Szia! Csak egy információ! A cseh korona még a mai napig fizetőeszköz!Ha jól tudom Ha a nagyker Csehországból kapja az alkatrészt akkor lehet rajta az ottani ára "cseh koronában":-)) DE ez messze nem azt jelenti, hogy ott is készült!
Szia! Azt a dolgot el kellene már felejteni, hogy "gyári"! Ilyen nincs! Van olyan, hogy az autógyártó címkéjével, vagy pecsétjével ellátott alkatrészt árusítanak. DE ami kérdés az, hogy az adott alkatrész hol készült? Ezt viszont csak a jóisten tudja! Ugyanis ez úgy működik, hogy a gyárban csak szerelnek! Az alkatrészeket a beszállítók hozzák. Nagyon sok alkatrészt több beszállító is gyárt. Azt viszont már a gyárhoz történő beérkezés után nem különböztetik meg. Ha bekerül az autóba ott kopik el ha alkatrésznek adják el akkor pedig "gyári" emblémával ellátott csomagolást kap és 10-20-esetenként 50%-al magasabb áron kerül eladásra! Az "egyszeri" vásárló pedig örül mint a majom a fa.... mert ez biztosan 110%-os.......:-)))
Nem ez a fórum téma de van a VOX csatornán egy autós magazin ott egy Ford féktárcsát veséztek pont így ki.
Adott egy gyártó aki előállít féktárcsákat egy adott gépen. Egy része bekerül a Ford üzemébe. Ezeket egy pecséttel látják el és 260EUR áron forgalmazzák a szervizeiken keresztül. A másik része közvetlen nagykerekbe és onnan kiskerbe kerül és az ára 140EUR!! Ezért ezeket az "occó" féktárcsákat elvitték egy független minőség ellenőrző (TÜV) szervezethez és véleményt kértek. Az eredmény pedig az volt, hogy pontosan olyan mint a "gyári":-)) ford(hiszen egy gépen készült).
Levelet írtak a ford üzletágnak és megkérdezték mi ennek a különbségnek az oka?
A válasz egyszerűen az volt a gyár ezeket még a saját minőség ellenőrzésének veti alá mielőtt "rányomja":-)) a plecsnit! Ugye ez elég viccesen hangzik? Mert akkor a gyári pecsételő keresi meg a gyárnak a termékek ~40%-át!! Na azt az embert aki pöcsétül meg köll böcsűni:-))
A cikkszám a konkrét alkatrészt azonosítja, gyártóstól mindenestül. Például ha van 3 féle lengéscsillapító, ami 3 gyártótól származik, annak 3 különböző cikkszáma lesz, mert más termékcikkről van szó.
Tudom, én is ezért kérdezem, viszont egy probléma van. A skodapatika által forgalmazott termék cikkszáma megegyezik a VAG Group (alias VIKA) által gyártott termék cikkszámával... :)
Kész is. Holnap du. berakom a generátort és imádkozom, hogy ez megoldja. :) Amúgy eddig nem tudtam, hogy a szabályzóval egyben van a kefe :D Most már ezt is tudom. :)
Lehúzod a sarut, kitekered a 2 csavarját és kiveszed, majd az újat óvatosan beforgatva(az új hosszú szénkefék miatt) a helyére teszed, meghúzod a 2 csavarját és rádugod a sarut.
Kimérte a villamossági szakember. Kicserélem a feszültségszabályzót a kefékkel és újra menni fog.:) 4000 ft.-ból megoldottam. :) Szólok, hogy mi lett az eredmény miután holnap beraktam.
A doblemez felől van gumidugós nyílás a crovának, de ettől függetlenül le kell kötni a motortartó bakot, meg kell emelni keményen és tőcsavar kihajtóval egy-kettőt ki is kell hajtani, sőt egy gerendával még akkor is el kell feszíteni a doblemeztől, hogy kiforgasd!
Hengerfejes lesz a kicsike. Beledolgozik a kipufogó a víztérbe és azért a jelenség. Nézd meg, hogy beindítás után kicsivel szabályosan felfújja a gumi csöveket kőkeményre, akkor 100% hogy az
Szia! Köszi a megerősítést. Nem gyári került bele, hanem univerzális. Magát a vezérlőt a kesztyűtartó mögé tettem be. A bekötésről; a pozitív a biztosítéktábla pozitív kábeléhez kötöttem, a testet a karosszériához, és még volt két vezeték, amit a jobb és a bal oldali indexre kellett kötni. Ez egy kicsit macerásabb, de mivel ki voltak kapva a műanyag köszöbborítás, ezért a legegyszerűbbnek az tűnt ha hátraviszek két vezetéket a hátsó lámpák irányjelzőihez és ott csatlakoztatom.
A Skoda Feliciám (1.3 GLXI, 1996) egy kisebb út után felforralja a vizet, legalábbis a hűtővíz tartálynál mindig szivárog.
Valószínűleg levegős a rendszer mert már 90 fokon forr, de nem tudom mitől, mert elvileg önlégtelenítős (?), a hűtőfolyadék a max -min között van. Még arra tudok gondolni, hogy lehet a szelepsapka rossz.
Van valakinek ötlete mit érdemes csinálni, hogy megtaláljam a hiba okát?
így mondjuk eléggé megkönnyítetted a dolgom! :) Köszönöm! :) Rákérdezek a helyi antóvillamossági szakembernél, hogy mennyi, ha Ő is 20 körüli összeget mond, akkor megcsinálom magam. :)
Szia! Lehet a gyújtáskapcsoló betét szétesett. Próbál meg úgy, hogy simán ráadod a gyújtást és az önindítót egy jó erős csavarhúzóval rövidrezárod. Ha elindul akkor betét csere.
Jah, nincs töltés. De úgy vagyok vele, hogy mire összegyűjtöm az alkatrészeket és megcsinálom addigra egy szakember az óradíjért cserébe felújítja teljesen. Szal, az lesz sztem. Plusz már egyébként kivettem. :
Szia! Az mit jelent, hogy "megmurdelt"? Nincs töltés? első lépésben nem kell szétszedni csak két csavart és a feszültségszabályozót cserélni a szénkefékkel együtt!(egybe van építve) Utána az összes csatlakozást át kell csiszolni a TESTELÉST IS!! és jöhet a próba de a generátor még mindig a helyén.
Ha(?) így sincs töltés akkor lehet a diódahíd a hibás. Az pedig lehet külön kapni, de innentől már érdemes a forgórészt felszabályozni és a csapágyakat kicserélni. Ezt értelemszerűen szétszedés közben fényképezve meg lehet csinálni egy egyszerű sufniban is.
köztetek valaki újított már fel generátort? Tegnap megmurdelt az enyém. Illetve valaki járt már ebben a cipőben, mennyibe kerül egy szakember által elvégzett felújítás?
Valóban meg kell emelni a motort,az alsó csővel lehet vacakolni kicsit.Kérdésem a központi zárral.Gyárit raktál be?A műszerfalban hova kötötted be.Lenne róla fotó?Köszi.
Cserélt már valaki vízpumpát? Minden tanácsot szívesen fogadok! Első ránézésre úgy tűnik, hogy meg kell emelni a motort, hogy kiférjen. Jól gondolom? :)
Más. Végre befejeztem a távirányítós központizár utólagos beszerelését. Eddig jól működik minden, bár az egyik ajtókárpitot le kellett újra vennem, mert szorult egy kicsit a rudazat. A bekötése nem volt nehéz, de azért volt vele egy kis szívás.
az 1.3 MPI hengerenkenti ha jol emlékszem3-5 bart nyom a kozponti befecskendezo1-2 korul de mindjart mondjak a profik ez csak kapasvalasz,mert a hengerenkenti nagyobb nyomason dolgozik,,a vakumcsovet nezted ami a szabalyzo szelepre megy?
Kedves fórumtársak. Valaki megtudná mondani, hogy az 1.3-as feliciának mennyi az üzemanyag nyomása? Pontosabban a nyomásszabályzó hány báron vagy PSI-n nyit? Válaszokat előre is köszönöm.
alaphelyzetben sima csapagyzsir,mert kulonosebb honek nincs kiteve de ha valaszthatok akkor grafitos,es ellenorizd a porvedoket is mert kb 500ft darabja es ha mar egyszer szetszedted:) a persely is kb 400ft..
mas valakinek nincs meg a gepen a hengerfej csavarok meghuzasi nyomatekanak leirasa? erintore plusz 90 fok,pihentetni majd ujjabb 90 fok? uszkve 90 Nm?
Egy olyan kérdésem lenne, hogy egy 99-es 1.3-as Skoda Feliciam van amivel az a problémám, hogy a hőfokmérő órám nem mozdul ki. A termosztátban a hőfokjeladóra gyanakszom. Hogyan tudhatnám meg, hogy jó e vagy sem?
Szia! A "kulissza' az a váltó alatti mozgató mechanizmus háza! De lehet még gond az, hogy ahol a váltó fel van függesztve ott a gumi megkopott és eltud mozdulni. Ez jelenthet gázadáskor motorfékre váltáskor rángatást. Valamint amikor gyorsítasz akkor is ránt egyet. A megoldás vagy kibájlagolod gumilemezzel vagy veszel új felfüggesztést. A váltórudat meg egy egyszerű javítókészlettel javíthatod ahogy azt előttem leírták.
Én vagy 5 éve cseréltem, hát elég szívás volt kiszedni a kormányművet akna nélkül. De ha van időd és türelmed, akkor megoldható. Ha jól tudom, akkor kétféle kormánymű van, nem mondom biztosra, de talán 98 után másféle persely kell bele, és a kiszerelése talán egyszerűbb. Annak idején volt erről szó, de már nem emlékszem pontosan.
Feküdj alá és nézd meg az első tengely környékét, ahol a rúd csatlakozik a váltóhoz. Mozgasd meg a rudat előre-hátra és oldalirányba, látni fogod ha kopott.
Oldal irányban lötyög nagyon üresben, illetve nagyon hosszúak a váltó utak oldalirányban is, meg előre-hátra is. Amikor sebességben van ott már nem lötyög. A szerelő annyit mondott hogy a kulissza lóg meg ott a környékén a dolgok.
Mit jelent az, hogy lóg? Nagy a holtjátéka? Nekem jobbra-balra lötyögött. Elöl, a rúd és a váltó találkozásánál volt kikopva az összekötő elem furata. Vettem új váltórudat, és hátra, a váltókar és rúd találkozási pontjához egy javítókészletet, azóta tökéletes.
Sziasztok! 1.3-as 68 lovas feliciámnak nagyon lóg a váltója, szerelőm mondta hogy a kulisszával kéne valamit csinálni, viszont konkrétan váltó kulisszát sehol nem találtunk :S Minden keresésre a váltórudazat felújító készletet adja ki elsőnek, ez javítana a helyzeten? Vagy mit lehetne a lógással csinálni?
Szia! Én is jártam így! Nálam az egész önindító testelése szűnt meg az osztrákoknál volt segítségem a benzinkútnál amikor elkezdtem egyedül betolni:-))
Cseréltem betétet de az sem oldotta meg! Tehát jött az önindító leszerelés. Aztán már ha teljesen szétborítottam akkor már kicseréltem a perselyeket is és az egészetteljesen fémtisztára pucoltam minden érintkező fém felületen. Azóta semmi gondja. Ja még érdemes a bendixet is szétszedni és vagy újra cserélni mert az ott levő 2db réz csavar fejét zárja indításkor rövidre a behúzó tekercsben levő "vasdarab". Az is be szokott égni és hiába van feltöltve az aksi akkor is csak nyekereg vele mert ott elveszik egy csomó áram!
Üdv! Viccelődik a verda.... át ugrottam Ukránba benzinért és a két határ között nem reagált a kocsi az indításra hirtelen gyújtás kapcsolóra gondoltam :( egy kiskatona jött oda segíteni másodállásban szerelő a gyerek megkopogtattuk az önindítót és indult pocröf azóta még csinálta párszor mi lehet a hiba ?? ja és tud esetleg valaki jó karosszériást Nyíregyházán ?
Hát barátom,ha én Te lennék,gondolkodás nélkül a műhelyt választanám,tulajdonképpen meg is indokoltad magadnak,hogy miért. )))))) Annyit tennék még hozzá,hogy ha parkolóban csinálnád és eleredne az eső???? Ráadásul nem néznek rád úgy mint gyujtogató a vizes szalmára.....
Szia! Rossz hírem van! Ha a kipufogótól melegedne akkor b 100m-en felforralná a vizet! Gondolkozz a ~600 fokos füst mekkora hőt ad át? A rozsdásodás egy helyről jöhet a hüvelyektől más minden alumínium. esetleg még az összekötő cső alul de az csekély mértékben játszi ebbe. Azért kellene nyomáspróbázni mielőtt összerakod. A tömítés hibánál az esetek nagy részében az olaj keveredik össze a vízzel. Én a régieken 2 óra alatt cseréltem mindenestül tömítést de itt?
Mindenesetre sok szerencsét kívánok, hogy sikerüljön!
na meg lett olda a dolog reszben:) a baratom odaadja a privat parkolojat,vagy a baratjanal 12 euroert berelhetek egy helyet egy muhelyben, a muhelyen gondolkodok,mert alapesetben 2 ora altt megvan a dolog,(na bumm ha 3) es masreszt ha barmi gondom tamad, akkor egy muhelyben all az auto,(egy ve volt tomites cserelve tehat nem 20 eves csavarok,a bajom csak az,nem tudtam uj csavarokat rendelni ,tomitesbol lett egy pentekre,meg egy hetfore(szombaton csinalom a vasat:),szoval a muhelyen vacilalok,elvegre ha baj lenne ott a pasi(bar o mast szerel)de gondolom segit,masreszt van mindene ha bajom lenne ,hiszen meg 10 napig muinkaba es 1000 km is hhaza kllene mennem,ami eleg rizikos,,,a viz nem melegszik,ill dugoban allva siman 70 es 90 fok kozott tudom tartani,kapcsolos a ventillatorom:) de a rozsda aggaszt es a kipufogo gáz miatt kemenyednek a csovek nema hotágulastol,,ez logikus
Nem tudom,hogy ennek illik-e örülni,de május30-án múlt 19 éve,hogy a Vénkurvát forgalomba helyezték és ezen a napon fordult át az óra 500 ezerre ))))) Köszöni szépen jól van!
Én is sajnos a panel előtt szerelek. Ott cseréltem vezérműláncot is, illetve olajat, vizet, fékeket. Hát, abszolút nem lenne egy szavam se, ha jönne a csekk egyszer.. Szerencsém van, hogy normális környéken lakok és nem bántanak a szomszédok.
Szia! Nagyon nagy gond nem lehet. Én anno a svájc-osztrák határról így jöttem haza a 105-ös skodrival. Volt egy sebesség aminél nem melegedett túl és rajta volt a fűtés. Igaz minden alagút után töltenem kellett utána vizet, de egy utat simán kibír. Én nem is ezzel látom a problémát hanem azzal, hogy nem biztos, hogy a tömítéssel van a gond! Az csak következmény.
Sziasztok. A hengerfej tömítés csere nekem úgy sikerült hogy beleszakadt az egyik csavar. Most egy hiányzik úgy raktam össze,vizet nem kellett önteni utána, 300 km mentem azóta.A csövek kemények ha jár a motor de nem nyomja ki. A csavar úgy bele van gyógyulva hogy nem sikerült kiszedni sehogy. Szerintem az utcai szerelést halaszd el mert ha beleszakad a csavar akkor mit udsz csinálni? Én motor cserélés előtt állok.
Az az elgondolás, hogy csak megemeled a hengerfejet, kihúzod a régi tömítést és betolod az újat még viccnek is rossz;)
Ha az olajba nem megy bele a víz, "csak" a hűtőrendszerbe dolgozik bele, akkor van némi remény, hogy kiszedett termosztáttal hazaevickélsz. De közben elég gyakran nézni kell majd és utántölteni a hűtőfolyadékot. Ami rizikó lehet benne, hogy mi lesz, ha menetközben még jobban át ég..?
igazatok van a kotsog szomszedot kihagytam a szamitasbol,maganparkoloban akartam csinalni nejlont tettem volna ala,es elotte leengedem a hutovizet, ez volt a nagy terv,
az olajat persze nem:)
hat akkor alszok meg erre egyet, ma kiszerelt termosztattal az elso 14km en 70 fokig sem ment fel,,dugoban egyszer felment 90fokra majd bekapcsoltam a ventillatort es siman lehuzta 70 re, igy most kisse tanacstalan vagyok,lehet kibirja hazaig foleg ha ejszaka megyek?:9
Általában a hengerfej tömítés csomagolásán rajta van a húzási sorrend és a szükséges nyomaték is. Ezzel együtt én sem javaslom,hogy ott kint az utcán fogj hozzá.
Még egy elrettentő példa a németeknél:
Egy orvos ismerős mesélte,hogy amikor a felesége épp a szülés előtt állt télen és mentek volna ultrahangra ki ment beindítani a kocsit,hegy bemelegedjen mire az asszony kijön,hogy ne a hideg kocsiba üljön. A szomszédja ordítva rohant ki,hogy mit képzel magáról nem a balkánon van,hogy szennyezi a környezetet a szarával és rögtön rendőrt hív. Csak a humorának köszönhette,hogy nem lett belőle bünti.......
Igazat adok svgyulának, ezt a fajta utcai szerivztevékenységet Nyugat-Európában nem nagyon díjazzák. Illetve nagyon is díjazzák....
Ha megbontod a hengerfejet, ott tuti, hogy fog folyni a hűtővíz is, meg az olaj is a földre, azért ott meg nyilvános felnégyelés jár...
A kipufogó lekötése nélkül nem tudod megemelni sem a hengerfejet, márpedig a cseréjéhez a gyertyáknál lévő tőcsavarokon át kell emelni a tömítést...
Meg ez a "megemelem, kihúzom a régi, betolom az új tömítést" dolog olyan, mint a halottnak a fokhagymás beöntés: nem sok értelme...
A felületeket először is le kell tisztítani, megnézni, hogy miért jött elő a probléma: a hengerfejen van baj, a hüvelykiállás nem OK, vagy valami egyéb.
A kinti javítás biztos, hogy sokba fog fájni, és az eddigiekből nekem az jött le, hogy nem ijedsz meg egy kis kalandtól. Tesztelni kéne, hogy egyenletes haladáskor mi történik. Hűtősapka levéve, termosztát kivéve, ventillátor megy - folforr így is?
Ha az olajba nem megy a víz, és nem forr, akkor feltankolnék vízből, csőbilincsből, pár gumicsődarabból, aztán keresnék egy staumentes útvonalat hazáig...
Szia! Hát nagy bátorság! Több dolog miatt. A hengerfej lehet repedt azt nem látod. Lehet tekeredett azt sem látod. Aztán ha beleszakad bárhol egy csavar akkor jön a tréler ami ugye egy vagyon a legközelebbi szervizbe is! Nekem a céges Transitot 160EUR-ért húzta el a kb 4 km távolságba levő ford szervizbe! A hazahuzatást ne is említsük! A csavar meghúzási sorrendhez nem kell rajz középen kezded és csiga menetben haladsz kifele a 4db anya elül az utolsó az is bentről kifele.
Mindent összevetve és a lehetséges károkozást is beleszámítva amit egy esetleges "jószomszéd" okozhat a tisztelt hivatalnál én mindenképpen egy szerelőt javasolnék! Van odakint is nem "márkaszervíz" aki lényegesen olcsóbban csinálja meg műhelykörülmények között! Ha kell tud nyomáspróbázni, biztosan síkot is megtudja nézni. Ha csak ott te cseréled akkor nem garantált az, hogy azzal haza is érsz!
Nem elrettentésképpen csak mint egy "emlék":-)) a régi cégemtől: 2500EUR büntetést jött a cégnek mert az opel combo olajszűrője mellett eresztette az olajat az aszfaltra! Feljelentették az emberünket és rendőri!! kisérettel kellett a legközelebbi szervizbe vinni az autót! Ahol természetesen a körülményekre való tekintettel csillagászati áron húzták meg az olajszűrőt!
koszi gyulabacsi:)dse most kikaptam atermosztatot tiszta rozsda minden pedig februarban raktam bele uj folyadekot,viszont most alapjaraton is fujja a csovet ugyhogy tuti hengerfejes,,,ill a tomites megdoglott,,azon gondolkodtam ha csak megemelem a henmgerfejet de mondjuk a kipufogot nem kotom le ki lehet cserelni a tomitest? leven utcan szerelnem vagy mindenkeppen jobb ha lekaopom a fejet megnezem mi a palya es ugy cserelem
sziasztok urak ma meglepett a felicia csupa rozsda volt a hutoviz es betonkemenyek a csovek, asszem ujfent hengerfejes lett, tavaly januar ota :( de most meg 3 hetig hasznalnom kellene meg utana hazamenet 1000 km,,,azt hiszem ez tul nagy batorsag(ill ostobasag lenne tolem) most levettem a sapkat,hogy legalabb a csovet ne nyomja szet,..kinomban azon gondolkodokj,hogy hengerfejtomites cserehez illik egy db hengerfejtomites,1db nyomatekkulcs es tudom illene cserelni a csavarokat de az most nem fog menni, mast kihagytam? szerszamkeszletem van.utana szelepbeallitas,más? :(
Még egy dolog a töltésért nem az akkumulátor hanem a töltő felelős. A felvett áramot nagyon sok töltő automatikusan szabályozza a feszültség és nem az áram függvényében. Tehát ez valahogy úgy néz ki-bikázás-töltés-lengő vagy pulzáló töltés.
Szia! Amit írtál a töltésről az sajnos nagyon nincs rendben! A töltés 14,5V! Ha ez alatt van akkor nem az akkumulátorral hanem vagy: feszültség szabályzó, csatlakozások(testelés), szénkefe(beépítve a feszültség szabályozóba). Ezek az alap gondok. Ha(?) itt minden jó és minden rendben akkor jöhet szóba az akkumulátor.
Az autóval ha rövid úton közlekedsz nem szabad 44Ah akkumulátort belerakni! Az még a benzines 1,3-as verzióhoz is kicsi a városi közlekedésben, ha sokat állsz meg az autóval.
Sziasztok! Köszönöm a segítséget, végül maradtam az eredeti bekötésnél, és a kapcsolt szálra tettem egy kapcsolót, így megvan az áramtalanítás és remélem nem fog lemerülni az akksi.
Hát az tényleg zárlatos. Varta Black Dynamic 45Ah , 4-5 évig is kibírja. Nagyáruházakban akciósan 12000 Ft-ért meg lehet kapni. Vagy hasonló áron, hasonló kategória Bosch-ból. Mondjuk ez 1.3-hoz van, nem tudom az 1.6-hoz erősebb kell-e.
Nem felicia specifikus a probléma , de hátha járt már így valaki!
Kb. másfél hét állás után indítanám a kocsit , de nem indul.
Az indítomotor köhint kettőt , másodszorra már csak a relé kattog. Oké lemerült az aksi ..de mitől ? Ellenőriztem a generátor feszültséget 12.9 körül volt a töltőfesz. a sarukon mérve. Akkor gondoltam valahol elfolyik az áram ,vagy szar az aksi(1 éves,(metros,12v,44Ah,360A)).
Szereztem egy töltőt , rá is raktam gyorsan kiszedve a kocsiból , a következőt tapasztaltam:
Alpból 3 A kezdte a töltést a 6 A es töltő. Ez 30p után lecsökkent 1.5 v-ra. Majd egy óra után kb. 0.5 v -ra.
Így hagytam egy 3 órát még , gondoltam hátha az analóg mutató romlott el.
Visszaraktam , indítottam , pöc-röff.
Gyorsan benzinkút tankolni , itt már kicsit nehézkesen tekert , de indult . Következőnek viszont mikor már itthon próbáltam megint indítani már nem ment.
Zárlatos lett az aksi , vagy érdemes még mást megnézni? Valamint ti milyen aksit ajánlanátok az 1.6 MPi-hez?
Nekem a benzinpumpa hibája okozott olyan jelenséget, hogy egyszer csak alapjáraton ment a kocsi, le nem állt, de nem is lehetett gyorsítani. Kis állás után a hiba eltűnt, meg az erő is a kocsiból időnként.
Cseréltem benzinszűrőt, gyertyákat, megpucoltam az összes szenzor csatlakozóját, plusz a fojtószelepet és a MAP szenzort is.
Kapott hibatörlést, másik trafót, lambda szondát, és a hiba maradt. Végül benzinpumpa csere oldotta meg a gondot.
Érdemes üzemanyagnyomást is mérni, 3-4 bar-t kell nyomni az MPI pumpának.
Plusz múltkor volt itt szó a nyomástartó szelep hibájáról, az is be tud keverni.
Nekem van egy 2000-es évjáratú skoda felicia pickupom 1.3 Benzin..
Nem régiben a hűtővízben olaj jelent meg, muszáj voltam használni a kocsit ennek eredménye az lett, hogy felforrt a víz. Szerencsére csak hengerfej tömítés baja volt, a hűtőgomba és a termosztát lett kicserélve. Semmi gond nem volt, majd rá 3 hétre körforgóból kijövet elkezdett fulladni, azt hittem, hogy rosszul váltottam, de nem 2-be és 1-be sem indult gázadásra ,csak fullad.. Leállitottam, majd 2 perc mulva indult pöccre.. 2 nappal később tettem egy kört és akkor is jelentkezett a probléma.. Elvittem szerelőhöz, kicserélték a benzinszűrőt, és a 4 gyertyát.. vittem volna haza és megint elkezdett fulladni majd leállt. Leállás előtt még sziszegő hangot adott.. Visszavittem és most úgy állunk, hogy a trafót méreti be, hogy az-e a baj.. A kérdésem az lenne, hogy volt-e valakinek ilyen problémája, ha igen mi volt a hiba az autóban.
Szia! Más a gond! A mostani rádiókból kispórolják a teljes áramtalanítást! Vagyis ha kikapcsolod akkor csak leáll de a végfok áram alatt marad, annak ellenére, hogy a memóriának külön állandó feszültség kell másképpen elveszíti az összes beállítást! Nála is így volt amíg a régi(csak CD/MP3 lejátszós LG) soha nem merítette le egyik autóban sem az aksit addig az újabb már szereti csipegetni! A rádiónak 2x +12V és egy testelés kell. Az egyik +12V-ot (memoria vagy hasonló felirat)közvetlenül az aksiról vagy állandó szálról a másikat ami a rádiónál a a "power" felirat van az pedig a gyújtáskapcsolóról! A két szálat véletlenül sem szabad összekötni mert a gyújtáskapcsolón keresztül egyéb anomáliát okoz!
Az újabb autóknál van mindenhol a gyújtáskapcsolón egy "parkoló" állás és onnantól kap a rádió áramot. Sajna a skodrinál nincs ilyen állás ezért állandóra csak az "öreg" rádiókat lehet bekötni mert az újak simán lerántják az aksit.
Más!
Nem tudom ez vagy egy skordik közötti telepatika vagy mi mert pénteken nekem is elkezdett melegedni az autó. Jó tudom volt 32c° de akkor is. Az történt, hogy Simontornya után építik az utat és várni kellet vagy 4-5 percet. A víz felment mint szokott 100-110c° környékére és a ventillátor bekapcsolt. Eddig minden olyan mint volt DE amikor elindultam az istenért nem akart ~95-98c° alá menni! Eddig ezt pár száz méter rendesen 5.-ben és simán visszahűlt. Most kellet neki vagy 20km!! mire úgy ahogy lejjebb ment. Na szombaton vettem egy liter RO75-öt(új cucc) és leengedtem az alsó csavaron az összes fanyállót! Szinte semmilyen kosz nem volt benne! Csoda! Beleraktam az 1 liter cucot meg kiegészítettem hogy tele legyen és felmelegítettem. Na mikor átkeverte akkor jött a "codda" tele is volt rendesen trutyivan, úgyhogy leengedés után még egyszer a sűrűjét kihagyva:-))
átmosattam ezzel a cuccal majd 2x öblítés. Aztán az első próbák alatt a 90c° sehova nem ment el! A városban ahol azelőtt simán a pirosnál felment és kapcsolt a ventilátor, most ~92-95c°-ig ment fel. Viszont most látszik is rendesen a termosztát működése! Ami ugye azt jelenti, hogy a hűtő megfelelően működik. Remélem van akinek sikerült segíteni. Ja egy fontos dolog! a rendszerben ne használjon senki háztartási vízkőoldót, mert az megtámadja a fémeket is! Ez az anyag nem bántja a fémet viszont a rozsdát és a vízkövet igen!
Tavaly próbáltam csapágyat cserélni a hűtőventilátor motorjában,de össze volt préselve a ház. Roncsolás nélkül nem lehetett volna szétszedni.Megnéztem mennyi az új moci és sokkot kaptam. Akkor 55 ezer forint lett volna a lapát nélkül. Szerencsére haveromnak volt egy VW Jettába való. Arra raktuk rá a ventilátort és a tartó kisebb módosítása után került bele a Vénkurvába......
Értem.Nekem hosszú az a rúd,kb 170 centi,így van elég erőkar. De ötletet adtatok és beszélek sogimmal,hogy csináljon nekem egy összefogót. Most már láttam,hogy milyen. A rugóprésem nem fér oda a toronyba.
Összeszerelésnél a keresztstabilizátor vissza nyomja a helyére a gólyaláb alját a kerékagyba. De a Ti módszereteket is kifogom próbálni.
Hasznosak az ilyen tapasztalat cserék. Köszönöm,üdv Zotya
Én nem egymáshoz méregetném a vezetékeket, hanem első körben keresnék egy test pontot, és ahhoz nézném meg, hogy mikor mi jön a kábeleken alapból, gyújtáson és világítással kombinálva.
Ami kell fix +12V a memóriának, test, gyújtással kapcsolt +12V a rádiónak, és a világítással kapcsolt +12V a háttérvilágításnak.
Lehet hogy az akksi sem tökéletes. Azt nem értem, hogy a barna és a fekete kábelen miért van 12V. Ha szín szerint kötök nem kapcsol a rádió, a barna + fekete párossal meg nem merek próbálkozni mert leverte a biztit pedig azon csak gyújtásra van 12V. Csak barna pirossal megy.
Szerintem más gondod van, ha gyújtásra kötöd akkor nem tudod hallgatni várakozás közben! Volt, hogy egész este bekapcsolva volt a rádióm mégsem merült le az aksim.
Nemrég vettem egy sárga Feliciát, a rádió bekötéssel gondban vagyok. Remélem tudtok segíteni, a korábbi tulaj ajánlott titeket. Korábbi bekötés szerint egy piros és egy barna vezeték jött be, a piros volt kettéosztva a fejegység sárgájához, a barna pedig a feketékez volt kötve. A gond ezzel az volt hogy ette az akksit és nem lehetett kikapcsolni a fejegységet, szeretném gyújtásról kapcsolni. Megtaláltam elvágva egy fekete és egy vékonyabb sárga vezetéket is fent a kábelkötegben.
Mérési eredmények:
Fesz.mérő fekete láb - fekete kábel, ehhez viszonyítva a piros lábon:
piros kábel: üresen +12V, gyújtásra 0V
sárga kábel: üresen 0V, gyújtásra -12V
barna kábel: üresen 0V, gyújtásra -12V
Ezután a fesz.mérő fekete lábát a barna kábelre tettem, ehhez viszonyítva a piros lábon:
Az olajnak nincs köze a melegedéshez, mind a kettő jó bele.
Ha le volt engedve a hűtővized, akkor előfordulhat, hogy levegős. Kell neki egy termosztátnyitás, hogy kinyomja magából, ez kb. 5-7 km főúton. Utána viszont rá kell tölteni vagy fél liter fagyállót.
Ami még eszembe jutott: bár én még nem cseréltem ventillátor csapágyat Felicián ezért nem is tudom, hogy egyáltalán lehetséges-e az amire gondolok.. régebben találkoztam már más típusú autókon olyannal, hogy a ventillátor lapátját véletlenül fordítva rakták vissza. Tehát a levegőt nem átszívta a hűtőn keresztül, hanem fújta kifelé a menetszéllel szembe. Aztán a víz meg melegedett rendesen.
Amikor bekapcsol majd nézd meg, hogy a tiéd melyik irányba dolgozik. Ez egy tipp;)
Ha minden rendben, akkor én is azt javaslom, hogy ki kell mosni a hűtőt belülről.
Szia! Igen, úgy is lehet, ahogy leírtad. Ami érdekes az eszmecserénkben, hogy én azért fogatom össze a rugót, hogy ne kelljen vasrúddal feszegetni :)
Régebben volt, hogy úgy csináltam, ahogy te és én meg akkor szidtam mint a bokrot, mert elég sz@r volt amikor egyik kézzel feszítettem, a másikkal közben igazgattam,hogy menjen a helyére, közben jó lett volna, ha lett volna egy harmadik kezem is... szóval ezért találtam ki ezt a megoldát.
A kormányösszekötő-gömbfejhez van egy kinyomóm, még annó az oroszoktól vettem a piacon, Lada Nivához lett véve, de végülis jó a Feliciához is. Nem szokott gond lenni összerakásnál a menettel.
Az rugóösszefogató hasonló ahhoz mint amit svgyula rakott fel, csak egyszerűbb. Két laposvas meghajlítva pont olyan méretre, ami szorosan befér keréken állva a rugóspirálok közé.
Amikor keréken van az autó, akkor a kerék felett a kerékdobnál belerakom a rugó két oldalára a két meghajlított laposvasat. Nem kell sem alá feküdni, sem alá bújni. Berakni 1-2 perc.
És amint írtam ez nem összehúzó, csak összefogató! A különbség az, hogy itt nem kell tekergetni,csavargatni semmit. Amikor be van téve és emeled fel az autót a saját emelőjével, akkor megfogja a rugót, nem engedi kinyúlni. Ennyi az egész.
Pl. ezzel a módszerrel szoktam cserélni a toronygumikat, vagy toronycsapágyakat.
A váltóolajjal kapcsolatosan annyit, hogy én is próbáltam már az általad leírtakat.Úgyis meg lehet oldani :)
Persze,értem. Én a magam részéről nem biztos,hogy fetrengenék alatta azért,hogy összefogjam a rugót.Mert ugye "talpon" azért a kerék mellett nincs sok hely. Azért gondolom ezt mert nem vagyok kicsi (192 magas és 135 kg).....
Szia! Kívülről úgy tűnik rendben van. Tehát ezek szerint a belsejében van a probléma a lerakodott sár, vízkő stb. Le kellene szedni rendesen átmosni vízkövet leoldani és akkor talán megoldódik a "rejtéj"
A víukőoldásra én az RO55 rozsdaoldót javaslom mert az nem bántja a fémet a vízkövet pedig gyorsan elforralja.
2db M8 csavar a (leghosszabb amit kaptam) 6db anya (2db-ból kifúrva a menet) a lemez meg ledobott zsanér a vége meghajtva egy köracélon. Ez simán befér a rugó mellé!
Ha a külsőt cserélem vagy a belsőt,vagy csak a gumiharangot kiveszem a féltengelyt,mert ahogy írtad kényelmesebb egyenes derékkal,függőlegesen.De nem szoktam a külsőnél kivenni a belsőt csak lehúzom róla a gumiharangot és kihúzom belőle a féltengelyt. A féltengely csillagra meg húzok egy nejlon zacsit,hogy ne legyen poros.Ha harangot cserélek csak,akkor meg a régi zsírt lemosom benzinnel vagy gázolajjal (attól függ mi van itthon),olyankor zsírt is újat kap.
A külső cserénél csak a gólyaláb alját szoktam kiszerelni.Egy vasrúddal a keresztstabilizátort lenyomva kiakasztom a kerékagyból.Igy már elfordul annyira az egész kerékagy,hogy kicsúszik a belső fele a féltengelynek és nem kell háborgatnom a kormányösszekötőt. Azért csinálom így,mert párszor már volt kurvaanyázás mikor vissza tettem a régi kormányösszekötő gömbfejet és félórát szívtam a csavarral.
Belső cserénél sem szoktam leengedni a váltóolajat. Előszőr az egyik oldalát emeltem fel aztán a másikat. Minimális az ami így ilyenkor kicsorog belőle. Nincs 1 deci.Persze más a helyzet,ha esedékes az olajcsere,mint multkor sógoromnál. Ott azt csináltuk,egy kalap alatt megvolt minkét meló.
Rugóösszehúzás:
Azt vágom,hogyan műkszik,van nekem is rugóprésem csak sehogy nem tudtam elképzelni azt,hogy alatta a kerék,földön a vas és hogyan férsz hozzá,hogy össze húzd?Lehet csak látnom kéne,mint annó a lengéscsillapító és a toronycsapágy cserét. )))))
Szia! Első körben én megnézném a hűtő réseit kívülről! Nagy valószínűséggel azért ment a ventillátor mert nem tudja átszívni a levegőt a réseken!
Az olaj. Ezeknek a gyári leírásban van téli és nyári olaj. A téli az a 10 40W a nyári pedig a 15 40W.
De nálunk soha nem lesz olyan hideg, hogy azt a híg olajat kelljen használni. Az ezeknél hígabb olaj pedig egyszerűen nem ezekhez az illesztésekhez és furatokhoz van kitalálva.......
Az csak az elméleti igazság, hogy melegen minden olaj egyforma de mégsem! Nem mindegy az, hogy milyen az olajszivattyú mekkorák az átvezető furatok és az az olaj milyen vastag filmet képes létrehozni a két felület között, na és a legfontosabb van-e olajhűtő? Nálam egy katasztrófa volt amikor kaptam félszintetikus olajat és arra cseréltem. Egyszer pest oda vissza ~300km 1 liter olaj! Tehát nálam szigorúan 15 40W.
Sziasztok! Nyugodtan "belefolyhattok", és írjátok le, ha van egyszerűbb megoldás. :)
Nekem nincs aknám, se csápos emelőm, csak simán a "földön" szereltem. Bizonyára megoldható úgyis a csere, hogy nem szedjük ki az egész féltengelyt. De én úgy gondolom, hogy ha a külső már tönkremegy, akkor elképzelhető, hogy 1-2 éven belül a belsőn is ki fog szakadni a gumiharmonika... kicsivel több munkával renbe lehet rakni az egészet és nem kell jövőre újra kezdeni az egészet. Nna meg mennyivel kényelmesebb egy satuba befogva kicserélni, mint a doblemezbe bebújva, ahol nem igazán pormentesen dolgozni ;)
A rugóösszehúzás: két darab kb.4x20 mm-es laposvas, aminek a két vége be van hajlítva kilencven fokban, és olyan méretűre leszabva, hogy a keréken álló autó spirálrugójába pont beleillik. A két vasat szemből betolni a rugóba és felemelni az autót. A két laposval nem engedi a rugót kitágulni.
Üdv, a ventilátornak gyújtás nélkül is hűteni kell. Nem kell félni nem forr fel "nyomott" rendszer! Nekem is kb 105C'-nál kapcsol. Az az olaj is jó főleg kopott motorba, én 100.000 Km futás után azt használom immár 240.000 Km-t mentem így olaj fogyás nélkül.
Ma hoztam el a szerelőtől a feliciámat (2001, 1.3 LXi 68Le)
Jó pár javítást eszközöltek rajta (jobb torony elég ganén volt összeeszkábálva előző tulaj által, olajcsere, olajszűrő, ventillátormotor csapágyas volt, högomba kuka, vezérműlánc csere..)
Mivel a hőgomba kuka volt, ezért az előző tulaj direktbe berakta az utastérbe egy gombra a ventillátor kapcsolást, így ha 90 fokhoz kezdett közeledni, manuálisan kellett kapcsolni a ventillátort.
Ez eddig nem is lenne gond, viszont most, hogy kicserélték a hőgombát, viszont a gombra kötés nem szűnt meg, úgymond kettős kapcsoláson van.
Ez pláne nem lenne gond, viszont ahogy hazaértem vele, kb 100 fokig melegedett a hűtövíz, és a gyújtás levétele után sem állt meg a ventillátor.
Eddig a csapágyas ventivel 90en tartotta stabilan, most mi lehet a gond?
Más (de nem feltétlenül független ettől): 15W-40-es olaj lett beletéve, viszont kicsit jobban beleástam magam, és megtudtam, hogy a 10W-40-es jobb lett volna. Lehet, hogy emiatt melegszik jobban a motor - és ezáltal a víz?
Válaszokat előre is köszönöm.
(Ui.: kábelezési dolgokhoz nem értek, de szeretném a rádiót, a szivargyújtót (és esetleg a ventillátort) gyújtásra átrakni, mert így gyújtás nélkül is mennek. Van ehhez valami tutorial esetleg?)
Szia! Szerviz és ott ha rádugja az "ember" mindjárt kiderül. De ha jól tudom a hengerenkénti(MPI) vezérlésnél már az ODBII csatlakozó ill. a csatlakozó ugyanaz csak a szabvány, és a kivezetés más.
Ha jól tudom annál is kellene lenni csatlakozónak mert a műszaki vizsgán a motorvezérlő adja az adatok jó részét. De lehet igaz és az ellenkezője is:-))
Bocs,hogy bele folyok. Én soha nem szedtem szét ennyire egy külső féltengelycsonk csere miatt. Miért kell ehhez a váltó olajat leengedni? Meg azt sem értem,hogy minek kell és főleg hogyan kell összefogni a rugót mielőtt felemeljük úgy,hogy fent van kerék és földön a kocsi? Persze más,ha van akna ))))))
Ne érts félre,nem kötözködöm csak kíváncsiskodom )))))))
Ha falsot szívna valahol el sem indulna sem melegen sem sehogy. Én is izzításra gyanakszom,relé vagy gyertya. Ha indítás után villog kb 30 mp-ig az izzítás visszajelződ (ez csak akkor funkcionál,ha gyári,tehát nem VIKA relé van benne),akkor valamelyik gyertya (vagy az összes) megfáradt. Ha nem világít egyáltalán akkor izzítórelé gond van.
Mivel nem nagyon kergetted még így gondolom nem tudod,hogy eszi-e az olajat. Ha sikerül beröffenteni hagyd,hogy felmenjen a vízhőfok az üzemire,majd húzd ki járás közben a nívó pálcát és ha ott füstöl,akkor valóban szétszaladt a ménes,tehát kopott a motor.
Meglazítod a fétengely végén lévő anyát, és a felnicsavarokat. A rugót ajánlatos megemelés előtt összefogatni, (könnyebb úgy szét és összeszerelni).Ha kész, akkor felemeled, le a kereket. Én utána lecsavartam a kormányöszekötő gömbfej anyáját és kinyomattam a gömbfejet is, (könnyebb úgy mozgatni a tengelycsonkot). Utána leengeded a váltóolajat (19 vagy 22-es crova kulcs).
Következő, hogy az alsó talpasgömbfej rögzítő csavarját kiszeded, a talpast kiugrasztod a helyéről, ja és még előtte lecsavarod a féltengely végéről az anyát.
Ha ez megvan, akkor elvileg már ki lehet fordítani a féltengelyt az agyból.
Amikor kint van,akkor a belső csuklónál egy nagycsavarhúzóval kicsit megfeszítve és egy picit megrántva, ki tudod pattintani a váltóból a féltegelyt.
Utána már csak ki kell húzni a helyéről.
A csuklócserét nem részletezem.
Ilyenkor ajánlatos már a belsőnek is a gumiharangját kicserélni, és újrazsírozni, ha esetleg már régi, száradt, darabos benne a zsír. Továbbá a váltóban a féltengelyszimmeringet is. Azt csak ki kell fordítani csavarhúzóval.
Az összerakás; visszafelé mindent értelemszerűen. A végén el ne felejtsd a váltóolajat visszatölteni. A féltengelyanyát a végé kb. 300 Nm-el kell meghúzni. Viszonyításképp: a kerékcsavarokat kb. 120-130-al.
Segítséget kérnék. Bal külső féltengelycsukló csere, hogy működik? Ki kell szedni az egész féltengelyt? Ha igen, a váltóolajat le kell engedni?
Köszi előre is
Szia! A dieseleknél ez tipikus izzítás hiány. Melegen indul aztán hidegen már nem. Ez még lehet annak is a jele, hogy eléggé szétszaladtak belőle a lovak..........
Szia! Hát biztosan nem én fúrtam és amióta megvan azóta az ott is van. Láttam másik kaszninál, hogy középen van de hát a merevítő nélkül elfért ezen is bárhol:-)
Szia! Azért a flexet készítsd elő mert lehet, hogy az egyik tornyon levő csavarnak nem lesz meg a helye. Nálam a bal oldalon a tornyon 3db csavar van de csak 2db-nak van hely. Ugyanis útban van a testelés csavarja. Azt ki kellett vágni.
Ez nem fog működni szerintem, de ha már megrendelted legalább megbizonyosodsz róla. Az OBD II, az az a diagnosztikai rendszer nem kiépíthető utólag. Vagyis de, csak az többe kerülne, mint az autó egy új ECU-val.
Én vettem neten egy occó kínai KKL-VAG kábelt, feltettem Linux alatt egy XP-t virtuális gépbe és azon keresztül tört VDCS és VAG-COM szoftverekkel dolgoztam. Ezzel olvastam ki hibakódokat, állítottam be alapjáratot. Tökéletesen ment nekem, de én informatikus vagyok, szóval az egyik végéhez azért érts, mert különben kárt tehetsz az autódban.
MÁS:
Valaki nem tud occóért toronymerevítőt? Használt, bolti, bármi jól jönne. Előre is köszi!!
Kerestem a fórumon termosztát témában, viszont nem leltem válaszra. Cserélnem kell, mert 70-75 fok körül nyit az enyém, és ez alacsony. Amit néztem bele Bárdinál az egyik 80, másik 88 fokos lehet. Érdemesebb a magasabb kapcsolásút választani? Dicsérve volt a lengyel gyártmány (amit nem fogok megrendelni netről..), az hány °C-nál nyit?
Szia! Minden feliben van ODB csatlakozó! Nem ez a kérdés hanem az, hogy I. vagy II.?
A csatlakozót a jobb oldalon a biztosíték tábla mellett találod. Az enyémben sajna I.es és ez nagyon kevés adatot ad ki. DE ami fontos az az, hogy az ODB II. vevővel nem fog működni! A fiam vett egy ilyen ODB-Bloetools kütyüt de nálam csak a led világít rajta de adatokat nem közöl! Ha(?) jól tudom az újjabb feli II (octavia orr) jött ki ODB II. csatlakozóval.
A fogyasztásnak ez a formája amúgy is csak egy placebó.............
Bemész a kedvenc kutadhoz teletankolod egy kattanásig aztán mész és a következő tankolás ugyanígy. Akkor kapsz kb megközelítően jó eredményt. A menet közbeni az csak ~kb eredmény....
Friss Skoda Felicia (1996 1.3 GLX) tulajdonos vagyok és lenne pár kérdésem.
Szeretném pontosan mérni a fogyasztást és más diagnosztikai adatokat legjobb megoldásnak ezt találtam: ELM327 BLUETOOTH diagnosztika INTERFÉSZ amit rákötök a az odb 2 csatlakozóra aztán telón látom mi hány méter az autóban :) de itt jön a problémám ugyanis nem találtam az enyémben odb 2 csatlakozót.
Kicsit utánajárva az derítettem ki, hogy 1996-ban kezdték el belerakni ezt a csatlakozót szóval vagy van csak nem találtam vagy nincs.
A kérdésem az lenne, hogy ha van benne odb 2 akkor hol lehet esetleg kiszerelték lehet-e bele szerelni vagy régebbi diagnosztikai csatival van-e hasonló módszer amivel a pillanatnyi fogyasztást tudnám mérni.
Szia láttam árulod a kompjutert!Kérdezni szeretném tőled, tudnál nekem segíteni abban mi mit mutat? Valamint az óracsoport hátulján van egy állító gomb az mire való?Választ előre is köszönöm!
Igen, hallhatóan zörög kicsit alapjáraton, szerelőm is mondta hogy következő olajcserénél (tavasszal) cseréljük ki, viszont ez tényleg hihetetlen hogy a minőségirányítás ilyen hajszolása mellett ilyenek a dolgok minőségi szempontból. Esély sincs akkor VIKA-n kívül mást beszerezni, igaz?
Kormányművi kérdésedre a válasz pedig, hogy igazából nem tudom. Annyit mondott a szerelőm, hogy bezsírozzuk mert valószínűleg csak ki van száradva. Holnap megyek egyébként, kiderül :)
Ha érdekel valakit hűtőrendszer felújításáshoz Felicia 1,3-hoz való hűtő és fűtő radiátor (dán NISSENS gytm.) hűtőhöz csatlakozó két vastag gumicső, egy vízpumpa (SKF) és egy 75mm átmérőjű Skoda embléma. (hantosf kukac freemail)
Sziasztok! Skoda feliciához van valakinek működő komplett szivargyújtója? Mert ha rendelek pl az ebay-ről! Akkor a műanyag házába hogy tudom bele tenni? Nem látom rendesen hol -mi fogja!?
Válaszokat a nemetrichard19@gmail.com ra várom, mert itt nem mindig vagyok fenn. Köszi ;)
Újban 150ezer körül van a 3 db műanyag, a bontottat meg max. ajtóval együtt adják el állapottól függően szintén nem olcsón. Én 1,5 évet vártam, amire lett ilyenem, meg használható (új) platóajtóm.
Sziasztok! Egy olyan kérdésem lenne hogy a platóhoz kellene nekem ilyen műanyag burkolat. Ugye arra gondolok ami a plató szélein megy végén + a platóajtóra is kellene. Előre is köszönöm a válaszokat! További skodálatos napot mindenkinek! Peace.
Alacsony benzinnyomás mellett olyan lesz mint a fűnyíró:-)) Mivel az injektor nyitvatartási idejének szabályozásával ad plusz üzemanyagot a gyorsításhoz. DE mivel kevés a rendszerben a nyomás mert az elvételkor a gyári érték alá esik a nyomás a rendszerben így nem lesz megfelelő a dúsítás. Sajna nincs egyetlen autóban sem üzemanyag nyomás érzékelő ami alapján a nyitási időket az átfolyás függvényében kiszámíthatná a vezérlő, Ezért csak a Lambdára)ami ugye lusta), meg a légtömegmérőre hagyatkozik(ami meg valami??) Van egy túlnyomás szelep amit valamikor beállítottak. Azóta átfolyt rajta több ezer liter üzemanyag, ilyen olyan lerakodásokat okozva esetenként teljesen lezárva. A központis-hoz készítettem egy állítható nyomásszabályzót ennek a rajzát fel is raktam annó'. Innen a tapasztalatom amikor ezt állogattam akkor néztem a teljesítmény és a fogyasztás alakulását is. Lehet a nyomással játszani, kinek mi a fontos, a fogyasztás vagy a teljesítmény. Mert ugye benzin nélkül nincs LE...........
Szia! Hát nem! Azért nem, mert fordulaton sokkal nagyobb az áramlás és akkor amúgy is 90%-ban zárva van a túlnyomás szelep normál és !jó! rendszernél is! Viszont alapjáraton és alacsony 1500-2000-es fordulatnál még a magas nyomás miatt sokkal több anyagot tol a motorba. Az felett meg már igen ritkán vagy egyáltalán nincs nyitva a túlnyomás szelep..................
Ráadásul a lambda is el van öregedve és lassan reagál a változásra(ha?) így ez a fogyasztás simán belefér.
Szia! Annak a CO értéknek lehet a nyomástartó szelep az üzemanyag rendszerben. Aminek az a szerepe, hogy megfelelő nyomáson tartja az üzemanyagot. Ha ez nem nyit ki akkor sajna azt is valahova el fogja nyomni valószínűleg a motorba. Ez jelenthet akár több literes túlfogyasztást is.....
Nemrég kértem itt tanácsokat sokat fogyasztó felíciámmal kapcsolatban, csak egy kis helyzetjelentést szeretnék, több részletben egészen a megoldásig, hátha a későbbiekben másnak segíthet.
Ma volt az első lépés, elmentem egy autóvillamosság szerelőhöz, aki egy CO mérést javasolt, ezt meg is csináltuk.
Az értékek: Alapjárati CO: 2,95
Lambda: 0,92
Fordulat alatti CO: 0
Lambda: 1,01
Ez alapján ő azt mondta, hogy kicsit "lusta" a lambda szonda, illetve hogy szerinte a befecskendezésnél van valami, ezért adott egy adalékanyagot a tankba, hogy ezt autózzam ki, elvileg a befecskendezőket tisztítaná, utána pedig ismét megméri az értékeket. Lehet hogy lehúzás az adalék, de majd meglátjuk.
Ezen kívül még tanácsolta a fojtószelep tisztítást, illetve a gyertyákat mondta, mint lehetséges ok. A gyertyáim 2 évesek.
Egyenlőre ennyi, ha bármi észrevételetek van, ne tartsátok magatokban :) Minden jót, Üdv!
Viszont, ha csak "illene" cserélni, mert pl. még nem lett cserélve, (de még nincs hangja), akkor hagynám benne a régit. Ha zörög, zakatol alapjáraton, akkor úgysincs más megoldás, mint beszerezni egy újat.
Csere esetén lélekben fel kell rá készülni, hogy kb. 2 év múlva megint cserés lesz. Mondom, technikailag nem okoz gondot, nem is kifejezetten drága, de bosszantónak bosszantó a (nem)tartóssága.
Szóval akkor bátran építtessem be? :) Nem hibásodott meg a jelenlegi, viszont illene cserélni. Ugyanez a helyzet kormánymű ügyben is. Ott az egyik oldal lóg kicsit, aztán utána néztem, de csak VIKA van belőle...
Meatloaffal értek egyet: a tapasztalatok azt mutatják, hogy a négybetűs márkanév alatt vásárolható cuccok gyenge minőségűek. Pont. OK, az autók 20 évesek. És? A gyári világítás- vagy gyújtáskapcsolóval elment 19,5 évet, a pótalkatrész meg 2 hét alatt hazaér? Nem lenne-e reális elvárás, hogy ha kicserélem a 20 év alatt elhasználódott gyárit, akkor a frissen brakottal elszaladjon mondjuk még 10 évet? És akkor a gyári élettartamfelérőlbeszélünk.
Vezérműlánc: a meghajtó rendszernek kevés köze van a motor nyomatékához, hiszen akkor egy nagyobb teljesítményű gépkocsi motorjában minimum kardántengelyesnek kéne lennie a vezérlésnek.
A lánc viszont valóban megfelelően stabil konstrukció ahhoz, hogy ne tudjon csak úgy elszakadni, ebben nem látok veszélyt. Csak bosszúság, ha a 100ezret futott gyárit lecseréled a kereskedelmi forgalomban kapható Vikára, vagy Klein&Blazekre, és 30e múltán megint rosszabb hangja van, mint csapágygolyóknak az üres biliben. Ez a hátránya, más talán nem.
Én csak abból ítéltem meg, hogy bármi amit VIKA-ra cseréltem, rövid időn belül újra cserés volt. Vezérműláncnál nincs amúgy tapasztalatom. Az viszont igaz, hogy szakadásról még én sem hallottam, mert nincs akkora nyomatéka ezeknek a motoroknak. Ha el is szakad, elvileg az OHV vezérlést úgy alakították ki, hogy van annyi rés, ami elég ahhoz, hogy a szelepek ne legyenek összeverve.
Szia! Ezeknél a motoroknál még nem hallottam olyanról, hogy a lánc elszakadt! A "VIKA" milyen minőség nos azt szemre úgysem fogod megállapítani. Azok a mende-mondák, hogy ilyen sz@r meg olyan sz@r egyéni megítélés. Nagyon sokan azt várják egy új alkatrésztől, hogy az a világ végéig meg még két napig működik egy közel 20 éves! autóban ahol szinte minden a végletekig kopott. Ez igaz is lehet meg nem is! Nagyon sokszor attól függ ki és hogyan milyen körülmények között építi(építteti) be és észreveszi-e azokat a jeleket amitől az előző tönkrement!? Cserélni aránylag könnyű a hibát felderíteni már nem mindíg egyértelmű! A minőségről és az árakról egy egyszerű példa: Európában van 3 dugattyút készítő cég aki szinte minden típushoz készít dugattyúkat! Tehát ugyanúgy kerül a BMW-be mint az OPEL-be vagy a Daliába:-)) Csak nem mindegy, hogy ki rakja össze. Féktárcsa ügyben pontosan ez a helyzet(ezt láttam!!) egy ford pecséttel ellátott tárcsát veszel az 250-300EUR márkakereskedésben! Ugyanaz ugyanattól a gyártótól ugyanabból az anyagból, ugyanolyan minőségben pecsét nélkül 130EUR. Nos ennyit tesz az a kis plecsni......
Elösször az Y csövet a leömlőhöz rögzitő 4 (13-as) anyacsavart kell oldani. Ezek rendesen korrodáltak , úgy hogy csavarlazítot adj nekik bőségesen, ha nem sikerül megoldani őket akkor ne erőltesd, mert a leömlőben tőcsavarok vannak és hs letörnek akkor az egész leömlőt le kell szedni, kifúrni, menetet vágni bele, új tőcsavar stb...( vagy bontott leömlőt beszerezni) Próbáld melegíteni őket ez általában segíteni szokott, ha sikerűl meglazitani akkor támaszd alá a katalizátort mert azt az y cső rögzíti a helyén, és 20-30 cm mozgást( mikor leesik a földre) nem biztos, hogy elvisel a kipufogórendszered.
Érdemes még a katalizátor előtt, a tűzgyűrünél a két rögzítőcsavart oldani és ekkor a lambdaszonda csatlakozását (termosztátház alatt) levéve kiveheted az y csővet, a tűzgyűrüt is érdemes megnèzni milyen állapotban van, esetleg csere.
Az illeszkedő fellületek tisztítása után az új tömítéshez használj valamilyen hőálló pasztát, jobban tőmít.
Esetleg vannak itt a fórumban tapasztalatok ezzel a VIKA vezérműlánccal kapcsolatban? Tavasszal kell majd cserélnem, de elég félős így az egész, hogy mindenhol tényleg a gagyi szinonimája lett a VIKA, és magát a vezérlést kell erre lecserélni...
A "gyári" azt jelenti, hogy van egy gyári kódod, amit árulnak. Amögött a kód mögött lehet bármilyen beszállító. Az évek során a beszállító a VIKA lett, így szinte bármit veszel "gyáriban" az VIKA lesz, ami viszont trágya, fos, hugy minőség. Na most, ha veszel Felicia-hoz vezérműlánc szettet, akkor csak VIKA-t kaphatsz most már, kivéve ha valahol raktáron van még valami más, nem tudom.
Nem tudom hol laksz, de nekem van egy fölös láncszettem első szimeringgel. Ahhoz már csak tömítések kellenek. Amikor szétszedtem az enyémet, akkor még jó volt és mivel ez még nem VIKA, ezért inkább nem cseréltem le.
Tévedés jogát fenntartom. Az én láncszettem 98 utáni 1.3 MPi 50kw-hoz való. Asszem AMH.
A gyári talán 165/70 R13, és ez van fent nekem, viszont én is nemsokára tervezek új garnitúrát venni. Érdemesebb a 175-ös a gyári 4,5"-os (ha jól emlékszem 4,5...) lemezfelnikre?
Sziasztok,eladóvá vált a téligumi garnitúrám (a héten még fagy,hátha kell valakinek☺),6-7 mm profilmélység,4809 DOT,Nokian W+ orosz gyártmány,Seat felniken,nem ràz,nem üt. Árban megegyezünk ☺
Sziasztok,valaki letudná nekem irni a leömlö és az ypsziloncsö közötti pakolás cseréjének a menetét?Mire kell vigyázni mint kell elöször leszerni meg ijesmi.Elöre is köszönöm.
Akkor már biztos, hogy nálam nem stimmel valami. Holnap elmegyek autóvillamossági szakemberhez egy hibakód olvasásra, illetve lambda szonda tesztelésre, utána hátha többet tudok :)
Nekem az Agip vált be a legjobbam, Shell-t nem igazán szerette az autó. Mást meg csak elvétve tankoltam, amikor nagyon kellett már.
Ma még lementem, minden csatlakozót át fújtam kontakt spray-vel, próbálva kizárni az érintkezési hibát.
Szia! Ez pont úgy van ahogy leírtad a kutakkal kapcsolatban. Annyit tennék hozzá, hogy nálam az Agip és egy JP (fehérváron) ami igen alacsony fogyasztást hoz.
Ezeknél amúgy minden szinten a németországi bármelyik benzinkút sokkal jobb eredményt hoz! Ott városban is simán elmegyek 500m-t az ottani forgalommal ami egy kisebb város esetén is felér a mi "fővárosunk(?)" forgalmával. Itthon jó ha 400km-t! Tudom, hogy ez lábfüggő is de mivel én hajtom így nem lehet szó erről.
Idén január 1-el elkezdtem vezetni a fogyasztást és minden költséget az autóra. Erről csatoltam képként az eddigi statisztikát. Érdekes benne egyébként, hogy a különböző töltőállomásoknál kapható benzinnel erősen eltérő fogyasztási adatok jönnek ki. Reklám nélkül: MOL: 6,5-6,9; SHELL: 6,1-6,3; LUKOIL: 6,0-6,1.
Ez mind (a mai napig) nem túl márkás téli gumikkal, vegyes használat során és dinamikus, de nem gyorsanhajtós vezetési stílusban.
Szia! Egy autóvillamossági szerelőnek a mai viszonyok között mát illik lambda bemérő műszernek lenni! Inkább a csere előtt vidd el és méresd meg meleg motornál! HA(?) jól tudom csak a központis motorvezérlője "felejt" vagyis ha leveszed a villanyt akkor csinál egy alapbeállítást míg a másik vezérlőnél törölni kell a hibát és nem elég megjavítani a hibát. Ha(?) jól tudom a mitsubichinek(ezt ismerem) van olyan motorvezérlője ami a harmadik hibátlan jelzés után visszaáll de a memóriában megjegyzi de már nem veszi figyelembe. Sajna ezek egyike sem képes még a gondolkodásra! Ezért tartom én egy igen nagy hátránynak az összes elektronikát! A beázás és egyéb az időjárás, melegedés, stb okozta hibákat már nem is említem. DE az "új" autók is ugyanilyen cipőben járnak, igaz egyiket sem tervezik 10 évnél hosszabb időre ez csak nálunk a "likas":-) zsebből származó életszínvonal miatt "divat" :-((
Lambdaszonda nekem is gyanús, elég sok minden volt már cserélve, az még nem :D
Map szenzor is volt másfél éve cserélve, igaz bontottra, de akkor sem hozott eredményt.
Amit még le tudnék írni esetleg tünetnek, hogy üzem meleg állapotában pörgős kigyorsításnál kicsit erőtlen az autó, megtorpan, olyan mintha nem lenne tökéletes a keverék.
Még a gyertyákkal kapcsolatban egyeztetek a szerelővel, arra nem emlékszem, volt e cserélve, illetve elviszem hibakód kiolvasásra, meg akkor már a lambdaszondát is ellenőriztetem. Víz, és olajfogyasztásom szinte 0.
Köszönöm a tippeket, ezen már el tudok indulni. Majd jelzem az eredményt ha sikerül a végére járnom :)
1.3 50kw 151200km van benne és a fogyasztás 5. 5.5 liter/100 átlagban 70-80km/h val járok vele munkába ami napi 40km oda vissza öszesen nekem mikor sokat evett a map szenzor volt rosz 8-9 litert evett de rögtön csere és már is jo lett a fogyasztás nézd meg nincs e el oxidálodva a csatija vagy probálj meg szerezni map szenzort
Érdeklődni szeretnék az 1.3 mpi 68 lovas felíciák fogyasztásáról. Az enyém városi fogyasztása 8,5 liter, ezzel semmi bajom nincs, viszont az országúti fogyasztásom is 8 liter, ezt viszont sokallom. Cimborám ugyanilyen felíciája 6,5-7 literrel jár ugyanazon útszakaszokon. Vezetési stílusunk is közel azonos, sebességhatárokat betartom, gyorsítások csak éppen annyira lendületesek, hogy ne tartsak fel senkit, felesleges váltások nélkül vezetek. Érdeklődnék, nektek milyen fogyasztási tapasztalataitok vannak, illetve ha valóban magas a fogyasztásom, mit tudnátok ajánlani? Esetleg mi okozhatja a túlzott fogyasztást? Válaszokat előre is köszönöm! Üdv!
Szia! A kerékcsapágyat nézted? Attól lehet ilyen ha nagyon ki van akkor folyamatosan hozzáért a betét a csapágy lötyögése miatt. Tulajdonképpen a betétek tartják a helyén a kereket:-))
Üdv, fiúk! Megette a bal első belső fékbetétet a felim, úgy, hogy a többi 3 betét még 50 % volt. Az autó mindennapi használatban van, nincs megszorulva semmi alkatrésze. Talán a visszahúzó gumigyűrűvel van probléma? Miután újakra cseréltem a betéteket, azóta hallom, hogy gyakran súrol.
Hát ha nem félsz a kosztól akkor feküdj le mellé és mint a zsidó misén kezd el tapogatni. Én már vettem le elsőt, hátsót de nincs mögötte (nálam) semmi Amúgy sokkal könnyebben szerelnéd ha levennéd! Nem kell hozzá sem egyetem sem különleges szerszám! Ha jól emlékszem a csomagtér részen fogja 4db aztán mindkét oldalon 2-2db és talán alul(nem biztos!) 2db. A visszarakáshoz sem kell 5 ember én egyedül tettem fel! A vezetékek elhelyezését amúgy is érdemes úgy megoldani, hogy ne ligjen-lógjon össze vissza.
Köszi, nem segített. Sok autó kasztnijára fel van fogatva a lökhárító, és tesznek mögé merevítésnek fémlemezt, csövet, dupla műanyagot,gyárilag. Na én ezekről a merevítésekről kérdezősködöm, ilyenbe nem szeretnék belefúrni. A Toyotámnál szerencsém volt, mert ahová a furatokat kimértem, üreges volt a hátsó rész.
Szia! Nekem folyamatosan "csipog" amikor tolatok. Igaz távolságot nem jelez mert csak tolatásjelző van benne:-)) Én ezért bízok inkább a kamerában mint a csipogóban persze olyan ritkán használom, hogy gondolkozni kell a bekapcsoláson is (rádiónál).
Köszi. Lehet, hogy rosszul tettem fel a kérdést. Az általános beépítéssel tisztában vagyok, mert a saját, és a feleségem Toyota Corollájába is én szereltem a kijelzős radarokat. Ott nem kellett leszedni a lököst. Alánéztem, láttam hogy nincs mögötte fém merevítés, és a mellékelt lyuk fúróval kifúrtam. Viszont a Felicia apósomé, nem ismerem a részleteket. Vonóhorog van rajta , nem látok mögé. Azért kérdeztem, hogy látott már valamelyikőtök leszerelt lököst, milyen a belseje , vagy az még jobb, ha konkrétan rakott e már fórumtárs Feliciába radart. Ne a kiszemelt szenzorhely fúrás közben találjak fém merevítést. Le pedig nem szeretném szerelni a kocsiról a lökhárítót, ha nem muszáj . Meg szeretném lepni az öreget szülinapjára egy radarral, a lehető leggyorsabb, legegyszerűbb beszereléssel. Most rendeltem az egyik webáruházból a feleségem készülékét, 6000 Ft , kijelzős, hibátlanul működik. Egy ilyet raknák az öreg kocsijába is. Egy rosszul sikerült tolatásnál , többe kerül a kár, mint egy ilyen készülék, ami megakadályozta volna a figyelmetlenséget.
Egy kérdésem van! Skoda Felicia1,3 ötajtós a bal hátsó,illetve a jobb hátsó központi zár egyforma? Ez a kérdésem az elsőknél is! Köszi a segítségeteket!
Nem a legolcsóbb gumiharanghoz adnak "gyári" bilincset meg zsírt is.Ha cseréled én nem vesződnék a "hagyományos" bilinccsel,tökéletesen megfelel egy kábelkötegelő is.
A külső csukló cserénél meg vigyázz,hogy ne törd el a rögzítőgyűrűt. Az újakhoz adnak új gyűrűt is s ha már adják,akkor azt is cseréld ki.
Vezetékezni elegendő hátul, a kijelzős radarnak sok értelme szerintem nincs*, bővel elég ha pittyeg, ahhoz meg minden telepíthető a kocsi leghátsó traktusában.
* úgy értem, hogy nem nyújt szinte semmi pluszt a csipogóshoz képest, max jelzi, hogy melyik oldalon van az érzékelt tereptárgy. A lényeget tekintve ez az információ indifferens, mert mindegy, hogy melyik oldalon van akadály, nem tolatunk neki :-)
Szia! A lökhárító műanyag, pár csavar tartja. Mivel ki kell fúrni a szenzorok helyét azok nem belülre hanem kívülre kerülnek. Az viszont rajtad múlik, hogy hogyan rakod fel mert nem mindegy az érzékelés "szélessége" miatt. Én is gondolkodtam anno' a dolgon de mivel a GPS-hez adtak egy vezeték nélküli tolató kamerát így ezt az opciót elvetettem. Na meg sok lett volna a madzagolás is. Most a rádióval van összekötve és ha nagyon kell akkor bekapcsolom és olyan képet ad mint a nagyoknál:-)) A villanyt pedig a tolatólámpáról kapja és nincs kilométeres vezetékezés.
Sziasztok, Felicia kombiba szeretnék tolatóradart szerelni. A lökhárító fekete gumi/ műanyag / csíkja mögött van valami merevítés, ami zavarná a 4 szenzor beszerelését? Nem láttam még leszerelt lököst. Szerelt már be valamelyikőtök radart? Köszi.
Gyerekek! Ha jól emlékszem, valaki itt azt írta egyszer, hogy a lengéscsillapítók cserejenel lehet betenni egy kissé nagyobbat, amitől magasabb lesz a kasztni. Milyen vegyek? Mind a négyet egyszerre? Favorité jó bele? Kombi, vagy sima?
Szia! Ez csak a pénztárcádon meg a kézügyességeden múlik! Nálunk egy futómű beállítás ~10eFt én legalább is többször vittem céges autót! Az enyémet otthon állítom nem "házipraktika" hanem a nagy skoda könyv alapján készítettem pár méter szögvas és pár csavar használatával egy állítható "mérőt" ezzel a 105-ös skodrival kezdtem aztán ford mitsubchi típusokat is mértem és az eltérést beállítva mind jó lett! Ha érdekel holnap lefényképezem.
Mindjárt jönnek a házi praktikák, de mivel azt kérdezted, hogy hogy lehet jól beállítani, ezért én azt mondom, inkább vidd el egy futóműveshez, kb. fél óra, és műszerrel beállítják.
Én próbáltam otthoni módszerekkel, de azért annyira nem egyszerű...
Mar regen voltam a forumon. (idöhiany miatt) Az 1, 3-as Feliciam köszöni jol van, egy aprosagot leszamitva: kerek összetartas kellene neki. Ezt hogy tudom hazilag jol beallitani? Vagy inkabb szervizbe vigyem a kocsit? Mit javasoltok? Üdv!
Szia! Azért ennyire nem egyszerű. Mivel ha teherautóról beszélünk akkor a differenciálműben lehet eltérés(a mellékelt táblázaton is van 3 fajta) mert ha megterheljük akkor csak olyan "ifa" gyorsaságú lenne. Viszont a végsebességre meg nem kell feltétlenül a személyautó sebessége. Nézd meg ha van fordulatszám kijelzés a két mutatónak a személyautónál 5.-ben azonosan kell mutatni(gyári gumival!)
Nekem 100km/h=2800-2900f/min. Amúgy csereszabatos ha jól tudom az összes váltó. De ha csökkentesz(gyorsítasz) az áttételen akkor arányosan tűnik el a teljesítmény is ezzel számolj! Aztán ha mégis cipelni kell vele valamit akkor tényleg valós "IFA" lesz belőle:-)) ha meglátja az emelkedőt már attól fulladozni kezd.......
Üdv mindenki! Az lenne a kérdésem hogy a benzines pickup és a kombi vagy csapott felicia váltó között van -e különbség, áttétel szempontjából!? 1.3 68le
Nagyváradon.Annyira nem sürgős. Néha balra irányjelzésnél világít a refi,ha tompított be van kapcsolva...... ))))))))) Még mindig jobb ,mint 2 hónapja Kolozsváron a csúcs közepén "döntött" úgy hogy ő ezt bizony nem csinálja. Sehova nem tudtam jelezni,volt is duda koncert. ))))))))))))
1998-as évjáratú autó meleg motornál, kuplungolás közben leáll és előfordul, hogy kuplungolás közben nem áll le, csak az "alacsony olajnyomás" ikon felvillan, majd a kuplung felengedése után elalszik. Ha valakinek van tapasztalata ilyen ügyben szívesen fogadom.
Utánaolvastam, megvettem az NGK-t. Azt mondták nem lesz vele gond, illetve hivatalosan is "szinonimája" elvileg a Champion RC89-nek, amit meg a gyár ajánl. Majd meglátjuk, ha betettem. :)
segítséget kérnék újra. Érzem, hogy nincs rendben valami a gyújtásommal. Alapjáraton remeg a kocsi erősen, ingadozik az alapjárat. Nem sokat, olyan 780 és 880 között ingadozik, de nem folyamatosan csak amikor melegszik a motor. Erősen tippelem, hogy az egyes gyertya szarakszik, mivel amikor cseréltem a vezérműláncot, akkor az lett kivéve és hát már nem mai csirke.
Szóval, milyen gyertyákat vegyek a gépbe? NGK 7553-st (N1-BKUR5ET-10) néztem,de amennyire emlékszem itt mindenki a Brisk-t ajánlja. Az NGK jó lesz nekem? Mindenképp a b.rdinál akarom venni, mert oda van kedvezményem. Mit ajánlotok?
Illetve még egy buta kérdés. Hányas gyertyakulcs kell ezekhez a gyertyákhoz? Nekem van itthon egy batár, de az nem lesz jó, az tuti.
Csatlakozom az előttem szólóhoz,én is eladtam a ménest a héten. Megmaradt egy garnitúra téligumim felnin(Seat ibiza felnik),Nokian W+ típus,kb 6 mm-es profilmélységgel,jó állapotban. A felni kicsit rozsdás,nem üt,nem ráz semennyire. Árban megegyezünk:)
Majd' 12 év és két generáció Felicia után elhagyom a típust. Pontosabban már el is hagytam.
Azonban mivel sokunkhoz hasonlóan én is magam szereltem az autót, így maradt némi alkatrész készletem. Nagy részük használt de jó állapotú, működő alkatrész, illetve néhány új, soha be sem szerelt alkatrész.
Ha valakit érdekel valami a lenti listából, akkor az e.peter73@gmail.com címre írjon.
És akkor a lista:
használtak:
- komplett váltórudazat (felújítandó) 2500,-
- gyári termosztát - házzal: 1500,-
- gyári termosztát - házzal: 1000,-
- légszűrő ház (komplett: alsó és felső rész + gégecső) dízelhez való, amin nincs termosztát: 2500,-
- levegőrács a gépháztetőn: 1500,-
- hátsó fékpofa szett: 2000,-
- bal első sárvédő: 3000,- (szürke metál, de azért fényezendő, de nem rozsdás)
új alkatrészek:
- kézifék bowden (1 db): 1000,-
- olajteknő tömítés 800,-
- hátsó nagy lengőkar szilent 2 db: 800/pár
- első gumi fékcső 2 db: 1500,-/pár
ingyen adom:
- féltengely gumiharang 1db (belső)
- jobb első index: használt, jó de besárgult :(
- 1 db kicsi szilent (de nem tudom hova való)
- kipufogócső bilincs 1db
- kipufogó tartó gumi (a kissebbik fajta) 1db
- hőmérséklet jeladó - sárga karikás (használt de jó - nem kellett volna kicserélni)
Ha többet vinnél, vagy netán egyben az egészet, akkor olcsóbban megúszod :)
Úgy alakult, hogy az utolsó hazajövetelemnél elfosta magát a vízpumpa! Sajna odafele is meg visszafele is több 10km-es araszolgatásoba futottam bele. Mondjuk ideje is lejárt mert amióta nálam van minden gond nélkül üzemelt(2007). Az viszont érdekes, hogy amióta ki lett cserélve nem melegszik álló helyzetben sem annyira. Vagyis ha meleg motorral meg kell állnom egy kisebb dugóban nem ugrik fel egyből a vízhőmérséklet!
Odafele azt is megtudtam, hogy képes az autó (igaz rövid távon) 152Km/h-ra is. Ezt nem a kilométeróra hanem a GPS alapján kaptam:-)) Kint a 130km/h valahogy csigatempónak tűnik. Ja és egyértelmű az üzemanyag minőségének a különbsége. Egy tank esetén akár 100km is lehet az eltérés DE ez nem a sebességnek a függvénye.
Szia! Igen akkor ha: rosszak az érintkezők a generátoron, rossz a testelés, csúszik a szíj, beragadtak vagy kicsik és gyengén érintkeznek a szénkefék, gyenge az akku mert rövid utakon használod és az is terheli a generátort.
Normális dolog az, ha terhelésre leesik a töltőfesz? ventilátor+lámpa+ködlámpa képes levinni 13 Voltra a feszt, ami 2-3 ezres fordulaton sem megy feljebb
A csapágy után ott van az alátét.Beállítottam a csapágyat.Vettem a héten két biztosítólemezt és sasszeget is.Ezeket felraktam a régi helyre.Nekem jónak tűnik,majd később leellenőrzöm.
A hátsókerékhez a csapágyat készletben adják. Általában adnak hozzá biztosítólemezt, sasszeget, anyát, alátétet, zsírt, szimmeringet, plussz a két csapágyat. Ez így kb. 2500-4200 Ft, gyártótól függően.
A biztosítólemeznek ott kell lenni, ahol a sasszeg is van, szorosan megy bele, nincs közötte távolság. Lehetséges, hogy neked valamelyik csapágy szét van esve vagy ami még lehetséges, hogy az anya és a csapágy között kell lenni egy kb. 4 mm vastag alátétnek, azt nézd meg , hogy ott van-e.
Csapágycserénél azt ugye tudod, hogy összerakásnál a végén az anyát nem szabad megtépni. Felrakod a kereket és addig húzod az anyát amig a kereket lent és fent megfogva meglógatod és érzel kottyanást. Közben meg-megforgatod a kereket.
Összerekás után ajánlatos 30-40 km után leellenőrizni, a lényeg, hogy akkor jó, amikor egy pici lógása marad, mert ha nincs, az azt jelenti, hogy folyamatosan feszül a csapágy és előbb-utóbb megint cserélheted.
Üdv! 1.6 aae -nél a motor hátuljába (tőzfal felöli oldalon) lévő csatlakozás mire szolgál? Gyárilag a lambdaszondával van egy tartó konzolon a kábelezés rögzítése.
Ezt most kérdezed? Akkor persze, nem a márka számít hanem az amperóra száma, illetve a márka is, minél minőségibb annál tovább lesz jó, persze ez sajnos nem törvényszerű. Néha az olcsó is ér majdnem annyit mint a 2X 3X drágább
Megoldható házilag,szerintem itt mind otthon csináltuk meg. )))) Az autó bal elejét felemeled,le a kereket és alul valamivel megtámasztod (fatuskó,ha van akkor valamilyen állvány),hogy ne szakadjon a fejedre.Fent leszereled a váltó tartót. Leszeded az oldaldeklit s találsz ott két tengelyen két nagyobb csavart (asszem 30-as kulcs fogja). Az alsó szokott lelazulni,de ha megfogod meglátod melyik az.Meghúzod s vissza deklit.
Mielőtt vissza raknád a deklit tegyél alá tömítő pasztát. A paszta előtt gondosan takarítsd meg a deklit és a váltót is,hogy ne legyen gond a tömítettséggel.
Valóban nagyobb a távolság a sasszeg és a biztosító között,de ez ilyen. Ha rá tudod hajtogatni a sasszeget nem mozdul el, e miatt ne aggódj. ha görgők nincsenek megszinesedve,akkor nincs annak semmi baja. A megadott linkeken ott vannak a méretek is. Jó munkát))))
Nagyon jól néz ki!Gyönyörű lett.Nekem csak 5 ajtós van,de vágyam egy kombi felicia,mert abban jobban tudok pakolni,mert asztalos-kárpitos vagyok,tehát jól jön.Az 5 ajtósban is meglepően jól lehet pakolni(jobban,mint egy fábiában).Ráadásul jobban tetszik a kombi.Ja amúgy a kombinak ugyanaz a hátsó ajtója,mint az 5 ajtósnak?Múltkor beálltam a tuskóba egy kombi mellé és érdekes módon az enyémnek a lámpa alatti része keskenyebbnek tűnik.
Hálás köszönetem a segítségért.Holnap délelőtt szétkapom és megnézem a csapágy számát és a szimeringet is.Persze ezeken a melókon kívül akad más is.Ja a csapágyak.A kerékagyon lévő csapágyon nem láttam berágódást és hordósodásra utaló jeleket,de az miért van,hogy ha meg van húzva kézzel a csavar,akkor a rátett biztosítólemez és a sasszeg között nagy a távolság.Elvileg ha jó a csapágy,akkor a végén a sasszeget éppencsak be lehet szúrni.Nem tudod véletlenül a kúposcsapágy és a szimering pontos méretét?
Nincs sok tapasztalatotok az 1.6-ossal? Kérdezzem inkább VW-topikban? Légyszi valamit. Én 6 éve járok egy alap 1.3-assal, de az azon szerzett tapasztalatok nem feltétlen használnak haver autóján.
Az,hogy 6 hónapon keresztül porosodott a lakatosnál,az nem használt egyetlen porcikájának sem. Rugózás,futómű,fékek...,nem is beszélve az elektronikáról. Menni kell vele!!!
Ma csak úgy kiváncsiságbol kicseréltem az 50 kw os feliciám ecuját 40 kw oséra központis az autó . Sokkal stabilabb lett az alapjárat szebben jár jobban húz kissebb gázadásra reagál tehát jobb mint a saját ecujával . Azt mondja meg valaki hogyan lehetséges ez ? ( van vag com csatlakozóm alapra állítva mind kettő hibakód nem volt )
Ha zsíros belül az nem jó,mert előbb utóbb a fékdob és a fékpofa közé kerül és akkor már fékpofát is cserélni kell mert a felodorról le nem pucolod a zsírt pláne ha megszívta magát egy kicsit.
Gondolom azért melegszenek a ködlámpák kapcsolói mert felkapcsolt világítás esetén azokban is világít az izzó, hogy sötétben is megtaláld őket. Ha meg egy izzó működik akkor melegszik. Szerintem.
18-20 ropi a hátsó csapágycsere? Szakálnál 1700 volt, egyedül amivel kínlódtam, az a fékdob leszedés. Ezen kívül csak egy darab vas kell, amivel kiütöd a régi csapágyakat, de ha nem búg, akkor hagyd. A hátulján van egy szimering a fékdobnak, azt cseréld, ha zsíros a bele, utána úgy húzd meg a végén az anyát a kerékagyon, hogy a legminimálisabbat lógjon a fékdob, és a legkönnyebben forogjon. Aztán rá sasszeg.
Érdekesség, hogy az Opel Kadetton is halál ugyanezek a csapágyak vannak hátul, a nagyobbikból van vagy 5 darab még, mindig csak a kicsi romlik el, úgy látszik.
Ha elromlik, Kadetton sosem romlott el egyik sem, pedig raktam bele km-t rendesen.
Középső képen ott van a bontott "predne celo" az kerül majd be a behajtott helyére
viszobt fent a szervo tartalyocska tök üres es nincs baja fent , viszont ha bele nézek akkor lent csöveknel latni hogy valami kifolyt, az auto mukodik egyébként normalisan mert baleset után kb 1kmt mennem kellett vele a garazsig.
elől ami be van hajolva az a klíma hűtő , de az mar nem lesz bele Ujra szerelve . Vizem sincs kifolyva szoval en csak arra a lenti szervo csőre gondolok...
Szia! Való igaz,hogy a fékdob belseje zsíros.A fék monnyuk jól fog,de engem leginkább a lazulás aggaszt.Ma voltam vele szerelőnél.Ő azt mondta,hogy ha még nem búg,akkor jó.Én nem hallottam búgást,csak a gumik hangját.Ha cserélni kell a csapágyat,akkor szerinte 18-20 ropi körül lenne.Szerintem korrekt,de vajon meg tudnám csinálni itthon?Van csapágylehúzóm.
Üdv, a világítás kapcsolója melegszik mindenkinek, ez már többször is volt téma. Már többet is cseréltem hol gyárit, hol vikát mind melegedett. A többi kapcsolóim nem.
Nem süti az ujjam, nem olvad a műanyag, de én melegnek ítélem. Azt meg végképp nem értem, hogy bekapcsolt tompított fényszórónál vajon miért melegszik az első és hátsó ködfény kapcsolója??? Holnap lesz egy utam a kocsival, megmérem majd a kapcsoló hőmérsékletét ha el nem felejtem :-)
én 3 órát szöszöltem a kapcsolóval, még lelkes vagyok. :D De hogy egy kétállású kapcsolót hogy a szűzmáriába tudnak így agyonbonyolítani, nem értem. ecetbe áztattam, réz a bele, nem jött be.
szevasz szeretnem kerdezni hogy menyire volt neked kilazulva a csavar ..mert en nekm is ez a gond hogy menet kozben hangos a sebvalto es neki szeretnek alni szejel szedni
Hát ebben nem nagyon tudok nyilatkozni,mert ami még "világít" az nem melegszik. Egy felizgatott szentjános bogár komolyabb fényforrást produkál,mint ezek nálam.Csak tök sötétben látszanak,halványan.De ezt betudom annak,hogy nem mai gyerekek.Viszont a kapcsolók teszik a dolgukat))))))) De mit jelent az,hogy "kimondottan meleg"? Süti az ujjad?
Csak tippelnék: a "predne celo" az a homlokfal lenne,ami a lábadnál van?
Ha úgy van,mint a dízelnél akkor a szervócső (a fém) az a hűtő alatt fut. Nem biztos,hogy oda újat vennék a helyedben,szerintem nem sokért bontóban is lehet kapni.De a kép alapján inkább a tartályod törhetett el,mivel a hűtőn kivülről látszik,hogy ott bizony folyt valami,hacsak nem a hűtő tört meg valahol.
Ha már a lámpakapcsoló a téma: az normális, hogy kb. fél óra működést követően a lámpakapcsolók (helyzetjelző, tompított, ködfényszóró, ködzárófény és talán még az elakadásjelző is) kimondottan melegek?
Engem berágatott a kapcsoló. Na majd én szétszedem megjavítom és mindenki boldog lesz!Nem úgy vannak ezek kitalálva. DDDDDDDDDDDD Kb félóra szöszölés után csak úgy csörgött a kuka alján! Most Vika van helyette. A visszajelző lámája egy nap után feladta a küzdelmeket,kíváncsi leszek meddig bírja majd tartós használatban. Eddig teszi a dolgát. (kb egy hónapos) . :D
bal sárvédő, utkozo , bal lampa index , kapota, klíma hűtő, elment ... + a predne celo( felvidéki vagyok nem tudom ennek mi a megfelelő magyar neve , de szemléltetem képen ...
ezt a predne celot felheggesztik nekem pénteken , de ram var a tobbi alkatrész beszerelése , es belatom nem vagyok egy auto zseni ..
mar a sarvedot levenni is eleg nehez a ragasztó miatt, azt tiszta ujat vettem , ismét megy alá valami ragasz ? Vagy eleg csak becsavarozgatni ?
Szervobol elfolyt az olaj , oda milyet kell vennem , illetbe milyen csövet ?
Meg pe hasznos tanaccsal el lathatnatok a kepek alapjan ...
Én pont most szöszmötölök a világítással, valaki előttem rövidre kötötte a világítás kapcsolót, mert az rossz, most csak a baloldalival megy. Kivettem a rövidzárat, de nem tudtam megcsinálni a kapcsolót, visszaraktam, bekapcsoltam, egy kattanás, és már nekem se sípol. :D
Ahogy néztem a Cromaxnál 1800ft egy ilyen kapcsoló, majd kicserélem.
Halál egy ilyen kapcsoló, próbáltam szétszedni, de nem jöttem rá, mitől sz.r.
sziasztok. egy ideje az autó nem sípol amikor a világítás rajta marad. nagyon kellemetlen dolog, mert hozzászoktatott az évek alatt és mindig rajta felejtem. mi romolhatott el?
Váltókulisszát szeretnénk cserélni az autón. Hol tudnék vásárolni hozzá alkatrészt? Mindenhol, majd lesz,nincs raktáron stb. Külföldről? Nincs esetleg kontakt?
köszi az infót ,obi parkolóban megmozgattam kézzel a sárga vezetéket és úgy néz ki hogy az volt a baj mentem vele eddig 40km-ert eddig jó holnap ha kicsit jobb idő lesz átnézem jobban :)
Inkább kellemtelen,hogy remeg a kormány 80-90 felett. Hosszú távon nem tesz jót sem a futóműnek sem a difinek.De ha óvatosan tolod neki ellehet húzni a cserét még néhány ezer km-ig.
Most egy barátom vett egy szopórollert Felicia 1.6-ost, és ehhez kérnék tanácsot. Indítási problémák vannak, inkább melegen. Van, hogy el sem akarja kapni (igaz nem szereti sokáig köszörültetni), vagy "rá kell rúgni" a gázra, hogy beinduljon. Emellett alacsonynak tűnik az alapjárat is (kicsit ingadozik is, de az nem vész még)
A hőfok is zavarja a szemét nagyon, a ventije 100-110 körül kapcsol csak be. Ennél a blokknál is lehet játszani kisebb hőfokú hőgombával?
A fordulatszámmérő honnan kapja a jelét? Csak magasabb, 3000 feletti fordulatnál ugrik meg a mutató, amúgy süket. De néha egy egy felugrás-felpörgés után viszont megjavul, néha. Ezt a kontakthiba jelenséget szeretnénk eltüntetni.
Segítséget kérek !Feli 2.nél a központi zár fő kábele hol csatlakozik a műszerfal alatt?Gyári kábelköteg van csak nem találom hogy hol az ellendarabja.Ha lehet fotóval együtt/ha megoldható/
Nekem meg a bendix volt megszakadva, de néha működött, néha nem. Néha villogott a lámpa és sercegett a rádió. Az összes fogyasztó ami a X relére van kötve áramhiányt kap ilyenkor. Az X relé az ami indításkor megszakad, hogy több áram jusson az indítómotorra. Pl. ablaktörlő, hátsóablak fűtés, stb stb. Ha figyelmes vagy ezek a visszajelzők is kialszanak amikor hallod a sercegést!
Nem biztos a relé gond. Nekem mikor ezt csinálta az önindítónál volt megtörve a kis sárga kábel ami a behuzómágnesnek adja pluszt, Szét szedtem a fél kocsit hogy hol lehet a kontakthiba de erre nem gondoltam, megmutattam egy hozzáértőnek kb fél perc alatt orvosolta
A kotkoda hidegen fura hangokat produkál mintha fém a fémmel küzdene ,de mihelyt bemelegszik el is hagyja, a váltóban van olaj,szerintetek mi adja ezt a hangot előre is köszönöm.
Bajusz vagy világítás kapcsolóra tippelnék inkább. Hasonlóan jártam én is nem régen,nekem a helyzetjelző kapcsoló ért haza.A hang az honnan jön? A kesztyűtartó alól?
Nem régen cseréltem mind a 4-et. (2 belső,2 külső) Ha kiszerelted a féltengelyt akkor a belső végbe nyúlj bele oda ahol a féltengely csillag van és az ujjad begyével tapogasd ki,hogy van e kopás.Ha van akkor csere,mert hiába cseréled csak a csillagot a remegés meg marad. Szabad szemmel nem mindig látni. A külsőnél ha levetted a porvédőt töröld meg a zsírtól és nézd meg nincsenek e elszineződve a golyók ill. a csukló szerkezet. Nézd meg azt is,hogy ahol a golyók laknak nincs-e letörve egy-egy kisebb darab.Nem feltétlenül recseg kanyarban a külső,ha gatya. Az is árulkodó lehet,hogy ha megfogod két kézzel a féltengelyt és a féltengelyvéget,meg csavarod és kottyanásnál nagyobbat mozdul akkor az is csere. Valamennyit kell mozogjon,mert ha hidegen nem mozdul semennyit akkor melegen beszorul. Ugyanez igaz a belsőre is csak a váltóban.
Illenék egyszerre cserélni,de természetesen ez is mint minden más pénztárca kérdése.Én előszőr a belsőket,aztán a külsőket cseréltem. A belsőkhöz kaptam szetben új féltengely csillagot,zégergyűrűt,porvédőt,bilincset meg zsírt. A külsőkhöz szintén porvédőt,bilincset,rögzítő gyűrűt és zsírt.Ez a mutatvány szűk 40 ezrembe fájt.Azért nem tudom pontosan,mert Romániában még mindig lejben fizetünk,de remélem megérem,hogy forintban fizessünk egyszer. ))))))))))))
Igazán nincs mit. A sok fül miatt én nem mertem megbontani,mert ha letöröm akkor nem fog zárni rendesen s mivel még nem cseréltem elképzelhetőnek tartom,hogy egy idős a kocsival,18 éves. ))))
engem is elért a féltengely mizéria. Azon gondolkozom, hogy egyben cserélem, nem szarakodok a csuklók kicserélésével, mivel a külső gumi is rottyon van és nem tudom mennyire lehet ratyi. Kérdés inkább az, hogy honnan tudom megállapítani melyik amelyik ráz?
Üdv! segítségre lenne szükségem ,következő a hiba menet közben néha villog a világításom és olyan a hangja mit amikor a relé kapcsol.. szerintem relé baja lesz de nem tudom melyik az a sokból ? vagy egyéb ötlet ?
Nekem, mikor eltört nagy csattanás jelezte a hibát és a váltás 4.-ből 5.-be ill. vissza 5.-ből, nehéz volt recsegve sikerült csak! Tipikus szinkrongyűrű hibának tünt. Tovább jártam vele így is és megmaradt a sivító hang 5.-ben.
Ha leveszitek a váltó deklijét, találsz két koronás anyát (talán 30 vagy 32-es kulcsnyíllású) azt kell meghúzni vagy cserélni, mert nálam eltört és ez okozta a gondot! A fütyülést kopás is okozhatja az olajhiány következtében! Nálam a sípolás megmaradt.
Heló Zotya! Nekem is elkezdett ötödikben fütyülni a felícia 3dl olajat után töltöttünk.Nekem azt írták hogy egy csavar lazult meg a váltóban,te megtudod mondani hogy melyiket kell meghúzni a dekli levétele után?
Heló! Valaki tudna abban segíteni hogy a Felícia váltónál a dekni levétele után melyik csavart kell meghúzni?Mert ötödikben visít a váltó és azt a tanácsot kaptam hogy meglazult egy csavar.
Kosz hogy irtal. Azota korbeneztem a dolgokat csak annyi volt vele hogy az akku melletti feher csatlakozot meg kellett mozgatni es mukodik szoval nem az elotetellenallast. Jo auto ez a felicia mar 20eves es meg nem romlott el benne. Meg a b.e. gommbfej is gyari. Nem ertem hogy bir ki ennyit.
Felíciámnál elkezdett fütyülni a váltó de csak ötödikben,3dl olajat kellett után tölteni ez okozhatta a bajt vagy egyéb gond van? Azt mondják hogy fogaskerék csere,járt már valaki hasonlóan?
Értem, én is így kötöttem be, de ott a baj hogy sajnos kilövi a a panelen lévő tranzisztort....erre van valakinek ötlete ? Vagy arra hogy hogy védjem meg a tranzisztort attól hogy kimenjen ?
(Tudni kell hogy nekem van az utastéren belül egy ledes világítás és az is rá van kötve a gyári belső világításra, a baj ott kezdődik hogy amíg maga az egység nem megy ki, becsukom az ajtót késleltet is ahogy kell a rendszer, viszont a ledek nem alszanak ki hanem "parázslanak", én cseszek el valamit ? Illetve ezt hogyan lehet kivédeni ?)
Szimering van a fékdob belső oldalán. Azért van ott,hogy ne verje ki a zsírt. Ha régóta "lógott",akkor elképzelhető,hogy "elverte" a szimeringet.De sima elöregedés is szóba jöhet ))))
Nem a lábánál van a retek,hanem - szerintem - benne. ))))) Amiket ide írkálok az mind tapasztalat. Azért írtam,hogy próbáld ki,nincs mit vesztened max megjavul. ))))
Valami elromlott a huto futo ventillatoromnal. Egyik fokozaton se megy. Biztositekot csereltem ha minden igaz balrol a 3. Ugye? 25 amperes. Elotetellenallas hogy szokott elromlani? Nem ugy hogy olyankor a 4es fokozaton megy csak a tobbin nem? Szerintetek mit nezzek meg at?
Segítséget szeretnék kérni tőletek, szeretnék beépíteni egy belső világítás késleltetőt a kocsimba, meg is vettem az elektronikát csak elakadtam, mert nem tudom rendesen működésre bírni, mivel nem tiszta mit hova kell kötni hogy jó legyen.
Ma délután felfújtam a lufikat a kocsin és észrevettem,hogy a jobb hátsó kerék lötyög,mint az állat.Húztam a kerékagy csavaron,de a zsírtengerben találtam egy szimering gyűrű szorítórugót.Kérdésem az volna,hogy hol van benne szimering gyűrű,ha van benne egyáltalán,mert a netes robbantott rajzon nem látok sehol.
ki lett cserélve a fékem elől. eléggé rozsdás már a nyergem, ezzel kell kezdenem. Pár száz km.-mel a csere után darabos a fékem, illetve olyan mintha ütne. NO ABS, mielőtt még elvesznénk. Szerintetek mitől lehet? 1-1,5 mm-rel nagyobb volt az új betét és elég nehezen ment be, mivel annyira vastag volt a rozsda a nyergen. Próbáltam leszedni csiszoló papírral és drótkefével, de nem sokra mentem... Lehet, hogy az szorul, vagy esetleg valami van a nyergemmel? Ha szorulna sztem előbb jött volna, kb. az első fékezéseknél. Ha finoman lassan nyomom be a pedált, akkor nem kattog, nem darabos, simán megy. Ez inkább akkor, amikor kicsit határozottabban lépek rá. Vélemény?
A motorblokk elején van, valahol az önindító környékén. 24es kulcs kell a kiszedéshez, pici olaj ki fog folyni, ha kiveszed. A menetes végén találsz egy apró lyukat, azt fújd jól ki féktisztítóval. Meghúzásnál ne kapaszkodj bele túlzottan a kulcsba, nehogy megszakítsd a menetet. Nem kell azonnal olajat cserélni, de legközelebb a helyedben 10W40est tennék bele. Márka szinte mindegy, lényeg, hogy valami neve legyen, a teszkós szemeteket el kell felejteni. Én Eneos-t használok. Következő olajcsere előtt löttyints bele valami trutyioldó adalékot, vagy fékfolyadékot. Autózz így 15 km-t és mehet az olajcsere.
Értem,köszi a választ.Remélem kárt nem tesz a motorban.És lekel cserélni ujra 10w40 re?Letudnád irni légyci,hogy hol van ez a gomba és hogy hogyan kell leszerelni?
Gomba ki, féktisztítót neki, ha mázlid van, akkor csak ez a kiváló olaj kormolta tele a gombát. A '70es években, amikor kifejlesztették ezt a motort, tényleg jó olaj volt a 15W40. Csak közben elröppent 40 év, és a kenéstechnika elég sokat fejlődött. 10W40nél magasabb viszkozitásút tuti, hogy nem öntenék a gépbe.
Sziasztok. Ha megveszem a Lengyel termosztátot/ ez ugye a termosztátfedél+termosztát+ gyűrű+tömítést tartalmazza / simán rámegy a most benne lévő termosztátházra? Vagy a termosztátházat is meg kell venni, mert esetleg van eltérés a gyári , és a Lengyel között ?
Uraim! Keresek 1,3MPI motorhoz 8db jó állapotú szelepemelő tőkét és 8db jó állapotú szelepemelő szárat. Lehetőleg kevés km-es motorból. Ha van valakinek kérem szóljon (írjon) itt a fórumon. Köszönöm.
Körülbelül 2 hete volt olaj cserélve 15W40 es van benne szerelö cserélte,végig ott voltam olajcserekor.Filtron márkáju filter van rajta.69000 kilométer van rajta.És nem nagyon tudom hol van a gomba,meg hogyan kell kicserélni :-)
Sziasztok,az lenne a problémám,hogy ma reggel egyik pillanatrol a másikra elkezdett pislogni az olajnyomás jelzö ikon.De csak akor ha üresbe teszem,amikor sebességbe van nem pislog.De most hogy ujra mentem vele már nem csinálja.És semi változás nem történt a motorhangja sem változott meg.Mitöl csinálhatta?
Ezt játszottam én is egy darabig. Motorvezérlő relé ki majd vissza s pár napig nem volt gond. Amikor megtudtam,hogy mibe kerül egy ilyen,kivettem a relét és az alján található kis lyukon fújtam neki kontakt sprayt. Ennek egy éve,azóta nincs gond az izzítással))))) Próbáld ki hátha bejön neked is.)))))
sziasztok egy ojan kerdesem lenne hozatok felicia 1.9-rol lenne szo . Ha egy kisseb bukanon vagy vasut atkelon haladok keresztuk akor hirtelen fel ugrik a fordulat mutato es a motor is felporog vagy eppen forditva majdnem bedoglik milehet a gond ??
Akkor megvagyunk. szegény a keverék, mert falsot szív. Szerencsétlen "kompjuter" korrigál, amíg bír. Pucolás után végleg megbolondul. És ezt hozza hibának. Nekem így magyarázták. nem is akartam mélyebben belefolyni. fillérekből megjavult. Ennyi elég is volt
Teljesen logikus amit mondasz. Csak fojtószelep tisztítás előtt 750-es alapjárat volt (nem bontottam meg semmit). A tisztítást meg azért csináltam kiindulásképpen, mert olyan mintha szegény lenne a keverék. Főleg hidegen, óvatosan kell indulni különben lehörög.
Szia! Azt megnéztük még akkor,de ma reggel ezzel a problémával kezdtem a napot.
Amikor bontottam az autót és kihúztam a kábeleket a hátsó ajtóból és egyszer rosszul csuktam le,emlékeztem rá,hogy megtörtek a vezetékek,némelyiknek a szigetelése is sérült de működött az autó ezért nem tulajdonitottam neki jelentőséget.
Reggel szigeteltem a sérült részeket és az ajtóktól függetlenül üzemel a szivattyú.
Sajnos igazatok van. Voltam mindenhol. Kb. Mindenhol azt mondták, hogy 9 a kulcs és +5e-ért kapom a chipet kódolva. Ezt sajnos nem úszom meg olcsóban. :( Mondjuk aki hülye, az haljon meg...
A japán Ignisemnél volt kálvária, mert a nyers kulcsot UK-ból rendeltem (nem olyan, mint az esztergomi Ignisé, és itthon nemigen volt senkinél) de a többi simán ment, sőt, a programozást Suzuki szervizben csináltattam 4200+áfáért...
Én ezt sokallom. Lemásoltatom a kulcsot fizikailag és itt van a leírás a manualban hogy lehet adaptálni a kulcsot az immohoz. Egy VAG progi kell hozzá és kész, ami van nekem.
Kérdés, hogy a Skoda esetében ha veszek egy kulcsot, annak van-e RFID-ja, vagy nincs. Ha van, akkor nincs miről beszélni, ha nincs akkor le kell tényleg másoltatni. Akkor pedig meg kéne tudni hány herzes a cucc és elvileg simán lehet rendelni ~3-4e-ért RFID másolót. Akkor is a beígért ár felénél vagyok.
Az egyetlen létező kulcsot hagytad el, amit 16-18-ért pótolnak ("gyártanak" egy újat) és összehozzák az immoval? Nekem ez nem tűnik soknak. 14000 Ft-ért másolták le a meglévő immós kulcsomat Fehérváron, ott a régi kulcs immo chipjét klónozták az újba.
sikeresen elhagytam a sluszit a gépemhez. Most felhívtam a helyi kulcsost, 16-18e-ért megcsinálja. Erősen rácsodálkoztam, gondolom az immo miatt ilyen drága.
Skoda Felicia esetén hogy működik? A kulcsba írom be a kódot, vagy az immo-nak tanítom meg a kulcs kódot? Igazából ha lemásolják a kulcsot és kiütöm az immot, az is elég. Ilyen lehetőség van esetleg? Hogy tudnám legoccóbban megúszni? Valaki járt már így?
Tud valaki segíteni? Milyen felni lehet a Felician nekem, aknából ránéztem, és a kormányösszekötő gömbfej, és a felni pereme között van, vagy 1mm hézag....
Szerintem belemennék egy nagy gödörbe, begörbülne a felni széle, úgy állna meg, mintha horgonyt vetettem volna.
Vagy a gömbfej nem jó, vagy a felni, de ez így nem oké szerintem. :(
Ma délután elkészült a Felicia,lett neki hátulja viszont előkerült egy probléma. Figyelj!!
Motor beindit,jár is szépen...,nincs töltés. Szabályzó ki,felakadt az egyik kefe. OK. Rendezzük az anyagi dolgokat,becsukjuk az ajtókat és leáll a motor....
Nem kapcsoltuk össze elsőre a dolgot de aztán ráébredtünk. Ajtók kinyitva és működik az üzemanyag szivattyú...,benyomjuk a belsö világitáskapcsolö bármelyikét leáll a szivattyú. (a hátsókon riasztónak van)
Az elsőket kiszereltem és úgy toltam rá a csatlakozót,a bal hátsó a helyén maradt,a jobb hátsó pedig szikrázik ha ki akarom szerelni járó motornál. Az autót elhoztam,elcsiptem a tüskét.
A javitás előtt én bontottam ki a vezeték köteget,működött is az autö,javitás alatt sem sérült a korbács.
Nem törvényszerű, és látszólag semmi köze egymáshoz a dolgoknak, de én anno takarítás után pont így jártam.
Diagnoszta kiolvasott, alapbeállított. De ezen felül feltűnt neki még valami. Valami féktisztítóval (vagy valami alkoholos szarral) elkezdte körbefújkálni a szívócsonk tömítését.
A motor hevesen reagált rá.
A javaslatára kicseréltem a szívósori tömítést. aztán ő újra alapbeállította a gépet. Azóta (a tesók általi végleges leamortizálás napjáig) ketyegett, mint a svájcióra.
Milyen jó, ha egy szakember többet tud annál, hogy mit, hová kell dugni!
nagyjából akkori áron 300 ft-ból, 2 órai munkából(mert óvatos vagyok) és egy marék ultradermből megúsztam.
A gumi témához. A "rázásnak" több oka is lehet. 1. Az általad említett szálszakadás.Ám ha egy vagy két szál pukkant el ez nem minden esetben jön elő kis sebességnél.(Tapasztalat.) Akkor is lehet tapasztalni,ha alacsony a gumi nyomás vagy nem egy forma a két első kerékben. Már 0.4 bar különbségnél jelentkezik. 2. A felinél általában a "rázás" a belső féltengelycsukló kopottságát is jelzi. Elég szokott lenni kicserélni a féltengely csillagot,de volt már,hogy komplett cserélnem kellett a "korsóval" együtt.Olyan 85 km/h-nál jön elő. 3. Akkor is előfordulhat,ha a kormány összekötőrúd kormánymű felöli oldala kopott. Ez van nálam most. Úgy hogy hétvégén adott a feladat,ha elkészül az asszony Ford Ka-ja,mert abban meg hazaért a kinyomócsapágy,ami hidraulikus. (Hogy baszódjon meg aki kitalálta! :D )
A benzinest azt nem nagyon vágom,majd kiokosítanak a többiek. )))))))))))
Először is köszönöm a sok segítséget, sok jó tanácsot olvastam nálatok!
Láttam téma volt a nyári gumi csere miatt a felni-gumi kérdés.
Én is hasonló cipőben jártam nemrég.
Típus: 1999' Skoda Felicia 1,3 Mpi:
Gyári gumi méretek: 165/70 R13 és 175/60 R14 - a kis külső átmérő különbség miatt nem csal az óra (tank ajtón matricán van). 14-es alu-ra váltottam nyárra, eddig gyári 13-mas lemez volt.
A kerék "rázás"-sal kapcsolatban a gumis azt mondta, ha alacsony sebességnél is ráz, akkor szálszakadás vagy deformált a gumi (esetleg kockásra van fékezve). Ha csak nagyobb sebességnél akkor nem jó a centírozás (ez volt nálam is).
Lenne egy kérdésem is a végére :)
Fentebb említett típus, tavaly felújítva (motor tömítések cseréje, új gyertyák, szűrők cseréje, minden mechanikus rész átvizsgálva...) mégis alacsony fordulatról indulva, például lámpánál - megtorpan, lassan gyorsul, aztán egyik pillanatról a másikra "kilő".
Néha csinálta azt is, hogy lámpánál állva üresben "próbálgatta", hogy mikor fullad le, az utolsó pillanatban mindig adott egy kis gázfröccsöt.
Ha valakinek van tapasztalata ilyen téren kérem ossza meg velem :)
Ha már szellőzés probléma van porondon ill. takarítás. Azt a kábelt/drótot ami nyitja-zárja a fűtéscsapot mennyire macerás ki cserélni? Ugyanis a végéből letört kb 4 cm a fűtő radiátor felöl. Egy csokival meg egy darab dróttal pótoltam,de nem bizonyult nyugdíjas megoldásnak és lassan itt nyár.
Nyúlj be oldalt a forgópontnál egy vékony lapos csavarzúzóval és nyomd meg befele a mozgó keretet, enged annyit. Arra figyelj, hogy egy kis gumi betétben ül, ami ki tud esni, azt is vedd le és tedd el biztos helyre visszaszerelésig.
Sziasztok!Még az eredeti termosztátom volt a kicsikében, de most a kengyelt (rúgó fölött) tartó műanyag fülecske eltörött.Kérdésem az lenne: járt-e már így valaki , okozhat-e valamilyen problémát az a durván 9x3 mm-es műanyag darabka.Már felraktam a lengyelt, szerencsére régebben megvettem.Köszönöm előre is a tájékoztatást.
Sziasztok! Egy egyszerűbb kérdésem lenne. Tavaszi nagytakarítást szeretnék a felíciámon, és szeretném kipucolni a műszerfal légbeömlőit. A kérdésem az lenne, hogyan lehet leszerelni a két oldalsó beömlőt, amik a fényszóró magasság állító mellett, illetve a kesztyűtartó alatt vannak? Segítséget előre is köszönöm! Üdv! :)
Nekem is a vízszivattyú cseréje után kezdte ezt művelni! :-( Annyi, hogy az enyém működött hűtés nélkül olyan 20-30 km-t!
A motornak semmi baja(kopp-kopp), de az új szivattyúval megbolondult a hűtés... :-/
Szóval, télen felment 110 fokra, beindult a ventilátor, pár másodperc alatt akkorát hűtött, hogy meg is állt. Pár másodperc múlva megint elindult, megint pár másodpercre és így tovább. Szám szerint kb így: 110-108, 109-107, 108-106, stb, pár másodpercenként! Gondoltam, nyáron meg fog szívatni! Eddig egyszer csinálta meg, hogy felment 110-ig, elindult a ventilátor és a hőmérséklet megállt olyan 105 fok környékén. Én is tanácstalan vagyok. Azt hiszem, buherálok rá egy kapcsolót és az utastérből felülbírálom a hőrelét!
Van hűtőfolyadék leeresztője, mi ott engedtük le, amikor termosztát cserére került a sor (gyári helyett lengyel utángyártott). Ha marad a folyadék, csak a termosztát betétet cseréled, szerintem elég a vastag csövet lehúzni.
Látom a motortér fotóját,és megragadva az alkalmat azt szeretném megkérdezni,hogy termosztát cserénél melyik gumicső lekötésével kezdjem? A vastag, vagy a vékony amelyik a kiegyenlítő tartályon van? Köszi a válaszod!
Ez a víz hőfok téma engem is érdekel :) nemrég írtam hogy magas a hőm és későn kapcsol a ventilátor, vettem is egy gombát ami 2hőértéket tud kapcsolni rá is kötöttem a 86fokosra talán de még mindig magas a hő 100-110között van a hőérték kicseréltem a hőfokjeladót új a termosztát az nem tudom pontosan milyen hőmérsékleten nyit ,vízpumpa is új szóval tanácstalan vagyok.. az a gondom hogy ha felmegy a vízhőfok 110re és leállítom utána újra indításnál ingadozik az alapjárat de úgy mintha én túráztatnám a kocsit mit ne mondjak városba nagyforgalomnál a pofám szakad le ... biztos gondolják mit vagánykodik ez a hülye gyerek. ezt úgy szoktam orvosolni hogy a pillangóról lehúzom a vastagabb kábelt és akkor nem csinálja. nos valakinek ötlet ?? míg nem jött be a jó idő minden happy volt de csak meleg motornál bohóckodik ,és még közel sincs nyár....
Nemrég megtisztítottam a pillangószelepet a 98-as Feliciámban. Természetesen azóta magas az alapjárat. Mentem már vele majd 500km-t, de nem áll be. Elvittem egy szervízbe, ahol két szoftverrel is próbáltak alapbeállítást csinálni, eredménytelenül. Ahogy itt utána olvastam, ez nem szokott mindig simán menni, van, hogy csak valami spéci szoftverrel megy a dolog. Nekem nincs hozzá felszerelésem, tudna-e ebben valaki segíteni? Szolnoki vagyok, de természetesen ésszerű távolság nem gond.
Az a négy csatlakozos ami a termosztátházban van az a hömérséklet jeladó, ennek két szerepe van, egyik, hogy a motorvezérlés felé küldi a motor (hütővíz) hőmérsékletet, az pedig hidegindításkor bizoyos hőmérsekletig dúsitja a keveréket a befecskendezésél (indításkor magasabb alapjárat, amely mikor melegedni kezd a motor akkor visszaáll)
Másik szerepe a műszerfalon levő hőfokmutató felé adatot küld, amely mutatja a vízhőfokot.
Ennél nincs különböző hőértékű. Két fajta van (volt), sárga színű a benzineshez, kék szinű a dieselhez, de gyakorlatilag bármelyiket lehet használni, minimális a különbség. A gyári a VW alkatrészben gyakorlatilag egy fajtát adnak már a kék színűt.
Ennek a hibája akkor szokott előjönni ha a műszerfalon levő vízhőfokmutató nem mutat valós adatot, üzemmeleg a motor de csak 70 fokot mutat, stb. illetve ha a dúsitást nem veszi el egy idő után.
Ha a vízhőfokot szeretnéd csökkenteni akkor a hűtőben levő hőgombát és a termosztátot tudod kisebb hőértéküre cserélni.
A hűtőben levő hőgomba két csatlakozos, bármelyik autósboltba bemész szinte bármilyen hőértéküt tudsz venni. A felicia gyári müanyag csatakozóját levágot és sarut teszel a helyére, már kész is. Ez a hőgomba tulajdonképpen egy bimetál kapcsoló, amikor elér egy hőfokot akkor rövidre zárja az áramkört és a ventillátort bekapcsolja. A termosztát házban levő hőmérséklet jeladó a négy csatlakozos, ez adja a jelet a műszerfalon levó vízhőfokmérőnek. Ha zavar a magyas hőfok akkor érdemes utángyártott (lengyel) termosztátházat venni ebben szabadon cserélhető a termosztát,ha kisebb hőértéküt teszel bele akkor korábban fog nyitni és a jeladó kisebb hőmérsékletet fog jelezni.
Ma bekerültek az ABS-es kerékcsapágyházak előre, két majdnem új lengéscsillapítóval. Kíváncsi leszek, hogy mennyit tudok használni a gyári fékcsőből, jó lenne, ha ugyanaz lenne a fékerőszabályzóig. Tapasztalat esetleg valakinek? A novemberben cserélt Delphi márkájú talpas olyan, mintha 20 éves lenne. Lötyög, kotyog, laza szar. Holnap jön bele Ruville, azzal talán nem lesz gond egy ideig.
Végre szereztem platóajtót a szegélylécekkel együtt! (a kasznis majdnem elsírta magát, amikor meglátta...)
Elcseréltem a dobozra, így a fűnyírás is egyszerűbb...
Olajcsere is megtörtént Eneos 5w-40 került bele, olyan hangja van, mint egy elemes autónak. :)
Az a hengerfejbe való, amiről írsz, nem a hűtőbe. '96-ig ilyen volt a Feliciában is. A hűtőben a Favoritén kettő tüske van. Az, hogy a Felicián hány tüskés volt, az passz. Levágtuk a kábelről a csatlakozót, két szálra lett téve saru, így pont elért a gombáig.
Álló helyzetben normális, hogy feljebb megy a vízhőfok, mivel nincs menetszél, ami hűtené, valamint a hűtőventilátor sem kapcsol be, amíg el nem éri a kapcsolási hőfokot. Ez gyári hőgombával nálam kicsivel 110 °C alatt volt. Engem is zavart, kicseréltük, Favorit hőgomba ment bele (azt hiszem 92/87-es volt). A csatlakozó végét kellett átalakítani, attól kezdve nem ment fel annyira a hőfok (többször kapcsolt be a ventilátor).
Sziasztok. Átnéztem az elmúlt 500 hozzászólást, de nem talaltam semmit. Pedig vhol biztos van. Szuksegem lenne egy felicia 1.3 mpi szerelési kézikönyvre. Merre találok? Koszi
A modern autókban, a hütőrendszer túlnyomás alatt van, mikor dolgozik a motor. Normális állapot, hogy mutató szerint kb. 110 foknál kapcsol be a hütőventillátorod, ekkor a víz kb. 96-98 fokos. A hőgombával és a termosztáttal lehet " játszani" attól függően, hogy milyen hőértéküt használsz. Kisebb hőértéküt (89, 92 fokost) akkor érdemes használni ha a hűtőrendszered nincs jó állapotban, gumicsővek, öregek, hűtő szivárog stb.ilyenkor még el lehet húzni a javítást.(esetleg termosztát kivétele és a hőgomba direktre zárása anno s120).Nem túl szabályos de, szükség néha nagy úr. Ha jól emlékszem akkor a kezelési útmutatóban benne vannak a gyári hőértékek.
Az a jó, ha a mutató a középső vonalon, vagy egy hangyányival alatta áll. A hűtővíz valóban 100 °C környékén van, mértétek? A termosztátnál van a jeladó, ami a motorvezérlőnek és a műszerfalnak is küldi a jelet, első körben azt kellene kimérni. Mivel a kocsi már nincs meg, így saját képet nem tudok mellékelni a jeladóról, de egy fórumtársunktól kölcsönöztem, a bekarikázott cucc az. Csatlakozót lehúzva lehet mérni 2-2 érintkező között (erről van saját kép, minden látható rajta).
Sziasztok após 1.3 Mpi Feliciájában olajat kell cserélni. Eneost fogok venni, Szakál Metál kedvezményem van. A motorban 150.000 Km van. Milyen viszkozitásút kell vegyek? 10W-40 ? Köszi.
Na az irányjelző kapcsolóm eddig, bírta. Vika,én így szeretlek )))))))))))))))))) Most van reflektor. Hiába kapcsolom le-fel akkor is refi van. Ha húzom fénykürtre minden világít mint a karácsonyfán)))))