Megnyitom X-dik tyúkos témájú topicot, ami annyiban lesz más mint a többi, hogy itt főszerepet a humor, a hétköznapi témák és a baromfik iránti szeretet táplál. Jó szórakozást! Kéretik a kés hátba dobását mellőzni!
No, hogy ne legyen egyszerű az élet, újabb segítségkérés...
Három órája megfürdettem a tyúkokat-csirkéket. Majdnem mindenki jól van.
De, az egyik öreg tyúkom imbolyog, nem tud megállni a lábán azóta se. És nem tudom mitévő legyek vele. A többiek kiültek a napra, megszárítkoztak, igazgatják a ruhát, ez csak áll, időnként elindul, de dől el. Utoljára akkor láttam ilyent amikor a tízéves németjuhászomat vitte el a szívbaj :(
Létezik, hogy a tetvek pont mostanra végezték ki és most már a halálán van?
:-)) Csupán "pizsama cserére" kényszerültem. Újra kellett telepíteni a gépezetett és közben elfelejtettem a paramétereimet ... A kavington a hibás ! :-(((
Ma reggel folytattam a pakolást, kihordtam a műanyag rekeszeket, Ember most pucolja őket az udvaron, kihordtam a szénatárolót, sajnos, az összes széna megy kifelé :( Szerencsére nincsen most sok nyúl, csak a tenyészállomány, nyári pihenő van.
Az utcabeli ismerős ma hozott éppen friss szénát :D Hurrá!
Két helyen találtam telepeket, az öreg tyúkok éjszakai hálóhelyén- az hemzsegett a repedésekben meg a ketrec alatt, ahogy megemeltem. Tegnap óta neostomosan, most felbakoltam, fullra kitakarítottam megint az egész környéket a kifutót, és K-Biollal bepermeteztem mindent, a falakat a fiatalok éjszakai hálóhelyét, az öregekét, egy üresen álló nyúlketrecet, a kifutót.
A másik hely a tojóláda volt. Kimostam, megszáradt és csucsogósra permeteztem szintén. Kapnak helyette műanyag rekeszt.
A nyúlketreceket is átvizsgáltam, nem találtam benne semmit. De a békesség kedvéért ahogy megszárad a nevelőketrecem, szakaszosan átpakolgatva a füleseket átfújom az óljaikat is.
Mindjárt csinálom a neostomosanos fürdőt, mihelyt az udvaron sikerült befejezni a pucolást. Addig a fenyegető vihar is elmegy tán :D
NyiMisi! Mennyi időt vártál a permetezés után hogy visszaengedd a tyúkokat?
A külföldi oldalakon Red mite poultry néven található a madártetűatkáról leírások , képek, és ajánlott vegyszerek vagy ellenszerek.
A google fordítóval bárki tud azonnal aktuális információkat szerezni róluk.
Még néhány képet felrakok ide, hátha másoknak még segíthet a felismerésben, aki még esetleg nem találkozott ezelőtt velük.
Ilyen egy tipikus madártetűatka-telep a falon, az ólban, eldugott helyeken (sokszor csak 1 koszfoltnak tűnik messziről):
És ilyenek a tyúkok, ezek végtelenül extrém esetek, akik áldozataivá váltak a vérszívásának (ebben az állapotban már valószínűleg rengeteg tyúk elpusztulhatott,
mert sokáig az állatokon semmit sem lehet látni, az elhullásokon kívül, csak a telepek láthatóak a falon. Ha már ilyeneket láthatunk a tyúkokon, az extrém nagy inváziót jelent,
és ezek az állatok itt már nagyon erős kiindulási állapotúak lehettek, óriási túlélők... :
No, azt hiszem ezt a madártetűatka témát már én befejeztem részemről, mert még idetéved valaki az oldalra, megijed és elszalad.....
Ha tud valaki gyorsan tegyen fel képeket a szép házityúkokról is, ne csak ilyeneket lássanak már...még elmegy a kedvük a tyúktartástól, pedig ez egy nagyon
klassz dolog, és a tyúkok pedig nagyon jópofa aranyos kis állatok.
Mindenesetre ha valakinek van csodaszer-tippje, azt még szívesen elolvasom...
Végül is segítsünk egymáson, ez a lényege az egésznek.
Meg hát most már jó ideje nincs nekem ilyen problémám, de sajnos még lehet... és jó ha vannak ötletek, módszerek az ember tarsolyában,
amihez rögtön és hatékonyan nyúlni lehet, ne mindent a maga kárán, szenvedésén tanuljon már ki az ember.
" Miközben antibiotikus hatását egyre többen ismerik, a kerti sarkantyúka nem veszített vonzerejéből sem: színes, gyönyörű virágai, kerek levelei miatt rengeteg kiskertben ültetik csupán a szépségéért. Azt azonban kevesen tudják, hogy a gyönyörű virágokat akár nyersen meg is ehetjük. Minden héten bemutatunk egy "csodanövényt" - a csalán és a pitypang után ezúttal a kerti sarkantyúka került sorra."
Igen, ez jó terv! Legtutibb a tégla. Én is idén őszre tervezem egy "grandiózus tyúkház projekt" keretében megszűntetni a faólakat és átköltöztetni a csapatokat egy teljesen új helyre! A tervek már régen készen, az anyagok jó része is megvan már ---egyelőre csak az idő hiányzik nagyon! De azzal meg kb. 3 hónapja folyamatosan versenyt futok --és rendre cefetül kikapok tőle! :))
Néhány hete nálunk is felütötte a fejét a tetű. A K-obiol egy permetezéssel mindent megoldott. Nem tudom ki volt aki elsőként rájött arra, hogy ez a szer a megoldás, de köszönöm neki.
Ha jól emlékszem, a fa alkatrészek közé szeretnek a tetűk elbújni. Ezért akarok most tégla ólat, ami meszelhető és nincs fa alkatrésze. Ja az ülőfa igen, de azt kivehetőre akarom. Így talán kisebb az esély.
Miután Thorr kolléga olyan szemléletesen összefoglalta nekem a kérdést, kimentem, és szétszedtem az ólat.
Ez a horror, nem a C-kategóriás hollywoodi film :(
Eszméletlen telepekben voltak.
Jó tömény neostomosannal adtam nekik, spaklival ahonnan tudtam lekapartam. Végül slaggal kimostam az egészet. Plusz a földről és a kifutóból spaklival az utolsó szemig kikapartam ami a földön volt. Neostomosan újra.
Túl nagy falat az, hogy ma a fürdetést is megejtsem, most a nagyon vészes telepeket lepucoltam, hátha holnapig nem maradt annyi, ami totál kikészítené őket.
Holnap K-obiol+ a tyúkok-csirkék neostomosanos fürdőt vesznek.
És ha végeztem, akkor beásom magam a témába, hogy egy tartós, valódi megoldást találjak.
Van egy (gyerekes) elmélet, miszerint a griff madár, a kentaur, és egyébb mitíkus lények azért pusztultak ki, mert már nem jutott hely nekik a Noé-bárkáján.
Nos, nekem ez az elmélet nagyon tetszik, bár a valóságosságában nem vagyok teljesen biztos.
Nekik mindenesetre nem jutott hely, bezzeg a madártetűatkának!!! (Ezt jól elcseszted, Noé...)
Néha az ilyen legendák, mítoszok önmagukért szépek, és kár őket tudományos vizsgálatokkal, meg egyébb
No Te aztán jól összefogaltad a tetűkérdést! :) A szer aminek nem jutott eszedbe a neve: K-obiol. De sajnos ez sem csodaszer! Én is kipróbáltam. Az előírtnál sokkal töményebb dózisban tocsogósra fújtam mindent. A kifejlett állatokat valóban elpusztítja, de az csak duma ami a leírásában van, hogy hónapokig védelmet nyújt a befújt felület! Vagy csak a tetveim nem olvasták a leírást, miszerint el kell pusztulniuk napokkal később is!:) Viszont az nagy előnye a neostomosannal szemben, hogy jóval olcsóbb!
De az már biztos is, hogy nagyon fel kell kötnie a gatyáját annak aki a tetvekkel száll harcba, mert qrva szívós ellenfelek!
A legtutibb ami nekem bevált a perzselés. Arra valahogy nem immunisak :) Persze általában én is váltogatom és kombinálom a vegyi-mechanikai-thermo :) védekezési módokat, miközben bőszen szidom Noét, hogy mi a bánatos ...-ért kellett annak idején ezeket a dögöket a bárkára vennie?! :)
Érdekes dolgot tapasztaltam ma. A kis gyenge hollandot kivittük a füves játszókertbe, ahol a fiam halastava is van. Meg mellette egy kis gyerekmedencében vizinövények, halivadékok. A pipi jól érezte magát, ivott a medencéből és egyszer csak célirányosan belelépett. Ácsorgott egy darabig a csüdig érő vízben, majd kényelmesen kijött. Vizityúk!!!! Nem hagytam sokáig kint, mert féltem, hogy a társak nem fogadják vissza.
Hű, köszönöm szépen a részletes, kimerítő, illusztrált segítséget.
Semmit, a képekhez hasonlót nem láttam eddig, pedig árgus szemmel figyelek. De a karomon néha mintha mászna valami apró, alig látható, ha kint vagyok náluk.
Akkor a mai nap, mivel jó idő is van, meg van is itthon neostomosan, egy fürdőt megejtünk, plusz az esedékes takarítást összekombinálom egy neostomosanos permetezéssel, míg szárítkoznak a napon, addig megcsinálom a helyükön. Jobb a békesség, szerintem lehet, hogy atkásak, csak én vagyok vaksi.
Szemezek még a perui kovafölddel, meg a szer, amit Samy javasolt, az a K-Obiol, van is forrásom rá.
És most ennek a tudatában, amiket írtál, ami képeket raktál, megyek és átvizsgálom a helyet, ártani amúgy sem árt.
Amit az etetőkről írtál, az is megfontolandó, eddig is függesztett etető volt, de nem az általad megcsinált átalakításokkal, ezért is írtam, hogy rohadt sokat pocsékoltak belőle. Ezek szerint azt is át kell alakítanom.
Nagyon-nagyon hálásan köszönöm a sok jótanácsot, és az együttérzést.
A Ladybee álltal említett: "A baromfi elhalásos bélgyulladását a bélrendszer súlyos gyulladása jellemzi. A betegség gyakran jár együtt coccidiosissal."
Nos ha ez okozza a betegséget, azt azért le kell írnom, hogy ezek a betegségeket baktériumok (néha vírus) okozzák, amik fertőzőek lehetnek, de többnyire a bélsárral terjednek. Ezen betegségek 98%-ban kivédhetőek, ha a takarmány nem érintkezik a fekáliával. Ha etetünk, többnyire csak anyi ételt tegyünk ki, amit egyszerre megesznek. És minden képp ajánlom az átalakított etetőket, amik kiszóródásmentesek.Ezek a plafonról lelógatott etetők, hogy a lábukkal ne tudják kikaparni őket.A peremükben kis rácsok vannak, amik megakadályozzák hogy a kávában a csőr jobbra-balra mozgatásával kitúrják a takarmányt. És hát az én etetőim még egy lavorból legyártott nagy karimával is rendelkeznek, amiről visszapereg a kitúrt takarmány mindig a kávába....
A fertőzés leggyakrabbi oka, hogy a lábukkal kitúrják, a csőrükkel kiszórják a tyúkszaros földre a takarmányt, ahol a tyúkszarral érinzkezik, és ezután felcsipegetik, és már bent is van a baktérium a bélrendszerben.
Ezt mindig leírom, de ez olyan fontos, hogy nem lehet eleget hangsúlyozni...
Ez a világ legrosszabb etetője, sok bélfertőzés forrása, ennél már csak a sima lábas a rosszabb:
Én pedig ilyen (házilag átalakított), a plafonról lelógatott etetőket használok, amik kiszóródásmentesek, sem a csőrükkel, sem a lábukkal nem tudják kitúrni a takarmányt:
Csináltam gyorsan pár képet septiben , hogy megmutassam.
Egy régebbi leírásomat és képeit ideollózva:
("Szóval felnőtt tyúkoknál teljesen kiszóródásmentes , egész takarmánykeveréknél. Daránál még nem próbáltam.Tehát egy műanyag lavorból (?.....) gyártottam rá egy plussz peremet, és emiatt a már amúgyis ebből a típusú etetőből nehezen (vagy keveset ) kiszóródó takarmányszemcsék visszaperegnek a vápába, így szinte lehetetlen kiszórni a takarmányt.etszik, nem tetszik, nincs más, ezt kell enni... A negyedik képen láthatod, hogy már csaknem teljesen lefogyott a plafonról damillal lelógatott etetőből a takarmánykeverék,(ez nálam sok nap, vagy egy hét is, mert két ilyen etető is van, és szinte minden nap kapnak áztatott/csíráztatott tritikálét külön,amit előnyben részesítenek a szemes takarmánnyal szemben.Szóval a negyedik képen láthatod, hogy már csaknem teljesen lefogyott etetőből a takarmánykeverék, és a hármas képen láthatod, hogy csaknem egy szem kiszóródott semmi nincs alatta. A poron meg láthatod azt is, hogy már elég régen volt takarítva, ezért elnézést is kérek....De legalább látszik, hogy nem kamu az egész. Sajnos ez a módszer a kiscsibéknék nem tökéletes, mert ott ezt a nagy lavorperemet nem lehet használni, mert akkor nem férnének hozzá. Ezért ott a lavorperem nélküli verziót használom, ami minimális kiszóródást sajnos lehetővé tesz. De közel sem annyit,. mint ha valaki tányérból etetne, ahol a takarmány 2/3-a a szemétben köt ki, ami nem csak pazarlás, hanem fertőzésveszélyes is. Az alap etetők a perem alatt, vagy a perem nélkül is átalakítottak, nem teljesen gyáriak.de mivel most indulnom kell délutános műszakra (ingázom, utazni kell) dolgozni, és már így is késésben vagyok, ezt itt most nem írom le, mert az hosszú idő. De ha valóban érdekel, akkor azt hiszem egy régebbi, 33796 - os hozzászólásomba ezt képekkel illusztrálva részletesen feltettem már. Ha valóban érdekel, akkor feltétlenül olvasd vissza a 33796 -os hozzászólást is itt a Tollas a hátam indexfórumon....Ui: ez az etető átalakítás a kiszóródástól tényleg teljesen véd, vagy biztos, de a verebek sajnos tudnak enni belőle... UUi: Lavorperem, vödör, eléggé mosolyogtató primitív megoldások... de nem is bánom, ha valaki jót kacag. A lényeg hogy működik, és hát... mindenki abból főz, amiből tud, vagy ami van otthon a kamrában.... Elég sok időt és energiát fektettem az etetők átalakításába, ez már vagy a 20.2-es verzió De mivel ez eléggé bevállt, most már nem foglalkozom ezzel... ,ég a verebekre kellene valami megoldás....")
A tetű kérdés nem ilyen egyszerű. Vannak tolltetvek, és van madártetűatka. A tolltetveket észreveheted a tyúkon a tollak alapos átvizsgálásával (akár kopasztáskor, akár csak úgy). Ellenük hatásos lehet a porzószer, vagy a tyúkokra permetezhető kíméletes szerek egyike. Ezek a tetvekkel fertőzött tollak sokszor csak a kloáka körül,vagy a szárnytövek környékjén találhatóak meg, máshol nem mindig. Tolltetűnél lyesmiket kellene látnod:
A madártetűatka teljesen más állat, és azt bizony hiába keresed a tyúkokon. Ez az állat kerüli a fényt, nappal az épület repedéseiben, (tojóláda alatt, az ülőrudak réseiben, falra szerelt dolgok és a fal közötti századmiliméteres résekben) bújkálnak. Aki nem találkozott velük, igen gyakran nem ismeri fel őket (ha rossz a szemed, az sem segít a helyzeten.) Ezek az atkák vért szívnakéjjel, és írtóra legyengítik a tyúkokat, ami miatt már önmagában is fogékonyak lesznek a betegségekre. De ezen felül a vér szívása közben ők maguk is terjesztenek betegségeket. Néhány hónap alatt annyira el tudnak szaporodni, hogy pár tyúk a vérszegénységben pusztul el, látszólag minden előzetes tünet nélkül, makk egészségesen. Ilyenkor a gazda csak azt veszi észre, hogy hullani kezdenek a tyúkjai, ilyen-olyan betegségek tünnek fel , eddig nem látott betegségeekben kezdenek elhullani,alábbhagy a tojásszám, és néhány tyúk látszólag minden előzetes tünet nélkül, makk egészségesen. Ha ez az elhullás oka, az antibiotikum is csak időlegesen segít, mert a vérszegénység miatt kiváltódó szervi vérellátatlanságon nem segít, csak a fertőzéseket fogja kicsit visszafogni. Egy idő után persze észre fogod venni, mert ha írtóra sokan vannak (ilyenkor már garantált néhány tyúk pusztulása) akkor néha már nappal is láthatóak az ólban, illetve ha arréb tolod a trojóládát, ülőrudat, 1-2 ráugorhat a kezedre.... Ilyen esetben már óriási a baj, azonnali írtás kell, az ilyen ólak a tyúkoknak szinte életveszélyesek. Több százas-ezres példányszámú telepekben élnek, messzebbről sokszor csak egy kis koszfoltnak látszódnak.Csak egész közelről nézve látható hogy az nem is egy kis koszfolt, hanem egy több ezres nyüzsgő madártetűtelep. Madártetűatka esetén ilyesmit kellene látnod az ól eldugott részein:
Egyébként így néz ki egy példány, de így soha nem fogad látni őket, legföljebb csak nagyítóval:
Ha pedig már látnád őket a tyúkokon nappal, (ami szinte kizárt), akkor már akora az invázió, hogy az állományod fele biztodsn elpusztult. Akkor -ilyen ritka extrém esetekben-ilyesmit láthatsz:
Ellenük védekezni nem egyszerű, a porzószer hatástalan ellenük. Ki kell tisztítani az ólat a fekáliéától, szét kell szedni mindent, le kell szerelni az ülőrudakat, falra aggatott bizbaszokat, ki kell hordani az ólból mindent. (Így feltárjuk a búvóhelyeiket.) És ez után permetezünk rovarölő permetszerrel mindenhova, különös tekintettel a résekre, repedésekre. A kiírtásuk sikerének a kulcsa az összes telep feltárása és lepermetezése. Ha egy kimarad, a küzdelem hiábavaló, pár hgét után kezdődik előröl az egész.
Még ha sikeül is mindent feltárni, a permetezéseket hetente kell 4-5-ször ismételni, mert a vegyszerek többnyire csak a felnőtt atkákra hatnak, a petékre nem!!!!!
Én már régen védekeztem ellenük, de a 39133-es hozzászólásban van ajánlás, ami állítólag elég hatékony ellenük. Illetve Samy javasolt régebben valami vegyszert, amit a takarmánysilók fertőtlenítésére használnak, de ennek nem jut eszembe a neve.
Na, talán látszik a fény az alagút végén. (Örök optimista vagyok, lehet, hogy este már itt sírdogálok a vállatokon.) Szóval, reggel már alig merek kimenni megnézni a fiatal állományt, de azért ugye muszáj. Legnagyobb meglepetésemre és örömömre a kis holland állapota nem romlott, sőt mintha javult volna. Csipegetett a többiekkel és a farkát is rendesen tartotta. Úgyhogy leírom, a Mamával mi találtunk ki, mert lehet, hogy segítettünk rajta.
Kapott: svédcseppet (bár nem tetszett neki), kemény tojás sárgáját (ezt önként eszi), pici falat szalonnát (ezt csak egyszer csípte fel önként, de emlékeztem, hogy apósom annak idején a beteg tyúknak szalonnát dugott le a torkán), sarkantyúka levelet összevágva (ezt nagyon falja, nem tudom ő honnan tudja, hogy antibiotikum). Tudom, hogy ez vajákolás, de néha segít.
Minden pipinek jó egészséget kívánok, nekünk gazdáknak meg sok erőt és türelmet, hogy gyógyítgassuk őket.
Sziasztok. A lesántult tyúkomnak az lett a vége hogy este levágtam. Ma hosszú napunk lesz a gyerekekkel csak este jövünk haza ,és lehet az már késö, egy nap alatt sokat romlott állapota. Különösebb dolgott nem láttam, a lábán volt 3 kék kicsi folt nem tudom az mi lehet de felhívom az állatorvost.És tele volt tojással és egy kész tojás is volt benne. Sajnáltam már alig maradt tyúkom. A kicsi kopasznyakúak hamarosan indulnak a tojáss rakással , igaz még mindig csipognak nem kotkodálnak.
Amúgy függetlenül attól, hogy találsz e bennük, ha ez a téma aggaszt, akkor vegyél olyan rovarirtót, amit a tyúkra is lehet szórni (pl. Piret Mix) és szórd a tollai közé, ill. a helyükre is. Ha nagyon elszaporodnának, akkor jöhetnek a "drasztikusabb" megoldások, amiket már előttem sokan kifejtettek.
Ha forró vízbe mártod a tyúkot kopasztáskor, akkor természetesen nem láthatod, ha szárazon kopasztod, akkor ha jó a szemed, könnyű meglátni. Amúgy ne a helyüket nézd, ott már csak akkor látod meg, ha nagyon elszaporodtak. Meg kell fogni pár tyúkot és átnézni (főleg a comb fölött, a nyakánál, ill. a begyénél).