"a tokaji készítésében párlat nem játszik szerepet, tehát definíció szerint bor"
Szerintem szolo gyumolcsot aztatni egy borba az azert egy erdekes dolog. Van annyira termeszetes, mit tobb evjarat osszekeverese. Tehat szerintem annyira bor a Tokaji Aszu mint amennyire a Portoi.
Bar a Tokaji Aszu minden bizonnyal kimeriti a bor hivatalos definiciojat, de en azt udvozolnem, ha a bor kategprian belul a Tokaji Aszu teljesen kulon neven futna. Szoval mar a nomenclaturaban is ki lenne hangsulyozva, hogy itt nem egy szimpla edesborrol van szo.
Egyebkent a gyakorlatban kulon asztalon van emlegeteve es kezelve az ilyen nem natur bor es ez nagyon jo dolog.
"barriktabletta használata pl. elfogadható?"
:) azert a barrik tablettat ne ugy kepzeld el mint a Calcium Sandoz tablettat ami pezseg egyideig aztan alaposan elkeverve nem is latszik. Szoval a barrique-csipszet azt csak beleaztatjak a borba, gyakorlatilag ugyanazt az aromat adva ezzel hozza ming a hordo. Viszont megteveszto lehet a fogyasztonak.
A bortorveny biztos, hogy nem tiltja, az mas kerdes, hogy komoly bornal ilyet alkalmazni nem illo.
a portóival ellentétben a tokaji készítésében párlat nem játszik szerepet, tehát definíció szerint bor
a másik témához:
a cukornak a musthoz történő korlátozott mennyiségű hozzáadásától a bor még bor marad, ez alapvetően minőségi ügy
ettől lényegileg különböző ügy párlatnak nem is beszélve az alkoholnak a hozzáadásáról, ami végeredményét tekintve szerintem valami máshoz vezet amit bornak hívni véletlenül sem szabad
mi a helyzet akkor egyébként az ízesítéssel, a barriktabletta használata pl. elfogadható?
ha szar a bor akkor minek issza, ha meg jo akkor meg minek ilyen gyorsan?
Sehogyan sem ertheto... nem lehetne ugy csinalni, hogy versenyen belul megmerik ki bir tobb vizet meginni egy huzasra. aztan versenyen kivul mindenki elmegy a mellekhelysegre es szerncsesebbek alul a szerencsetlenebbek felul uritenek.
Utanna, barati vacsora es borozas
amugy a verseny gyozteset fel kell berelni es vele elpusztittatni a magyar tablettas allomanyt :)
gondoltam, hogy a cikkben említett férfiú teljesítménye számotokra nem mérvadó! :)
Azért 11 dl-t húzóra inni nem megvetendő, bár én mindíg is elítéltem a mértéktelen borivást.
"Hat ez a baj, hogy ugy emlegetik csak hogy portoi."
Hmmm, nezd, egy atlag mezei parasztnak (mint mondjuk en) az is egy eletet kivan, hogy a hagyomanyos borokat megismerje es a hagyomanyos boraszatban muveltnek mondathassek..
es akkor elvarnak a miszter atlagpolgartol, hogy Vintage Port, L.B.V., Colheita, Blended Port, Ruby, Tawny szvakkal beszeljen es meg ertse is, hogy mit jelnetnek :)
En a portoit nem is tartom bornak, de a tokaji aszukat sem, ez az en privat hisztim :)
Ha valaki azt mondja, hogy "16 eves Tokaji aszu", akkor en megvonom a vallam es azt mondom, hogy na es, biztos jo draga vooot meg biztos jo edes, meg finom. Nagymamam szeretne.
Szoval az nem kunszt, de egy 8 eves Mosel Kabinet az igen, az elott megemelem a kalapom. Vagy egy 10 eves meg mindog friss Tokaji Harslevelu az plane.
Ahogy a Portoiban nem plane a 40 eves, ugyanugy isteniteni valo boraszti bravur egy bordeauxi mestertol, hogy 20 evig eltarthato 20 evig 90+ pontos vorosbort heggeszt.
Egyebirant 23 eves bort inni mindenkeppen izgalmas dolog. De gondolj bele, hogy a Portoiakat sem ugy emlegetik, hogy 100+ eves bor, hanem Portoi, mivel az masik mufaj.
***********
Hat ez a baj, hogy ugy emlegetik csak hogy portoi. Pedig portoi es portoi kozott is mekkora kulonbsegek vannak!!!!!
A cukor sajnos az cukor. Meg ha borparlatot adtak hozza az is borparlat.
Ha alkoholztak is az megegy kulon eset.
Mind a harom modszer elfogadott dolog volt.
Minden bizonnyal kellemes izo boritalt fogyasztottal, semmi ketseg nem fer hozza, hogy egy erdekes elmenyben volt reszed, de valoszinuleg nem erdemes es nem is szabad osszevetni a mai sztenderdek alapjan hosszu elettartamura tervezett borokkal. Manapsag sokkal szigorubb felteteleknek kell megfelelni mint 79-ben es manapsag sokkal tobb vegyi mocsokkal van tele a fold amik csokkentik az eltarthatosagot mint 79-ben.
Egyebirant 23 eves bort inni mindenkeppen izgalmas dolog. De gondolj bele, hogy a Portoiakat sem ugy emlegetik, hogy 100+ eves bor, hanem Portoi, mivel az masik mufaj.
Annyiban nem, hogy tudomásom szerint jellemzően minden évjárathoz valamennyi cukrot kellett hozzáadniuk. Úgyhogy kétségkívül magasabb cukor/alkohol tartalmú borokról van szó.
De az évjárathoz és beltartalomhoz kétség sem fér.
Mégegyszer hangsúlyozom hogy hobbi borászok által készített borról és nem pincészetről van szó akik a cukor hozzáadáson kívül semmi különleges eljárást nem alkalmaztak.
Nem írtam le az egész szöveget; szép hosszú litánia van a hátcimkén, egy pici nyomdai hibával: "pincézet" (mondtam, h. kukacos voltam; de rögtön szemet szúrt)
más: megnéztem Pesten (Présház) és Pécsett is többféle szűretlen Malatinszky bort nincs rajta a sur lie, viszont egy pecsét "Unfiltered". Persze nem vonom kétségbe a látottakat, de ezeken nem volt.
mégmás: URAIM, ki jelentkezik?
Bordoktor kerestetik
A borivás horvátországi bajnoka, Drazen Beli serényen készül címe megvédésére a Szent Mártonkor esedékes újborszentelőn. A rekordivással a Bor Doktora cím is jár, melyet Belinek eddig nyolcszor sikerült megszereznie. Az elmúlt tíz év alatt Beli csak várta, hogy rekordját valaki megdöntse, mivel azonban ez senkinek sem sikerült, megunta a várakozást, és Szent Mártonkor ismét ringbe száll a varazsdini Turist szállóban.
A borivás bajnokai közé Beli 1984-ben iratkozott be, amikor az azóta is rekordnak számító teljesítményével négy liter bort ivott meg, s az ivászatot csak a borral kapcsolatos kérdésekre adandó válaszok idejére szakította meg. A pontatlan válaszokat egy pohár kiürítésével „büntették”. Végül, hogy a Bor Doktora címet elérje, 11 deciliter bort hajtott le egyszerre. A címet így elnyerte, de nem maradt lábon, barátai szállították haza a verseny színhelyéről. Azóta 47 országból 121 borivó szerezte meg az egyedülálló címet enyhébb feltételek mellett, és egy sem szárnyalta túl Beli teljesítményét.
A versenyt és a rituálét 1693-ban Baltazár Patacic gróf alapította Varazsd melleti kastélyában; a gróf maga is nagy borkedvelő volt. A szertartás latin nyelven folyt, és a versenyzők egy pint (kb. 2,75 liter!) egyszerre való kiivásával szerezték meg a Bor Doktora titulust, melyet mindmáig egy díszes könyvbe vezetnek be.
Az utóbbi időben volt egy fehérbor, amelyről azt gondolom, hogy biztosan eltartható akár tíz évig is, és ez Thummerer Anett cuvée-je. Kóstolta valaki? Én a Monarchiánál tartott Thum. kostolón találkoztam vele, majd vettem Egerben két palackkal, amit a pincémben őrzök azóta is, az ára elég borsos volt, ha jól emlékszem 2.800
Hasonlót Magyarországról még nem ittam.
két különböző töltésről van szó. a tétel ugyanaz, hordók válogatás útján kis eltérés tapasztalható. ha ugyan azóta nem volt több töltés, és tényleg ugyanaz van a palackban.
No, ilyet én csak Schelleréktől ('Veltelini '94, '96) és Szőkééknél (Zengő és Királyleányka(?) '91-'92) ittam. Ritka madarak, de némelyik olyan friss savakkal és illatokkal domborított, hogy nagyon meglepődtem/tünk.