Keresés

Részletes keresés

Deryan Creative Commons License 2010.04.19 0 0 11006
A rakott kelt én mindig nagyon szerettem. A szocialista világ üzemi konyháján rendszeresen főzték rizses hússal töltve, tetején tejföllel sütőben megsütve. Nekem mindig nagyon izlett.
Egyik kedvencem a kelkáposzta főzelék. Ha a kelkáposztának nincs jellegzetes ize, akkor ebből nem lesz érdemes ezt főzni. Köszönöm a receptet:)
Előzmény: mmjutka (11004)
Deryan Creative Commons License 2010.04.19 0 0 11005
A főzni való tököt és a cukkinit én az idén előnevelem, hogy mennél korábban teremjen. Nálunk minden később van mint az ország többi részén.
Előzmény: il1321 (11001)
mmjutka Creative Commons License 2010.04.19 0 0 11004

A leveles kelt nálunk a legjobban rakott kelnek szeretik, ami úgy néz ki, hogy 1 réteg 1/2 cm vastagra szelt főtt krumpli, rá 1 cm-es réteg kellevél, amit sós v. szódabikarbónás vízben 1 percet főztem, rá a párolt darált pulyka, arra egy kis tejfől, aztán megint kellevél, rá megint krumpli. Végül tejföl és pirított morzsa. Grillben vagy sütőben sütöm, amíg a teteje megpirul. A hús helyett lehet sajt, v. főtt tojás vagy ki is maradhat.

Tényleg nem igazi kelkáposzta íze van.

Előzmény: Deryan (10982)
Deryan Creative Commons License 2010.04.19 0 0 11003
Igen . Jól mutat a sorban. Én is kiváncsi vagyok :)
A nagykönyv azt mondja, hogy 40x5 cm a sor és a köztávolság. Csak 1 sort ültettem, a köznél pedig számitottam arra, hogy nem kel ki minden szem. Ami mélyebbre gurult, az kelt később.
Előzmény: Lunni (10993)
il1321 Creative Commons License 2010.04.19 0 0 11002

még valami:

A tökfélék betegségeiről itt írtam részletesebben.

Itt javasolják a több éves vetésváltást, de ez elsősorban nagybani, nagyüzemi termelésre vonatkozik főleg.

http://forum.index.hu/Search/showArticleResult?topic_id=9108176&aq_ext=1&aq_text=tökfélék%20betegsége

 

Előzmény: il1321 (11001)
il1321 Creative Commons License 2010.04.19 0 0 11001

Itt válaszolok.

Szia! A kabakosokról olvastam, hogy 4-5 évig lehetőleg ne ültessünk kabakost ugyanoda. Mennyire kell ezt komolyan venni, mert a miértig nem jutottam el. Nekem anyira kicsi a kertem, hogy szinte lehetetlen megoldani

 

Erről a betegségről van szó: fenésedés. Nekem is kicsi a kert, nem is nagy menniségben termesztek kabakosokat. De kis helyen is lehet máshova tenni., igaz nincs ez messze az előző helytől, de megfelelő megelőzéssel, sok köztes növénnyel, vegyeskulturával sijeresen megelőzhető. Szerintem nagybani termesztésnél, monokulturánál van jelentősége, ahol a növény nagy mennyiségben van jelen, így nagyobb a beegség előfordulásának veszélye. Rezes tartalmú szerrel, (pl Bordóilé) permetezni, beteg termést, levelet, esetleg nteljes növényt meg azonnal eltávolítani, és elégetni.
Előzmény: lizzi* (10946)
inérhátiszupernagyi Creative Commons License 2010.04.19 0 0 11000
Én csak a fűszerpeprikát vetettem szabadföldbe,de ezt álltalában így is szokták,de már jó pár éve azt is palántáról nevelem,mert így sokkal hamarabb tudom feldolgozni,nem kell a házban szárogatni.
Előzmény: peti444 (10996)
CBNora Creative Commons License 2010.04.19 0 0 10999
Palántáknál tudom, melyik milyen fajta, mindenből annyit ültetek, amennyire szükség van. Elhullott magról főleg koktélparadicsomok kelnek. Más is persze, de töredéke.
Tavaly volt egy tő paprikánk, ami magától kelt az út szélén. Nem érte utol a palántázottakat, de szedtem róla paprikát.
Előzmény: Lunni (10998)
Lunni Creative Commons License 2010.04.19 0 0 10998
paradicsom nálam olyan mint a gyom, mindenhol kinő :)
ősszel szoktam a bokrokon néhány paradicsomot hagyni ami lerohad és tavasszal ezekből több 100 kis paradicsompalánta szokott kikelni, hamar utoléri a többieket, én is csak azért palántázom meg nevelem bent őket mivel így jó pár héttel előbb ehetek friss paradicsomot.
Paprikával még nem próbálkoztam, de elég kényes, nekem a palánták se nagyon sikerülnek :)))
Előzmény: peti444 (10996)
bareithzsuzsi Creative Commons License 2010.04.19 0 0 10997
Köszi,én is erre gondoltam.Hamarosan fel veszem ellenük a harcot!!!:))
Előzmény: CBNora (10979)
peti444 Creative Commons License 2010.04.19 0 0 10996
valaki próbálkozott már paprika és paradicsom szabadföldi vetésével?
érdemes vele foglalkozni?
Lunni Creative Commons License 2010.04.19 0 0 10995
nekem is van pár tő lilás szárú sötétzöld levelű paradicsom palántám, de azt vettem észre hogy a gyökerük erősebb mint a világoszöldeknek, pedig ugyanaz a mag csak két különböző ablakban nevelkedtek, hőmérséklet is olyan 20-25, szerintem napfüggő, amelyik lilás oda csak délután süt a nap.
Előzmény: peti444 (10992)
CBNora Creative Commons License 2010.04.19 0 0 10994
Fajtától is függ, mennyire lilul. Szerintem amíg nem barna, hanem lila, és egyébként fejlődik, ne izgasd magad rajta.
Előzmény: peti444 (10992)
Lunni Creative Commons License 2010.04.19 0 0 10993
jópofa ez a borsó, remélem ilyen marad :)
lehet én kicsit túl sűrűn vetettem akkor a tiedhez képest, de most próbáltam először.
Előzmény: Deryan (10988)
peti444 Creative Commons License 2010.04.19 0 0 10992
hát a hőmérséklet nem alacsony, mert szobában van, 20-25 fok között van a hőmérséklet, az ablakba van rakva
az egyébként jelent valamit hogy a palántáim töve sziklevél alatt lilás, paradicsomnál is és paprikánál is, van amelyiknél jobban van amelyiknél kevésbé
minthogyha olvastam volna ezzel kapcsolatba valamit itt
Előzmény: CBNora (10990)
CBNora Creative Commons License 2010.04.19 0 0 10991
Ez eredendően ilyen. Majd számolj be róla, hogy megmarad-e.
Előzmény: Deryan (10988)
CBNora Creative Commons License 2010.04.19 0 0 10990
Sok fény vagy alacsony hőmérséklet. Nem baj, ha hozzászokik, kevésbé lesz lila, de ettől nem lesz semmi baja.
Előzmény: peti444 (10989)
peti444 Creative Commons License 2010.04.19 0 0 10989
úgy néz ki nincs szerencsém ezzel a palánta neveléssel :(
van egy-két oylan paradicsom palántám aminek a levelei alulról nagyon lilásak, és felülről nézve a leveleken is lilák az erek
ez mitől lehet?
Deryan Creative Commons License 2010.04.19 0 0 10988
Nálunk még elég nagy felület kopasz a kertben, igy a katicákat legfeljebb a szemben lévő rétről gyüjthetem be.

Ilyen albinó borsó kelt ki. Egyetlen az egész sorban. Gondolom ez nem lehet betegség.
Vagy mégis?

Előzmény: CBNora (10987)
CBNora Creative Commons License 2010.04.19 0 0 10987
Én is így vagyok ezzel, csak én még le sem tépem a levelet. És már most kezd jönni segítség. Ezeket a katicákat múlt héten fotóztam aranyribizlin és egresen. Rájuk bízom.

Előzmény: Lunni (10986)
Lunni Creative Commons License 2010.04.19 0 0 10986
nekünk is mindig minden baja van a ribizli leveleinek, de attól függetlenül a termése szép nagy ép :) szóval én nem szoktam vele foglalkozni, más növényt sose fertőz meg vele, max amelyik levél már nagyon csúnya letépem.
Előzmény: CBNora (10979)
CBNora Creative Commons License 2010.04.19 0 0 10985
Fehér ribizlit még szeretnék, másmilyet már nem veszünk. Kezd tele lenni a kert ribizli bokrokkal. Magról kelnek, van piros is, fekete is, egyre több kezd már teremni is. A legszebb magonc a diófa alatt van, árnyékban. Ott kelt ki, nem foglalkoztam vele. Már harmadik éve terem, idén tele van virágfürtökkel. Ez a legkorábbi fajtánk, ott a sötétben be is érik rajta és egész jóízű.
Egres magoncaink is vannak. A diófa alatt nem lesz lisztharmatos, de sajnos ott nem érik be rajta a termés.
Előzmény: Deryan (10981)
CBNora Creative Commons License 2010.04.19 0 0 10984
Úgy emlékszem, kicsit ízetlen volt. Nem volt kelkáposzta íze. De majd még kísérletezem vele.
Előzmény: Deryan (10982)
Deryan Creative Commons License 2010.04.19 0 0 10983
Az enyémen is megjelentek ezek a levelek, de még nem sok. Lecsipkedtem és megsemmisitettem.
Ha sok van rajta, akkor permetezni kell valamivel. Kinyomozni, hogy milyen kártevő lehet.

A hangyák tegnap nagyon masiroztak a fákon. Gondolom a tehéncsordáikat akarják megalapozni. Az idén árgus szemmel és több tapasztalattal figyelem őket és amikor kell lecsapok :)
Előzmény: bareithzsuzsi (10975)
Deryan Creative Commons License 2010.04.19 0 0 10982
Milyen volt a fodros kel megfőzve?
Előzmény: CBNora (10980)
Deryan Creative Commons License 2010.04.19 0 0 10981
Mi fekete ribizlit vettünk. Almalekvárt izesiteni, de magában is nagyon finom. Bokrot és fácskákat vettünk. A fácskát 2008 őszén ültettük. 2009-ben már volt rajta néhány szem. Most tele van virággal. Talán több van rajta mint az azonos korú bokron. Egresünk nekünk is van. Az is sokat akar most teremni. A múlt évben elkapta a lisztharmat, mert nem mertem jól megmetszeni.
Bálint gazda honlapján viszont nagyon jó viedót láttam a metszésről s most látom, hogy jót tett a fácskának.
Előzmény: Lunni (10976)
CBNora Creative Commons License 2010.04.19 0 0 10980
Egy régi, 2005-ös kép leveles kelekről novemberi ködben. Akkor pálmakáposztám is volt. Nagyon szép, de sajnos nem igazán fagyálló, inkább nem ültetek többet. A lila Redbor F1, az magasabbra nő, mint a zöld leveles kel.
CBNora Creative Commons License 2010.04.19 0 0 10979
Tetves. Leginkább a ribizlin van, főleg a piroson, nálunk a feketén nem nagyon, az aranyribizlin egy kevés, a jostát meg kéne nézni, de sok biztos, hogy nincs rajta. Az egrest nem nagyon bántja, az nálunk csak lisztharmatos szokott lenni. A mézbogyó nem rokona a ribizlinek, sztem arra nem fog ez a tetű rámenni. Sok tetű faj van, válogatnak a növények között.
Előzmény: bareithzsuzsi (10975)
CBNora Creative Commons License 2010.04.19 0 0 10978
A tűzbabot tényleg szó szerint szítává lyuggatják, sok zsizsik elfér egy olyan nagy babszemben. Lezárt üvegben is ugyanolyan lett, csak be lettek zárva a zsizsikek is.
Előzmény: Deryan (10973)
CBNora Creative Commons License 2010.04.19 0 0 10977
Nekünk már volt. Szép növény, és jól bírja a fagyot. Talán egyszer főztem belőle, akkor nem voltunk nagyon oda érte, de lehet, hogy nem jól készítettem el. Nem volt rossz, csak nem volt túlságosan ízletes. Az az igazság, hogy olyan szép volt, és télen olyan kevés a zöld a kertben, hogy sajnáltam megtépni. Idén megint ültetek, és eltökélt szándékom, hogy főzök is belőle.
Előzmény: Deryan (10968)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!