Igen, valószínűleg a világ minden részén nagyon hasonlóan folyt az őskohászat.
Én úgy tudom japánban is a vasércet és a faszenet töltötték a kohóba /tatara-ba/ és az elkészült nyersvasat hívják tamahagane-nak, amit gondosan kiválogatnak és a legjobb minőségűből készültek a kardok. Ha jól tudom.
Ígértem képeket az őskohászatról, megtaláltam a képeket, íme.
Annyit kell tudni róla, magát kohót előző nap tapasztották, és a következő nap de. 9-kor gyújtottak bele, majd egész nap táplálták faszénnel, levegővel, gyepvasérccel kb 10 órai folyamatos kohósítás után olvadt össze benne kb 1 köbdeciméter nyersvas. A nyersvasat még kb 3 órán keresztül zömítettük, finomítottuk, kovácsoltuk.
Igem én is úgy láttam és azért is sajnáltam nagyon. Ráadásul volt neki egy nagyobb is ugyan ilyen árfekvésben és állapotban, de aki a kicsiért érte ment elvitte azt is. Naná. Az egészre nálam az tette fel a pontot, hogy az eladó fuvardíjba vette!!! csak vigye. Annyira nem értettek hozzá akitől hozta. Idős bácsi meghalt és az örökösök szabadulni akartak a "kacattól" ááááá
Gratulálok, nagyon jó lett, de a videó nem ment, a másikat sikerült megnéznem amit jamesz tett fel.
Az öntvényhegesztés is megér egy vállveregetést. Én az eltörött satumat hegesztettem. Vettem öntvénypátcát (nem olcsó) és azzal "hideghegesztéssel" oldottam meg.
Erről még nem volt szó, kicsivel több mint egy éve már nem kovácsolok egyedül. Megteremtettem magamnak az ideális munkatársat, szinte állandóan dolgozik ha úgy hozza a sors akkor napi 24 órában, fáradhatatlan és nem pofázik vissza.
Nézzétek meg a mellékelt linken, a csatornámon van több kis videó is róla ha kitanúlom a szerkesztést majd össze fűzöm őket.
Köszönöm szépen ! Nem tudok betelni vele, napjában többször is megtekerem, egyszerűen fantasztikus ahogy működik, ahogy kitalálták egykor, és legyártották az akkori gépekkel. :)
Azért lesz gépi fújtatás is :) segéd nemigen, hát még lesz vele egyéb dolog is, sajnos volt ami eltörött szétszedéskor, de nagyon jól hegeszthető, az előtoláshoz az az ovális csúszka 3 darabra tört, tökéletesen meghegesztettem ki is próbáltam pöpecül működik. Ha kész lesz teszek fel videót a működésről.