Nekem 4 lengö kés van alsó elfordul teljesen 360° a felsö csak 180° tehát félig!
És van bal oldalt egy álló kés,jobb oldalt semmi!
Ezt Törö csinálta 2006ban azóta,6hektárt vágok évente,na meg bérmunka,csak már kevés van mert sokalja a 1hektárra a sok pénzt pedig levágom,ha 3m a vastag a csutka és a tötávolság 10-20cm van és ha van benne 3 m gaz levágom a teljesen a földig!
1hektárt 12500ft vágom két soros szárzuzóval 82essel!
és az is elfogyaszt 5-10liter gázolajt elpüfög! és már ha 380ftx10=3800ft !
De sosem mértem,hogy mennyit eszik meg,lehet többet,és akkor ,már nincs annyi haszon,csak az 1ha=10000m2 sokan már 4 sorossal és 2x tudd vágni
helló .hát gyárilag ami van hozzá az nem fordult vissza meguntam levettem igy hidrolikával tartatom .nekem csak bal oldalt van álókés de nem venni észre nagyon semmit sajna
Ez ugyan olyan föld mint egy picit visszäbb a kolega írta!A két vége ahol hajlat van merejül SZIk,meg foltokba áll rajta a víz!A partos részek homok a köztes részek meg barna föld!Tehát a 16 hektár 80% a homok és barna föld,20%-a meg szik!Amennyit csak tudok kiszántok belőlle!Még így is maradnak foltok amiket nem fogok tudni kiszántani!Hogyne kaparna a gép a vizbe sárba! :-)
Kornél! Ezt a gépet motor árban veszed meg 300ért :-) 300 ft. egy használt motor...én vettem egy szakadt mtz 300ért, de már kiárultam belőle annyit, hogy a motor, váltó, derék, hátsóhíd, első kerekek, meg egy halom aprólék 200 000. ftba van benne. 200ért meg ennyi alkatrészt nem kapnék. Ha jó a gép, 300 ért megkell venni. Nézd...használt gépet ami műszakis, jó, és még valamennyit kell rá költeni 800 000 ftét kapsz. Ha ezt megveszed, plussz új gumikat, az plussz 300 000= 600 000 ft. +műszaki ha úton akarod használni, mondjuk akkor legyen benne fullra felújítva 1 millába. Na mármost egy tökéletes nagyfülkés felújított gépet ennyiért nem kapsz.....lesz vele munka, de ha valóban jó, akkor kifog szolgálni. Ez az én véleményem....amúgy egy első hajtás használtan 300 000 ft legalább....
szia! Köszönöm, hogy szóltál, tudom! Amúgy nem ez az eke, hanem egy másik, mert kettő ilyen kicsi van nekik, az amelyiket megveszem nincs patkolva!! Csak azért ezt fényképeztem le, mert lusta voltam bemenni a többi gép közé, mert a másik ugyanilyen eke beljebb van lerakva a telepen!
A 750 et nem ismerem,csak a 850-et meg a 950-et!Úgy van a gépen a középső lyukban van de viszont az ekén a legfelső furatba van a harmadik pont!Nekem így jó!Ezen az ekén új orbetétes vasak vannak és mind a három ekenád is új,meg az utolsó ekefejnek az ekenádján a koptató poda is új!Rajta vannak a beforgatók is!Nekem nagyon bejön ez a 950-es eke!
Inkább veszek egyet olcsón és szétszedem majd újból összerakom belekerül 1 millába de akkor tudom hogy ha beleülök és menni kell akkor az indul és megy és minden működik!! Mert lehet ha veszek egyet 1 milláért arra megint rá kell költeni és állandóan túrni!! Egyik rokonnak volt egy kisfülkés 82 ese teljesen szétszedte majd összerakta 3 kosár alkatrtészt cserélt benne 10 éve azóta 2 évet erdőn dolgozott a gép meg közben 10 ha földet túrnak vele évente és a 10 év alatt pár tömítést meg gumigyűrűt kellett cserélni és jó a gép!!
Szép szántás ,nekem is ilyen van csak 750 vogelem van,csak nem tudom beállitani,mert z tengelyes,mindig az a baj,hogy elsö ekefej mélyre meg vagy nem jó a dölés szöge,ha meg jó akkor nem kap bele!
a harmadik pont a gépen közepsöbe az ekén is ott van!
Egy Makó környékén gazdálkodó ember nekem azt mondta, hogy ők nem szántanak csólyosi ekével, mert náluk kötött földön nagyon nehéz húzású szerintetek igaz lehet? Ott inkább a Vogel Noot, lengyel eke megy féligcsavart kormánylemezzel.
Én Dorozsmán (Szeged mellett) gazdálkodok, itt van szikes is, vadfekete föld is, homokosabb is, de az én földjeim feketeföldek, ide milyen ekét javasoltok? Csólyosiról valami véleményt tudtok mondani? Annak a kormánylemeze univerzális.
Ha jól van állítva semeddig ! A csúszó sarukat azért találták ki ennek kell átvenni a vontatás közben a húzásból eredő "felrántást " akkor jó a beállítása ha az eke megáll a talpán ,és a barázdában szaggatott vonalat húz maga után ,rendszeres állítást igényel ahogy kopik az ekevas !
látom 160 :-) ennél szebb állapotban van amit megakarok venni, a kopó alkatrészek kivételével! 90ért megveszem szentem, mert költök rá egy kicsit, és ha mégsem vállik be, eltudom adni úgy, hogy még keresek is rajta :-P
Igen, az vagyok! A több mint 40év élettapasztalat folyamodványa képen. De szerintem ezzel igen sokan vagyunk így. Viszont a téma lezárva. Ez MTZ topic....
Nem ez az, egy másik ugyanilyen, ami kicsit rosszabb állapotban van. Néhány kopó alkatrészt cserélni kell.....így 90 000 ft az ára......szerintem az nem vészes, agyonrohadva viszont nincs. Még annyit, hogy ehhez hol lehet alkatrészt kapni? Nehogy rosszat vegyek hozzá :-P
Szerintem Bagodi megveheted magas a szára és cuccot is lehet hozzá kapni .És nem is rosszul forgat .A hátsó ekenádhoz tegyél csúszósarút ne menjen a földbe vízig !
A szomszédomnak 2005 vagy 2007 gépet vett tiszta ujat 820as és meg van elégedve amit dolgozik az legalább 10-15 hektár,és egy kis bérmunka!
A gumin kivl nem cserélt semmit!
De ez ugy van hogy egyiknek jó a másiknak nem,akkor legalább 10ember lizingelt uj gépeket amikor pályázat utján elengedték fát és 30százalékát,és ki lehetett fizetni 100000ével!
Meg nem kellett semmi kuláknak lenni csak egy hektár regisztrált fölnek és egy östermelöi és már fogytak a gépek!
Ma már nem vesz senki mert egy gép 5 misi meg az fa ha már nem több egy 820.4 a többi még zsirosabb!
Hallottam hogy egy nyugati majdnem olcsóbb és jobb,csak annak a drága az alkatrésze és a kompjuter ha beszarik akkor ott áll a paraszt és néz a fejéböl kifele!
Mtz vel meg egy villáskulcs és egy csavarhuzó és megyen is megbizható,csak a ruszkik nem ilyenek,hogy arra is figyeljenek hogy övék legyen a lejobb gép 2015-2016ban!
Valamikor az mtz ötvenes ugy felment a dombra 6,5t pótkocsival teli tengerivel mint a pinty de még eleje se volt benne!
Utánna jöttek a Crisztál zetor ,,,Dutra ---Rába ami magyar verhetetlen gépek voltak,csak a ruszkik bezárták azokat,és nesze mégis szar a mtz,minöségben!
minden törik,mikor nem kéne a hengerfej,hüvely dugó,stb
Szia!Én meg egy 2004-es 820.2-essel melózok lassan már 2 éve!Ez nem gyorsító váltós,egyenes hidas,Én nagyon megvagyok vele elégedve,igaz mostanára már a váltója kissé hangos!Amúgy 8700 üzemóra van benne és a motorja bontatlan!6700 üzemórával vettem át 2014 március elsején!Most van benne 8700 üzemóra!
Sziasztok!Megkezdtem tegnap a szántás a 820.2-es Mtz vel meg egy 3 fejes 950-es Vogel ekével! 40 cm mélyen szántok terep 3-ban Napra tarlót 16 hektár!Majd hozok képeket!
Kavicsos:Olvastam a kistraki fórumon nem vagy megelégedve a melóhellyel meg más sem aki alkalmazott ként melózik a mezőgazdaságban!?Nem vagy vele egyedül Én sem rajongok már érte!De majd személyesen a többit! :-)
Ezzel szemben a nyugati gépek ,ugy fejlödnek,hogy az csak na!
Régen else tudtam képzelni,hogy miaz mikor megvette nagyapám a T-25öst,semmi nyugati tán egy kettö!
Mindenkinek 82 552 550 jumz ltz55 mtz50 ennyi!
Most meg egész nap ,dolgoztam a szürkével,az utcán csak Jonit Same Valmet new hollandot lehet látni 2 db pótkocsival,ugy huza hogy nem is látszik hogy füstöl!
Néha feltünik egy 80 vagy 82 es ami 2 pótkocsival küszködik teli tengerivel!
Nagyon romamosan megy a nyugati gépek!
Ja a török gépek is jó,csak nem jut esembe a neve yotó,meg a többi!
MTZ elég baj hogy nem fejlesz tik ki a turbót meg akármit,azért nincs vevöje,nyugatiból többet eladnak mint MTZ böl okos a tudomány Szar a RUSZKI TECHNIKA
Persze ezt így látatlanba meg is mondom neked.Nem vagyok látnok ,de ezerszer mondtuk már neked te fafejű nem dumálni kell adagolóshoz vinni mindent Kálmán ott van a szádban ,Én innen elvittem neki a szart és ő is aranyat varázsolt belőle és ő a legolcsóbb a megyébe !Kell még ennél jobb tanács?
És ha még az akku is lemerül menet közben ,na az az igazi ! Meg amikor hol a légkondi szivattyúja hol a generátor tartója mikor mi törik le róla ! A mijeink már mind át van kókányolva ! A rádió bekötése meg felgyújtja az áramtalanítóját ,már egymás után két gépen cseréltük ! Az egyiken beégett egész a hiraulikáig ,nem is mertem egyedül újra húzni a vezetékeket !
Hát ezaz ! A 80-as 6-ban indúl rúg vág mint a fene 85 mázsa kukoricával a süppedős földön 7-8-ban füstölve de simán difizár nélkül végigment, a 920 a négykerék hajtásával ,és az erősebb turbós motorjával 6 -ban semmi, elkezdett nyekegni pont akkor amikor húznia kellett volna durván 1 tonnával volt több rajta és egyszerüen a mai napig nem értem mi az oka hogy csak hörögni bírt ! Tudom a gyorsított váltó az oka ,itt már kioktattak ebből !
Hát én is ugyanezt tapasztaltam, mert eddig én is a régiekkel dolgoztam csak és mostanában hajtom az újabbakat és elég negatív a tapasztalatom, azt hitem erősebbek és nem.
A tsz-ben a legfiatalabb MTZ 1989-es volt, attól csak öregebbekkel dolgoztunk. Én amikor először mentem egy 2003-as 820.2-vel, csodálkoztam, hogy hogy lehet egy MTZ ilyen erőtlen. Ott, ahol a régiek pótkocsival simán, erőlködés nélkül mentek fel 9.-ben, ez még lassú 9-ben is döglődött.
Hiába fütyül, hangja van de ereje nincsen! Nekem az öreg 82-es 140 mázsát felvisz a pályafelüljáróra nagy 9.-kel, egy ilyen új turbós meg a 20 mázsás tárcsával megfullad és vissza kel kapcsolni, akkor miről beszélünk. Egy ilyen új még turbóval sem tudja azt, mint a régi szívó! Szerintem a 82-esnél megállt a tudomány!
Nehogy,már egy régi 82es legyen az 94es többet ér mint egy 2002es 892 vagy 820,1 vagy 952?
Hát akkor nagy a hiba,akkor nem lenne minden gazdának 820 vagy 892,2 zsir uj és 952,3 itt járogatnak befelé ugy fütyül mint a pinty!
Megkérdeztem,töle,hogy miért adta el a 82es gépet,pedig olyan hangja volt a 95os piros 82esnek,ez volt a válasz gyenge volt a födekre!
Hát elég baj,hogy nem birnak jó gépet csinálni,legyen az 920 892 vagy 952!
ezeknek kereszbe hosszába el kéne huzni a sima kiskerekü 82est!
Ez a véleménem,ez olyan mint ha suzuki és a wolsvágen vagy
Sl merci BMW van külömbség
ferrári viper :-O
Most már kurvára elszurták az mtz gyárak azért vesznek nyugati gépet mert az jobb és biztonságosbb ha a ez a vélemény,pedig a ruszkik preciz emberek voltak valamikor
Nekem is ugyanez a tapasztalatom ! Jobban szeretem használni a 80ast mint a 920-ast Nagyon vigyázni kell a kipufogókkal nem mindegy milyen van rajtuk bazi nagyot lehet hibázni velük ,és sok múlik az adagolókon is ,a jó adagolós kincset ér !
Az egyenes hidas az gyorsítós ! Igazad van a régiek bitangabb gépek a kis piros nyolcvankettőmet nem adnám semmi féle új szerzetért amit az Orosz gyárt mostanában!
Én az öreg 82-est százszor többre becsülöm mint ezeket a 892-eseket, valahogy erősebbnek tűnnek az öregek, mintha több lenne az erőtartalékuk, nem akarnak úgy megfulladni mint ezek . Szerintetek?
Ma dolgoztam egy MTZ 892.2-essel, ami végre megy kb. 40 km/h (1800 fordulatnál), de azt tapasztaltam, hogy nagyon lassan gyorsul és olyan nyomatéktalannak tűnik, nagy 9.-kel mentem fel a felüljáróra a tárcsával és vissza kellet felezni, mert megfulladt volna.
Egyik ismerősömnek is van egy 892.2-ese, az viszont nem megy 27 km/h-nál gyorsabban.
Hozzáteszem mindkét gép gyári.
Szerintetek akkor a 892.2-esekből 2 fajtát gyártottak, gyorsítósat is? A felezőt fordította meg, vagy a váltót variálta meg a gyár esetleg a difit hogy van belőle lasabb és gyorsabb is van belőle?
Gjoni!! Most van egy másik variáció. Néztem egy ekét egy ismerősnél, kopottak rajta a vasak, de max kicserélem. Nem tudom, hogy milyen típusú, de a következőre emléxem a táblácskájéval kapcsolatban: KFS volt talán ráírva, és hogy 370, meg számsor. 3as eke, piros. Mond ez így neked valamit? Súlyra simán elbillentettem oldalra....az eke felépítése az háromszögű volt...
szóval a 70 000 ftos szerinted jó eke?? vagy a lajtára gondoltál? A lajta amúgy 3 fejes eke, a 70 000 ftos meg 4 fejes! De ránézésre kicsik a fejek....mi számít drága alkatrésznek?
Mert nekem van egy jó vogel ekém ennyi,Láttam Más kereskedö mennyiért ad egy ilyen ekét mint én 400eft akkor az enyém is megér a 200at ,nagyon jó forgat vogel
Azért nem kapkodom le bazzeg, mert nem akarom a gépet agyonszaggatni sem, meg nem akarok vele 2-3asba kullogni, ezért keresek egy aranyközéputat, ezért kérdem meg a gjonit minden szar ekéről!! Újat meg nem veszek meg 3 hektár földre hülyeség!!!
Félek ettől a nagy ekétől...hányadikban lehet ezzel értelmesen szántani? 150ért van, új vasakkal, jó állapotban...Csak az zavar, hogy ilyen nagy..és nem szeretném gyilkolni a gépet. Úgy tartózkodom tőle....80as mtz...ha lenne első hajtás, nem gondolkodnék rajta. de így.....jövő hétig van gondolkodási időm, hogy elhozom-e....gjoni te ezt megvennéd 80as mtz után?
Ez ugy van mindegy milyen az adagoló,csak a fötengely legyen felsulyozva,ez már át tud fordulni tehát 2200 fordul,de lennie kéne a lenditökeleren 80 tárcsa hogy gyorsabban pörögjön!
És akkor a kuplungon is kell a 80as tárcsa és már 550esböl 80as lett!
Remélem jól tudom,na meg a porlasztóknak is egy kicsit tübbet nyom,175bár az 550 meg anyit vagy csak 155 165 ha jól mondták! +- eltérés 10el !
Csak ne kör adagoló legyen rajta bármilyen jó Orosz ukrán UTN ami fel lehet huzni 2200ig !
Akkor lánc a vonóhorog és a vonólap közé az nem enged le ! A szemes csapját a vizszintes lakatnak ,aszt szoktam beledugni a vonólap fúratába ehhez egy nagy csavarral a láncszemet hozzá csavarozom ,felülre meg a vonófej fúratába a lakat kengyelével ,vagy seklivel a lánc másik végét kapcsolom !
Én a 2 fejes nagy lajtámat (40-es)a kisfülkés 50-esemmel húzom. 4-5-ben elhúzza. Talaj függő. Igaz hogy biztos nem örül neki mert a 13,6-os hátsó keréknek nem mindig van elég tapadása/fogása. Szóval sűrűn kell taposni a difizárat....
Jut eszembe.....Nem tud valaki véletlenül kis fülkés 50-esre hátsó hidraulika tehermentesítő megoldást/szerkezetet?
Kérdezz meg az agroinform fórum oldalon az mtz szerelés mindöröké belarusz,ott tudnak segiteni nekem is onnen adtak letölthetö mtz-82 könyvet csak eimal kell,és kinyomtatod!
Olyat nézz amit tudol huzni mint a KHÜNE vagy IH vagy lajta ekék!
Nem tudom,mennyin dolgozol,és milyen géped van,de én nem a gépnen foglalkoznák,mert késöbb megbánod!
Legalább 75-85cm legyen a gerenda magassága hasmagasság!
Egy fej 35-40cm vigyen!
És a fejosztás 85-95cm legyen,akkor nem fog betömödni!
Mint az IH KHÜNE CSÓLYOSI stb!
És ha nem birja az ekét,mert olyan a körülmény akkor lekapsz egy fejet és akkor is viszel 80cm!
Hármas ekével lehet vinni 90-120cm csak nem mindegy ,hogy 75cm vagy 95cm fejosztás!
30fejeknél 75cm fejosztás!
35cm 85-90cm
40cm 95-105cm fejosztás!
Gjoni tudja
Na meg az agroinformon eke topikba,most nem tudom kori01 meg egy faszi egy sárga mélylazitó azt tudd tanácsot adni ha megkérdezed,azért,még nem kell fizetni !
Jó,de vannak töle magasabb köldökü ekék,mint KHÜNE IH CSÓLYOSI HELTI,LAJTA REGENT KVENERLAND és még lehene sorolgatni,csak az a lényeg neked mennyi pénzed van,utánna nehogy megbánd,mert nem egy hektárra veszed és nem egy nap szántol vele!
Gjoni tudja ,hogy mi a jó géped után csak sok ló legyen benne
Mostanában nem volt nézve egyik se! 1200-1300 fordulaton talajmaróztam és kis szürke füstöket lökött néha! Meg másik mikor pótkocsizok 80q léalma kipörög 9-be és akkor is lök szürke füstöket mintha köpné!
Nekem is az kéne már 4 éve nem volt hozzá nyulva,de az elözö gazda se hiszem ,hogy ezzel foglalkozott,azér adta el!
Birja az ekét és a tárcsát,csak melegen 70-80fokon mindha lusta lenne vagy elhagy az erö!
arra gondolok,hogy vagy az elötöltés van elálitva vagy a szelephézag,van kikopva,vagy valami rossz az adagolóba esetleg a porlasztó beégtek esetleg,ujat kiván
Gjoni tudja a nevét csak nem jut eszembe valami Lengyel de le van irva W kezdödik porlasztócsucs,ebbe 82esbe 5lyukas kell?
Hali! Az 552-es észre sem vette a 1,5m marót sem. Terep 1 vagy országúti 2-be 1400-1500-al maróztunk gyomtól függ. Hétvégén a 820-assal lesz próbálva,majd lesz videó is.
Neked az 552-s hogy vitte az oldalazó talajmarót? Nekem 5 tagos van 1m munkaszélesség kicsit pipál vele a gép országuti 2 sebesség 1200 fordulat! Fogyasztás is majdnem duplája mint a 3 tagos volt!
Kb mindent leírtál ami fontos... Hiába ismerőstől vettük hidraulika kormány levegőbe én is belefutottam :D És igen ha magának csinálja az ember akkor igényesen csinálja meg... bár akkor sem alszik a kisördög nekem a most kilökte a hidraulika az O gyűrűt a nyomó ágon... tettünk bele más fajta tömítést ha azt kinyomja akkor megérdemli :D Sokszor az apróságok miatt bont az ember és akkor veszi észre h ez csere érett ezért is mondtam h a vétel után fog kibukni ami baja lehet hisz öreg meg sokat ment lehet patyolat volt az előző gazdánál csak épp az alkatrész ami elromlik mondjuk 15 éve teszi a dolgát...
Én a saját hibáimból tanulva, a következőket nézném meg...levenném a hűtősapkát, ha kipufogó gázt nyom bele, akkor hüvelyrepedéses, vagy hengerfejes. Megnézném az olajnyomást melegen, 3 legyen, vagy felette. Gumik állapota, (amit én vettem azon szerencsére új volt) de egy hátsó gumi 100 000 ft. Az olajfolyások ha javítható helyen vannak, nem is annyira érdekes. Pl. réz alátét, gumigyűrű, ezek filléres dolgok. Motor hangja nagyon fontos. Nem kopog-e benne valami. TLT-t terhelés alatt kell megnézni!!! Kormány eléggé fontos, mert kurva drága a felújítás, de én most átalakítom orbitosra az biztos. Váltó nem zörög-e, könnyen veszi-e a sebességeket, minden fokozatot meg kell próbálni, felezőt is. Ha veszel gépet, akkor úgy vegyed, hogy még fél milla legyen mellette, mert bármilyet veszel, úgyis kell rá költeni, és ha magadnak lesz megcsinálva, akkor azt igényesen érdemes. Kerüld a gányolós szerelőket! Nekem egy ilyen volt többet nem lesz. Két 20on éves fiatal srácot szoktam hívni, mert azok még látnak meg hallanak! A 60-70 éves tszcsés szerelők már vak is meg süket is az összes, meg szarból akarnak várat építeni. Ha kikell cserélni egy alaktrészt, és van mellette egy mésik ami félig kopott, azt is scerlni kell, mert legközelebb meg azért kell szétszedni, és az drágább lesz mintha akkor kicseréled. A termosztátot érdemes megnézni vagy valahogy megbizonyosdni róla, hogy bent van-e. Mert ha melegszik a motor, kiszedi a paraszt. Az első meghajtáshoz nemtok hozzászólni mert nekem nincs. A hidraulikát is terhelés alatt kell megnézni, bár ezek a szivattyúk újonnan sem olyan drágák. Vagyis úgy értem, ha megevszel egy mtz-t és mondjuk rákell költeni egy 100ast, azon nem szabad fenn akadni. Egy motorfelújítás, ha a főtengely rendben van, az anyagköltség kb. 50 000 ft.
"kerestek egy uj fórumot..... ahol nem vagyok rajta,mert nem áll senkisem!"
És ez biztos az ő hibájuk.......
Te idejöttél, kérdezgettél, érdeklődtél, segítettünk, adtad a hülyét, azután is segítettünk. Majd te kezdted el oktatni többieket arról, amihez előtte még fogalmad sem volt. Jöttél a hülye politikai(?) baromságaiddal, stb. Egy este 86-szor írod le ugyanazt, aminek semmi köze az MTZ topikhoz. És még majdnem csodálkozunk, hogy elmegy innen szinte mindenki..
Oldalazó talajmaróval hogy vagy megelégedve? Van neked hozzá két tagod is? Eléggé csapja kifelé hátul a földet? Milyen sortávolságú sorokat csinálsz vele és hány késessel?
Üdv! Bele bújni egyik gépbe sem lehet sajnos ha valami kibukik az nálad fog előjönni... Nem lebeszélni akarlak... Mikor mi vettük a kis fülkés 80-ast hiába ismerőstől vettük jöttek elő szépen sorba az apróbb problémák... Azóta komplett hidraulika rendszer csere, levegőrendszer felújítás kormány felújítás, hidraulika csövek rendbetétele, következik majd a fék meg a hajtás átvizsgálása idővel... egyedül a motorjára nincs panaszom :) Szerintem ezeknél a gépeknél nem lehet leírni h mi az amit érdemes megnézni mindent meg kell nézni... Indítsd be hallgasd meg alapjáraton közepes gázon és padló gázon csörgés csattogás kopogás ha a kopogás a motorból jön nem túl jó jel... igazából sehonnan nem kellene furcsa hangnak jönnie... Az olajnyomás melegen mérvadó hidegen szinte mind 3 felett van... Kardánt próbáld ki 540/1000-es megvan-e én használom mind a 2 fokozatot kormány holtjáték mi mennyire lóg kuplung holtjáték sebességet hogy veszi minden sebességet próbálj végig
Köszi,nem akarom a gépet megeröltetni a kettes lazitóval,ekég nekem egy is akkor már kell rá egy elmunkáló ha van értelme meggondolom sokat nem akarok költeni mert másra is kell a pénz hat hektára,meg nem akarok kölcsönkérni sem
Elhiszem! :-) Még az előző hozzászólásomat szeretném ki egészíteni annyival hogy haverom mostanság órabérbe jár maszekolgatni!7000 Ft/óra!Mondjuk ha azt vesszük lehet van benne valami igazság mert ha 3 szöges a föld akkor is szívás,meg az ember honnan tudja azt pontosan hogy hány hektár az a terület ahová elhívnak dolgozni! Az ilyen 1,2-1,3 hektár jó 1 hektárnak is...stb! :-)
Sziasztok érdeklődnék venni szeretnék egy 82-es kis fülkést melyik szerkezeti részeit érdemes tüzetesen megnézni? Illetve próba közben milyen dolgokra érdemes figyelni?
Tisztában vagyok vele hogy nem új gépek meg sok baj az első hajtásnál szokott lenni illetve a hidraulika rendszer olaj folyásai szoktak lenni.
Nekem a melóhelyen 3 késes Omikron lazító van,igaz az új árát nem tudom,de azt igen hogy a 820-as Mtz elvisz 35-40 cm mélyen!A kések után van egy tüskéshenger,ami egyben elmunkáló,meg mélységhatároló is!
Felénk is Ha-ra járnak szántani!Több gazda is földtől függően 20-35 ezer Ft/hektáros áron jár dolgozni!van egy nagyobb gazdaság ők egy időben cm re szántottak! 1000 Ft/cm/ha!Tehát ha Te azt mondtad nekik hogy van egy hektár földed,azt 25 cm mélyen szántsák ki akkor 25 ezer Ft,ha azt akarod hogy 40 cm mélyen akkor 40 ezer Ft,így érthető!
Ki tudna segiteni Mélylazitó vagy altalajlazitó ügyben?
Milyet érdemes venni ami nem tul drága vagy csináltassam meg u vasból de milyen legyen 100as vagy 160as,és a kést vágassal ki 20ból vagy 30asból? Egy késes elég a szüke gép után és van nyomaték tartalék a 50-60cm mélyen!
De egy üzemóra az 100perc mindegy hogy 1800 vagy 2200 pörög,igy mondták a traktoros emberek aki a tészbe dolgoztak,mert egy óra és még nem fordul át az óra
Nekem aszt szokták mondani hát ilyet még nem láttunk ,meg ez a kert még igy nem volt felszántva ! Itt is a pici trakik két fejjel szántanak ,ill karcolják a földet ! Ha meg én húzom az ekét meg csak mindenki néz hogy eszt igy is lehet !!
Nálam egy kert 128m hosszu és 24m széles ez 3072m2
másik kert 100x22m =2200m2 többi fasor,meg köszméte van benne! 5272m2 ebben már lehet fordulni,de ebben is ugy csináltam hogy mind a kettöt szétfele szántottam,elöször a kisebbiket utánna a másikat,mert ha egybe fognám fel sokat kell elöre hátra tologatni 28m hosszabb egyik mint a másik
Ezt én értem a számításod! De már többször mértem mikor 2000-2200 fordulaton dolgozok akkor mikor megy 1/üzemórát akkor 6L fogyasztás!
De ha 1500-1800 közötti fordulaton dolgozok akkor 7-8L körül jön ki a fogyasztás mikor megy 1/üzemórát az óra!
Múltkor is kimentem tárcsázni vetés előtt 2x tárcsáztam a földeket 1.25/ha ugye 2x tárcsáztam akkor 2.5/ha a terület kimentem pont váltott az üzemóra jó mondom! És számoltam mikor megcsináltam 3/üzemóra ment bele mondom jó 18L fogyasztás mikor hazajöttem másnap nézetem 25L fogyasztás volt!
Sajnos nem ! 1x1 métert 8 forintért ! De van ám minimál áram is 4000ft ez alatt nem is megyek sehová ! Én már sokat buktam hogy tudjam mit kell kérni ! Ez egy olyan műfaj amit inkább kedvtelésből csinál az ember, mert hogy keresni nem lehet vele az már biztos ,és a gépet eszi ám ,most is kuplung javítása van folyamatban a sáros földek miatt !
Hol laksz te? 8Ft/m2 szántás A te lakhelyed egy aranybánya :) Egy hektár 10ezer m2 azaz 80ezerFt/ha Egyen meg 40liter gázolajat akkor is 65ezer tiszta lóvé.... Nem kevered a m2 az négyszögöllel?
Itt mifelénk 8Ft/ négyszögöl ha van egy hektár vagy nagyobb a terület. Ha egy hektártól kisebb akkor 10-12Ft/nöl.
Itt ám nem lehet szar munkát végezni, és 30cm mélyen, kis fogással, egy fejjel , és úgy kell kinézzen a kert mint ha ásva lenne ! Másként nem hívnak ,nincs lóvé ! És egy kert csak olyan 50x30,esetleg 40 méter ,a max meg negyed hektár ,és csak egy irányba szántva !
A kertekben még majdnem kevés is ,sok az üresjárat ,és a forgolódás ,tologatás ,vagy épp kerülgetés ! Az órabér talán eléri az 1000ft is ,ha nem kell venni valami alkatrészt ! Akkor nem marad semmi ,vagy minuszba futok !
Ugy jön ki a szártépözés hogy 4,5ft vagy 5ft/ négyszögöl
4,5x2777=12500ft/hektár
5x2777=14000ft!
ha m2 számolod 1,25ft/m2 vagy 1,4ft/m2!
De van ugy hogy most többet kérnek a esö miatt
Hallottam,hogy 20at is elkértem egy hektár után,ha nem tetszik akkor vág le baltával!
Kopik a gép a gázolaj fogyik kopik a szártépö kés stb,olaj kell !
Ha lerobbansz akkor haza kell huzni ha eltörik a kés akkor megint kést kell venni 3-5e ft,és nem tudsz dolgozni benne van minden a pakliban!
És ha olyan a csutka hogy 3m és 20cm van,na meg tiszta gazos akkor már megint sok gázolaj kell hogy levágj,de te tudod én igy dolgozom,senki se hiv,mert ugy kéne baráti áron amit elfogyaszt a gép!
Mikor mentem,egy magyarnak,másnap azt monta a másik kocsmába,hogy ez a gép ennyit fogyasztott és mennyit kerestem,pedig ,én becsületesen levágtam egy hektár azaz 10000m2 mentem a géppel!
Olyan volt hogy 2-3m csutka meg ugyan olyan a gaz,attól féltem,hogy elakadok,mert nem ismerem a földet,beis huztam az elejét,nehogy meglepetés érjen!
ugyhogy igy gondolkozz,neked megy a gázolaj munkaidöd és kopik a szártépö és a gép!
Most, hogy le van cserélve mind a 6 ekevas újra 40+ mélységig le ment a tavalyi állítással. Én átlag 33-35 között húzom, ha trikitálénak kell végképp szántani az szokott 26 cm körül lenni.
Mit gondoltok erröl a lazitórról 100x100 vastag falu 65000ft?
ladó altalaj lazítok!
100x100 zártszelvény vastag falu 65000ft és megcsinálja u vasból is max 10000ft + többért kések 20 lemezböl van kivágva,milyen érdeles venni 82es után egyest vagy kettest?
Ha valami kinézett alul, akkor esélyes, hogy követni fogja más is. Azt neked kell eldöntened, hogy mégy-e vele tovább, megkockáztatva egy esetleges nagyobb kárt is okozó hibát, vagy kijavítod a kisebbet. De nem biztos, hogy nálad is az a hiba, amit az előző hsz-ban írtam.
Ahol jó a kombájn ott nem is kell ,de egyébként itt se kéne ,csak hogy ne szedegessenek az emberek azért csináljuk ,és persze nem árt egy jó eke se ,na az itt nincs ! Ha meglátnád miket szántanak ,esküszöm halálra röhögnéd magad !
Ez álló kukorica szár kézzel törött csövesen! Kombájn után is leszártépőztem mert elég magas kukorica tarlót hagyott 30-50cm!
Eddig a kézzel törött kukorica szárat olyan 13-15L/ha terep3 vagy felezve jött ki a fogyasztás! Most meg levágtam 0.5ha-t 8-9L fogyasztás! Lassan ott vagy hogy 20L/ha akkor menyiért kell szártépőzni 1/ha-t?
Kombájn után felesleges zúzni, a reggeli harmat és ha van egy kis eső akkor után nagyon szépen le lehet szántani. Én is ott hagytam a kukorica földet, 140mm eső után iszonyat száraz még mindig...
Én már javítottam váltót ilyen deklitörés miatt. Annál a nyelestengelyen lévő fékezőtárcsa tört el, és az ment ki az alján, deklistől. 10-es csavar meg jöhet pár helyről, mert a csapágyházakat azok fogják.
Én 2m függőleges tengelyű szártépő! Tegnap vágtam 0.5ha álló kukorica górét 8-9Liter körül jött ki a fogyasztás Mtz 552 terep 3-ba 1500-1800fordulat! Kicsit sokallom?
nem foglalkozok senkivel,meg irosgatni,mert ha nincs külömbség itt is kapok 30eft Cseh öninditót vagy akármilyen fajtáju!
Ha olcsóbban adja,még ott van hogy egy két ezerforint a postaköltség!
Mindenhol lehet venni Habiban Keletagró és sok sok a helyen ahol az ember bemegy és adják,2,8kw sokat nem akarok érte adni csak megérdemel ,mert a szakinak már 20at adtam mindig cserélt vagy felsszel a fogakat csiszolta,még most megcsináltatom,de ha elromlik akkor lesz uj inditómotor,és az nem egy évig fog menni,meg ez a baja meg az !
Van külömbség,mert 4 sor 3m és a gyürüs henger az meg 5-6m!
Ez nyolcvankettes huzza?
Nálunk olyan 3m huzz esetleg 4m de azt már össze kell hajtani!
nem midegy,nekem csak 2 soros van de a fogyasztás jó,de az adagoló nem vot javitva se a porlasztó beszabályozva se az elötöltés se a szelephézag,pedig,már mondták,hogy meg kéne nézetni,mert nemmindenki olyan mint egy szaki,oda csavarja hogy ,mikor megelszik az olaj motor akkor nem bir mennni!
A gardánt kiszereled és belátsz a váltóba ,az olajat engedd le ha még maradt benne egyáltalán. Valószínűleg a gardán bolygóművéből esett ki a csavar ,de ott be látsz és megláthatod honnan pottyant ki . ha nem nagy a lyuk folyékony fémmel be ragaszthatod ,de csak akkor ha nem érint valami tartót belülről ,másként hegesztés vagy csere !
A gyűrűs hengerrel csak akkor keresel ha 40 hektárt lenyomsz, de addigra kieszi a tankot, és 8. gyorsított padlógázon ! olyan 5-6 m körüli hengerünk van ,de nem mértem még sose !
Olyan honlapja nincs de emailt tudsz küldeni neki és másnap visszahív telefonon és megmondja hogy mibe kerül +posta ,de először nézd meg hogy egyeznek-e ? És áttételest keress ,de nálunk is nézz körül a neten hogy hol mennyiért kinálják !
Tanácsot kérnék tőletek. 82-es mtz vel meg akartam fordúlni és tolatáskor hallottam egy recssenést, majd amikor a gép hátrább ment látom, hogy az olaj elfolyt. A váltó alján a kis dekni kitört, levettem a deknit és egy kb. 8-as vagy 10-es hatlap fejű csavar esett ki.
Volt már nektek hasonló eset?
Honnan kerülhetett oda?
Korábban trágya szóráskor hallottam hasonló zajt a váltóból, akkor a kardán leesett és a trágyát nagyon hátra tolta mire észre vettem, majd újraindításkor elfelejtettem visszábbjáratni és amikor ráindítottam a kardánt akkor hallottam először hasonló hangot.
Miért nem ugy csinálod,hogy telei öntöd a mtz tankját az 130liter!
Kimész szárvágózni levágsz 1 hektár földet,ha nincs akkor 2-3 hektár!
Hazamész megméred!
Másnap teletöltöd és meggyürüzöl egy hektár vagy kettöt hármat és hazamész és megméred ennyi!
Csak az a lényeg egyforma legyen a terület!
Régen egy gazda mérte ,hogy mennyi a szárvágázással vetéssel szántással,vagy egyébb munkánál.és felirta hektárba számolva és tudta mi mennyit fogyasz,és ment bérmunkába!
Két föld se egyforma szárvágó föld felett vág,mig a györö a földet tömöriti!
Van külömbség,és a gázolaj se tudod mennyi volt benne!
egyforma föld egyforma üzemanyag este meg visszaméred,megvan mennyi a fogyasztás
Attól függ hogy mennyit viszel RZböl kétsorost vagy négysorost?
Vagy gyürüböl mennyit,és nemmyit csinálsz meg?
Mélylazitóból bekajál egy hektárnál 82es egykésessel 50-70liter
Szántásban meg 20-35liter közt
és csak egy hektár!
Nálam két soros van de én nem mérem de 6 hektár vágok és mindig 20 liter öntök bele és levágok mikor mennyit 1-3 hektár csak mind messze van 5-8km egymástól más más helyen napi 6-8 órát munka
Hát az RZ-hez két naponta szoktam tankolni olyan 70 liter körül és eszt 18 óra alatt eszi ! De a gyűrűshengerezés na az a 9 órás meló alatt kirántja a tankot olyan 100 liter körül kajál !
Meg kell nézni valahol hogy mi a különbség a zetor és az MTZ önindító között és venni egyet az agrobírónál ,annál olcsóbban nem hiszem hogy lehet venni nálunk !
Hidd el,hogy a gardánossal hajtott gépek többet fogyasztanak mint a szántás vagy tárcsázás!
Nekem volt régen egy könyvem,csak nem találtam meg,traktoros és abba benne volt,nyugati és mtzre hogy 80% a gardánosra pl talajmaró szártépö eke 60% tárcsa 40% most már a mélylazitózás is vagy 70-90%
Emlékszem,még mtz-80as spcben 8as vetögép mükakis elvitt de ez már az emelö képeséggét meghaladta,és szaki segitségével lehettet segiteni valamilyen Mg könyv kb 1992-1995körül volt tszben néha dolgoztak,mtz és nyugati gép nem sok volt tán Joni vagy New holland ,mint most,hogy van több ezer fajta nyugati gép ,valahol mtz-50 dolgoztak meg Rába -dutra és crisztál a tszben ami még müködött
Minden munkagéphez ennyi a tlt felvéztel vagy gardán teljesitménye!
Tölcséres sószóró 10-15le
vegyszerezö 20-25le
fükasza 30-35le
Spc vetögép 40-45le
Talajmarók 50-60le közt attól függ 540 vagy 1000tlt
Szárvágó 60-65le közt
Bálázó 60-80le 540 vagy 1000 és attól kocka vagy kör bálázó!
De nálam is volt ,hogy 10le gardánt elcsavarta és eltörte mint a pinty a spc vetögép,mert nem volt 3-5mm hanem csak 1-2mm gardán csönek a fala!
Igaz ti hülyének néztek,de a részeg és a hülye mond néha igazat!
Szártépö meg azért nem vágja össze a csutkát mert csak egy álló kés van a 2 soros szárvágón,sok a csutka pl 20cm tötávolság és 2-3m magas!
Ha lenne még egy kés akkor jobban össze vágná sokan mondták más fórumban és olvastam már blogon csak nem tudom hol agrolux on!
De Rz-1,5 vagy 3m az jó vág,tán a 3m jobban vág,mert ott 10 kés van és a két közepsö sort is össze vágja mert a kések ugy vannak kialakitva hogy össze szecskázza,nem uhy mint 1,5es ahol nem tudja odavágni jobb oldalt ezért kell jobb oldalra egy álló kést és nincs gond
Azért azt te sem hiszed el, hogy a 80-as 13-15 lóerőt ad le TLT-be??? A 920- meg 40 lóerőt és mind a két gépnél egyforma a hajtásrendszer. Lehet Szemi zagyvaságaiból szedted ezt az adatot.....
Kb 70 lóerő körül ad le mind a két gép TLT teljesítménybe.
Van két régi rz-3 ,van egy zöld azon más szöghajtások vannak és van egy piros az valami olasz ,be épitett szabadonfutós ez mind rz de hogy a számuk hanyas ne kérdezd már nem látni rajtuk az rz-3t is a hajtás házon olvastam amikor az őszön cseréltük a késeket ,de azóta már megint kést cseréltek pénteken láttam a kukába a kopott késeket ! Össze hajlanak ám a két vég megközeliti a 3-4 cm úgy összehajlik ,főleg most a nagy 100 lovas jonderre húzta a sár miatt az öntözött táblán ,mi nem bírtunk menni csak a 4kerekesek tudtak elmenni azok is csak foltokban !
És mennyi hektár van benne ? Itt nagyüzem van 300 hektár napraforgó után most van 400 hektár kukorica ,és eszt jórészt a két 80 mtz-vel zúztuk ,napi 30,35 hektárjával !
Hát azt garantáltan leveri és kihajítja ,nagy kolompolások közepette ,nálunk még az álló kés is le van véve ,mert feszt belevert ,főleg a napraforgó tarlóban ,az egy gonosz növény szár mindent tönkre tesz ,felnyársal !
Mert te mit tudsz , többet tud ? Láttál már ilyen vackot, egy évet nem bír ki ,már ezen az őszön is háromszor állítgattuk, hogy ne kapcsoljon le ,még is feszt le kapcsol ,úgy hogy még lehet a jövő héten repül belőle a fékszalag, a kukába ,pedig erősített szalagok vannak benne !
Most a 80-assal vagyok eszt jobb szeretem ,ha lehet kerülöm a 920-ast mint ördög a tömjént ! Kétrotoros függőleges tengelyű közönséges RZ zúzót húzgálok, pénteken még 200 hektár volt vissza a zúzásból ! Az oldalán a csúszó talpat szokták a kollégák is a földön húzni és akkor van két csík a gép után ,de ekkor a rotorok időnként a földbe csapnak ,na ez se a zúzónak se a gépnek nem használ ! Hogy old le a gardán ,hát egyszerűen megáll ,és a gardán tengelyen lévő szabadon futó meg el kezd racsnizni ahogy vissza hajtja a rotor !
Ha nagy a teher neki le racsnizik és megáll a hajtása . Nem egy nagy szám ám az MTZ gardán megoldása, egy egyszerű bolygó mű két olajban futó fékszalaggal !
Akkor te a földön vonszolod ? Fel kell emelni, a csúszók az oldalán egyenes helyen álva olyan 5-6cm-re kell legyen a földtől ! A hátsó menetes orsóval és a vonólap megemelésével ! Egyébként érdemes felkötni a vonólapot egy lánccal akkor nem úszik le menet közben ,ami miatt az ember ráemel és a gardánnak annyi is !
Itt felénk is néhol olyan vastag a szár tömeg hogy a 80-ast terepbe lefogja ,vagy leold a gardán ! Olyan szívós a szár valamiért nem is tudja igazán szét aprítani !
Csak egy a baj,hogy nem tudsz vele dolgozni a Rába 15 loval!
Én T-25össel vágtam,de mikor volt 2-2,5m csutka meg sürü akkor nem birta vágni az a két sort,a kisrába mennyit visz egy sort,7le meg se birja hajtani,miénk 22,5kw volt 30lovas és minden lóeröt elveszi a kardános ezköz,ez a baj a munkagépekkel,SPC Talajmaró mindegyiknek megvan ,hogy mennyit le kell neki !
Az a baj,hogy semmi nem tudja össze vágni,mert mikor eltörik egyböl a födre esik pár tized másodperc alatt!
Az a jó ha 2 soros van és mind a két oldalt van a álló kés nem csak egy,akkor össze vágja a csutkát!
Csak azt nem amit a pótkocsival lenyomtad vagy a forgókórót!
Mondják a másikat,az se jobb,igaz egy mondás,ARANYBÓL IS CSEPPEN EL ,van tárcsa és összébb apritja!
Az biztos,hogy ha találok egy embert aki kifurja a jobb oldalt is lessz egy álló kés és már jobban fog dolgozni a RZ -1,5m szárzuzó vagy szártépó ki hogy hivja!
Nem tudom ti hogy vagytok vele de az éven a kukorica szártépőzés ( függőleges tengelyű) nem valami jól sikerül tiszta csatka a föld utána! Ezelőtti évekbe mindig olyan szép simára vágta!
Lehet hogy az éven annyira száraz a szára hogy már a traktor alatt eleve eltörik?
Mert homokre bujik bele az eke 30-35cm még a tárcsa is tárcsázz 10-20cm ,de a kötötbe már nem tudd ugy belemenni,sajnos eketalpas a föld,ezért látod hogy csak anyira ment bele!
Ha a szomszéd meglátnád az kb 15-20cm szántott egy 4 váltós ekével 200lovas new hollandal!
Az miért nem szántott 30-40cm? Hogy is van ez? Ott már van lóerö ha kell kimegyek és felvideózom ,csak szép egyenes a barázda minden oldalról !
Te tudod,csak az optikai csalódás,hidd el,te azt látod,hogy 15cm és ott élöben már 25cm ezt hidd el!
De te ugyis jobban tudod,nem vitatkozom,de ha te 30-35cm szántasz,akkor ez is 20-25cm mély!
Kiváncsi lettem volna 550es mit csinált volna itt ,mert csak duma,két föld se egyforma,igaz ez egy 94es gép még nem ujitottam fel se nem állitottam be a Elötöltést se a porlasztókat se az adagolót meg a szelephézagot!
Nálam van 4 éve 551óra van benne elözö gazda meg sokat ment vele és ö javitotta a motort váltót kuplungot !
Mi az 550-essel első meghajtás nélkül mélyebben szántunk. O.o Homokon, mikor a szőlőnek szántottuk a helyét, a gerenda szinte ki sem látsztott. Matolcson a kötöttebb földeken is se csak ilyen lovas szántást szoktunk csinálni. Egy ilyen kis szántás megfogja a gépet, akkor ott már sok lovacska halt meg....
Énis meg fogom csinálni aztat a ekére,hogy a 3 pontot egy uszót és áshogy követi a talajt,egy olyanra amit lehet ide oda csavarni,mert 3 fix van kifurva ! Nem rossz a vogel eke,csak nem sok a fejközti távolság fejek közt 75cm és néha betokozódik fejek 30cm vagy 33 visznek!
De jól forgat a 20-25cm elég a 82esenek ha vizes hasápos vagy tészta nem ömlik meg a föld csak néha átforditja és hantokat dobb ki!
Én ilyet szántottam Szabolcs kemény hasápos föld 7056m2 0,7hektár
Szia!Életemben elősször,tavaly szántottam egy 200 lóerős Claas traktorral egy 4 fejes Gregorie Besson réselt kormánylemezű ekével!A Gépet,meg az ekét a Manaxtól béreltük!Én 35 cm mélyen szántottam fejenként 50 cm fogásszélességgel 7-8 km/h val kötött kukorica tarlón!Összesen volt 100 hektár szántani valónk!Eszméletlen milyen jók ezek az új gépek,az ülés nagyon kényelmes horizontálisan is rugózik!Akkor az ekén ahová a 3 pontot teszed nem furat van hanem hosszanti nút,úgyhogy az eke a gép mögött másképp követi a talajt mint mikor ki van fixálva a 3.pontal!Ebben még nem volt műholdas vezérlés,de nagyon jó volt!Kuplungot nem kellett használni,anélkül lehetett gangolni!Rugózott a fülkéje,igaz az első hídja még merev volt nem rugózott!A Difizárat ha bekapcsoltad zárta az elejét hátulját!
szia!Az Igari homlokrakodó nem nyúlik alá a traktornak!Simán a váznyulványhoz van csavarozva!Úgyhogy ez miatt már volt nekünk eltörve a váznyulvány a kuplung felől!
Üdv!Alátámasztom a hozzászólásodat!Tényleg el tud hajlani a menetorsó!Haverom is ilyen külső lakatokat tett az 50-es Mtz jére,és neki is megrokkant már!Nekem nem jön be,de neki nagyon tetszik!
Nyugati gépeken minden hasonló külsőlakat van, húzásra nagyon erős masszív. Előnye hogy bármilyen helyzetbe üresen fixálható tehát könnyű felakasztani vele szélesebb munkagépeket, egyszerűbb kezelni is csak a stiftet kell bedugni a megfelelő helyre. Hátránya hogy tényleg nagyon kell figyelni a biztosítóra, ha kiesik vagy gyenge gyorsan levágódik a munkagép, meg a rugós reteszelők is elvesznek róla néha, ettől függetlenül én szeretem.
Üdv. Nekem az újabb gépen ilyen van, de azért azt megjegyezném hogy úgy kell beállítani hogy húzásra tartson ne kitámasztásra mert elhajlik az M20-as menetorsó benne. Amúgy nem rossz, de a biztosításra figyelni kell és nem elég 100-as szöggel:))))))
És hogy lehet állítani ? Én az biztos jó messzire hajitanám ha nekem kitámasztana ,én nem szeretnék egyik trakimra se ilyet! De nekünk a 920 se ilyen van hál istennek ! Hát hogy lehet például feltenni a munkagépet ha ez kitámaszt ,és nem tudom szabadon mozgatni a vonólapot ?
Mi itt vettük 50vagy60 lóerős kardántengelyt. Ami a gépről hajt a hajtóműre az kuplungos, a másik az sima. 35 lóerős szerintem karcsú lesz, mert ha elkap egy erősebb gyökeret vagy valamit akkor szakadni fog. A kuplung is biztonság miatt kell, ha gond van megcsúszik. Nekem volt többször, hogy megcsúszott, mert kincset talált a földbe a talajmaró :)
Van ami univerzális belső külső feszítéshez van kialakítva van ami belső feszítéshez van ami meg külsőhöz... Nem dolgoztam még külső feszítéssel, de azt mondják ha már rá feszül akkor nem tud leesni...
Jó ez is, csak itt így jó erős biztosítószegek is kellenek mindenhova. Egyébként ez kevésbé veszélyes, mint a belső lakatos, de ki mihez szokott, meg mennyire elővigyázatos.
A belső lakatosnál az a jó, hogy ott nem kell biztosítószeg, ahhoz, hogy meg legyenek húzva a lakatok és ne mozogjon a gép. Jó ha van, de mezőn anélkül is működik a dolog!
Én hallottam a szomszédtól,hogy az a lakat ami a vonólécen kivül van,nem jó,és ugy csinálta meg,ahogy a miénk van a régi 94 gépen!
Nem tudom ilyen süketek a Ruszkik,hogy nem tudja hogy mégis mi a jó szerkezet,ezért ilyen hanyagok a hogy mindenhol a folyik az olaj azt hittem preciz emberek a ruszkik
Érdeklődnék, hogy valaki tudja-e hol lehet ilyen liftes vonót venni itthon? vagy van valakinek ilyen kialakítású gépe? Nekem praktikusabbnak tűnik mint a vonó fej levétele ha kell a 3.pont. üdv Laci
Amikor szántottam,és vártam a fatert,hogy oda jöjjön,akkor a nagy ködben egy hang volt,nem tudtam,hogy kamion vagy harctank jön?
De megjött egy New Holland gép váltós eke 4es ugy ment mint a hajó kb 8-12km sebességgel!
legalább 200lovas ha nem több!
Én kiszntottam az a 7056m2 ö kiszéntott 6hektár annyi idö alatt,pedig nem mentem lassan terep4 terep 5 mikor hogy simán!De ö csak nézett,hogy birok szántani,és birtam,ö szántott kb 20-30cm közt,csak egyenes volt a barázda és az eketalp ami alul van ha jól tudom,és szélesebb amit fogott,40-45cm vitt egy ekefej!olyan szép szántás,de biztos van neki olyan amivel be tudja állitani hidrolikus,és egy olyan könyv vagy gprs hogy mégis hogy megy,hallottam,ha nem jól van beállitva akkor sipol meg urasit ,hogy mégis merre kell állitani,ez csak munkás volt,és nem csak ez a z eke van hanem hármas és otös is van! Másikat hármassal szántott,én meg hátul,fogta a gépemet,ö meg 200lovassal hármassal,de az másik 10hektáros föld volt,ö gyorsan én terep 3 vagy 4 simán tudtam menni elejével ,bár csak lekameráztam volna ,hogy milyen szél hangja volt és az eleje is huzta mint a kuty a rongyot
Lehet,meg jó drága is és jól bir kapaszkodni mint a 15,5 höz képest!
Elég baj,hogy ezt nem találták ki 1985töl mikor a nagyfülke kijött a nagy suly nagy kerék oldalváltó és a orbit kormály ,és nagy suly 80 le legalább 45-50q lehetne,akkor brutál gép lenne,és egy kicsit nyomatékosabb nem 286 hanem 330körül,és nem folyna az olaj egyes helyekröl akkor az mtz verhetetlen lenne a nyugati gépekhez!
de ez nem igy van szegénynek mtz a kuláknak gazdagnak a nyugati gép!
Hali az adagolója egy halál volt állandóan szopatta őket valami elektronikus kütyü , nem arról beszélve nincs még kiforrva az alkatrész ismeret vettek hozzá valamit nem jó vissza a boltba .Megunták mert egy jót még szántani sem tudtak vele ,Még új volt elmentek a kútra tankolni be se indult az öreg 82 húzta haza!Utána a hidraulika szopatta őket felemelt leereszteni meg nem .Sok a jószág nekik nincs idő szerelgetni inkább túl adtak rajta most 82 és új 892 van ennyi !
Hátulról nézve a balos lakatot behúzom és nem mozdul a szántatlan felé az eke ennyi.Ezt elméletben elmagyarázni nehéz kint a földön kell beállítani! Csak ott lehet kár a szó fecsérelés !
Sanjos nem tudom képet betenni de megpróbálom leirni!
A bal oldalt 515cm függöorso,jobb orsó az nem tudom hozzá van mérve,ami egyenesen megy a barázdába!
A karok fixbe van nem hátul hanem elöl van remélem nem baj?
a lakat bal oldal ami gép hátuljával szembe vagy bal megfeszitve de nem teljesen a jobb kislakat laza de az eke nem megy fére se a gép csak a mélyre megy az elsö fej ,ha fejjebb teszem akkor meg a hátsó nem megy mélyre!
A 3 pont az ekén közepsö a gépen is az közepsö !
Vogel L-750 eke!
irjátok le hogy kell beállitani képpek és miért kell merre kell huzni vagy videó?
Válasz #948. hozzászólásra A tengely így van benne most , képeket csináltam jól van benne? ,vagy állítani kell vissza rajta ?,mert keresztbe van , az eke eleje a traktorhoz viszonyítva egyenes.
Azt olvastam egy másik fórumon, hogy jobb az, amelyik a derekán van rögzítve, és alányúlik a traktor aljának, mert főleg MTZ-nél nem terheli a traktor derekát, elvileg nem törhet ketté a kuplungháznál túlterhelés esetén.
Szivesen!A mienknek a derekán van!Amelyiknek az orrán van az egy picit magasabra emel!Amúgy a miénken egy 820.2-es Mtz:tönkre teszi a két első műanyag sárvédőt,mert bele ér a tartójába!Amúgy én utálom!Bakog vele a traktor az úton,nem jó vele földmunkáznl sem mert csapkolódik,meg csattog rajta egy 10 órás műszak után úgy szálsz ki a gépből majd szét szakad a nyakad!Én nagyon nem vagyok kibékülve vele és mikor tehetem,inkább le veszem az Mtz-ről
Az 552-esért jött egy vevő kifizette a kialkudott árat és elvitte a szomszédodba. Majd elmentünk az agrokerhez kialkudtunk egy árat és elhoztuk a 820-ast. :)
Igen keresik a románok csak ingyen kéne nekik... tudom mert sokan hívtak kimondtam az árat és rögtön 500-600ezerrel kevesebbet kináltak, meg ennyi pénzem van stb....
Hát erre nem tudok mit mondani, annak nem lenne szabad lassítani semmit sem ! És nem lehet hogy terepben maradt valahogy ? Le kéne venned a váltó fedelet és belenézni hogy minden jó helyen van e ? Össze rendezni a kulisszákat ,és próba utána !
Azért a két gép nem egy lóerőkategória! Vagy nem fogja elbírni a szerszámait, vagy nem is volt szükségük ennyi pacira! Egyébként konkrétan milyen hibái vannak/voltak?
De hogy nem ,lehet énis beruházok egy orbitos gépre oldalváltósra !
Ha jó az ár!
tudod a Románok keresik az ilyen gépeket,a haveromtól már 1,5 millát akartak érte adni a 82esért ha jól tudom 90 évjáratu, németböl hozta be és kisflkés 80asból csinált egy nagyfülkés nyolcvankettest!
Ja,régen a tszbe dolgoztak,vele,Szabolcsba! És ugy rendbe van,hogy mindenhol folyik az olaj,még a hengerböl is ,most viszi müszakira!
Enyémbe is a váltó kompletten volt cserélve,igaz ha Gyári akkor D-242 ami 62 lovas a fötengelyen van suly,de kétlem,szerintem 550es volt,és bele van téve a eleje,és a suly rápakolva,a többit meg nem tudom a papir meg 82 es jól eladta a tsz elnök,van ilyen,hátha meg tudom csinálni,hogy 80 ló legyen benne!
De a kuplung is meg van csinálva de az elözö gazda csinálta,6 hekire ez elég,csak birjon menni és nehogy csak rámondták,és semmi se volt javitva,és egyszerr tönkre megy ,ja bele kell nyulni a zsebbe!
Egy mtz 50 -ről van szó, nem említették hogy váltó is lett volna cserélve. olyan mintha minden sebesség csak fele olyan gyors lenne mint egy normál 50-es ben.
Nekünk a 1025-ös munkagépeit már egy 1221-es viszi könnyedén, kisebb fordulaton. Van benne tartalék, még rossz körülmények között is. Talajmunkára és kocsizni nagyon jó.
Üdv. Olyan dologban kérném a hozzáértők segítségét, hogy rendesen kipörög a motor és 9.-ben a traktor végsebessége mégis csak fele egy normális mtz 50-nek. Mi lehet a probléma? Talán a váltó áttétele más ? Köszönöm előre is az értékes válaszokat.
Magyarázz már el mitöl egy 82es 80lovas és egy 552es csak 57lovas?
Nekem 82es van de a adattábla szerint D-242 tehát 62 lovas de van a fötengelyen suly!
A lenditökerék és a kuplungtárcsát nem tudom mi van rajta!
És az adagoló sem csak AD-9k-29 !
de viszi az ekét terep 4-5 simán egy vogel L-750est ja és elsökerék nélkül,mert most nem tudom behuzni vagy a behuzó nem jól van becsavara,vagy a lamelák nem zárnak össze a malacban!
A porlasztó és az adagoló még nem volt beszabályonva ,nálam van 4 éve 545 óra van benne!
Néha birja néha meg nem ,ha vizes a föld!
érdemes a porlaztócsucsot beszabályozni és az adagolót levenni,mégis mi lehet a baj?
Jaj el ne add műanyagos 1221 -s gépet most viszik vissza 892.2 gépest hoznak ki helyette ,mert eddig csak szarakodott nekik hidraulika adagoló had ne soroljam vagy 120 üzemóra sincs benne fos az egész.
Még nincs is egészen 80Le mert neked is 552-es van másik adagolóval meg súly nélküli főtengely ha jól emlékszek igaz? Szépen viszi a 3-as váltós regent ekét!
Van nyomásszabályozó szelep,de ne nyúlj hozzá-mert felesleges/vezértömb tetején,plombált kupak alatt,golyós szelep/Kihelyezett munkahenger gyorscsatlakozójába dugj egy 300 báros órát ,működtesd a megfelelő kart-ha a nyomás 160-200 bar/ típustól függően/jó a szivattyú jó az elosztó, rossz a munkahanger vagy az erő-helyzet szabályzó tömb./ülés alatt /
Néha nekem is felmegy de nem vagyunk egyformák ! A technikai oldalunk is egyedi ! Én is csak úgy bele csöppentem ebbe az MTZ-s dologba és nekem kevés tudásom van ,de minden trakink ahol dolgozok hát borzasztó állapotú ,és sokszor a tudás hiánya az ami hibát okoz ! Nem belevaló alkatrészek ,vagy épp felcserélt alkatrész ,nem rá való kipufogók ,szakszerütlen szerelésből adodó meghibásodások ,és a hitvány alkatrészek ,keseritik életem. És ehhez még a fránya 920.3 állandó elektromos ,és légfék hibák , sokszor a pokolba kivánom amikor tippem sincs hogy mit kezdjek a hiba jelenséggel ! És akkor jön ez a fórum és valaki mond néha valamit és a helyi szakikkal is megtanácskozom és lesz valami belőle !
Szia!Ha Teheted Igarról ne vegyél rakodót!Olcsó húsnak híg a leve!Nekünk az van a 820.2 őn,de csesznye egy valami!Már több helyen volt utólag hegesztve!Legfőbbkép az ők hegesztéseinél szakadozik az anyag!
van benne nyomásszabályzó szelep, de ez csak visszalöki karokat ha eléri azt a nyomást amire be van állítva... ha benne van az erő/helyzet szabályozó azt kellene megnézni h az a 0-án áll-e egyszer engem is megszívatott h véletlen elmozdítottam és nem csinált semmit...
Valami gajra ment a vezértömbben ! Sajnos még nincs ismeretem ebben a részében. Nem tudom van e benne nyomás szabályozó szelep ,esetleg annak a rugója nem-e eltört ? Külső munkahengert kéne beiktatni és aszt is kipróbálni ,nehogy a munkahenger szétszakadt karmantyúja legyen a ludas !
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni, van egy mtz 80-asom és nem emeli fel a munkaeszközt, kicseréltem a szivattyút, kipucoltam a nyakas szelepet és most sem jó. Mi lehet a probléma?
Szántás közepén akadt egy kis gondom. Elrepedt a bölcső elég csúnyán, annyira, hogy az első híd lógástól a hűtő hozzáért a lapátokhoz. Az is kilyukadt hála az égnek...
Szóval kérdezném, hátha tudja valaki, hogy 50-es 80-as 82-esnek mind különböző a bölcsője, vagy egyforma? Esetleg évjárat szerint is van különbség? köszönöm előre is
A Fórumozást az utóbbi hónapokban hanyagolom,majd ha találkozunk elmondom hogy miért!Mi meg vetettünk!Hétfőn kezdjük a kukorica aratást,ha minden igaz!Meló az mindíg van!Sajnos BWelsel nem beszéltem mostanába!Nekem is van itthon mindíg mit csinálni!Trágyát hordtam a kertbe,górét építettem,fel újítás alatt áll a szobánk...sorolhatnám!Most meg hétvégente eljártam ismerősömnek szántogatni..
Na eszt majd alkalom-adtán ki próbálom ! Ha valamelyik gépnek lent lesz a hengerfeje ,készítünk jeleket hozzá! Flex ,vagy festék pötty, vagy vágó nyom ?
Bakk !!! Sajnos nem ! És holnap is dolgozok ,műkakait szórunk karbamidot ,meg káliumot ,csak aszt tudnám minek télire !!! Ki vagyok mint a kutya, most jöttem be a kertet szántottam 6 ig ,egy kicsi maradt de aszt már nem bírtam megcsinálni sötétben ,talán ha holnap még világosban ,ha netán haza érnénk ! Feléd mi újság ,Bwelsel is csak telefonon beszéltem ,nem néztek be a fórumokra ,gondolom sok a meló !
Adagoló beállítása "mestercsap " nélkül.Elkon D 220 vagy bármilyen elhangolható stroboszkóplámpa segítségével.Előnye:teljesen pontos menetközbeni előgyujtás fokot ad.Hátránya vagy inkább nehézsége,hogy a főtengelyszíjtárcsájára és a vezérműdeknire egy felsőholtponti összejelzést kell készíteni.A 80-as években igy csináltuk a tsz-ben.
Azóta is jól szolgál a P4k!Már mult hét pénteken ki szántottam a kertemet!Nagyon bevált ez a réselt kormánylemezű eke,kis eke léttére nagyon szépen forgat!
Ja a csővel jobb a gép ,de nem kell szét vágni se az eredeti csövet ,csak levenni két elektródát össze hegeszteni és égetni kell bele egy jó nagy lyukat a felfogatási vége felől, és nagyság rendekkel jobb lesz ,még a hangja is ,és kiforog a motor 2100 ig is ! Az egyiket már meg barkácsoltam ha időm lesz a másikét is megnézem ,azzal voltam valamelyik nap az igen gyenge !
Én is ilyent szeretnék,csak várom a következő géptámogatást remélem lesz a közeljövőben,használtat akartam,de a géptámogatással megéri újat venni! egy emailt adnál ha lehet kérdeznék egy -két dolgot,előre is köszi!
Szia!Ezt jĂłl le irtad!MĂĄr a 892-es is gyorsĂtĂł vĂĄltĂłs,legalĂĄbb is amivel ĂŠn melĂłztam az mĂĄr az volt!ValamiĂŠrt a TurbĂłs Mtz-ken a gyĂĄri kipufogĂł egy folytĂĄs,nagyon sokan le cserĂŠlik egyenes cptsĂľre,azt mondjĂĄk hogy bivalyabb lessz az Mtz!Az is igaz hogy az ĂłrĂĄja csak 41 km/h mutat,de a ruszki nem a precizitĂĄsĂĄrĂłl,meg a pontos mĂťszereirĂľl hĂres!GyĂĄrilag csak 1800-at forog a turbĂłs motor!Volt Ăşgy eset hogy ketten mentĂźnk szĂĄntani ĂŠn a gyorsĂtĂłs 892 vel,haver meg a sima 82.1-el ĂŠs Ăľ ment elĂľl,ĂŠn ha az Ăľ tempĂłjĂĄba mentem akkor fĂŠl 9.-ik!TehĂĄt ĂŠn azt tapasztaltam hogy a gyorsĂtĂł vĂĄltĂłs Mtz-be a felezett sebessĂŠgek felelnek meg a sima vĂĄltĂłs Mtz egĂŠsz sebessĂŠgeinek!Ez lehet egy kicsit ĂŠrthetetlen!?
Szia!Ezt jól le irtad!Már a 892-es is gyorsító váltós,legalább is amivel én melóztam az már az volt!Valamiért a Turbós Mtz-ken a gyári kipufogó egy folytás,nagyon sokan le cserélik egyenes cptsőre,azt mondják hogy bivalyabb lessz az Mtz!Az is igaz hogy az órája csak 41 km/h mutat,de a ruszki nem a precizitásáról,meg a pontos műszereiről híres!Gyárilag csak 1800-at forog a turbós motor!Volt úgy eset hogy ketten mentünk szántani én a gyorsítós 892 vel,haver meg a sima 82.1-el és ő ment elől,én ha az ő tempójába mentem akkor fél 9.-ik!Tehát én azt tapasztaltam hogy a gyorsító váltós Mtz-be a felezett sebességek felelnek meg a sima váltós Mtz egész sebességeinek!Ez lehet egy kicsit érthetetlen!?
Én meg optimálisra szoktam állítani ,pl a tzk nincs semmilyen jel még is beállítottam a gyújtását ,még télen is pöcre indult ! Nekem másként tanították azzal nem lehet mellé lőni az olyan mint az 1x1 ,de nagy hátránya csak levett hengerfejjel lehet pontosan állítani !
A 920.3 és a 80-as mtz hajtásláncát tanulmányozd légyszíves, mert a két traktornak különbözik. Pl.: A 920.3 felezett terep 4-be gyorsabb mint az mtz-80 felezett 6-ba.
920.3-ba gyorsított váltó van azért megy majdnem 50-el... :) Azért hörgött 6-ba a 920.3, mert kb ugyanaz a seb fokozat olyan mint a 80-as felezett 8-ba indulna. Meg kell tanulni, ismerni és kezelni a két traktort. Érdemes a sebesség tartományokat összehasonlítani. Mibe melyik mennyivel megy és a az adott munkához úgy megválasztani.
Aszt már én megfigyeltem hogy az elő gyújtásról egy tsz-es szerelőnek nem sok fogalma van ,ha állítani kell csak a lendkerék jeleihez tudják ! Meg kérdeztem egyszer más módot nem tudnak erre az előgyújtás állításra ? Nem szoktuk csak ehhez állítani , volt a válasz . És mondom mi van akkor ha hiba van a jelekben ,vagy éppen nincs ,mert olyan is van ! Akkor ki hívják az adagolóst ! Én csak műkedvelő trakis vagyok de ez a válasz meglepett ,egy olyan jó szerelőtől ki kapásból szét és össze szerel egy MTZ motort ! De a szerelési tévedésekről tudnék mesélni ,már több kört is futottam a 920.3 gépek hibáival ! Épp most is van egy ilyen hiba ,hogy már tudom mi a hiba csak még idő híján nem tudtam lépni benne ,és a 3 traki közül ez már a 2 ilyen szopatós hiba !
920.3 ,de én csak műanyag MTZ-nek hívom ! Hát a terepben tuti van ,de ott csak elásatni lehet a gépet ! Egyébként a terep 5. gyorsban, gyorsabb mint a felező 6 . Váltva használok két gépet a régi 80-ast és a 920-ast .és a 80-ast választanám ha választani lehetne ,megbízhatóbb és erősebb ! Lehet hogy jó lenne a 920 is csak annak a motornak sok a kerék alatta ,meglehet egy kerék cserével kiváló gép volna !
Érdeklődni szeretnék a hozzáértőktől hogy miért mondják a TSZ-es szerelők azt hogy a D-50 -es motornál kell egy kis (sok) előtöltést adni az adagoló beállításnál. Már úgy kopog a motor hogy rossz hallgatni, de ők szinte kielégűlt arccal mondják hogy így jó! Miért?
Nem egész 10 tonna volt egy ölleren ! Hát én 90 LE nek tudom ,de már az is baj ha csak 84 LE turbóval ,egy sima 80-as meg turbó nélkül 80 ló akkor minek a turbó ha nem erősebb tőle ! Megint valami környezetvédelmi baromság ?
Ez jó írás, de sok benne a fél információ. Van 3,5 tonnás kocsi, meg van 24 tonnás is. Ha az elsővel nem bírt akkor tényleg sz@r a 920, de ha utóbbi val nem bírt akkor nem is csodálkozom. A másik dolog sok helyen 84 le nek írják, ha egyáltalán a 920.3 ról van szó.
Hát ami 920 számú MTZ aszt jó messzire kerüld el akkor jársz jól igazán ! Nálunk van három 920 turbós hát ritka szar gépek ! Tegnap a szóját vittem volna a földről a 90 Le -s gép nem tudta levinni a pótot ,ugyanis kb 5-6 m kellett volna húznia az útig a pótkocsit ,ha felező hatban el bírt volna indulni ,de nem inkább elkezdett le hörögni és nem bírt megkaparni öszkerékben !!!!!! Aszt hittem megüt a guta ! 1 órát vártam mire jött a nagyobb gép és kihúzta az útra ! Ma az öreg 35 éves 80 a 6köbös tartállyal megsüllyedt, és országúti 6ban simán rúgott vágott és nem hörgött le mint a 920-as tegnap,és difizár nélkül kivitte ! A véleményem szerint a 920 sorozat egy vissza lépés a korábbi típusokhoz képest ,és a motorja sem tudja aszt ami a papirjai szerint tudnia kéne !
Szép a traki. Az ülést sikerült bele alkudni az árába? (a gyárija 1 kalap sz**) Műanyag tanktól nem tartasz? A tlt bekapcsoló kar rudazatán érdemes állítani,mert a gyári beállítással katasztrófa ahogy áll a kar, a nagyokos ruszki csak épp összekapatta a csavart... :( Rendszám az első 2 munkalámpa közé fog kerülni ?
Köszönöm a segítséged! Állítottam rajta, úgy ahogy korábban írtad és ahogy a fotón is látszik. Az enyém is így van beállítva, 5 fúrat van, abból a középsőben van, és el van tolva a csavarokkal. Holnap megnézem hogy működik. Azt nézegetem, hogy a kormánylemez a tiéden magasabb mint a Lajtánál, lehet azért sem "szőrözi" a földet. Szárzúzózva volt a csutka, lehet hogy meg kellene tárcsázni is?
Az eredeti az valami hidraulikus szelep ami a szervóról jövö olajnyomás működtet ,de eszt átalakítják levegősre általában és egy közönséges IFA difi kapcsolóról működtetnek !
Jah meg a Claasal van vegyszerezve is!Most jelen pillanatba van 35 hektár kukorica ami egy darab,van vetve 14 hektár repce,van 16 hektár napraforgó tarló,meg van 5 hektár lazított föld amibe árpa lessz majd vetve!Úgyhogy az idén a repce helyét a 14 hektárt meglazítottam utánna el tárcsáztam,akkor az 5 hektár is lazítva lett az:19 hektár lazítás meg még csináltam 8 hektárt máshol,tehát összesen 27 hektárt lazítottam az Mtz vel!Tavasszal a Napra helyét (16 hektár) két sorral boronáltam el,a kukorica helyét,ami 35 hektár,ha hiszed ha nem 4 sorral kellett elboronálni,de kegyetlen volt!Mert tavaly volt 100 hektár szántó,meg 35 hektár lazítani való,így béreltünk egy 200 Lovas Claas trakit egy 4 fejes váltva forgatós réselt kormánylemezü Besson ekével!Úgyhogy azt a jó lágy földet 35cm mélyen föl hantoltam,a tél nem ette meg tavasszal szó szerint majdndm sírva fakadtam az Mtz-be mikor boronálni kellett!
Ezt le írom pontosabbn hogy van ez!Én napi 10 órát az Mtz be ülök hétfőtől-péntekig!Van 55 hektár lucerna,70 hektár szántó,gyep-kaszáló meg olyan 60 hektár!A többi legelő!Van 500db birka,meg 72 db tehén!Az Mtz mellett van egy 92 lovas Claas,azzal a Főnököm vet,bálázik,szerves-műtrágyát szór!Ennyi,a többit az Mtz vel csinálom!A gyep-kaszáló területet pontosan nem tudom ez a 60 hektár tájékoztató jellegű! :-)
Azt sajnos nem,mert ez az Mtz kap mindent csak szépet,meg jót nem!Ez tényleg így van!Ezzel van szántva,lazítva,tárcsázva,kaszálva,sodorva,bálahordás,zúzva,boronálva és 350 hektáron gazdálkodunk!Majd ha gép előtt ülök hozok képeket!Mikor a szikbe húzgáljuk a lazítót,meg a tárcsát!
Dobsz rá két vágó tárcsát olyat amilyet én is szeretnék és nincs akadály ,arra kell csak vigyázni ,hogy a tárcsát nem kell 6-8 cm-nél mélyebben járatni ,és a tárcsa csipkés legyen az mindig forog a bevágások miatt ,ha a kopás miatt sekély lesz ,flexel újra kell vágni és élezni !
Köszi az alja jó fekete abban még jobban dolgozik ,olyan a teteje ,mint ha vonalzóval húzták volna .Még kell rá két új beforgató és akkor teljesen lefordítja nem marad semmi pedig itt sok szárat letaposott a csőtörő amit a szártépőm nem vágott össze .
MTZ 82-vel szántottam 2 fejes csólyosi ekével, 21-22 cm körül és most kivételesen lemértem a fogyasztást. 32 liter jött ki hektáronként. Mondjuk ez egy alaktalan tábla volt sokat kellett tolatgatni, forogni, csücskös volt, meg benne van a kimenetel, de az max. 2,5 km.