A melegtől megfonnyadnak, a levelei befelé sodródnak, a szár meghajlik. Víz hatására hamar rendbe jönnek. A levélzet színe legfeljebb meghalványul, de nem fehéredik.
Az én paradicsompalántáimnak nem lehet, hogy a meleg ártott? A melegház keleti oldalán lévő palánták ilyenek csak, ahol a máisik oldalán szépek. A ház fólia vagy valami hasonló borítású anyagból van.
Ez a kérdés ennél sokkal árnyaltabb. Az első dolog, hogy hol van a föld, Milyen minőségű. Milyen termény termesztésére alkalmas.
(Környékönket anno szinte felvásárolta egy exminiszter, és mondja, hogy micsoda jó földek vannak itt. A helyiek meg röhögik, mert 14-18 aranykoronás földek bizony nem igazán nevezhetők jónak. A TSZ időben nagyüzemi módszerekkel megteremték a búzát, kukoricát, répát. De kertészeti növények termesztésére már csak kis része alkalmas. Még a fák sem igazán nőnek rendesen benne. Tehát, ha nem ismered a helyet, bármit mondhatnak.
A véleményeket csak fentartásokkal fogadom el. A 7 hektáros gazdának nyilván az azérdeke, hogy azt mondja, hogy ebből nem lehet megélni. Ilyen adózás, szabálíozás mellett nem is mondhat níiltan mást. Ugyanakkor a nagyobb területre már kérhető az állami támogatás. A termelők része erre hajt, szinte csak ez a ényeg. Jelenleg a támogatás összege több, mint ami értéket lehet termelni benne.
Kisebb területeken igenis lehet jövedelmezően termeszteni, de ehhez szakértelemre is szükség van. Ezt nem lehet hallomásból, netről megtanulni. Igazi szakirodalmat kell olvasni, és gyakorlatot kell szerezni.
(csak példaként: hibás a lenti, beültetem fával elképzelés, mert a fával is kell töröődni, annak is kell művelni a sorközét, mert elöli a gaz. Éa pont akkorra lenne kivágva, mire hasznot hozna. Így nem szabad gondolkozni.)
Kis területen csak munkaigényes, kertészeti növényeket, piacon jól értékesíthető terményeket szabad termelni. Nagy terület, takarmánynövények termesztésével, saját állat tartásávalhasznosítható. A kis és nagytermesztés jelenlegi járható útja az, hogy lehetőleg feldolgozott, készterméket állítsunk elő. Ezekre van kereslet.
De hansúlyozom, hogy megélhetési szinten ebbe szakértelem, és bizonyos tőke nélkül belevágni esztelenség. Bár az is igaz, hogy mindenki a saját kárán tanul.
(írom ezeket olyan tapasztalatok ismeretében, melyeket nagyszüleimtől láttam, akik az 50-es évektől a 70-esekig 1600 n ölből éltek, és ebből teremtettek elő mindenüket. Igaz az más világ volt, de könnyű magángazdának akkor sem volt.)
Örülök neked. Kíváncsiságból nézegettem neten, és 30-40 hektár aprópénzért vásárolható. Jó, van amelyik forgalmas főút mentén van. A mai napilapnak mi várt a címlapján? ,,Meg lehet-e élni a háztájiból?'' Egy 7 hektáros gazdával és egy nyugdíjas főállatorvossal beszélgettek. Az idős úr járja a falvakat, és előadásokat tart, hogy ugyan már termeljen akinek van lehetősége. És igaza van, szerinte a tenger és a déli országok gyümölcsein kívül mindent meg lehetne termelni. Nekünk a föld olyan, mint az osztrákoknak a síparadicsom, vagy a horvátoknak a tenger, mégsem használjuk ki. Olvasni lehetett még róla, hogy a fővárosban sorra nyílnak a tanyaboltok, ahol olcsó hazait lehet vásárolni. A kormány úgy néz ki hajlani fog rá, hogy enyhítsen a szabályokon. Jelenleg 6 vagy 7 disznó vágható egy hónapban, vagy két szarvasmarha, vagy pár kecske, ha megnézed ez már nem is annyira kistermelői. Tegnap én is elgondolkoztam, hogy miért hever ennyi föld parlagon. Persze hiába olcsó a föld, ezt még be kell ültetni. Ha én szeretnék vele kezdeni valamit, első nekifutásként, hogy ne kelljen sokat törődni vele, beültetem fával, amit később ki lehet vágni. Ezek után ha már meg tud állni az ember a két lábán, lehetne vele mit kezdeni. Egy ház rá min. 15 millió, és akkor még indíts be a vállalkozást, az is minimum több millió forint... Csak nagyban éri meg, a föld meg minél nagyobb, annál olcsóbb, de a költségek annál nagyobbak... a megélhetést én csak is valami tsz formában tudom elképzelni... Persze, magánemberként piacozhatsz is, de ebben van kockázat, szívbajosoknak egyáltalán nem ajánlott. De akkor is, 7 hektár az 7 hektár - hogy maradjunk a cikknél - ahhoz már gép kell. Most aztán jöhet a nagy kérdés, hogy egy ló eszik-e többet, vagy egy gép...
Kösz mindenkinek. Lehet, hogy nagyon melegük volt. Hidegágyban van és mivel a hőmérőm eltört csak úgy kézzel ellenőrzöm a hőmérsékletet. :) Eddig nem nagyon nyitottam fel a tetejét. Én inkább az éjszakai hűvösre tippeltem a tápanyaghiány mellett.
Igen, ez is lehet, nálam is volt már ilyen. Akkor nem egyenletesen sápkóros a növény, hanem ahol jobban éri nap, fehérebb a levél, mint a többi részen.
A wuxal jó, nyomelemeket IS tartalmaz. Én azt adok a palántáknak, ha már kezdik kinőni a poharat. Persze nem biztos, hogy a tápanyaghiány a bajuk, de ártani nem fog, ha palántaföldben vannak és nem adagolod túl. Nálunk is csak csepegett tegnap, arra volt csak jó, hogy bevizezze a leveleket és előcsalja a csigákat. Kell már locsolni, az előkertben kornyad néhány növény.
erős napsütés is okozhat ilyesmit. nálam ez volt. Egy pár nap alatt helyrejöttek. Tápanyag hiány azért nem lehet szerintem, mert én rendesen tápanyagoztam és semmi bajom nem volt eddig a növényekkel.
Én sajnos nem tudok segíteni a palántákon, mint mondtam már, nálam anyu a Volldüngerre esküszik...esetleg egy próbát megér. Nálam a dinnyék ilyen sápkórosak:-)))
A palántáimra senki nem reagált. A paprikáim levele elég halvány színű. Lehet ez a kevés tápanyag miatt? Keressek valami tápot nekik. Palántaföldben vannak, ami nagyrészt tőzeg, foszforral van dúsítva, de hogy mi van még benne azt nem tudom. Lehet, hogy keresek valami folyékony trágyát, a wuxal ha jól tudom inkább csak a nyomelemeket tarttalmazza, de mindjárt rá is keresek.
Itt nem esett tegnap, és ma ma sem fog, akkor öntözök. Eddig még semmit nem öntöztem, csak a palántákat, de most már nem ártana a kikelt növénykéknek is:-)
A palánták egy része. Van köztük 3 féle szivacstök, kígyóuborka, árnyliliom, paradicsom, tomatillo, egy leveles kel, ami látszik. A kelbimbók nem látszanak. A koktélparadicsomok már messze kimagasodnak a többi közül, pedig kicsit később lettek vetve, mint az előttük lévő alacsonyabbak.
Szamócáink. Van egy még rendes, újratelepített ágyásunk (1.), pár tő folyton termő némi petrezselyemmel és galambbegy salátával kombinálva (2.), apró sárga gyümölcsű (3.) és út szélén egy sávban egy valószínűleg magról kelt növény utódai (4.). Ez évekig nem termett semmit, csak terjedt, és szép, nagy , egészséges lombja volt. Tavaly hozott először gyümölcsöt, egészen finomat, és olyat, amilyet nem ültettünk, és a kerttel sem örököltünk. Másutt is van egy-egy tő, kisebb csoport szamóca, hajdan volt szamócaágyások elszabadult sarjainak utódai. Ma fölfedeztem egy virágot a magról kelt almafánkon. Jó lenne, ha lenne rajta legalább egy szem gyümölcs, hogy kiderüljön, milyen. A fa már jó nagy.
1. Ágyások 2. Velőborsó 3. Sárgarépa ágyás, mellette pár fej áttelelő saláta és néhány kósza fokhagyma csokor. Ennyi saláta telelt át, ősszel még tele volt velük az ágyás. 4. kobak saláták 5. A kerítés mellől szedem a rebarbarát, a többi tő dísznek van.
Szerintem is a fene egye meg. Én már utálom a postát...( bocs minden jelenlévő postástól).. Na...teszek fel mégis képeket:-)) Gondolom az én veteményesem azért sem zöldebb, mert a káposztapalántákon kivül mást nem öntözök.... 1. kép: a kertkapuban állva lefelé terül el a "veteményes"..pontosabban A föld:-) Jobbra ami föl van szántva olyan jóóóó hosszan ott lesz a paprika-paradicsom-bab, krumpli, kukorica. Mellette baloldalt a kaszáló, az alatt a veteményes ami nem látszik, alatta pedig a fenyő. 2., kép:a mustár a málna és az eper ágyásban. 3.kép: nyuszkó 4. kép: ma született kispipik:-))
A fene egye meg! 14-én adtam föl. Ugyanakkor küldtem másnak is magokat, egy adag szivacstök mag szintén nem ért célba. Szerencsére a káposztarépa magokból van még, nincs is elkésve, de azért roppantul bosszant. A szivacstök magokat viszont már nem tudom még egyszer elküldeni.
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni! Kaptam egy pepino goldot.Kis méretű cserépben volt,most átültettem egy nagyobba. A kérdés az,h mekkora cserepet vegyek neki,és milyen gondozást igényel. Tudom,itt a net,de ott egy csomó baromságot lehet olvasni.Nekem meg olyan ötletek kellenek,amik tuti jók! Előre is köszi!
nagyon szépek a palántáid, hát látszik hogy még van mit tanulnom :) sajnos palántanevelésben nem vagyok valami jó, de a veteményesem már nekem is ilyen szép zöld.
Én nem azt a 30 hektárt irígylem. :) A céltudatosságod, a határozottságod és hogy olyan életet fox magadnak felépíteni, amilyet csak akarsz. Ja és az oda vezető utat is.
Mi is sok mindent kipróbáltunk a vakondok elriasztására, mig végül az elemes vakondriasztónál kötöttünk ki. 1 szezont sikeresen megéltünk. A riasztó is. 2-3 helyre raktuk felváltva és a vakondtúrások megszüntek. Az idén a riasztó már nem múködött. Javitani nem lehet. Az OBI-ban igen drágán vesztegették. Most látom, hogy az interneten 2 db-ot is vehetnék azon az áron. Szóval nekünk az elemes vakondriasztó nagyon bevált. Elemet nem kellett bele egész nyáron újat vásárolni.
Jó olvasni a lelkes terveidet, ebben bíztam, hogy a következő generációkban lesznek ilyen fiatalok, de hát mindig is voltak, ezért nem pusztultunk még ki:) Relatív dolog a nagy szegénység. Nem az a fontos mennyid van, hanem az, hogy amennyi van annak felhőtlenül tudj örülni és legyenek reális céljaid. A szélkerékről eszembe jutott, hogy valahol olvastam vannak bizonyos korlátozások, szabályzók, vagyis nem az építhet szélgépet aki akar, de nem kerestem erről több infót. Tudsz erről valamit? mert engem is érdekelne.
Szerencséd van akkor a vakondokkal, nekem végigaknázta az uborkát tavaly, meg egy csomó ágyást. A pontosan kimért soraim beszakadtak a földbe, foghíjas lett, vagy a gyökereik a levegőben lógtak. Egy frissen ültetett gyümölcsfám harminc centit süllyedt, miután aláaknázta azt is, majd kipusztult.
Az ok, hogy a jó földre cserélt talaj annyival jobb a környező színhomoknál, hogy könnyen megtalálja, hol van sok giliszta.
én 8 éve tűröm a vakondot, 3 évente újra kell ásni és befüvezni a kertet mert van vagy 100 bucka már megint, füvet se tudok nyírni rendesen és a veteményes utam alatt lévő járatok miatt folyton megsüllyed az egész, már nem bírom sajnos...
tavaly a szülinapomat a kertben ünnepeltük, van 2 személyes műanyag padunk, abban ült a két nagyanyám, egyszer csak azt vettük észre hogy a lábuk égnek áll mert felborult a pad... a vakondjárat elnyelte a pad lábát :) tök mindegy hova rakom a székeket elsüllyednek :))
A benzines rongyot még nem próbáltam, viszont vettem vakond elleni golyókat jó drágán, állítólag hosszasan gázosodik de a vakondot nem zavarta. Eddig a motorzaj vált be ellene.
Én is etetem őket. A tengelicék nem a kedvenceim, de nekik is jut. :) Van egy mezei veréb párom és a hétvégén találtam egy rozsdafarkú fészket is. Még néhány odút fogok készíteni, többfélét.
én próbáltam etetni a madarakat és a kertbe szoktatni, de csak a macska lakott jól... velük, szóval azóta nincs etető :( bezzeg a vakondot nem bántja... épp most olvastam végig egy vakondűzős topikot, mert sajnos a veteményesemben ma reggelre lett egy nagy túrás.
Gerlék már nem nagyon vannak a környéken. Tengelicék, meggyvágók, zöldikék, cinkék annál inkább. Ősztől tavaszig etetem őket. Egy vörösbegyem is van. Ő nyáron is meglátogat. Gyakran osztozunk az erkélyen. Ő énekel én meg meg sem merek mozdulni. Időnként átverem, amikor a gép előtt ülök:)
A mezőgazdaságban nem szabad egyetlen lábon állni, mert úgy tényleg lutri. Egy több lábon álló, okosan megtervezett önellátó, vagy félig önellátó gazdaság aligha mehet csődbe, bármilyen idők is jöjjenek, ahhoz legalább egy új kommunizmus és államosítás kellene.
Mondjuk a két legnagyobb rizikó a fagy és a jégeső a növények esetén. A pécsi vidék a tavaszi fagyoktól azért eléggé védett, a közeli tenger mérsékli az éjszakai lehűlést. Az országban eredetileg ott lenne a legtöbb jégeső, de mióta működik a jégeső-elhárító rendszer, a jégkár a korábbi 30%-ára csökkent, ami egészen jó eredmény. De a gazdasági területeken van lehetőség jéghálóval is védekezni. Azontúl új, rezisztens fajtákat kell beszerezni, hogy a betegséghullámok ne tehessenek kárt.
A növények mellett ezért kell állatokat is tartani, lehetőleg extenzív, azaz külterjes tartással. Pl. kecskék: ha van legelőjük, szinte biztos bevételt jelent. Méhek: ahhoz nagyon extrém rossz és esős időjárás kell, hogy ne legyen elegendő méz, és mínuszba forduljon a profit. Mindkettőnek jó piaca van itthon és külföldön is. Erdélyi kopasznyakú tyúk: a legjobb extenzív tartásra, nagyon jól hasznosítja a zöld növényeket, és 70+ grammos tojásokat tojik! A vonóerő miatt pedig, hogy ne függjünk holmi olajválságtól, lehet lovakat tartani. Nekem a nóniusz nagyon szimpatikus, mert vegyes hasznosítású, azaz jól lovagolható, viszonylag gyors is, de igen erős, jó kiállású, vontatónak, eke és kocsi elé is megfelel.
Rövidtávú tervem, hogy mindezt összehozzam, alkalmazottakkal, akik segítenek, remélem, lesz rá lehetőségem.
Korábban írtam. Kővágótöttösön, nemrégiben árultak egy ilyet, hamar elkelt... Úgy megvettem volna! Ezt figyeld: 30 hektár összefüggő terület, szántó, erdő, liget. Két forrás a területen, kis tó, és új tavak kialakítására alkalmas. A képeket nézve csak ámultam, csodás fűszőnyeg még rügyfakadás előtt (mediterránba hajló klíma a Mecsek déli oldalán) aranyos patak és tavacska, mesébe illő, vadregényes "telek". Az egyik patak mellett egy fehérre meszelt ép épület, a hajdani vízimalom. Alacsony ráfordítással ideiglenesen akár lakni is lehetne benne. A területen méhészkedtek is, úgyhogy mézelő virágok is vannak. A föld jó mélybarnának látszott, bár azt tapintani is kellene, szóval többet róla nem tudok.
Mindez 30 millió forintba került! Nem csoda, hogy már nincs kint a hirdetés.
Ahogy látom 30 hektárral már sok mindent lehet kezdeni egy kis kitartással és néhány ötlettel. Azért ha nem tévedek ez a méretű föld már komoly befektetésnek számít.
A gerléket én kifeszitett cérnával szoktattam le az erkélyünk látogatásáról. A begyük magasságában faltól falig kihúztam egy vastag fekete cérnát. Amikor a korlátra akartak landolni, a cérna begyen lökte őket. Le is szoktak az erkélyünkről.
A szomszédunk üvegházat kezdett épiteni. Felállitotta az üvegtáblákat s úgy hagyta. A hétvégenként megzavart szarkák nekirepültek s tetemük ott hevert a földön. Hosszú ideig alig láttam szarkát a kertben. Azt hittem végképp elköltöztek a kertünkből is.
Én megfogadtam, hogy alkalmazotti munkakörbe sosem megyek, nem szállok be a halálig tartó mókuskerékbe, úgyhogy ez a része engem nem érint. :) Most sem dolgozom, 21 évesen, sőt, még az egyetem is előttem áll, de csak jövőre lehet jelentkezni először, mióta leérettségiztem. Szűkösen, mondhatni nagy szegénységben élünk, de éppen ezért kertészkedem, nekünk ez komolyan hozzátartozik a megélhetéshez.
De gondolj csak bele, 30 hektáron annyi burgonyát termelhetsz, ami sok családnak is elég, nemhogy egynek. Éhen nem halsz.
30 hektárra darabonként 100 ezerért lehet 3000 Wattos szélgenerátort állítani. Ahol áram van, ott minden van.
A falu hatalmas erdőségek határán fekszik, nem volna gond akár egész télen is fűteni a földről összeszedett, korhadó fákkal sem, mert annyi van.
Két forrásból el van látva a ház vízzel, talán még ivónak is jó, bár erről nincs információm, de másra biztosan megfelel. Az egész kisbirtok öntözése is megoldható egy víztározóval.
A malmot fel kell újítani, akár évek alatt saját erőből, és lehet gabonát őrölni, a 30 hektáron pedig elfér a krumpli mellett még a családnak elegendő kukorica és tönkölybúza is.
Idővel egy ekkora gazdaság elláthatja családot is, de még egy intézőt, kertészt és alkalmi munkásokat is, akiket a környéken a magas munkanélküliség miatt könnyű találni. A magas munkanélküliséggel küszködő térségek talán legjárhatóbb útja volna a modern termelőszövetkezetek, vagy magánkisbirtokok létesülése, és az értékesítés helyi megoldása. De mindemellett méhészkednék is, és a mézet akár exportálni is lehet jó áron, a többi beruházás fedezetéül használnám a profitot.
Egy időben úgy gondoltam, hogy én is ültetek fenyőt, de nem tudnám megvédeni a szarkáktól. :( Mostani nagy ötletem a spárga. :) Otthon próbálok nevelni, ha sikerül, teszek a "birtokra" is.
A paprikáim kicsit halványnak tűnnek. Mi lehet az oka? Kint vannak hidegágyban, palántaföldben, megfelelően öntözve. Egyszer kaptak már wuxalt is. A paradicsomok nagyon szépen fejlődnek mellettük. (egy kidőlt, valszeg azért mert pont arra jutott a bordóis öntöző legalja, ami kicsit tömény volt.)
Nem, mindenkinek fenyője van:-) Veteményes itt az utcában sem sok embernek van, búzaföld egyáltalán nincs szerintem, csak fenyő..vagy nem gondozzák. A szomszédaim akácot ültettek most 1000 db-ot tüzifának a fenyvesük mellé.
Hát az bizony tényleg jóval több, mint amire egy átlag kertészkedő embernek szüksége van. Mit lehet annyi hellyel kezdeni? Mindenkinek van saját búzaföldje? Nekem mondjuk még a fele is sok lenne talán.
Zala megye déli részén, ahonnan a karácsonyfák származnak:-) Tehát ideális a terület fenyőfaültetésre...csak hát sok macera van vele:-) a mi telkünk 6700 nm, és a többség itt ekkora vagy egy picit kisebb..vagy jóval nagyobb:-)) A szőlőbirtokok is kb. ekkorák, azt 300-400 Ft-ért vagy még olcsóbban meg lehet venni, attól függően, hogy mekkora és milyen ház van rajta. Mondjuk ott víz és villany nincs... A város 13 km....a falu lakosainak száma 400 körül mozog, és csak két családot sütött meg a nap a kelleténél erősebben, de azok is dolgoznak:-))
régen voltak képek, aki tud rakjon ki, szeretném összehasonlítani az én növénykéim mennyire vannak elmaradva :)) paprikát már nem tudom hova rakni, sehol se akar igazán nőni, ablakban nemjó neki, ha kiteszem a napra akkor megég, árnyékban van ezért kint, de nem nő :)
Itt megművelik a földeket. Majd minden háznál két generáció lakik, de ahol csak egy ott is gazdálkodnak. A falu határában vannak a szőlőbirtokok, az is majd mindenkinek van. Csak a városból betelepültek nem kezdenek már el nagyon főldet művelni, és állatokat tartani. Tisztelet a kivételnek...pl. nekünk:-)) Van néhány eladó ház, de a vevő amint meglátja a hatalmas területet, rögtön ül is vissza a kocsijába...:-( Persze itt is van aki azt mondja, hogy nem dolgozik a kerttel, megveszi a T-ban a zöldséget....hát egészségére...
utálom a tolvajokat és elkeserít hogy tehetetlenek vagyunk ellenük... volt egy kutyánk, kaukázusi juhász, este arra menünk ki hogy nagyon jajgat egy ember a kutya meg eltépte a kötelét és próbál a kerítésen átmászni... előadta ez a szegény ember hogy ő csak erre sétált és a kutya eltépte a kötelét és meg harapta őt... aha hogyan? a kutya nem mászott át a kerítésen, tehát az ember volt bent a kertben...feljelentett minket, még az én kutyámat akarták leoltatni mert hogy veszélyes. Rá pár évvel megmérgezték :(
Egyenlőre nincs mit elvinniük. Hamarosan lesz cseresznye, majd akkor meglátom, de azt mondja a szomszéd (Ő van ott rajtam kívül egyedül a környéken), hogy amióta kevés a művelt terület elszoktak onnan a szarkák.
Kösz a gratulációt. :) Sajnos nem tudom az egészet tisztán tartani, mert nincs sok időm és a ház is egy 1300nm-es telken van. (félig kész állapotban) Igazából méhészkedni vettem, de a szép fákat és a szőlőt rendbe teszem lassan, mert erős, egészségesek.
Szerintem ez ennyire nem egyszerű. Amit én falun látok az az, hogy sokan akik otthon vannak, alkalmi munkákból és a fene tudja miből élnek, nem művelik meg a meglévő földjüket, pedig megtehetnék. A másik dolog, hogy én úgy vettem 80e-ért 2000nm földet pincével, kúttal, kis faházikóval, gyümölcsössel, szőlővel, hogy a tulaj megunta, hogy lerabolták. Amikor az acél csöveket kiszedték a szőlőből, a pincét feltörték (a betont) akkor többet nem ment ki. Én kerestem egy földet és próbából kiderítettem, hogy kié és rákérdeztem. Nem hittem, hogy meg tudom venni, mert kb ennyi pénzem volt rá amibe került, de örült a tulaj, hogy kap érte valamit. Ott gazosodik a sok remek föld.
Aranyos történet: pár hete egy eladó telken találtam néhány mandulafa csemetét a gazban (kerestem:). Felhívtam a tulajt, megengedte, hogy kiszedjem. Amikor ástam ki jött egy 76 éves bácsi, hogy nézi az eladó földet, mert pár éve a felesége unszolására eladta a szépen karbantartott földjét, de nem tud meglenni föld nélkül, ezért most keres egy másikat, nem baj az se ha gazos. Megemeltem előtte a képzeletbeli kalapom.
Az otthon kapirgálásból sem lesz semmi, mert amikor itt az ideje a művelésnek, betakaritásnak, betárolásnak, akkor menni kell, különben ott rohad, betetvesedik, -gazosodik, kiszárad minden. Nekem tavaly a cseresznye nagy része rohadt a fán egy gyalázatos munkahely miatt.
Jó volt az a talajtakarórol betett link! Épp most olvasgatom és elmélkedem...
Én is ültettem zsebkendőnyi területre mustármagot, de ebből magot szeretnék majd szedni az őszi kertre. Fényképet azért hozz, mert érdekel, hogy Nálatok mi hogyan nő.
A hétvégén fedeztem fel az zamatos turbolyát. A kerthez vezető gyalogút mentén lévő a bokrok alatt valóságos szőnyeg van belőle.
Szerintem az -is- lehet az oka az olcsó földeknek, hogy a nagy telek nem kell senkinek. Aki dolgozik 8 órában a városban annak nincs ideje és energiája utána már földet művelni. Az meg hogy valaki nem dolgozik sehol, csak otthon kapirgál nem sok embernek adatik meg..mert ugye a rezsit nem lehet terménnyel fizetni...:-) Ha a telek, a gazdálkodás hozna annyit, amennyi a megélhetéshez kell, akkor más lenne a helyzet...de ahhoz nem elég 1 hektár föld, hanem 10-20 kell legalább....:-(
Ez a realitás. Én is nézegettem a parasztházakat, földeket az interneten s azon gondolkodtam, hogy mi lehet az oka ezeknek a viszonylag olcsó földeknek.
150-200 E. nyugdija ekkora munkanélküliség mellett tisztes földi halandóknak már nem lesz. Marad az, ami van s a remény, hogy legalább annak, aki akarja és tesz érte az asztalára legalább saját termék jut.
Ami a jó nyugdijat illeti, akkorára már úgy leamortizálódik, felörlődik ebben az országban az ember, hogy gyakran már arra a zsebkendőnyire sem jut ereje.
30 évesen mennyi mindent lehetne csinálni! Igen, de sokszor milyen áron! Nincs család, nincs magánélet. Fehérrabszolgaság és zombilét az van, ami megtermeli azt a nivót, amiből a szappanoperák a "követendő" életstilust minden otthonba elviszik.
Bocs az off-ért, de ez valahogy úgy idekivánkozott.
Majd csinálok ma képet arról a részről ahova vetettem mustárt. Most nagyon jól néz ki, olyan, mint egy szőnyeg, remélem beválik majd a gazok ellen is:-) És legközelebb sarlóval megyek gyomlálni...:-)) Nem, nem ment el az eszem -még- :-)) Csak a veteményes mellett egy elég tekintélyes méretű kaszáló van, és arra gondoltam, hogy gyomlálás után sarlózok annyi füvet ami az éppen kigyomlált ágyásra kell és betakargatom vele:-))
Örülök, hogy csatlakozol hozzánk. Új gondolatok, mozgásterület, tapasztalatok mindig jól jön. Mesélj, kérdezz vagy csak egyszerűen érezd jól magad körünkben.
Eltaláltad. Veteményezés, palántázás. Megindultak a tetvek, bogarak. Sőt tegnap még egy kullancsot is felszedtem :(
A meleg idő hatására nálam is kibújtak a burgonyák. Vasárnap még semmi sem volt látható. Most viszont ha ritkásan is, de az első levélkék megjelentek.
Betonszáraz a föld, igy a locsolás elkerülhetetlen. A talajtakarást még nem próbáltam, de úgy látszik, hogy ezzel is kell próbálkoznom. Igaz eddig a kapor nagyon jól bevált a kert egyik részében.
Kapáljon ezentúl a fene... a maradék növényt ma vetettük el, este már esett is... itt mindig kapálás után esik az eső... most akkor gondolom öntözhetem, vagy várhatom hogy a beton kinézetű földből előtörjön valami...
micsoda pangás van amióta ennyire jó az idő, tuti mindenki kint kapirgál :)
a borsóm és a krumplim nagyon beindult, jégcsap retek is szép, de azon gondolkoztam lehet ki kéne húzni amíg nem nő nagyra, mert tuti megpudvásodik utána. komposzt dombomat szerdán fogom majd megforgatni és az aljáról kiszedni az érett földet, megy utána az ágyásokba, remélem örülnek majd neki a saláták és a dinnyék :)
Bizony, sok mindenben példát vehetnénk nagyszüleinktől, hiszen most is az ő megfigyeléseik szerint kertészkedünk, vetésforgó, vegyeskultúra, komposztálás, esővízgyűjtés mind-mind az ő "találmányuk" volt, hiszen a háztáji kertnek el kellett látnia az egész családot. Én magam is sokat tanultam a nagyszüleimtől e téren.
Valódi hobbikertész vagyok, de minden vágyam, hogy egyszer olyan helyen éljek, ahol meg tudom termelni a család ellátásához valókat egy háztáji veteményeskertben. A munkám a városhoz köt, de Balatonon azért van egy kis kertünk és veteményesünk, ahol kiélhetem kertészkedési mániámat. Hétvégén is voltunk ültetni, már alig várom, hogy lássam az eredményt. Itthon a teraszon tudok kertészkedni, paradicsom és fűszernövények idén is lesznek :-)
Van egy elég friss honlapom, ami a biokertészkedéssel foglalkozik, mert fontosnak tartom, hogy ha magunknak termelünk, az vegyszermentes legyen.
Felénk is olcsó a telek és ha szerencséd van, ház is van hozzá:-) Mi a telket vettük, a házat építettük. Előttünk sokan megnézték a telket és elrettentek, hogy micsoda nagy terület van hozzá. Na ez volt a mi szerencsénk:-)))
Sajnos gyorsan elkelt. Esküszöm, ha a mostani házunk be lenne fejezve, nyomban eladnám 30-ért, és lecserélném. Egy ekkora kisbirtokot még hitelre is lakhatóvá lehetne tenni, mert ennyi már hasznot is termelhet a megfelelő beruházásokkal.
De ott délen mindenféle telek olcsó, 4000 m2 telek, 150m2 ház, patakkal, fúrt kúttal 9 millió. Ennyit tesz itt Pest megyében a főváros közelsége. Nekem speciel többet érne ott a Mecsek déli lejtőin a táj és a jó klíma, a jégesőelhárító-rendszer meg hogy általában ott elmaradnak a tavaszi fagyok is.
Ha sok pénzem lesz, ott veszek birtokot, ezt a zsebkendőnyi homokbuckát meg itt hagyom a búsba. :)
tyű az nekem is kéne, pesten ennyiért egy családi házat kapsz zsebkendőnyi kerttel, szóval elég jó ár ekkora földért, bár amin csak szántó föld van még olcsóbb, de az nem kéne... de a kisbirtok vízimalommal az nem semmi, persze biztos nem keveset kéne rákölteni még :)
Igaz, az Orange is bírja, de nekünk a Nagydobosi mindig nagy lesz (nem csoda, mert humuszos erdei földet keverek trágyával, azt teszem alá), és nem biztos, hogy a kerítés elbírná. :D Néhány éve az még nekem is kerítésen futott, de úgy vettem észre, hogy a földön futóknak kevésbé kókad a levele a nagy melegben. Biztosan a léggyökerek miatt, hiszen úgy elérik a talajt. A sütőtököt locsolni már igazán nem marad elég vizem, amikor csak napi ~1 m3 van a kútban. :) A kerítésen úgyis uborka van, már ahol maradt hely.
Áh, képzeljétek, múltkor láttam egy Mecsek déli lejtőinél hirdetett 30 hektáros kisbirtokot, két forrással, szántókkal, erdővel, vízimalommal, 30 millió forintért. :D Az kellene nekem, és akkor elfelejthetnék mindenféle hely-problémát.
A sütőtök elég jól elbírja a termését fölkötözés nélkül is. Volt már nagydobosi is a kerítésen. Nem volt 8 kilós, de azért nem is volt kicsi. Nálunk az sajnos nem szokott beérni, ezért én is kisebb fajtákat ültetek. A hosszúkás Orange mindig van, azt se kell felkötözni. A főző tököt viszont igen, annak benyaklik a szára a termés súlya alatt. Régen nekünk egy pusztulóban lévő barackfán volt a kolbásztök. Azóta kivágtuk, alma van a helyén, arra nem futtatok. Marad a kerítés. Szerencsére a szomszéd (a másik, nem az állandó tökfelöli) beleegyezett, hogy az ő kerítését is befuttassam. Az nem olyan erős, oda apróbb termésű egyéb tökfélék mennek majd.
Elvileg olyasmi, mint a mangold, minél több teret hagysz neki, annál szebb lesz egy tő, tehát elvileg az a területoptimuma, amit ráírnak. Lehet kisebb távolságra is tenni, édesanyám soha nem engedi, hogy egyes növényeket az előírás szerint vessek, mert hogy "akkor abból nem lesz semmi". :) (Egyszer orvul elültettem a zellert rendes távolságra, és lám, nőtt gumója. Azóta könnyebb rávennem - a zeller esetében.)
nagyon tetszik, nekünk is van egy ilyen betonos rész ami tök kopár és csúnya, lehet telerakom én is így cserepekkel, csak kicsit melós lesz a locsolása és karbantartása :))
nekem csak kb 20 négyzetméterem van, azt én kézzel gyomlálom/kapálom, vagyis pontosabban vagy egy ilyen kis 3 ágú kézi kapirgálóm (bármelyik barkácsboltban beszerezhető) és ha végighúzom a sorok között ki is szedi a gazt és fel is töri a földet :) minden gaz utána a komposzt dobra kerül, talajt nem takarok, pici a veteményes, inkább hetente gondozom :)
spenótot én is hétvégén vetettem, na de ez az újzélandi, jó nagy magjai vannak, nézem is hogy alig 15 szem volt a csomagban, elszórtam kb 1 négyzetméterre, utána nézem hogy 50 centi távolság kell a tövek között, asszem ha kibújt ültethetem át, még sose volt ilyen spenótom :)) tapasztalat? tényleg ennyi távolság kell? fut vagy bokorban nő?
Mi is a kerítésre futtatjuk. A mi kerítésünk 2 m magas, és a szomszéd nincs elbűvölve, nem mindig tudom eléggé kordában tartani. Igaz, nem egy-két tő, hanem elég sok.
Én csak hagyma és palántáról ültetett növények közé használom, mert a rigók rettentően kotorják, és rászórják a csíranövényekre. Mire nem ártana nekik, a répa úgyis betakarja a talajt saját maga alatt. Ha nincsenek nálatok rigók, akkor persze jó.
Hallod, nekem eszembe nem jutott volna más növények mellé sütőtököt tenni egy akkora kertecskébe, ami egy darab töknek is kevés, de legjobb esetben is csak talán elég... :D
"ki mikor, mivel, hogyan gyomlálja az elvetett magok ágyásait."
Kérlek, én a legtöbb ágyásban sehogyan sem gazolok, legföljebb ha egy-két eltévedt libatopot kell kiszednem. :) (Kulcsszó: talajtakarás...)
Amúgy most azért írok ide keveset, mert felgyűltek, összetorlódtak ám a kerti teendők itt minálunk. Amivel elcsúsztam, azokat el kellene rakni izibe, és amiket most lehet először tenni, azokat is folyton rakom. Vettünk tegnapelőtt 50 darab arasznyi nagyságú gumós zellert és 13 db két arasznyi Kecskeméti 3-as paradicsom palántát is a piacon, szóval már két zöldes ágyásom is van az évelők és a hagyma mellett. :D (Borsót nem szoktam, retket csak most későn raktam, még nem jött ki.) Elvetettem a méregdrága De Ruiter-es paradicsommagokat, azt hiszem, a 100 szemes csomagolás 2-3 évre is elegendő lesz. Vetettem sóskát, ma dugok még lilahagymát, meg vetek még szendvicsparadicsomot. Aztán lefújom a szomszéd telkének végét Glialkával, oda vetek majd tököt meg dinnyét. :) Majd ha nem lesz így szétesve a kert, készítek képeket is.
Hú...hallottad a nagy követ ami leesett:-)))) Emlékszem, gyerekkoromban láttam valakinél -nem tudom már hol, régen volt-, hogy minden sor elejére akkurátusan ki volt tűzve a magos zacskó vagy valami írás, vagy jel, arról, hogy mi várható a föld alól....:-) Néha tettem én is gyenge kísárleteket erre, de többnyire - a szó szoros értelmében- elfújta a szél...:-)))
A veteményeskertem olyan, mint a karácsonyi ajándékbontogatás...olyan izgalmas:-) Merthogy jórészt fogalmam sincs, mit hova vetettem, és izgalommal várom, hogy melyik sorban vajon mi fog kikelni:-))) Gondolom ezzel csak én vagyok így, mindenki más pontosan tudja, hogy melyik sorban mire számíthat:-)))
Nekem a horolókapa a legjobb barátom :-). Az enyém hajszálvékony acéllapból van így nagyon könnyen és nagyon jól lehet vele kapálni. Holnap majd lefényképezem.
Egyik sem, majd délután lefényképezem. Lehet hogy ez valami csodakapa, amiből a világon csak egy létezik, és ha ezzel kapálok, sosem fog visszanőni a gaz???:-)) Most olvastam ebben a Szent-György napi írásban hogy ma van jó nap az uborka, tök, kukoricavetéshez....:-) Hát én ma uborkát vetettem:-)
Köszi! szóval nem hegyes, hanem egyenes kapa. Az enyém kapa is ilyen, csak nem ennyire széles, és a másik oldala 3 ágú kapirgálószerkezet:-)) ( biztosan ennek is van valami neve) :-)
Engem idézett de én nem rád gondoltam:-) ( a csigázást sem is említettem) Én nem vagyok ellene az étkezésben az újdonságot kipróbálásának, még a spenótos tejfölös pizzát is megettem, holott azt hittem az tuti ehetetlen...:-) Nálam ugye az ehető kategória ott kezdődik hogy sonka, kolbász, babos káposzta...( ezért vagyok max. 52 kg:-))) Ennek ellenére a csigát kihagynám. Kagylót -pontosabban tenger gyümölcseit- egyszer ettem, végigrohantam a Vatikáni Múzeumot és minden beugróban WC-t kerestem a férjemmel -az akkorival- együtt:-))) Tintahalat ettem nemrég és nagyon fini volt. Ma ennek ellenére rakott krumpli lesz:-))) Sajnos már nem saját krumplival, de a tojás és a kolbász sk benne:-)))
Milyen az a horolókapa? Ez azért érdekel, mert ma egy új kapával mentem kapálni, és azon agyaltam hogy ez tulajdonképpen mire való kapa lehet:-))) Már régóta megvan, úgy örököltem valakitől, de nem nagyon használtam eddig:-)
Én úgy szoktam, hogy amint elkezdenek kikelni a magok és kirajzolják a sorokat, horolókapával végigkapálom a sorközöket. Ált. ilyenkor még nagyon kicsik a gazok, még csak 2-3 levelük szokott lenni. Aztán figyelem a sorközöket, és ha újra látom hogy kezdenek nőni akkor újra végigkapálom horolókapával. Nálam a sorközök pont akkorák ami közé vagy a horolókapa, vagy valamilyen más kapa pont befér. Én ha horolok azt ált. reggel szoktam, bennhagyom az ágyásban a kihorolt mindenfélét és napközben elszáradnak. (Persze csak napsütéses időben, esőben kevésbé) Ha valami okból nem tudom így kikapálni, akkor nagyobb korukban végigkapálom a sorközt, majd kiszedem és komposztra dobálom a gazt.
Ma reggel elvetettem az uborkát, s 2 m-es paradicsommagot, és a kelbimbót, mindezt szabad földbe, aztán kapáltam. Ekkor fogalmazódott emg egy körkérdés, amire szeretném, ha válaszolnátok, mindannyiónk okulása érdekében:-)) Szóval: ki mikor, mivel, hogyan gyomlálja az elvetett magok ágyásait. Mikor: 1.,amikor már 20 cm-es gaz van benne 2., amikor meglátom az első fűszálat Mivel:1., térden csúszva kézzel tépem ki 2., hegyes kiskapával, 3., tompa végű kapával Hogyan: 1.,benhagyom a gazt az ágyásban, mert úgyis elszárad 2., kiszedem és a komposztra dobom a gazt, mert különben visszaered. Persze más válaszok is lehetnek, ez csak amolyan gondolatébresztő segítség:-)))
Ági, rám gondoltál ugye? :) Nem fogod elhinni, de a drága szomszéd néni még tegnap is megemlitette, amikor a körömpörköltet hozta, hogy milyen finom volt az a csiga a piritóssal. Nem hitte volna. Én sem.
Van már vagy 25 éve, amikor a cég nyugatról használt gépeket vásárolt és a beüzemeléséhez egy elszászi francia szakembert küldtek. Egy idősebb férfi volt. A 10 órai szünetekben beszélgettünk s szóba jött a csiga elkészitési módja. Akkor volt egy sikertelen próbálkozásom. Aztán egy szakmai út alkalmával a spanyoloknál a vendéglátó kitett magáért s mindenféle tengeri herkentyű volt a vacsora, többek között kagyló is az én csigámhoz hasonlóan elkészitve.
Ezek után ugye már könnyebben érthető, hogy miért nem hagytak nyugodni a csigák:)
Megvolt, szép volt, finom volt. Most már reszkessen az a csiga, amelyik a kertünk közelébe merészkedik. - A mesztelen csigák viszont fahamut kapnak :)
A férjem találmánya ez. Ehhez tudni kell azt, hogy amikor új kert műveléséhez kezd az ember, akkor a prérin nem nagy variációs lehetőségek vannak. Ehhez a flakonhoz tartozik még egy kis tölcsér és egy letört visszapillantó tükör. Ezt a zárt kertet 3. teljes éve műveljük. Most készül valami nagyobb volumenű mosakodó, mosdószerkezetet kreálni. A flakon alján oldalt van egy kis rés. A tölcsérrel itt tölti be a vizet, amit otthonról hozunk. Ez a flakon szolgál még az étkezésre szánt zöldek, zöldségek lemosására is, amikor kint étkezünk munkaközben.
Keress, vegyél neki hozzá szakirodalmat. Szerintem nagyon jó dolog az a lugas almafa. Én is szeretnék olyat. A férjem az új telepitésű kisfákat rámhagyja :)
Hát megiperedett az biztos.:-)) Azt mondják hogy a korababák általában gyorsan utolérik a társaikat a legtöbb esetben...ahol nincs más probléma. Itt a faluban is volt egy nagyon picike baba, most 5 éves, de aki nem tudja nem mondaná meg róla, hogy hány dekával született:-)
Hozom a képeket, először a paradicsomról. A csúnya lilásbarna izé ( első két kép) a melegház keleti oldalán van, azon az oldalon csak paradicsomok vannak és mind ilyen. A szép paradicsom a másik oldalon van, ott van még paprika is és az is ilyen szép zöld, és fejlődik is.
Fehér bálakötözővel kötözte le az ágakat....-ez még csak hagyján- a kerítéshez, a másik ághoz, a fa törzséhez stb...Nem hiszem hogy ezt így kell csinálni, képet nem merek róla feltenni, mert Il és a többi hozzáértő kitiltanak a topikból:-)))
Il ezért nem (bár a csigázás kapcsán egy kicsit elgondolkoztam egyeseken:)), mert nem olyan.)
Ó de aranyos.....!!!:-)) Az ilyen jól sikerült csemetét hol lehet kapni melyik csemetekertben??? Jó kertész lesz belőle az már látszik, mert örül a hónak:-)))
vilmoskörtefa metszési tipped nincs? van egy a kertben, a legjobb körte amit valaha ettem, csak az a baj vele hogy akkora körtéket növeszt ez a pici fa hogy letörik az ága mindig :(
Nem te nem értesz hozzá, hanem a hülye hőmérő van megbolondulva:-((( Na megyek a kertbe, viszem a gépet, csinálok a paradicsomról is és a "lugasalmafákról" is:-))
És az is jó, hogy egymáshoz kötözi az ágakat, nem pedig egy kifeszített huzalhoz? Meg a fa törzséhez húzza le, és a mögötte lévő kerítéshez...? Egyébként az én paradicsomjaim egy része is siralmasan néz ki. A melegház egyik felén lilásak, és nem mennek semmire, a másik oldalon szépek, és nőttek is már. Talán túl sok volt nekik a nap és azért lett olyan hülye színük...?
Na hát látnád mit művelt az én uram lugasalmafa-alakítás címén...majdnem rosszul lettem amikor megláttam....:-))) Fehér bálakötözővel kötözte le az ágakat....-ez még csak hagyján- a kerítéshez, a másik ághoz, a fa törzséhez stb...Nem hiszem hogy ezt így kell csinálni, képet nem merek róla feltenni, mert Il és a többi hozzáértő kitiltanak a topikból:-))) Jó ember az én uram, csak néha újítani akar...többnyire olyan dolgokon, amiket a falubeliek, a régi öreget 100 évek óta ugyanúgy csinálnak, mert az vált be....:-)))
jó akkor megnyugodtam :D enyémnek még 1 hét kell és előbújik szerintem, halálra izgultam már magam miatta... párom piszkál hogy felesleges volt krumplit ültetnem, mert hogy csak a helyet foglalja...de majd ha megkóstolja az kis apró sült újkrumplikat...
megyünk ma az oázisba uborkahálót vadászni, ha van kisebb kiszerelésben beszerzem azt is úgyis akartam rozmaringot szaporítani mert a gyönyörű nagy 4 éves bokrom kifagyott most télen :(
Tavaly én is palántáztam vagy 20 szuper kukoricát, igaz, szabadgyökérrel. Aprók lettek és nem volt értékelhető cső. Lehet, hogy különlegesen vízigényes fajta, mert ahol termelik, ott állandóan öntözik.
Ribizlit dugványozni tulajdonképpen kihajtás előtt szoktak, de elég jó eséllyel lehet most is. 20 cm menjen a föld alá, erről le kell szedni minden hajtást, a föld fölé meg csak 1-2 hajtás kerüljön, de a nagyobb leveleket erről is le kell szedni, és locsolni időnként.
Nálunk van vészfűtés az üvegházban. Bent már nekem sem férnének el, csak a két tálca tököt hurcolom. Elég jó hőkapcsolós fűtőventilátorunk van (Solac), minimumon 5 fok körül tartja a hőmérsékletet, lefekvéskor kapcsolom be. Különben nálunk is megfagyott volna minden, a -2,3-at 1,5 méter magasan mértük.
Így még ribizlid is lehet! Nálunk most kezdenek termőre fordulni a magról kelt ribizlik. Vannak pirosak is, feketék is. Eddig egyet kóstoltunk tavaly, az rendes jóízű ribizli volt. Persze ehhez kell pár év. Most már gyomlálom a magoncokat, így is túl sok lesz a bokor, ha megnőnek.
A szomszédasszonytól kaptam 14 szem fehér kukoricát vetni. Érdekes az alakjuk is, a szemek szélesebbek, mint amilyen hosszúak. Azt mondja, éretten kell megfőzni, előző nap beáztatva, és finom édes. Ezt azt hiszem, palántázni fogom, mert még fogalmam sincs, hová ültessem. Nagyon tetszik, hogy lehet hagyni megérni, a zsengén fogyasztandó zöldségeket gyakran nem sikerül időben leszednem.
Ha a régi beteg ribizlit szeretnéd kiváltani, akkor ne a helyére ültesd az újakat, hanem máshová. Félő, hogy a fertőzött területen az újak is megbetegednének.
A ribizlinél a tőosztás is nagyon jól működik, de csak egészségesekből érdemes.
Amúgy nűálunk is nagyon hideg volt reggel. A fólia alatt a palánták semmit sem nőnek, ésolyan sápadtak, hogy rossz rájuk nézni.
meg pár hete vettem észre hogy 2 szép mogyoróbokrom is lett, szerintem valami madár odapottyantotta, fogalmam sincs hogy kerülhetett oda... ez olyan mint amikor egyszer a kertitóban nézzük hogy mi ez a sok kishal az aranyhalak mellett? nyár végére szépen megnőttek, kiderült keszegek, ez is fura, mert mi biztos hogy nem vettünk bele :)))
oh ezt nem tudtam :) valójában van pár tő ribizlim de elég betegesek és nagyon öregek, gondoltam ültetek újat a helyükre, de akkor próbálok majd pár ép ágat lenyesni és eldugni :)) szomszéd néninek nagyon szép ribizli bokrai vannak, de velük nem igazán szoktam beszélgetni, olyan kis maguknak valók, bár lehet viszek cserébe pár tő paradicsomot, annak biztos örülnének :)
szerintem elnézek majd a piacra pár hét múlva, néhány paprika palántát megsütött a nap és sajnos sokan kimúltak közülük, pótolnom kéne.
Most még lehet 150 a palánta, de mire igazából eljön az ideje, két hét múlva, akkorra 80-ért a nagy cserepes palántát fogják adni, a szabadgyökerűt meg 25-ért.
Nincs ribizlitulajdonos ismerősöd? Le kell szurkálni pár vesszőt, nemigen fordul elő, hogy ne gyökeresedjen be. Az én ribizliültetvényem fele is sorjelző botocskaként kezdte. :)
nálunk a piacon 150 a paradicsom palánta, ha 60 lenne lehet nem szenvednék vele, bár elég vacak a piaci választék, így legalább olyan fajtám lesz amit szeretek :)
szerettem volna venni ribizlit... de már nem lehet kapni a kertészetekben, mind elkapkodták... csak a baumax/obiban van tényleg 1500ért, de azt meg vegye meg a fene :)
kukoricát én a hétvégén vetem, sajnos csak akkor van rá időm.
Tegnap láttam egy kertet, ami tele volt ültetve palántázott kukoricával, lehetett vagy 2000 tő. Kicsit korainak tartom, mert ma is volt talajmenti fagy, az lerendezheti, nem tudom, meddig bírja. Pedig sok munka lehetett a palántanevelésben és kiültetésben.
Ma meg az Obiban láttam paradicsompalántát 300 Ft-ért, olyat, amit a piacon 60 körül szoktak adni. :) Aki megveszi, meg is érdemli. Meg volt kis cserépbe ültetve sokféle bogyós (ribizli, málna, stb.) 1500-ért.
Köszönöm a csicsókás tapasztalatokat, az nem baj ha nem tudom kiírtani sem, mert ahová ültettem ott a tarack az úr évek óta. Most legalább valami hasznosabb növény került oda. Nálam alapvetően homokos talaj van, úgyhogy jó helye lesz neki.
remek, most pont így csinálom, csak már kicsit szétszórt vagyok, mindent minden reggel kicipelni, van amit árnyékos helyre rakni ..jaaj :)
ígértek nekem tegnap Erdélyből paradicsompalántákat, állítólag ez az igazi nagy leveses paradicsom, amit nagymamám evett kiskorában, a néni akitől kapom már vagy 50 éve ugyanúgy ülteti magról, kíváncsi leszek rá nálam mire megy nálam
Én palántázni szoktam az uborkát is, és nem szokott vele gond lenni. Igaz, hogy félliteresben vannak, van helyük. Most még csak az üvegházi növöget, a szabadföldit később vetem, azt csak a csigák miatt kell palántázni. Azokat legtöbbször a szabadban tartom, és nincsenek sokáig pohárban.
Nálunk meg -2,3 °C fok reggel. Babot majd csak májusban vetek helybe, a tökféléket én is pohárban pátyolgatom. A kajának valókat csak két napja vetettem, nehogy kinőjék kiültetésig az edényt, az értékesebbeket (3 féle szivacstök, gömbölyű lopótök, Momordica) korábban, és éjszakára a fagymentesített üvegházból is beviszem. Tavaly, mikor nem hurcoltam, a szivacsok a cylindrica kivételével reggelre mindig lekonyultak, most szépek.
lehet akkor az a baj az én uborkámmal hogy nappalra őket is kiteszem :) szegény ma biztos megfagy :) a paradicsompalántákat napon kell edzeni vagy inkább árnyékos helyen legyenek?
Az én uborkám viszuont nagyon szép. A lépcsőházban egyenletes meleg van. Valószinű azért olyan szép. A babot is oda teszem, aztán meglátjuk. Szerettem volna néhány bokor nagyon korai babot.
tavaly én is palántázni próbáltam a zöldbabot, de valahogy nekem is szenvedett, fele se maradt meg, amit meg kiszórtam a földbe nagyon szép lett, szóval szerintem a bab palántázásával felesleges szenvedni :) a tök és a cukkini nagyon szép viszont, 2 hét múlva mehetnek ki.... viszont nálam az uborka is szenved a poharakban, lehet azt se kellett volna palántázni :/
A kerítés nem takarja, csak csalóka a kép. Kivül a kerítés másik oldalán szalmabálák vannak, de amúgy az egy drótkerítés. Igen, délről kapta a legtöbb napot, a fal pedig észak felől szélvédett helyet biztosít neki:-)
A múlt évi fotókat nézegettem, ahol a csicsóka is látható volt. Reggel nálunk 3 fok volt. Ilyenkor semmi nem nő. Egy kis korai zöldbabot és tököt bűvölök reggel és délután napos védett helyre hordozgatva a lakásban. A bab nagyon kinlódik, pedig úgy pátyolgatom mint egy kisbabát.
A különböző helyre ültetett csicsókán biztosan jól fogod majd látni a különbségeket.
Mi egy csicsóka táblát örököltünk, amikor a kertet átvettük. Nem foglalkoztunk vele. Minden évben sűrűn kihajtott. Valóságos dzsumbujt alkotott a kert végén és termett bőven. A fácánoknak volt mit enniük a télen és kora tavasszal.
Na erre kiváncsi leszek:-) A kert különböző területeire vetettem, az egyik helyen nagyon kötött a talaj, a másikon jó humuszos, a harmadik hely pedig egy kaszáló szélén van. Kiváncsi leszek, hogy a különböző helyeken hogyan fog fejlődni:-)
A növények vizigényétől és művelésétől függően nálunk is alakulnak ki utak, de azok inkább időszakosak és kevésbé markánsak. A területet pedig egyben szoktuk kapálni.
Nálam rettenetesen kötött a talaj, ráadásul ahol a csicsóka volt, az valami töltésföld, olyan hogy az ásót nem lehet belebökni...:-) Többnyire egyedül csinálom, de pl. a férjem kapálógépezte meg és együtt raktuk a krumplit, és remélem a kukoricát is együtt fogjuk. Amikor itthon van és amiben tud, abban segít nagyon szívesen:-)
Mikor egyszer főztem, mi is majdnem felrobbantunk. Szegény nyulak úgy látszik, teljesen... Arra gondoltunk, jó lökhajtás üzemanyag lenne. Csak nem munkahelyen, ahol mi szenvedtünk utána.
Most első évben nem árt ha locsolgatod, aztán mindent bír. Nekünk van már vagy 20 éve,kipusztíthatatlan, betegség nem bántja. Minden évben fel kell ásni a földjét ősszel vagy tavasszal, a bentmaradt darabokból újra nő. Leginkább a nyulaknak adtuk amíg voltak nyulaink, de elrágcsáltunk belőle mi is néhányat.
Szia! Mi tavaly ültettünk egy bokorba 3 db csicsókát, az égvilágon semmit nem csináltunk vele, csak néha megöntöztem, ha már totál szárazság volt:-) Kb. 3 m magasra nőtt, most a tavasszal szedtem ki a gumókat alóla, több mint 10 kg lett:-) Most ültettem én is még több bokrot, de elég nehezen kel....vagy az is lehet, hogy nem fog kikelni???
Valaki el tudna pár gyakorlati tanáccsal látni csicsóka ügyben? Ültettem ma egy jó pár gumót el, csak nem tudom, hogy mennyire szereti a vizet, kell e tápoldatozni, milyen kártevőkre számoljak és kell e esetleg már most valami védekező lépést tenni ellenük?
Mi nem csinálunk ágyásokat. Állandó út csak középen van és körben a széle felé a kertnek. A zöldséges felén van sárgarépa, cékla és gyökérágyás. A többi ilyen, olyan sor, szigetecske. Fontos, hogy a jószomszédi viszonyokat szemelőtt tartsuk.
Ha már mindenki jóllakot az ínyencségekkel,akkor légyszi nézzetek már rá a kert tervemre,hogy így jó lesz kb? A málnákban nem vagyok biztos,ezért is van ott némi vonalazgatás. Van még rebarbarám ,bokorbabom amit szeretnék még.Igaz szerintem elég nagyok az ágyások fér...szerintem :) Az eperés málna helyét őszig lehet még valamire használni,vagy hogy javítgassam a talajt az őszi telepítéseknek? Van bőven kérdésem,remálem nem bánjátok?! Köszönöm!
Bocs, hogy leragadtam a csigás témánál...:-) Most megnéztem újra a képet, ami valóban főzősműsorba való ínycsiklandozó fotó..de nem félsz attól, hogy éjjel álmodban kísérteni fognak és visszajárnak a csigalelkek...???:-))) Hú elég borzasztó lenne arra ébredni, hogy 10 petrezselymesfejű csiga mászik a takarómon....:-)))
Na tessék,most vacsiztam,és csorog a nyálam!!!! Ez nagyon guszta!!!Holnap lehet megnézem az akácost,jönnek haza a lányok!!! Lehet,hogy kitagadnak!!??Na legfeljebb fözök nekik valami finomat,aztán majd válogathatnak....GRATULA
Ez igen! Köszönöm nem kérek. Elmondhatom, hogy mindannyiunk nevében méltó bosszút álltál, és fogsz is ezentúl :D Annyi ötletem lenne, hogy hasonlítsd össze a csigák és más puhatestűek ízét, vagy akár mást, amire emlékeztet az íze. Ha ez megvan, akkor keress egy csomó receptet arra, ami emlékeztet a csiga ízre. Ha jól tudom, akkor nem sokan esznek csigát, rengeteg embered kifogott ez az állat. Legutóbb talán Hugh Fearnley-Whittingstall akarta hasznosítani ezt a gaz állatot, de kudarcot vallott, ahogyan előtte sokan mások is. Úgy hogy mindenképpen nagy eredmény a Tiéd :D
Nálunk lassan virágzik az eper, nő a borsó és a hagyma, kikeltek a répák és a fűszernövények is kezdenek előbújni. Ládában talán egy zacskóból vagy 10-15 kakukkfű nőtt, nem valami jó eredmény. A paradicsomok megvannak, már lassan kezdik eldobni a két sziklevelüket, bár még nem sárgulnak, talán egy kicsit.
Hát.....( fújjolós smile) én egyszer láttam a tv-ben, hogy Amerikában a konyhai turmix-gépben összeturmixolták a gilisztákat és a család nagy örömmel elfogyasztotta....
Azt hiszem ez én voltam:) Abban az évben, amikor először szedsz róluk termést, akkor nincs is gond. Viszont az egymás mellett lévő tökfajtákat a méhek, rovarok összeporozzák és amikor az első összeporzott termések magjait ülteted el a következő évben, akkor bizony meglepetések érhetnek. Nekem a cukkinim ragyás lett. Olyan bögök nőttek rajta mint a disztökön, de ennek nem volt jelebntősége az élvezeti értékben. A főznivalótök viszont kis ragyás vakarék maradt és az ize is rossz volt, akármilyen stádiumban szedtem le.
Neked azt tálalnék fel, amit Te szeretsz és a csigák látványával sem terhelnélek. A meghivott kedves vendéget az ember kényezteti, ilyen különös ajándék, mint egy vödör csiga - pedig még inkább :)
Ha vendégségbe megyek hozzád és nagyon kedveskedni akarsz, akkor hortobágyi húsos palacsintát kérek előételnek...csúszómászók nélkül...:-)) Egyébként gratula, te vagy a mai nap hőse:-))
nálam mindig egymás mellé kerül a tök, cukkini és a patisszon. dísztököt is ültetek mindig, nálam eddig nem voltak hatással egymásra, a dísztök pici maradt, a többi meg jó nagyra nőtt :)
jaja kár hogy nem a szomszédom vagy, szívesen vinnék én is neked mindig egy vödörrel :))) tuti finom az a csiga ami a bazsalikom palántáimat ette meg... :D
Szerintetek a különböző fajtájú tököket, kukoricákat lehet egymás mellé ültetni? Mert egyszer, igaz dísztökre mondták hogy mivel másfajta volt mellette ezért lettek nagyobbak mint az eredeti picike kis dísztökök.
Ha más nincs egy kampósan meghajlitott dróttal is ki lehet emelni a megfőzött csigákat. Kuktában másfél óráig főztem. Aztán a kenyérsütőgép kampójával emeltem ki a csigatesteket a házból.
A szomszéd mamikám is ilyen vállalkozó szellemű mint Te vagy:) Vittem neki kostolót. Az arcát sajnos nem tehetem be. Mosolytól ragyogva jelentette ki, hogy finom.
Az ő véleményére én nagyon sokat adok, mert ő úgy tud főzni, mint körülöttem senki más.
Mindent összevetve a próba nagyon jól sikerült. Ezentúl gyüjteni fogom a csigákat:)
nem olyan mint a rágógumi? :) vagy mihez lehetne hasonlítani? én mondjuk a pacalt se bírom, se a körömpörköltet, de egyszer megkóstolnám, addig nem mondom hogy rossz.
HÁT ERRE KÍVÁNCSI VAGYOK!!!!!! MESSZE LAKSZ? JUT NEKEM IS 1,TÖBBRE NEM VÁLLALKOZNÉK,BÁÁÁÁR KI TUDJA!!!! LEHET A MAI GAZDASÁGI HELYZETBEN,JOBB HA MEGBARÁTKOZUNK A GONDOLATTAL (TÜCSKÖT-BOGARAT)
nemtudom hogy hogy lehet (csak szimplán vaksi vagyok), de ezt a postot most láttam eddig és tényleg ilyenek a peték! :) hát én már mindről leszedegettem, félem az újhagymát :( még a hagymalegyeket is egyenként levadásztam kézzel :))
uh bátor vagy, én a csigát megfogni is alig merem úgy undorodok tőle nem hogy megegyem :D még a csirkéről is leszedem a zsíros-bőrős részeket olyan kis finnyás vagyok :)) meg ami él nem tudom megölni... attól is kivagyok ha a gilisztát kettévágom az ásóval.
Nincs rossz izlésed :) Mindkettőt imádom és nagyokat tudok belőle enni. A csigából nem hiszem, hogy fogok, mert macerás, munkaigényes.
Természetesen beszámolok majd róla:) A menű sikerességéért mindent megteszek. Ma nem reggeliztem. Illetve csak kekszet és citromos teát engedélyeztem magamnak.
Na...jó étvágyat hozzá....:-) Én maradok a bableves füstölt oldalassal c. menünél...:-) Azért majd számolj be róla, hogy milyen volt az ebéd...lehet áttérünk a csirkenevelésről a csigagyűjtésre??:-))
Az én tesztcsigáim tegnap éjjel elszabadultak. Ha ezek beszabadultak volna a palánták közé.... De szerencsére nem. Most főzöm őket. Mármint a csigákat. Szilárd elhatározásom, hogy ma ebédre csigát eszem fokhagymás piritóssal. A csigákat most finom zöldséges lében főzöm. Borssal, babérlevéllel és házi Erős Pistával fűszerezve. Hm. nagyon kellemes illata van :)
Mindössze 10 dababot sikrült összevadászni nagy keservesen. Ha ezt sikrül jó étvággyal megenni, akkor holnap reggel egy fazéknyit szedek össze a határban.
A száron a piros pete szerintem hagymabogártól származhat. A lárvák rágják a leveleket, de kevésbé kártékonyak, mint a hagymalégy. Maga a bogár pedig egy kis ékszer, bár a lárvája elég ronda, szürke, formátlan. Más liliomféléken is látni hasonlót, vagy őt. A peték nem a hagyma tövénél, hanem inkább valahol a leveleken vannak. Nálunk elég sok van, különösen féltett növényekről leszedem a petéket, a tömegben növő hagymákban nem tesznek jelentős kárt. A hagymalégy petéje fehér. Most a kedvedért lefotóztam a fokhagymáinkon látható petéket. Az emeletes hagymámon is találtam, az pirosabb, vszínűleg frissebb. Majd próbálok fényképezni lárvát is. Aki nem rovarmániás, szedje le. Figyeld meg, látsz-e ilyen gyönyörűségeket a növényeken: hagymalégy peték
támadnak a hagymalegyek... találtam a hagyma szárán sok apró kis piros petét, de lepucoltam mind, sehol nem kapok fátyolfóliát, vagyis ahol árulnak ott csak ipari méretben lehetne venni de azzal nem tudok mit kezdeni :) jajj meg a csigákkal is csak a bajom van, tegnap én is egy vödörrel szedtem össze, lerágtak 1 sor bazsalikomot és majdnem az összes salátát grr...
Tegnap paprika tv-n pont elcsíptem egy bio házi veteményes műsort, nagyon tetszett, sok jó tippet ad, plusz ha egy zöldségből egyszerre sok terem főzési és tartósítási tippeket is adnak :))
Szép napot mindenkinek! Sajnos itt megint borús reggelre ébredtünk.Remélem nem fog esni ma is.Mióta nekifogtam a tarack és a kert rendezésének azóta majdmindennap esik. Szerencsére a tarackom kezdi megadni magát,hétvégén rotálva lesz. Már van kerttervem is, igaz jó lenne ha hozzáértők ránéznének jó e az elképzelésem. Hozzáértők! megtennétek?! Van még egy nagy csomó kérdésem. Ha nem bánjátok majd jövök velük.
Tegnap felfedeztem a fenyvesben egy szamóca-szigetet...és ma még egyet...:-)) Kiváncsi leszek milyen gyümölcs lesz rajta....??:-) És a veteményesem, ahol már legalább a hagymák látszanak...:-) Ma raktam még hagymát és tökféléket, meg néhány nagyon pici karalábépalántot...Ja és cirkot és mustármagot vetettem:-) A bal oldalon felnyúló szántott földsáv lesz a paprika, paradicsom, bab helye:-)
Az idén újra azt kellett megtapasztalnom, hogy a szomszédos műveletlen telkekről a hangyák megint nálunk vertek tanyát. Ahová a nap odasüt, ott hosszú sávban tanyáznak a tojásaikkal. Itt már semmiféle biohumánus módszer nem segit, mert a fákon bokrokon is megkezdték a szorgalmas masirozást. A virágző fák és bokrok kivételével holnap mindent lepermetezek a decissel.
A ribizlin nálam is megjelentek azok a levelet torzitó tetvek. Egyenlőre leszedem a leveleket és megsemmisitem, mert még nem terjedtek el annyira.
Hát én asszem befejeztem egy idre:-) Betellett a hely, ami fel lett rotálva, így most várni kell, hogy jöjjön valaki aki elbír a kapagéppel és nem lobog úgy utána mint a győzelmi zászló...:-) Pedig én még semmiféle babfélét nem vetettem:-(((
Nincs itt valaki Újszilvás környékéről? Egy barátom vett egy csomó tojást és nem készült el a keltetőgépe... Most nagyon sürgősen szüksége lenne kölcsönben egy gépre, vagy valakire aki bérkeltetést vállal a környéken...
valahol utánna lehetne nézni növény fajtáknak? nincs valami ilyen adatbázis ahol ilyen leírások, stb találhatók? mert amit vettem a praktikerben paradicsomot (rumba) nem találok róla semmit Fleurelle márkájú, ez a Praktiker saját márkája de a Gartenland csomagolja nekik, az ő oldalukon se találtam semmit, google-be se esetleg akinek volt már dolga a fajtával az mondja már meg hogy folytonnövő-e vagy nem, mert ezt a fontos infót lehagyták a csomagolásról
Boldogult nagyanyám és aztán anyám is mindig hagyott néhány tő salátát kimagzani. Ezek aztán, hogy elhullatták a magjukat, a magok késő ősszel szépen kikeltek, és vagy még akkor vagy kora tavasszal lehetett palántázni ezeket. Mindig lett belőle korai saláta.
Akkor a fajta nem megfelelő, vagy a talaj, lehet bármi. ezt nehéz íg megmondani. Ha március 15-én ültetted, akkor abból nemigen lesz semmi, mert akkor legalább januárban elvetetted. Ennyi idő alatt már enni kellene.
Én is úgy gondolom, hogy bár március 15-én ültettem, elég hűvös volt az idei tavasz. Mégsem halad semmire. A környezetemben én ültettem el legkorábban, mindenki utánam kertészkedett. Mégis ilyen satnya a salátám. Tanácstalan vagyok.
A saláta nem szereti a meleget. Pont a hűvös idő jó neki. Melegben hamar magba megy. Ha korait, késeit, vagy áttelelőt akarunkvetni, olyan fajtát kellbeszerezni.
Nekem a ZKI után a második helyen a Budapest Kertimag áll .:) Ezeknél szinte minden kikel.Mivel én kevés növényt termesztek, mármint tőszámra, így némely magot 2-3, sőt van amit 4 évig használok.
Ez is példázza, amit már írtam, hogy nem biztos, hogy mindíg a magokkal van baj.
(Csak halkan jegyzem meg, hogy a nálunk (sőt az EU-ban is) kapható vetőmagok egy jelentős részét nálunk termelik meg, tehát magyar magok azok is. A híres holland magokban is sok ilyen van. kint csak csomagolnak.
Azért gondolom, hogy nem a maggal van baj, mert volt több olyan magfélém, amiből szinte semmi sem kelt ki. Aztán következő évben, ugyanabból a zacsküóból a maradék mag nagyon jól kelt. Biztosan én nem csináltamjól valamit. van amikor rá is jövök, mit rontottam el. Olyan nincs, hogy pedig én mindent jól csináltam, és mégsem kelt ki a mag.
én vetettem pár darab május királyát palántának február közepén, március végén kiültettük, amit március közepén vetettünk szabadföldbe az nem sokkal van tőle lemaradva, nem látszik az a +1 hónap úgyhogy én többet nem palántázom a salátát
Rédei Kertimagból vettem, hajtató gigant-ot. Azt írja, a fej nagy, tömör, sárgászöld színű. Fólia alatti hajtatásra és korai szabadföldi termesztésre ajánlott. Tavaly Május királyát ültettem, az is csökött maradt. Pedig azt később is ültettem az ideinél, plusz idén hűvös is a tavasz, nem gondolom, hogy elkéstem volna vele. Előző években szép volt mindig a saláta. Nem lehet, hogy a talajjal kéne valamit csinálnom? Lehet hogy nem jó neki valami?? Palántázni szokták a salátát? Mert én egyenesen az ágyásba szórtam ki a magokat.
eddig a leggyengébb "márka" ami nálam járt az a Budapest Kertimag... Csipke paprikából 20 magból 1 hónap után 3 kelt ki.... ez volt a legdurvább de sztem ebbe közbe játszott az is hogy 2007-es volt nem volt valami jó a kelési/vetési arány ezeknél a kertimagos magoknál
Legalább centis, még inkább két centis lyukak kellenek rá, és különböző szinteken, mert ha föld kerül bele, locsolás után úgy belekeményedik (főleg, ha agyagos egy kicsit), hogy napok után sem szivárog el a víz. Saját tapasztalat, félcentis lyukak esetén.
A bolyt nyomd körbe egérragasztóval néhány körben, vagy kartonlapra kenve szélesen. Egy-két idegesítő bolyt már kinyírtam így. :D De vannak olyan hangyairtók, amiket bevisznek a bolyba, és úgy eszik meg, a királynő is, és elpusztulnak. A kontakt szerek, gázképzők alig használnak ellenük, régen még a Buvatox után is rendszeresen visszajöttek.
Volt is mostanában egy felmérés, ami kimutatta, hogy a hazai gyártású vetőmagok a sokáig sokkal kevésbé szigorú előírások ellenére is jobb csírázóképességgel rendelkeznek átlagban, mint a külföldiek, küönösen igaz ez az aprómagvas zöldségekre. Mondjuk profi zöldségek terén nyilván már javul a helyzet, ott még szigorúbbak, fémzár meg miegyéb...
Én mezőgazdasági boltokban nézném meg. :) De Blondy-s magokat azóta nem veszek, hogy a drága, nagy kiszerelésű (talán 1000 szemes, jó összemarék) céklamagjukból kikelt vagy 10 szál).
Ha valóban az alacsony páratartalom a gond, akkor tegyél a tövükhöz közel nedves szalmát/szénát, vagy vattát, ha más nincs, és azt is tartsd nedvesen. Az párolog majd, és növeli a levegő páratartalmát a közvetlen közelében. (Mint a mulcs nyáron, ami a kókadástól is megvédi a parit.)
Én vékony botokkal megkaróznám és fokozatosan hozzászoktatnám őket a kintléthez. Kiültetésnél meg majd kicsit mélyebbre dugnám. Az újonnan növő szár már erősebb lesz.
ez biztos hogy nem palántadőlés volt már olyanom is, akkor teljesen magától szél nélkül kidől tőből ezt meg még fogja a töve és nem 90fokos hanem 30 fokos szögben áll a palánta kiszedtem egyet teljesen épp a töve és a gyökérzete
hát most már egyre jobban elmegy a kedvem a palántaneveléstől... :( kiakartam ma rakni egy pár paradicsom palántát a teraszra, amikor is jött egy gyenge szellő és elfektette az összeseset... kb 10 darabról van szó, ezek után nem is merem kirakni a többit mi lehetett a baj? gyenge a száruk? vagy nem fogja őket rendesen a gyökérzet? nálatok nincs ilyen probléma? csak én vagyok ilyen szerencsétlen ebben?
Igaz, igaz, bár a csomagolásra nem írják rá, a honlapra viszont igen. Csak a magam kertjéből indultam ki, itt tavaly nyáron eszméletlen jégeső pusztított őszibarack érés előtt, és most idén felszívódó, kuratív szerekkel kell majd "öntenem" őket, mert különben nem lesz jó vége... Még nem sok helyütt látszik, de szinte biztos vagyok benne, hogy majd' minden fám moníliás.
Lehet, hogy még néhány étkezési gumó Mira burgonyát sikerül szereznem, kipróbálásra, állítólag egy kilót, amiket majd fel kell darabolni a vetéshez. Nagyon örülnék neki, ha csak fél tucat tő ki is jönne, már látnám, milyen. Már hetekkel ezelőtt is mindenünnen elfogyott a vetőgumó és az étkezési is, olyan nagy az érdeklődés...
Lehet, hogy ez valamilyen törpefajta nem? :-)) Bocs nem tudtam kihagyni...de igazából nem tudom az okot. Nekem a dobozban ekkorák ahova a magot vetettem, kint van a szabadban, de nem nagyon akar nőni, és így elpalántolni sem tudom, annyira picike...:-)
Azt szeretném megkérdezni, hátha valaki tudja, mi az oka annak, hogy nem fejlődik a fejessaláta a kertben. Kikel, kb. 1 cm magas, és ott megáll. Március 15-én ültettem, úgy gondolom, már nagyobbnak kéne lennie. tavaly ugyanígy jártam. Várom az ötleteket, köszönöm
Mert a fű gyökerét és a szulákat sem bírtam utána kordában tartani. Amikor már bent vannak a kultúrnövények nagyon macerás ezeket permetezni. Persze aki győzi gyomlálással... :)
A moníliáról se feledkezz meg, mert most is fertőz a fás részeken és a hajtásokon is... :) Én nem csak Topas-t, de Score-t is kijuttattam a csonthéjasokra. (Nem ütik egymást.)
ebből a fajtából én is csak párat találtam a nagyobb barkácsboltokban. Pedig jó lenne hozzájuk jutni, próbálkozott már valaki zöld spárga termesztéssel? nagyon szeretnék ültetni, de magokat még sehol nem láttam (csak itt, blondys), úgy tudom 2 év kell neki, de helyem most lesz majd rá :)
én holnap ültetem a kukoricát, ma egész nap az új veteményest építettem a hozzá tartozó úttal, nem érzem a kezem :) március 24 körül elültettem a krumplit, ma megkotortam, 10 centi mélyre ültettem és már lassan kibújnak. De ha tehetném én is jó sok krumplit ültetnék, ugyanis sültkrumpli függő vagyok :))
a Blondy magok kínálatában találtam néhány ígéretes fajtát http://www.gran-export.hu/index.php?page=zoldseg_vetomag nem tudjátok véletlen hol lehet ilyen blondys magokat kapni? az obi-ban csak néhány fajtát láttam azok is magszalagok
jó kérdés :) én magfüggő vagyok, imádok vásárolni mindenféle újdonságot, de én csak azt veszem drágábban ami különleges, pl az extra édes hibrid kukorica (kb 10 mag) volt 400 ft, vagy a gömbcukkini, általában ezeket adják drágábban... ja vagy amire rá lehet fogni hogy "fitnesz" és fogyaszt ezek a magok is drágák :))
voltunk ma baumaxban, találtunk leértékelt agyag köcsögöket, elvittük a maradékot nagyon szépek, még nemtudom valami zöldség vagy virág kerül bele ééés árultak sárga gömb cukkini palántákat is... 1 db 700 ft volt, na itt viszont kiakadtam... asszem hétvégén kivonszolom magam a piacra és beszerzem az 1-2 db hiányzó palántákat :)
Elraktuk a nejemmel az összes krumplit. Kapott Trifendert, Statert, meg Force 1,5G -t. Semmi nem bízok a véletlenre. 350 db gumó volt a mai, plusz benn van a földben már régebb óta 100 db. Az idei évünket a krumpli évének szenteljük :)
2 sor csemege kukorica még beugrott, illetve minden fa és bokor kapott némi Topas -t. Ennyit a tafrináról, varasodásról, elszáradásról, meg a lisztharmatról. Jöhet az eső. 2 hét múlva ismétlés.
na ma vetettem szabadföldbe paradicsomot és paprikát úgy ahogy írtam fátyolfóliával letakarva remélem eredményes lesz a project... próbáltam korai fajtákat vetni, paradicsomból a kecskeméti jubileumra és egy rumba nevű fajtára esett a választás,manót akartam, mert az a legkorábbi, de nem kaptam, paprikából csipke és egy olyan, hogy "Cecei AS" ez volt a csomagoláson, ez akkor nem ua. mint a Syn Cecei ugye? amúgy megfigyeltem, hogy a multikban kapható vetőmagoknak, mint pl Garafarm, Budapest Kertimag és Gartenland vannak normál, olcsó és drága kiszerelésű magjaik... Garafarm esetében olcsó Greenway, normál a sima garafarmos és a drága a Gála sorozat... és még a fajták is megegyeznek néha a kiszerelések között, ennek mi lehet az oka?
Ennyi eső után az én földem már tök száraz..legalábbis a teteje:-) Viszont kikelt a borsóm bibí...:-)) Mondtam ma a magocskáknak akik a földben vannak, hogy iparkodjanak kibújni, mert én is szeretnék szép zöldellő veteményesről képeket mutogatni:-) Remélem szótfogadnak...:-))) Megtörpént a dinnyék pikírozása, kiváncsi leszek hogy fogják bírni a kiképzést:-)
Nekem csak esővíz gyűjtésére szolgál a hordó, így nem tettük magasra és nincs rajta csap. Ez a borszívó tökéletes nekem. Ebben a kis kertben gyorsan végiglocsolok kannával, torna helyett is:D
Vettem ma fokhagymát, mert szeretnék még dugdosni a földbe, bár tudom már késő van. Ha vízbe áztatom akkor lehet ezzel esetleg gyorsítani a kelést vagy nem érdemes?
Én is használok hordókat öntözésre. Elég egyszerű a dolog, adott egy hordó (nálam régi olajoshordók kimosva cc 250l), amit egy bizonyos magasságba felraksz (nekem pl a sátramba ami locsol az 4 raklapon van). Nekem könnyű volt csapot rakni bele, mivel ezeken az olajos hordókon van 3/4 colos menet. Erre a csapra van nekem csepegtető öntözőcső kötve, amit én a megfelelő helyeken kilyukasztgattam és csepegtető spirállal láttam el. Így a víz helyzeti energiájából adódóan nyomás keletkezik az alacsonyabban lévő csőben és kipréseli a vizet a csepegtetőkön át. Ahogy fogy a víz úgy csökken a nyomás, és egyre kevesebb víz jut a hátsó szegmensekbe. Nekem egy ilyen olajoshordó 4 raklap magasságban maximum 150-200 növényt bír el. Van egy másik ugyan így működő hordóm is de az kb 1,8 m magasan, azzal már 250-270 tövet tudok locsolni. A vizet én szivattyúval be tudom nyomatni a hordókba, így könnyű dolgom van. Olyat is hallottam, hogy valaki egyszerűen egy 1/2 colos slagot ráköt és kilyukasztgatja a növényeknél, illetve a nagymamám a sátrában kb 1,5 méter magasra rakta a hordót, amit megtölt vízzel, ráköt egy slagot és locsol a végével. Nagy nyomása nincs a víznek, de a növényeket meg tudja locsolni vele.
Szia! Bocsánat, hogy belekotyogok... Nekem is kelt kettő ilyen is, de elpusztult. Nem tudom, hogy mi baja lehetett... A többi teljesen rendben van. Bejelentkeznék én is a topikba, Tavaly vettük a házunkat, a kertünk területe olyan 200 m2 (lesz). A többi udvar, meg leginkább (még) beton. Mostanság ágyásonként próbálom feltörni az évek óta nem gondozott kertet. Sajnos ősszel nem volt rá időnk. Majd csinálok képeket, és teszek fel róla - bár egyenlőre még nincs sok látnivaló. Napok óta igyekszem kihasználni az esős időt, és csigákat szedegetek. Eddig olyan 3 teli vödörrel sikerült összegyűjteni, most már reménykedem abban, hogy nem fogják lelegelni a salátámat és a sóskát. :-) Pearl
Valaki, írja már le léci részletesen ezt a hordós öntözési megoldást, mert nem értek belöle semmit. Kösz.
Más Budapesten a xl. kerületi önkormányzat térítésmentesen bocsát a lakosság rendelkezésére ilyen deszkás komposztálót. Asszem lecserélem ezt a zárt fekete "gyorskomposztálót"; nem jó semmire.
azt találtam ki, hogy a szabadföldbe vetett paradicsom és paprika magokat fátyolfóliával terítem le, azt olvastam, hogy ezzel is növelhető a hőmérséklet és így a csírázási idő is csökken, meg úgy tudom hogy olyan könnyű hogy a növényekre is rálehet teríteni + még szellőzik is jó az elképzelés?
Nálunk a vizet nekem egyedül a hordóba tornázni nagyobb gond lesz. Áram nincs, a vizhozam meghatározott. Minden mechanikus úton történik. A paradicsom paprikát viszont nagyon szeretem s azt lehet lecsóhoz a legjobban felhasználni.
Ilyen kék műanyaghordót sikerült vásárolnom egy borászatból 1500Ft/db áron :) Borfestő volt benne. Ennek megfelelően mindkét vége zárt. Ill. egy lecsavarozható nyilás van az egyik végén. Ez a borszivó nagyon jó ötlet. Megnézem a közeli szaküzletben. Az igazat megvallva vigan elszaladgálhatnék a kannával a kertben - legfeljebb kevesebb vizigényes növényt ültetnénk - de az adott körülmények között egy szerény mechanikus öntöző rendszert megoldani izgalmas feladatnak tartok. A férjem úgy látom nem igazán lelkesedik az új megoldásokért, pedig neki minden szaktudása meglenne hozzá :( Ezt vagy más magyar fórumokat hiába mutogatnék neki, annyit nem tud magyarul, hogy türelme lenne elbogarászni benne. Örülök ha gép elé tudom csalni, amikor esős idő van. Orosz kertészeti oldalakat vagyok kénytelen böngészni, melyek sok esetben nem az átlagembernek iródtak és a körülmények is egészem mások. Ha itt valamire ráharap, akkor már van esélyem, hogy a magyarnyelvű oldalakon legalább már a képeket megnézi.
Néztem izzadócsövet 15 métert 2600 Ft-ért. Az lesz majd rákötve terveim szerint. Úgyis csak a paprikának kell meg ameddig elér esetleg a paradicsom is kap.
2-3 éve az internetről rendeltem 200 literes kék műanyag hordókat, csak beírtam a keresőbe, sajnos nem tudom már a cég nevét, de országosan szállítanak mindenhová. Akkor kb. 5-6000 volt egy hordó. Csapot is lehet rendelni, rendeltem is, de nem szereltük föl, borászati boltokban lehet kapni borszívót ami filléres áru, lényegében egy golyószerűség van egy darab slag végén, ezt ütögetve kell a vizbe rakni és kijön a víz:D.
Nem kell azt befesteni, a túl meleg víz sem jó a gyökereknek. Ráadásul jobban algásodik, gyorsabban neveli a szúnyogokat. Bár, ha lassan folyik ki a víz, akkor környező talaj is átadja neki a hőt. Vagy kannával hordanád belőle?
A hagyma az októberi dugdosás, minimum 1,5 cm nagyságú, max 2, 2,5 cm-es dughagymából. Pici dughagymából rendes zöldhagyma sosem lesz. A salátát is november elején szórtam el a föld tetejére, ott telelt át a hó alatt. Abból palántáztam szét fejesnek tavasszal.
Általában a legritkább esetben a vetőmag a hibás. Az ember valamit biztosan elront, vagy a keléshez nem ideálisak a körülmények. Borsónál kelésig fontos a nedvesség. Rendszeresen pótolni kell. Ha beindul a csírázás, akkor, ha valamiért nincs elég nedvesség, a csíra elhal. Ez akkor fordul elő, ha nem megfelelő a vetés mélysége, és a talajfelszín kiszárad. Ilyenkor alul hiába nedves, a csíra elhal. Lehet, hogy pont a mélyebben lévő magok keltek ki. Ez kötött talajon 5 cm, homokon 7-8- cm mélységet jelent. A kikelt növényt a feketet tücskök is képesek tarra rágni egy-két éjjel alatt.
Az egyenletes kelés miatt érdemes egy éjszakára beáztatni. A vetés utáni hengerezés elősegíti ugyan a magágy nedvességtartalmának megőrzését és stabilizálja a talajszerkezetet, de a borsó termésére nincs érdemleges hatása. A tavaszi borsót lehetőleg márciusban kell vetni; korán, de nem elsietve, laza, levegős talajba.
El vagyok ájulva, hogy milyen szép kerted? Mondd, ahol te laksz, ott nem volt már márciusban is hó, és zord idő??? Itt rá sem lehetett menni a földre, nemhogy veteményezni...!:-) Nálam pár szál hagyma próbálkozik és a vegyes-retkes sor, és a málna alatt szépet kikelt a mustármad.... Én nem is tudom mikor lesz érdemes erről képet csinálni...:-)
Jó ötlet. Szedjél ki egy 30*30-as fűkockát. A helyéből még egy ásónyom földet, azt keverd össze a trágyával, hogy ne legyen töményés tölsd vissza a gödörbe. Aztán tedd vissza a tetejére a gyepkockát, gyeppel lefele. Ebbe vesd el a magot (tököt, dinnyét, de uborka ugyanígy vethető, amit oszlopra lehet fölfuttani) A vetést kelésig egy levágott aljú vizespalackkal fedd le. Már nem kell palántát nevelni, mehet a vetés szabadba, így lefedve. A lótrágya eléggé tömény, az alulról melegítheti is.
A pirosabbikról tudom, hogy az. A másiknak még nem néztem utána, melyik faj lehet. Lehet, hogy nem kéne meghagyni, de ugyanazon a bokron éppen ma láttam egy másik katicát is, ami biztos, hogy nem harlekin volt, holnap lefotózom azt is, ha még ott lesz. Talán annyit nem számít, hogy ezzel az egy-két példánnyal mi lesz. Úgy látom, van itt még sok az őshonosakból is.
igen-igen, a 7 pettyes az igazi :( de hát most mit lehet tenni ellenük? kb semmit... vagyis de, én ha Balcsin vagyok mindig kimentem őket a vízből :)))
nálunk néha öcsém nyírja a füvet, de a veteményesem növényeire nagyon vigyáz mert szereti a biozöldséget, cukkiniből és tökből is csak a kertben termettet eszi meg mert hogy annak más az íze :)
...én a paradicsommal vagyok így, télen inkább nem is veszek... de idén jó sok San Marzano (nálunk csak Mari :) ) paradicsomot ültettem, kiszárítom majd az itt leírtak szerint és lesz télen mindenféle ételbe végre :)
A hordó megvalósítása. Még gondolkozom, hogy befestem feketére, hogy jobban gyűjtse a meleget. Nagyon jó állott víz lesz benne. Ennek 5 méteres körzetébe tervezem a paprikát. Hadd igyanak.
A palánta földem:
A borsót a napló szerint március 20-án raktam el. 15 °C és szeles idő volt :D
Azóta kapott Trifendert permetezőből és Kemira GrowHow Starter 15-30-15. A kontroll az a kert végében van nem kapott se Trifendert se Startert és úgy látszik, hogy 1,5 hetes lemaradásban van, pedig az korábban lett elrakva 5 nappal.
A palánta bent nevelkedett, a szobában január óta a radiátor és az ablak közvetlen közelében. Mondanom sem kell Trifender és Starter van a földben.
A kicsik március 20-a óta kint vannak az ablakban a folyosón, szóval azokat nem kímélem.
Hát nálunk ez tuti nem működne, mert az ügyes fűnyíró férfinépség még azt is bevágja ami 1 m-rel a föld fölé nőtt ( orgonabokor) tutira nem látná meg a vaksi szemük a tököt:-) Én tegnap azon gondolkodtam hogy az utcán az árok szélére kellene gyeppótlókat ültetni és akkor nem kellene ott sem füvet nyírni:-)
én a borsó közé újhagymát dugtam és most nézem hogy elvileg nem szeretik egymást, rossz szomszédok, de mindkettő nagyon szépen nő, igaz az újhagymát már 3 hét múlva ki tudom szedni, addig csak nem gerjednek egymásra :)
Nekem a Tescos rajnai nagyon szépen kikelt, de a kelvedon csodája sehol sincs. A másik 2, hosszabb tenyészidejű fajtán még gondolkodom, hogy hová ültessem, mert azok elég magasra nőnek a leirás szerint.
Én is vetettem Rajnai törpét, és az üvegház mögött egy szem se kelt ki. Kicsit később ugyanabból a zacskóból vetettem egy sort a kerítés mellé, abból egy kevés kikelt, de nagy része elenyészett. Később vetettem máshova velőborsót, az már szépen sorol. Lehet, hogy nálunk még hideg volt a talaj a borsónak. Igaz, hogy Zsebinél meg az őszi vetés kikelt... Úgyhogy nem tudom. De most már mindegy. Lesz velőborsónk, és kész.
pont tegnap beszéltem egy természetgyógyásszal, azt mondta hogy megérzik a növények ha pl le akarjuk vágni a virágjukat vagy ha nem szeretjük őket... lehet hogy van benne valami mert nekünk a szekrény tetején volt a növény utáltam locsolni mert kellett hozzá mindig széket cipelnem és meg is döglött, pedig megkapott mindent amit a többi növény, szóval ha méregből veted a borsót lehet még ennyi se fog kikelni :)))
milyen fajta borsót vetettél? én ezt a legolcsóbb sima rajnai törpét vettem a teszkóban és szerintem minden szem kikelt, pedig a macska próbálta kiirtani, jól megkaparta párszor az ágyást...szerintem le is pisilte grrr :)
nálunk pázsit van, az meg csak a föld felső részét használja, én arra gondoltam hogy kivágok 20cmx20cm vagy 30x30as kockákat, fészek nagyságától függ és beleültetem őket, a tök gyökere úgyis lejjebb megy :)) 2 éve én már csináltam így igaz akkor nem a fű közepét vágtam ki hanem a szélén csináltam fészkeket, szépen a fűre futott a cukkini és a patisszon, csak problémás volt a fűnyírásnál a növényeket mindig arrébb rakni mert 2-3-4 méteresre megnőttek :)
Lehet, hogy több időre van szüksége a szemek egy részére. Nekem is nagyon hiányosan kelt ki, de az essők után szép lett az elültetett sor.
A biztonság okáért ültess máshová másfajtát. Igy utólag végig gondolva, szerintem be lehetett volna előtte áztatni a borsót és amikor csirázni kezd, kiültetni. A lima vagy tűzbabot mindig igy szoktam vetni. A csávázott kukoricát is most inkább pohárba ültetem.
Szerintem a burgonyának még hideg van. Én a a két ujj közé csippenthető szemeket adagolva potyogtatom, hogy a növénykéknek ne kelljen egymással küzdeniük a földért.
Én is jártam így egyszer, azt hittem a vetőmag a ludas, közben a madarak megették amikor elvetettem, állítólag ha 1-2 szem kilátszik vagy nem a helyére gurul akkor kikutatják, kicsipegetik, ezt nem tudtam. Ki akartam dobni a magot, de egy ismerősöm elvitte, neki meg szuperül kikelt. Persze lehet nálad nem így van csak én így jártam.
:) Csak azt nem tudom mekkora kockát kellene vágni nehogy úgy legyen szegény mintha befőttesüvegbe lenne zárva:D Szóval a gyökere hogy viselkedik, mekkora hely kell neki?
hihhi pont én is erre gondoltam, hogy kivágok a fűből pár kockát és mehet oda a sárgadinnye meg a tök :D de szerintem ki is próbálom mert máshol már nem nagyon van helyem ekkora növényeknek... a füvet meg úgyis én nyírom, csak a gond van vele :) cukkini, tök, uborka és a dinnyék nekem már szépen megnőttek, kis poharakban edzem most őket, de estére beszállítom azért nehogy bajuk legyen.
Szia! Már elvetetted? Én tegnap először és próbaképpen két cserépbe cukkinit palántának. Meg egy kiszuperált vödörbe is vetettem, az aljára kis földet, rá kis érett trágyát, majd jó vastag réteg földet.
Köszönöm, sajnos nem is kicsi inkább mini a kertem, 25m2 összesen és nagyon szeretjük a cukkinit és a tököt. Megfordult a fejemben, hogy a gyepbe vágok kockát, jó lótrágyás fészekbe megpróbálom ültetni, még szép is lenne:D
Lehet szabadföldön vetni paradicsomot. Elveted,meglocsolod és leteríted egy nylonnal. Nem kell mélyre vetni hogy hamar kikeljen elég rá fél centi föld, viszont vetheted 1-1 kis 5 cm mély gödör fenekére, ahogy nőnek betöltöd a gödröket így mélyen lesz a gyökere. Utoléri a palántázottat és kb ugyanakkor terem.
hát én a kapa nyelével húztam egy sort és beleöntöttem végig a borsót :D sortáv 20-30 centi, 3 sor van egymás mellett hogy megtartsák egymást. De csak másfél négyzetméteren ültettem, abból biztos nem lesz leves mert mindenki nagyon szereti nyersen :) Sok kísérleti növényem lesz idén, meglátjuk majd mit érdemes termelni... krumpli még mindig sehol...szerintem megkotrom a föld alatt él-e még, ha nem akkor újravetem.
Csemege kukoricát is a héten kell vetni ha jól emlékszem?
A rakott kelt én mindig nagyon szerettem. A szocialista világ üzemi konyháján rendszeresen főzték rizses hússal töltve, tetején tejföllel sütőben megsütve. Nekem mindig nagyon izlett. Egyik kedvencem a kelkáposzta főzelék. Ha a kelkáposztának nincs jellegzetes ize, akkor ebből nem lesz érdemes ezt főzni. Köszönöm a receptet:)
A leveles kelt nálunk a legjobban rakott kelnek szeretik, ami úgy néz ki, hogy 1 réteg 1/2 cm vastagra szelt főtt krumpli, rá 1 cm-es réteg kellevél, amit sós v. szódabikarbónás vízben 1 percet főztem, rá a párolt darált pulyka, arra egy kis tejfől, aztán megint kellevél, rá megint krumpli. Végül tejföl és pirított morzsa. Grillben vagy sütőben sütöm, amíg a teteje megpirul. A hús helyett lehet sajt, v. főtt tojás vagy ki is maradhat.
Igen . Jól mutat a sorban. Én is kiváncsi vagyok :) A nagykönyv azt mondja, hogy 40x5 cm a sor és a köztávolság. Csak 1 sort ültettem, a köznél pedig számitottam arra, hogy nem kel ki minden szem. Ami mélyebbre gurult, az kelt később.
Szia! A kabakosokról olvastam, hogy 4-5 évig lehetőleg ne ültessünk kabakost ugyanoda. Mennyire kell ezt komolyan venni, mert a miértig nem jutottam el. Nekem anyira kicsi a kertem, hogy szinte lehetetlen megoldani
Erről a betegségről van szó: fenésedés. Nekem is kicsi a kert, nem is nagy menniségben termesztek kabakosokat. De kis helyen is lehet máshova tenni., igaz nincs ez messze az előző helytől, de megfelelő megelőzéssel, sok köztes növénnyel, vegyeskulturával sijeresen megelőzhető. Szerintem nagybani termesztésnél, monokulturánál van jelentősége, ahol a növény nagy mennyiségben van jelen, így nagyobb a beegség előfordulásának veszélye. Rezes tartalmú szerrel, (pl Bordóilé) permetezni, beteg termést, levelet, esetleg nteljes növényt meg azonnal eltávolítani, és elégetni.
Én csak a fűszerpeprikát vetettem szabadföldbe,de ezt álltalában így is szokták,de már jó pár éve azt is palántáról nevelem,mert így sokkal hamarabb tudom feldolgozni,nem kell a házban szárogatni.
Palántáknál tudom, melyik milyen fajta, mindenből annyit ültetek, amennyire szükség van. Elhullott magról főleg koktélparadicsomok kelnek. Más is persze, de töredéke. Tavaly volt egy tő paprikánk, ami magától kelt az út szélén. Nem érte utol a palántázottakat, de szedtem róla paprikát.
paradicsom nálam olyan mint a gyom, mindenhol kinő :) ősszel szoktam a bokrokon néhány paradicsomot hagyni ami lerohad és tavasszal ezekből több 100 kis paradicsompalánta szokott kikelni, hamar utoléri a többieket, én is csak azért palántázom meg nevelem bent őket mivel így jó pár héttel előbb ehetek friss paradicsomot. Paprikával még nem próbálkoztam, de elég kényes, nekem a palánták se nagyon sikerülnek :)))
nekem is van pár tő lilás szárú sötétzöld levelű paradicsom palántám, de azt vettem észre hogy a gyökerük erősebb mint a világoszöldeknek, pedig ugyanaz a mag csak két különböző ablakban nevelkedtek, hőmérséklet is olyan 20-25, szerintem napfüggő, amelyik lilás oda csak délután süt a nap.
hát a hőmérséklet nem alacsony, mert szobában van, 20-25 fok között van a hőmérséklet, az ablakba van rakva az egyébként jelent valamit hogy a palántáim töve sziklevél alatt lilás, paradicsomnál is és paprikánál is, van amelyiknél jobban van amelyiknél kevésbé minthogyha olvastam volna ezzel kapcsolatba valamit itt
úgy néz ki nincs szerencsém ezzel a palánta neveléssel :( van egy-két oylan paradicsom palántám aminek a levelei alulról nagyon lilásak, és felülről nézve a leveleken is lilák az erek ez mitől lehet?
Én is így vagyok ezzel, csak én még le sem tépem a levelet. És már most kezd jönni segítség. Ezeket a katicákat múlt héten fotóztam aranyribizlin és egresen. Rájuk bízom.
nekünk is mindig minden baja van a ribizli leveleinek, de attól függetlenül a termése szép nagy ép :) szóval én nem szoktam vele foglalkozni, más növényt sose fertőz meg vele, max amelyik levél már nagyon csúnya letépem.
Fehér ribizlit még szeretnék, másmilyet már nem veszünk. Kezd tele lenni a kert ribizli bokrokkal. Magról kelnek, van piros is, fekete is, egyre több kezd már teremni is. A legszebb magonc a diófa alatt van, árnyékban. Ott kelt ki, nem foglalkoztam vele. Már harmadik éve terem, idén tele van virágfürtökkel. Ez a legkorábbi fajtánk, ott a sötétben be is érik rajta és egész jóízű. Egres magoncaink is vannak. A diófa alatt nem lesz lisztharmatos, de sajnos ott nem érik be rajta a termés.
Az enyémen is megjelentek ezek a levelek, de még nem sok. Lecsipkedtem és megsemmisitettem. Ha sok van rajta, akkor permetezni kell valamivel. Kinyomozni, hogy milyen kártevő lehet.
A hangyák tegnap nagyon masiroztak a fákon. Gondolom a tehéncsordáikat akarják megalapozni. Az idén árgus szemmel és több tapasztalattal figyelem őket és amikor kell lecsapok :)
Mi fekete ribizlit vettünk. Almalekvárt izesiteni, de magában is nagyon finom. Bokrot és fácskákat vettünk. A fácskát 2008 őszén ültettük. 2009-ben már volt rajta néhány szem. Most tele van virággal. Talán több van rajta mint az azonos korú bokron. Egresünk nekünk is van. Az is sokat akar most teremni. A múlt évben elkapta a lisztharmat, mert nem mertem jól megmetszeni. Bálint gazda honlapján viszont nagyon jó viedót láttam a metszésről s most látom, hogy jót tett a fácskának.
Egy régi, 2005-ös kép leveles kelekről novemberi ködben. Akkor pálmakáposztám is volt. Nagyon szép, de sajnos nem igazán fagyálló, inkább nem ültetek többet. A lila Redbor F1, az magasabbra nő, mint a zöld leveles kel.
Tetves. Leginkább a ribizlin van, főleg a piroson, nálunk a feketén nem nagyon, az aranyribizlin egy kevés, a jostát meg kéne nézni, de sok biztos, hogy nincs rajta. Az egrest nem nagyon bántja, az nálunk csak lisztharmatos szokott lenni. A mézbogyó nem rokona a ribizlinek, sztem arra nem fog ez a tetű rámenni. Sok tetű faj van, válogatnak a növények között.
A tűzbabot tényleg szó szerint szítává lyuggatják, sok zsizsik elfér egy olyan nagy babszemben. Lezárt üvegben is ugyanolyan lett, csak be lettek zárva a zsizsikek is.
Nekünk már volt. Szép növény, és jól bírja a fagyot. Talán egyszer főztem belőle, akkor nem voltunk nagyon oda érte, de lehet, hogy nem jól készítettem el. Nem volt rossz, csak nem volt túlságosan ízletes. Az az igazság, hogy olyan szép volt, és télen olyan kevés a zöld a kertben, hogy sajnáltam megtépni. Idén megint ültetek, és eltökélt szándékom, hogy főzök is belőle.
ajjaj, hát akkor lehet áfonya helyett még 2 tő ribizlit veszek, az legalább hálás :)
nagyon tetszik ez a fodros kel! jövőre biztos hogy kipróbálom, már megvan az új épülő veteményes terve csak még 600-1000 bontott tégla szükséges hozzá, szóval csak jövőre készül el, már így is sokkal többet költöttem el rá mint amit megtermelek, mondjuk időtálló, legalább nem lesz vele gondom jó pár évtizedig :)
Sziasztok! A sgítségeteket szeretném kérni.Tegnap délután észrevettem,h a ribizlin lévő levelek barnásak (nem szárazok),és befelé pöndörödnek.Megnéztem a levelek fonákát,és bizony van rajta vmi kis állatka, v csak a petéj. Olyan kis halvány sárgás-zöldes orsó alakú vmik. Mi lehet ez pontosan,és mivel tudnánk ezt megszüntetni? Sajnos a közelükben van josta, áfonya,mézbogyó, és egres is. Félek, h áttrejed!
Köszönöm az információt. Én is a virágágyásba gondoltam kiültetni. Hadd takarja a földet. A föld ott satnya és kemény mint a kő. 2-3 db-al ezek szerint be lesz ültetve az a kopasz terület.
A mángoldnál is azt tapasztaltam, hogy 1-2 db-nál nem érdemes többet ültetni. 2-4 személy részére ennyi ebből elég spenót gyanánt nyáron.
Nekem a télen a régen tárolt tűzbabba esett bele. Nem vettem észre, csak amikor már az egész lakásban feltüntek s akárhogyan takaritottam nem tudtam megszabadulni tőlük, akkor jöttem rá, hogy ez a zsizsik. Csaknem az egész babkészletemet ki kellett dobni, amit nem zártam le üvegekbe. Egy életre megtanultam, hogy a babot csak légmentesen elzárva szabad tárolni.
Pár éve vettem egy csomag magot,még mindíg van belőle,nagyon szép lett az a pár növény mit kísérlet gyanánt elvetettem,azóta mindíg van a virágágyásban 1-2 nagyon dekoratív,és hálás,de nagyra megnő a kerülete is 1 méter körül van.
Nincs magyar billentyűm, ezért sajnos mindig nagyon nézegetnem kell a magyar magánhangzókat. Hosszú i egyáltalán nincs. A kódot egy darabig tudom aztán elkeverem, elfelejtem. Ha magyar billentyűzetem van, akkor a cirilt fel kell ragasztani. A ragasztás egy idő után felújitást igényel és nagy piszokfogó Szóval ne vegyétek tiszteletlenségnek az elütéseket. Bár meg kell, hogy jegyezzem, itt emiatt még soha nem szólt senki. :)
A tarka is zsizsikes lett. Eddig csak a fekete nem, csak nem tudom, hogy véletlen volt-e. A retek nálunk fajtától, magtól függetlenül mindig kukacos lesz, ha nem tartom szigorúan fátyolfóliával vagy sűrű szövésű függönnyel letakarva. Lehet, hogy most még nem petéztek rá a legyek, és azért nem lett a Tied kukacos. Meg talán a környéktől is függ.
Tegnap mindent összevetve egy munkanapot töltöttem a kertben. Elpalántáztam a karalábékat, melyek szinte kinőtték az edényeiket. A kardvirágokat, zefirvirágokat elduggattam és veteményeztem, koriándert, oregánót. Kicsit be is kellett locsolni. Ez az eső most olyan mintha rendelésre jött volna. Nyugodtan rendezgethetem a hátralévő veteményhez a magokat :)
Nem is olyan egyszerű dolog ez a kertészkedés, ahogyan kivülállóként valaha gondoltam.
Most nincs főnök, aki megmondja, mit hová tegyek. A férjem tegnap azt monta, hogy a kert 2/3-ába a legjobb belátásom szerint azt és oda teszek ahová akarok. Ő úgyis veszekedni fog. :(
sima tarkababot vetettem tavaly kísérletnek, nem sok lett, de az nagyon szép volt, elkerülték a bogarak... én a retekkel vagyok így, állandóan megeszik a kukacok, de idén ezt a piros fehér hosszúkás alakút vetettem és eddig egészséges, lehet hogy magfüggő a dolog... pedig azt gondoltam hogy retek és retek között nincs különbség :)
A zsizsikes babról jut eszembe. Nálunk mindig zsizsikes lesz a bab, mire megérik. Tudom, hogy be kell tenni a mélyhűtőbe, és akkor nem tud a szemben kifejlődni, de mire kifejtem, már lyukas. Így csak zöldbabnak ültetek. Viszont tavaly zöld hüvelyű, fekete magvú babunk volt (Cobra fajta), és amit lustaságból hagytam megérni, nem lett zsizsikes. Korábban is volt egyszer fele magvúm, és akkor se volt zsizsikes. Lehet, hogy ezeket nem bánják? Van valakinek erről tapasztalata?
Szeretném megkérdezni tőletek,hogy tavaj egy kicsit zsizsikes lett a babom, ezért nem is nagyon foglalkoztam vele,kinn hagytam a hideg kamrába. most ezt el lehet ültetni?
Hosszú idő óta ma volt az első alkalom, hogy örültem az esőnek:-) Megöntözte a reggel palántált káposztákat és a magkeveréket amit a tyúkudvarba vetettem tegnap:-)
sajnos a káposztafélék közül csak kelbimbót tudok ültetni, nagyon nincs már helyem ígyse, pedig a veteményesem minden évben terjeszkedik. Málna ágyást is bővítettem mert nagy az igény rá, egy áfonya bokrot se ártana még beszereznem, sajnos a gyümölcsöt ugyanannyira szeretem mint a zöldséget :)
Nagyobb mennyiségnél azért érdemesebb fémzárolt magot venni, mert az én első ültetésem szedett magból van, és hát némelyiknek nincs fenyőfaformája.
Van itt "Fenyőt magról" címmel egy topik, ott tanultam ki tavaly a vetést, Jánosom nagyon segítőkész, olyan abban a topikban, mint itt Il. :)
Saját szedésű ezüst magot vetettem, kikelt több ezer, mint a gyep, aztán 4-es metrónak megfelelő alagutakat ásott alá a kószapocok, úgyhogy most van vagy 80.
Hű, nagyon köszönöm!:-)) Az az igazság, hogy pár éve volt már, hogy kerestem, akkor nem találtam, azóta meg nem foglalkoztam vele:-) Megtaláltam a gugliban, ha még nem késett el, akkor szerintem rendelek is valamennyit:-) Mondjuk elég macerás felnevelni, macerásabb, mint a retket pl. de gondolom azért nem lehetetlen:-))
Beírod a keresőbe, hogy "lucfenyő mag ft", és kapsz egy csomó találatot. Én is gondolkodtam a vetésen, mert kis helyen ennél többet csak a vadkenderrel lehet keresni, de nincs lehetőségem, odafigyelés-igényes, és itthon csak zsebkendőnyi a kert. Ha túl sok lesz a csemetéd, vevő leszek! :)
Köszi:-) Olyanom nekem is van. Én magot szeretnék venni, de egyelőre nem találtam sehol...:-( Itt a környéken minden család "karácsonyfázik", de aki magról veti az nem árulja el hogy hol veszi...Állítólag Ausztriából hozatják... Így hát én is a csemetéket veszem, holott lenne helyem is és időm is a magvetéssel vacakolni...:-)
Tegnap végleg kiköltöztettem a palántákat a ház előtti üvegtetős kocsilejáróba. Egyszer már kiraktam, de egy nap után visszahoztam, mert bejött az esős idő. Ott a szögletben megreked a meleg, 2 hét alatt szépen hozzáedződnek a kinti viszonyokhoz. Kisebb napégés valószínű, de hát nem tudok fölöttük állni és költöztetgetni őket. Ez van. Ültetésig még ráérnek új leveleket hozni.
A kertben már szinte minden kikelt, a krumpli is időszerű lenne lassan. A majdnemszomszéd szerint a kertünkben is söpörni lehetett volna a jeget, de szerencsére ebben a falurészben csak meggymag méretű esett, és nem is nagyon láttam kárt. Néhány retek már fél cm körüli. Bimbós kelt helybe vetettem a fenyőcsemeték mellé, már ki is kelt, úgy gondolom, hogy az ottani száraz viszonyok mellett is megnő őszre, és az augusztusi-szeptemberi esőkkel bebimbósodik majd.
Elpalántáltam 2 sor korai kelt és 2 sor korai káposztát. Ezek még a dobozban voltak -nem tűzdeltek-, kb. 2-3 cm-esek...kiváncsi leszek, lesz-e belőlük valami, de kidobni sajnáltam. Aztán ami megéled az megéled, ami nem, annak meg a helyére teszem azokat amiket pikíroztam kb 3 héttel ezelőtt és már szépek.
Így minek menjek, ha soha nem vagy otthon? :) Akkor csak 5 hét múlva, ha jól számolom így naptár nélkül a munkarendemet. (Addig ki is virágzik az Achimenes, de a földicseresznye biztos, hogy el lesz késve.)
Lényegében a tenyészidő kérdése... A korai arra van nemesítve, hogy korai legyen, a kései meg kései.Nem túlzottan lehet eltolni a tenyészidőt a nagy erőfeszítésekkel. A fóliás meg arra... Vettem a piacon olyan paprikát, amin rendes kicsi (5cm) termés volt, de az otthon éppen kihajtó palántám beelőzte augusztusra. Azt az egy szemet kivéve.
Az egyik fajta igen csak izgat, mert tömegesen repked virágzó fáim körül és szemmel láthatóan a szirmok környékén ténykedik. egy baj van csak, mert szívesen megseperném őket, hogy a méhek még javában dolgoznak. Cseresznye, meggy, szílva(ennél vannak többen), alma, körte, őszibarack fáim vannak. Van sárgabarack is, azon a monilia már segített (csak tegnap volt permetezésre alkalmas idő (este nyomtam Folicur Soloval, ez nem veszélyes a méhekre)
Szia! A kabakosokról olvastam, hogy 4-5 évig lehetőleg ne ültessünk kabakost ugyanoda. Mennyire kell ezt komolyan venni, mert a miértig nem jutottam el. Nekem anyira kicsi a kertem, hogy szinte lehetetlen megoldani
Akkor, ha egy dobozban vannak, akkor minél gyorsabban, mert a kabakosok (uborka, dinnye, cukkini, tökfélék) nem szeretik a pikírozást. Ezért szokták a palántát pohárban, földlabdában, gyeptéglában előnevelni. Egy edénybe egy mag kell.
Nem tudom a dinnyét takarni, akkor viszont pikírozni fogom, mert szerintem már nem érti jól magát ott ahol van ( a tejesdobozban):-) Ez egyébként egészen jól bevált, magvető ládának, szépek a palánták benne és nem penészedett meg:-) Egy doboz sárga és egy görögdinnye van, remélem enni is fogunk belőle a nyáron, mert ezidáig még nem volt szerencsénk saját termésű dinnyéhez:-)
Dinnyét szabadföldbe még nem jó kiültetni, hideg van rá. Hacsak nem tudod fóliával takarni. De május előtt nem biztonságos.
Nem tudom miért barnás a paradicsom. Nekem is kint vannak két hete állandóan, nem hurcolom őket. Sőt, az üvegházban már a földbe ültettem őket. Fóliába is ki lehet ültetni a paradicsomot, legfeljebb fagyveszély esetén éjjelre le lehet takarni.
A paprikák is kint vannak, de szabadba kiültetni még hideg van. Azokkal tényleg kell májusig várni, mert ha megfáik, visszaesik a fejlődésben. Ráér bent lemnni fóliában, vagy üvegházban. Az sem baj, ha majd éppen bimbós lesz. Csak ne fázzon meg.
Aki kirakja, ne tegye tűző napra, mert megég. Erről mult héten beszéltünk. Ez hetekkel visszaveti a növényeket.
Az, hogy nem nőnek a palánták, nem baj. MAjd nőnek, ha jó idő lesz. Ilyen hidegben ez nem csoda. Majd ha éjjelre is 10-15 fok lesz.
Hát én se nem márciusban, se nem júliusban ültettem ki:-) És bizony dög meleg volt, biztosan ezért nem ment semmire. A dinnyeféléket még nem lehet kiültetni ugye? A hideg éjszakák hatására a paradicsompalántáim nem nőttek a "melegházban", hanem olyan barnásak lettek a levelei...ebből lesz még valami szerinted, ki fogja ezt nőni? A karalábék ugyanott szépek, és a paprika is elmegy. Nem nőttek, de nem is látszanak betegnek vagy megfázottnak...
A karfiol nálam soha nem sikerül. Igaz korai palántát szoktam venni, de nem borul fejbe, csak kínlódik. Lehet, hogy később kellene vetni, és aztán palántázni?
Ma szedtem én is egy párat. :) Most koplalnak egy tésztaszűrőben tányérral lefedve.
20 évvel ezelőtt már próbáltam egy adagot előkésziteni, amikor egy francia szakemberrel dolgoztam együtt. Olyan élvezettel beszélt a csigáról, hogy kedvet kaptam volna én is. De hát utálatosabb volt számomra akkor mint a haltisztitás. Végül eleresztettem a csigákat a réten.
Na ezek most nem menekülnek. Olyan szép nagyok. Időnként átmosom őket, hadd tisztuljanak és ne száradjanak össze.
Apámmal egyszer etettek Párizsban olyan petrezselymes vajas csigaházba visszatöltöttet. Egyben lenyelt egyet udvariasságból, és hőstette bizonyítékául hazahozta a házát.
Egyék a franciák! 200 l víz a tisztításhoz.Félnapi munka...úgy félkiló csiga. Én megettem . A család kiköpte. A kutya kiválogatta főzve is. A szomszéd macskája sem ette meg. Földízű.
És milyen volt????Egyszer kaptam egy kolégámtól egy csomagnyit mélyhütve,de.....hát szóval kidobtam vagy pár hónap után,addig rakosgattam.....de nagyon régóta készülök (lelkileg ) megkóstolni....csak.....talán a magyar népre oly jellemző konzervativizmusom...az ami eddig megakadályozott........de lehet ha elém tennék belevágnék,....nagyon csábít például a petrezselymes vajas csigaházba visszatöltött.....Szóval irj a tapasztalatodról
ezeknek adok még egy esélyt akkor és szétültetem őket és mennek ki a napra, de azért biztos ami biztos vetek még gyorsan egy adag kelbimbót, nagyon rákapott a család, megnyúznak ha ne lesz belőle semmi :)
az a baj nálam hogy a palánták egy részét nem ültettem szét, ládában maradtak sokan együtt azért nyúlhattak meg :) de ha végre vége a kiállításnak és lesz 2 perc szabadidőm szétültetem őket, a poharasok nagyon szépek.
nekem a kertben új bio rovarölőm van: mamám mesélte hogy a macska a kertben ma egész nap káposztalepkére vadászott és jó pár hangyát is megevett... sajnos a csigára csak bután néz, pár retek áldozatul is esett neki :)))
Szerintem ültesd szét egy virágos ládában olyan 2 cm-es közökkel, ha beálltak adj nekik kevesebb vizet és lehetőleg napoztasd. A káposztaféléimet nem szoktam behozni éjszakára az erkélyről.
Az én palántáim fele a lépcsőházban van. Reggeltől délig süti őket a nap és nagyon szépen fejlődnek.
A palánták másik fele a lakásban van. Reggeltől estig kinn vannak az erkélyen, de csak déltől süti őket a nap. Ezek lassabban nőnek, a déli melegben megkókadnak. A gyengébb karalábéknak kicsit megsárgult a levélszéle. Ezeket árnyékosabb helyre teszem.
Szerintem vigyáznod kell, hogy a palántáid ne kapjanak erős napot. Délben nagy ereje van a napnak.
A múlt évben a hangyák valósággal ellepték a kertünket. Az út mentén lévő porhanyós földbe májusba gumós köményt akartam ültetni. 2-3 méteres szakaszon tojásokkal teli hangyaboly volt. Aztán kiderült, hogy a zöldséges oldal parcelláinak a három oldalán hangyák vertek tanyát. Elkeseritő volt. Megkérdeztem az egyik bácsikát a környékről, hogy mit tehetnék. DECIS-t javasolt. Rovarölő permetezőszer. 5 kis ampulla. 1000 Ft. Levéltetvekre, hangyákra kiváló. 1 stampo 10 %-os ectet is öntöttem hozzá, amikor a levéltetveket irtottam. A lépcsőházi virágokat is ezzel permetezem végig a nyár közepén egyszer. Azóta nincs hangyainvázió, a levéltetvek pedig úgy eltűnnek mintha lesöpörtem volna.
A vizcsap fali csatlakozásánál jönnek be.... és mint írtam, reggelre a fürdőkádban a lefolyóból a szárnyashangyák.... Nappal azért nem, mert sűrűn használom valamelyik csapot és gyakran megy a víz lefelé - gondolom én.. -.
A darazsakkal meg annyi a bajom, hogy hiába a nagy terasz, ha kiülünk - lassan már csak ott férünk el a nagy családdal (6 unoka), jönnek a darazsak az étel illatára.
Féltem a gyerekeket és ezért már lassan ki sem tudunk ülni.
Nekem a gyerekeim fontosabbak, mint a darazsak!! Ezért hát utána néztem, hogy mit is tehetnék ellenük. Nekem ne repdessen a tányékok körül... és főként ne okozzon bajt senkinek!!
A múlt évben én azt tapasztaltam, hogy a földi bolhák imádják a sarkantyúka levelét. Ha volt választási lehetőségük, akkor addig lógtak a satkantyúka levelein, amig azt tüllszerúre ki nem rágták. Csak ezután mentek át a karalábéra, kelbimbóra.
nálunk is minden tavasszal megjelennek bent a házban a hangyák, én fújós hangyaölővel szoktam ezért körbefújni a házat kívül-belül, így egy hónapra megint eltűnnek :) amúgy meg néha a kertben is irtom a hangyát, teljesen lerágták az orgona virágát...
Krumpli nő már valakinél? 2 hete ültettem de nálam még semmi, az újhagyma viszont már kinőtt amit vele egy időben ültettem.
Én paradicsomjaim is megnyúltak nagyon, de kísérletképpen kiültettem most egy párat a kertbe jó mélyre, mellé a másik sorba meg a szép tőerős pohárba átültetetteket raktam, versenyezhetnek ki nő gyorsabban :)
A paprikákkal viszont bajban vagyok, elkezdett párnak fehéredni a levele, ez miért van? pedig 2 napja kicipelem őket már a szabadba a napra.
Lassan kelnek a retkek, karalábék, és megjelennek a földibolhák.
aktuális lesz egy régebbi írás. amit most újra beteszek:
Riasszuk, csapdázzuk a földibolhákat
A földibolha fajok a káposztafélékben kora tavasztól meleg időjárás esetén jelentős károkat okozhatnak, ha a kártételt követően nedves az időjárás, mert a rágásoknál rothadás indul el. Kárképük a szitaszerűen átlyuggatott levelek. A nagy káposztabolha a káposzta levelére rakja a tojásait, a kikelő lárvák nyáron aknát készítenek a levelekbe. Más fajok tojásaikat a talajra, vagy a növény gyökérnyaki részére rakják, ahol a kikelő lárvák szintén járatokat rágnak.
Legveszedelmesebbek a fiatal, fejlődő palántákra, ezért csak jól fejlett palántákat ültessünk ki, jól előkészített talajba. A kicsipkézett leveleket távolítsuk el, és ritkítsuk meg a növényállományt.
Riasztónövénye a fokhagyma, fehérüröm, mentafélék. A bolhák nem tűrik az ürömfű és a varádics szagát, ezért heti rendszerességgel öntözzük meg a növényeket ezek vízzel hígított kivonatával.zsázsa szintén riasztó hatású a földibolhákra, de a reteknél ezt a növényt inkább kerüljük, mert ízét nagyon csípőssé teszi. Növénytársításként a káposztafélék közé salátát, vagy spenótot vethetünk.
A növényeket, és körülöttük a talajt fahamuval szórjuk meg, ugyanis a földibolhák a fahamu fehér színét és lúgos kémhatását nem kedvelik, ezért gyorsan elhagyják a területet. Használhatunk ellenük természetes piretrin készítményeket is. Sárga ragadós lappal gyéríthetők, és előre is jelezhetők. Hetenként öntözzük, mert a földibolhák az alacsony páratartalmat kedvelik. A talajt tartsuk nedvesen és mulcsozzuk. A palántákat és a talajt szórjuk meg zeolittal. Minden nap ragasztócsíkot húzzunk ki a sorok közé délben, mert ilyenkor a legaktívabbak a bolhák. Tárkonylevet találtak hatásosnak ellenük
Vegyünk egy 60x40 cm-es műanyag dobozt, aminek a mélysége 15 cm. A színe lényegtelen, de nem legyen fekete, mert a ráugráló rovarokat nehezebb észrevenni. A doboz belsejét kenjük meg mézzel, és függőlegesen tartsuk a káposztához, majd üssünk egyet a káposztára a dobozzal szemben levő oldalon, és a rajta levő bolhák a mézzel megkent felületre ugranak, abba tapadnak. A mézet időnként újra kell kenni egy ecsettel Ez utóbbihoz hasonló módszer, amikor a növények felett kb. 2-3 cm magasságba csak egy nyélen lévő lapot húznak el, aminek az alsó felülete ragacsos, és ebbe ugrálnak bele a rovarok. A talajt tartsuk állandóan nedvesen, mert a bolhák a poros talajban szaporodnak.
A palánták nyúlását lehet szabályozni locsolás csökkentésével (heti egyszer) Nagyobb térállásra rakással, hőmérséklet csökkentéssel.
A megnyult palánták később teremnek. Kiültetéskor kell egy idő, mígbeáll a megfelelő lombozat gyökér egyensúly. A döntött ültetéskor igaz, hogy a száron is gyökeret nevel, de ennek is idő kell.
A üzdelés egyik oka, hogy megfelelő gyökér-lomb egyensúlyú palánt legyen kiültetésig.
A tűzdeléssel kb egy kéttel hosszabb a palánt előállítás ideje, de ze terméskor kompenzálódik. Látszólag szebbek a hosszú, leveles palánták, csak nem jobbak.
Tűzdeléskor a gyökerek megszaggatásával generatív növekedés felé indul meg a növény fejlődése, tehát termésre hajt. Míg a szálas, nem tűzdelt palánták vegetatív növekedésnek indulnak, lombot, szárat nevelnek, Íg a tűzdelt, de kisebb palánták hamarabb fordulnak termőre.
Ez nem csak a paradicsomra igaz.
Megfigyelhető a cukkininál is ez a jelenség. A palántáról nevelt növény lombja kisebb, mint a helybe vetetté, de hamarabb hoz termést, míg a helyben vetett elente nagy lombot nevel.
Lehet, hogy előbb meg kellett volna néznem, hogy mennyire hasznosak, hogy ne bántsam őket. Mert ha igen akkor nem teszem. Csak sajnos bejönnek a lakásba is, nem tudom, hogy hogyan, de a múlt héten reggelente a fürdőkádam tele volt sima+ szárnyashangyával. A lefolyóból jöhettek fel, de jönnek máshol is a csapok környékén... csak ennyi. ....
Az hogy megnyúltak a palánták sajnos a mostani időjárásban természetes. Hideg volt, fényt sem kaptak eleget, de a növekedés nem állhatott meg ezért nyúltak. Most hogy süt a nap, majd erőre kapnak.
A megnyúlás nem jelent túl nagy hátrányt a termésre, sőt talán még jó is egy kicsit, mert amikor ülteted majd nem mélyedésbe, hanem egy kis vályúba rakd elfektetve a palántát. A szárából gyökérzet lesz majd és nagyobb felületen tudja felvenni a vizet és a tápanyagokat.
A hangyák mit ártottak neked? Nagyon hasznos állatok.
A darazsakra miért haragszol? Ha te nem bántod őket, ők sem téged.
Ne pusztítsd el őket. Egyet esetleg tehetsz a hangyák ellen, hogy csak a sort ahova vetsz Force- szal beszórod nagyon finoman és begerebjézed a földbe.
Szerintem törődj bele. Egy normális kertben mindig vannak hangyák, nem hinném, hogy hosszabb távon meg lehetne szabadulni tőlük. Nem is kell. Egy egész kertet beszórni elég durva dolog lenne. Ami a hangyát kiirtja, az valószínűleg más rovarokat is kiirt, ha eddig volt valamiféle egyensúly az élőlények között, az felborul. A tetőn akkor érdemes irtani a darazsakat, ha tetőt kell javítani. Egyébként meg ott sem baj, ha vannak. A mi kis 2x3 m alapterületű üvegházunkban 2 nagy tavalyi és 2 épülő fészek van. A palántanevelő állványokat fészekkel együtt szoktam időnként mozgatni. A fészektől 20-30 centire is szoktam szöszmötölni, nem izgatják magukat. Annyi kényelmetlenséget jelentenek, hogy reggel, ha besüt a nap, ki kell engedni őket, és este nem lehet korán becsukni az ajtót, hogy haza tudjanak menni.
Segítséget szeretnék kérni. Nálunk minden évben újra és újra megjelennek a hangyák a kertben. Ahol találok ott be szoktam szórni porral (most nem jut eszembe a neve, bocs..DDD), de szeretnék hosszabb távra megszabadulni tőlük. Mivel szórjam le esetleg az egész kertet, hogy legalább ez évre eltűnjenek.
Másik gondom a darazsakkal van. Valahol éldegélnek a padláson, amikor kisüt a nap előjönnek, leginkább ősszel van belőlük sok, egyik másik jó nagy példány.
Gondolom, ezt is úgy oldhatnám meg, hogy akár az egész tető alatt permetezni?
Szabadföldbe szeretnék vetni paradicsomot, próba cseresznye alapon, mert a palántáim szerintem picit nyúlánkak (amúgy van ennek valami hátránya hogy megnyúlnak, a termést ez befolyásolja?), kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy elvethettem-e ma attól, hogy holnap éjszakára elég hideget, 3 fokot mondanak?
az esetleg jó megoldás lenne, hogy egy helyre vetném elég sűrűn a magokat és azt kelésig valami kartonnal vagy valamivel takarnám, és amikor már megnőttek onnan ültetném szét őket?
esetleg aki a profi palántanevelésben otthon van, tudna tanácsot adni, hogy mibe érdemes palántát nevelni? üvegház? fóliasátor? és pl ezekbe hogyan lehet megoldani a fűtést? gondolkozom rajta, hogy jövőre szeretnék csinálni valami palántanevelő építményt, mert hiába van jó fekvése a szobának ahol a palánták vannak, a nap nem mindig éri őket és ahogy besüt a nap a szobába attól meg meleg van... köszönöm előre is a választ!
No, csak nem csigát eszel, Nóra?És mekkorára nö még a képen levö példány? Ha elfogyasztás után marad utána két szoba összkonfort, akkor én is beneveznék egy páldányra!
Jó étvágyat! Biztosan sokat nőttek azóta mióta lefényképezted őket. A mi fagyzugos kertünkben a tavaszi fóliázáshoz nagyobb ráforditásra lenne szükség, amihez pillanatnyilag nem jött még össze minden idő hijján.
Egész héten szakadt az eső. Tegnap kivételével. Most reménykedem, hogy valamelyest rá tudok majd menni a földre veteményezni. A legmelegebbnek tűnő helyre kiteszek néhány tesztpalántát....
Pár napja volt egy nagy jégeső a faluban, ahol a kertem van. Tegnap szerencsére olyan hírt kaptam, hogy a falu másik részén volt veszélyes, nálam nem csinált nagy kárt. Holnap délután megyek megnézni.
sajnos csak kedden van időm kertészkedni, az pont 20.-a, akkor szeretnék pár paradicsom palántát kiültetni, van 5 tő ami szép erős és sok satnya, próba szerencse :) a ládát már kinőtték, kezdenek megnyúlni, egy-kettőnek meg a levele széle is elkezdett száradni, hátha kint rendbe jön, mert a ládában biztos elpusztulnak.
Kikelt a csemegekukoricám, tavaly is így csináltam korán elvetettem és termett rendesen. Amelyiket a rendes idejében április végén vetettünk semmi nem lett belőle mert mire nőni kellett volna neki jött az aszály.
Palántáztam cukkinit is, vadon keltek a tavalyi kintmaradt és bekapált cukkiniből. Tulajdonképpen nem is palántázás volt hanem egy ásónyi földdel áttettem a megfelelő helyre. Tettem alá a gödörbe marhatrágyát is.
Vetettem szabadföldi paradicsomot is, egy nylonnal letakarva hamar ki fognak kelni és megelőzik majd a palántázottakat.
Nem tudom, hogy merre laksz, de tutira jóval előbbre jár nálad minden, mint nálam:-( A ribizli pl. nem virágzik és a kertben is csak a hagyma bújt ki...:-( Hatalmas a zöldborsód is:-)
Tegnap én is bóklásztam kinn egy kicsit két eső között a kertben és fényképezgettem. Már szépen kibújt minden, aminek ki kellett, és eddig úgy néz ki még az eső miatt előretörő gazzal is elbírok.
A teljes hatásig 10-14 nap szükséges. El fog teljesen sárgulni. Ekkor érdemes fűnyíróval levágni. Permetezés után négy óráig nem kell eső, de utána akár eshet is. Elszáradás utá nincs már vegyszer benne.
Kertemben a képen balra a tiszta tarackos régihelyzet. Permetezés után két héttel jobbra.
Majd utánna már ásva is lett, és művelésbe lett vonva
Végre ma ki tudtam menni a kertbe,nem esett az eső.Kb 1m2 megfordítása és tarack kiszedése után elővettem a permetezőt és gyomírtóztam :-) Most várom a hatását.Ha látom hogy KO a tarack fújjam le mégegyszer? A rotálás előtt érdemes összegereblyézni a tarack maradványokat? A kimúlt levelek elég vegyszeresek lehetnek ugye?
Talán Flanell mondta, hogy ecsettel írt gyomot... A fóliámban nem tűnt el a tarack, gondoltam én is ecsetelek, eddig nem tettem, mert azt gondoltam párolog.
Én nem is permetezővel szoktam fújni, hanem kézi ruhaspriccelő jellegű dologgal. Az nem porlaszt annyira, a szél nem fújja el. Igaz, hogy nagy területen még nem kellett alkalmazni. A szomszéd növényeket én is le szoktam takarni.
Mindkettőt szabadba, eredeti helyére vetem. lehet ilyenkor, és lehet késő ősszel elszórni, vagy akár sorba vetni a magokat, és belegereblyézni a talajba. Tavasszal ki fog kelni. Az őszi vetés hamarabb. Ahol később nincs rá szükség levégom, kikapálom. Ahol nincs útban, ágyásszélen, sorközökben megmarad. A paprika helyére tavasszal vetettem, sorba. Ahova a paprika kerül kikapálom, a sorközben meg marad. Addig, míg a paprika kicsi, azt óvja a széltől, kiszáradástól. Ha a paprika megnó,. makkor talajszinten levágom, és sortakaró lesz.
Hasonló a büdöske is, de ebből elég kevesebb. Az áttelelt mak is kikel, de ilyenkor is lehet helybevetni, vagy ládába előnevelni. A büdöske jól palántázható. A sűrű kelést így szét lehet rakni. A körömvirág kevésbé szereti a palántázást.
Régebben egyes különleges büdöskéket még külön poharakba tűzdeltem is.
Nem a szer párolog, hanem a permetező által porlasztott cseppek érhetik a közelben lévő növényeket, főleg ha szél van. Sok permetezőnek olyan finom porlasztása van, hogy szinte ködöt képez. ezért kell vigyázni az átszóródásra, mert sokszor ezt a ködöt több 10 méterre is elviszi a szél, ha nem vigyázunk. Ha a véddendő növény közel van, akkor érdemes egy tábla kartonpapírral, vagy fólia darabbal abban a sávban takarni. A fújás minél közelebb van a földhöz, annál kisebb a szer elsodródásának a veszélye.
Akkor viszont mégegyszer köszi a linket!:-) Idén már nem kell töltögetőeke, de reményeim szerint jövőre is lesz tavasz:-) (bár ki tudja ebben a nagy globális felmelegedésben...ahol majd meg lehet fagyni...)
Köszi a linket, de nekem nem a kapálógépem, hanem a férjem Robi...:-)) A kapálógép neve más...de most így fejből nem tudom mi...valami MTD azt hiszem:-)
Nálunk is azt volt a szempont, hogy ha már egyszer van kapagép, akkor kapálja ő a krumplit. Ehhez eke nincs, azt lehet külön venni hozzá? Szerintem itt is kb. 80 cm a sortáv. Úgy mértem ki, hogy beleálltam a sor egyik gödrébe. és amilyen hosszan nyúlt a kezem a kapával, odatettem a következő sor gödrét. Hozzátartozik, hogy 158 cm vagyok, tehát azért olyan baromi hosszú kezem nincs:-))
Amikor termeltem többet, akkor 80 cm volt a sortáv. Felénk már vetéskor elkészítik a feltöltést. Ezt lehet kézikapával, vagy robira szerelt töltögető ekével. Aztán a sorköz két kapataggal jól kepálható volt.
Háromféle retek van benne: óriás vaj -ez a hagyományos piros retek-, aztán húsvéti rózsa retek, ez is piros, de hosszúkás alakú, Jánosnapi retek, ez barna (?), aztán még cékla, saláta, karalábé, kapor. És vetettem még gyöngyhagymát, amit eddig egyszer vetettem talán, de nem sikerült, és rendes hagymamagot is. És a málna és eper telep földjét megszórtam mustármaggal:-)) Ti a krumplisorokat milyen távolságra rakjátok? Nekünk eddig mindig kevésnek bizonyult a hely a betöltéshez, most szerintem elég lesz...:-) Lehet hogy kicsit túl sok helyet is hagytunk két sor között...