A fajta biztos létezik "...A borvidék másik minőségi vörösbora az Egri Medoc Noir, amely intenzíven illatos, vaníliára és szegfűszegre emlékeztető aromájú száraz bor."
Gyanítható h. elnevezésbeli problémák miatt (mint az oportó méginkább Portugieser Villányban) nem lehetne igy forgalmazni, de hát a nép erre a "brand"re bukik.
Az a Medoc amit en ittam az egy vastag tanninos es koszaraz vorosbor volt ambol valmai par ezer palackot toltottek le es nem volt eppen olcso. En 3 palackot vettem amibol az egyik az teljesen jellegtelen volt.
na es akkor engedelmetekkel Parker konyvebol ami a Medocot illeti:
Medoc
Medoc Bordeaux resze ahonnan ugyebar a vilag legnagyobb vorosborai valok, Medoc teruletenek
nevesebb apellacios teruletei:
- St-Estčphe
- Pauillac
- St-Julien
- Listrac
- Moulis
- Margaux
ezek a nevek garantaljak a minoseget es a huzamos fogyasztasuk a szegenyseget :)
minden teruletnek megvan a sajat stilusa es a mindenhol a terrior bemutatasa fontos dolog. Az egyes teruletek leirasat most nem forditom le ide. Ha valak belejuk fut es erdekli akkor szivesen begepelem.
A szolofajtak Medocban
- Cab.Sauv. 30-85%
- Merlot 5-45%
- Cab.Franc 0-30%
- Petit Verdot ~5%
De egyebkent ahogy elneztem konyvtart lehetne megtoleteni a Medoc-rol szolo szakirodalomrol.
Szoval nekemugytunik, hogy ez egy levedett teruletnev. Ahogy a Tokaji is. Kivancsi lennek, hogy akkor az a Meod amit en ittam akkor mi volt?
mert en nem tudok medoc tipusu szolorol.
[szokehang on]Most akkor mi van??? [szokehang off] :)
z
A Medoc egerben valóban olyan édeskés, szörpszerű lé volt :o(
Nemrégiben számoltam be egy francia medoc kóstolásáról. Személyében egy igazán száraz, testes, kellemesen fűszeres és 96-os létére még totálisan friss és gyümölcsös bort ismerhettem meg. Kifejezetten jól esik egy pohár medoc a cabernet-ek, kékfrankosok dömpingjében.
Beszéljünk egy kicsit erről a Medoc (noir); kékmedok-ról! Nálunk nagynéni nemrégiben kapott Egerből Medokot, ami régóta kedvence a családjának. Végre megkóstoltam (5 l kimérve) voltak benne gyümölcsízek/illatok de nekem olyan szörpszerű volt és ÉDESkés! Biztos h. ez nem lehet fajtajelleg, csak a szépen elrontott fogyasztóknak ültették a fejébe? Szóval milyen a medok? Igaz volt már ez itt téma de hátha van új a nap alatt.
Ja és nem ugyanaz mint a Medina!!
Erről meg Sárosdi összes bora jut eszembe, szinte kivétel nélkül, fajtától függetlenül szilvalekvár szaguk van. Mondtuk is neki, hogy ez az adalék túlságosan dominál :O)
pontosan miert is tilos a Medoc? Kopirajtos? Akkor meg miert nem csinaljak mas neven? Vagy azt a fajtat csak ott lehet termelni?
Nekem az egyik legkedvesebb veresborelmenyem az egy egri Kek Medoc volt. Soha egyetlen borban nem ereztem azt a fajta tiszta gyumolcsosseget. Azt a koncentralt feketeribizli, afonya, szeder, eper, malna illatot. A nagymama lekvarjanak ahangulatat es mindezt frissen es illatosan...Kar hogy nincs belole tobb, jo lenne.
Ittunk már olyan bort (csite Mester tán még emlékszik arra a francia gewürztraminer-re a ronda kék üvegben), melynek olyan intenzív illata volt, ami elment volna parfümnek is, ezt ott helyben meg is jegyeztük. A virágos, gyümölcsös illatszerek illatát (abból is a jobbakét) idézte.
Nahát, micsoda hasonlat!
Szeretem a bort, de a nőket még jobban.
Szerintem a bor meg sem közelíti a nőt, sem ízben, sem illatban.
Persze ez most saját vélemény.
Ki dobja az első követ?
Szerintem az lenne az ideális, ha nem hagynánk magunkat befolyásolni az évjárat által, mert sok borász képes stabil minőséget hozni, és valljuk be, hogy vak kóstolásban nem biztos, hogy ráhibáznánk az évjáratra.
Írom ezt annak tudatában, hogy emlékeim szerint, mikor az említett tételt kóstoltam, nem éreztem évjárati hiányosságokat ennél a bornál, igaz, ennek több mint egy éve.
Luis Canas Reserva 1996: hihetetlen illatbomba! Szederrel és ribizlivel köszöntött be. Hat éves bor létére az íze is nagyon friss, öregedésnek semmi jele. Nem sok tannin (a riojaiak között én még nem találkoztam nagyon tanninossal), elég sok alkohol (13%), "hosszú" és gyümölcsös. Nagyon bejött!
Rioja szekció off
Ma este alkalmam lesz részt venni egy kóstoláson. Az est vendége: Gál Lajos (nem rokona Gál Tibornak!) egri borász, (Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, vagy valami hasonló). Majd beszámolok a tapasztalatokról.
Beköszöntött a tél.
Apropó, a belhoni jégbor felhozatallal kapcsolatban ki van képben?
(én még csak külföldön ittam bár borszaküzletben láttam már itt is)
múlt héten volt szerencsém egy Thummerer Pollet cuvéhez..mesés! Azt hiszem Char-Zengő-Blanc, de egyszerűen frenetikus! Olyan illata van, mint egy nőnek:) Íze talán még jobb is:)
Én még hasonlóval sem találkoztam.
gőzölgött??? azé' ez durva. 2 hl nem forrósodhat fel annyira, meg különben sem! Nagy melegben is lehet erjedési probléma.
Egyébként ilyen kis mennyiséget ha nagy a meleg, célszerű korán reggel szedni, mert akkor még nem forrósodik fel a gyümölcs, és a korán reggel a pálinka is jobban csúszik. :)
Egy gyönszem a hétvégéről:
98' Gere T. Pinot Noir
A "kisebbik" Gere az egyik kedvencem Villányból, különösen a Pinot Noir ügyben kifejtett tetvékenysége miatt.
A 98'-as évjárat nem valami kiemelkedő. Sötét piros színű, gyenge csokoládé illatú bor. Nem túl hangsúlyos, (mások által lágynak neveztetett) de mindenképpen érdekes savak, enyhe paprikához hasonlító íz jellemzi, közepes tartóssággal.
Nálam 1 kategóriával jobb, mint a Vylyan PN.
Jobb évjárat azért már volt.
kb
Az oka az nem lehetett hogy amikor szureteltunk eleg meleg volt, 25-28 fok. Es akkor hirtelen felforrot a must, es elegge elkezdett gozolni is, es nagyon forro volt...
Ittam Ausztriában szombaton egy üveg zöldveltelinit, 2001 - ből, Grinzingben egy Heurigerben, az étterem saját palackozásából. Nagyon finom volt. Jó lenne ,ha ilyenek lennének a magyar fehérborok, amiket egy ilyen házias jellegű étteremben találomra ki tudok rendelni MO-n.