Én anno a helyi tűzóltóságtól kértem erre egy szakvéleményt, ők mondták hogy elég a tűzálló gipszkarton. Természetesen a kenemcénk nem ér hozzá ehhez a falhoz sem, nálunk körbe lehet járni a sarokban azt. Téglafal csak közületi épületeknél előírás, lakóháznál nem. Természetesen biztos hogy nem rossz ha van, amennyiben közel van a kandalló fala a rönk- vagy gerendafalhoz.
Köszönöm a segítséget
Kandallóalap már világos csak eléggé furin hangzik hogy a 6 méteres kéményt csak a bádogos rész tartaja a tetőnél és nem támaszkodik semmihez a házban de ha te mondod én elhiszem. Valahol a szakirodalom azt mutatta hogy távtartókkal van hozzárögzítve a kémény a födémhez persze megtartva a tisztes távolságot.
Köszi a segítséget Jamie25!
Felfogom őket keresni én is és ha jó az ár akkor remélem lesz üzlet.
Ha nem építek téglafalat a kandalló mögé akkor elég a hőálló gipszkarton is?
Vagy mindenképppen Garesz által említett megoldással be kell kössem a téglafalat?
Igen a kőműves dolog tényleg szerintem sem egyszerű kérdés pláne egy rönkháznál!
De arra álmomban sem gondoltam volna hogy tilos a cigi a tetőn. Már megérte a kédést feltenni úgy látom.
ja igen az valami paneles és 2-3 hetet mondtak összerakásra. nekünk ez 6 hét volt cseréppel, hajópadlóval, lambériával de még így is olcsóbb volt.
majd 5 vagy 10 év múlva leszek megelégedve..vagy nem:)
vannak dolgok, amiket el kell fogadni. ennyi pénzért ezt lehet kapni.
- másik kőmívessel csináltatnám az alapot, de ezt már mondtam
- a főnökkel leiratnék mindent a szerződésben (náluk még a szónak nagyobb a súlya az igaz, de azért mégis)
- inkább a belső munkáknál lennék otthon, mert ácsnak jók de a finom részeknél felületesek voltak néhol..vagy én vagyok maximalista és nem bírom ha két fa között rés van.
Rönkökből, valódi rönkökből épülő falak (házfalak) esetében nagyon türelmesnek kell lenni. Az ilyen és ehhez hasonló rönkházba a rönkfalak felépítése után 1 é(egy!) évig nem szabad beköltözni, mivel a rönkök hónapokon át "igazodnak", préselődnek egymáshoz. Addig meg ember ne legyen ott a közelben... Ez régi, a természeti erőket figyelembe vevő építési mód. Egy képet beszúrok ide:
A többi meg <a href="http://travel.webshots.com/album/553557570wNOTin?start=308" target="_blank">itt</a> nézhető meg.
a clc nem függőleges vázszerkezettel operál, hanem paneleket szerel össze és úgy hozza a telkedre neked ez a lazpro van? ha igen, meg vagy elégedve? mit csinálnál másként?
nekem a clc-nél 1 millával olcsóbb árat adott kb. ugyanarra a tartalomra a lazprodimpex. a szőrös deszkát ők is ráteszik neked lambéria helyett szerintem. nézd meg esetleg őket is ha ilyen irányba mentek.
úgy tűnik apukám bölcsmondását kell követnem: elsőre az ember nem álmai, hanem lehetőségei házát építse meg.
Most azt agyaltuk a nejemmel, hogy mi lenne, ha berendelnénk a clc-től a szerkezetkész verziót (www.clc.ro), kintre is bentre kérjük a szőrösdeszkát, és itthon pedig keresünk valami minőségi, domború vagy sima, de legalább 20 cm széles faborítást rá, amit lekenünk, és az illesztéseket takarólécezzük, mint a honka vörös-fehér házainál (red house).
A negatív sarok alatt a beltérben a szoba bármely teherhordó falainak találkozását értem. Csak Ubrankovicsban (www.ubrankovics.hu) láttam olyat, h milire passzolt.
Garesz: mindkét esetben a fólia volt a gond és az hogy nagy viharok alkalmával egyszerűen a szellőző cserépen keresztül visszafújta a szél a vízet a fóliára. Elképesztő viharok voltak felénk az elmúlt hónapban. Ha sima eső van akkor nincs gondunk, nincs ázás. Mikor viharos erejű a szél és keveri a vízet, akkor sikeresen megtalálja az utat a szellőzőn keresztül. A fólia volt mindkét esetben a ludas. Anno nálunk úgy csinálták a kivitelezést, hogy felrakták lécezéskor a páraáteresztő fóliát teljesen. Majd a szarufa belső oldalára ment a hőtükrös párazáró és a kettő közé csúsztatták be a szigetelő táblákat. Ez így ment méterről méterre. Közben kint cserepeztek felettünk és a jómadár aki ült a külső részen cigizett, ami kiégette mindkét fóliát, így szépen át is tudott folyni a víz. Nagyon nem jó dolog, de egyszerűen ez a r...dt víz betalál minden apró lyukon. Igaz ezek legalább időben kerültek ki! Eddig 2x hívtam vissza őket 2 különböző helyre, jöttek is, megcsinálták. de soxor műr úgy vagyok hogy inkább megcsinálom magam ha kell, akkor tuti jó lesz.
Ha megengeded pontosítanám a beírásodat, mivel ragasztott gerendákból építő cég van még a beírtakon kívűl is őbven(igaz a java finn)! Az én házamat is ilyenből építették és a kivitelezőnk nincs az említettek között. Ha visszaolvasol akkor megtalálod hogy mi kivel csináltattuk. Vetemedés és tekeredés itt is van, csak nagyságrendekkel kevesebb. Én személy szerint lebeszélnélek a friss vágású fáról, mivel annak nagyon nem jó vége lesz. Elméletileg most amúgy is favágási tilalom van a vegetációs idő alatt -ha ismereteim jók- és olyannal érdemes kezdeni valamit ami még tavalyi vágás. A friss vágású fát is hiába rakod be műszárítani, attól még meg fog repedezni, mert hihetetlen gyorsan kellene leadnia az évek során felhalmozott nedvességet. Tény hogy olcsóbban lehet hozzájutni, de ne mindenáron ez legyen a cél. A fa minősége sokkal meghatározóbb ezen a ponton mint az ára! Hosszú távon nagyon csúnyxa dolgokat művelhet veled egy ilyen fából épített ház!
Az általad említett cégeket telephely alapján nem tudom belőni, de azt mondom hogy csak akkor ér valamit ez a technológia ha a gerenda műszárított anyagból lett ragasztva és figyeltek a szálirányok ellentétes elhelyezésére a ragasztás során.
Nemrég építettek a közelünkben egy ilyen technológiát alkalmazó cég emberei egy házat, csak éppen egy héttel a felépítés után több repedés volt rajta, mint a mi házunkon 1 év után. Elfelejtették -vagy nem is tudták hogy kell- az ellentétes szálirányt tartani, így hiába volt ragasztott gerenda, a sugár irányú szálak a gerenda külseje felé futnak, így kívűl is repedtek meg.
A mi gerendáinkon is látszik hogy dolgoznak keménye, de ennek látható helye egyedül a gerenda végeknél van, ahol a sugáriány befele néz és ott repedeztek meg a gerendák, a külsején semmi nem látható.
Az árakra kitérve: nem tudom mit takar ezeknél a cégeknél a szerkezetkész fogalom, de én nem gondolnám soknak ezeket az árakat. Tavaly volt a mi házunk 11 millió Ft tetővel együtt, szigetelve, festve. Ez 102m2-re értendő bruttóban. Így a 12-13 millió Ft szerintem teljesen reális a 140m2-re, majdnem hogy olcsó. Ennél jelentősen olcsóbban csak nem megfelelő technológiával lesz házad, ez tény.
A szigetelési kérdés: mindenképpen az a jobb megoldás, ha plusz szigeteléses verziót választod, mert egyrészt jobb szigetelése lesz a házadnak ( a 10cm fánál bőven többet tud a 10cm megfelelő szigetelés), másrészt jelentősen olcsóbb. 10cm-es szigetelésből 1m2 (0,1m3 térfogat) 800-1000Ft körül van a jobb minőségből is, míg ugyanekkora fafelület 70.000Ft/m3-es áron számolva 7.000Ft-ra jön ki, igaz le kell venni az előbbihez a belső lambéria és a fóliák árát, de még akkor is csak fele max. a felületre eső fajlagos költség.
A negatív sarkok kérdését megoszthatnád pontosan hogy mire is gondolsz, mert bevallom nem igazán értem!
A preparálás amit értesz a hungaroceles témánál egyszerű. Nálunk a földszinten a padló járólappal van burkolva és alatta egy betonrétag van amiben futnak a padlófűtés csövek. Vagyis a rétegrend az alapra:
Bitumenes szigetelés, 5cm hungarocel, padlófűtés fólia, 10 cm beton (ebben a padlófűtés csövek és a vasháló amihez rögzítve vannak), járólap. Mivel egy kandallónak elég nagy súlya van és azért, hogy nehogy megroppantsa a 10cm-es betont és abban a csöveket javasolt, hogy ott ahol a kandalló lesz majd kivágod kb. 10cmx10cm-es kockákban néhol(én négy ilyen lyukat vágtam) a hungarocelt. Így ott majd lemegy a beton az alap szintjére és úgymond kis lábacskákat képez. NEm kell nagy dolgra gondolni!
Szerintem ha "normált" kandallót akarsz akkor nyugodtan megépítheted a kéményt előtte! Főképpen ha valami elemes rendszerről van szó (Schiedel, Leier, ...stb.). A tégla falat és rönkfalat ugyan úgy kötöd össze mintha egy nyílászárót tennél be. Nézd majd meg a Honka könyvben, hogy milyen T alakú fát használnak a nyílászárók beillesztésénél, hogy csúszni tudjon a fal. A téglafalunk ugyan evvel a módszerrel csatlakozik. Kandalló esetén semmiképpen ne gondolkozz rönk falhoz hozzáépítéssel. Mindenképpen kell egy fix fal amihez rögzíted! A kéményed sem támaszkodik a falhoz. Nem is szabad neki, mert akkor a kéményseprők át sem veszik. A kéménynek 12cm-re kell lenni hivatalosan minden fa résztől. De simán megállnak ezek a kémények a lábukon meg pluszban, hogy a bádogozás rögzíti a tetőben (persze az is úgy, hogy csúszni tudjon!).
A hármas szigetelés átfedésről nincs képem, de itt sem kell nagy dologra gondolni. Annyiról van szó, hogy mivel az átfedéseknél öblösebb a bemarás, ott az emberek nem simán behúzták csupán a szigetelőcsíkot egyszer hanem darabokat vágva belőle még pluszban a szélekik kibélelték.
A tervező végett dobj egy privát levelet. A gyártási rajzot a kivitelező cég készítette - és kell készítenie minden esetben! -. A tervezőm is tud 3D-t, de nem ilyet. Az Ő rajzának kell olyan jónak lennie, hogy abból a cég egy az egyben letudja venni a gyártási tervet. (Nálam ez bejött). Mi az építési naplót hanyagoltuk. Fotóztam sokat inkább. Szerelési leírásnál jobbat a Honka könyvnél nem találsz.
Jamie! Annak a tető beázásnak nézz utánna! A fólia max a párát vezetheti le de az sem jellemző cserép tetőnél ha ki van szellőztetve. A pára annyira pedig nem lehet sok, hogy attól beázzatok. Ha beázik és a cserepezés miatt akkor tapsold vissza sürgősen azt a kivitelezőt! Ilyen nem lehet! Nagymamám ezeréves pincéjének a tetején a leveles tésztaként szétmálló cserép is csak akkor bírt beázni amikor már kilyukadt egy helyen.
3 éve nézegetjük a magyar és a külföldi lehetőségeket piciny feleségemmel. A tervek már készen, tulajdonképpen alapozhatnánk is, de még nem bírtuk eldönteni, hogy melyik faházas céggel szerződjünk, lévén anyagi lehetőségeink behatároltak. Először mindenképpen ragasztott gerendából szerettünk volna, hiszen mint tudjuk ott nincs tekeredés vetemedés etc. A szóba jöhető két magyar cég Ágfalván van a másik Lentiben. Mindegyiktől kértem árajánlatot. 140 m2-es házra mondtak szerkezetkészen 12-13 milkát. Márpedig az panelből kiugorva nem valami kedvező első hallásra. És másodikra?
Örlődésünk következő stációja, a rönk és a gerenda között húzódik (bocs a képzavarért). Melyik jobb, és miért pont a gerenda? :)
Ha Transzilvánia felé kacsingatok jó eséllyel kapok nyári vagy tavaszi vágású szivacsos lucfenyőből majdnem bagóért, de hát, kérdem én, kell ez nekem? Szerintetek?
Amivel nem vagyok kibékülve a mai napig, az az általam meglátogatott számtalan referencia házak negatív sarkaiban tapasztalt cúgos rések garmadája. Hát nincs egy cég, amelyik meg tudja oldani ezt normális áron, normális fábó normálisan?
És akkor itt vannak az észtek. Pontosabban nincsenek itt, de ha itt lennének mindenki tőlük venne zseniális állagú fenyőből honkaüberelő szépségű házat bagóért. Most ezt az ösvényt taposom, de a meg tudtok győzni egy fain magyarról, nem észtelek.
érdekes ebben a kőmíves dologban van valami. a legnagyobb hibák nálunk is az ő "munkájuk"-ból származtak/nak. ha újra kezdeném ge.itizedes módjára rohangálnék közöttük mérőszalaggal és vizimértékkel...többet úgyse találkoznánk..mondjuk így se:)
Wrc: nem gondolod rosszul. Ahhoz hogy beázzon több mindennek kell összejátszania. A probléma mellé az is társult, hogy néhol a cserepek illesztése nem volt megfelelő, ott tudott beszivárogni a víz. Sajnos a fóliának pont egy ilyen szerepének is kellene lennie hogy ne tudjon befolyni a szigetelésre, akkor ha gond van a fedőanyaggal. Teljesen jogos amit mondasz, de bosszant hogy ilyen hülyeségek miatt szívtunk és szintén csak jó tanácsnak szántam:)
Bent nálunk sincs dohányzás ez alapszabály. Anno a burkolónk vetemedett erre, majd kénytelen kelletlen hívott fel hogy itt áll minden szomszéd a ház előtt, mert visít a füstérzékelő. Szerencsétlen pont alatt állt neki cigizni és persze nem tudta kikapcsolni:)
"Eddig 2x volt beázásunk azért, mert cigicsikkel kiégetett fólia miatt ázott be a tetőnk"
Rosszul gondolom, hogy a víznek odáig már el sem lenne szabad érnie? Tehát nem a fólia a hibás!? (ettől még igazad van abban, hogy nincs dohányzás a tetőn - faház építés közben meg pláne nem! Benne meg készenlét után sem fogunk rágyújtani, ezt megfogadtuk!)
-vasalat: Bova-Nail nevű cseh cég, elérhetőségük: www.bova-nail.cz . A honlapon fenn van az elérhetőségük. Én egy szlovák képviseletüktől vettem, egy szlovák kollégám segítségével, mivel magyarul nem tudtak. Ha angolul megkeresed őket, szerintem minden további nélkül kipostázzák utánvéttel neked is.
-nyílászárók: vetemedés van. Szerintem nincs olyan fa nyílászáró ahol minimális ne lenne. Mivel benne lakunk és folyamatos a páraterhelés és száradás váltakozása, így minimális utánállításra szükség volt. Mióta ez megtörtént, azóta nincs vele gond.
A cég akitől vettük: Komfa Kft. elérhetőségük:20/9264868. Én megvagyok elégedve velük teljesen, főleg a kedvező ár és a jó minőség miatt.
Süllyedés az nálunk nehezen mérhető, de van. Inkább a gerendák száradása miatti mozgás észrevehető, hiába volt műszárított. De ebből nincs probléma, a lambéria szétnyílása észrevehető néhol a lakótérben a falakon.
Amit másképpen csinálnék: nem építenék legközelebb téglafalat, hogy ne kelljen szenvedni a csatlakozásokkal. Valamint ha legközelebb meglátnék egy munkást cigivel a kezében a tetőn, akkor lezavarnám. Eddig 2x volt beázásunk azért, mert cigicsikkel kiégetett fólia miatt ázott be a tetőnk. Nem vennék többet Ha.du bojlert, mert csapni való a garanciális szolgáltatásuk és most azon vagyok, hogy a szinte vadonatúj(3 hónapos) helyett veszek egy másik márkát inkább, mert többet van javítva a régi, mint használatban. A kőműveseket pedig amennyire lehet tartsd távol a háztól:) Ez inkább jó tanács!
Sok sikert az előtted álló úthoz és kitartást a nem könnyű építkezéshez!
Az a ház amit "exmv" (2740) Csömörön fotózott az az az orosz kézi faragású rönkház az utcánk végében, amit idő szűkében nem tudtál megnézni mikor nálunk voltál. Amit "TTibike" (2724) fotózott az pedig nem a mi házunk. Mi most a képeken látható fázisban vagyunk.
Sziasztok!
(A félreértések elkerülése végett, nem vagyok azonos log-ger-rel.)
Régi passzív olvasó vagyok. Szeptembertől májusig a pincét és a közműbekötéseket építettük. Augusztus 7-én kezdődött el az első rönksor lerakása. A jelenlegi állapot képen látható.
Vízszigeteléssel kapcsolatban szertnék segítséget kérni. Van egy olyan teraszunk a felső szinten, ami a homlokzattól befelé, vagyis az egyik földszinti helység fölé nyúlik.
Hogyan lehet egy fafödémre épülő teraszt a beverődő víz ellen szigetelni és azt onnan elvezetni, hogy az tökéletes, de esztétikus is legyen?
Az Új hozzászólás gombra kattintasz Kitöltöd a bejelentkezési adatokat, Lejjebb görgetsz és megkeresed az Új kép feliratot és tőle jobbra a Tallózás gombot. Ez utóbbira rákattintasz. Kikeresed a gépeden a legszebb képet :) Kitöltöd a Kép felirata mezőt; aztán a Feltölt gombra kattintasz. Ekkor megjelenik előnézetként a hozzászólás alatt; a bal oldalon od a van írva, hogy
[image1] beszúrás törlés
Kattints a beszúrás feliratra és küldd el a hozzászólásod :)