Keresés

Részletes keresés

korcsi Creative Commons License 2002.11.06 0 0 12019
hernyák laci kecskegödör küvéjét mostanában kóstoltam, szerintem királyleányka (?) dominál benne, (shiraz mester, légyszi, igazíts ki, ha nem így van). Csak dicsérni tudom. Stílusában engem györgykovács boraira emlékeztetett, mert elegáns, metsző, kristálytiszta érzetet kelt, jó savakkal. Ugyanakkor van benne egy kedves, nőies, illatos jelleg is, vélhetően a fajtáknak köszönhetően.
Előzmény: Törölt nick (12013)
Cirfandlia Creative Commons License 2002.11.06 0 0 12018
Tegnap: Bakondi Egri küvé '99. (Kf. Mer.Cab) Eged hegy D-i, Nyi lejtőjén termett szőlő; 2 éves saját készítésű hordóban majd néhány hónap palackban érlelés, mondja a korrekt részletes hátcimke tájékoztató.
Fantasztikus illat, amiben dominál a jól eltalált szolídan barrik hordó és érlelés, szőlő gyümölcs kevésbé. Ízben is ez folytatódik, érintésnyi vanília bújik elő, kellemesen lesimult bor. Hogy igazán nagy legyen ahhoz egy kicsivel több karakter és test kellene; kiváncsi lennék mit hozna ki egy ilyen hordó egy jó szekszárdiból, vagy villányiból. Összességében nagyon tetszett, az illat-zamat eggyüttesbe beleszerettem, az üres poharat még sokáig szimatolgattam.
Előtte V sorozat, CS 2000 (sajnos anyóst nem tudtam lebeszélni) a jó év és a remek termőhely jobb alapanyagot és borkészítést érdemelt volna. (azért iható)
csite Creative Commons License 2002.11.06 0 0 12017
a vylyan-s cirfandlit kóstoltam: az édesség elnyomja nagyon az egyéb ízeket a borban, illatában is visszafogottab, mint a szárazabb cirfandlik
a pókbika jóóó
Előzmény: Törölt nick (12013)
Jozs Creative Commons License 2002.11.06 0 0 12016
Éljen a szivarfüst! :-D

Szvsz a HdeM mindenhez nem feltétlenül változatos, de nem is rossz választás, persze már haladónak kell lenni mondjuk a testes HdeM coronations-höz, kezdőknek semmiképp nem ajánlanám.
szőlő köszi a beszámolót, szerintem nemsokára én is Lmegyek egy ilyenre.

Előzmény: szőlő (12008)
sver Creative Commons License 2002.11.06 0 0 12015
Az ígért beszámoló a Gál Lajos-féle tegnap esti kóstolásról.

A borok listája (sajnos a borvéleményező lapot otthagytam, így fejből), részben Gál Lajos saját, részben a Kutatóintézet borai

Egerszóláti Olaszrizling - nagyon testes, nagyon finom, nem a szokványos csili-vili reduktív bor(kissé túlérett, részben aszúsodott szőlőből). Animális illatjegyekkel indított, de szellőztetéssel nagyon szépen kitisztult. Ajánlott komoly beszélgetesekhez a barátokkal.

Egri Leányka - ez viszont nagyon illatos, "parfümös", "női" ital.

Novum cuvée (fehér): Bianka-Gyöngyrizling-Viktor fajtákból (az utóbbi kettő számomra ismeretlen). Szintén nagyon agresszív illatfelhő, könnyű bor (nyári estékhez, nagy kortyokkal nyeldekelve...)

Novum cuvée (vörös): ez valamilyen "festőfajtát" tartalmazott, mert majdhogynem fekete volt. Az íze nekem a direkttermőkre emlékeztetett. Nem jött be igazán.

"András bora" (merlot-cab. franc-kékfrankos): "jó magyar bor" - testes, illata visszafogott.

"Péter bora" (zweigelt-cab.franc): élénkebb illat, de nekem kissé "vékony".

Egri kékfrankos - nem hagyott bennem mély benyomást.

Egri bikavér 2000 - ez nagyon jó bor volt, íze, illata nagyon egyben van.

Egri bikavér 1994 - "konyakos" felütés, öregedést nem tapasztaltam rajta.

És végül: medoc noir 2002 (hordóminta!) - 15 % alkohol (!), 16 g cukor - természetes édes vörösbor. Még így "félkészen" is különleges volt!

Preferenciáim érzékeltetésére: a rizlingből, András borából és a 2000-es bikavérből vásároltam. A medoc noir nem volt eladó :-).

Az volt a gond (és ez kiviláglik az értékelésemből is), hogy kb. 2 óra alatt zavartuk le ezt a rengeteg bort. Volt egy pont (a kékfrankos magasságában), amikor kissé elvesztettem a fonalat... A helyszín egyébként nagyon jó volt (a Corvinum kóstolóhelyisége), a borász pedig egy Vidához hasonlítható "apostol". Rengeteget lehetett tanulni az előadásból!

Öthetes Júzer Creative Commons License 2002.11.06 0 0 12014
Ruccola: főleg Olaszországban kultivált salátajellegű zöldségféle, fűszeres, kicsit kesernyés, salátakompzíciók mellett pizzára is, húsokhoz is adják. Nálunk is megterem
Előzmény: Hatvani Szabolcs (12012)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.06 0 0 12013
Valaki hallott vagy kóstolt már ezekből a borokból esetleg az árukat tudja?:
Hernyák Laci Etyeki Kecskegödör Cuvée '01
Monarchia Egri Nimród Cuvée '00 Monarchia Gold Selection
Vylyin Villányi Cirfandli '00
Pók Tamás Egri Bikavér Barrel Selection '98
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2002.11.06 0 0 12012
Szia szőlő! :-)

Lenne pár kérdésem: mi az a rukola? A triflás az szarvasgombás?

És a személyesebb: mi a helyzet a palackozásaitokkal?

Előzmény: szőlő (12008)
alexandrosz Creative Commons License 2002.11.06 0 0 12011
Szőlő írta a medoc-ról:
"Bora: gazdag illatú, zamata rendkívül fűszeres. Tüzes, testes sötétrubin-vörös színű."

Ém írtam a medoc-ról:

"Személyében egy igazán száraz, testes, kellemesen fűszeres és 96-os létére még totálisan friss és gyümölcsös bort ismerhettem meg."

Ezek szerint valóban azt ittam :o))

BZoltan Creative Commons License 2002.11.06 0 0 12010
edrose,

orommel hallom, hogy raprobaltal a borlevesre... en hetvegere tervezek egy borkocsonyat :)

z

Előzmény: edrose (12007)
BZoltan Creative Commons License 2002.11.06 0 0 12009
szőlő,

No akkor ez a Medoc egy mezei csemegebor ami adott korulmenyek kozott tud adni ihato bornak valo mustot is :) az elnevezese hibas es kikoszorulendo es en matol a Chasselas noir elnevezest hasznalom, hiszen ez legalabb kifelyezi a csemege jelleget :)

mindenkienk koszonom a Medoc tema tisztazasat.. ezert szeretem ezta topicot.

z

Előzmény: szőlő (12008)
szőlő Creative Commons License 2002.11.05 0 0 12008
Üdvözletem újaknak és régieknek egyaránt!

Először is a szivarosoknak szeretnék egy kis ízlelőbimbó-örömítőt beilleszteni:

A Gundel étterem rendszeresen rendez szivarvacsorákat (azt hiszem a legközelebbi decemberben lesz). Amin én is részt vettem (okt. 15.-én), így nézett ki leírva:
Aperitif: Olaszrizling '01 és Zenit '01
- Hoyo de Monterrey Coronation

A fogások:
Sült kecskesajt rukolával - Áldozói Zöldveltelíni '01;
Balatoni fogas filé szőlőlevélben párolva - Táltos Cuvée '98;
- Hoyo de Monterrey Epicure No.1
Triflás sajtszorbet - Áldozói zenit '98
Kemencében sült gemenci szarvasgerinc kucsmagomba-mártással - Gundel Egri Bikavér Gold Selection '99
Kávéfánk szivarnak álmodva - Főbor Áldozói Zenit '97

Degestiv: Zwack Prémium Párlatok premierje
- Hoyo de Monterrey Churchill

-o-

Aztán a Médoc fajtáról:
Itthon Médoc noir, Franciaországban: Chasselas noir, Mondeuse, Mondeuse noir, Mornerein, Olaszországban: Mondeuse nera, Mornen nero hasonnéven ismert. Franciaországból származik. Az Ottonel muskotálynak közeli rokona. A Mornen fajtával nem azonos.
Létezik Médoc blanc fajtája, amit a M. noir öntermékenyítéséből állítottak elő 1954-ben Pécsett.
Éredő fürtje: tömött, nagyon rövid, keskeny, nagyon kicsi; bogyója feltűnően hamvas, sokmagvú, húsa puha, leves olvadó, héja vékony, gyenge, könnyen szakadó, íze különlegesen finom.
Egerben, Villány-Siklóson található kisebb területen, de lehet(ne) még: Szekszárdban, Tolna megye jó bortermőhelyein, a Dunántúli, az Észak-Magyarországi és a Nyírségi bortermőhelyeken.
Kettős hasznosítású, mivel nagyon korán érő, már augusztusban értékesíthető étkezési szőlőként.
Bora: gazdag illatú, zamata rendkívül fűszeres. Tüzes, testes sötétrubin-vörös színű, kiváló pecsenye-, néha csemegebor különlegesség.

edrose Creative Commons License 2002.11.05 0 0 12007
A medoc noir ügye bizony ilyen egyszerű, onnantól, hogy Medoc mint földrajzi név és egység létezik, tiszta ügy, senkinek semmi köze hozzá, és ezt a franciák marha komolyan is veszik, ugyanakkor becsületükre legyen mondva, hogy nemcsak a szokásos francia patriotizmus és sovinizmus alapján állva az idegenekkel szemben teszik ezt, talán emlékeztek arra, amikor asszem az Yves Saint-Laurent jött ki egy Champagne nevű parfümmel és az ügyet rövid (peres) úton ledarálták a champagne-iak Mindazonáltal a borászat tradíciókon alapuló mivolta miatt szerintem az is természetes, hogy Egerben száz év múlva is medoc noirnak fogják a gazdák ezt a szőlőt és a bort hívni, mint ahogy Elzászban is megmarad majd a Tokay d’Alsace név, mégha címkén nem is szerepelhet (jelenleg még Tokay-Pinot Gris).
Más: Bzoltán, borleves recepted megvalósíttatott és fajsúlyosnak találtatott, köszönjük!
kaviat Creative Commons License 2002.11.05 0 0 12006
feloldozást megkapod :)) nem kell túlparázni a kollégákat, végülis tökéletesen átjött a hasonlatodban, hogy egy nagyon klassz dologhoz hasonlítottad a bor illatát :)))) [mint ahogy mekszikó nevü fiatal borrajongó kollégánk talán kissé vulgárisan megfogalmazta]

.kav]4t neofittnesspop

Előzmény: tetyo (12005)
tetyo Creative Commons License 2002.11.05 0 0 12005
Bortársak,

ezúton szeretnék feloldozásért esedezni, hogy netán megsértettem a szakértő füleket szerény, alulkvalifikált borműveltségemmel.
A következő eset megelőzése végett NAGYON megköszönném, ha az elmített borról valaki a fórum elvárásainak és szakzsargonjának megfelelő leírást adna számomra, mert ez az illat és ívvilág annyira új volt számomra, hogy nem nagyon találtam szavakat.

Maradok a bor és a fórum csendes rajongója.

t

Előzmény: alexandrosz (11977)
JarJarBinks Creative Commons License 2002.11.05 0 0 12004
Jó estét!

A hétvégén volt szerencsém egy olasz habzó borhoz (Prosecco néven, ha jól emlékszem), gyengébbnek éreztem a borokhoz képest, amolyan cidre jellegű volt. Ezzel kapcsolatban kérdezném, hogy tud valaki helyet, ahol ilyet vagy cidre-t lehet kapni?

Üdv,
JJB

kaviat Creative Commons License 2002.11.05 0 0 12003
nekem a 7es meg a 9es rémlik nagy kedvencemnek.. amikor a 2000est ittam, akkor még úgy tünt, nem közeliti meg a régebbiek ízvilágát.. örülök, hogy azóta okosodott a 2000es :)

.kav]4t neofittnesspop

Előzmény: bandika (12002)
bandika Creative Commons License 2002.11.05 0 0 12002
Huhh. Be vagyok havazva mostanában, és csak ritkám van időm idenézni, amit őszintén sajnálok, főleg, hogy BZoltán végre visszatalált.

Szóval a hétvégén cseréptálban, vöröskáposzta ágyon sült csülök mellé felbomlott egy Monarchiás Vesztergombi Szekszárdi kékfrankos (2000-es, ha jól emléx.). Gyönyörű sötétrubin szín, tömény, intenzív, érett illat. Az íze alapján pedig az utóbbi idők (=borfeszt óta) egyik legjobb vörösbora nálam, egyszerűen mindent a helyén éreztem benne: simogató savak, nem bántó, de hangsúlyos tannin, és koncentrált gyümölcsösség (málna?) érett harmóniában egyesülve. Csudajó volt, na. 1300 körül volt a tuskóban a borvásár idején, hát nagyon megérte. Innen is gratula a mesternek, meg shiraznak is, hogy kiszúrták a tételt.

Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2002.11.05 0 0 12001
Bár az is igaz, persze, hogy például a szamorodnival nem nagyon csináltak ilyen borzalmakat...
Előzmény: Hatvani Szabolcs (12000)
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2002.11.05 0 0 12000
Kedves tadeussz!

Ez sok mindentől függhet. Két hete volt alkalmam pont 1968-as aszút kóstolni. Hát... Borzasztó volt. Borpárlattal turbózott, szúrósan fűszeres szagú, nem is szívesen emlékszem vissza rá. Főleg, hogy előtte is meg utána is remek borokat kortyoltunk (pl. eszenciát :-) ).

Szumma szummárum: sok okosat innen, messziről én nem tudok mondani. (Az 1972-es is borzasztó volt.) Szerintem meg kell kóstolni. Ha jó, akkor el kell kortyolni, ha meg nem, akkor meg úgyis átverés lenne bármekkora összeget is kérni érte.

Előzmény: tadeussz (11999)
tadeussz Creative Commons License 2002.11.05 0 0 11999
T. Borkedvel?k!
Egy kollegan?m egy hagyatékból kapott egy 1968-as Tokaji Szamorodnit (egyéb infót nem tudok), de kérdezi, hogy milyen értéke van (el tudná-e adni s ha igen mennyiért) ennek a bornak? Én sajnos (nagyon szégyellem, de) nem tudom és gondoltam megkérdezlek Benneteket.

Köszönettel: Tadeussz

csite Creative Commons License 2002.11.05 0 0 11998
ennyit a borról író lapok minőségéről
asszem bor és piac, vagy borvilág vagy vmi hasonló neve volt, és tényként közölték, hogy novembertől nálatok kapható majd

v@zz! :(

mé nincs egy rendes folyóirat nálunk???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Előzmény: shiraz (11995)
BZoltan Creative Commons License 2002.11.05 0 0 11997
"ezzel a franciaországi Médoc megye nem kívánatos vetélytársává váltunk."

hat az meg messze van, hogy magyarorszagi bor vetelytarsa legyen a medoc-i boroknak :)

z

Előzmény: Cirfandlia (11996)
Cirfandlia Creative Commons License 2002.11.05 0 0 11996
hihetetlen, pont a tegnapi népszabóban van cikk erről; egyébként a tokaji névhasználatát feszegeti.
...Igaz, alkalmazkodnia Magyarországnak is kell. Nem véletlenül szűnt meg nálunk az oportó elnevezés, hiszen ez a portugáliai Portóban készült borra utalt – és lett belőle a ma is kapható kékoportó (bár, teszik hozzá szakértők, ebből még lesznek bajaink). Szintén fel kellett hagynunk a medoc nevű borfajta forgalmazásával, mert ezzel a franciaországi Médoc megye nem kívánatos vetélytársává váltunk.

shiraz Creative Commons License 2002.11.05 0 0 11995
nem.
Előzmény: csite (11969)
BZoltan Creative Commons License 2002.11.05 0 0 11994
Mornen noir, Medoc noir ilyesmi neven latok borkat emlegetni magyar helyeken... bar leginkabb arra lennek kivancsi, hogy valojaban milyen fajta...

Amugy jogosnak tartom, hogy a Medoc nev hasznlata nem korrekt... dehat ha van egy jo minoseget ado fajta, akkor miert nem adnak neki mas nevet?

z

Előzmény: Cirfandlia (11992)
BZoltan Creative Commons License 2002.11.05 0 0 11993
Semmilyen nemzetkozi adatbazisban nem talaltam meg csak bejegyzest Medoc szolofajtara pedig vannak olyan helyek ahol meg a juhfark is megvan

btw.. a kedvenceim egyike a Winegrape glossary.

z

Előzmény: Cirfandlia (11992)
Cirfandlia Creative Commons License 2002.11.05 0 0 11992
A fajta biztos létezik "...A borvidék másik minőségi vörösbora az Egri Medoc Noir, amely intenzíven illatos, vaníliára és szegfűszegre emlékeztető aromájú száraz bor."
Gyanítható h. elnevezésbeli problémák miatt (mint az oportó méginkább Portugieser Villányban) nem lehetne igy forgalmazni, de hát a nép erre a "brand"re bukik.
Előzmény: BZoltan (11991)
BZoltan Creative Commons License 2002.11.05 0 0 11991
Az a Medoc amit en ittam az egy vastag tanninos es koszaraz vorosbor volt ambol valmai par ezer palackot toltottek le es nem volt eppen olcso. En 3 palackot vettem amibol az egyik az teljesen jellegtelen volt.

na es akkor engedelmetekkel Parker konyvebol ami a Medocot illeti:

Medoc

Medoc Bordeaux resze ahonnan ugyebar a vilag legnagyobb vorosborai valok, Medoc teruletenek
nevesebb apellacios teruletei:
- St-Estčphe
- Pauillac
- St-Julien
- Listrac
- Moulis
- Margaux
ezek a nevek garantaljak a minoseget es a huzamos fogyasztasuk a szegenyseget :)
minden teruletnek megvan a sajat stilusa es a mindenhol a terrior bemutatasa fontos dolog. Az egyes teruletek leirasat most nem forditom le ide. Ha valak belejuk fut es erdekli akkor szivesen begepelem.

A szolofajtak Medocban
- Cab.Sauv. 30-85%
- Merlot 5-45%
- Cab.Franc 0-30%
- Petit Verdot ~5%

De egyebkent ahogy elneztem konyvtart lehetne megtoleteni a Medoc-rol szolo szakirodalomrol.

Szoval nekemugytunik, hogy ez egy levedett teruletnev. Ahogy a Tokaji is. Kivancsi lennek, hogy akkor az a Meod amit en ittam akkor mi volt?
mert en nem tudok medoc tipusu szolorol.

[szokehang on]Most akkor mi van??? [szokehang off] :)
z

Előzmény: Cirfandlia (11989)
alexandrosz Creative Commons License 2002.11.05 0 0 11990
A Medoc egerben valóban olyan édeskés, szörpszerű lé volt :o(
Nemrégiben számoltam be egy francia medoc kóstolásáról. Személyében egy igazán száraz, testes, kellemesen fűszeres és 96-os létére még totálisan friss és gyümölcsös bort ismerhettem meg. Kifejezetten jól esik egy pohár medoc a cabernet-ek, kékfrankosok dömpingjében.
Előzmény: Cirfandlia (11989)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!