Jah, van egy rakat tankönyvem- szakkönyvem, '98-ban diplomáztam, szal nem túl elavultak, akkoriban még ha yol emlexem 19 borvidék volt amit mind felkerestem, és hadd dicsekedjek egy kicsit...:
Az ország első, felsőoktatási intézményében "üzemelő" borbarát-kör alapító tagja és titkára voltam...:o))))
Volt hogy 90-100 tagunk is volt....
ejj, régi szép idők.....:o)
(akkor még a mennyiségi szemlélet volt a nyerőbb, mára átfordult...:o) )
Bár ahogy elnézem a topikot nem valószínű hogy sok szakkönyv kellene ide...:o))
üdv:
CTD aki most leszed egy csomót offba és elvonul olvasni.....
nyilvan csite mester, nyilvan.. am azt kepzeld el, hogy a rozskenyerre nem ezt a sajtot teszed, hanem egy darab fustolt fott sonkat :) esteleg roston sult sult halat, vagy akar garnelat salataval.. szoval zsirszegenyebb es feherjedusabb cuccost amik nincsenek direkte teletomve olyan gombaval amik a csersavakkal csuf dolgot muvelnek.
sajttéma: tegnap vacsira blue d'anvergue szépen érett sajtot vacsiztam(sajna nem ittam mellé vereset), az igaz, hogy eszméletlen szag, és ízbombát robbantott a számban, de utána elmajszoltam egy kenyérgyürkét(sokáig szájban tartva), és akkor szépen elsimult. azaz ha kis katonákat készítünk(pl. rozsos kenyérkére) akkor akár stimmelhet is a veres mellé
a leanyka-kecskesajt paropsitas az majdnem teljesen biztos, hogy nyero.
a veresekrol no komment, probald ki ugyanazt a bort nem sajttal,hanem mondjuk sonkaval vagy fustolt szaritott hussal... meggyozodesem, hogy nagysagrendekkel jobb lesz.
Amugy nekem az a velemenyem, hogy a borivas sokmindent eltur. A bor nem veri szajba azt aki csak ugy legirtja erzeketlenul... a vorosbor nem kop le ha behutve isozd meg.
Nem hivja ki a rendort ha nem dekntalod.
Szoval sokmindent elbir, neha meg a sajtot is elviseli :)
de az, hogy mi az amitol a bor megmutatja a jobbik oldalat amitol kinyilik amitol geniusz lesz egy sima italnak tuno palacknyi erjesztett gyunulcslebol az mar nehezebb kerdes.
En is kitalalhatnam, hogy a veresbol az legjobb fellabon ugralva fogyasztva... meg az is lehet, hogy sokan elhiszik.. es akkor par evtized mulva az egesz vilag tok komoly arccal fellabon ugralva szurcsoli a veresborokat.. sot a borbemutatokon kulon ugraloszonyegek lennenek es Parker mester buszken mutatna a kezi varrasu vorosborivo ugralos sznadaljat :) a Borbaratok magazinja pedig kulon cikkben elemezne a helyes ugralas technikajat es kulon ugralo studik nyilnanak varosszerte...
ettol meg az egylabon ugralas nem tesz hozza a borhoz :) inkabb csak zavarna a veresbor nyugodt fogyasztasat...
Lehet, hogy még nem mindenki tud róla: ÚJ BORSZAKÜZLET
tegnap délelőtt 11-kor megnyílt a Dohány utcában a Pántlika borház, kicsit a Veritastól följebb (30-as szám, ha jól emlékszem). Kulturált üzlet elsősorban Pántlika borokkal, valamint a következő pincészetek boraival:
Jásdi, Csopak
Vesztergombi, Szekszárd
Monyók, Mád
Tóth Ferenc, Eger
Birkás Menyhért, Szabadszállás
Polgár, Villány
Götz, Hercegkút
Kőporos, Eger
Az árakat nem tudtam megfigyelni, de szerintem érdemes lesz alaposabban körülnézni. Kóstoltam egy Pántlika Merlot (talán 2000-es?), nem lenne rossz, de kissé túl barrikos.