet...
Lenne egy kérdésem, hátha valaki tud segíteni, vagy valakinek volt hasonló problémája!? Három hete volt jobb oldali lágyéksérv műtétem, és egészen jól éreztem már magam, végső soron a seb is szép már, a fájdalmak is múlóban vannak. Az egyik herém nekem is nagyobb lett egy kicsit, de úgy tudom, ez benne van... Viszont, öt napja a péniszemen az erek igencsak megduzzadtak, és kettő nagyobb csomó is van rajta, az is az ereknél, tapintásra igen érzékeny. Érzékeny a szemérem domb is, nyomásra, ez is csak pár napja van. Pedig már kezdtem megnyugodni, hogy túl vagyok rajta, és minden oké. Az orvos, mintha nem nagyon akarna ezzel foglalkozni, mindig azt kapom, hogy ez benne van, de még ilyen tüneteket nem olvastam senkinél, és bizony nem egyszerű, és nagyon kellemetlen...
Ha valakinek van hozzá szólása, esetleg átélt hasonlót, szívesen veszem...
No de ezek szerint még mindig nem múlt el teljesen? Azt egyébként én is megfigyeltem, hogy az időjárásváltozásra, illetve feszes alsónadrágra hasonlóan reagál. Micsoda selejtes banda vagyunk... :))